Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Particionálás

Hozzászólások

(#1401) Tomy007 válasza King Unique (#1400) üzenetére


Tomy007
tag

Köszönöm ez korrekt leírás volt nagyon, kicsit laikus vagyok ebben, akkor először kötet zsugoritasa, majd új kötet létrehozásat csináljam meg a Windows beepitett programjaival majd utána töltsem le vmelyik particionálo programot, melyik lehet legegyszerubb számomra?
Illetve ha adatesztes nélkül közvetlen át tudja rakni fat32re akkor az első lépéseket ki is lehet hagynom? Ez tűnik a legegyszerubbnek, ezt melyikkel tudom megcsinálni?
Másik viszont mi hátrányom lesz eddigi ntfs rendszerről Fat 32re át állni egy ekkora 1terras külsővel?
Vagy még is csak felét kéne atrakni fat 32, viszont hogy tudom ezt úgy csinálni hogy mindjárt az is legyen elsődleges partíció, a mostani adatok meg maradnának ntfs, tényleg félek hogy azok el ne vesszenek.

[ Szerkesztve ]

(#1402) King Unique válasza Tomy007 (#1401) üzenetére


King Unique
titán

Mivel a Windows lemezkezelőjével eleve nem lehet 32 GB-nál nagyobb FAT32-es kötetet létrehozni, ezért ez esetben akár ki is hagyható. A kötet zsugorítása (átméretezése), majd az új partíció létrehozása megoldható nyilván az előbbi válaszban linkelt külső particionáló programokkal, illetve azok ingyenes verzióival is. Valamint azoknál már a FAT32 fájlrendszer sem probléma 32 GB felett.

NTFS-ről a FAT32-re konvertálást a fizetős verzióik tudják az említett programoknak, az ingyenesek nem. Persze ha van a Pro és annál magasabb rendű kiadásokhoz megfelelő licenced, az más dolog. Ahogyan az is, hogy érdemes-e a teljes meghajtót az elavult FAT32 fájlrendszerrel használni, aminél ráadásul a max. fájlméret is csak 4 GB lehet. A konvertáláson kívül a másik megoldás meg nyilván az lenne, hogy lementeni a külső HDD-ről minden fontos adatot, majd utána formázni FAT32-re.

Maga a FAT32-es partíció típusa normál esetben elsődleges lesz, mint már említve volt. Ha az a cél, hogy a lemez elején legyen, akkor szintén külső particionáló programmal lehetne megoldani a partíciók átmozgatását (példa). De az egyben az adatok átmozgatásával is járhat, ami időigényes lehet. Valamint az is fontos, hogy közben ne szakadjon meg a művelet, mert akkor sérülhet a kötet! Másik megoldás a jelenlegi NTFS partícióról átmásolni az adatokat az újonnan létrehozott partícióra, aminél szintén lehetne NTFS fájlrendszert használni. Majd ha az megtörtént, akkor az eredeti (1.) partíciót átformázni FAT32-re külső programmal.

[ Szerkesztve ]

(#1403) Tomy007 válasza King Unique (#1402) üzenetére


Tomy007
tag

Kezd alakulni.
Vagyis Windowsos kötet kezelővel levalasztok 500 gigat, ezzel létrehoz szintén 500 gigás ntfs partíciót ha jól értelmezem, majd erre át másolom a szintén 500 giga körüli adatot ami most rajta van, majd egy külső programmal az elsődleges particiot leformazom fat32re és kész.

(#1404) King Unique válasza Tomy007 (#1403) üzenetére


King Unique
titán

Lehetne akár az összes particionálási műveletet külső programmal csinálni, de ha neked így kényelmesebb, akkor ez a most vázolt megoldás is működőképes. :K De amúgy lehet, hogy mégis külső programra lesz szükséged, mert a Windows grafikus lemezkezelője nem mindig engedi a kötetet a kívánt méretre zsugorítani. De 1 TB-nál a fele-fele arányban általában még OK szokott lenni.

[ Szerkesztve ]

(#1405) Tomy007 válasza King Unique (#1404) üzenetére


Tomy007
tag

Köszi megpróbálom majd.
Csak gyorsan ingyenes minitoolt szedtem le ami elég korlátozott. Ezért gondoltam gyári Windowsosal csinálom első részt, amúgy Te melyik külső progit javaslod?

(#1406) King Unique válasza Tomy007 (#1405) üzenetére


King Unique
titán

A MiniTool jó lesz. Az ilyen programok free verziói egyébként lehet korlátozott tudásúak a fizetős változatokhoz képest, de még így is többet tudnak, mint a Windows lemezkezelője. ;)

(#1407) Tomy007 válasza King Unique (#1406) üzenetére


Tomy007
tag

Hülye kérdés de akkor free verzióval tudok mindent ami ehhez kell? Magyarosítás nincs hozzá véletlenül? :)

(#1408) King Unique válasza Tomy007 (#1407) üzenetére


King Unique
titán

Igen, nyilván. Viszont ha magyar nyelvű program kell, akkor az AOMEI jobb választás, abban alapból van.

(#1409) Tomy007


Tomy007
tag

Leszedtem az AOMET pro verzióban.

teljesen magyar igazad volt, látszólag könnyű is használni.
rámentem a partició létrehozására , ráis megyek hogy renden pl 300 giga lenne az új I meghajtó.
ideglenesen létre is hozza a program de ugye formáznom kéne fat 32re ezt a 300 megát, viszont rámegyek a formázáss menü pontra itt figyelmezett hogy törölödni fog minden adat.
kérdésem hogy amit leválasztottam az üres tárhely lenne? mert ha igen akkor semmi gond formázhatom de ha nem akkor rá b@szok :))) ezt hogy fogom megtudni biztosra ? köszi előre is

(#1410) King Unique válasza Tomy007 (#1409) üzenetére


King Unique
titán

Az előbbi válaszban már linkelve volt egy leírás a partíciók átméretezéséről, illetve van is ilyen opció a menüben. Annál a csúszkát nyilván balra kellene húzni és csökkenteni a meglévő NTFS kötet méretét a kívánt értékre. Az utána létrejött nem használt (unallocated) területen pedig nyilván nem lesz semmilyen adat, tehát azt nyugodtan lehet formázni, illetve arra kattintva új partíciót készíteni pl. NTFS fájlrendszerrel. Majd az eredetiről arra átmásolni az adatokat. Utána az eredetit törölni és azt formázni FAT32-re. Vagy nem ezt akartad eredetileg, nem arról volt szó eddig, hogy a lemez elején legyen a FAT32-es partíció... :F

Meg lehetne ezt oldani az előbb részletezett módon kívül máshogyan is a programmal, mint pl. a partíció elosztása, partíció átmozgatása lehetőségek használatával. De nem feltétlen kellene megkeverni a dolgokat, pláne ha nem sűrűn csináltál még ilyet! Na meg jó lenne, ha leírnád, hogy pontosan mit is szeretnél, sőt akár egy screenshotot is lehetne mellékelni, hogy éppen hol tart a dolog. Csak hogy ne utólag legyen gond azért, mert valami nem volt tiszta, illetve sikerült félrekattintani... De szerencsére az ilyen külső particionáló programoknál legalább van annyi biztonsági faktor, hogy a műveleteket ténylegesen csak az "Érvényesít / Apply" gomb megnyomása után hajtják végre. Vagyis ha valamit netán sikerült elrontani, akkor az még idejében visszavonható.

Egyébként azt hittem már rég megvagy vele, azért nem írtál... :D

[ Szerkesztve ]

(#1411) Tomy007 válasza King Unique (#1410) üzenetére


Tomy007
tag

dehogy csak most lett volna rá időm elvileg hogy elsődleges leygen új partició is legyen azt betudom állitani ezzel a programmal is hogy ne kelljen áthelyzenem adatokat, nagyon sok apró kép van rajta szóval nem akarom hogy időigényes legyen, legegyzserübb megoldás kéne ezzel a progival.

1terrás vinyoból leválasztani kb 300 megát ps3 játékoknak elsödleges partición fat 32, a maradék 700 megán meg maradna ntfs ahogy eddig is volt adatokkal együtt ami olyan 500 megányi adta van most rajta.

[ Szerkesztve ]

(#1412) King Unique válasza Tomy007 (#1411) üzenetére


King Unique
titán

Először ezt az elsődleges partíciót kellene már végre letisztázni! Az újonnan létrehozott partíció típusa normál esetben nyilván elsődleges lesz, nem pedig logikai, mint már említve volt. Ha a PS3 kezel rendesen több partíciót és nem gond, hogy a lemezen az 1. az NTFS, a 2. a FAT32, akkor nyilván felesleges a FAT32-esnek a lemez elején lennie.

Ha kezeli a PS3 a 2. FAT32-es partíciót, akkor egyszerű a helyzet és hamar megvan. Az előző válasz 1. bekezdésében említett módszer pont jó ehhez annyi különbséggel, hogy NTFS helyett nyilván FAT32-re kell formázni a 2. partíciót.

Ha a PS3 csak az 1. partíciót kezeli FAT32 fájlrendszerrel, akkor már bonyolultabb a helyzet és időigényesebb lesz a megvalósítás. Mivel ha a lemez elejére, 1. partícióként akarod létrehozni a FAT32-eset, akkor egyik partícióról a másikra át kell másolni az adatokat, vagy az eredeti NTFS partíciót és egyben ugyancsak a rajta lévő adatokat átmozgatni. Ez több 100 GB adat esetén pedig nyilván eltart majd egy jó ideig.

Az meg a másik, hogy ha jelenleg fontos, vagy éppen pótolhatatlan adatok vannak azon az NTFS partíción, akkor azokról nem ártana előtte mentést készíteni, illetve alapból biztonsági másolatokat tartani róluk másik fizikai meghajtón! Nem pedig nekiállni kísérletezni és egy játékkonzol működésére bízni, hogy éppen hogyan kezeli a külső meghajtót, véletlenül nem-e formázza stb.

[ Szerkesztve ]

(#1413) Tomy007 válasza King Unique (#1412) üzenetére


Tomy007
tag

Hát azt úgy tudom meg hogy kezeli ha majd radugom és elindul a játék róla akkor okés lesz.

Akkor ahogy írtam ma először, úgy kell csinálnom és nem kell félnem a formázástol ott üres terület lesz minden akkor elvileg és rá mehetek az applyra?

[ Szerkesztve ]

(#1414) King Unique válasza Tomy007 (#1413) üzenetére


King Unique
titán

Akkor a PlayStation 3 topikban már rég meg lehetett volna kérdezni ezt is, ha már más ügyben sikerült ott érdeklődni.

Az előbb 2x is le volt írva, hogyan kellene megoldani... Lehet akár közvetlenül a partíció létrehozása opcióval is, ami zsugorítja a meglévő kötetet, majd létrehoz egy másikat ugyanolyan (NTFS) fájlrendszerrel. De egyrészt akkor még utána FAT32-re kell formázni a 2. partíciót, másrészt jelen esetben több 100 GB adatnál talán biztosabb / biztonságosabb lenne, ha az átméretezés és az új partíció létrehozása 2 külön lépésben történne. Harmadrészt nem lett mellékelve screenshot, nem teljesen világos, hogy mit csináltál eddig, milyen partíciót akarsz formázni stb. Maga a formázás pedig nyilván destruktív, a rajta lévő adatok törlésével jár, nem véletlenül figyelmeztet erre a program. De ha már le lett választva egy nem használt terület, akkor ott nyilván nem gond az új partíció létrehozása és a formázás, hiszen ott nincsenek adatok.

[ Szerkesztve ]

(#1415) ToBeY


ToBeY
nagyúr

Hello
Talán off lesz,de talán ez a topic áll legközelebb ahhoz amit kérdezni szeretnék. :B
Szóval HDD C meghajtóját szeretnék klónozni SSD-re (nincs semmi fölösleges dolog rajta,win+program files) kb 25GB szeretnék egy 40GB SSD-re klónozni.Kérdés mivel,hogyan? :U

[ Szerkesztve ]

(#1416) King Unique válasza ToBeY (#1415) üzenetére


King Unique
titán

Maga az operációs rendszer klónozása nem kifejezetten ennek a topiknak a témája, viszont annyiban kapcsolódik ide, hogy a particionálást is érintheti.

Windowson a klónozáshoz ott van pl. a népszerű a Macrium Reflect és még számos egyéb program. Sőt, némelyik SSD-hez maga a gyártó is biztosít szoftvert a rendszer klónozásához. Egy másik topikban pedig bővebben ki van fejtve egy olyan eset, amikor a klónozás során a partíciók méretének módosítására van szükség. Ahol az is le van írva, hogy nyilván nem kizárólag csak a rendszerpartíciót (C) kell átklónozni a másik meghajtóra (SSD), hanem a rendszer számára fenntartott X 100 MB-os kisebb partíciókat is.

[ Szerkesztve ]

(#1417) ToBeY válasza King Unique (#1416) üzenetére


ToBeY
nagyúr

Bocsi,kösz a help-et megyek oda kérdezősködni.

(#1418) King Unique válasza ToBeY (#1417) üzenetére


King Unique
titán

Hova? Végül is akár abban a topikban is lehet, de az csak példaként volt linkelve azt az esetet szemléltetve. A szükséges információkat már megkaptad itt, azo alapján meg lehet oldani a klónozást.

(#1419) VantheMan


VantheMan
újonc

Sziasztok!

Bocs, hogy beírok a sor végére, gondolom már szóba került a téma, de nem tekertem vissza, nem találtam meg.
Túl vagyok egy win klónozáson az SSD-re, minden szuper. A régi win partíciót a HDD-n formáztam, delete volume-oltam, gondoltam úgy jobb lesz extend-elni a HDD maradék részét. Viszont ezt nem engedi a Disk Managementen keresztül ("there is not enough space to perform..." stb bullshit duma jön fel).
Sem a MiniTool, sem az EaseUS PM Technician nem tud semmit kezdeni a partició resize-olásával (pedig neten jobbára ezt javasolják dynamic disk esetén). Tehát jelenleg egy 100GB unallocated vinyómaradékkal rendelezek.
Ez azért van mert a Dynamic Disk a HDD? Át kell konvertálnom Basic-re, akkor extend-elek, és vissza Dynamic-re?
Az megy dataloss nélkül is a MiniTool-ban, de azért mentsem ki a 800GB cuccot?

A képen D:STORE-ról van szó, és látszik, hogy nem engedi (szürke) extendelni az elvileg mellette szabadon álló 100 GB hellyel.

Légyszi, világosítsatok fel. Köszönöm.

(#1420) King Unique válasza VantheMan (#1419) üzenetére


King Unique
titán

Nem lett mellékelve screenshot, ezért az sem látszik, hogy pontosan mi a helyzet a partíciókkal... Ha a C lett törölve és az után van a D stb., akkor a lemezkezelő eleve nem fogja engedni a kiterjesztést, max. dinamikus lemezre konvertálással tudja megoldani, vagy inkább összegányolni. Alaplemezként csak külső particionáló programok és azok is a kötetek + az adatok átmozgatásával. Ha most dinamikus a lemez, akkor annál nem lenne meglepő az egyéb probléma, van hogy csak a szívás van vele. Célirányosan érdemes olyat használni pl. tükrözés, illetve RAID megoldásoknál. De ha csak véletlenül lett az alaplemez dinamikusra konvertálva, annak úgy nem sok értelme volt... Összevissza konvertálni, átméretezni pedig megint nincsen, pláne ha fontos adatok vannak rajta. Ilyenkor célszerűbb lenne lementeni róla az adatokat, újraparticionálni alaplemezként, majd visszamásolni rá a fájlokat, még ha időigényes is. Ha erre nincsen lehetőség, akkor meg használni tovább és nem erőltetni a partíciók utólagos egyesítését.

[ Szerkesztve ]

(#1421) VantheMan válasza King Unique (#1420) üzenetére


VantheMan
újonc

Elnézést, a képfeltöltést tényleg elszúrtam, most pótolom, bár már tulajdonképpen megválaszoltad a kérdést.
Köszönet érte.
A dinamikus meghajtózás valóban nem szánt szándékkal volt. Az adatok lementésére most még van lehetőség, visszapartícionálok alaplemezzé. Köszönöm a segítséget.

(#1422) Myers


Myers
senior tag

Sziasztok!

Végül megoldódott a problémám, csak a tapasztalataimat írom le, meg magamnak egy emlékeztetőt.
0. pont: először nem is találtam meg ezt a topikot, mert a "partícionálás" szóra nem ad találatot, csak a "particionálás"-ra. :F A neten akadtam rá.

Az eredeti problémám az volt, hogy egy SSD-t rajta 2 rendszerrel (XP+Win7) akartam átköltöztetni egy újabb SSD-re. A bajt fokozta, hogy csak az első partíció volt alignálva 256k-ra (ez elvileg ok az SSD-nek, mert 4-gyel osztható). Az volt a cél, hogy alignálva legyen az új SSD-n, és nem akartam, hogy 1:1-ben belakja az új SSD-t Aztán a neten olvasgatva és ezt a topikot átfutva kezdtem el használni a következő programokat.
1. MiniTool Partition Wizard: Ennek a Migrate OS funkciójával próbálkoztam. Itt többféleképpen próbálkoztam: eredeti partíció méretekkel/nyújtva az új tároló méretéhez, alignálva vagy anélkül. A lényeg, hogy a Win7 vagy el sem indult, vagy indítás után "autocheck program not found" hibával azonnal resetelt. Ezzel nem sikerült.
2. EaseUS Partition Manager: Na ezzel még addig sem jutottam, hogy átrakja a rendszert, mert a Win7-es partíció másolásakor "reading sector on disk...error"-t adott. Ez is kilőve.
3. AOMEI Partition Assistant: itt a Migrate OS funkció, csak a Win7-es partíciót akarta átrakni, a másikat nem. Aztán végül a Copy Disk funkció meghozta a sikert. Először úgy próbáltam, hogy eredeti mérettel, rossz alignálással rakja át (de nem a szektor szintű másolást választottam). Siker! Aztán utána megcsináltam az alignálást is és egy kisebb partíció növelést is. Továbbra is működik. :) Ez utóbbi 2 lépést valószínűleg már az elsővel együtt meg tudta csinálni (volt rá opció), de inkább kis lépésekben akartam haladni.

A következő progi a Macrium Reflect lett volna, de arra már nincs szükség. :D

http://www.muszaj.hu/

(#1423) partymaci


partymaci
aktív tag

Üdv!

Külső USB-s rackbe a géphez kötöttem egy 4Tb-os vinyót (volt már rajta adat és még másoltam is hozzá) viszont primary maradt és minden újraindításkor bootolna róla a gép, viszont nem tud (lehúzva a gépről a boot folytatódik). Namármost átkonvertálnám logikaivá, de egyik partícionáló programban sem aktív ez az opció. Miért van ez? :)

[ Szerkesztve ]

Ha nincs elég bajod, vegyél számítógépet!

(#1424) King Unique válasza partymaci (#1423) üzenetére


King Unique
titán

Az miért baj, hogy primary = elsődleges maradt a partíció? Normál esetben nyilván olyannak is kell lennie, nem pedig logikainak. Egy GPT-lemezen meg pláne, mivel ott nem is lehet logikai partíció... Ezért inaktív ez az opció minden programban, Plusz azért, mert többeknél csak a fizetős verzióik engednek elsődleges partíciót közvetlenül logikaira konvertálni, míg az ingyenesek nem.

Egyébként az nem újdonság, hogy egyes hardvereknél megakaszthatja a bootolást, ha előtte csatlakoztatva van egy USB-tárolóeszköz. Pont azért egyrészt lehetne menet közben, a működő rendszer alatt csatlakoztatni / leválasztani, többek között pont ez az USB lényege. Másrészt a BIOS-ban megnézni a boot opciókat, szükség esetén átállítani a boot sorrendet, hogy ne USB HDD-ről akarjon elsődlegesen bootolni. Aztán ami még esetleg gondot okozhat a bootolásnál az az, ha aktívként van megjelölve a külső HDD-n lévő partíció. De a lemezkezelőről nem mutattál screenshotot, ezért nem ismert ez sem.

[ Szerkesztve ]

(#1425) partymaci válasza King Unique (#1424) üzenetére


partymaci
aktív tag

A 4 Tb-os winyó egy 1 Tb-osat váltott, az logikai volt NTFS.
Jelenleg a 4Tb-os is NTFS és GPT, viszont ez véletlen primary maradt, de nem aktív. Ebből gondolom hogy bootoláskor még a primary mivolta miatt keres a gép rajta indítófájlokat. Ellenben Biosban kikapcsoltam minden rá vonatkozó boot priority dolgot.
Több tört disk kezelővel sem aktív a convert menüpont. :U

[ Szerkesztve ]

Ha nincs elég bajod, vegyél számítógépet!

(#1426) King Unique válasza partymaci (#1425) üzenetére


King Unique
titán

Az előbbi válaszban már le volt írva, hogy a GPT particionálási stílus szerinti lemezeken nem is lehet logikai partíció, azért inaktív a külső programokban a logikaira konvertálás opció. Az meg, hogy állítólag megakasztja nálad elsődleges partícióval a bootolási folyamatot, lehet hardvertől és bootolási beállításoktól függő. A BIOS boot menüjében értelemszerűen az aktuális rendszermeghajtót kellene beállítani elsődlegesként, illetve a Windows Boot Manager opciót, ha van olyan. A lemezkezelőről most sem mutattál screenshotot, de ha nem aktív a partíció és korábban nem rendszermeghajtóként volt használva a merevlemez, nem maradtak rajta a Windows számára létrehozott kisebb partíciók, akkor normál esetben pláne nem kellene gondot okoznia egy másik fizikai lemezről történő bootolásnál az ezen lévő elsődleges partíciónak. Na meg jelen esetben eleve USB-n csatlakozik és nem SATA-n.

Ha annyira logikai partíciót akarsz rá, akkor MBR alapon kell újraparticionálnod a HDD-t. Viszont akkor egyrészt előtte az adatokat is kell menteni róla. Másrészt normál szektormérettel (512e) USB-n is csak ~ 2 TB lesz használható MBR alapon a 4 TB-ból. Max. akkor lehet trükkközni és kitolni az MBR korlátját 16 TiB-ig, ha USB-n natív 4K-s (4Kn) szektorméretet használ a külső ház. De csak az említett dolog miatt szvsz felesleges lenne ilyennel, meg logikai partícióval szórakozni...

[ Szerkesztve ]

(#1427) partymaci válasza King Unique (#1426) üzenetére


partymaci
aktív tag

Köszönöm, valami a bootolással volt mert annak ellenere hogy az elsődleges boot meghajtó az ssd volt a harmadik volt csak az usb, többször letiltottam és nem mentette el, nem is értem. De most letiltottam az usb-ről való bootolást valamint a bootolási folyamatot fast-re állítottam. Így most nem ellenőrzi induláskor az usbs eszközöket, gondolom én .

Ha nincs elég bajod, vegyél számítógépet!

(#1428) Frenk


Frenk
aktív tag

Sziasztok,
formattálással kapcsolatosan szeretnék segítséget kérni.

Vásároltam mentésre/tárolásra egy "Western Digital Blue 3.5 1TB 7200rpm WD10EZEX" HDD-t.
Mire formázzam GPT vagy MBR?
MBR-re formázás során megfelelő az 1 partíció ill. milyen szektorméret legyen?

A már meglévő - SAMSUNG SSD 830 64GB, WD2500AAJS 250GB, WD5000AAKX 500GB - adattárolók MBR-re vannak formázva.
Jól gondolom, hogy a már meglévő adattárolók MBR formázása miatt nem ajánlott a fenti HDD GPT-re formázása?

Segítségeteket előre is köszönöm.

(#1429) King Unique válasza Frenk (#1428) üzenetére


King Unique
titán

A GPT partíciós séma 2 TB felett szükséges, illetve akkor, ha pl. a Windowst UEFI bootolási mód szerint akarjuk telepíteni a lemezre. Vagyis esetedben, egy 1 TB-os, adattárként használt másodlagos meghajtónál nyilván nem, azt lehet MBR-re is inicializálni. De amúgy akár GPT-re is, vannak bizonyos előnyei az utóbbinak. Az pedig csak egy dolog, hogy nálad a rendszermeghajtó és a többi HDD jelenleg MBR, de attól még lehet GPT séma szerinti az új HDD, ugyanúgy kezelni fogja a Windows. De mindegy, ha nem akarod bonyolítani, meg eddig is mindig MBR-t használtál, akkor lehet akár most is olyat.

Azt viszont már neked kell tudnod, hogy a felhasználástól függően hány db partíciót akarsz létrehozni a lemezen. Ha nem lesz semmi extra, akkor normál esetben elég 1 db partíció pl. NTFS fájlrendszerrel. A formázásnál a lemezfoglalási egység pedig maradhat az alapértelmezett értéken, normál esetben azt sem szokás piszkálni.

[ Szerkesztve ]

(#1430) dani0113 válasza King Unique (#1429) üzenetére


dani0113
senior tag

Sziasztok!

Van egy 1TB-s WD merevlemezen. Anno ezen volt a rendszer,de már pár éve van egy SSD-m így van egy 100GB-s üres partícióm. Ha jól tudom a kötet kiterjesztésével összetudom vonni a 850gigás résszel ? Nem veszélyezteti az ottani adatokat? Mikor össze akarnám vonni akkor dinamikus lemezzé akarja formálni, az normális? Köszönöm!

iPhone 13 Pro 128GB

(#1431) King Unique válasza dani0113 (#1430) üzenetére


King Unique
titán

Nem mutattál screenshotot a lemezkezelőről, pedig nem ártott volna. De a leírtak alapján nálad a lemez elején helyezkedhet el a korábbi rendszerpartíció, a kiterjeszteni kívánt 850 GB-os meg utána. Vagyis pont ez a gond, ha a 850 GB.son vannak az adatok és azt akarod kiterjeszteni. Ugyanis meglévő partíciót kiterjeszteni akkor tud a Windows lemezkezelője alaplemezként, ha egyrészt a hozzáadni kívánt rész particionálatlan (nem lefoglalt). Másrészt akkor, ha közvetlenül a kiterjeszteni kívánt partíció mellett (után) helyezkedik el. Ellenkező esetben nem, vagy csak dinamikus lemezként. Viszont az utóbbit nem kellene erőltetni, mert ha nem célirányosan (pl. RAID, tükrözés) van használva, akkor általában csak a szívás van vele... Ha a lemezkezelő normál módon nem boldogul vele, akkor még egy külső particionáló program lehet opció, azok képesek megcsinálni alaplemezként. Példák: AOMEI, EaseUS, MiniTool.

Egy külső particionáló program ugyan képes megcsinálni így is az összevonást és normál esetben gond nélkül, de mivel az adatok átmozgatásával járhat, ezért nem teljesen veszélytelen. Ha fontos adatok vannak a merevlemezen, akkor biztos ami biztos alapon javasolt előtte mentést készíteni azokról egy másik fizikai meghajtóra (pl. másik merevlemezre)!

[ Szerkesztve ]

(#1432) dani0113 válasza King Unique (#1431) üzenetére


dani0113
senior tag

:R

iPhone 13 Pro 128GB

(#1433) Fr@nkieWilde


Fr@nkieWilde
senior tag

Sziasztok!

Egy 2 terrás HDD-n amin összesen 1 partíció van, nem tudok formázás nélkül készíteni egy partíciót rendszer számára ugye? :F

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#1434) King Unique válasza Fr@nkieWilde (#1433) üzenetére


King Unique
titán

Nem írtad le, hogy milyen operációs rendszeren akarsz particionálni, milyet akarsz majd telepíteni stb... Ha Windowsról van szó, akkor a lemezkezelőben a kötet zsugorítása, majd az utána létrejött nem lefoglalt területen az új egyszerű kötet létrehozása opciókat kell használni.

"készíteni egy partíciót rendszer számára"

Minek? Elég, ha nem lefoglalt (unallocated) terület van leválasztva, aztán majd az OS telepítője létrehozza és formázza ott a szükséges partíciókat a rendszer számára.

[ Szerkesztve ]

(#1435) Fr@nkieWilde válasza King Unique (#1434) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Jah igen, bocsánat. Win 8.1 menne fel. Nem tudtam, hogy ilyesmire van lehetőség.Azt hittem valahogy le kellene választani az op rendszernek egy darabot, de ahhoz meg formázgatni kellene stb. Azt nem akartam volna, mert akkor buktam volna a HDD-n lévő tartalmakat.

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#1436) Morgó Ceruza


Morgó Ceruza
újonc

Milyen programmal és hogyan lehet Windows 7 rendszerpartíciót klónozni vagy másolni és utána Windows 10 el frissíteni úgy, hogy a Win 7-re telepített programok, fájlok megmaradjanak. Ne szeretném tiszta telepítés után egyenként telepíteni a programokat a Windows 10 re. Nem beszélve a driverekről. A gépem újszerű, adtak driver-DVD-t!, de azon rengeteg program van, nem lehet rajta eligazodni. Próbáltam az Easeus partíciónálót és a Macriumot. A partíciómásolat és a klónozás sikerül másik partícióra, de a Windows 10 re való frissítés nem megy. Tud valaki segíteni?

(#1437) King Unique válasza Morgó Ceruza (#1436) üzenetére


King Unique
titán

Amit te akarsz, az két külön dolog, mármint a klónozás és az (ingyenes) OS upgrade. Ha az előbbit már sikerült megoldanod a Macrium Reflect, vagy más programmal, akkor minek kérdezed? Az utóbbi meg nem particionálás téma, hanem Windows, ez esetben Windows 10. Ahol egyébként egy másik válaszban nemrég le volt írva a lényeg az upgrade-re vonatkozóan.

Az egyébként nem derült ki, hogyan klónoztad a 7-est, de ilyenkor nyilván nemcsak a rendszerpartíciót (C) kell átklónozni, hanem a kisebbeket (pl. 100 MB-os) is, ha létrejöttek a telepítésnél. A másik meg az, hogy régebbi Windowsról nem minden esetben az upgrade a legjobb megoldás az újabbra váltáshoz, van hogy érdemesebb inkább klasszikus újratelepítést csinálni, úgy felrakni jelen esetben a 10-est. Valamint akármelyiket is választod, előtte megnézni, hogy az adott hardvernél van-e hozzá megfelelő támogatás, driverek stb. Ha újabb típusú a hardver, akkor elvileg kellene, de amúgy akár régebbi gépeken is működhet jól, meg képes automatikusan letölteni és telepíteni a szükséges drivereket.

[ Szerkesztve ]

(#1438) robi191 válasza King Unique (#1238) üzenetére


robi191
kezdő

Ezt most találtam meg, javasolnék egy kis módosítást:
(ez a hátránya, ha olvasgatjuk a korábbi beírásokat. ;) )

Ha MBR, akkor pedig a fentebb említett módszerek (pl. diskpart) valamelyikével GPT partíciós sémát kellene beállítani. De egyébként az említett programban is vannak különféle lehetőségek.

A javasolt módosításom:
Felesleges külső programot használni hozzá, és nem kell parancssorba se belépni diskpart-hoz.
A windows lemezkezelőben elég a disc-re kattintani átállítani GPT-re.

[ Szerkesztve ]

(#1439) King Unique válasza robi191 (#1438) üzenetére


King Unique
titán

Mikor?

A lemezkezelő csak akkor opció, ha destruktívan (adatok és partíciók törlésével) kell MBR-ről GPT-re konvertálni és nincsenek a lemezen Windows által létrehozott védett partíciók (pl. ESP, WinRE). Ellenkező esetben viszont parancssor (DiskPart) szükséges, illetve az adatvesztés nélküli átkonvertáláshoz eleve külső particionáló program. Szóval ha már módosítás, akkor egyrészt így pontos. Másrészt, ha elolvasod a teljes történetet, akkor láthatod, hogy a fórumtag eleve külső programmal állt neki és annak megfelelően voltak leírva a lehetőségek.

[ Szerkesztve ]

(#1440) Pakmara válasza King Unique (#1439) üzenetére


Pakmara
őstag

Sziasztok!

Egy 250-es SSD-ről szeretném átköltöztetni a Win-t és néhány programom egy 500 GB-osra Macrium Reflect segítségével. A valamit nem jól csinálok mert a partíciók méretezésénél. A jelenleginél C:-nél nagyobb méretet nem tudok beállítani és kimarad egy 232.88 GB-os rész. Mit csinálok rosszul?

Köszi, Pakmara

[ Szerkesztve ]

(#1441) King Unique válasza Pakmara (#1440) üzenetére


King Unique
titán

Azért nem tudod kiterjeszteni a teljes tárterületre, mert a C után ott van az a 470 MB-os partíció, ami vélhetően a helyreállítási partíció (WinRE). Ilyen utólag a funkciófrissítéseknél (build upgrade) szokott létrejönni a C után. Ha így történt és a jelenlegi telepítéshez tartozik, akkor viszont célszerű átklónozni azt is.

Ha a C kiterjesztése a cél, akkor vagy úgy klónozod át a Windowst, hogy a WinRE partíciót kihagyod (?) és csak a másik 2 partíciót, vagy drag & drop módszerrel a helyreállítási partíciót a C elé rakod. Vagy a klónozás után csinálod meg a kiterjesztést, de ahhoz eleve külső particionáló program fog kelleni (példa).

A másik opció pedig az, hogy nem piszkálod, hanem átklónozod ahogy van, majd utána létrehozol a nem lefoglalt területen egy másik partíciót. A C jelenleg így sem kicsi és van rajta elég szabad hely, na meg magának a Windows 10-nek sem kell nyilván bruttó 500 GB-os rendszerpartíció.

[ Szerkesztve ]

(#1442) Pakmara válasza King Unique (#1441) üzenetére


Pakmara
őstag

Ah, köszi. Eszembe se jutott, hogy szimplán "bedobálni" is lehet. Szerintem akkor az első variáció lesz. Beteszem másodiknak a C:-t megnövelem a méretét, és harmadiknak megy a WinRe. Utóbbinak elég a jelenlegi 470 Mb vagy érdemes kicsit többet pakolni? Mondjuk 1 Gb-t

Még egyszer köszi, Pakmara

(#1443) King Unique válasza Pakmara (#1442) üzenetére


King Unique
titán

A rendszer működéséhez azokat a partíciókat muszáj feltétlen átklónozni, amiket a Macrium Reflect is megjelöl Windows logóval. Vagyis a lemez elején az 500 MB-os system reserved partíciót és a Windows rendszerpartícióját (C). A WinRE partíciót elvileg nem feltétlen kötelező, de ha a jelenlegi telepítéshez tartozik, akkor célszerű azt is, mint már említve volt.

BIOS/MBR telepítésnél az alapértelmezett partíciókiosztás az, ha a WinRE a C után helyezkedik el. Tehát elvileg lehet akár azt is, hogy 1. a system reserved, 2. a C, majd megnövelni a programban a C méretét, a WinRE pedig drag & drop módszerrel megy a lemez végére. Vagy az előző válaszban említett módszerek valamelyike szerint megoldani. Az előbb linkelt leírásban a WinRE méretére is kitérnek. Ha kisebb 500 MB-nál, akkor javasolt legalább 50 MB szabad helynek lennie rajta, ami esetedben pont van is. Tehát nem feltétlen szükséges piszkálni, átméretezni, meg egy build upgrade során a Windows is módosíthatja, vagy akár újra létre is hozhatja.

[ Szerkesztve ]

(#1444) Pakmara válasza King Unique (#1443) üzenetére


Pakmara
őstag

Oks, így fogom. Köszi

Pakmara

(#1445) Falovas válasza Fire/SOUL/CD (#619) üzenetére


Falovas
aktív tag

Nagy köszi a segítségedért! Most szaladtam bele egy 3TB-os tároló partícionálásába, és a 2TB fölötti részhez nem engedett a Win7 hozzá nyúlni mivel nem a GPT-t volt kiválasztva.
Köszi még egyszer!!! :R :C :))

" Tudtam, tudtam... csak nem sejtettem!" "Értem én, csak fel nem foghatom! " https://www.juzaphoto.com/me.php?p=109773&pg=allphotos&srt=data&l=en

(#1446) Vikitorony


Vikitorony
tag

Üdv!

Korábban rendszer HDD-knél jellemzően úgy particionáltam, hogy x GB az OS-nek, a maradék pedig adattárolásra - arra az esetre, ha újra kell húzni a Win-t, ne kelljen mindent lementeni, elég legyen a C-ről átmásolni D-re a mentendőt, aztán "format C:".

Nagyobb SSD-nél ki hogyan szokta csinálni? 128-256 GB-os SSD-nél én semmiképp nem szoktam több partícióra osztani, de egy 512-es vagy 1 TB-os SSD-nél ki hogy csinálja? Érdemes a régi HDD-s "beidegződést" alkalmazni, vagy teljesen felesleges?

(#1447) King Unique válasza Vikitorony (#1446) üzenetére


King Unique
titán

Ez nem attól függ, hogy HDD / SSD, meg nem kizárólag csak az előbbiekre vonatkozó "beidegződés". Attól függ, hogy kinél mik az igények, mekkora a rendszermeghajtó tárolókapacitása, mekkora hely szükséges a Windows rendszerpartíciójának (C). Van aki pl. egy 120 GB-os SSD-n is több partíciót hoz létre, mivel nyilván nem kell magának a Windowsnak bruttó 120 GB, lehet egy része adatpartíció, vagy akár másik OS számára fenntartott. Plusz SSD-knél az OP miatt van aki particionálatlanul hagyja a lemezterület X%-t, de amúgy elég az is, ha meglévő partíción belül van elegendő szabad terület. Meg a már említett praktikussági okok pl. egy újratelepítésnél, rendszermentésnél, klónozásnál, vagyis hogy ne kelljen amiatt a teljes lemezt törölni, vagy lementeni / visszaállítani. Viszont ha valaki a C-re pakol mindent, meg egy rakás tárhelyigényes programot, nem akar másik OS-t is telepíteni stb., akkor nála nyilván célszerűbb "egyben" hagyni. Egy 512 GB-os / 1 TB-os SSD esetében szintén hasonló a helyzet, egyrészt nyilván ott sem, sőt pláne nem kell akkora tárhely szimplán a Windows számára. Másrészt az már az egyéni igényektől, használati szokásoktól függ, ki hogyan osztja fel, vagy éppen hagyja egyben (C) a lemezterületet.

[ Szerkesztve ]

(#1448) prosectura


prosectura
tag

Sziasztok!

Sajnos egy régebbi gép régi HDD-ján letöröltem a partíciót. Hogy lehetne visszaállítani, dinamikus volt a hdd sajnos így a szokásos programok nem működnek vele. Ha átállítom normálra dinamikusról utána még van esély az adatok visszaállítására?

Köszi

(#1449) King Unique válasza prosectura (#1448) üzenetére


King Unique
titán

Ha adatmentés a cél, akkor eltévesztetted a topikot... Ez esetben eleve az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellett volna / kellene érdeklődni.

Egyébként attól, hogy dinamikus lemezről van szó, még nem feltétlen jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet róla utólag adatot menteni. Ott van pl. az EaseUS szoftvere, az a linkelt leírás alapján támogatja.

(#1450) Kis Tigris


Kis Tigris
tag

Sziasztok :)
Volt tegnap nem kis kálváriám a Win7 újra rakásával (vagy 5 éve nem volt újra rakva), este nagy nehezen több órás szenvedés után sikerült.
De... 2 partícióm van, c és d. C volt mindig is a rendszerpartíció (150Gb) a D meg tároló + játékok install helye (750Gb). Tegnap kényszerűségből a D-re is kellett telepítenem a Win7-et. Aztán nagy nehezen sikerült az eredeti helyére a C-re. Most a D-t szeretném "szűzzé" tenni, de az istennek sem tudom újra formatálni, gondolom azért mert ott is van egy Win7 példány :/ Fájlokat nem tudom törölni onnan (gondolom mert rendszerfájlok), a Windows telepítőből nem tudok szintén formatálni, mert USB billentyűzetem van, s újraindítás után ugyebár hamar be kellene az F2-vel lépni a biosba a bootolást a dvd meghajtóra állítani, de akkor még az USB billentyűzet nem aktív :/
Van erre valami megoldás??? Vagy létezik valami program, amit C-ről indítva mindenféle tiltást és korlátozást kikerülve törölné és újra rakná a D partíciómat?
Válaszokat előre is köszönöm :)

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Particionálás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.