Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Particionálás

Hozzászólások

(#1451) King Unique válasza Kis Tigris (#1450) üzenetére


King Unique
titán

Ha már a D-re telepítetted a W7-et 2. körben, akkor gondolom előtte az említett cuccok le lettek mentve onnan. Majd aztán ha újra a C-re és most is arról fut a rendszer, akkor viszont tudni kellene törölni, formázni a D kötetet akár a meglévő Windows alól is. Max. előtte a régi rendszer boot bejegyzését célszerű eltávolítani, ha még ott van a rendszerindító menüben.

Viszont az nem derült ki, hogy a formázásnál mi a pontos hibaüzenet, miért nem engedi, nem lett mellékelve screenshot a lemezkezelőről sem, ahol a partíciók látszanak. Az utóbbi azért is lényeges, mert ha BIOS/MBR, más néven Legacy (CSM) módban lett telepítve a W7, akkor ott (is) szokott lenni egy kb. 100 MB-os partíció a rendszer számára fenntartva. Viszont ha az nem jött létre külön a lemez elején, hanem jobbik esetben a C-re kerültek azok a fájlok, rosszabb esetben a meglévő D-t használta erre a célra és az lett megjelölve aktívként, akkor az utóbbi szívás és vsz azért nem engedi formázni... Na ezért sem feltétlen jó fixen előparticionálni a lemezt, meg szimplán csak formázni a C-t, nem véletlenül javasolták a másik topikban is a korábbi telepítés partícióinak törlését.

[ Szerkesztve ]

(#1452) Kis Tigris válasza King Unique (#1451) üzenetére


Kis Tigris
tag

Elég laikus vagyok a témához, értelmeznek kell miket írtál, de nagyjából ok :)
Sok cucc le volt mentve, de nem mindennek volt hely, ez is adta a bonyolultság helyzetét: pakolásztam vagy 90Gb-ot ide-oda. A cél az volt végül is, hogy legyen 2 szűz partíció, s egy szűz ú Win7. Elég egyszerű lett volna alap esetben, ha a Win7-ről tudok bootolni, de sajna az a ps2 billentyű hiánya miatt ki volt lőve /
"Max. előtte a régi rendszer boot bejegyzését célszerű eltávolítani, ha még ott van a rendszerindító menüben." Na látod, ez lehetett az egyik ok, ami miatt nem engedte törölni a D-t, hiába volt már a C-n újabb Win, a D-n is élő aktívnak látta, gondolom...
"Viszont az nem derült ki, hogy a formázásnál mi a pontos hibaüzenet," Nem volt semmi hibaüzenet, egyszerűen mikor rámentem a D-re a lemezkezelőben, szürke "inaktív" volt a formázási parancs...
"szokott lenni egy kb. 100 MB-os partíció" Igen, volt/van, nem is értettem hogy mi az. :) És igen, a D volt kijelölődve aktívként :/

De minden jó ha vége jó, nagy nehezen csak megoldódott :) Habár nem az én érdemem, hanem csak a vakszerencséé: valahogy csak bejött a bios egy újraindításnál (nem tudom, beragadhatott az USB progija vagy valami, de érzékelte a billentyűz), így tudtam bootolni a Win telepítő lemezéről, tudtam törölni majd újra építeni a D meghajtót. A C-t nem lehetett (de ezt már tegnap sikerült, szüóval nagy baj nem volt), mert a 90Gb mentetlen adat azon volt a Win mellett. Szóval csináltam egy újra telepítést rá (mert mikor a D-t formáztam, véletlen a 100Mb-os is ment a levesbe, onnantol meg "hiányzó btmg" hibával nem indult semmi),lett egy Old Win mappám, amit már gond nélkül tudtam törölni :)
Szóval most ott tartok, hogy már az új Winről írok, ami folyamatosan sikít 182 letöltendő frissítés miatt, szóval még sztem ez a nap rá fog menni újra belakni :D

(#1453) jamez


jamez
senior tag

Sziasztok!

egy USB-n csatlakoztatott külső WD vinyómra megkérdezte a w10, hogy milyen partíciót akarok és szerintem a GPT-re nyomtam. :U
Azóta eltúnt a partició az adatokkal. :F

Valahogy vissza lehet hozni? Nem igazán tudtam ez miről szól. :U

Ingatlan eladás-vétel, ingatlan jogi kérdések, bérbeadás kérdésed van? Hívj vagy pü.

(#1454) King Unique válasza jamez (#1453) üzenetére


King Unique
titán

Ha már előzőleg particionálva, akkor normál esetben nyilván nem kérdez rá erre és nem kell újraparticionálni. Gond akkor van, aha az NTFS kötet RAW lett, de akkor max. formázni akarja a fájlkezelőben. Ha inicializálatlan lett, akkor a lemezkezelőt megnyitva megjelenik az az opció és az MBR / GPT lehetőség. Viszont ahogyan a formázás, úgy az (újra)inicializálás is destruktív folyamat, a meghajtó tartalmának törlésével jár. Vagyis nyilván nem kellett volna azt választani... Meg ha már inicializálni akarja a Windows, akkor eleve nem lehet hozzáférni a korábbi partícióhoz sem, mert nem lefoglalt (unallocated), szóval nem utána tűnt el, hanem már amúgy sem jelent meg.

"Valahogy vissza lehet hozni?"

Jó esetben igen, egy másik topik hozzászólásában részletezve van, illetve a közvetlen visszaállítást jelen esetben egy másik leírás jobban szemlélteti. Viszont egyrészt mivel újra lett inicializálva a lemez (írás történt rá, ami tilos), ezért a sikeres helyreállítás / adatmentés esélye csökkenhet. Másrészt a bztonságosabb módszer az adatokra nézve az utóbbi, vagyis az adatmentés.

[ Szerkesztve ]

(#1455) jamez válasza King Unique (#1454) üzenetére


jamez
senior tag

köszönöm a választ, most úgy látja a win10 hogy "nem lefoglalt". És ez a inicializálós ablak jött föl.

Van valami recovery program aimvel visszaállítható az elveszett partició? Nem értem mi történt. Kivettem a keretből és átraktam egy másikba. Ennyi történt. :U

Ingatlan eladás-vétel, ingatlan jogi kérdések, bérbeadás kérdésed van? Hívj vagy pü.

(#1456) King Unique válasza jamez (#1455) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban le van írva, hogy általánosan mit lehetne ilyenkor csinálni és a közvetlen visszaállításhoz is linkelve vannak programok, leírások. Tessék elolvasni!

"Kivettem a keretből és átraktam egy másikba."

Ez viszont más megvilágításba helyezheti az egészet. Ha az eredeti USB-s külső házból ki lett véve és egy másikba lett téve a HDD, az bizonyos esetekben okozhatja azt, hogy a másikban nem lehet hozzáférni a tartalmához. Max. újrainicializálás és újraparticionálás után használható újra a HDD, de akkor értelemszerűen a rajta lévő adatok is törlődnek. Vagyis ha az adatok megtartása a cél, akkor a kézenfekvő megoldás a HDD eredeti külső házba történő visszahelyezése lenne.

(#1457) jamez válasza King Unique (#1456) üzenetére


jamez
senior tag

Sajnos azért került ki a WD eredeti tokjából, mert ott nem ment, és ez okozta a hibát. Ha tudtam volna előre... :U

Ingatlan eladás-vétel, ingatlan jogi kérdések, bérbeadás kérdésed van? Hívj vagy pü.

(#1458) King Unique válasza jamez (#1457) üzenetére


King Unique
titán

Az nem derült ki, hogy pontosan milyen WD külső merevlemezről van szó, se a tárolókapacitása (X GB / TB). De vélhetően 3,5"-os lehet, mivel a 2,5"-os modellek jellemzően integrált USB-sek, ezért nem lehet a bennük lévő belső HDD-t SATA-n csatlakoztatni. Ha pl. 3,5"-os My Book, akkor azoknál rendszerint hardveres titkosítás van, vagyis a HDD-t kivéve az eredeti külső házból máshol nem lehet hozzáférni annak tartalmához. De az is gondot okozhat főleg a 2 TB feletti lemezeknél, ha a 2 külső ház eltérő (pl. 4Kn vs. 512e) szektorméretet használ USB-n, akkor szintén nem, vagy csak részben lehet másikba áthelyezve a HDD-t hozzáférni annak a tartalmához. A másik külső házban ilyenkor max. teljes újraparticionálás után lesz újra rendesen használható a merevlemez, ahogyan az előbbi esetben szintén, de akkor immáron a korábbi adatok nélkül.

[ Szerkesztve ]

(#1459) jamez válasza King Unique (#1458) üzenetére


jamez
senior tag

Sajnos ezt többszörösen megszívtam, hiába rakom rá az eredeti elektronikát valami gond van az USB csatlakozóval. :(((

Ingatlan eladás-vétel, ingatlan jogi kérdések, bérbeadás kérdésed van? Hívj vagy pü.

(#1460) jamez válasza King Unique (#1458) üzenetére


jamez
senior tag

Igen egy 3.5-es 2 Tb-os WD-ről van szó. Mybook.

Ingatlan eladás-vétel, ingatlan jogi kérdések, bérbeadás kérdésed van? Hívj vagy pü.

(#1461) King Unique válasza jamez (#1459) üzenetére


King Unique
titán

Ha az alzat levált a PCB-ről, vagy lötyög és emiatt érintkezési probléma van, akkor azt elvileg vissza lehet forrasztani. Valamint az USB-kábelt is lehet cserélni, ha hibás. Továbbá a lényeg az, hogy ha hardveres titkosítást használó My Book, akkor mindenképpen kell az eredeti SATA-USB panel a HDD-n lévő adatok hozzáféréséhez. Ha ahhoz csatlakoztatva a Windowsban megjelenik a drive fizikai lemezként az eszközkezelőben és a lemezkezelőben, valamint megvan a reális kapacitása (2 TB) és nem 0 bájt, akkor lehet esély az adatmentésre akár otthoni módszerekkel is. Ellenkező esetben viszont max. adatmentéses cég jöhet szóba, már ha megér annyit a dolog.

Adatmentéses ügyben viszont már az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellene érdeklődni a konkrét lehetőségek felől. Meg amúgy is inkább ott kellett volna, ha kifejezetten az adatmentés a cél és nem szimplán csak a particionálással kapcsolatos a kérdés.

[ Szerkesztve ]

(#1462) jamez válasza King Unique (#1461) üzenetére


jamez
senior tag

Nem látom az eredeti panelem hogy lötyögne vagy bármi baja lenne. Megnézem egy új USB kábellel. Hátha segít rajta.
Az áramellátás amúgy rendben pittyeg is a windows, de nem jelenik meg sehol mint meghajtó.Lemezkezelőben sem.
Ha átteszem az rack-be akkor látja hibátlanul a drive-ot csak ugye nincs rajta partíció. :U

:R

Ingatlan eladás-vétel, ingatlan jogi kérdések, bérbeadás kérdésed van? Hívj vagy pü.

(#1463) jamez


jamez
senior tag

Valaki mentsen meg! :O :O :O

Máraúgy tűnik beszart egy másiklc-power házam is. Átrakom egy másik házba a HDD-t, de nem látja a rendszer. Sebaj direkt rákötöm SATA-ra. A win10 3 particiót lát. DE nem azt amit kéne.

Mi folyik itt? Minden külső házban leformázott HDD, csak a saját házában hajlandó működni??? :Y :Y

[ Szerkesztve ]

Ingatlan eladás-vétel, ingatlan jogi kérdések, bérbeadás kérdésed van? Hívj vagy pü.

(#1464) jamez


jamez
senior tag

Kiderült, hogy a külső táp lett kuka, de továbbra sem értem, hogy a külső házak milyen formátumban formáznak?
Kiveszem belőlük a HDD-t és nem látja a windows, de még más házba sem tehetem át??

Ingatlan eladás-vétel, ingatlan jogi kérdések, bérbeadás kérdésed van? Hívj vagy pü.

(#1465) King Unique válasza jamez (#1463) üzenetére


King Unique
titán

Most sem derül túl sok konkrétum, de könnyen lehet, hogy az a gond, ami az előző esetnél. Annál pedig 1x már ki lett fejtve a téma, felsorolva a lehetséges okok (pl. titkosítás, eltérő szektorméret), stb. Ha a tápegység ment tönkre, akkor viszont elvileg nem is kellene működnie az eszköznek.

"A win10 3 particiót lát. DE nem azt amit kéne."

Jó, de hol, fájlkezelőben, lemezkezelőben? Amit kéne, az a lemezelőben netán RAW, nem lefoglalt (unallocated), vagy mi?

[ Szerkesztve ]

(#1466) jamez válasza King Unique (#1465) üzenetére


jamez
senior tag

Bocsánat a homályos vagy elégtelen leírásért. :U
Egy másik táppal megy már az LC-power ház. Így benne látszik rendben a vinyó is.
De a zavarom ott van még, ha tényleg betojik a ház és nem tudsz olyat venni, akkor bukod ami a HDD-n van?

SImán SATAra kötve volt 1 db RAW és 2db unallocated ha jól emlékszem.

[ Szerkesztve ]

Ingatlan eladás-vétel, ingatlan jogi kérdések, bérbeadás kérdésed van? Hívj vagy pü.

(#1467) King Unique válasza jamez (#1466) üzenetére


King Unique
titán

Ha tönkremegy az eredeti külső ház, akkor normál (jó) esetben át lehet helyezni a HDD-t másikba is és kezelni fogja, hozzáférhető lesz USB-n a tartalma. A gond akkor van, ha a 2 külső ház pl. eltérő szektorméretet használ USB-n, akkor nem lehet hozzáférni a másikban, plusz akár a gépbe téve SATA-n a HDD tartalmához. Ha jelen esetben SATA-n nem lehetett, akkor valószínűleg az utóbbi eset állt fenn.

Egyébként meg biztonsági másolatok és akkor nem lesz gond. Sőt, ha fontos adatokról van szó, akkor alap, hogy azokról legyen más offline és / vagy online tárolókon is másolat, ne kizárólag csak 1 db fizikai tárolón legyenek meg másodpéldány nélkül.

(#1468) jamez válasza King Unique (#1467) üzenetére


jamez
senior tag

Így világos már. Ahhoz szoktam mikor a 90-es években a hordozható rackekben cipeltük egymáshoz a vinyókat.

Ingatlan eladás-vétel, ingatlan jogi kérdések, bérbeadás kérdésed van? Hívj vagy pü.

(#1469) andras833


andras833
újonc

Sziasztok!
Van egy Acer laptopon 1tb-os HDD-vel. (Win10 pro) Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan érdemes partícionálni? Amit feltelepitenék rá: Chrome-ot, Vírusirtót, Qbittorrent, Teamviewert.

Köszönöm a segítséget előre is. :R

(#1470) King Unique válasza andras833 (#1469) üzenetére


King Unique
titán

Itt az is kérdés, hogy már meglevő telepítésnél, vagy egy esetleges újratelepítésnél. Amúgy meg a Windows telepítője létrehozza a rendszer számára fenntartott kisebb partíciókat BIOS/MBR és UEFI/GPT telepítésnél egyaránt, + Windowszal előtelepített laptopoknál szokott lenni gyári recovery partíció is (példa). Vagyis nyilván nem a felhasználónak kell a-tól z-ig minden partíciót létrehozni. Max. az szokott kérdés lenni, hogy egyben (csak C) legyen a lemezterület fenn maradó (nagyobb) része, vagy legyen pl. külön D partíció is az egyéb tartalmaknak. Amit alapvetően neked kellene tudni, eldönteni a saját igényeidhez mérten, valamint azt is, hogy ha felosztod, akkor mennyit szánsz a Windowsnak (C) és mennyit a D-nek. Tanácsként max. annyit lehet mondani, hogy ha már van bruttó 1 TB, akkor a C-t nyilván nem érdemes kicentizni, legyen legalább pl. 100 GB. De lehet több/kevesebb is attól függően, hogy mi kerül rá, mi lesz rajta tárolva, ami szintén neked kellene tudni, nem másoknak kitalálni.

+1: ha a rendszermeghajtó 5400-as laptop HDD, akkor azt nem ártana SSD-re cserélni, már ha a megfelelő sebesség és a gyors működés a cél. A HDD meg megtartható adattárnak ODD helyére rakott HDD Caddy-ben, vagy USB-s külső házban.

[ Szerkesztve ]

(#1471) ryger


ryger
aktív tag

Sziasztok,

Egy 1 TB-os HDD-rol szeretnek egy mukodo WIN-t egy 500GB-os SSD-re koltoztetni (laptophoz), minden particiojaval. Probaltam a Macrium Reflectet de nem akarja befejezni a dolgot de lehet en csinalok valamit rosszul. Ha nem jo topikban vagyok akkor elnezest kerek :B

[ Szerkesztve ]

(#1472) King Unique válasza ryger (#1471) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt nem derült ki, hogy pontosan mit jelent ez a "minden particiojaval", ráfér-e egyáltalán az SSD-re, mert ugye az 1 TB-os forrásmeghajtó és az 500 GB-os célmeghajtó kapásból üti egymást. Valamint a forrásnál szükség esetén (hogy ráférjen) zsugorítani kell a kötetet, valamint a Macrium Reflect programban is van lehetőség a klónozás előtt a partíciók méretét megváltoztatni.

Másrészt az sem derült ki, hogy pontosan milyen Windows lesz klónozva és a Macrium Reflect melyik verziójával, mit jelent a "nem akarja befejezni", mi a pontos hibaüzenet, hibakód. Ha pl. W10 1903 és újabb verzió, ellenben a Macrium túl régi, akkor az okozhat gondot (példa).

(#1473) ryger válasza King Unique (#1472) üzenetére


ryger
aktív tag

Szia,

Macrium 7.2.4601 es WIN 10 koltozne. Sajnos a HDD mar annyira halott, hogy most be sem olvassa a gepem, par hete meg sikerult neki. Igen, alapbol nem fer ra de en, naivan, ugy gondoltam, ha azt mondom csinalja, akkor levagja ami nem fer ra es clonozza ami igen.
Minden particioval, lemezzel kapcsolatos progi csak var amikor radugom a gepre, lehet akkor dobom az egeszet csak nem akartam installalni egy uj rendszert meg kulcsot matatni mert a registry mar nem elerheto ugye es cimke sincs mar a gepen :O
Ha van valami otleted a kulcsal kapcsolatban akkor szivesen veszem, egyebkent pedig koszonom a segitseged :R

(#1474) King Unique válasza ryger (#1473) üzenetére


King Unique
titán

Ja, hát ha nehezen/nem olvasható a forrásmeghajtó (HDD), mert éppen tele van szektorhibával (HDS mit mutat?), akkor nem meglepő, ha nem megy a klónozás és rendre hibára fut a program... Meg ha ütközik tárolókapacitás, lemezterület tekintetében a forrásmeghajtóról a célmeghatóra rámásolni (klónozni) kívánt partíciók mérete, azokon lévő adatmennyiség, akkor szintén nem meglepő, ha nem megy, lásd az előző válaszban leírtakat.

A termékkulcsot meg eleve nem kell matatni, nem kell egy újratelepítésnél újból megadni, ha 1x már telepítve és aktiválva lett azon a gépen a W10, amit a telepítő is világosan leír az aktiválásnál. Max. arra kell figyelni, hogy a licencnek megfelelő kiadás legyen a telepítésnél kiválasztva és telepítve. Azaz ha Home kiadáshoz van azon a gépen digitális licenc, termékkulcs, akkor azt és ne Pro/egyéb kiadást.

[ Szerkesztve ]

(#1475) ryger válasza King Unique (#1474) üzenetére


ryger
aktív tag

Sajnos a HDS is csak nez, nem olvassa be a vinyot, egyebkent nekem is fut egy regi 4.71-es promocios valtozat mar evek ota.
Jo hir amit irtal, akkor ezek szerint nem kell a kulcsal foglalkozni, az menni fog magatol, Home volt fent az biztos. Nem surun installalok mar gepeket manapsag, igy nem ismerem a 10-et ilyen melysegekben de orulok most.
Koszonom meg egyszer, kellemes estet kivanok :)

(#1476) Bajgunar


Bajgunar
aktív tag

Sziasztok. Kérdésem lenne.
Ismerős gépe. Hdd volt benne. Kérte dobjam ki belőle, cseréljem ssd-re. Full win tiszta telepítés.
Ok. Pendrive be. Win telepítés.
Nincs bedugva semmi csak az ssd.
Látja is, elindul telepítő, kiválasztom ssd. Partíció létrehozás, format, enter. (Ssd-n).
Fel is települt win.
DE! Nem csinált semmi rendszer számára fenntartott helyet.
?
Ilyenkor mi van? Baj hogy nincs? Vagy nem érdekes. Kicsit messze lakik, nem tudok odaugrálni mókolni.
Most így maradt. Megy, patent minden.
Csak nem hozott létre a win magának ilyen 500 Mb-os partíciót.
Nem, nem nem látom. Egyáltalán nincs. Lemezkezelőben sem. 120Gb-os crucial ssd. 117.9-nek látja.
Szóval patent minden, csak nincs ilyen partíció.
Hagyjam így? Nincs kedvem megint molyolni vele.

Minek hirdet az, aki nem tud reagálni privire? Törölje a hirdetését, meg magát is... Csak teleszemeteli az oldalt...

(#1477) Tomii.k


Tomii.k
csendes tag

Sziasztok EsaseUS particio visszaállitása fizetőssé vált, erre keresnék ingyenes megoldást, bizonyára volt róla szó a topikban, de nem találtam. köszönöm.

(#1478) King Unique válasza Tomii.k (#1477) üzenetére


King Unique
titán

A többi hasonló particionáló programban is általában a fizetős kiadások (≥ Pro) tudják ezt, pl. az AOMEI esetében is. Ha full ingyenes megoldás kell, akkor ott van a Windowsra is elérhető TestDisk.
Az a leírtakból viszont nem derült ki, hogy esetedben mi a célja a partíció visszaállításának. Ha pl. fontos fájlok visszaszerzése, akkor a formázott/törölt partíció közvetlen visszaállítása helyett a standard adatmentés az elsődlegesen javasolt és az adatokra nézve biztonságosabb módszer.

[ Szerkesztve ]

(#1479) Tomii.k válasza King Unique (#1478) üzenetére


Tomii.k
csendes tag

Igen, természetesen fontos adatok visszanyerése lenne a cél, a korábban javasolt partitionwizard-al könnyedén visszaraktam dinamikusbol normálba. itt tartok.
A testdisk en 1 napja ugrál 4-5% között, pedig ez jo lenne, de mivel az 1TB os vinyora került sajnos a fontos adatok mellé gta5 meg 1-2BF, igy tartok töle soha nem végezne ez a testdisk mert még csak 10k file-nal tart. minden mást fizetösnek találtam, azok is némelyik orák voltak mire végigment es utanna dobja fel, hogy fizetösek.
nemtudom mostmár mi tévő legyek ,tegyük fel, vmelyiket még ha meg is venném, lehet nem is lenne jó, szóval kétszer tizenezer kiadás nagyon huzás lenne. :F nemtudom esetleg más ötleted volna-e mindenfenti (régi) posztos javaslaton végigmentem...

(#1480) King Unique válasza Tomii.k (#1479) üzenetére


King Unique
titán

Akkor elsődlegesen a standard adatmentés javasolt, mint már említve volt az előző válaszban, + Azokra a téma topikjából linkelt hozzászólásban felsorolva konkrét programok, amik között van ingyenes és fizetős egyaránt. Ahol egyrészt a fizetősből is nyilván azt javasolt megvenni, amelyik megtalálja a fájlokat, megfelelő eredményt ad a keresés után. Másrészt az nem meglepő, ha a teljes keresés sokáig eltart a meghajtó tárolókapacitásától és adatátviteli sebességétől függően. Viszont ha irreálisan lassú, akkor érdemes ránézni a meghajtó állapotára is pl. a HDS programmal. Az pedig alap adatmentésnél, hogy lehetőség csak olvasás történt a mentendő lemezről és írás ne, akkor ne legyen formázás, konvertálás stb., mert az ronthatja a mentés esélyét.

(#1481) Bajgunar


Bajgunar
aktív tag

R Studio
Ezzel filonként kijelölve lehetett kivalasztani mit szeretnék visszaállítani. Igaz anno még a formatált hdd-n is találtam vele filokat. De már nincs meg a program.
Akkor megtanultam, mit, hogyan, hova mentek, s már nincs szükségem ilyen visszaállítgatásokra.
Esetleg tudom ajánlani.
Szerintem az ilyen getdataback, meg hasonló társainál 100x jobb EZ a program.
Igaz kicsit húzós az ára...

Minek hirdet az, aki nem tud reagálni privire? Törölje a hirdetését, meg magát is... Csak teleszemeteli az oldalt...

(#1482) catoka


catoka
csendes tag

Sziasztok!

Van egy Seagate Ironwolf Pro 10TB-os 7200 RPM-es 3,5"-os HDD-m.
Kizárólag adatmentésre használnám (Film, képek, ISO) külső USB-s házban.
Csak a mentés idejére kapcsolnám be. GPT-re szeretném particionálni.

Kérdésem a következő lenne:
A 10TB-ot hagyjam 1 partíciónak vagy érdemesebb ketté választani (2x5TB)?

Előre is köszönöm a válaszokat!

(#1483) King Unique válasza catoka (#1482) üzenetére


King Unique
titán

Először is alapesetben nyilván eleve GPT-re kell inicializálni egy 10 TB-os merevlemezt 512e logikai/fizikai szektormérettel ahhoz, hogy használható legyen a 2 TB feletti lemezterület, ez alap. Ez alól USB-n max. a 4Kn megoldás lehet kivétel, akkor használható, particionálható MBR alapon akár 16 TiB-ig is (bővebben).

Másrészt alapesetben egy belső / külső adatlemezen 1 db partíciót szokás létrehozni, pl. a gyárilag készre szerelt külső merevlemezeken is rendszerint 1 db partíció szokott lenni, illetve pontosabban GPT-re inicializálva 2 db lesz a rejtett MSR okán. Az ettől több partíció létrehozása viszont leginkább felhasználói igények függvénye, amit eleve neked kellene tudni. Ha pl. bizonyos tartalmak minél elszeparáltabb tárolása, a nagyobb adatátviteli sebesség kihasználása miatt a lemez elejének elkülönítése, eltérő fájlrendszerek használata, vegyes használat (operációs rendszer futtatása + adattárolás). stb. a cél, akkor lehet értelme a többpartíciós megoldásnak. Ha nincsenek ilyen igények, akkor viszont maradhat "egyben" a teljes lemezterület.

Legközelebb 1 kérdést elég lesz egyszerre 1 topikban feltenni, nem feltétlen kellene ugyanazt kb. egyidőben egy másikban is. Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#1484) catoka válasza King Unique (#1483) üzenetére


catoka
csendes tag

Koszonom a valaszt!
(Csak azert irtam oda is, mert gyorsan kellett a segitseg).

(#1485) steewcv65


steewcv65
őstag

Sziasztok!

Kérdésem lenne hozzátok!
Van egy hdd amiről egy partíciót szeretnék átmásolni egy ssd-re !Milyen programot ajánlotok hozzá!?
Amit másolnék azon van operációs rendszer is és szeretném,ha az megmaradna!

Üdv

#MSI B550 Gaming Plus# Amd Ryzen 5800x3D# Kingston Renegade 3733mhz cl15 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60# Keychron Q3 Silent Peach#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7

(#1486) King Unique válasza steewcv65 (#1485) üzenetére


King Unique
titán

Mármint ha klónozni akarod a HDD-n lévő Windowst SSD-re, akkor számos program van ilyen célra, amelyik közül pl. a Macrium Reflect ajánlott ilyen célra. Az meg elég alap, hogy nyilván nem kizárólag csak a C partíciót mentjük/klónozzuk, hanem a Windows számára BIOS/MBR és UEFI/GPT módban egyaránt létrehozott kisebb partíciókat (pl. SR, ESP, WinRE) is.

(#1487) vd1992


vd1992
tag


Sziasztok! A képen látható két elemből álló dinamikus lemezen levő partíciót hogy tudom egy hagyományossá konvertálni adatvesztés nélkül?


Köszi!

(#1488) King Unique válasza vd1992 (#1487) üzenetére


King Unique
titán

Ha a 2 db D meghajtó összevonása a cél, akkor a Windows beépített eszközeivel az általában csak destruktív módon, az egyik törlése után szokott lenni, meg az is lehetőleg a kiterjeszteni kívánt kötet után és ne előtte helyezkedjen el. Adatvesztés nélkül és közvetlenül 3 rd party particionáló programokkal lehet összevonni 2 partíciót (példa).

Viszont itt dinamikus lemezről van szó, aminél nem újdonság a 2 azonos meghajtóbetűjelű kötet, amit alapesetben nem kellene piszkálni az esetleges adatvesztés és egyéb problémák elkerülése végett! Ha nem célirányosan használsz dinamikus lemezt, hanem csak éppen így sikerült alapon lett ilyen, akkor javasolt róla lementeni az adatokat, majd átkonvertálni alaplemezzé és aszerint újból inicializálni, particionálni, formázni, majd utána visszamásolni rá a fájlokat. Bár külső particionáló programok akár adatvesztés nélkül is meg tudják oldani a dinamikus lemez alaplemezzé konvertálását, de fontos adatoknál azt előzetes mentés nélkül a jelenlegi felállásnál max. saját felelősségre javasolt próbálgatni.
Másik opció, hogy hagyod úgy a lemezt, ahogyan most van, meg ha nincs hova lementeni róla az adatokat. + Ez már amúgy is össze van gányolva, rajta a korábbi Windows-telepítés maradék partíciói (WinRE, ESP), azok sem lettek törölve, ott van egy elsődleges partíció meghajtóbetűjel nélkül, 103 GB unallocated terület parlagon, ráadásul mindegyik a már meglévő kötetek előtt, vagyis oly mindegy, hogy most 1, vagy 2 db D meghajtó van... :DDD

[ Szerkesztve ]

(#1489) vd1992 válasza King Unique (#1488) üzenetére


vd1992
tag

Minden partíció használatban van. Mindössze az a 103GB felszabadult, gondoltam összeollózom a mögötte levő partícióval, de így sikerült, aztán el akartam távolítani és azt a 39MB-ot mindenáron meghagyta és nem tudom eltűntetni.

(#1490) Zolás


Zolás
addikt

Sziasztok.
Beraktam egy új vinyót a gépbe, win alól leformáztam, tökéletesen működik. Viszont az ssd-n amin az oprendszer van, betűjelet kapott egy 100Mb méretű eddig rejtett partíció. Hogy tudom visszaállítani, hogy ne látszódjon ott?

Csere érdekel komoly cucokra?Mik azok a Cucok??"A cucoknak két alfaja van.Van a komolytalan mindenhol megtalálható.A másik a komoly(cucokusz komolyikusz)na ez van neki ez sokkal ritkább"By:5teve

(#1491) King Unique válasza Zolás (#1490) üzenetére


King Unique
titán

Hogy ne maradjon itt lógva a kérdés, a másik topikban kaptál választ, ahol szintén feltetted ugyanezt a kérdést.

[ Szerkesztve ]

(#1492) TunerJoe


TunerJoe
senior tag

Sziasztok!
Van egy 320GB-os merevlemezem, amit adattárolásra használok, viszont 300-ból 100GB le van csípve belőle, mert operációs rendszer is volt rajta. Viszont nekem nincs szükségem az operációs rendszerre már, így a 100GB-os partíciót leformáztam, úgyhogy az most üres. De nem engedi semmilyen program beletolni a 200GB-os partíciót, ami exFAT fájlrendszerű.
Az lenne a kérdésem, hogy van arra lehetőség, hogy úgy növeljem a 200GB-os partíciót, hogy azt ne formázzam le?
Manjaro-t használok, és GParted illetve GNOME Disk Utility alkalmazással próbálkoztam.

instagram.com/albert__gyorgy

(#1493) King Unique válasza TunerJoe (#1492) üzenetére


King Unique
titán

Ilyenkor szokás a lemezkezelő/particionáló programról mellékelni egy screenshotot, hogy látszódjon mi a helyzet.

Ha a 200 GB-os partíciót ki akarod terjeszteni, akkor ahhoz alapesetben az kell, hogy a másik partíció törölve (unallocated) legyen, valamint a kiterjeszteni kívánt partíció mellett, illetve után helyezkedjen el. Egyéb esetben nem fog menni, vagy max. a partíciók átmozgatásával. hogy az unallocated terület közvetlenül a 200 GB-os partíció után helyezkedjen el.

Ha Linux alól próbálkozol, akkor meg egyértelműen a GParted / KParted (KDE), a GNOME Disk Utility nem igazán alkalmas az átmozgatásra és átméretezésre. Illetve a GParted esetében is fel van tüntetve a linkelt weboldalon lévő táblázatban, hogy melyik fájlrendszernél milyen particionálási műveleteket támogat.

[ Szerkesztve ]

(#1494) TunerJoe válasza King Unique (#1493) üzenetére


TunerJoe
senior tag

Ugyanakkora a maximum size mint a minimum size

instagram.com/albert__gyorgy

(#1495) King Unique válasza TunerJoe (#1494) üzenetére


King Unique
titán

Azért nem tudod jelenleg kiterjeszteni, mert az sdb2 primary (elsődleges) partíció, az sdb3 meg extended (kiterjesztett), illetve azon belül logikai kötet/meghajtó volt a törlés (unallocated) előtt. Tehát az sdb2 kiterjesztéséhez előtte teljesen törölni kellene az sdb3-at úgy, hogy csak unallocated legyen az egész és ne extended.

Amúgy MBR-lemezen 4 db elsődlegesen partíció lehet, vagy 3 db elsődleges + 1 kiterjesztetten belül több logikai. De ezzel is csak MBR sémánál kell szórakozni, GPT séma szerinti lemezeknél már nem, meg az utóbbinál alapesetben 128 db elsődleges partíció lehet.

[ Szerkesztve ]

(#1496) TunerJoe válasza King Unique (#1495) üzenetére


TunerJoe
senior tag

Töröltem teljesen az sdb3-at, az egész unallocated, de továbbra sem méretezhető az sdb2.

instagram.com/albert__gyorgy

(#1497) King Unique válasza TunerJoe (#1496) üzenetére


King Unique
titán

Akkor meg az van, amit előzőleg linkeltem, vagyis a táblázat alapján exFAT fájlrendszerű partíciónál nem támogatja az átméretezést a GParted. Ha van Wndows is a gépen, vagy másik gépen, akkor az alól megoldható. Ha nincsen, akkor letöltesz pl. egy HBCD PE ISO-t, kiírod/rámásolod pendrive-ra az alábbi bejegyzés alapján, majd bebootod és annál van pl. AOMEI is, azzal meg tudod oldani a kiterjesztést, + akár a Windows/WinPE lemezkezelőjében is.

[ Szerkesztve ]

(#1498) TunerJoe válasza King Unique (#1497) üzenetére


TunerJoe
senior tag

Rendben, köszönök minden segítséget! :R
Majd foglalkozok vele, csak én hülye véletlen belebarmoltam az SSD-mbe is, úgyhogy most swap partíció hiányában nem bootol a rendszer... :W

instagram.com/albert__gyorgy

(#1499) orangutan4


orangutan4
tag

Üdv, van egy 250gb-os Samsung hdd-m. Régről 2 partíció volt rajta. Ezeket szerettem volna egyesíteni, így mindent lementettem, leformáztam, és a Win10 számítógép kezelésben töröltem őket. Viszont az a gondom, hogy törlés után is 2 db különálló unallocated területként maradt meg, és nem vonódott össze. Sem kibővíteni nem lehet, sem zsugorítani. Ilyennel még nem találkoztam, ezt mi okozza, mit tehetek vele? :F

(#1500) King Unique válasza orangutan4 (#1499) üzenetére


King Unique
titán

Ahogyan az előző esetnél, úgy itt is érvényes az, hogy nem ártana valami konkrétum, pl. screenshotok a problémáról, mert anélkül max. csak találgatni lehet.
Meg itt nem derült ki az sem, hogy az a HDD hogyan volt használva, pl. nem-e RAID-ben, vagy a Windows 10-nél nem-e lett beállítva tárolóhelyként, alaplemez / dinamikus lemez-e. IDE / SATA / USB interfészen van-e csatlakoztatva, stb.
Amúgy meg ott van a parancssor (DiskPart), abban is meg lehet próbálni törölni, majd újraparticionálni a merevlemezt, ha a lemezkezelőben nem megy.

2 db különálló unallocated terület alapesetben egyébként akkor szokott lenni, ha a 2+ TB-os HDD GPT helyett MBR-re van inicializálva (példa). Viszont ha tényleg csak 250 GB-os a HDD, akkor nem ez lehet a gond.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Particionálás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.