Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Particionálás

Hozzászólások

(#1201) Kátai válasza King Unique (#1200) üzenetére


Kátai
senior tag

Most használatban lévő HDD-re is csinálhatok rendszermentést,vagy arra elég a Win beépített rendszermentője?

(#1203) duel79


duel79
csendes tag

Üdv.
Adott egy asztali gép egy HDD-vel ezen van egy rejtett és egy rendszer (C) partíció amit szeretnék egy üres HDD-re klónozni de valamiért nem sikerül.A rejtett partíciót sikeresen klónozza de a C-t valamiért nem.Mi lehet a hiba?
Ja és ennél a Macrium-nál hol tudom GPT-re állítani? mert csak MBR-be indult mindig lehet ez volt a gondja?Vagy mert az éppen futó OS-t nem tudja klónozni és egy másik gépbe berakva a HDD-ket tudom csak klónozni? :U

(#1204) King Unique válasza duel79 (#1203) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Természetesen lehet vele futó OS alól klónozni másik lemezre azt a rendszert, ami alól fut maga a program is. Illetve tud WinPE megoldással bootolható pendrive-ot is készíteni és arról bebootolva is el lehet végezni az adott műveleteket.
Az MBR / GPT állítgatása nem létszükséglet, mert amúgy a célmeghajtón azt is automatikusan beállítja a program, igazodva a forrásmeghajtó formátumához. Legalábbis nálam egy MBR alapú lemezt klónozáskor simán átkonvertált GPT-re, mert a forrás is az volt. Szóval nálad vsz más probléma lesz, de amúgy a hibakódra van a gyártó oldalán leírás.

[ Szerkesztve ]

(#1205) duel79


duel79
csendes tag

Egyedül itt találtam írást erről a hibáról de nem derül ki mi az oka :( [link]
Lehet régi az alaplap 9éves és valami hárdver gond miatt nem mennek át az adatok? Próbáltam már több merevlemezre is klónozni de mindegyiknél ezt a hibát dobja ki. Valamelyik nap még kipróbálom másik újabb gépbe pakolni a merevlemezeket hátha azzal sikerül majd a klónozás.

[ Szerkesztve ]

(#1206) King Unique válasza duel79 (#1205) üzenetére


King Unique
titán

Azért a fentebb linkelt oldalon is javasolnak ezt-azt. De, ha minden lemeznél rendre ilyen hibát dob, az már érdekesebb... Lehet az adott hardveres / szoftveres környezetben nem stimmel valami, de hogy pontosan mi, azt passzolom. Illetve nem árt, ha a programból is mindig a legfrissebb verzió (pl.: 6.2.1502) van fent.

[ Szerkesztve ]

(#1207) duel79


duel79
csendes tag

Programból a legfrissebb van a napokban töltöttem le innen.[link] Mindegy kipróbálom majd másik hardveres/szoftveres környezetben hátha :)

(#1208) Lala6


Lala6
őstag

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Kicseréltem a gépemben az SSD-t nagyobbra.
A régi SSD-t az EaseUS progival klónoztam az újra, ez sikerült is, a rendszer elindult. Most a nem lefoglalt helyet szeretném hozzáadni a C partícióhoz, de a lemezkezelőben inaktív a kötet kiterjesztése, és az EaseUS Partition Master sem engedi növelni a C méretét. Próbáltam úgy is, hogy létrehoztam egy D partíciót, hogy egyesítsem a C-vel, de ezt sem engedi, hibát nem ír, egyszerűen csak nem engedi kiválasztani. Próbálkoztam USB-ről bootolva is módosítani a C partíciót, de sajnos szintén sikertelenül.

Mi lehet a probléma, hogy nem enged a C-hez nyúlni?

(#1209) King Unique válasza Lala6 (#1208) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Nem ártana a lemezkezelőről egy screenshot, ahol pontosan látszik, hogy mi a helyzet. Ha pl. valami miatt dinamikus lemez lett, az megint okozhat problémákat. Illetve vannak más külső partícionáló programok is, amelyekkel lehetne próbálkozni. Továbbá, ahogyan a linkben is utaltam rá, a rendszerpartíciók átméretezése eleve macerás... Az AOMEI és a MiniTool ilyenkor újraindítás kér és csak PreOS módban tudják megcsinálni. Továbbá általában mindegyikkel lehet boot pendrive-ot készíteni, illetve utóbbi programnak alapból van ilyen ISO-ja. Bizonyos partícionálási műveleteket futó OS alól lehet nem enged egyik-másik program, de egy live környezetben már sikerülhet.

Arra újfent felhívnám a figyelmet, hogy rendszerpartíciók átméretezésénél nem árt fokozottan óvatosnak lenni és mindenki csak saját felelősségére vágjon bele!!! Szükség esetén előtte célszerű a fontos adatokról, illetve a rendszerpartíció(k)ról / teljes lemezről biztonsági másolatot készíteni!

[ Szerkesztve ]

(#1210) Lala6 válasza King Unique (#1209) üzenetére


Lala6
őstag

Boot penről próbáltam az EaseUS-el, sajnos ott is ugyanaz a helyzet, nem engedi kiterjeszteni akkor sem, ha a windows nem fut.
Adatvesztéstől nem tartok, mert ott van minden a régi SSD-n, amiről a klónozást csináltam.

Itt vannak a képernyőképek,

(#1211) King Unique válasza Lala6 (#1210) üzenetére


King Unique
titán

Nálam UEFI-GPT van és több partíció, de a kötet kiterjesztését egyiknél sem engedi a lemezkezelő, igaz attól nem is várok mást... Viszont, ha van nem lefoglalt rész, akkor elvileg működnie kéne, de esetedben lehet a közte lévő 820 MB-os partíció is bekavar. Nálad MBR a lemez és gondolom Legacy boot van. Telepítéskor a Windows létrehozhat több kisebb partíciót a rendszer számára mindkét módban. Bár nem ez a jellemző méret, illetve optimális esetben a lemez elején szoktak elhelyezkedni. De, mivel esetedben a lemezkezelő is írja, hogy köze van a rendszerhez, így nem célszerű babrálni.

Amúgy a fentebb említett 2 programmal simán tudom átméretezni a partíciókat, illetve akár összeilleszteni is. Érdemes lenne azokkal is megpróbálni, mert az hogy egy programnál nem működik, az csak egy dolog.

[ Szerkesztve ]

(#1212) Lala6 válasza King Unique (#1211) üzenetére


Lala6
őstag

Köszönöm a segítséget!
Az AOMEI összetette a két partíciót, ráadásul OS alól. :)

Nem értem, hogy az egyik progi tudja, a másik (EaseUS) pedig nem, pedig nagyon hasonló a kettő.

(#1213) King Unique válasza Lala6 (#1212) üzenetére


King Unique
titán

Mondtam én, hogy érdemes másik programmal is megpróbálni. ;)

Amúgy igen, hasonlók, de azért lehetnek itt-ott különbségek. Illetve nálad a free verzió van fent? Mert, ha az nem tudja, még hagyján, de a teljes verziónak már illene. Viszont a másik 2 program ingyenes verziója is ahhoz képest sokat tud és már egy ideje elégedetten használom őket.

[ Szerkesztve ]

(#1214) mmarta


mmarta
senior tag

Sziasztok!
Remélem nincs kihalóban a topic ...

Új konfigba kerül az ssd és 2 hdd (Samsung 1 TB 2 részre szedve, a másik WD 2 TB egyben). A jelenlegi rendszer win 10, MBR-es. Az új alalaplap már UEFI-s és gondoltam legyen GPT.

Kérdések:
A win 10 ISO-t Rufusszal készíteném elő pendrivra, ahol nem tudom milyen fájlrendszert válasszak: FAT32 vagy NTFS?

A másik kérdésem:
Ha a rendszernek való SSD GPT-s lesz fogja-e látni az MBR-s vinyókat? Vagy ezeket is át kell konvertálni?

Harmadik:
Hálózaton szoktunk egymásnak fájlokat másolni megosztott könyvtárba, lesz-e gond, ha a másik gép MBR-s?

Köszönöm!

(#1215) zoo8800 válasza mmarta (#1214) üzenetére


zoo8800
veterán

... ha még aktuális :)
1, FAT32
2, igen
3, nem hiszem

rip and tear, until it is done

(#1216) Dani0504


Dani0504
tag

Sziasztok!

Új laptopot vásároltam és a problémám a következő. A laptopban egy Sam Evo 850 500gb SSD van, a windows előre van rá telepítve és nincs particionálva.
Kell-e/érdemes-e particionálni illetve van-e jelentősége az SSD-nél? (HDD-nél emlékszem, hogy ha rendszer repült akkor az adatok menthetőek voltak, igaz ez SSd-re is?)
Particionálást milyen programmal érdemes végezni?
Van-e valami olyan beállítás amit érdemes ellenőrizni, élettartam növelés érdekében?

A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv. Dani

"A lényeg az, hogy a kacsák előtt mindig legyen víz!"

(#1217) tusi_


tusi_
addikt

Sziasztok.

Tortenet a kovetkezo:

Van evek ota egy WD 3TB Elementis tarolom, ami egy ASUS O-PLayre van kotve, errol mentek a filmek. Ujabban egy ket film alatt megfagyott a rendszer. Megneztem a vinyot e mar csak 48% volt a kondicioja.
(Erdekes, mert soha nem volt mozgatva, jol szellozo helyen van es nem volt soxor inditgatva, megis leterdelt.)

Ok, a HD Sentinellel csinaltam rajta egy javitast, felhuzta 68%ra a kondit, egy darabig meg jo lesz. Lementettem mindent rola mashova, ha tonkre menne, csak a penzt bukom.

Kerdesem: Particonalni csak ugy tudom, hogy MBR, de akkor csak 2 TB plusz 7xx Gb, amit nem is tudok hasznalni. Vagy GPT, de akkor az O-Play nem tamogatott medimut lat, rgo nem tudok filmezni rola.
Amikor leteszteltem a geppel es eszre vettem, hogy doglodik, akkor ket partico volt rajta, tehat MBR lehetett, de RAW fajlszisztemnek latta, ami ugye azt jelenti, - ha jol tevedek - hogy az MBR serult. Most viszont nemtudom ugy megcsinalni, hogy lassa is az O-Play es a maradek 700 Gb is hasznalhato legyen.

Nem nagy katasztrofa, ha a 700 GB nem megy, mert ugyis megvannak szamlalva a napjai, de megis erdekelne, hogy hogyan lehetne az eredeti allapotot visszallitani.

Koszi elore is.

eat, sleep, play, replay

(#1218) King Unique válasza Dani0504 (#1216) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Egy SSD-t is fel lehet osztani több részre és 500 GB nyilván nem feltétlen kell magának a rendszernek. A miértekről egy másik topikban nemrég volt szó. A particionálás megoldható (normál) telepítésnél is, illetve utólag a beépített lemezkezelővel. Utóbbi esetnél, ha a beépített tool nem engedi a kívánt méretre zsugorítani a rendszerpartíciót, akkor lehet külső programokkal is próbálkozni.

"Van-e valami olyan beállítás amit érdemes ellenőrizni, élettartam növelés érdekében?"

Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?

[ Szerkesztve ]

(#1219) Dani0504 válasza King Unique (#1218) üzenetére


Dani0504
tag

Köszönöm szépen a válaszod, AOMEI-vel megoldottam a dolgot. Az utolsó kérdésemre, meg rájöttem, hogy nem éppen ebbe a témához való, de még egyszer köszönöm.

"A lényeg az, hogy a kacsák előtt mindig legyen víz!"

(#1220) Balion


Balion
senior tag

Sziasztok. Ha a HDD első 200 gigáját szeretném külön particionálni, akkor az első létrehozott partíció automatikusan a HDD széléről particionál, vagy nekem kell megadni, hogy hányatik megától, hányadikig csinálja meg? Szeretnék gyors elérés miatt egy külön particiót ugyanis.

(#1221) Balion válasza Balion (#1220) üzenetére


Balion
senior tag

Erre gondolok. Az első 100Gb-ot szeretném külön partícionálni, a lemez szélétől. Ha totál üres lemezre létrehozok egy új 100Gb-os részt, az az első 100gb lesz, vagy nekem kell manuálisan megadni, hogy hányadik Kb-tól hányadikig?

(#1222) King Unique válasza Balion (#1220) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az alábbi tesztben csináltak hasonlót, ahol látszik, hogy a merevlemez az elején (G) gyorsabb, a végén (H) pedig lassabb. Tehát, ha ez a cél, akkor a lemez elején kell létrehozni a 200 GB-os partíciót. Ezt a beépített lemezkezelő is megcsinálja, illetve eleve a lemez elején hoz létre egy kisebb partíciót. De lehet akár a fentebb említett külső programokkal is csinálni. Viszont, ha később a partíció nagyon tele lesz másolva, illetve töredezetté válik a fájlrendszer, akkor értelemszerűen csökkenni fog az adatátviteli sebesség.

[ Szerkesztve ]

(#1223) Kam1kaze


Kam1kaze
tag

Sziasztok!

Több száz hozzászólást elolvastam és sok oldalt átnéztem az UEFI - GPT -vel kapcsolatban, de egyszerre sok az infó. Én XP-t használok, egy körülbelül 15 éves gépen, 500 GB-os HDD-val, így nem kellett ezzel foglalkoznom. Viszont ma érkezett meg egy rokonomnak a laptopja hozzám, ezért lenne pár kérdésem telepítés előtt.

HP 15-AC130NH V2H61EA laptopról van szó, amiben 1 TB merevlemez van (3 részre lesz osztva) és Windows 7 SP1 Pro x64 menne rá, így elméletileg nem lenne kötelező a GPT. Viszont, ha hosszabb távban gondolkodunk és esetleg évek múlva felkerül rá egy újabb oprendszer, akkor emiatt is lehet, érdemes lenne GPT-be, mert olvastam, hogy Windows 8-tól már ki tudja jobban használni ezt (azt mondjuk nem tudom, miben mutatkozik ez meg). Meg több előnye is van (a megnézett kb. 10 oldalból pont linux-ost linkelek, de gondolom ilyen téren mindegy).

Egyenlőre csak a biosba néztem körbe, de nem tudom mit kéne beállítanom, mert csak a Legacy Support részt lehet ki/be kapcsolni, UEFI-t nem és az oldalsó leírást se nagyon értem. Ha Disabled-ra raknám a Legacy Support-ot, akkor alapban UEFI-be indulna?
Azt is olvastam, hogy Windows 7-et csak pendriveról lehet így telepíteni, DVD-ről nem.

Nem tudom, hogy kezdjek majd neki. Jó lenne, ha DVD-ről is lehetne és nem kéne pendrivera másolni meg átírni dolgokat, amiket olvastam ezzel kapcsolatban.

Egy másik fórumon azt is olvastam, valaki írta: „Utána kiderült, hogy a VGA nem EFI kompatibilis, de van a beállítások közt compatibility mód, ahol be lehet állítani, hogy minek engedélyezze a legacy (BIOS) módot.”
Ezt is honnan tudhatom meg, hogy a videokártya EFI kompatibilis-e?

Alap esetben nem biztos, hogy érdemes lenne ezzel vesződnöm, de jövőre le lesz cserélve a gépem és egy 3 TB-os HDD van tervben, akkor ezeket végig kell majd járnom. Talán esetemben könnyebb lesz, mert rárakom a régi gépre és AOMEI Partition Assistant Professional Edition megcsinálja remélhetőleg. Dolgoztam már vele, de MBR alatt.

Bios kép

Boot Manager kép

(#1224) anderledani


anderledani
őstag

Hali
Hogyan lehet megoldani, hogy Mac OS Sierra (10.12.2) alatt látható legyen egy NTFS Dinamikus kötet?
Erről lenne szó: [link]

iPhone 13 Pro 128GB << iPhone XS 64GB (2019.03-2021.10) << iPhone 6S 64GB (2016.02-2019.03) << Samsung Galaxy Alpha (2015.10-2016.02) << Xiaomi Mi3 64GB (2014.11-2015.10) << Sony Xperia SP (2013.11-2014.11) << LG Optimus Black (2011.12-2013.11) << Nokia 6303 << Sony Ericsson V630i << Alcatel OT757

(#1225) King Unique válasza anderledani (#1224) üzenetére


King Unique
titán

Tehát kipróbáltad és nem kezeli a macOS?
Amúgy nem lenne meglepő, mert pl. a Linux sem nagyon tud vele mit kezdeni, illetve a telepítője ilyenkor nem is mutatja rendesen.

Ha nem direkt lett dinamikus lemezzé alakítva és nincs szükség ezen képességre, akkor legtisztább lenne alaplemezzé átkonvertálni, amely külső programokkal megoldható adatvesztés nélkül is. Viszont korábban volt egy hasonló eset, ahol mindkét partíció betűjele azonos volt. Ez pedig bekavart, mert a javasolt módszerek nem működtek. Egy próbát esetleg esetedben is megérhet, de előfordulhat, hogy szintén problémába ütközik majd a dolog.

A macOS-t érintő beállítások és egyéb lehetőségek felől pedig legjobb lenne a téma általános topikjában érdeklődni —► Apple notebookok.

[ Szerkesztve ]

(#1226) Doky586 válasza anderledani (#1224) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ne használj Dinamikus lemezt. Még a Windows-ok egy része sem kezeli..
Töröld a meglevő partíciókat (adatmentés után) és hozz létre egyetlen alap elsődleges partíciót helyette..

(#1227) anderledani


anderledani
őstag

Köszi a válaszokat. Ez olyan fajta dinamikus lemez, ahol a két partîció egynek látszik a fájlkezelőben. Ezért EASEUS-szal sem tudtam átalakítani. 1TB szóval nem lenne egyszerű lementeni.

iPhone 13 Pro 128GB << iPhone XS 64GB (2019.03-2021.10) << iPhone 6S 64GB (2016.02-2019.03) << Samsung Galaxy Alpha (2015.10-2016.02) << Xiaomi Mi3 64GB (2014.11-2015.10) << Sony Xperia SP (2013.11-2014.11) << LG Optimus Black (2011.12-2013.11) << Nokia 6303 << Sony Ericsson V630i << Alcatel OT757

(#1228) King Unique válasza anderledani (#1227) üzenetére


King Unique
titán

Vagyis akkor vsz nálad is az a probléma, ami korábban a másik illetőnél. Ha a többi program sem boldogul vele, illetve macOS alatt sem oldható meg a dinamikus lemez kezelése, akkor csak az adatmentés + a destruktív módszerek maradnak.

[ Szerkesztve ]

(#1229) S-eye


S-eye
senior tag

Sziasztok,

épp particionálom EeaseUS-szal az XP-s rendszert otthon és a total progress 100%-on van, viszont az Updating System Information már 30 perce 0%-on áll. Viszont a HDD LED folyamatosan villog. Várjam ki míg véget ér, vagy indítsam újra a gépet?

(#1230) King Unique válasza S-eye (#1229) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Nem írtad pontosan milyen műveletet csinál a program, de nem feltétlen ajánlott megszakítani. Én legutóbb egy USB-n csatlakoztatott rendszerlemezen partíciókat vontam össze a népszerű programok egyikével. Mivel sok adat volt rajta, ezért elég sokáig tartott neki átmozgatni őket. Viszont jelzett a vége felé valami hibát és más opció híján kénytelen voltam leállítani. Erre az érintett NTFS partíciókból RAW lett... Adatmentő programok ugyan megtaláltak minden fájlt, de a visszaállítás után egy részük hibás lett... Még szerencse, hogy az adatok nagy többségéről volt biztonsági másolatom.

Szóval a particionálási műveletek erőltetett megszakításával, azért csak óvatosan! Nem mondom azt, hogy biztosan az fog történni, ami az én esetemben, de lehet rá esély. Na persze az is igaz, hogy a végtelenségig sem érdemes várni, ha valami hiba miatt lefagyott. De komolyabb partíció machinálási műveletek előtt mindig célszerű először lementeni a fontos adatokat, vagy lementeni / leklónozni akár magát a rendszert is.

[ Szerkesztve ]

(#1231) Bootyhunter


Bootyhunter
tag

Sziasztok!

Problémám a következő:
Egy régebbi 775-ös gépbe vettünk ssd-t, ráment elsőre a win 7, de az aktivátorral valamit elcsesztem és utánna nem indult a gép. Gondoltam leformázom és újrarakom, de a win telepítő azt írja mindig, hogy erre a partícióra nem tudja telepíteni a windows-t, hiába törlöm a partíciót és hozok létre újra egyet nem engedi! Most hogy tovább? Mit rontottam el? 120 gigás kingston ssd, az alaplap p5b-e, c2d proci e6300, 3 giga rammal.

(#1232) Doky586 válasza Bootyhunter (#1231) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

" Mit rontottam el? "
Elfelejtetted leírni a hibaüzenetet..
Partíciók nélküli lemezen próbáltad..? MBR v GPT ?

Egyébként pedig lopni bűn.. :((

[ Szerkesztve ]

(#1233) King Unique válasza Bootyhunter (#1231) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk tényleg nincsen megadva néhány fontos infó, mint pl. a boot mód, hibaüzenet stb. Illetve, ha a korábbi partíciók manuális törlése után sem enged a lemezre telepíteni, akkor szokták pl. a diskpart módszerrel lepucolni. Aztán mondjuk az sem árt, ha pl. a W7 telepítő valami rendes változat és nem egy mókolt, szétcseszett valami...Az itteni topikjának összefoglalójában ott vannak a letöltési lehetőségek.

(#1234) S-eye válasza King Unique (#1230) üzenetére


S-eye
senior tag

Szia, rendszerpartíciót két felé osztottam, mivel pont az volt a célom, hogy átmentem az adatokat a C-ről a D-re, de ezt particionálás előtt nem tudtam mert 200GB adatot kellett mozgatni.(C-re megy majd az újabb Win).

Megszakítottam a folyamatot, szerencsére minden rendben ment az újraindítás után. Nem volt adathiba.

(#1235) ÉNERGIE


ÉNERGIE
tag

Üdv,

leszedtem az easeus pro progit (aktivált). Van egy új 3TB vinyóm, 2TB-t partícionáltam belőle NTFS-re majd formáztam, működik. A maradék kb 870GB-t nem tudom formázni mert még ugyanúgy UNallocated mint régen a 3TB egybe, előbb NTFS partíciót kéne belőle létrehoznom hogy formázhassam, de max 97GB-t enged a program....miért? Nem szeretném szétszabdalni...

[ Szerkesztve ]

(#1236) King Unique válasza ÉNERGIE (#1235) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Egy zsír új (particionálatlan) HDD-t első használatbavétel előtt eleve particionálni kell. Ha látja a BIOS egyben a 3 TB-ot, akkor ok. Illetve egy ekkora tárkapacitású HDD-t eleve GPT-re kell inicializálni. Ha MBR-re inicializáltad, akkor az lesz a gond.

[ Szerkesztve ]

(#1237) ÉNERGIE válasza King Unique (#1236) üzenetére


ÉNERGIE
tag

Szia, igen új, nem látta a sajátgép, a bios igen, ezért szedtem le ezt a partíciós progit.
Első körben a 3TB-ből 2TB-t csináltam, de nem értem hogy ha engedte a 3-ból a 2-t akkor a maradék 1et miért tizedeljem szét? Logikátlan...hallottam már a GPT MBR-t csak fogalmam sincs mi az...lemaradtam az evolúcióval manapság.

(#1238) King Unique válasza ÉNERGIE (#1237) üzenetére


King Unique
titán

Ha nincs particionálva, akkor jó hogy nem látja a fájlkezelő...Az csak akkor jeleníti meg, ha particionálva van a lemez, illetve kapott betűjelet is.

Mint fentebb említve volt, egy 3 TB-os HDD esetén kötelező a GPT, másképp nem lehet egyben használni a teljes tárkapacitást. Windows alatt például ezen módszerekkel lehet lecsekkolni, hogy MBR, avagy a GPT-e a lemez. Illetve külső programok, mint pl. az EaseUS, kapásból mutatják a főablakban is. Ha MBR, akkor pedig a fentebb említett módszerek (pl. diskpart) valamelyikével GPT partíciós sémát kellene beállítani. De egyébként az említett programban is vannak különféle lehetőségek.

[ Szerkesztve ]

(#1239) ÉNERGIE válasza King Unique (#1238) üzenetére


ÉNERGIE
tag

MBR....faja, akkor amit másoltam rá az most kuka és kezdhetem elölről az egészet :D

(#1240) King Unique válasza ÉNERGIE (#1239) üzenetére


King Unique
titán

Külső particionáló programok át tudják konvertálni adatvesztés nélkül GPT-re. De, ha nem nagy meló visszamásolni és még az elején megoldható, akkor inkább jobb tiszta lappal kezdeni. Vagyis rendesen újraparticionálni GPT szerint.

[ Szerkesztve ]

(#1241) ÉNERGIE válasza King Unique (#1240) üzenetére


ÉNERGIE
tag

igen...világos, pár GB csak, csak a régi 500ason most oszthatom szét az egészet :)

(#1242) #84234240


#84234240
törölt tag

Ha Rufus-szal telepítettem Windowst, akkor van rajta recovery partíció? Nekem most jelenleg a fájlkezelő úgy mutatja, hogy a minden egy partícióra van telepítve. Hogyan lehet utólag külön venni?

(#1243) King Unique válasza #84234240 (#1242) üzenetére


King Unique
titán

A helyreállítási (recovery) partíciót maga a Windows telepítő hozza létre a lemezen. Például UEFI boot esetén így / így fog kinézni. Ehhez annak semmi köze nincsen, hogy milyen programmal lett kiírva pendrive-ra az ISO.

Esetedben viszont semmilyen konkrét információ nincsen megadva, még csak egy lemezkezelő screenshot sincs, hogy lássuk mi is a problémád. Amúgy egy másik topikban korábban össze lettek gyűjtve különféle, a Windowsok telepítésével kapcsolatos cikkek. Ezeket érdemes lenne átolvasni.

[ Szerkesztve ]

(#1244) #84234240 válasza King Unique (#1243) üzenetére


#84234240
törölt tag

Bocsi akkor, hogy csak kevés infót adtam meg. Ugyebár mindig mondják, hogy jó két külön partícióra telepíteni az OSt és minden mást. Ugye ez bizonyos általam nem ismert problémák megelőzésére van (pl. indexelési problémák). A Win telepítésénél lévő 4 particíó (képen) ezeket a problémák megelőzésével kapcsolatban van?
kép forrása: dirtywindows.hu

(#1245) King Unique válasza #84234240 (#1244) üzenetére


King Unique
titán

A rendszerlemezt azon okból szokás több részre particionálni, ami például ezen hozzászólás harmadik bekezdésében is említve van. Valamint a Windows UEFI-s telepítésnél alapból létrehozza a rendszer számára a 3 db kisebb partíciót, de attól még pl. az adatoknak szokás külön partíciót készíteni.

[ Szerkesztve ]

(#1246) Sezym00


Sezym00
újonc

Sziaszok szeretnék segítséget kérni a következő lenne a problémám:
Új konfigot állítottam össze és a régi épemből szeretném át tenni a merevlemezt (wd 1001fals, hdd 1TB sata2)! A gondom ott kezdődik, hogy a merevlemezen telepítve van a C:\ meghajtón egy win 7 és az új gépemben van egy SSD (Samsung 250GB 750 evo sata3) amin szintén van egy C:\ meghajtó, de arra win 10 lett telepítve.
A kérdések a következők:
- Az alaplapom sata 3 foglalaltos és hozzá tudom-e csatlakoztatni a sata2-es merevlemezemet?
- A két C:\ meghajtós problémát, hogyan tudom megoldani? (Az ssd-t szeretném használni rendszer indító lemeznek)

(#1247) Aldure


Aldure
csendes tag

Üdv! Mindenkinek! Egy kis segítséget szeretnék kérni. A napokban vásároltam egy 4TB HDD-t és az a bajom vele hogy nem látja teljesen a rendszer. Csak 1678GB helyet ad meg neki. A gépem régi LGA775. Az oprendszer Windows 7 64bit

Olvastam több helyen hogy esetleg az alaplap nem kezeli az ekkora tárhelyet, és egy PCI-E SATA 3.0 bővítőkártya orvosolná. Azt is olvastam hogy meg kell változtatni a particio kiterjesztést MBR-to GPT-re.
Ha GPT-re állítom akkor a Windows lát 3.7TB méretet de a lemezkezelő csak 1.6TB lát HD sentinel figyelmeztet is hogy a Lemez teljes kapacitása (1678 GB) pontatlan, 3726 GB kellene hogy legyen.

Előre is köszi a válaszokat

Üdv: Attila

(#1248) tom_tol


tom_tol
addikt

Sziasztok!
Csak a biztonság kedvéért. van 2 új 4 TB lemezem. Jó lesz a Win saját megoldása vagy inkább használjak külső programot, pl. EaseUS

Köszönöm

(#1249) King Unique válasza Aldure (#1247) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Egy 4 TB-os HDD-t nyilván GPT-re kell inicializálni ahhoz, hogy használni tudd a teljes tárolókapacitást! Ezen topik témája, vagyis a particionálás felől kb. ennyi a lényeg.

Ha az OS nem ismeri fel rendesen a teljes tárolókapacitást, akkor pl. a MaxLBA piszkálása lehet egy opció ezen eset mintájára. De, hogy nálad esetleg az elavult hardver-e az oka, illetve annál a bővítőkártya / a BIOS frissítése szükséges-e, annak majd utánanézel, mert nem feltétlen ezen topik témája.

(#1248) tom_tol:
Jó lesz a Windows beépített lemezkezelője is, ahol értelemszerűen GPT-re kell inicializálni a HDD-t, majd utána létrehozni az új kötetet. A fájlrendszer nyilván lehet NTFS, illetve a foglalási egység is maradhat az alapértelmezett. De amúgy utóbbi alapértelmezetten 4096 bájt lesz ez alapján, ami nyilván ok.

[ Szerkesztve ]

(#1250) tom_tol válasza King Unique (#1249) üzenetére


tom_tol
addikt

Köszönom, közben megcsináltam a win lemezkezelőjével.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Particionálás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.