Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Particionálás

Hozzászólások

(#1501) noobspieler


noobspieler
csendes újonc

Sziasztok!
Volna egy kérdésem. Próbáltam felrakni manjarot a windows mellé a laptopomra. Amikor a második elsődleges particiót próbáltam létrehozni a linuxnak (linuxswap-nak), hibaüzenetet kaptam, hogy csak 4 elsődleges partició lehet a gépen. Mivel ez egy régi laptop, még rajta van talán a win7-es meg a gyári vackok egy partición (39,2MB), egy másikon a win10 (14,6GB), a harmadik meg a rendes meghajtó. Ehhez jönne még a két linuxos.
Lehet valahogy 5 elsődleges particiót csinálni vagy valamelyik régebbit kellene törölnöm, ha lehet, de félek, hogy utána nem indulna el a gép. Valami ötlet esetleg? Előre is köszönöm.

(#1502) King Unique válasza noobspieler (#1501) üzenetére


King Unique
titán

MBR-lemeznél max. 4 db elsődleges partíció lehet, vagy 3 db elsődleges és 1 kiterjesztetten belül több logikai. Azaz ha 5 db partíciót akarsz, akkor adott az utóbbi lehetőség, kiterjesztetten belül logikai partíció (pl. itt sdb3) létrehozása. + A Linux swap és rendszerpartíció lehet akár logikai partíción is (példa).

(#1503) noobspieler válasza King Unique (#1502) üzenetére


noobspieler
csendes újonc

[kép] Köszönöm a segítséget. Sajnos nagyon láma vagyok még ezekhez a dolgokhoz :F Valahogy nem sikerül mind a két particiót "egymás alá" rakni. Így persze nem is megy tovább a telepítés és ezt a hibaüzenetet kapom. Mit csinálok rosszúl?

[ Szerkesztve ]

(#1504) noobspieler válasza noobspieler (#1503) üzenetére


noobspieler
csendes újonc

Újabb próbálkozás, de nem megy :F

[ Szerkesztve ]

(#1505) King Unique válasza noobspieler (#1504) üzenetére


King Unique
titán

Kiterjesztett partíciót kell létrehozni a szabad területen és azon belül a rendszernek egy Ext4 + a swap (vagy helyette swap fájlt) + igény szerint egyéb partíciót stb., az alábbi leírás bővebben részletezi Manjaro KDE esetén. Ha nem megy, akkor a hibaüzenetek alapján kérdéses, hogy a HDD állapota oké-e, valamint W10-nél a gyorsindítás kikapcsolása megtörtént-e leállítás előtt? Ha az előbbiek rendben vannak, de továbbra sem megy, akkor a Linux specifikus beállításokhoz, problémákhoz ott van a Linux kezdőknek topik, + magának az adott rendszernek is van külön topikja Manjaro Linux néven. A jelen topik témáját érintően maga a particionálás már tisztázva lett, vagyis hogy kiterjesztetten belül logikai partíciókat kell létrehozni a telepítésnél, ha a meglévő 3 db mellett további 2 db partíció használata a cél.

[ Szerkesztve ]

(#1506) noobspieler válasza King Unique (#1505) üzenetére


noobspieler
csendes újonc

Köszönöm a segítséget. Holnap ezek alapján újrapróbálom.

(#1507) noobspieler válasza King Unique (#1505) üzenetére


noobspieler
csendes újonc

Köszönöm mégegyszer a segítséged, ma gond nélkül sikerült. A partició létrehozás is ment és a gyorsindítást is kikapcsoltam.

(#1508) fiskur


fiskur
újonc

Sziasztok!

Most fogok win10-et telepíteni egy 1 tb-s SSD-re, hogy lenne érdemes particionálnom, illetve milyen fájlrendszert érdemes használnom? Többen tanácsolták, hogy érdemes 256 gb-t leválasztani a windows-nak illetve a programoknak, ez tényleg így van? Bármi tipp még ezzel kapcsolatban(pl gyorsítótár mérete)?

Illetve Az SSD mellett lesz egy 4 tb-os HDD is, erre ugyanaz az kérdésem, van értelme szétszedni 2 tb-re? És ennek a fájlrendszere?

Előre is köszi a segítséget!

(#1509) King Unique válasza fiskur (#1508) üzenetére


King Unique
titán

Ezt alapvetően neked kellene tudni a saját felhasználói igényeidhez, szokásaidhoz mérten, azaz pl. mi és mekkora tárhelyfoglalással lesz a C -re telepítve és ott tárolva és mi egyéb helyen (D), nem másnak konkrétumok híján kitalálni, megtippelni. Éppen ezért a 256 GB-os általános javaslat is helytelen, mert kinél éppen mennyi... A 4 TB-os HDD esete dettó.
A "szétbontásnak", egyazon SSD-n a külön C és D partíciónak egy rendszermeghajtónál akkor van értelme, ha pl. újratelepítésre kerül a sor és a D-n vannak a személyes fájlok, esetleg bizonyos alkalmazások is, mert akkor nem kell mindent, az egész meghajtót törölni, hanem csak a C-t és a Windows számára létrehozott kicsi partíciókat. Ilyenkor a Windowsnak az egyéni igényektől függően lehet kreálni pl. 50-100 GB-os rendszerpartíciót, vagy ha már van elég tárterület (1 TB + 4 TB HDD), akkor nem kicentizni és inkább pl. 200(+) GB-osat, vagy +/- alapon kinek éppen amekkora (pl. 100 / 3-400 GB) szükséges a C-re telepített programok, játákok, ott tárolt egyéb fájlok függvényében, lásd az előbb leírtakat. Ha valaki nem tudja ezt előre célirányosan, akkor viszont nincs miről beszélni, ez esetben inkább hagyja egyben a teljes lemezterületet, mintsem olyan ajánlásokat kövessen, amik esetében nem feltétlen lesznek ideálisak. A 4 TB HDD esetében dettó, az is maradhat egyben - meg alapesetben adatmeghajtónál amúgy is úgy szokás - , ha valaki nem okkal és nem célirányosan (pl. tartalmak elkülönítése, eltérő fájlrendszerű partíciók használata stb.) akar több partíciót létrehozni.

A fájlrendszer meg Windows esetében evidens, hogy a naplózó NTFS, mind a telepítéshez, mind adattároláshoz egyaránt. Nem is világos ez miért kérdés, mivel a korlátolt FAT32 nyilván kiesik, ez exFAT OS szinten szintén + adattár vonalon flash tárolókra való, ReFS szintén max. adatmeghajtóknál használható és ott is inkább speciális felhasználásra való (pl. adatközpontok), a többit (pl. APFS, HFS+, Ext2/3/4) meg nem kezeli natívan a Windows. :D

[ Szerkesztve ]

(#1510) Bajgunar válasza fiskur (#1508) üzenetére


Bajgunar
aktív tag

Szvsz a ssd-t, hagyd úgy ahogy. Maradjon 1Tb, arra Op, aztán rá az az 5-6 game, amit használsz. HA újratelepíted, már nem fog kelleni az az 5-6 game, csak 1-2. Azokat meg lerántja netről pikk-pakk. Max szedd ketté. Egy ~250-es Op-nak. A többire mehet game. De ez is ~hülyeség. Mert regedit-et bukod. S szinte leszedi újra mind game-t. Vagy átírod game mappát. Elindít letöltés. Leállít. Átrakod átírtból game tartalmát, újra elindít letöltés, észreveszi h megvan, s lefuttat egy file ellenőrzést.
Szal evidens... Egyben hagyod, vagy ketté. Szvsz hagyd egyben.
4Tb hdd? Az én véleményem az, hogy akkor már inkább 2-2Tb hdd. ;)
Szerintem miért? Eleve feleannyi mozgó cucc van benne, feleannyi tányér. HA bekaksizik, bukod a 4Tb cuccod! ;) Míg fizikailag 2 külön hdd-d van, HA bekaksizik egyik, még mindíg fele cuccod megmarad a másikon! Kevesebb mozgó cucc benne, feleannyi tányér, feleakkora esély a meghibásodásra. ;)
Win-t meg belövöd úgy, ha nem használod azt a hdd-t, kapcsolja le. ;) Semmivel nem fog többet fogyasztani ha 2 lesz benne, s nem egy.
Viszont biztonságosabb.

[ Szerkesztve ]

Minek hirdet az, aki nem tud reagálni privire? Törölje a hirdetését, meg magát is... Csak teleszemeteli az oldalt...

(#1511) bsbsbs


bsbsbs
friss újonc

Sziasztok! Olvastam a régebbi hozzászólásokat GPT ügyben, de elvesztem. (Köszi a beírt tanácsokat, mindenkéépen sokat tanultam belőle) WD30EFRX RED hdd-t szeretnék használni backupnak. Supermicro C2SBX, 10 éves az alaplap, A 3TB-s WD purple WD30PURX-t látja és használja. A Purple volt a backup disk. Sikerült külső USB dobozban úgy használni purple-t (rosszkor kihúzott kábellel), hogy töröltem a HDD MBR-jét. A fájlok rajta maradtak, mert sikerült helyreállítani és a WD RED-re rámásolni. Ma bekapcsoltam a gépet és eltűnt a WD RED a rendszerből. Próbáltam a leírt sw-ekkel láthatóvá tenni a diszket a gépnek, de a 2TB feletti 794GB részt hajlandó mutatni csak. Op. rendszer WIN7 prof a 64bit a 8 GB ram miatt. Mit csináljak, hogy a 3 TB a RED-en megjelenjen?

[ Szerkesztve ]

(#1512) King Unique válasza bsbsbs (#1511) üzenetére


King Unique
titán

Egy 3 TB-os HDD-nél az ilyen állapot, azaz 2 TB particionált + 746 GB particionálatlan (unallocated) terület akkor szokott lenni, ha GPT helyett helytelenül MBR séma szerint lett inicializálva (ellenőrzés). A teljes lemezterület használatához nyilván GPT kell, ami megoldható destruktív / nem destruktív átkonvertálással.

Ha a 3 TB-os HDD a lemezkezelőben helyi (SATA) csatlakozásnál csak 7XX GB-osnak látszik, akkor az lehet a Windowsnál driveres probléma (példa). Amire a megoldás nyilván a driveres probléma megszüntetése, lásd a linkelt példát.
Ha USB-s csatlakozásnál van ez, akkor meg a külső ház / dokkoló stb. nem kezeli rendesen a 2 TB+ HDD-ket (példa). Ez esetben értelemszerűen olyat kell használni, ami kezeli.

Ha nem az MBR/GPT a gond, meg nem is driveres probléma és nem SATA/USB csatlakozási, valamint SATA-n a fizikai csatlakozás (port, kábel) is rendben van, akkor ha adatmentés a cél és a HDD esetleges hibája is fennállhat, az esetben az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellett volna feltenni a kérdést, ott folytatni. De azt is a most leírtak tisztázása után, azokkal kiegészítve, nem szimplán ugyanazt beírni még1x, aztán futni újra a + köröket...

[ Szerkesztve ]

(#1513) bsbsbs válasza King Unique (#1512) üzenetére


bsbsbs
friss újonc

Megnézem, hogy a javasolt hibák közül melyikkel találkoztam. A külső doboz régi, az biztos, a javasolt topikban benne van a hiba oka, ami a 2 TB címzés lehet. Az alaplapot, win drivert még ellenőriznem kell. Köszönöm a gyors választ és útbaigazításokat! :R :R :R

(#1514) DeathAdder


DeathAdder
veterán

Üdvözlet :)

Adott egy 1 TB SSD ahol 80 gigán van a Win és a maradékon játékok egyebek, itt van kb. 400 gb szabad hely.

Új ideiglenes hardvert (cpu) szeretnék kipróbálni a gépemben úgy hogy a mostani win megmaradjon.

Lehetséges olyat csinálni, hogy a 400 gb hely egy részéből csinálok mégegy külön partíciót, amire menne az új win addig a pár napig amíg kipróbálnám az új cpu-t?

Lemezkezelőben tudom, hogy lehet zsugorítani, így leválasztani bizonyos méretet és új partíciót létrehozni, kérdés hogy ezt néhány nap után vissza is tudnám csinálni? A lemezkezelőben nem látok ilyen opciót, csak formázni tudom, de az új partíció megmaradna.

Tehát a 400 gb szabad helyből létrehoznék egy új 100 gigás partíciót amire menne a win, aztán néhány nap után törölném a partíciót és visszaállítanám úgy ahogyan előtte volt. Lehetséges ez? És jól látom, hogy ezt windows lemezkezelőben nem lehet megcsinálni? :D

[ Szerkesztve ]

(#1515) King Unique válasza DeathAdder (#1514) üzenetére


King Unique
titán

Lehetségesnek lehetséges, úgy megy ahogyan leírtad, a 400 GB-os partíciónál a Windows lemezkezelőjében kötet zsugorítása, majd a nem lefoglalt területen új egyszerű kötet létrehozása*, később pedig a kötet törlése**, majd a kötet kiterjesztése opciókat kell használni a "visszaállításhoz".
* Új partíció létrehozása nem feltétlen kell, elég a telepítésnél a nem lefoglalt terület (unallocated), azt megadni telepítési célként.
** Ha rendszer számára fenntartott védett partícióról van szó, akkor azt nem lehet a lemezkezelőben törölni, ahhoz parancssor (DiskPart), vagy 3rd party particionáló program kell (bővebben).
+ 3rd party particionáló program akkor kell, ha pl. a kiterjesztés a cél, ellenben a 2 partíció közé van ékelődve egy rendszer számára fenntartott partíció (példa).
+ Standard telepítés sem feltétlen szükséges a leválasztott területre, mivel a virtuális lemez, a VHD boot is opció lehet a kipróbáláshoz, azt utólag eltávolítani is egyszerűbb. Vagy ha van megfelelő tárolókapacitású és adatátviteli sebesslget tudó USB 3.X eszköz, akkor a Windws To Go is egy lehetőség.

"Új ideiglenes hardvert (cpu) szeretnék kipróbálni a gépemben úgy hogy a mostani win megmaradjon"

Nem világos ehhez, egy szimpla CPU csere miatt miért kellene új Windows-telepítés? :F Akár még a teljes hardvermódosítás is megoldható bizonyos előkészületekkel - lásd pl. az ebben és ebben a hozzászólásban leírtakat - úgy, hogy ne kelljen a 0-ról újratelepíteni a Windowst.
Másik opció komplett mentést készíteni a jelenlegi Windows-telepítésről, aztán utána neki lehet állni kísérletezni, illetve szükség esetén 1:1-ben visszaállítani a mentésből a korábbi állapotot.

[ Szerkesztve ]

(#1516) DeathAdder válasza King Unique (#1515) üzenetére


DeathAdder
veterán

Köszi a gyors, velős választ :)

Nem csalódtam, rengeteg lehetőség közül lehet választani :R Nem merem megcsinálni a komplett mentést, annyi programmal és beállítással van már belakva a rendszer, nem szeretném megkockáztatni hogy a mentés után neagyisten elvesszen minden :B

Ki akarok próbálni egy új cpu-t néhány napig, mielőtt rájövök, hogy kell-e nekem, vagy jó a régi is, erre a néhány napra szeretnék egy friss wint, bármilyen esetleges optimalizácóis jellegű problémát kizárva ezzel.

A Windows To Go viszont nagyon tetszik,és van is megfelelően gyors pendriveom hozzá. bár nem olyan gyors mint az ssd, de 100x jobb mint a régi laptop hdd ami a fiókban áll.

A kötet kiterjesztését egyébként nem tudom elérni, mi lehet annak az oka? Be van szürkülve, és nem engedi hogy összeillesszem a két partíciót (próba gyanánt megpróbáltam egy 64 gigás usb-t kötet zsugorítással szétszedni egy 10 gigás partícióra, majd újból összerakni)

[ Szerkesztve ]

(#1517) King Unique válasza DeathAdder (#1516) üzenetére


King Unique
titán

Miért veszne el a rendszermentés során bármi is? :F
Annak pont az a lényege, hogy ment, nem töröl/formáz, vagy ilyesmi. Meg amúgy sem árt a Windowsról alkalmanként egy-egy mentés, hogy ha esetleg gond van, akkor ne kelljen a 0-ról újratelepíteni, pláne egy belakott rendszert.

A Windows lemezkezelővel kötetet akkor lehet kiterjeszteni, ha a hozzáadni kívánt lemezterület nem lefoglalt (unallocated), lásd az előbb linkelt screenshoton. Meg akkor, ha közvetlenül a kiterjeszteni kívánt partíció után helyezkedik el, ellenkező esetben nem, lásd ugyancsak az előző válaszban a linkelt példát.
Amúgy a pendrive-okat cserélhető lemezként kezeli a Windows, ahol a több partíció kezelése csak a Windows 10-nél, annak 1703-as verziója óta támogatott. Ha Windows To Go létrehozása a cél, akkor ahhoz nem feltétlen kell előre particionálni, 2 részre osztani stb., majd megoldja a beépített / külső program.

[ Szerkesztve ]

(#1518) DeathAdder válasza King Unique (#1517) üzenetére


DeathAdder
veterán

Jogos, csinálok is egy rendszermentést hogy legyen :)

Nem lefoglalt a lemez, mégsem engedi összeilleszteni, de akkor valószínűleg azért, mert valamiért nem a kiterjeszteni kívánt partíció után helyezkedik el, de akkor mit tudok vele kezdeni, ha nem utána helyezkedik el? Próba gyanánt szétszedtem egy pendriveot, de Aomei-vel sem tudom összeilleszteni [kép]

Windows To Go sem jött össze sajna valamiért bootoláskor beállt betöltőképernyőn és csak forgott vagy fél óráig miután "előkészítette" a windowst.

na majd holnap újrapróbálom :)

(#1519) King Unique válasza DeathAdder (#1518) üzenetére


King Unique
titán

Az már le volt írva, hogy a Windows a pendrive-okat cserélhető lemezként kezeli, míg a külső HDD/SSD meghajtókat helyi lemezként, ahol az előbbieknél korlátozottabbak a particionálási lehetőségek, nem mindig aktív minden opció (pl. kiterjesztés) a lemezkezelőben. Valamint nem megfelelően csinálod az összevonást, kiterjesztést az AOMEI szoftverével, nem az unallocated területet kell összevonni a meglevő partícióval, hanem éppen fordítva, illetve esetedben az átméretezést használni és "kihúzni" a teljes lemezterületre a partíció méretét. Vagy a meglepő partíció törlése és új partíció létrehozása a teljes/szabad lemezterületen. Vagy törlés és újraparticionálás, újraformázás parancssorban.

A Windows To Go esetében az 1. fázis Windows alatt a létrehozás a beépített / külső programmal az előzőleg linkelt leírás szerint. A 2. fázis bootoláskor a telepítés, annak konfigurálása és befejezése, vagyis ott nem meglepő az előkészítés, többszöri restart, stb. Meg az is le volt írva, hogy lehetőleg gyors eszköz legyen ilyen célra használva, USB 3.X porthoz csatlakoztatva, megfelelő BIOS-beállításokkal, stb. Ellenben ha ilyen 100/10 MB/s read/write tetű lassú USB 3.X pendrive-ról van szó, akkor nem meglepő ha a megszokottnál tovább szüttyög vele, ha a pendrive állapota sem tökéletes, akkor meg pláne...

[ Szerkesztve ]

(#1520) DeathAdder válasza King Unique (#1519) üzenetére


DeathAdder
veterán

Partícionálás sikerült végre, és meg is felel a célnak amit szerettem volna :)

A Windows To Go viszont továbbra sem megy, majd délután bogarászok még vele, mert érdekel, jól jöhet ez még.
Két pendriveról is próbáltam usb 3 porton, bios beállításra is figyeltem, és legalább 2 óra hosszáig hagytam, de csak forgott miközben azt írta "felkészülés".

(#1521) King Unique válasza DeathAdder (#1520) üzenetére


King Unique
titán

A WTG-nél nem derült ki, hogy pontosan miivel és hogyan lett létrehozva, milyen ISO-ból, a BIOS-ban a létrehozástól függően stimmelnek-e a bootolási beállítások (pl. Legacy/UEFI, sorrend), a pendrive-ok biztosan jók-e, stb. Meg ha esetedben a 2. fázisnál állítólag 2 óráig állt, akkor vagy valamit nagyon nem jól csináltál, nem jól állítottál be, vagy valami hardveres eredetű probléma van. A particionálásnál meg lehetőleg "egyben" kellene megadni a 64 GB-os pendrive-ot telepítési célnak, meg amúgy is min. 32 GB a WTG-nél a hivatalos követelmény, nem egy 10 GB-os partíciót leválasztva, ha esetleg úgy csináltad volna.

(#1522) DeathAdder válasza King Unique (#1521) üzenetére


DeathAdder
veterán

Ja, a 10 gb-t csak a zsugorítás/összeillesztés próbálgatás miatt csináltam, természetesen nem arra tettem a w10et, "egyben" volt particionálva :)

Egyébként azóta sikerült WinToUSB-vel megcsinálni ugyanarról a pendriveról, nem tudom előtte mi lehetett a gond, uefi-re ügyeltem, de valamit csak elronthattam a múltkor.

(#1523) Véreshurka


Véreshurka
senior tag

Sziasztok!

Nem tudom, hogy jó helyre írok-e, ha nem, kérlek irányítsatok már el a megfelelő topikba.

A kérdésem ahhoz kapcsolódna, hogy szeretném kicsit összerendezni a külső mentéseimet. Az egyik merevlemezt most készítem elő, arra fog rámenni kb. 4TB adat, igazából a másikkal vagyok gondban. Az egy 6TB-os WD Red, ami már lassan betelik (kb még 100-200GB hely van rajta), exFAt-ra van formázva. Azzal, hogy átmásolok róla 4TB-ot, és marad rajta 2TB adat:
1. Érdemes-e ezt a lemezt töredezettségmentesíteni így, hogy az adatok 2/3-át elmozgatom rajta? Vagy kell-e egyáltalán bármit csinálnom ilyen nagy adatmozgatás után?
2. Érdemes maradnom az exFat fájlrendszeren (mindkét HDD esetében), ha több féle OS alatt fogom használni őket mint külső meghajtó? Főleg Linux és Windows, de nagy ritkán előfordulna Mac gép is.

Előre is köszönöm!

El Psy Kongroo

(#1524) King Unique válasza Véreshurka (#1523) üzenetére


King Unique
titán

1. Miért, nálad talán Windows esetén aktív az exFAT fájlrendszerű kötetnél a defrag, vagy külső programmal nézed, vagy mi? Alapesetben az NTFS fájlrendszerű köteteket szokás töredezettségmentesíteni, meg akkor, ha a töredezettség elér/meghalad egy bizonyos értéket (pl. 10-15%).

2. A Linux és a Windows miatt pont nem sok értelme van az exFAT fájlrendszer használatának, mivel mindkettő natívan kezeli, olvassa és írja az NTFS-t, illetve egy belső/külső HDD-nél normál esetben naplózó fájlrendszer javasolt használni, mint amilyen pl. az NTFS. Az exFAT-nak akkor lehet értelme, ha macOS-en is használni van az eszköz, mivel az alapértelmezetten csak olvasni képes az NTFS-t, ellenben írni nem, max. esetleg terminálban, vagy külső programmal.

[ Szerkesztve ]

(#1525) NoZoli


NoZoli
tag

Üdv a szakértőknek!
Létezik arra ingyenes program, hogy a nem lefoglalt, ~68,5 GB-ot hozzácsapjam a G-hez?
Előre is köszönöm!

(#1526) King Unique válasza NoZoli (#1525) üzenetére


King Unique
titán

A Windowsok, a Windows 10 lemezkezelőjével a meglévő kötet kiterjesztése akkor oldható meg, ha a másik törölve van (nem lefoglalt) és közvetlenül a kiterjeszteni kívánt kötet után, illetve mellett helyezkedik el. Legalábbis alaplemeznél, mert dinamikus lemeznél lehet kivétel. De ha esetedben az utóbbinál sem megy, akkor max. külső particionáló programmal oldható meg, mint pl. a MiniTool Partition Wizard Free.

(#1527) NoZoli válasza King Unique (#1526) üzenetére


NoZoli
tag

Sajnos, a Windows (8.1) nem tudja összerakni a dolgot.

Viszont, ez a -gyanúm szerint- fájl mozgatással járó partició kiterjesztés valami nagy feature lehet, mert jópár programot próbáltam és mindegyik, csak fizetés után lett volna hajlandó rá. Az általad linkelt is. Talán, egyszerűbb lenne a 'G' tartalmát lementeni máshová és törölni a particiót, majd az összeadódott, nem lefoglaltból formázni egy új 'G'-t?

(#1528) King Unique válasza NoZoli (#1527) üzenetére


King Unique
titán

Mint már említve volt, itt egyrészt az a gond, hogy a nem lefoglalt terület nem közvetlenül a G partíció után van, hanem előtte. Másrészt meg az, hogy alaplemez helyett dinamikus lemezről (miért lett olyan?) van szó, ahol az utóbbinál bizonyos műveleteket a külső particionáló programoknak is csak a fizetős változatai támogatnak.

"Talán, egyszerűbb lenne a 'G' tartalmát lementeni máshová és törölni a particiót, majd az összeadódott, nem lefoglaltból formázni egy új 'G'-t?"

Ha van hova lementeni a fájlokat és belefér az időbe a mentés-visszamásolás, valamint nem opció az előbbi megoldás, akkor igen.

(#1529) NoZoli válasza King Unique (#1528) üzenetére


NoZoli
tag

Valószínű, akkor lett a kavarodás, amikor még a Lemez 1-en volt a rendszer is. Arra volt a 70 GB-os partició. De beszerzésre került egy SSD, arra költözött át a rendszer. Arra már nem emlékszem pontosan, hogyan zajlott a művelet. Ha jól sejtem, utólag már nem tudom modosítani, hogy ne legyen dinamikus lemez, ugye? Csak ha az egész lemezt újra particionálom.

(#1530) King Unique válasza NoZoli (#1529) üzenetére


King Unique
titán

A dinamikus lemezt alaplemezzé konvertálni a Windows lemezkezelő eszközeivel csak destruktív módon (törléssel) lehet (példa). Adatvesztés nélkül max. külső particionáló programok tudják megoldani (példa), de azoknak is rendszerint csak a fizetős változatai.

(#1531) NoZoli válasza King Unique (#1530) üzenetére


NoZoli
tag

Többet segítettél, mint gondolnád! Az első linknél, lejjebb görgetve ajánlja a Partition Wizard-ot. Letöltöttem, ingyenesen képes volt megcsinálni az alaplemezzé tételt. Ezután, a Windows lemezkezelője már hajlandó lett volna megnövelni a G-t. Ezzel az üzenettel:

Szerintem, valami hasonló művelettel lett dinamikus a múltkor is. Viszont, a Partition Wizard-dal a méretnövelést is meg tudtam csinálni, nem kellett a Windows lemezkezelője.
Szóval, köszönöm a segítséget!

(#1532) King Unique válasza NoZoli (#1531) üzenetére


King Unique
titán

Az egy régebbi verziója a MiniTool szoftverének, aminél még úgy látszik nem volt ilyen korlátozás, ellenben az újabb verziókkal. Az alaplemezzé konvertálás utáni kiterjesztésnél nem meglepő a screenshoton lévő üzenet, mivel a nem lefoglalt terület továbbra sem a G partíció után helyezkedik le, hanem előtte van, azért tudná csak dinamikus lemezre konvertálással megoldani a lemezkezelő.

Szívesen!

(#1533) mclion51


mclion51
csendes tag

Sziasztok !
segítséget szeretnék kérni, a win 10 legutóbbi 2 frissítése nem sikerült, 1909 és 2004 build. z ok kevés a hely a rendszer számára fenntartott partíció volt. ezt próbáltam bővíteni, ehelyett sikerült kitörölni és így a win 10 nem indul el ! kéri a telepítő lemezt.
Hogyan tudnám ezt helyre hozni ?
Asztali pc , munkagépem.
Köszi előre.

(#1534) King Unique válasza mclion51 (#1533) üzenetére


King Unique
titán

Nem teljesen világos, hogy milyen bootolási mód szerint van nálad telepítve a W10 és pontosan melyik partíciót törölted ki.

Ha ilyen problémád volt BIOS/MBR szerinti telepítésnél és a lemez elején lévő System Reserved lett véletlenül törölve, akkor működhet az a megoldás, hogy helyette a C-t aktívvá tenni, arra tenni a rendszerindítást, lásd pl. ezen leírás 3. pontját, valamint az OS topikjában is már volt szó erről.
Másik megoldás az ezen hozzászólásban leírtak, azaz újra létrhozni, formázni a törölt SR partíciót, bcdboot parancs, stb.

Az újratelepítés esetleg nem opció?

[ Szerkesztve ]

(#1535) Dyraxx


Dyraxx
tag

Sziasztok!

Régi sata HDD-ről szeretnék windows 10-es rendszert átklónozni egy 2,5-ös SSD-re a lányomnak karácsonyra. A gép még bios-os, nem uefi-s.

Valaki írta, hogy itt a Prohardveren (gondolom ebben a topikban) ajánlottak neki egy ingyenes programot, mert a nagy, híres fizetős progik nem bírták megcsinálni neki, mert nem bootolt a rendszere, akármivel is klónozta. A free progival meg simán sikerült neki elsőre. Na ezt a posztot kerestem, de akármennyit görgetek vissza, nem találom. Tudtok segíteni, hogy mi lehet ez a program? Vagy bármi más progi, ami megcsinálná nekem a klónozást anélkül, hogy fizetnem kelljen érte?

Előre is köszönöm a segítségteket!

(#1536) King Unique válasza Dyraxx (#1535) üzenetére


King Unique
titán

Windowshoz számtalan program van ilyen célra (példák), ahol a neves, fizetős programoknak általában szokott lenni ingyenes verziója, ami bőven megfelelhet a közvetlen klónozáshoz. Ilyen program pl. a népszerű Macrium Reflect Free is, aminek a használatához számos leírás van (példa), valamint az AOMEI Backupper Standard is, aminek használatáról nemrég logout blogbejegyzés is íródott. + A hogyan kell Windows 10-et klónozni nemrég az OS topikjában is részletezve volt.

"mert a nagy, híres fizetős progik nem bírták megcsinálni neki, mert nem bootolt a rendszere, akármivel is klónozta"

Mert lehet nem megfelelően csinálta, nem volt tisztában bizonyos beállításokkal, nem feltétlen a klónozóprogram hibája miatt. Van különbség a kettő között!

[ Szerkesztve ]

(#1537) Dyraxx válasza King Unique (#1536) üzenetére


Dyraxx
tag

Nagyon köszönöm a kimerítő segítséget!
Jól látom a leírásban közölt képen, hogy az AOMEI Backupper free verzióban nem tud rendszert klónozni? Mert a képen ott van mellette a "pro" ikon.

(#1538) King Unique válasza Dyraxx (#1537) üzenetére


King Unique
titán

Az AOMEI ingyenes verziójában a system clone funkció nem támogatott, ellenben a teljes disk clone igen. A Macrium Reflect Free esetében viszont az előbbi is megoldható, lásd az előző válaszban linkelt leírást.
+ A klónozás mellet másik opció a rendszermentés-visszaállítás, amihez még a Windows 10-ben is van beépített eszköz. De ha egyből a közvetlen klónozás a cél, akkor azt az előbbi nem tudja, ahhoz ott van a Macrium Reflect Free.

(#1539) Dyraxx válasza King Unique (#1538) üzenetére


Dyraxx
tag

Értem. Köszönöm szépen a segítséget!

(#1540) Csokifalo


Csokifalo
aktív tag

Sziasztok
Win10-nél ha mondjuk 2 külön M2 ssd-n van a rendszer és a játék ől C és D, megoldható az, hogy ne kelljen C újratelepítés esetén ( igazából image-ből vissza állítás ) újra installálni a D-n a játékokat, vagy feltétlen kell mindkét meghajtóról image
Köszi

(#1541) King Unique válasza Csokifalo (#1540) üzenetére


King Unique
titán

Ez megint nem kifejezetten particionálás kérdés, hanem rendszermentés/klónozás és OS/játék specifikus, lásd az előző esetet. De egyébként újratelepíteni a D meghajtón programokat/játékokat alapesetben nyilván akkor kell, ha teljesen a 0-ról telepíted újra a Windowst, vagy akkor sem feltétlen minden esetben, lásd egy másik válaszban leírtakat. Ellenben ha meglévő rendszermentésből állítod vissza a korábbi állapotot, amikor már telepítve voltak a D-n adott játékok, akkor nyilván nem kell azokat újratelepíteni.

(#1542) Csokifalo válasza King Unique (#1541) üzenetére


Csokifalo
aktív tag

értem, köszi, csak a lényeg az lett volna, hogy felrakok minden programot C-re, játákok nélkül, majd elmentem image-ba, hogy ha a sok játék bekever, akkor vissza tudjak állni. A játékok értelemszerűen nem a C-re mennek. Csak ugye ha vissza állok akkor még nem voltak a játékok telepítve, gyanítom azok nem is fognak menni. Nyilván több mentés a megoldás, viszont akkor kéréses, hogy a játék particióról is kell-e ugyanannyi. köszi

(#1543) Leonaprofi3


Leonaprofi3
csendes újonc

Sziasztok!

Adott egy új laptop 1TB SSD-vel és előre telepített windows 10-el. Szeretném megoldani, hogy a windows C-n kb. 200-250 GByte maradjon és létre szeretnék hozni egy külön partíciót a maradék helyre. Sajnos a windows partition managerben a nem áthelyezhető fájlok miatt, csak fele-fele arányban lehetséges a megosztás. Ezt valahogy kitudom esetleg kerülni, vagy mit tudnátok ajánlani?

Köszönöm előre is a segítséget.

Üdvözlettel,
Leon

(#1544) King Unique válasza Leonaprofi3 (#1543) üzenetére


King Unique
titán

Külső particionáló programot, azzal megoldható, lásd pl. az AOMEI, EaseUS, MiniTool szoftvereit ilyen célra.

(#1545) Leonaprofi3 válasza King Unique (#1544) üzenetére


Leonaprofi3
csendes újonc

Feltelepítettem az AOMEI programot, de nem engedi a C partíciót átméretezni, szürke ez a lehetőség. Mit kellene csinálnom? Köszi

(#1546) King Unique válasza Leonaprofi3 (#1545) üzenetére


King Unique
titán

Nincsen esetleg BitLocker / Home kiadásnál eszköztitkosítás / egyéb titkosítás a C-n? Ha van, akkor reális, hogy az egyes külső particionáló programok azzal nem tudnak mit kezdeni. Ez esetben max. a beépített lemezkezelő jöhet szóba, + olyan 3rd party particionáló program (pl. EaseUS), ami támogatja a titkosított köteteket átméretezését is.
Ha nem az előbbi a gond, akkor meg célszerű lenne ide screenshotot betenni a problémáról, hogy látszódjon esetedben pontosan mi a gond.

[ Szerkesztve ]

(#1547) Leonaprofi3 válasza King Unique (#1546) üzenetére


Leonaprofi3
csendes újonc

De, Bitlocker van a C-n, akkor megnézem az EaseUS programot, mert a beépített lemezkezelővel próbáltam először.

[ Szerkesztve ]

(#1548) Leonaprofi3 válasza King Unique (#1546) üzenetére


Leonaprofi3
csendes újonc

Sajnos az EaseUS sem engedi kisebbre venni a C-t, mint 50%, ahogy a windows-os lemezkezelőnél sem. Esetleg tudsz adni még valamilyen ötletet? Köszi

(#1549) King Unique válasza Leonaprofi3 (#1548) üzenetére


King Unique
titán

Gondolom nincsen tele adattal közel a feléig az az 1 TB-os SSD, ahol ez esetben tudni kellene nagyobb mértékben zsugorítani a C-t, viszont a titkosítás is bekavarhat. Ha esetleg több lépésben csinálod, mármint először csökkented 50%-ra, majd utána tovább, azt nem próbáltad, vagy a particionáló program pendrive-ról bootolható live változatával?

Más ötletem hirtelen nincsen, max. esetleg az újratelepítés (ha az opció számodra) és már ott a particionálásnál létrehozni, leválasztani a C-ből egy másik partíciót.

[ Szerkesztve ]

(#1550) csabatasnadi


csabatasnadi
újonc

Sziasztok!
Van egy SSD-m és egy HDD-m. Utóbbi 3 partícióra van osztva. Az a kérdésem, hogy tudom-e adatvesztés nélkül egyesíteni a winchesteremen lévő, kizárólag tárolásra szánt partíciókat egyetlen partícióba? Tehát oprendszeres partíciót nem érint a balhé.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Particionálás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.