Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Particionálás

Hozzászólások

(#1101) sagit


sagit
addikt

Sziasztok

Adott 1 TB-os hdd, fele-fele arányba kellene particionálni de nem akarom formázni, adatvesztés nélkül megoldható a resize? (nem fut róla oprendszer

Philips 65OLED803 || iPhone 15 Pro Max || Macbook Air M1 ||

(#1102) King Unique válasza sagit (#1101) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Milyen oprendszer alól csinálnád? Például Windowsban a gyári lemezkezelővel is lehet zsugorítani a kötetet, de a leválasztott részen nyilván létre kell hozni az új partíciót [link]. Illetve én jobban szeretem ilyen célra a külső partícionáló programokat, az AOMEI tud magyar nyelven is. Linux alatt meg ott a GParted mindenféle partícionálási műveletre, illetve létezik live változata is [link].

[ Szerkesztve ]

(#1103) mhif


mhif
senior tag

Sziasztok,

szüleim jelzésére az itthoni gépen belefutottam egy anomáliába, van valami ötletetek?

tehát adott egy 120gb-os SSD, amire a rajtuk lévő könyvtárakat kijelölve ~66gb-nyi hely kéne foglalt legyen. ha a C: meghajtóról kérem le az adatokat akkor pedig a 111GB-ból majd mind foglalt. Kb ~45GB valahol elveszett(?) az éterben. Illetve ami érdekesség a lemezkezelésnél ír valami összeomlási képfile-t, nem tudom ennek lehet-e valami köze a történethez.
A kérdés tehát az lenne, hova tűnt azt a ~45GB....

(#1104) ceia


ceia
őstag

Most vettem egy WD Red 2TB vinyót. Csak tárolónak akarom használni, a rendszer másikon van. Mivel partícionáljam, egy, vagy több partícióra, clusterméret ha minden méretű fájl megy rá 1MB..8GB-ig és formázáshoz jó az XP beépített megoldása?

        it's more fun to compute

(#1105) King Unique válasza ceia (#1104) üzenetére


King Unique
titán

Az újabb WD merevlemezek már mind Advanced Format. Ajánlom figyelmedbe ezt a cikket. + itt a szoftver az eltoláshoz [link].

[ Szerkesztve ]

(#1106) ceia válasza King Unique (#1105) üzenetére


ceia
őstag

Kösz a választ! :R szerencsére még ki sem bontottam. Ezzel jól megkeverte a x@rt a WD.. :W Az a probléma, hogy nálam komplikált a helyzet: Ezt a vinyót nem a mostani gépembe szántam, hanem egy idén vásárolandó újba, amibe SSD-t tervezek rendszernek, és ez a Red lenne a tárhely. Az OS Win7 lesz :O;) Csakhogy a mostani XP-s gépemen az 500-as vinyómról mindent át szeretnék menteni minél előbb az új vinyóra, mert a Sentinel szerint lement 97%-ra az 500-as WD Blue-m kondíciója! (5 éves, ezalatt 3 évet ment, azaz több, mint napi 12 órát átlagban! :B ) (meg van egy WD 160-as is teli adattal..)
Sajnos a cikkben is és a WD oldalon is csak arról hablatyolnak, hogy mi legyen, ha AF vinyóra telepítenék valamilyen Windowst - de arról nem, hogy mi van, ha csak tárhelynek használnám, lévén a Red pl. pont arra való. Hozzá jön most még az, hogy XP-n kéne megcsinálnom, rámásolni az adatokat, aztán későb használni Win7-hez.. :U Vagy inkább ne is XP-vel csináljam, hanem valami LIVE 7-tel, és úgy majd jó lesz később az igazi Win7-tel?? És még valami: Win7-nél így, hogy SSD-n lesz az OS és a Red csak tárhely, akkor is kell az align?? Nekem jó lenne úgy, hogy az egész egyetlen partíció. Minek a.. kellett ez?? Nem volt elég az SSD-knél?? :Y
Különben biztos, hogy ez már AF-es? Hogy lehetne ezt megállapítani?

[ Szerkesztve ]

        it's more fun to compute

(#1107) King Unique válasza ceia (#1106) üzenetére


King Unique
titán

Röviden, tömören az XP xarul formázza meg. Nem a WD, vagy más HDD gyártó sara ez igazából, hanem az XP kicsit elavult már. Persze lehet akár azzal formázva is használni, de nálam a Win8.1 kapásból dobta fel a probléma van a meghajtóval üzenetet, igaz attól még megjelent a partíció és használható volt. Illetve a sebességteszteknél CDM-ben az 512K és 4K értekék gyengébbek voltak, mint amikor újabb Windows által volt formázva. Amik ugye OS esetén számítanak, de adattárként használva se árt, ha minden ok.

Tehát, ha annyira akarod, akár XP alatt formázva is tudod használni az újabb Windowshoz is. De nyilván célszerűbb rendesen elkészíteni azt a partíciót. Hogy ezt egy + partíció rendezéssel oldod meg a WD programjával, vagy külső partícionáló programmal (pl. AOMEI), netán a Windows telepítővel, vagy Linux alól (pl. GParted) formázod meg, az már a te döntésed. Ha Win7-tel csinálod az SSD és HDD partícionálását, akkor az nyilván rendben lesz. Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is? cikk megint hasznos lehet. Az AS SSD Benchmark pedig megmutatja HDD esetén is, hogy ok-e az eltolás.

SSD, WIn7, micsoda fejlődés. :)

(#1108) ceia válasza King Unique (#1107) üzenetére


ceia
őstag

Köszönöm a segítséget :R bár egyelőre nem mondhatnám, hogy tudom, akkor hogy legyen.. Azért a WD a 2 TB-osokat még hagyhatta volna a régi megoldással és csak 3TB-tól behozni az új szabványt. Ahhoz képest, hogy azt hittem, csak rádugom a gépre, formázom ntfs-re és átmásolom az adatokat, alaposan megbonyolították a dolgom. :W
Még légyszíves arra válaszolj, hogy ha pl. szerzek egy Win7 LIVE CD-t, arról bootolok, akkor azzal tudom partícionálni és formázni az új vinyót és utána át tudom másolni vele a régi vinyóról az újra az adatokat? Mármint a Win7 tudja kezelni párhuzamosan a régi és az AF vinyókat? Így nem használnám XP-n az új Red-et. Az ki van zárva, hogy az új vinyó ne a legjobb teljesítményt adja. Ilyen megoldás nem lesz.

SSD, WIn7, micsoda fejlődés
Új gépet veszek, usb3-mal, sata3-mal, több giga rammal, csak emiatt kell a Win7, és ha már az lesz, és már olcsóbbak az SSD-k és kiderült, hogy nem olyan keveset bírnak, miért ne gyorsítanék azzal is a rendszeren, talán úgy kevésbé lesz borzasztó az XP után ;] (bár mindenképpen az lesz, de a Win8/10 láttán kicsit feljebb értékeltem a Win7-et, mint az utolsó valódi Windowst)

[ Szerkesztve ]

        it's more fun to compute

(#1109) King Unique válasza ceia (#1108) üzenetére


King Unique
titán

Azért az AF nem új keletű dolog, ha utánaolvasol [link]. És nem is igazán tárolókapacitás függvénye, mert a mostani notebook merevlemezek is már ilyenek.

Ha nem XP alól akarod eltolni a partíciót a korábban említett szoftverekkel [link], [link], hanem Win7 telepítővel megformázni, akkor megoldható az is. Tehát be kell bootolni DVD-ről / pendrive-ról, utóbbinál célszerű USB 2.0 portba dugni. A partíció létrehozására alapvetően 2 lehetőséged van:

a.) Telepítésbe "Install now" opcióval belépve, grafikus felületen partícionálni. EZEN leírás hasznos lehet. Tehát az alsó lehetőséget választva, majd továbblépve megjelennek a partíciók. Ott ráállsz a 2 TB-os, szabad területként megjelenő partícióra és létrehozod az új partíciót alul a megfelelő opcióval. Vigyázni kell azonban, hogy nehogy másik partíciót jelölj ki és formázz / törölj! A művelet végeztével bezárod a főablakot, kilépsz a telepítőből stb.

b.) Amikor bejön a Win7 telepítő, akkor megnyomod a Shift+F10 billentyűkombinációt és bejön a parancssor. Ott pedig diskpart segítségével partícionálod a merevlemezt. Adalék a használatához: [link], [link]. Én jobban szeretem ezt a módszert és akkor nem kell belépni a telepítésbe se, óvatoskodni, nehogy félrekattinsak stb. Tehát, ha disk 2 a lemezed, akkor az alábbi parancsokat kell beírni:

diskpart
list disk
select disk 2
list disk
convert mbr
create partition primary
format fs=ntfs label="WD Red" quick
list volume
select volume 3
assign letter=W
exit

1. Diskpart elindítása.
2. Lemezek listázása.
3. Lemez 2 kiválasztása (feltételezve, hogy az a Red).
4. Lemezek listázása (ellenőrzés, hogy a 2-es számú lett kiválasztva, annál lesz *).
5.* MBR létrahozása (nem feltétlen kötelező).
6. Elsődleges partíció létrehozása.
7**. Gyorsformázás NTFS fájlrendszerre + "WD Red" lemezcímke hozzáadása.
8. Kötetek listázása (partíciók).
9. Kötet 3 kiválasztása (feltételezve, hogy az a Red).
10.*** "W" meghajtóbetűjel hozzárendelése, de lehet más is, akár F, G stb.
11. Kilépés a diskpart programból.
.
.
12. Parancssor (ablakának) bezárása, majd kilépés a telepítőből, gép leáll stb.

* 2 TB-ig jó az MBR is, illetve ha nem írod be azt a sort, akkor sima partíció létrehozásnál is MBR lesz. + Attól is függhet, milyen módban fut a telepítő (BIOS-MBR | UEFI-GPT). Ha majd XP alól akarsz rámásolni, akkor is célszerűbb az MBR, mert a GPT-t nem tudja kezelni az XP. Az újabb Win7 persze már igen, illetve akár utólag is át lehet konvertálni GPT-re külső partícionáló programokkal.

** Nem kötelező címkét beállítani formázásnál, lehet akár simán format fs=ntfs quick parancsot is beírni. Aztán majd a feltelepített Win7 alól is lehet neki nevet adni.

*** A meghajtóbetűjel az éles rendszerben később módosulhat, illetve nem is feltétlen muszáj hozzáadni, később is hozzárendelhető / módosítható lemezkezelőben.

Tessék odafigyelni, óvatosan és körültekintően használni mindkét megoldást! Az esetleges félrekattintásokból és parancselgépelésekből adódó károkért felelősséget nem vállalok!

Tehát a partícionálást megcsinálod a Win7 telepítővel, az ok. A Win7 természetesen tudja kezelni a "régi | új" formátumú merevlemezeket is. Így a feltelepített rendszer alól, a másik gépbe téve a régi HDD-t, át tudod másolni róla az adatokat. Ha a 2 TB-os HDD-t nem akarod XP-s gépbe visszatenni és onnan rámásolni a fájlokat, akkor azt közvetlenül a Win7 telepítővel nem tudom meg lehet-e oldani? Lehet van rá valami parancssoros, vagy egyéb megoldás, de még nem próbáltam. Illetve talán korábban mintha mentettem volna le külső meghajtóra adatokat a telepítővel, de már nem emlékszem a mikéntjére és nem is feltétlen érdemes vesződni vele.

Utóbbit sokkal egyszerűbb lenne egy live Linux alól megcsinálni, pl. egy Linux Mint Cinnamon alól [link]. Vagy olyan live rendszer alól, amit már használtál és ismersz. A W7 telepítő meg ugye nem live rendszer... Új Linuxok tudják olvasni & írni az NTFS fájlrendszert is, tehát ez nem lehet gond. Megnyitod a fájlkezelőt és simán csak a kis jobb oldali ikonra kattintva felcsatolod a lemezeket. Majd utána belemész és átmásolod a kívánt tartalmat. Utána lecsatolod, telepítőből kilépsz, leállítod stb.
Sőt, a fentebb részletezett partícionálást is akár meg lehetne a live rendszerekbe beépített GParted segítségével oldani. Segítség a használatához: [link], [link]. A legtöbb live rendszer már tartalmazza, így csak Start menü keresőjébe beírva a levét, ki kell választani és el kell indítani. Sokkal kellemesebb grafikus felületet ad, külön kiválasztható benne jobb fölül csak a WD Red és nem kéne a (Win7) telepítési lépéseibe se belemenni, esetleges félrekattintásokat kockáztatni stb.

[ Szerkesztve ]

(#1110) ceia válasza King Unique (#1109) üzenetére


ceia
őstag

Ez nagyon komoly, te tényleg király vagy! :) Köszönöm a részletes leírást, és a linkeket! :R Így meg tudom oldani. Nem akarok XP-vel formázni és szoftveresen alignolni. Tökéletes megoldás kell, mert azok az adatok nincsenek meg máshol és 5 év gyűjtögetése. Ha a Win7 alapból jól megcsinálja, akkor az a legtisztább és leghatékonyabb. A vinyót úgyis azon akarom majd használni. Sajnos erről az AFD-re váltásról nem hallottam egészen eddig.

        it's more fun to compute

(#1111) RoyalEKO


RoyalEKO
csendes tag

Sziasztok! Egy hatalmas problémám van, amelyre már hetek óta sehogy sem találok megoldást, ti vagytok az utolsó reményem, remélem akad itt valaki, aki tudja rá a megoldást…

Első olvasásra tudom, hogy nagyon egyszerűnek és triviálisnak tűnik a gond, de higgyétek el nem az, sok mindent megpróbáltam már, ezért megpróbálom minél részletesebben leírni, hogy mi is a baj, illetve hogy eddig milyen megoldások nem működtek, hogy ne fussunk fölösleges köröket.

Szóval kb. 2 évvel ezelőtt vásároltam egy Western Digital 3 TB-os (WD30EZRX) winchestert. Mivel akkortájt terjedtek el szélesebb körben a 3 TB-s merevlemezek, én is beleestem abba a hibába, hogy magától értetődőnek vettem, hogy csak megformázom, és működni fog. Hát nem így lett, ugyanis sem az UEFI nélküli alaplapom, sem az akkori Windows XP-s oprendszerem nem támogatta, így hiába látta mind a 3 TB-ot, nem tudtam 2 TB-nál nagyobb partíciót létrehozni azon a gépen. Egy barátom UEFI-s alaplaján Win7 alatt sikerült partíciót létrehozni 3 TB-ra is, de miután hazavittem, és beraktam a gépbe, ugyancsak nem tudta kezelni. Ekkor elvittem egy számítógépes szervizbe, ahol azt mondták nekem, hogy amíg nem veszek UEFI-s alaplapot, addig csak 2 TB-osként fogom tudni használni, de azt meg tudják csinálni, hogy úgy jól működjön nekem. Belementem, meg is csinálták, így onnantól kezdve 2 TB-ként üzemelt a gépemben 2 évig gond nélkül.

Most azonban vettem egy vadiúj gépet, UEFI-s alaplappal, Windows 10-el, így lementettem minden adatomat a winchesterről, és beleraktam az új gépbe, hogy annak rendje módja szerint törlöm a 2 TB-s partíciót, nyomok egy wipe-ot, létrehozok egy 3 TB-osat, és erre másolom majd vissza az összes adatomat (az oprendszer egy másik SSD meghajtóra lett telepítve).

A gondok azonban itt kezdődtek: Hiába konvertáltam át MBR-ről GPT-re oda-vissza, bármit is csináltam, csak 2 TB-osnak ismerte fel a meghajtót minden partícionáló program (Win10 lemezkezelő, EASEUS, Paragon, AOMEI, Acronis, MiniTool), minden Windows telepítő lemez (Win10, Win7, WinXP), de még a Linux Ubuntu is. Teljesen olyan, mintha csak egy 2 TB-s winchester lenne benne.

Lőttem pár screenshot-ot is a problémáról:

HD Sentinel: http://kepfeltoltes.hu/160229/3tb_winyo2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

AOMEI: http://kepfeltoltes.hu/160301/3tb_winyo3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Amiket már sikerült kizárnom:

- Nem az a baja, hogy nincs átkonvertálva GPT-re.

- Nem az a baja, hogy a Windows nem látja nagyobbnak, mert több gépben is le lett tesztelve, ott is ennyi a max, az összes Windows telepítőlemez is ennyit lát, és a Linux is.

- Nem az a baja, hogy valójában ez egy 2 TB-s winchester, mert amikor megvettem látta mind a 3 TB-t, csak a gépem nem tudta kezelni, a címkéjére is 3 TB van írva, a particionáó programok is helyesen írják ki a winchester pontos típusát, és a kapacitására vonatkozó információkat, és nem lett átcímkézve se.

- Nincs semmi jumper a hátulján, amivel manuálisan lenne visszafojtva 2 TB-s, régi BIOS kompatibilis winchesterré.

A számítógépszervizbe, ahol annak idején megcsinálta ilyenre az ismerősöm már nem tudom visszavinni, mert sajnos most nagyon beteg, és már abbahagyta a munkát, de korrekt ember, és értett is hozzá, így gyanítom, hogy annak idején valami bonyolultabb művelettel megoldotta, hogy ennyi legyen a max mérete, hogy mindenképpen felismerje, és tudjam használni a régi gépemmel.

Sajnos ez idáig semmilyen megoldást nem sikerült találnom arra vonatkozóan, hogyan tudnám visszacsinálni ezt a dolgot, hogy ismét lássa mind a 3 TB-ot, és létre tudjak hozni egy 3 TB-s partíciót, így kérem, aki tudna rá valami működő megoldást, kérem segítsen! (Sajnos annyi pénzem már nincs, hogy új winchestert vegyek.) :(

Előre is köszönöm a segítséget!

(#1112) Fire/SOUL/CD válasza RoyalEKO (#1111) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

1. az alaplap pontos típusa? (linkeld)
2. kötelező a SATA AHCI üzemmód
3. bizonyos esetekben szükséges, a SATA portnak megfelelő gyártó specifikus AHCI driver telepítése, ugyanakkor vannak esetek (tipikusan egyes Intel RST driverek esetén), amikor meg pont a bugos gyártó specifikus s AHCI driver az oka
4. merevlemezt újra kell inicializálni, nem pedig csak konvertálni

UI: kb 9-ig még ráérek, ha adsz hozzáférést a gépedhez(teamviewer-el, talán ismered azonnali használathoz való verziót szedd le és indítsd el), akkor ránézek a HDD-re. ha esetleg így döntesz, keress meg privátba és egyből küld is el a teamviewer által adott azonosítót meg a kódot. (az érintett HDD-n semmi értékes adat ne legyen, mert adott esetbe szükséges lesz letakarítanom az egészet)

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#1113) sunny84


sunny84
senior tag

Üdv , lenne egy probléma , szomszéd gépével akad , nem új gép meg nem is mostani ... tehát meghalt a régi winyójuk ,vettek egy új 500 gb thosiba winyót megkértek osszam fel dobjak rá rendszert , segítettem nekik , formáztam w8 al osztottam de belépésnél csak a c -t ami 90gb azt látja , másik fele nincs sehol , töröltem újra formáztam osztottam de már csak 136 látható , kint a biosban is 136 gb -nak látja hova tünt a másik fele , de még így hogy töröltem a w8 setupnál mindent hogy visszaálljon az eredeti 500 ra így sincs semmi ...alaplap egy ezer éves gigabyte gak8 nf9 . elhoztam a de az én gépem is 136 nak látja

köszönöm a segítséget :R

" Ez nem autó ez HONDA " - Ha második vagy, te vagy az első, aki veszít. -

(#1114) Saltwater válasza sunny84 (#1113) üzenetére


Saltwater
aktív tag

Nézd meg MHDD-vel, lehet DCO került rá.

https://hdd-adatmentes.hu

(#1115) sunny84 válasza Saltwater (#1114) üzenetére


sunny84
senior tag

kuka a winyó visszavették garival

" Ez nem autó ez HONDA " - Ha második vagy, te vagy az első, aki veszít. -

(#1116) szmisi92


szmisi92
csendes tag

Üdv, van egy WD Elements (Western Digital 1TB WDBUZG0010BBK) külső merevlemezem, ami az én gépemen kitűnően működik, de a tesóm gépére (win7 az övé és enyém is) amikor rádugom a gép felismeri pittyen egyet a WD led-je villog de nem látható nem tudom megnyitni. A kezelő felismeri, de nem lehet betűjelet hozzárendelni, amikor próbáltam ezt írta ki: A műveletet nem lehetett befejezni, mert a lemezkezelés konzolnézete nem tükrözi az aktuális adatokat. A frissítési feladattal frissítse a nézetet. Ha probléma továbbra is fennáll indítsa újra a gépet. Hogyan lehetne láthatóvá tenni? Már formáztam is, de így sem látszik.

(#1117) ceia


ceia
őstag

Hello, lama problema :B
Win7 live cd-rol (nem magyar ezert irok igy bocs) Diskparttal quick formaztam egy 2TB vinyot. Aztan megis meg akartam formazni rendesen. Elinditottam, kiirta hogy formatting.. de egy csomo ideig nem valtozott semmi. Megijedtem hogy mivel nem valtottam elotte particiot (0-rol 1-re) talan nem a vinyot formazza hanem a cd-t akarja de nem tudja es kiakadt? Ezert gondoltam leallitom - de nincs ra lehetoseg ezert kileptem a diskpartbol. De a formazas nem allt le ettol sem. Sot, a diskmanagementben is hiaba nyomok cancelt a formazasra, semmi hatasa, nem all meg. En ebben a formazasban mar ugysem biznek, ezert megegyszer meg kell formaznom ha kesz. De jobb lenne nem vegigcsinalni, minel elobb ujra kezdeni mert delutan megyek dolgozni. Szerintetek ha ujrainditom a live cd-t es megszakad a formazas akkor az megarthat a vinyonak? Meg csak 42%-nal tart.. :F

        it's more fun to compute

(#1118) ceia


ceia
őstag

Illetve mivel mar mindjart 11 ora mar csak amiatt allitanam le, mert ha igy halad lehet nem vegez fel 1-ig mikor indulnom kell es nem szeretnem bekapcsolva hagyni a gepet este fel 11-ig mikor megjovok. 45%.. :(

[ Szerkesztve ]

        it's more fun to compute

(#1119) King Unique válasza ceia (#1117) üzenetére


King Unique
titán

A teljes formázás ekkora lemezeknél eleve órákig eltarthat és érdemes ennek megfelelően készülni, ha valaki belevág. Egy zsír új HDD-nél elég a gyorsformázás is. Persze lehet teljes formázást + HDS teszteket futtatni, de az embernek rámegy egy fél / egész napja jóformán.
Nem ajánlott megszakítani, de ha nincs más lehetőség, akkor utána max. újrakezded, illetve előtte nyomsz neki egy clean-t.

(#1120) ceia válasza King Unique (#1119) üzenetére


ceia
őstag

Ekkora vinyóm még nem volt és ráadásul ez nem is 7200-on megy.. De kb. 5 órára azért nem számítottam. Meg akartam győződni róla, hogy tökéletes állapotban van-e a vinyó, nem sérült-e pl. a szállításkor. (benzinkútnál vettem át) Ahogy sejtettem, megszivatott, 98% volt mikor indulnom kellett melóba :W :)) Azért fura, hogy kiléptem a diskpartból es az mégis folytatta a formázást. Többször elindítottam, kiléptem, próbálkoztam vele hogy rávegyem, álljon le, pl. rescan-nel, egyéb parancsokkal. De a háttérben vígan formázgatta a vinyót. Persze cancel parancs nincs.. A feladatkezelőben a futó taskok között nem tudtam beazonosítani, diskpart néven nem volt ott. Bár a diskmanagementben élt a cancel format lehetőség, ha rányomtam még "homokórázott" is (nem tudom Win7-en minek lehet nevezni azt a vackot - karikázott?), de a format mégis ment tovább. Végülis megcsinálta, 1861.01MB ez gondolom rendben van. Azért óvatosságból újra partícionálom és gyorsformázom, nehogy később derüljön ki, hogy mégsem lett jó az az elszabadult format :)

        it's more fun to compute

(#1121) junpet


junpet
tag

Sziasztok!

Ha rossz helyen próbálkoznék akkor előre is elnézést (ebben az esetben útbaigazítást kérek).

Öcsém gépét anno keresztapám rakta össze, így a Windows 7 (x64)- et is ő telepítette. Ahogy néztem, nem legacy-ba van, tehát UEFI-sen van telepítve. A HDD mérete max 1 TB lehet, szóval nem értem miért így kellett, mindegy. Most vettem öcsémnek egy 250es SSD-t, arra kerülne a rendszer meg a játékok. De én már szeretném legacy-ba telepíteni, mivel enyém is így van, ISO is van hozzá meg aktivátor is ami beváltan működik (meg főleg azért, mert fogalmam sincs hogyan kell uefis nem legacy-s windows 7et aktiválni). Szóval, ha bios-t megváltoztatom legacy-ra, felteszem így SSD-re a windowst és ezután csatlakoztatom a mostani hdd-t (ami gpt-s táblával rendelkezik, ssd meg így mbr-rel), mi fog történni. Fogja-e látni a rendszer így a hdd-t vagy újra kell majd partícionálni, vagy hülye vagyok? :))

(#1122) King Unique válasza junpet (#1121) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az, hogy a gép UEFI-s és emiatt GPT lesz a lemez, nem feltétlenül csak 2 TB felett van értelme alkalmazni. A GPT partícióstílus magához a 2 TB+ (merev)lemezek megfelelő kezeléséhez szükséges, de UEFI bootnál attól még lehet kisebb tárkapacitású lemez is ilyen. Ott van egy rakás UEFI-s laptop ennél jóval kisebb HDD/ SSD-vel. Igaz ennek az előnyeit leginkább a Win8.1/10 tudja kihasználni.

Ha átállítod Legacy bootra és úgy telepítesz, akkor MBR lesz az SSD. Ha a régi HDD GPT és van rajta OS, akkor az így nem lesz bootolható. Igaz ez fordítva is, ha visszaállítod UEFI bootra, akkor meg az SSD-ről nem fog elindulni a Windows. A HDD másodlagos lemeznek adattárolóként még használható lehet. Illetve, mivel csak 1 TB, így ha biztosan és tartósan Legacy boot lesz, nincs rajta fontos adat, akkor lehet akár átkonvertálni, újrainicializálni MBR-re. Illetve telepítés idejére tanácsos más lemezeket lehúzni és csak az legyen bekötve (SSD), amire telepítesz! Mert a Windows hajlamos lehet több lemezen szétszórni ilyenkor a dolgait.

A fórum egész területén tiltott a virágbolti rendszerek és azok aktiválásával kapcsolatos téma! Ha valaki így csinálja, legalább annyi esze legyen, hogy nem reklámozza nyíltan... :U

[ Szerkesztve ]

(#1123) junpet válasza King Unique (#1122) üzenetére


junpet
tag

Köszi a válaszodat!

Rosszul tudom, hogy gpt-ből mbr-be nem lehet konvertálni adatvesztés nélkül? Vagyis én úgy olvastam, hogy le kell formázni.

Nem is kértem ez ügyben semmi segítséget, része a problémámnak, próbáltam minél pontosabban leírni, hogy tudjatok segíteni. De köszi, hogy szóltál, őszintén nem tudtam, de ehhez fogom tartani magam!

[ Szerkesztve ]

(#1124) King Unique válasza junpet (#1123) üzenetére


King Unique
titán

Lehet Windows lemezkezelővel is, de ahogy megfigyeltem, ha már van rajta partíció / operációs rendszer, akkor inaktív ez az opció. Ilyenkor csak a kötet törlésével lehet átkonvertálni [link]. Viszont külső partícionáló programok (pl. AOMEI) (fizetős verziói) meg tudják csinálni adatvesztés nélkül is. Ha nincs rajta semmi fontos adat, akkor szerintem célszerűbb tisztán újrapartícionálni egy diskpart törlés után.
Amúgy az UEFI-s telepítés is mehetne akár, ha viszont xy ok miatt Legacy kell, akkor legyen.

[ Szerkesztve ]

(#1125) junpet válasza King Unique (#1124) üzenetére


junpet
tag

Még egyszer köszi!

(#1126) athomi


athomi
veterán

Üdv!

Eddig egy 1TB-os HDD-t használtam, mely egy 50GB-os partícióra volt osztva az OS-nek, és egy maradék partícióra adattárolásra.

Vásároltam egy SSD-t, melyre átkerült az op. rendszer, így a HDD-n lévő kisebb (50GB-os) partíció megüresedett. A HDD másik partíciója továbbra is tele van adattal. A kérdésem, hogy tudom e egyesíteni a HDD két partícióját úgy, hogy az adatok megmaradjanak rajta, valamint ha igen, akkor hogyan?

[ Szerkesztve ]

(#1127) athomi válasza athomi (#1126) üzenetére


athomi
veterán

Igazából azt gondoltam, hogy Win10 alatt a lemezkezelőben az üres 50GB-os kötetet törlöm, majd a másik partíciót kiterjesztem (melyen az adatok vannak), így egyesíteni lehet a két kötetet úgy, hogy az adatok maradnak.

[ Szerkesztve ]

(#1128) King Unique válasza athomi (#1127) üzenetére


King Unique
titán

Akár ez is mehet, de amúgy a lemezkezelő kicsit korlátolt és helyenként körülményes, kényelmetlen... Külső partícionáló programok - pl. az AOMEI - sokkal többet tudnak és jóval kényelmesebb is velük dolgozni. Az említettben is van mindenféle partícionálási művelet (árméretezés, átmozgatás, elosztás, összeillesztés stb.), ami önmagáért beszél.

[ Szerkesztve ]

(#1129) izsakig


izsakig
újonc

Sziasztok!
Új Acer laptop, előre telepített Win10.
1, A C meghajtót tudom-e partíconálni Win alatt? Legyen C, mint rendszer, és egy D (esetleg E) az adatoknak.
2, Helyreállítási partíciót hogyan tudom használni ?

(#1130) King Unique válasza izsakig (#1129) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Hát azért elég alap dolgok ám ezek és tele van a net különféle leírásokkal, videókkal, csak rájuk kell keresni...

1. A meglévő kötetet lehet a Windows lemezkezelőben zsugorítani, majd a leválasztott részből létrehozni az új partíciót [link]. Vagy a fentebb említett külső programmal (AOMEI) is meg lehet oldani. Viszont rendszerpartíciók átméretezésénél nem árt fokozottan óvatosnak és körültekintőnek lenni!

2. Talán el kellene olvasni a laptop felhasználói útmutatóját..! Egyes típusoknál szokott lenni a normál bekapcsológomb mellett egy másik is, amit megnyomva megjelenik a helyreállítási menü és lehet választani különféle opciók közül. De ez ilyenkor lenulláz mindent és gyári állapotba állítja vissza az egészet. Tehát csak ésszel és kizárólag szükség esetén érdemes belevágni! Valamint az új Windows verziókban is van a gépházban afféle hard reset, ami kb. a friss telepítés állapotába állítja vissza a rendszert.

[ Szerkesztve ]

(#1131) Eladó445


Eladó445
tag

Sziasztok!
a laptopba lesz egy 60gb-os hdd. csak netezős laptop itthon. ami program lesz rajta (skype,chrome)
win7 starter fog majd rajta menni. a 60gb-os hdd-vel kell valamit csinálni? vagy maradhat egybe a programokkal?

https://bit.ly/2AJ3lz6

(#1132) SOAD19


SOAD19
addikt

Sziasztok!

Múlt héten vettem egy használt notebook-ot a próbatermembe, amit videók nézésére/elemzésére, zene hallgatására vettem. A hdd-n csak egy partíció volt, ezt akartam két partícióra osztani ugyebár. C-nek egy 50-est hagyni. Viszont a Lemezkezelőnél a kötet zsugorításánál nem enged csak 150 gigát leválasztani, miközben 280 giga a szabad kapacitás. Miért lát csak ennyit? A rendszer visszaállításánál, csak 10 giga van lefoglalva, ha jól rémlik. Más ötletem nincs, ami lefoglalhat helyet.

Itt egy kép is a dologról: [kép]

Valakinek van valami ötlete?

[ Szerkesztve ]

(#1133) King Unique válasza SOAD19 (#1132) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Bizonyos partícionálási műveletekhez a beépített lemezkezelő eleve nem e legideálisabb... külső programoknak még az ingyenes verziói is sokkal kényelmesebbek és többet tudnak: AOMEI | EaseUS | MiniTool .
Előbbi tud magyarul is, illetve a MiniTool esetén van pendrive-ról botolható live változat is, amivel garantáltan megcsinálható szinte minden [link]. Utóbbit Windows alól a Rufus-szal célszerű kiírni a gép boot módjának megfelelő opciót beállítva [link].

Rendszerpartíciók átméretezésekor, illetve az említett programok használatakor (főleg a live), nem árt körültekintőnek és fokozottan óvatosnak lenni! Szükség esetén előtte célszerű az operációs rendszerről / fontos adatokról biztonsági másolatot készíteni!

[ Szerkesztve ]

(#1134) SOAD19 válasza King Unique (#1133) üzenetére


SOAD19
addikt

Köszi szépen! A gépen nincs semmi fontos adat, úgyhogy nincs mit féltenem.

(#1135) tpeter77


tpeter77
addikt

sziasztok,
Létezik ingyenes, vagy pár napig ingyen használható olyan szoftver, ami a dinamikus lemezen lévő partíciók méreteit tudja módosítani? Természetesen adatvesztés nélkül :)
Van egy hdd-m, ami dinamikus lemez, és a C és D partíciójának a méretét módosítanom kellene, ehhez valami ingyenes progit keresnék.
köszi.

(#1136) angyalfoldi válasza King Unique (#1133) üzenetére


angyalfoldi
csendes tag

Kösz a tippeket!

[ Fujitsu Lifebook E736 ]

(#1137) st6969


st6969
őstag

Sziasztok,
500GB SSD-t szerettem volna ketté partícionálni. Már nem tudom, mit csináltam, de most van egy 55GB a rendszernek (ez így jó is), meg egy 332GB egyébnek. A gond az, hogy van egy maradék 77GB, amit sehogy nem tudok a 332-eshez hozzáadni. Próbáltam úgy is, hogy létrehozok belőle egy partíciót, logikainak vagy elsődlegesnek jelölöm, akkor se hajlandó hozzáadni, csak a C-hez. Mit csinálok rosszul?

(#1138) st6969 válasza st6969 (#1137) üzenetére


st6969
őstag

Senki?! :O
Akkor kénytelen leszek újra tenni a rendszert, és mostmár akkor a megfelelő felosztásban. :(

(#1139) King Unique válasza st6969 (#1138) üzenetére


King Unique
titán

Ott van pont fentebb, hogy milyen partícionáló programok ajánlottak ilyen esetekre [link]. A Windows beépített megoldásától meg nem kell csodát várni, elég basic szintet képvisel...

(#1140) general


general
addikt

helló!

adott egy 4 tb-os hdd, GPT, 3 partíció van rajta, 2 nagyobb, egy kisebb. az egyik nagyobb fontos adatokat tartalmaz, a másik kettő eddig film, média, stb volt, de azokat most átrakom egy másik vinyóra, hogy ezt az egész 4 terásat tudjam munkára használni. (korrekt, megbízható, gyors hdd, ezért akarom az egészet munkára fogni, Seagate Cons. ES3).
a kérdés az lenne, megoldható-e, hogy az összes partíciót egybeolvasszam anélkül, hogy az említett fontos adatokat tartalmazóhoz hozzányúljak, esetleg kárt szenvedjen? a másik kettő le is van pucolva, törölhetőek a kötetek.

ha nem, csak a két üreset lehet egyveolvasztani? ha igen, mivel ajánlott? külön pri, vagy Windows megoldja? Win 7 HomePr

(#1141) King Unique válasza general (#1140) üzenetére


King Unique
titán

A fentebb nemrég linkelt programok megoldják, azok tudnak mindenféle partíció machinálást. Persze előtte biztos, ami biztos alapon egy adatmentést másik meghajtóra nem ártana megejteni.

[ Szerkesztve ]

(#1142) general válasza King Unique (#1141) üzenetére


general
addikt

persze, nyilván, ez nem is kérdés. de akkor megoldható a kiterjesztés ezek szerint. igazából nem tudom eldönteni, toljam-e egybe az egészet, vagy 2 partíció legyen. van előnye-hátránya szerinted? fotókkal dolgozom, csak azok vannak rajta. de az rengeteg..:-) a rendszer és a programok ssd-ről futnak.

(#1143) King Unique válasza general (#1142) üzenetére


King Unique
titán

Igen meg, ezek a külső programok tudnak mindenféle partíció átméretezést, elosztást, összeolvasztást stb. Az AOMEI ráadásul magyar kezelőfelülettel is elérhető. Adattár merevlemezeken nem szokás annyira szaporítani a partíciókat, de azt neked kell tudnod, hogy milyen igényeid vannak, milyen felosztás felel meg.

(#1144) Fire/SOUL/CD válasza general (#1142) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Az alapfelállás az az, hogy van a rendszerpartíció(legacy avagy UEFI telepítéstől függően több segédpartíció is létrejön/jöhet), meg még egy (vagy több(de nem 22 :DDD )) adatpartíció.
Ez a felállás azért jó, mert a rendszerpartícióról(meg a szükséges segédpartíciókról) készített mentésből percek alatt visszaállítható a rendszer, anélkül, hogy az adatpartíciókon lévő adat sérüljön avagy arról külön mentést kelljen készíteni. Persze az is alap, hogy ha tényleg értékes/egyéni/pótolhatatlan stb adatok is van az adatpartíciókon, akkor azokról minimum még egy másik adattárolón is legyen másolat...

Az, hogy egy HDD hány részre van felosztva, az abból a szempontból lényegtelen, hogy mennyire adatbiztos a dolog(értem ez alatt, hogy ha meghal a HDD, akkor tök mindegy hány partíció volt rajta). Én személy szerint a korábban felvázolt felosztást preferálom (idők kezdete óta), azaz nem kell túlcifrázni, 1 adatpartíció és azon megfelelő könyvtárszerkezet kialakítása...

Mivel maga az OS SSD-ről fut, szvsz, nem kell a nagy HDD-t felosztogatni, az lehet egyben is. (ha lenne még egy ugyanilyen HDD-d, akkor meg RAID tükör és akkor aztán minden automatikusan 2x íródik a HDD-re)

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#1145) Dolphine


Dolphine
addikt

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni! :F

Adott a pirossal bekeretezett két kötet, melyet szeretnék összevonni. Konkrétan a D és az E. A D-t szeretném megszüntetni és az az 50GB amit foglal, azt az E részeként szeretném "hozzáadni".

A kötetet meg tudom szüntetni, nem is azzal van a gond. Amikor az E kötetnél kötetkiterjesztést szeretnék, akkor a végén kiírja, hogy Dinamikus lemezzé akarja változtatni azt a kötetet? De miért? Hogyan tudnám ezt elkerülni? :W

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#1146) King Unique válasza Dolphine (#1145) üzenetére


King Unique
titán

Ilyen már nálam is volt, hogy 2 partíciót akartam machinálni és benyögte a lemezkezelő, hogy akkor dinamikus lemezt csinál belőle. Mondtam, hogy nem, mert használok Linuxot is és az pl. nem kezeli jól, telepítésnél aszem nem is érzékeli rajta a partíciókat. Felraktam és elindítottam egy külső partícionáló programot, ami gyönyörűen megoldotta és az alaplemez is megmaradt. Utóbbiaknál az is nagy előny, hogy eleve két lépésben dolgoznak. Az elsőben mutatja a főablakban a partíciókon a változásokat. Ha a felső sarokban jóváhagyom a pipára kattintva, csak azután csinálja meg ténylegesen a műveletet. Tehát, ha valamit elrontunk, akkor még mindig van lehetőség visszavonni.

Szóval ennyit a beépített lemezkezelőről... nem véletlenül van Windowsra egy rakás külső program. ;)

[ Szerkesztve ]

(#1147) Dolphine válasza King Unique (#1146) üzenetére


Dolphine
addikt

Először is köszönöm a választ! :R
Féltem, hogy külső programot fogsz javasolni! :( Jó pár évvel ezelőtt nekem pont egy külső program (Azt hiszem a Partition Magic Free) miatt tűnt el egy partícióm! :( Amiket most össze szeretnék vonni fontos adatok vannak (csak az egyiken természetesen) és nagyon nem lenne jó, hogyha elveszne! :(

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#1148) King Unique válasza Dolphine (#1147) üzenetére


King Unique
titán

Nem véletlenül említettem külső programokat, amiknek még az ingyenes verziói is köröket vernek a beépített lemezkezelőre. De, ha szerinted utóbbi jobb és dinamikus lemezt akarsz kreálni, akkor hajrá! Az meg, hogy egy másik program x évvel ezelőtti verziójánál mi volt, az nem feltétlen mérvadó ebben az esetben. Továbbá a másik az, hogy ha annyira fontos adatok vannak rajta, akkor egy komolyabb partíció machinálás előtt alap dolog az adatmentés.

(#1149) Dolphine válasza King Unique (#1148) üzenetére


Dolphine
addikt

Jogos, igazad van! :R
Szerintem a napokban lehet, hogy neki is ugrok! :)

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#1150) Dolphine válasza King Unique (#1148) üzenetére


Dolphine
addikt

Igazad volt! Az AOMEI döccenés nélkül megcsinálta a partíció egyesítést! :R

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Particionálás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.