Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Particionálás

Hozzászólások

(#1551) Fire/SOUL/CD válasza csabatasnadi (#1550) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Szerencsére több ingyenes particionáló alkalmazás is rendelkezésre áll ilyen célra, általában Merge Partition néven van bennük a funkció.

Partition Assistant Standard Free | Merge Partitions leírás

MiniTool Partition Wizard Free

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#1552) King Unique válasza csabatasnadi (#1550) üzenetére


King Unique
titán

Max. 3rd party particionáló programmal, mint a másik válaszban említették, mivel a Windows beépített lemezkezelője csak törölt partíciót, nem lefoglalt (unallocatted) lemezterületet tud hozzáadni a kiterjesztésnél.
Apropó OS, nem is említetted milyen rendszerről van, max. tippelt mindenki, hogy vsz Windows. :D Meg nekem az sem teljesen világos, hogy ha korábban vélhetően célirányosan 3 db külön partíció lett létrehozva, akkor most miért kell okvetlenül egyesíteni, vagy akkor miért nem lett már a legelején úgy (1 db) kialakítva, de mindegy. :))

(#1553) szacsee


szacsee
nagyúr

Sziasztok!
SSD-n adott egy elsődleges C aktív rendszer particio ez után viszont beékelődött egy helyreállítási particio. (telepítéskor helyet hagytam linuxnak és az első particio csak az ssd fele volt, így gondolom utána hozta létre a helyreállításit).
Hogy tudnám a helyreállítási particiot kirakni a meghajtó "végére", úgy hogy utána ki tudjam terjeszteni a C particiót, hogy a teljes ssd területét használhassam?
Macriummal lementem image-be a C-t és a helyreállítási particiót, utána usb-ről bootolva törlöm a particiókat és visszaállítva image-ből a particiokat működhet?
Esetleg más módszer, ami egyszerűbb?

(#1554) King Unique válasza szacsee (#1553) üzenetére


King Unique
titán

Lásd egy másik esetnél leírtakat, azaz külső particionáló programmal.

A Macrium Reflect mentés-visszaállítás is működhet, ahol a visszaállításnál eleve drag & drop módon mozgathatók a partíciók, először a lemez elejére a C, aztán a C méretének növelése, majd lemez végére a WinRE, stb. Amúgy a System Reserved partíció nincsen sehol, holott BIOS/MBR szerinti telepítésnél normál esetben az is van a lemez elején. De működhet akár anélkül is a Windows és ilyenkor a C lesz megjelölve aktívként, arra kerül a rendszerindítás.

[ Szerkesztve ]

(#1555) amiklos


amiklos
csendes tag

Sziasztok!

Segítségetek szeretném kérni. Adott egy Windows 7-es SSD. A gépbe adatmentés céljából bele raktam egy hdd-t. Ami megzavarta valahogy a gépet. És a Rendszer számára fentartott particiót, inaktívá tette és letörölte szerintem teljesen. Sikerült imagelni egy másik gépből. Van ugyan olyan gép szerencsére. De nem tudom system és active-á váltani. Hogyan lehet ezt megoldani?

A segítséget előre is köszönöm.

(#1556) King Unique válasza amiklos (#1555) üzenetére


King Unique
titán

Inkább tegyél be róla egy lemezkezelő screenshotot, mert nem mindegy hogy szerinted, vagy ténylegesen is, + amit most leírtál, az elég érdekes... Csak úgy magától nyilván nem törlődik az eleve védett System Reserved partíció, max. inaktív lehet - amire a megoldás újra aktívvá tenni - , de normál esetben annak sem kellene csak azért, mert bekerül egy gépbe egy másik HDD/SSD.

(#1557) Domaximus


Domaximus
tag

Üdv!

Tudom annyira nem ebbe a topikba tartozik, de valamilyen szinten mégis, kiváncsi vagyok a véleményetekre.
Gyanitom hogy ez a HDD hiba lesz és valszeg kuka is ahogy van, de leirom:
Régóta megvan ez a hdd kb 7 éves lehet már :D viszont nemrég kezdett el nagyon durván rossz lenni a helyzet:
WD5000AAkx 500gb vinyó, hdsentinel 18% kondit ir ki több 400 hibás szektorral. :D
Még üresjáratban is olyanokat ciripel hogy csak na.
Pár napja nagyon durván elkezdett random összeomolgatni a firefox, crash reporttal, esemenynaplo pagefilera hivatkozik... játékokkal eggyel se tudok már 10 perncél többet játszani mert vagy kidob az asztalra hibaüzenet nélkül vagy kiirja a virtual memory low hibát (nem volt soha ilyen lapozofileos bajom es nem is nyultam hozza) A töltési idők menuből a játékba látványosan rohadtul lassabbak is lettek ahogy észrevettem :F
És tudom is hogy honnan jöhetett ez hogy ennyire megadta magát, codot töltöttem battlenetről (200gb és ugye előfoglalás sincsen a jó kis battlenet programon) és a netem mondjuk úgy hogy elég jó ehhez a HDDhez képest (35-40mega másodpercenkénti letoltes). Letoltes kozben fagyott meg es crashelt ki a battlenet program, emelett brutalisan hangosakat ciripelve ment a vinyo :D
Másik, hogy szoktam figyelni a particioimat, es amelyiken a windows van azon látványosan csökken le a szabad hely :F
Kerdesem: Tenyleg kepes ilyen durva dolgokra egy HDD? Marmint hogy crashelnek a programok a pagefilera hivatkozva. Ramot testeltem szoftveresen is meg a biosbol futtatva, nem talalt hibat.

(#1558) King Unique válasza Domaximus (#1557) üzenetére


King Unique
titán

Így van, ez egyáltalán nem ennek a topiknak a témája és emiatt felesleges volt feltenni itt a kérdést, úgy meg pláne, hogy előtte már fel lett téve ugyanez a megfelelő topikban és ott válasz is érkezett rá. :B

(#1559) Godimodi


Godimodi
tag

Sziasztok,

A következő problémával szembesültem:
Mivel egy lemezen csak 4 partíciót tudok létrehozni, most nem tudom megformázni a D meghajtó számára a maradék 3XX GB tárhelyet. Azt olvastam, hogy ezeket a kisebb partíciókat a C meghajtón kívül nem érdemes bántani. Tudnátok adni egy tippet, hogy melyiket tudnám mégis törölni (talán easeUS-szal), vagy hogy tudnám ezt megoldani?

Köszönöm :R

############ KIÁRUSÍTÁS ############ BMW - MINI gyári, új alkatrészek kedvezménnyel: http://bit.ly/m/kekfeher ############

(#1560) Fire/SOUL/CD válasza Godimodi (#1559) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Azt a 304,52GB-os, nem lefoglalt partíciót nem tudod létrehozni?
(Jobb egér/Új kötet)
Ha Legacy-ban vagy, akkor Extended kötet kell (ezen a ~305GB-os partíción)

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#1561) King Unique válasza Godimodi (#1559) üzenetére


King Unique
titán

Ezzel így ilyen formában nem lehet mit kezdeni és új partíciót létrehozni, mivel MBR-lemezen max. 4 db elsődleges partíció lehet, vagy 3 db elsődleges és 1 db kiterjesztetten belül több logikai meghajtó.
Ha ez egy Windows 10-zel előtelepített gép és biztosan nem kell (?) a gyári recovery partíció - esetedben a 14,75 GB-os - , akkor max. azt lehetne törölni és utána vagy 1 db elsődlegest partíciót, vagy 1 kiterjesztetten belül 1/több logikai partíciót létrehozni. + Előtte esetleg egy mentést megejteni beépített eszközzel / külső programmal (pl. a Macrium Reflect).
Egy következő, de merészebb megoldás az előbb említett rendszermentés után esetleg átkonvertálni a telepítést UEFI-sre és akkor a GPT-lemezen máris nincsen az MBR buta korlátja, az előbbinél alapesetben már 128 db elsődleges partíció lehet. Feltéve persze, ha az adott gép UEFI-s és támogatja az olyan telepítést, bootolást, mert ha nem, azaz csak legacy BIOS-os, akkor értelemszerűen nem opció ez.

(#1562) Godimodi válasza King Unique (#1561) üzenetére


Godimodi
tag

King Uniqe, FIRE/SOUL/CD, köszönóm a válaszaitokat. :R
Sajnos a Gép nem tud UEFI-t, ezért MBR a telepítés. Friss reinstallról van szó, így lehet hogy újrahúzom megint, de már egy olyan C meghajtóval, ami a rendelkezésreálló összes helyet kitölti.

############ KIÁRUSÍTÁS ############ BMW - MINI gyári, új alkatrészek kedvezménnyel: http://bit.ly/m/kekfeher ############

(#1563) petike26


petike26
csendes tag

Sziasztok!
A Win7 telepítése előtti formázási, esetleges particionálási feladatok elvégzésére tudnátok ajánlani egyszerű és bevált progit? Egyszer olvastam hogy a wint el kell felejteni ezen dolgok elvégzésére.
Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#1564) King Unique válasza petike26 (#1563) üzenetére


King Unique
titán

Legacy telepítés windows 7 oprendszerrel

Nem tudom hol és mit olvastál, de felejtsd el. :B Meg pont az a lényeg, hogy alapesetben a telepítés előtt felesleges és értelmetlen külön particionálni, formázni a célmeghajtót, majd a Windows telepítője megoldja.

(#1565) petike26 válasza King Unique (#1564) üzenetére


petike26
csendes tag

Rosszul fogalmaztam, a win újratelepítésére gondoltam, a particionálást meg azért kérdeztem mert új HDD-nél szét szoktam szedni hogy külön helyen legyenek a rendszer és a nem rendszer (fotók, filmek) fájlok.

(#1566) King Unique válasza petike26 (#1565) üzenetére


King Unique
titán

Ugyanúgy érvényes az előbbi az újratelepítésre is, illetve ott max. törölni kell a célmeghajtót és megint nem formázni. Az utóbbit max. akkor, ha manuálisan több partíció létrehozása a cél, ami értelemszerűen megoldható a telepítő grafikus felületén, felesleges és értelmetlen előtte másik programmal bekavarni.

(#1567) homeless09


homeless09
őstag

Sziasztok!
Van a laptopban egy 240-es SSD és egy 1tb-os hdd.
A HDD területe - már nem emlékszem miért... - 2 partícióra lett bontva, ~ 380Gb és ~570Gb.
Teljesen töröltem windows telepítővel minden kötetet a hdd-ről, viszont semmilyen módon nem tudom a két partíciót összegyúrni. Konvertáltam vissza egyszerű-re is dinamikusról, próbáltam külsős szoftverrel, cmd-ben is, de mindhiába..a hiba üzenet mindig: "Nincs elég szabad hely a művelet végrehajtásához!" Az egész HDD üres, formázva van, nincs adat rajta.

Csatoltam egy fotót, amin látszik minden kötet.

Tud valaki segíteni ezt megoldani?

A kisebbik partíciót önmagában sem engedi létrehozni kötetként, szintén a fentebb leírt hibaüzenet jelenik meg!

Előre is köszi!

[link] - kép

[ Szerkesztve ]

'Nobody, nobody does it better than Manchester United'. |

(#1568) King Unique válasza homeless09 (#1567) üzenetére


King Unique
titán

A HDD a mellékelt screenshot alapján korábban windowsos rendszermeghajtó volt, amin a Windows számára létrehozott kicsi, védett rendszerpartíciókat (pl. ESP, WinRE) biztonsági okokból nem engedi törölni a grafikus lemezkezelő. Ellenben parancssorban (DiskPart) már megoldható egyszerűen és gyorsan, illetve a teljes lemez törlése (ha nincsen rajta fontos adat, vagy már le lett mentve) is, majd újrainicializálása, újraparticionálása, újraformázása, stb. Ennyi! :))

Ha az F partíción nincsen semmilyen adat, akkor mehet az előbb említett DiskPart módszer a teljes lemez törlésével, stb.. Ha lenne, akkor max. külső particionáló programmal lehetne csak kiterjeszteni (példa), mivel a Windows beépített lemezkezelője (alaplemeznél) csak akkor tudja, ha a hozzáadni kívánt lemezterület nem lefoglalt (unallocated) és közvetlenül a kiterjeszteni kívánt kötet/partíció után és mellett helyezkedik el, nem pedig előtte.

[ Szerkesztve ]

(#1569) homeless09 válasza King Unique (#1568) üzenetére


homeless09
őstag

Basszus, az override parancs teljesen kiment a fejemből, sikerült is vele köszi szépen :R

'Nobody, nobody does it better than Manchester United'. |

(#1570) Cortez863


Cortez863
csendes tag

Sziasztok!

Régi gépemen win 7 fut (offline módban) Van rajta 1 Samsung HD642JJ hdd, ami 2 részre volt osztva. Én hülye még régebben ész nélkül rányomtam, hogy partíció egyesítés. Meg is csinálta a régebbi file-ok látszanak is csak sok nem nyílik meg. Mp3, kép, videó stb. Szerintetek menthető/visszahozható még valahogy?

(#1571) King Unique válasza Cortez863 (#1570) üzenetére


King Unique
titán

Nem teljesen világos, hogyan, milyen lemezen (alap/dinamikus) és milyen programmal történt az a partícióegyesítés, de ha adatot akarsz menteni, akkor az értelemszerűen nem ennek, hanem az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topinak a témája. Ahol majd lehetőleg ennél informatívabban és konkrétabban kellene leírni, hogy pontosan mi történt, nem 1:1-ben ugyanezt. Amúgy meg otthon adatmentő program (példák) a lehetőség, ha azzal nem megy, akkor meg adatmentő cég, ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#1572) Fr@nkieWilde


Fr@nkieWilde
senior tag

Sziasztok!

HDD-t szeretnék formázni, particionálni, de a diskpart sem listázza a merevlemezt, hogy "clean-"elni tudjam. Lemezkezelő látja, de ott ugye nem engedi az új partíciót létrehozni még.
Tudtok segíteni? Mintha már jártam volna így, de nem találom a megoldást.
HD sentinel szerint 100/100, wipe-olva volt a HDD.

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#1573) Fire/SOUL/CD válasza Fr@nkieWilde (#1572) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Particionálás előtt inicializálni kellene, de ez nem magyarázat arra, hogy a DISKPART miért nem látja (mert kellene).
Alaplapra van kötve vagy esetleg valami USB-s házban van a HDD? (ha utóbbi, az okozhat ilyen jelenséget)

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#1574) Fr@nkieWilde válasza Fire/SOUL/CD (#1573) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Nem tudom mire van kötve, eladtam, most a vevő "panaszkodik".
3,5" 500as HDD, szerintem alaplapra van kötve.
Anno volt már nekem is ilyen, kaptam is rá választ biztosan, de már nem emlékszem mit kellett tennem.
Irodai gépből vannak, wipe-olva vannak.
Jelentsen ez bármit is. Van még itthon nekem is ezekből, később ránézek, hátha itthon mennek.
Amúgy hd sentinel látja, meg a lenezkezelő is, csak nem tud vele dolgozni, sajátgép nem látja.

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#1575) King Unique válasza Fr@nkieWilde (#1572) üzenetére


King Unique
titán

Ez így elég érdekes, mivel pont a fordítottja szokott egyes eseteknél jellemzőbb lenni, mármint a lemezkezelőben nem jelenik meg a HDD, ellenben máshol igen. Nem lett esetleg véletlenül tárolóhelyként beállítva? Ha igen akkor el kellene távolítani onnan. De mondjuk nem ártott volna egy lemezkezelő + DiskPart screenshot és akkor egyértelműbb lenne mi is van esetedben...

Ha wipe-olva lett a HDD, akkor az általában particionálatlan, inicializálatlan állapotba helyezi, ahol utána újraparticionálás és újraformázás előtt értelemszerűen inicializálni kellene, ennyi.

"Nem tudom mire van kötve, eladtam, most a vevő "panaszkodik"."

Ja, akkor kérjél tőle screenshotot, videót, pontosabb leírást vagy valamit, amiből egyértelműbben kiderül miről is van szó... :))

[ Szerkesztve ]

(#1576) Fr@nkieWilde válasza King Unique (#1575) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Az lesz, kérek tőle :)
Most megnéztem abból az alomból, egy másik 500-ast. Sajátgép nem látta, HD sentinel igen, lemezkezelő is és diskpart is. Lemezkezelőben 2 mp. alatt készítettem új partíciót. Nem tudom mi lehet nála, most próbáltam felvenni vele a kapcsolatot eddig sikertelenül. Utánajárok :)
Köszönöm. Írok még.

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#1577) Fr@nkieWilde válasza Fr@nkieWilde (#1576) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Közben jött egy ilyen válasz, egy az egyben bemásoltam:

"Szia!
Sajnos csak a saját diskemet látja 0 számozással.
DISKPART> list disk
Disk ### Status Size Free Dyn Gpt
-------- ------------- ------- ------- --- ---
Disk 0 Online 465 GB 0 B
Az usb-n keresztül a külső tokot látja, a benne lévő disket nem. Másikkal is próbáltam, az ok."

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#1578) King Unique válasza Fr@nkieWilde (#1577) üzenetére


King Unique
titán

Hát ezzel megint nem sokkal vagyunk beljebb, meg ez az USB-s dolog sem teljesen világos. Most USB-n van csatlakoztatva a HDD és úgy nem látszik a parancssorban/lemezkezelőben, vagy SATA-n, meg felpörög és működik egyáltalán a HDD, vagy mi van? :F Ahol amúgy normál esetben nyilván USB-n is kellene, ott megint nem világos mit sikerült alkotni, ha nem. + Az továbbra sem ismert, hogy milyen Windowson nézi, ha W10 akkor ott nincs-e tárolóhelyként beállítva a HDD, stb.
Amúgy inkább pár screenshot (DiskPart, lemezkezelő, tárolóhelyek stb.) jobb lenne, azt kellene kérni, azok alapján egyértelműbb lenne, mert ez így...

[ Szerkesztve ]

(#1579) anonymus89


anonymus89
addikt

Sziasztok, van egy 500-as hdd-m amit összezsugorítanék, hogy át tudjam klónozni egy 128GB-os ssd-re de valamiért nem engedi a win 10.
80GB-ra lecsökkentettem a C: méretét mégis az alábbi kép fogad.
Mivel tudnám megoldani, hogy 100GB alá kerüljön és végre ki tudjam cserélni ssd-re?

[ Szerkesztve ]

Organikus, természetes összetevőjű, 100% tisztaságú bőrápoló termékek //marcsiszappan.hu//

(#1580) Fire/SOUL/CD válasza anonymus89 (#1579) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Mennyi szabad hely van azon az 500GB-os meghajtón?

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#1581) anonymus89 válasza Fire/SOUL/CD (#1580) üzenetére


anonymus89
addikt

Szia, köszi a választ sajnos a képet rosszul készítettem így most pótolom. Bőven van hely ezért nem értem miért csak annyit lehet felszabadítani.

[ Szerkesztve ]

Organikus, természetes összetevőjű, 100% tisztaságú bőrápoló termékek //marcsiszappan.hu//

(#1582) Fire/SOUL/CD válasza anonymus89 (#1581) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

A merevlemezen a használatban lévő szektorok össze vissza vannak és a legmagasabb sorszámú szektor feletti részig tud csak zsugorítani a Windows, az alá nem.

Használj külsős progit, azok megoldják a dolgot. Mindkét progi tud zsugorítani rendesen.

MOD
csak ez miatt nem feltétlen kell semmit sem tenni a partícióval, a klónozó progik megoldják a partícióméretek közti különbséget, csak az SSD teljes kapacitása azért legyen nagyobb, mint a mostani HDD-n a foglalt hely...

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#1583) anonymus89 válasza Fire/SOUL/CD (#1582) üzenetére


anonymus89
addikt

Nagyon szépen köszönöm akkor neki állok rögtön klónozni.

[ Szerkesztve ]

Organikus, természetes összetevőjű, 100% tisztaságú bőrápoló termékek //marcsiszappan.hu//

(#1584) King Unique válasza anonymus89 (#1579) üzenetére


King Unique
titán

A Windows beépített lemezkezelőjénél ez nem meglepő, ellenben 3rd party particionáló programmal megoldható a nagyobb mértékű zsugorítás, azok szükség esetén a fájlokat is átmozgatják, mint már említették itt. Bár a rendszerpartíció átméretezése nem teljesen veszélytelen művelet, bizonyos esetekben az ilyen particionáló programok is csak ún. PreOS módban tudják megoldani stb., ezért nem árt, ha van mentés.
Vagy másik megoldásként a klónozóprogram kezelőfelületén is megoldható a célmeghajtóra kerülő partíciók átméretezése közvetlenül a klónozás megkezdése előtt, ami egy másik topikban nemrég részletezve lett.

(#1585) anonymus89 válasza King Unique (#1584) üzenetére


anonymus89
addikt

Köszi csakis azért, hogy gyakoroljam letöltöttem a minitool-s progit előtte természetesen a 20GB szükséges adatomat átmenttem külső winyóra. 20 perc alatt elkészült az adatmozgatás és zsugorítás a következő rendszerindítá előtt.
Már a klónozás megy amire acronis true image-t szoktam használni.

[ Szerkesztve ]

Organikus, természetes összetevőjű, 100% tisztaságú bőrápoló termékek //marcsiszappan.hu//

(#1586) anonymus89


anonymus89
addikt

Vettem egy optibay-t a HP 255 G4 notiba de valamiért egyfolytában adatkapcsolati hibát ír a hdd sentinel.
Nagyon lassú a dvd író portjában max 2-3 MB/s a sebesség.

Organikus, természetes összetevőjű, 100% tisztaságú bőrápoló termékek //marcsiszappan.hu//

(#1587) King Unique válasza anonymus89 (#1586) üzenetére


King Unique
titán

Ennek semmi köze nincsen a jelen topik témájához (partícionálás), a HDD / Caddy probléma értelemszerűen a HDD probléma (nem adatmentés) / megfelelő notebook (+) topikba való... :U
Amúgy lehet szar a HDD Caddy, vagy nem meglelő állásban van a rajta lévő kapcsoló, vagy az ODD helyén lévő porttal van gond, ennyi. + Az SMR miatt is lehet lassú az adatátviteli sebesség, de ez megint nem ennek a topiknak a témája.

(#1588) anonymus89 válasza King Unique (#1587) üzenetére


anonymus89
addikt

Jajj elnézést kérek Mindenkitől. (ki volt kapcsolva a virtuális memória)

Organikus, természetes összetevőjű, 100% tisztaságú bőrápoló termékek //marcsiszappan.hu//

(#1589) Tappancs2001


Tappancs2001
senior tag

Sziasztok! Van egy 2012-ben vásárolt Fujitsu A532 laptopom Windows 10 op. rendszer van rátelepítve MBR partíciót tartalmazó 256 GB Samsung 850 pro ssd. Erre a laptopra szerintetek rá lehet telepíteni újra a Win 10-et UEFI módban, ha GPT partíciót hozok létre az ssd-n? Előre is köszi a segítséget

(#1590) King Unique válasza Tappancs2001 (#1589) üzenetére


King Unique
titán

Értelemszerűen akkor lehet arra a laptopra UEFI módban Windows 10-et telepíteni, vagy a meglévő Legacy/CSM szerinti telepítést UEFI-sre konvertálni, ha a laptop támogatja az UEFI-t (nem legacy BIOS-os), amit neked kellene tudni, megnézni. Egyes netes források (példa) alapján amúgy elvileg UEFI-s, vagy legalábbis van olyan is.

Egyébként miért akarsz mindenképpen UEFI-s telepítést ha eddig elvoltál a Legacy/CSM mód szerintivel, ki is használnád annak előnyeit, vagy csak úgy alapon?

(#1591) 7Heads Drago


7Heads Drago
veterán

3 terrás Toshiba vinyonnál 1,2 terra szabad helynél már nem engedett rámásolni. Azt írta ki hogy megtelt. A win 64bites 8.1 és gpt a vinyó és a win is.
Mi a lehet a gond?

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

(#1592) King Unique válasza 7Heads Drago (#1591) üzenetére


King Unique
titán

Nem ártana egy-egy screenshot a hibaüzenetről, a lemezkezelőről és a tárolóhelyek szolgáltatás állapotáról a tisztánlátás végett.

Egyébként tera a terra helyett. :B

(#1593) 7Heads Drago válasza King Unique (#1592) üzenetére


7Heads Drago
veterán

Köszike. Egyenlőre lementek mindent róla és aztán megnézem mi a szitu vele. Nekem az lett volna a jó ha egyben kezeli nem szétvágva. Viszont ha másik gépre rádugom akkor is fogja egyben látni? Vagy ez csak ezen a gépen fog így menni? Mert ez esetben akkor maradok a darabolásnál.

[ Szerkesztve ]

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

(#1594) King Unique válasza 7Heads Drago (#1593) üzenetére


King Unique
titán

Nézzed, de ha itt nem közölsz pontosabb információkat, vagy nem mutatsz konkrét screenshotokat, akkor itt nem lesz konkrétabb válasz sem, ennyi. :N Meg eleve fura és ellentmondásos az egész, előzőleg még az lett írva, hogy csak nincsen kellő szabad terület a másoláshoz, most meg hogy "szétvágva" kezeli, nincsen egyben, stb... Ha GPT séma szerint lett inicializálva az a 3 TB-os HDD, akkor "egyben" kell kezelni a Windowsnak, ha helytelenül MBR szerint, akkor viszont nincs min csodálkozni, meg ha ilyenkor a 2 TB feletti lemezterület nem használható. + Az sem derült ki, hogy a HDD PC-be téve SATA-n, vagy esetleg USB-n van-e csatlakoztatva, mert az utóbbinál megint lehetnek érdekességek.

[ Szerkesztve ]

(#1595) 7Heads Drago válasza King Unique (#1594) üzenetére


7Heads Drago
veterán

Usb külső: Sharkoon Swift case pro usb 3.0
Elvileg sokan használják már ezt a modellt külsőként 2 tera feletti vinyóval.
Az adatokat már leszedtem róla, és a screenshot kimaradt. Csak ez miatt nincs kedvem rá visszamásolni mindent. :)
A win lemezkezelő GPT-nek látta-látja. De akkor se volt jó. Persze lehet hogy a külső a hibás. Sajnos pc-re nem volt alkalmam rádugni.
Nekem az lett volna a jó ha egyben kezeli nem szétvágva.
Ez ha minden igaz feltételes mondat. Nem értem hogy értetted félre. Mivel egyben nem ment nyilván arra gondoltam hogy két darabban majd kezeli. De ez majd csak a teljes adatállomány felkerülése után fog kiderülni.
Az általad javasolt megoldás nem látja: [link] Csak ha hozzáadom, de az meg teljesen felesleges szerintem. Csak bonyolítja az ügyet. Raid tömb létrehozása esetén lenne értelme. De itt nem arról van szó.

[ Szerkesztve ]

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

(#1596) 7Heads Drago


7Heads Drago
veterán

Ez volt eddig is csak egy mmeghajtóval.
Most szereztem egy pc-t a gyorsabb másolás miatt ez a kép azon készült.

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

(#1597) King Unique válasza 7Heads Drago (#1595) üzenetére


King Unique
titán

Nocsak, mik ki nem derülnek utólag, jó hogy rákérdeztem. :))

A linkelt külső ház nyilván kezel 2+ TB-os HDD-ket, ez nem is kérdés, amikor a gyártó is 12 TB-ot meg a specifikációban, de volt itt a fórumon aki 16 TB-os HDD-vel is próbálta és az is oké volt.
Itt inkább az a kérdés, hogy egyrészt a screenshoton lévő 2 db partíciót te magad hoztad-e létre célirányosan, vagy sem. Másrészt, hogy a HDD eredetileg hol lett inicializálva és particionálva, mert még akkor szokott gond lenni, illetve ilyen "szétvágás", ha nem a külső házban USB-n, hanem pl. PC-ben SATA-n / egyéb helyen és eltérő a logikai szektorméret (pl. 512e vs. 4Kn), lásd a téma topikjában leírtakat.

"Mivel egyben nem ment nyilván arra gondoltam hogy két darabban majd kezeli."

Akkor te magad particionáltad 2 része, ha igen, akkor milyen alapon lett említve ez a "szétvágás", amikor te magad osztottad 2 partícióra? :F
Mi nem kezeli? :F A Windows 10 nyilván kezeli a GPT-t 32 bites és 64 bites szinten egyaránt, + a specifikációban is világosan le van írva, hogy a gyártó max. 12 TB-os HDD-vel tesztelte a külső házat, másnál 16 TB-ossal is működött, illetve GPT-re inicializálva nyilván "egyben" is, vagyis egy 3 TB-os HDD-nél ilyen alapon pláne nincs miről beszélni.

[ Szerkesztve ]

(#1598) 7Heads Drago válasza King Unique (#1597) üzenetére


7Heads Drago
veterán

Ez vicc. De komolyan. :W
A partíciót ma hoztam létre. Azért mert nem ment egyben. Mint írtam 1,1-1,3 terra szabad helynél azt írta ki hogy nincs több szabad hely kis ablakban. Pedig minden létező helyen meg azt hogy van. A lomtár meg üres volt mielőtt madárnak nézel. A vinyó meg ott kezdte a pályafutását az usb-s házban és újonnan vettem őket. Na de én léptem.

Jó éjt.

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

(#1599) King Unique válasza 7Heads Drago (#1598) üzenetére


King Unique
titán

Aminek ugye pont kb. zéró értelme volt... Ha tényleg - amiről még véletlenül sem lett mellékelve screenshot - a szabad hely miatt panaszkodott a Windows, akkor ilyenkor alap, hogy a gépházban, vagy TreeSize és társai 3rd party programokkal megnézi a user, hogy mi és pontosan mennyit foglal a lemezen, + szükség esetén lemezellenőrzést futtat.
Particionálás szempontjából meg nem totál feleslegesen új partíciót hoz létre, hanem az adatok lementése után törli és újraparticionálja a lemezt parancssorban, vagy grafikus felületen, majd utána visszamásolja rá az adatokat, ennyi.

(#1600) King Unique válasza 7Heads Drago (#1598) üzenetére


King Unique
titán

Hát igen, ez már vicc de komolyan, hogy egyesek nem képesek rendesen információt közölni és leírni már a legelején, hogy pontosan mi van, szükség esetén akkor screenshotot mellékelni a problémáról, stb. és csak 2-3 kör múlva derül ki, hogy pontosan mi a helyzet, meg jönnek az újabb és újabb részletek, a másiknak meg több helyütt úgy kell kitalálni hogy vajon mire gondolt a kedves kérdező, hogyan is érthette... :W

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Particionálás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.