Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Particionálás

Hozzászólások

(#1301) májkimiki válasza Kerto (#1300) üzenetére


májkimiki
őstag

A feltelepített Win10 eszközkezelője látja, ugye?
Sajátgépben (Lemezkezelőben) is látni kéne. Meg kéne formázni.
A partíciónáló programod, ami szintén nem látja. Az a Win alatt fut, vagy liveban fut?

[ Szerkesztve ]

(#1302) Kerto válasza májkimiki (#1301) üzenetére


Kerto
tag

Megoldódott köszönöm,

Eszközkezelő látta csak, a lemezkezelő nem.
Végül az easeus partition masterral készítettem egy bootolható pendrive-ot, és ott sikerült partícionálni.
Érdekes, hogy windows alatt nem látta a partition master, és a telepítő sem.

Érdekesség viszont, hogy a windows kötetkezelő azt írta a mai nap volt a hdd-nek az első indítása,
az ipon-tól viszont kértem tesztelést is a gépösszerakás mellé, hogyan lehet?

(#1303) King Unique válasza wwhy (#1299) üzenetére


King Unique
titán

A teljes lemez klónozása, illetve a fizikai másolat készítése rendszerint úgy történik, hogy 1:1-ben ugyanazt a partíciószerkezetet alakítja ki a program a célmeghajtón, mint ami a forrásmeghajtón van. Ilyenkor pedig a célmeghajtón lévő korábbi partíciók és adatok törlésre kerülnek. De, ha csak a partíció van átmásolva, akkor az megoldható a célmeghajtó törlése nélkül is. Ilyenkor a célmeghajtón csak egy megfelelő méretű nem lefoglalt (unallocated) területet kell leválasztani a forrásmeghajtóról átmásolt partíció számára. Külső particionáló programoknál szokott lenni ilyen partíció másolása opció is (példa). Aztán, hogy használható lesz-e utána a hardverkulcsos szoftver az SSD-n, vagyis egy másik fizikai meghajtón, az már más dolog...

De amúgy nem feltétlen kellene ezt ennyire túlbonyolítani... Célszerűbb lenne inkább pl. egy (aktív) USB-hubot közbeiktatni és ahhoz csatlakoztatni a pendrive-ot, ha csak a gépen lévő USB-portok száma a gond.

[ Szerkesztve ]

(#1304) wwhy válasza King Unique (#1303) üzenetére


wwhy
veterán

A folyamatot értem, eddig is volt klónozva a sw, másik pendrive-ra, de ez most speciális eset. A pen kvázi disk, nem elég csak partíciót leszedni róla, 1:1-ben kell klónozni. Amit én szeretnék, az valószínűleg lehetetlen, mert egy disk (SSD) partíciójára szeretném ráküldeni egy disk klónját. Nincs bootszektor vagy hasonló, sima .exe kellene induljon.

HUB sajnos nem megoldás, utazás közben/célterületen nem lóghat ki semmi a gépből, mert gyakorlatilag ellehetetlenítené a munkavégzést.

ELADÓ <<narancs Honor Magic5 Ultimate>> <<Újszerű, doboz, minden kellék>>

(#1305) King Unique válasza wwhy (#1304) üzenetére


King Unique
titán

"A pen kvázi disk, nem elég csak partíciót leszedni róla, 1:1-ben kell klónozni."

Attól függ miről van szó. Például egy bootolásra használt pendrive-nál sem feltétlen muszáj, elég lehet szimplán csak a partíció / fájlok átmásolása. Ilyenek pl. az újabb Windows és WinPE verziók is. Ha UEFI boot van, akkor meg pláne sima ügy.

Olyat pl. VCD / CDFS megoldással szoktak kreálni, hogy csatlakoztatáskor automatikusan elindul egy program a pendrive-ról. Viszont jelen esetben nem derült ki, hogy pontosan miről is van szó. De mindegy, mert a particionálást nem érintő spéci dolgok amúgy sem éppen ennek a topiknak a témája.

[ Szerkesztve ]

(#1306) Fr@nkieWilde


Fr@nkieWilde
senior tag

Helló!

Következő problémával fordulok hozzátok.
Adott egy Asus M4A88T-M AM3 alaplap és egy Seagate ST4000DM005 4TB merevlemez.

A helyzet az, hogy bekapcsolom a gépet, belépek a BIOS-ba, a BIOS látja/felismeri a merevlemezt.
A HD sentinel szintén látja/felismeri a lemezt.
A lemezkezelő is látja a lemezt.
Viszont semmilyen feladatot nem tudok tenni vele. :(

Sajátgép még nem ismeri fel, ezért formázni szeretném a lemezkezelőben, de ott semmilyen utasítást nem tudok adni neki. Csak a súgóra tudok kattintani.
Az is érdekes, amit a HD sentinel ír a merevlemezről. Eddig ilyen szöveggel még nem találkoztam.

Valahogy megoldható lenne, hogy használjam?
Képeket mellékeltem róluk:
Remélem tudtok segíteni! Nagyon köszönöm előre is!



Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#1307) szombi


szombi
tag

Sziasztok!

A 2TB-s vinyómon történt egy kis baleset, két partíció (rendszer:81GB, adat:1.8TB) valahogyan összecsúszott kb. 1MB hosszúságban. Lehet hogy már a partícionáláskor így volt(kb. fél éve!), és csak most, egy töredezettségmentesítés után levitte az adatos vinyó elejét ami így elszállt. Jelentem, tele volt pótolhatatlan dolgokkal. Nem vág földhöz, de azért egy icipicit fáj.

Mivel az EaseUS Partition Recovery semmit sem talált, a javításnak kézzel álltam neki, és ehhez a "Roadkill's Sectedit"-et használtam (a macskás vinyóbuherátor). Elmerültem a különböző bootszektorok lelkivilágába, MBR, VBR, EBR (igen, extended-ben volt!). Meg az NTFS BPB/eBPB-t is értem.

A bootszektor (NTFS VBR) visszaállítása viszonylag könnyen ment, ugyanis tükrözve van: ezzel kezdődik és végződik a partíció. Az eBPB-ből kiolvasható a partíció mérete (szektorokban). A lezáró szektor pozíciója és a partícióméret együtt kiadja a kezdő LBA címet is ami 171122688. A záró szektor (VBR tükör) címe 3907026936.

Ezekkel az adatokkal létrehoztam egy új bejegyzést (kézzel!!!) az MBR táblában, azonban a "CHS" résszel nem tudok mit kezdeni. A nagy lemezeknél az "utolsó szektor CHS-ben" mindig "FE FF FF", azaz jó eséllyel itt is működik. A kezdőszektor azonban sehogy se jön ki, és biztos vagyok benne hogy ez miatt nem ismeri fel a Windows(0 bájtos RAW partíciót lát). Érdekes módon, az adatvisszaállító programok már látják a partíciót, a $Mft is köszöni jól van (a tükrözése azonban kuka, hiszen az a partíció legelején volt).

Azért is vagyok biztos hogy a CHS kezdőcím problémás, mert a Win-es lemezkezelő egy 500GB-nyi szabad helyet ír az adott partíció előtt, és a helyes (LBA) méret miatt túlfut a 2.3GB-os határon. Félő hogy ha ezzel próbálom helyreállítani, adatvesztés lesz belőle. A lemez logikailag 16 fejes és 63 szektoros.

(#1308) szombi válasza szombi (#1307) üzenetére


szombi
tag

Sikerült!
Elírtam EGYETLEN számjegyet a partíciós táblában, ezért az LBA kezdőcím rossz helyre került. Illetve az azt megelőző extended partíció méretét se lőttem be jól, ezért volt az 500 gigás túlfutás. Tudniillik, abba az extended-be tartozott korábban a megmentendő 1.7TB-s partíció is, csak a relatív címekkel számolgatás vette el a kedvemet attól hogy bent hagyjam. Egyszerűbb volt az MBR-t buherálni.

Szóval, ha most állnék neki (tehát: elveszett egy logikai meghajtó első 1MB-ja):
- EaseUS programmal visszavágom a megelőző logikai meghajtó méretét (ami belelógott az elejébe)
- kikeresem az NTFS bootszektort(VBR) a partíció végében
- a táblázatból kiolvasom a pontos méretét (szektorokban)
- a tükör-bootszektor pozíciója és a partícióméret kiadja a partíció kezdőcímét
- ebbe a kezdőcímbe bemásolom a bootszektort (azaz a tükrözésből visszaállítom)
- az MBR partíciós táblázatban létrehozok egy új bejegyzést:
- inaktív 0x00, elsődleges NTFS:0x07, LBA kezdőcím és partícióméret már ismert
- a korábban tartalmazó extended partíció méretét az MBR-ben visszaveszem
- az extended táblázatból kiveszem a lánc következő tagját, mert érvénytelen helyre mutat
- újraindítás...

A CHS kezdőcímet is FE-FF-FF-re állítottam, hiszen túl van a 8.2GB-os határon. A Partition Magic-nek ez se tetszik de teszek rá! Működik!

(#1309) kusztax


kusztax
tag

Sziasztok,

Lett egy SSD-m, most már van rajta Win10. A régi HDD-met szeretném adattárolásra használni.

Jelenleg a HDD-m meg van bontva 145 GB-ra (Windows rendszer) és 450 GB-ra (ADAT). Szeretném az egész HDD-ről letörölni az adatokat (már lementettem egy külső HDD-ra ami kell), és újrapartícionálni.

Partícionálásnál szeretnék 250 GB-ot használni letöltött dolgokra, ez lenne az egyik partíció, és további adatok tárolására és használatára (játék, emlékek, a Windows rendszer mappái [Pl.: Asztal, Képek, Videók, Dokumentumok stb.]) a fennmaradó 345 GB-ot használni, ez lenne a másik partíció. Szerintetek ez így jó ötlet? Hogy osztanátok fel a merevlemezt? Egyáltalán érdemes-e felosztani?

Továbbá szeretném majd helyre rázni a HDD-t (pl. szektorok kizárása, ha hibás stb. és minden egyéb, amit ti tanácsoltok). Ezt mivel tudom megtenni?

Továbbá van a Win10 telepítésekor létrejött 100 MB-os "Rendszer számára fenntartott" partíció az SSD-men. Hogy lehet az megcsinálni, hogy ne legyen látható az "Ez a gép" mappában?

Köszönöm előre is a segítségeteket!

(Nem vagyok nagy IT-s, de felhasználó szinten ismerem a PC-t és egy minimális rendszergazda ismeretem van. Partícionálást csak a Windows telepítőbe csináltam eddig. :D )

[ Szerkesztve ]

(#1310) King Unique válasza kusztax (#1309) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ha lementetted a merevlemezről az adatokat, akkor az újraparticionáláshoz, illetve több partíció létrehozásához a Windows lemezkezelője is megfelel. A meglévő köteteket nyilván törölni kell, majd létrehozni a nem lefoglalt területen az újakat a kívánt mérettel. De, ha korábban rendszerlemezként volt használva a HDD, akkor a Legacy BIOS / UEFI telepítésnél létrehozott kisebb partíciókhoz nem enged hozzányúlni a lemezkezelő. Azokat ilyenkor külső particionáló programmal lehet törölni, vagy pl. parancssorban a DiskPart használatával az egész lemezt.

Az, hogy 1 db partíció legyen a lemezen, vagy több, az már az egyéni felhasználási szokásoktól is függ. Ha valaki pl. jobban el akar különíteni bizonyos tartalmakat, másik fájlrendszerű partíciót is akar használni stb., akkor szokás több részre osztani. Viszont, ha fontos és pótolhatatlan adatok tárolásáról van szó, akkor eleve a biztonsági másolatok készítése a nyerő több online / offline tárolóra.

Ha a fájlkezelőben látszik a Windows számára fenntartott kisebb partíció és újraindítás után sem változik a helyzet, akkor a meghajtóbetűjel eltávolítása több módszer szerint is megoldható. Viszont nekem legutóbb külső particionáló programot kellett használnom ehhez, amiről az OS topikjában volt szó.

[ Szerkesztve ]

(#1311) Voiceless


Voiceless
csendes tag

Helló!

A jövőben szeretnék vásárolni egy MX300-as m.2-est. A klónozás, partíciók beállítása menne, viszont a HDD-met amin most az op rendszer van szeretném kicsit átrendezni. Törölném a klónozás után a C és D meghajtót a merevlemezről. Viszont az E-n fontosabb adataim vannak amiket meg szeretnék hagyni, de mégsem szeretnék a két tárolóegységen 5 partíciót, csak elég az SSD-n kettő (rendszer és programok), és a HDD-n egy az adatoknak. Van arra lehetőség, hogy úgy egységesítem a merevlemezt egy partícióvá, hogy közben az E meghajtón minden adatot meghagyok? Mert sajnos nincs akkora tárolóegységem hogy le tudjam menteni a komplett E meghajtót.

[ Szerkesztve ]

(#1312) King Unique válasza Voiceless (#1311) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Mivel az E partíció vélhetően a lemez végén helyezkedik el, ezért ugyanaz lenne a helyzet, mint amiről egy korábbi hozzászólásban volt szó. Vagyis, ha a Windows lemezkezelőjével a kötet törlése opciót használva törlöd a C és D partíciókat, akkor a nem lefoglalt területen a kötet kiterjesztését csak dinamikus lemezként tudná megoldani...

Tehát alaplemezként csak külső particionáló programok képesek megcsinálni az összevonást. Viszont, ha tele van másolva az E partíció, akkor az az adatok átmozgatásával járhat, ami eltarthat egy ideig. Illetve közben a művelet lehetőleg ne szakadjon meg, mert akkor RAW lesz az NTFS kötetből és lehet adatot menteni! Normál esetben persze lefut hiba nélkül és nem szokott gond lenni, de azért nem árt vele tisztában lenni.

Másik opció a favágó módszer, vagyis hogy a lemezkezelőben a C és D törlése után létrehozni ott egy új partíciót, majd arra átmásolni fájlkezelővel az E tartalmát. Utána törölni az E partíciót, majd az annak a helyén létrejött nem lefoglalt területet kiterjesztéssel hozzáadni a lemez elején lévő új partícióhoz.

[ Szerkesztve ]

(#1313) Voiceless válasza King Unique (#1312) üzenetére


Voiceless
csendes tag

Üdv! Köszönöm a tartalmas választ!

(#1314) csgeri80


csgeri80
csendes tag

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Valak partícionált már Samsung 850 EVO SSD meghajtót?
Állítólag a Samsung saját "Samsung Magician" szoftverével lehet megoldani, de én nem jöttem rá hogyan, nem találtam partícionálási lehetőséget ebben a programban.

Valakinek van ilyen SSD-je, aki sikeresen partícionálta?
A Win10 már fel van telepítve, szóval az az opció nem jó, hogy telepítéskor partícionálom.
Nem szeretném újratelepíteni a gépet, ha nem muszáj.

Köszönöm előre is, remélem van megoldás.

(#1315) csgeri80 válasza csgeri80 (#1314) üzenetére


csgeri80
csendes tag

Esetleg a windows saját lemezkezelőjével megoldható a dolog? Használható ez a program SSD-nél is?

"Elméletileg a Win10 beépített lemezkezelőjében használható ehhez a kötet zsugorítása opció, amelyet értelemszerűen a "C" partíción kell elvégezni. Majd utána nem lefoglalt területként létrejön a zsugorításnál megadott lemezterület. Végül pedig a "D" partícióhoz a kötet kiterjesztése opcióval hozzá kell adni a nem lefoglalt területet."

Ha megoldható így, akkor egyszerű, csak annyi mindent olvastam már az ssd partícionálásról, hogy nem mertem még megcsinálni, ameddig egy hozzáértő meg nem erősít benne.

(#1316) King Unique válasza csgeri80 (#1314) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Nem tudni hol olvastál ilyet, hogy a particionáláshoz okvetlenül kellene az a program, de amúgy téves az infó... Leginkább csak a firmware frissítéséhez szokás használni, ami a téma topikjában is le lett írva számtalanszor (példák). A telepítésnél pedig eleve megold mindent a Windows telepítője, illetve ha feltelepült a rendszer, akkor nyilván particionálva lett az SSD. Az újabb Windows-verziók pedig eleve helyesen csinálják meg az alignálást stb., tehát még azzal sem kell foglalkozni. Max. a Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is? cikket érdemes átnézni, de normál esetben az ott említett dolgot is eleve rendben lesznek.

Egyébként nincsen az SSD particionálásánál különösebben semmi extra és kb. ugyanaz vonatkozik rá, mintha egy HDD-t kellene particionálni. Ha az a problémád, hogy telepítésnél nem hoztál létre pl. az adatoknak egy külön partíciót, akkor az utólag is megoldható a Windows lemezkezelőjével. A C meghajtónál a kötet zsugorítása opciót kell választani, majd a kívánt méret megadása után a létrejött nem lefoglalt területen létrehozni egy új kötetet.

[ Szerkesztve ]

(#1317) csgeri80 válasza King Unique (#1316) üzenetére


csgeri80
csendes tag

Hálás köszönetem!

(#1318) csgeri80


csgeri80
csendes tag

Megnéztem, illetve meg is csináltam volna, csak az a gond, hogy a rendszer foglal a 233 gigás merevlemezből kb 27 gigát, erre még gondoltam ráhagyok 10 gigát és a maradék 195 gigára létrehozom a másik partíciót adatoknak.
A gond viszont az, hogy nem enged csak max kb 110 gigát zsugorítani. Feltételezem azért, mert elérte az "át nem helyezhető" rendszefájlokat.

Tehát, ez a megoldás nem fog működni, ha jól sejtem.

Esetleg az nem kivitelezhető, hogy elindítum USB-ről újra a windows telepítőjét, de nem telepítem újra, hanem annál a résznél ahol partíciót kell létrehozni, formázni stb, ott csak létrehozom a D-nek megfelelő méretet, azt a kb 195gigát és utána kilépek a telepítőből?

(#1319) King Unique válasza csgeri80 (#1318) üzenetére


King Unique
titán

Először is a 37 GB-os rendszerpartíció eleve szűkös lesz Windows alá... Plusz a 10-esnél nem árt legalább 15-20 GB szabad tárterület a rendszerpartíción az évi 2 build upgrade miatt, hacsak nem csinálsz minden alkalommal tiszta telepítést. Valamint a telepített programok stb. függvényében azért általában 50-100 GB-ot szokás adni a rendszernek. Vagy akár többet is, ha az egyéni felhasználói szokások és szükségletek indokolják.

A Windows lemezkezelője elvileg valóban csak addig a pontig engedi zsugorítani a köteteteket, ahol a nem áthelyezhető fájlok találhatók. Viszont a gyakorlatban ez sem feltétlen igaz, mert pl. egy tiszta telepítésnél a kb. ~ 11-13 GB-ot foglaló rendszernél a lemezkezelő az 1 TB-os háttértárat csak fele-fele arányban engedi felosztani... De az ebben a hozzászólásban említett külső particionáló programokkal már másfajta felosztás is megoldható. Ha a műveletnél nem kér újraindítást a program, akkor sima ügy. Ellenkező esetben viszont azért nem árt odafigyelni arra, amiről egy másik válaszban volt szó!

Szóval megoldható az átméretezés utólag Windows alól is a helyi eszközökkel, vagy külső programokkal. Teljesen felesleges ehhez a Windows telepítőjével vacakolni, amely amúgy is korlátozott lehetőségeket biztosít ilyen téren. Illetve akkor már inkább egy külső particionáló program WinPE változatát célszerűbb bebootolni pendrive-ról (példa), ami azért jóval többet tud particionálás terén.

[ Szerkesztve ]

(#1320) csgeri80 válasza King Unique (#1319) üzenetére


csgeri80
csendes tag

Köszönöm a korrekt leírást!

(#1321) memoril


memoril
aktív tag

Sziasztok ! Most rendeltem egy gépet a netröl és kértem hogy a hdd-t particinálják meg mert 3tb -os a hdd . Kértem egy 200 gb os particiót és a maradékot megfelezve . Az lenne a kérdésem hogy a sima win10 64 bites dvd lemezzel fel tudom telepíteni a windows 10-et ? elötte formázom a lemezzel a c-t és telepítés , így menni fog ? GPT-vel particionálták az irták !

(#1322) King Unique válasza memoril (#1321) üzenetére


King Unique
titán

Legközelebb ugyanazt a kérdést lehetőleg csak a 1 topikban kellene feltenni, a megfelelőben! Nehéz követni és zavaró, ha egyszerre több helyre is be van írva ugyanaz. Az meg a másik, hogy ez esetben floodolásnak minősül...

(#1323) Tails111


Tails111
aktív tag

Sziasztok!

2SSD és 2HDD van a gépben.

1SSD M.2 120GB nincs osztva rendszer felhasználói programok vannak rajta.
2SSD SATA 240GB nincs osztva telepített játékok
3HDD SATA 1TB nincs osztva tároló zene film stb
4HDD SATA 1TB nincs osztva tároló videó fotó stb

M.2 SSD rendszer ezen van elsődleges partíciót igényel.
A többinél számít bármit is logikai vagy elsődleges partíció van rajta?

[ Szerkesztve ]

(#1324) King Unique válasza Tails111 (#1323) üzenetére


King Unique
titán

Logikai partíciókkal MBR lemezeknél szokás szórakozni, ha a 4 db elsődleges partícióra vonatkozó korlát túllépésre kerül. Ilyenkor lehet pl. 3 db elsődleges + 1 kiterjesztett partíción belül több logikai. Viszont, ha 1 db partíció van mindegyik másodlagos háttértáron, akkor nem sok értelme van a logikainak. Külső particionáló programokkal egyébként akár utólag is át lehet konvertálni elsődlegessé elvileg adatvesztés nélkül (példa). De, ha eddig jó volt adattárolásra, akkor nem feltétlen muszáj piszkálni, maradhat akár az eredeti állapotban.

[ Szerkesztve ]

(#1325) Tails111 válasza King Unique (#1324) üzenetére


Tails111
aktív tag

Köszönöm a választ!

(#1326) cyber86


cyber86
őstag

Sziasztok. Adott egy 3 tb-os hdd amit szeretnék utólag mbr-re áttenni de csak azt írja nekem állandóan, hogy nagyobb min 2 tb a meghajtó. Sehogy se lehet megoldani? Nem uefis a gép.

Asus Rog Strix Z790-E Gaming Wifi II, 14700K, 2x16 GB Corsair Vengeance 7200Mhz,Artic LF II 420, XFX 6750 XT 12GB, Samsung 980 PRO 1 TB M2 , Asus Rog Strix 850G, Be Quiet Shadow Base 800FX, Acer Predator XB273UNV

(#1327) King Unique válasza cyber86 (#1326) üzenetére


King Unique
titán

Aztán mért akarsz MBR lemezt kreálni belőle??

Mivel 3 TB-os a HDD, ezért a teljes tárterület kihasználásához eleve GPT szükséges. Még, ha sikerülne is a programmal átalakítani MBR-re, akkor a 2 TB feletti tárterület eleve nem lenne használható, nem lehetne hozzáférni az ott lévő partíciókhoz sem... Tehát sok értelme nincsen és nem hiába problémázik miatta a program. Ráadásul egy másodlagos adattár lemez egy Legacy BIOS-os gépen is lehet GPT, nem muszáj MBR-nek lennie. Az MBR ez esetben és az ilyen módon telepített Windowsnál csak a rendszerlemeznél szükséges.

Ha annyira át akarod konvertálni, akkor adatvesztés nélküli módszerrel elméletileg más particionáló programmal is meg lehetne próbálni (példa). Viszont gyakorlatilag ez esetben is érvényes az előbb említett dolog, vagyis a 2 TB feletti lemezterülethez és az ott lévő adatokhoz nem lehet majd hozzáférni! Tehát az adatvesztés nélküli átkonvertálás itt is csak részlegesen lenne megoldható, aminek sok értelme nincsen... Ha már lementetted a lemezről az adatokat, vagy eleve nem kell róla semmi, akkor viszont destruktív módon, azaz a tartalom törlésével a Windows beépített eszközeivel is simán meg lehet oldani... :D

[ Szerkesztve ]

(#1328) cyber86 válasza King Unique (#1327) üzenetére


cyber86
őstag

Szerettem volna a 3 tb-os vinyóra telepíteni a rendszert de sajnos nem jött össze mivel a server nem támogatja az uefit így a legjobb megoldás az lesz, hogy veszek egy ssd-t és akkor nincs gond a sebességgel sem, mert most egy 1 tb-os wd greenen van a rendszer ami nem valami gyors :(

Asus Rog Strix Z790-E Gaming Wifi II, 14700K, 2x16 GB Corsair Vengeance 7200Mhz,Artic LF II 420, XFX 6750 XT 12GB, Samsung 980 PRO 1 TB M2 , Asus Rog Strix 850G, Be Quiet Shadow Base 800FX, Acer Predator XB273UNV

(#1329) King Unique válasza cyber86 (#1328) üzenetére


King Unique
titán

Lehet a Windowst akár 3 TB-os HDD-re is telepíteni MBR alapon Legacy BIOS módban, de akkor értelemszerűen csak 2 TB lesz használható. Bár egyes alaplapoknál lehet trükközni virtuális partícióval (példa). Viszont pl. a Linuxoknál akár a GPT is opció lehet régi BIOS-os gépen PMBR megoldással.

De egyébként valóban az SSD lenne a legjobb megoldás, mert az 5400 RPM-es Green és Red eleve nem OS futtatásához valók.

[ Szerkesztve ]

(#1330) Dufresne


Dufresne
addikt

Sziasztok!

Van egy 500GB-os WD vinyóm, amit adattárolásra használok SSD mellett, win 10-el. Most telepítettem Ubuntu-t is a windows mellé és az nem tudja olvasni/betölteni ezt a meghajtót.

[kép]

MEgnéztem a partíciókat a lemezkezelőben és ezt a furcsaságot találtam :F A D-n két kötetet is mutat ugyanazzal az elérési úttal stb.. és közöttük és utánuk is van egy kis unallocated space...

Ezt hogyan lehet orvosolni, hogy a két kötet egybefüggő legyen? Egyelőre nem jöttem rá partition managerrel.

(#1331) King Unique válasza Dufresne (#1330) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Itt vélhetően a dinamikus lemezzel lehet a Linuxnak problémája. Az ldmtool segítségével elvileg megoldható a kezelése Linuxnál is, de nyilván az alaplemez lenne az ideálisabb és a problémamentesebb. Viszont a dinamikus lemezt a Windows helyi eszközei csak destruktív módon, azaz a kötetek törlésével tudják átkonvertálni alaplemezzé. Külső particionáló programok képesek akár adatvesztés nélkül is megoldani (példa), de rendszerint csak a fizetős változataik. Bár a screenshot alapján nálad nem free verzió van fent, tehát elvileg opció lehet az átkonvertálás. Viszont fontos adatok esetében azért még ilyenkor sem árthat biztos, ami biztos alapon egy adatmentés!

Egyébként hogyan / mért lett dinamikus lemez? Ha nincsen rajta tükrözés, illetve RAID-kötet, valamint egyéb speciális beállítás, akkor teljesen felesleges. Illetve ilyenkor általában amúgy is csak a szívás van vele...

[ Szerkesztve ]

(#1332) meszi16


meszi16
tag

Sziasztok!
Vettem egy WDC WD5000AAKX HDD-t, amit win7 telepítés előtt szeretnék felosztani 3 részre, 2X200 GB-ra adattárolásra, a maradékot pedig hagynám rendszerpartíciónak. Az lenne a kérdésem hogy mivel érdemes a kívánt méretre partícionálni, formázni a lemezt, elég a win telepítő is vagy külön program kellene rá? A legegyszerűbb módon szeretném csinálni.
Most csatlakoztattam a géphez a HDD-t, még XP fut rajta, az normális hogy sajátgépben meg sem jelenik? A HD sentinel látja viszont.
Köszönöm!

(#1333) King Unique válasza meszi16 (#1332) üzenetére


King Unique
titán

Felesleges a rendszer telepítése előtt előparticionálni a lemezt, bőven ráér majd közben a Windows 7 telepítőjével (leírás). Na meg azért is, mert jellemzően sokan elcseszik az MBR / GPT létrehozást is, aztán a Legacy BIOS / UEFI boot mód szerinti telepítés függvényében majd problémázik miatta a telepítő és lehet törölni, konvertálni stb. a lemezt... Illetve XP-vel pláne nem kellene előparticionálni, mert az még a particióigazítást (alignálást) is elcseszi! A fájlkezelőben egyébként akkor jelenik meg a meghajtó, illetve a partíció, ha annak van betűjele. Tehát, ha eleve particionálatlan a lemez, vagy nincsen meghajtóbetűjel, akkor nem meglepő, ha nem jelenik meg a fájlkezelőben... Illetve, ha netán GPT stílusú partíciós tábla van a lemezen, akkor azt a jellemzően 32 bites XP eleve nem kezeli.

[ Szerkesztve ]

(#1334) Dufresne válasza King Unique (#1331) üzenetére


Dufresne
addikt

Szia

Köszi az infókat, kipróbálom majd.

Arra sajnos nem emlékszem, miként lett dinamikus lemez belőle, ha tippelnem kéne azt mondanám, hogy figyelmetlenségből állítottam be, csak ez eddig windows alatt sosem volt látható gond :B

(#1335) szabi325


szabi325
tag

Sziasztok!
2 HDD-m van, csak adatokkal, a rendszer SSD-én van, azt nem akarom bántani.
1. HDD (500GB) itt most 4 partíció van, törölni akarom az adatokat és csak 1 partíciót létrehozni.
2. HDD (1TB) Na itt 3 partíció van, össze akarok vonni 2-t (a rajtuk lévő adatokra nincs szükségem) de úgy hogy 3. -nak ne essen baja (ezekre az adatokra szükségem van) :)

Windows 7 alól, mi a legajánlottabb program ezen feladat végrehajtására és mi a "legtisztább" a HDD-k számára?

(A legtisztább alatt arra gondolok hogy pl.: nem befolyásolja negatívan a sebességet vagy az új adatok töredezettségét egy idő után.)

Előre is köszönöm a segítséget! :R

[ Szerkesztve ]

(#1336) King Unique válasza szabi325 (#1335) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Mondjuk ilyenkor szokás betenni egy screenshotot pl. a lemezkezelőről, hogy látszódon pontosan mi is a helyzet. De, ha csaknem minden partíción vannak fontos adatok, akkor a Windows beépített lemezkezelőjével az összevonás nem nagyon fog menni. Ugyanis annál a többi partíciót eleve törölni kellene és csak azután engedné kiterjeszteni. Valamint, ha a nem lefoglalt terület nem a kiterjeszteni kívánt kötet után helyezkedik el, akkor az megint problémás. Ezekről nemrég egy hasonló kérdésre adott válaszban volt szó.

Tehát a linkelt hozzászólásban lévő külső particionáló programok valamelyikével lehetne ezt inkább megoldani. Viszont fontos adatoknál a végén lévő intelem ez esetben is érvényes, vagyis hogy szükség esetén első az adatok lementése egy másik fizikai lemezre!

[ Szerkesztve ]

(#1337) King Unique válasza King Unique (#1336) üzenetére


King Unique
titán

Ja, most olvasom, hogy törölni akarod az adatokat, illetve egyik-másik partícióra eleve nincsen szükség. Ez esetben az 1. HDD-nél a lemezkezelőben is lehet törölni a köteteket egyesével, majd létrehozni az új kötetet a nem lefoglalt területen. A 2. HDD-nél szintén törölhető a 2 db partíció, de ha a 3. utánuk helyezkedik el, akkor az összevonáshoz, illetve a kiterjesztéshez már külső particionáló program szükséges. Hacsak nem akarsz dinamikus lemezt létrehozni, de azt jobb inkább nem erőltetni... :N

[ Szerkesztve ]

(#1338) szabi325 válasza King Unique (#1337) üzenetére


szabi325
tag

Köszi szépen, így már menni fog ! :) :R

(#1339) lucky750


lucky750
tag

Sziasztok. D meghajtót raktam meg elsődleges partíciónak. A C a rendszer. Azóta Missing BOOTMGR hibaüzenetet írja ki és nem enged a Windows-ba lépni. Nincs valakinek ötlete, hogy lehet megcsinálni? Csináltam bootolható pendrive-ot is win 10 telepítővel, de nem tudom telepíteni újra a C-re a windowst. Képen csatoltam a hibaüzenetet. Van valakinek valami ötlete? Már tanácstalan vagyok.


(#1340) King Unique válasza lucky750 (#1339) üzenetére


King Unique
titán

Nem teljesen világos, hogy pontosan mit csináltál, de attól még normál esetben nem fog megborulni a rendszerindítás, csak mert a D meghajtón is elsődleges partíció van. Ha aktívvá lett téve, vagy egyéb nem kívánt változtatás történt a lemezen, attól már inkább. Vannak ilyen hibaüzenetre különféle megoldási javaslatok, de a pontos okok híján marad a próbálgatós módszer.

Ha a 2. screenshot alapján eljutottál a W10 telepítőben a particionálásig, akkor az nyilván rendben elindult. A hibaüzenet pedig egyértelmű és magyar, vagyis MBR a lemez, ellenben a telepítő UEFI boot mód szerint fut, amely utóbbinál eleve GPT kellene. Tehát egyik lehetőség a lemez teljes törlése grafikus felületen / DiskPart által, de akkor a lemezen lévő partíciók és adatok is törlődni fognak. Másik lehetőség ennek elkerüléséhez a boot mód átállítása Legacy BIOS (CSM) opcióra és akkor már OK lesz az MBR-lemez. A bootolásnál egyébként a telepítő megfelelő kiírása a pendrive-ra, valamint a megfelelő boot eszköz kiválasztása is fontos!

[ Szerkesztve ]

(#1341) meszi16 válasza King Unique (#1333) üzenetére


meszi16
tag

Helló!
Megcsináltam win7 telepítővel a partícionálást, szétválasztottam a kívánt méretekre és feltelepült a win7 is rendesen. :)
Viszont nekem az nagyon szokatlan volt hogy amikor a 2 200gb-os partíciónál kattintottam a formázásra, ott pillanatok alatt készen lett, nem írt ki semmi százalékot hogy hol tart a formázás mint az xp-nél, pedig ott sokkal tovább formáz egy kevesebb gigás partíciót is. Ez így jól van? Win7 látja mindhárom partíciót.
Bocsi hogy ilyen alap dolgokat kérdezgetek csak nem szeretném hogy átpakolom a sok dolgot erre az új hdd-re és majd elvesznek az adatok mert valamit rosszul csináltam. Le vagyok ragadva nagyon az xp-nél. :(
Köszönöm!

(#1342) Orgi


Orgi
őstag

Sziasztok,

a jelenlegi rendszer 64 GB-os ssd-m helyett vettem egy 180 GB-ost. Szeretném Macriummal átklónozni a rendszert, azonban a melléklet kép szerinti gondba ütköztem...
Szóval a fennmaradó (180-64 GB-nyi) helyet gondolom alapvetően a 4-es jelű "Rendszer"-hez kéne hozzáadnom, de csak ahhoz a kicsi 450 MB-os partícióhoz engedi. Hogyan tudnék rendet rakni anélkül, hogy tiszta telepítést csinálnék? :( Egybe szeretném látni a 180 GB-ot majd, továbbra is rendswzer és 1-2 programnak hazsnálnám csak...

Előre is köszi!

(#1343) dugynok


dugynok
senior tag

Üdv,

Van a laptopba egy 250gb-os hdd, jelenlegi particióim: 80gb c: a winnek, 100mb a win foglalàs, a maradék a d:. Mostanàban teszek ssd-t a rendszernek, a c:-t és a 100mb-os particiót klónozni fogom bootolható pendrive-os módszerrel Macriummal. Ezek utàn szeretném a hdd c: - t és a 100mb particiókat a d: -hez hozzàfűzni úgy, hogy a d: - n ne legyen adatvesztés. Ez megoldható? Esetleg a bootolható pendrive-os Macriummal is?

(#1344) King Unique válasza Orgi (#1342) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A másik topikban a hasonló kérdésedre adott válaszban már le volt írva, hogy mit lehetne csinálni. Ha a Macrium a C-t sehogyan nem engedi kiterjeszteni a helyreállítási partíció miatt, akkor jobb nem piszkálni és inkább a klónozás után kellene megoldani külső particionáló programmal. De az eredeti meghajtón addig célszerű meghagyni a rendszert, hogy ha esetleg valami gond lenne, akkor legyen hová nyúlni. Illetve, ha van + 1 háttértár, akkor nem feltétlen muszáj klónozni sem, mert elég arra a jelenlegi lemezről egy lemezképfájlt (disk image) készíteni. Abból ugyanúgy helyre lehet állítani a rendszert a mostani célmeghajtóra és egyúttal a plusz biztonsági másolat is meglenne.

[ Szerkesztve ]

(#1345) King Unique válasza dugynok (#1343) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ez megint kb. ugyanaz az eset, amivel kapcsolatban egy hasonló kérdésre adott válaszban le van írva a megvalósítás módja. A Macrium a klónozáshoz jó választás, de a komolyabb particionálási műveteket inkább egy erre való célprogrammal kellene megoldani. Ha bootolható változat kell, akkor azt pl. az AOMEI ingyenes verziója is enged készíteni.

[ Szerkesztve ]

(#1346) dugynok válasza King Unique (#1345) üzenetére


dugynok
senior tag

Köszi, a kérdés elejét olvastam aztàn a màsik felén àtsiklottam, mint a vàlaszon is.
Köszönöm, lehet akkor inkàbb bebootolok majd az ssd-ről, oda telepítek particionàlót és onnan csinàlom meg mondjuk pont ezzel az AOMEI progival :)

(#1347) Orgi válasza King Unique (#1344) üzenetére


Orgi
őstag

Kedves King Unique!

Először is köszönöm mindkét válaszod. Azóta átklónoztam a régi ssd tartalmát az újra és be is üzemeltem, működik rendben. Viszont sajnos többször elolvastam a válaszaid és még mindig nem értem, hogyan tudnám használatba venni az unallocated 100 GB-ot :( (azt leszámítva, hogy csinálok rá egy külön álló partíciót).

Szóval ugye a klónozásnál bekerült az ssd végére ez a terület, de nem tudom hozzá csapni a Rendszerhez, mert közéjük ékelődik a w10 450 MB-os recovery partíciója. Az egyetlen dolog, amit tudnék csinálni, az az, hogy hozzá adom a 100 GB unallocated spacet a 450 MB-hoz, majd utána a létrejövő összevont partíció elejét levágom 100 GB-ig és azt már engedné hozzá csapni a Rendszerhez.
Ez így működhet vagy jó eséllyel elront mindent és sose fog bebootolni újra?

Köszi a segítségedet!

(#1348) King Unique válasza Orgi (#1347) üzenetére


King Unique
titán

Azt a recovery partíciót inkább nem kellene piszkálni! Amit csinálni lehetne, az a korábbi válaszban már le volt írva. Vagyis külső particionáló programmal hozzáadni a nem lefoglalt területet a C-hez, amire még konkrét példa is linkelve volt. Az, hogy a Windows lemezkezelője nem tud vele mit kezdeni, az nem újdonság. Viszont, mivel egyes partíciók helyzete megváltozhat, az adatok átmozgatásra kerülhetnek, ezért fontos hogy mindenképpen legyen mentés a rendszerről! Külső programokkal technikailag megoldható a kiterjesztés akár így is, de ha netán megborulna ettől a rendszer, akkor legyen miből visszaállítani a korábbi állapotot.

[ Szerkesztve ]

(#1349) Orgi válasza King Unique (#1348) üzenetére


Orgi
őstag

Szia,

végül is miután lélekben felkészültem egy nem induló gépre, elindítottam az Aomeit, nyomtam egy átmozgatást a 450 MB-os recovery partícióra az ssd végére, majd így már össze tudtam a rendszer partíciómat vonni az unallocated space-vel. Igaz kifagyott preos módban az Aomei, itt feladtam minden reményt, újraindítottam, kiírta hogy befejezi a hátralévő dolgokat és megcsinálta, a gép is megy. De mivel megjelent windowsban a recovery partíció, szerintem vmit elrontott rajta (érdemes lehet egy partíció elrejtését nyomni még rá Aomeiben?), de azt hiszem így marad, míg egyszer újra nem pakolom... köszi mindent :R

[ Szerkesztve ]

(#1350) King Unique válasza Orgi (#1349) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk a 450 MB-os helyreállítási partíció eleve átmozgatásra került volna így is, úgy is. Valamint rendszerpartíciók machinálásakor a PreOS mód sem meglepő, mivel nem mindig lehet a futó Windows alatt megoldani. De, ha végül is bebootol rendesen a rendszer és nincsen hibaüzenet, akkor elvileg OK. Ha be lehet lépni a(z) (UEFI) BIOS-ba, illetve a speciális rendszerindítás menüjébe és minden működik rendesen, akkor az megint biztató. Valamint, ha enged helyreállítási meghajtót készíteni a rendszer, akkor elvileg nem sérült a recovery partíció. Az, hogy van betűjele és megjelenik a fájlkezelőben, az egy dolog. Olyan egyéb esetben is előfordulhat, de attól még el lehet rejteni. Sőt, célszerű is, mert normál esetben eleve rejtett és nincsen meghajtóbetűjele.

Egyébként ez a Windows build upgrade az ilyen kisebb rendszerpartíciók elhelyezkedése szempontjából nem feltétlen az igazi, mert jellemzően ilyenkor kerülhetnek az eredetitől eltérő helyre a lemezen, ami az egyes particionálási műveleteket is megnehezítheti. Az ideális eset nyilván az, amikor egy tiszta telepítésnél eleve a lemez elején kapnak helyet (példa).

Szívesen!

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Particionálás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.