Hirdetés
- -szabi-: Kodi beállítása és használata CoreElec rendszeren
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
- Toomy: Majdnem banki adathalász csalás áldozata lettem.
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Amikor a Samsung Galaxy AI írja meg helyettem a blogot...
- RIOS Gépház: Frissültek a felhasználói adatlapok, beállítások, fórumos aláírások
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
Tomy007 #1399 üzenetére
Üdv!
Ha van a külső merevlemezen elegendő szabad terület, akkor a lemezkezelőben a kötet zsugorítása opcióval lehetne leválasztani egy megfelelő nagyságú nem lefoglalt területet. Majd normál esetben az új egyszerű kötet létrehozása opcióval készíteni egy másik partíciót. De, a Windows beépített particionáló eszközei a 32 GB-nál nagyobb köteteket nem engedik FAT32-re formázni. Ha ez a cél, akkor külső programot kell használni. Windowsra van számos külső particionáló program, amivel ez megoldható. Példák: AOMEI, EaseUS, MiniTool. Sőt, akár még NTFS-ről közvetlenül FAT32-re konvertálni is tudnak az utóbbi programok adatvesztés nélkül. Viszont azt rendszerint csak a fizetős verzióik tudják.
"hogy ez is legyen az elsödleges partició"
Maga a partíció típusa normál esetben nyilván elsődleges lesz. Viszont a kötet zsugorítása stb. után a FAT32-s lesz a 2. számú partíció a lemezen. Ha a PS3 kezel rendesen több partíciót, akkor így is OK. Ha nem és csak a legelsőt, akkor úgy kell megoldani, hogy a FAT32-es legyen az 1., az legyen a lemez elején.
-
Tomy007
tag
Hali
Segítségre lenne szükségem
kaptam egy cfws ps3at csak éppen 40gigás vinyo van csak benne.
van egy külsöm 1terrás ntfs, ugye ezt a ps3 nem tudja kezelni csak a fat32öt.
kérdésem az lenne , ennek a felét megosztanám fat32, viszont most vannak rajta adatok amiket nem akarok törölni, vagyis maradék 500giát hogy tudnám fat32re formázni hogy ez is legyen az elsödleges partició, úgy ahogy adatokat ne töröljek, köszönöm -
Dr.NX
addikt
válasz
King Unique #1397 üzenetére
Köszi a választ!
Hát igen, ahogy olvasgattam a témáról, rájöttem, hogy ezzel a mókolással maximum tönkre tudom tenni csak az amúgy jól működő pendrive-omat.
Keveset van használva ez a funkció, ezért nem akartam rá áldozni, de akkor veszek egy olcsó HDD-t pár ezresért. -
King Unique
titán
Az ilyen tákolás már nem is particionálási téma, mivel ez esetben a pendrive-nál általában a firmware-t piszkálják meg, illetve a belső kontrollert programozzák át trükkös módon. Ehhez pedig megfelelő szakértelem és eszközök kellenek, hacsak nem találod meg pl. ennek a módszernek az inverz változatát...
Aztán ha esetleg még sikerülne is valahogyan házilag átállítani, annak megint nem sok értelme van, hogy reálisan csak 32 GB lesz használható, meg ki tudja mennyire működne stabilan. Szóval röviden, tömören = hülyeség...
Inkább egy nagyobb tárolókapacitású pendrive-ot kellene venni és használni ilyen célra, vagy eleve egy külső HDD / SSD meghajtót. Az utóbbiak, pláne a külső HDD ráadásul abból a szempontból is előnyösebbek lennének, hogy jobban bírnák felvételnél a sok és folyamatos írást, mint egy mezei pendrive. Voltak akiknél pont emiatt ment tönkre egy idő után a pendrive, mert egyszerűen nem bírta a sok írást. Ráadásul az Ext4 is naplózó fájlrendszer, ami ilyen téren megint jobban igénybe veheti a pendrive-ot, mint a nem naplózó FAT32 és exFAT.
-
Dr.NX
addikt
Na, van egy jó furcsa megoldandó problémám, több topikban is megkérdezem.
Egy 32 GB-s pendrive-ot szeretnék 256 GB-osnak láttatni, persze mindezt úgy, hogy a tényleges kapacitás azért megbízhatóan használható legyen.
Hogy miért?
Egy új Philips TV csak úgy tud adást rögzíteni, ha egy min. 250 GB-os USB meghajtó van rádugva, amit a tévé maga formáz meg ext4 fájlrendszerűnek.
A régi Philips-nek elég volt 32 GB-os tárhely is. 32 GB-ra is bőven ráfért vagy 8 órányi tévéanyag, így csak emiatt nem vennék egy új meghajtót, már feltéve ha megoldható a "hamisítás".
Windows használó vagyok, csak hogy még nehezebb legyen a dolog.Vajon a kamu 10 dolláros 1 TB-os pendrive-nál hogyan oldják meg a tényleges 4 GB kiterjesztését?
Előre is kösz minden tippet, útbaigazítást!
-
King Unique
titán
válasz
Bal0924 #1392 üzenetére
Azért nem megy azon partíciók törlése, mert a Windows grafikus lemezkezelője (korábbi) rendszermeghajtóknál biztonsági okokból eleve nem engedi törölni a rendszer számára létrehozott védett partíciókat, mint pl. az ESP és a WinRE. Viszont a DiskPart parancssori eszköz már igen, de annál is pl. a sima
delete vol
/delete part
parancs védett partíciót nem enged törölni. Ellenben kényszerített formában adelete part override
parancs már igen, amit az alábbi leírás is említ. Másik megoldás a teljes lemez törlése, ha a többi partíción biztosan nincsenek fontos adatok. Ehhez szintén használható a beépített DiskPart parancssori eszköz, illetve annak aclean
parancsa, amely használatát egy másik leírás szemlélteti. Továbbá következő opcióként egy külső particionáló programmal szintén meg lehet ezeket oldani, mint pl. az AOMEI, EaseUS, MiniTool stb. Ahogyan másik operációs rendszerrel is, mint pl. egy Linuxszal. Illetve annak ilyenkor elég csak a pendrive-ról bootolt ún. Live változatát (példa) használni, nem szükséges csak emiatt feltelepíteni.Ha közben már sikerült megoldanod, akkor OK, viszont ilyenkor a megoldást is szokás leírni. Mivel ez elmaradt, ezért is írtam most le, hátha másoknak később majd hasznos lesz.
-
Bal0924
senior tag
Sziasztok
Szereztem egy új SSD-t és a régi SSD-t szeretném teljesen kihasználni.
Az a gondom hogy a régi SSD 3 partíciója van. de nem tudom az első kettőt (500mb, 100mb) törölni,.
Mivel tudnám törölni azt a 2 kötetet? -
meta1
csendes újonc
válasz
King Unique #1390 üzenetére
.
-
King Unique
titán
válasz
Hardstyler01 #1389 üzenetére
A formázásnál az alapértelmezett foglalási egység függ a fájlrendszertől és a kötet méretétől is (bővebben). Látszik a linkelt leírásban, hogy pl. NTFS és 4 TB kombónál ez alapértelmezetten 4 KB lesz, azzal fogja formázni a Windows, ami általában OK.
Egyébként egyes gyártók leginkább csak azért erőltetik egy ilyen 4 TB-os külső HDD-nél a FAT32 fájlrendszert, mert akkor pl. desktopon egyaránt használható Linux, macOS, Windows operációs rendszerekkel is. De amúgy sok értelme nincsen, pláne manapság, illetve úgyis rendszerint átformázzák a legtöbben másik fájlrendszerre... Mivel a FAT32 eleve egy elavult fájlrendszer, ott van a max. fájlméretnél a 4 GB-os korlát is stb. Akkor már inkább jobb lenne az exFAT, ennyi erővel azt is kezeli mindhárom rendszer. Sőt, az NTFS-t is, igaz azt a macOS alapértelmezetten csak olvassa, az írásához terminál / külső program kell.
-
Hardstyler01
tag
válasz
King Unique #1388 üzenetére
Világos köszönöm!
Akkor rajtahagyom éjszakára most már ha nem lesz baj....
Ez új infó hogy új vinyónál elég lett volna a gyors formázásés ez a 4096 os fogalalási egység jó így?
-
King Unique
titán
válasz
Hardstyler01 #1387 üzenetére
Egyértelműen látszik a screenshoton, hogy nem lett bepipálva a gyorsformázás. Vagyis most éppen teljes formázást csinálsz, ami nyilván sokáig eltart, pláne egy bruttó 4 TB-os belső / külső merevlemeznél. A teljes formázás egyébként olyan szempontból jobb, hogy a gyorsformázással ellentétben rendesen végigmegy a teljes felületen szektorról szektorra. Viszont arról egy másik topikban volt szó bővebben, hogy egy teljesen új és feltételezhetően hibátlan állapotú külső merevlemeznél elég rendszerint a gyorsformázás is, nem feltétlen javasolt és muszáj órákig nyúzni a teljes formázással. Illetve max. akkor, ha stabil USB-n az adatkapcsolat, a tápellátás stb. Ha már elkezdted a teljes formázást, akkor akár meg is lehetne várni, amíg lefut. Ha nem akarod, akkor szükség esetén megszakítható a művelet, viszont utána RAW lesz a kötet. De egy újraparticionálás, illetve akár csak egy sima újraformázás után már újra OK lesz.
Az USB 3.1-es bulshitet pedig nem kell bekajálni egyes termékeknél! Egyes gyártók csak EZT használják ki és USB 3.1-esként reklámozzák a valójában csak USB 3.1 Gen 1 = USB 3.0 eszközeiket. Tehát a HV300 is csak Gen 1-es, azaz USB 3.0-s... De még ha Gen 2-es is lenne, akkor sem lehetne vele kihasználni a szabvány maximumát, mert a lassú, 5400 RPM-es mobil HDD eleve limitálja a sebességet. Ezért sincs értelme az ilyeneket USB 3.1 Gen 2 alapon legyártani. Ellenben a külső SSD-knél már igen, amelyeknél maga az SSD már képes kihasználni rendesen az USB 3.1 szabvány adta lehetőségeket.
-
Hardstyler01
tag
Üdv
Vettem egy ADATA HV300 4TB-os USB 3.1-es külső vinyót az lenne a kérdésem hogy alapból Fat 32 re volt formázva de mivel inkább filmek lennének rajta ezért a fotón látott adatok alapján formázom, de nagyon lassan csinálja ez már kb 3 óra eredménye.. jól csinálom? Miért enyire lassú?
és miért enyire lassú ha USB 3.1 és az alaplapon is a piros usb 3.1-es aljzatba van dugva?
-
Ch1971
újonc
válasz
King Unique #1385 üzenetére
köszönöm!
-
King Unique
titán
A szokásos probléma, vagyis GPT helyett MBR-re lett inicializálva a merevlemez, azért nem használható a teljes, illetve a 2 TB feletti tárterület. Ez amúgy elég alap dolog, hogy 2 TB felett már GPT séma kell, de mindegy. Szükség esetén utólag is át lehet konvertálni GPT-re a lemezt, vagy akár teljesen újraparticionálni, amiről ebben a topikban is volt szó bővebben.
-
Ch0
csendes tag
Sziasztok,
Vettem egy Seagate Barracuda 4tb HDD-t. Nem tudom csak 2tb-ra beállítani a többit nem látja. Mit csináljak vele?
Köszönöm! -
gyurgyevo
csendes tag
válasz
King Unique #1381 üzenetére
Köszönöm a segítséget, de már megoldottam a Mini Tool Partition Wizard-al. Volt ott egy alignálás nevű opció, kijelöltem a c meghajtót és kb 5 perc alatt megcsinálta. Többet nem fogom piszkálni, mert most már csak 256GB-os ssd-re klónozok. Ezeket csak azért írtam ide, hátha valakinek hasonló gondja lesz. Üdv, Gyuri
-
King Unique
titán
válasz
gyurgyevo #1380 üzenetére
A Windows létrehozhat a telepítésnél a rendszer számára kisebb partíció(ka)t, ami teljesen normális. Vagyis nyilván nem kell erővel piszkálni, törölni stb. ezeket! Max. akkor, ha egy korábbi telepítés "maradékáról" van szó. Akkor kell a telepítés / klónozás előtt rendesen letakarítani a lemezt, nem utólag belegányolni.
Az SSDOK screenshoton látszik, hogy az alignálás nem stimmel. 32 KB-os partícióeltolást pl. az XP használ, ellenben a Windows 7-nél már 1 MB-os van, amely utóbbi az SSD-knél is OK. Utólag kijavítani pl. külső particionáló programmal (példa) lehet, de egy rendszerpartíciónál ehhez szükség lehet újraindításra stb. Másik opció az újratelepítés, vagy jelen esetben az újbóli klónozás.
-
gyurgyevo
csendes tag
Sziasztok! Többször klónoztam az ssd-imet, különböző méretűekről és különböző programokkal. Közben ezek a programok mindenféle particiókat hoztak létre az ssd-n, de az eltolás helyes volt az ssd ok szerint. Most csináltam egy olyat, hogy a nem használt elől levő 96MB-os particiót, hozzácsaptam a rendszerparticióhoz és abban a pillanatban az addig helyes eltolás az ssd ok szerint helytelenné változott. Nem nagyon értem ezt az egészet, én csak azt szerettem volna elérni, hogy végre a következő klónozást már automatikusan meg tudjam csinálni, és ne legyenek mindenféle particiók a lemezen. Mit lehet most csinálni, illetve mekkorára növeljem a rendszerparticiót?
Szerencsére az ssd végén van egy 23,74GB-os nem használt terület is.
Segítségeteket előre is köszönöm. -
JozsBiker
aktív tag
válasz
King Unique #1378 üzenetére
Értem. Akkor belemélyedek kicsit a jogosultsági kérdésekbe. Köszi szépen!
-
King Unique
titán
válasz
JozsBiker #1377 üzenetére
Továbbra is azt tudom mondani, hogy a hozzáférési jogokat kell állítgatni. Például grafikus felületen a meglévő csoportnak teljes hozzáférést adni, vagy külön hozzáadni a csoporthoz a saját felhasználódat teljes hozzáféréssel. Illetve nyilván nemcsak egy adott mappánál, hanem a teljes meghajtón, saját tulajdonba venni az egészet stb.
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
King Unique #1376 üzenetére
Nagyon köszönöm, a linkelt leírás alapján tulajdonképpen megoldódott a dolog. Kis szépséghiba, hogy már látom az alkönyvtárakat a volume -on, viszont ha meg akarom nyitni, akkor jön egy ilyen hibaüzenet:
Ha a folytatást nyomom akkor beenged. Azért nem értem a dolgot, mert én vagyok az egyetlen felhasználó a gépen, nyilván rendszergazdai jogokkal. Persze biztos nem tudok valamit amit tudnom kellene
-
King Unique
titán
válasz
JozsBiker #1375 üzenetére
A részletek nem derültek ki ebből, screenshot sem lett mellékelve. Egyébként kb. ugyanazt tudnám rá mondani, amit egy másik válaszban. Ha nem RAW a kötet, akkor ez szimpla jogosultsági probléma lesz. Gondolom NTFS fájlrendszer van rajta, ahol a felhasználói jogosultságok állítgatásával lehet szabályozni a hozzáférést.
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Remélem jó topicot választottam. Olyan problémám van, hogy egy Win7 -es gépből át szeretnék telepeíteni egy vincsesztert egy másik, Win10 -es gépbe. A Win7 -ben a vincseszter partícionálva volt, és az egyik partíció valami módon úgy volt korlátozva, hogy csak a rendszergazda láthassa ill. módosíthassa. A vincsesztert áttéve az új gépbe ez a partíció nem látható. Vagyis mint volume látható, kap is betűjelet, de nem lehet rámenni. Tudnátok segíteni, mit és hogyan kell beállítani, hogy ezt a partíciót is bárki láthassa mint a többit ? Köszi.
-
TIT
veterán
válasz
King Unique #1373 üzenetére
Köszi sikerült.
-
King Unique
titán
A rendszer számára létrehozott kisebb partíciók normál esetben eleve rejtettek és meghajtóbetűjelet sem kapnak. Vagyis emiatt nyilván a fájlkezelőben sem jelennek meg. Ha nálad igen, akkor egy másik topikban (is) volt szó a normál állapot visszaállításáról.
(#1372) core i7:
Nem, normál esetben nyilván nem tűnik el! A Windows lemezkezelője meg amúgy is biztonságos ilyen szempontból, mert eleve csak addig a pontig engedi zsugorítani a köteteket, ahol a nem áthelyezhető fájlok találhatók. Már, ha engedi, mert van amikor akkor sem...Gond inkább akkor fordulhat elő, amikor az átméretezés a fájlok átmozgatásával jár, illetve ha a művelet közben megszakad.
-
core i7
addikt
Sziasztok kötetzsugorítással nem tűnik el a HDD ről az adat?
-
TIT
veterán
Sziasztok!
ssd-re telepítettem win10-et és a vinyó is megmaradt,amin még megvan a régi rendszer biztonságból ha az ssd
bekrepálna.
A gond,hogy a feladatkezelőben megjelent egy 100Mb-os partició amiből 60 szabad,ez biztos a vinyón lévő win10 része,de ez a régi vinyós rendszeren nem látszott.
Nem tudom,hogy most miért látszik,nem lehet eltüntetni,hogy ne látszódjon?
Törölni gondolom nem jó ötlet,ha még talán használnám a régi rendszert. -
King Unique
titán
Üdv!
Az látszik, hogy UEFI boot mód szerint lett telepítve a Windows 10 és az annál létrehozott kisebb partíciók nyilván szükségesek a rendszer megfelelő működéséhez. Azokat tehát nyilván nem javasolt törölni! Viszont az is látszik, hogy az újratelepítésnél nem lett rendesen lepucolva a korábbi telepítés(ek) maradéka és azért van az a sok kicsi rejtett partíció. Mármint pl. az egyes NTFS fájlrendszerűek, mert a többi (pl. 1 MB-osak) az alignálás során jött létre és normálisnak mondható. Illetve ezeket az EaseUS mutatja, de más külső particionáló programok, mint pl. az AOMEI és a MiniTool, már nem. Vagyis az utóbbiaknál már nem lenne ennyi rejtett partíció.
Tehát egyik opció a korábbi telepítés után fennmaradt és már nem használt kisebb partíciókat törölni, összevonni azokat stb. De előtte azért nem ártana a rendszerről egy mentés biztos, ami biztos alapon! Mivel, ha esetleg valami gond lenne - ami egy rendszerlemez piszkálásakor előfordulhat - , akkor a mentésből könnyen visszaállítható lenne az eredeti állapot. Másik opció, hogy nem piszkálod a kisebb partíciókat, illetve amúgy is rejtettek és nem sok vizet zavarnak.
-
roxan
senior tag
Üdv!
Tudna segíteni valaki?
Van egy laptopom 256-os SSD-vel és 2TB-os vinyóval.
Előbbin a RENDSZER és egy ADAT partíció, merevlemezen a DOKUMENTUMOK.
Win 10 van.Újra kellett raknom, és akkor láttam, hogy elég nagy a kuszaság a C-D (elsődleges SSD) körül. Rendbe lehet ezt tenni? Úgy látom, van sok foglalatlan, üres kicsi partíció, meg sok más is, nem tudom, ki-mi mikor hozta létre.
ROx,
-
csibuka85
őstag
válasz
King Unique #1365 üzenetére
Köszönöm , parancssorral közben megoldottam és jó lett. A ház amúgy 8 terráig támogat. Szerencsére jó házat sikerült vennem egy Sharkoon Case Pro USB 3.0 ból szereztem be és a 3 db volt 9000 ft jófogáson bontatlanul. 9000 ft körül van 1 db ebből.
-
mircike1
tag
válasz
King Unique #1360 üzenetére
Hú, nagyon köszönöm! Természetesen egy árva szót sem értek belőle, de majd olvasgatok tovább a "linux kezdőknek" topikban.
Ezen a képen https://logout.hu/dl/upc/2018-03/09/291822_cesr4cro4gf0sslt_kepernyokep_2018-03-09_19-49-59.png nem az sda3 jelű a windows? -
King Unique
titán
válasz
csibuka85 #1364 üzenetére
Üdv!
Egyes USB-s házak egyedi logikai és fizikai szektorméretet (pl. 512e helyett natív 4K = 4Kn) használnak, ami gondot okozhat akkor, ha pl. a külső házban van particionálva a HDD és utána a gépben, SATA-n akarod használni, avagy fordítva. Viszont, ha a külső házban van inicializálva és particionálva a merevlemez, akkor USB-n kezelnie kellene a Windowsnak. Persze ehhez az is kell egy 3 TB-os HDD esetében, hogy maga a külső ház támogassa a 2 TB+ merevlemezek kezelését. De ez inkább az USB 2.0-s típusoknál szokott gond lenni (példa), valamint egy tv is problémás lehet ilyen szempontból, mert azok sem minden esetben kezelik a 2 TB+ USB-s tárolóeszközöket, illetve a GPT particionálási stílus szerinti lemezeket (példa). Bár USB-n a natív 4K lényege pont az, hogy akár MBR alapon is lehet egy 3 TB-os HDD-t használni és úgy már olyan tv is kezelheti, amelyik a GPT-t nem ismeri (példa). Ellenben az USB 3.0-s külső házaknál már OK szokott lenni a 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású háttértárak kezelés a legtöbb esetben, valamint egy PC & Mac + desktop OS esetében is.
Tehát, ha az USB-s külső ház kezeli a 2 TB+ háttértárakat és USB-n újraparticionálod (bővebben) a merevlemezlemezt, akkor azt utána normál esetben kezelnie kell PC-n a Windowsnak. Aztán, hogy a tv majd kezeli-e, az már más dolog és más topik témája.
-
csibuka85
őstag
Sziasztok én Norbi vagyok és vettem egy 3 terrás meghajtót amiben 26 nap van. Csak az a baj hogyha belerakom egy külső házban akkor nem látja a gépem. Úgy szeretném megcsínálni hogy a tv is felismerje. HD Sentinel szerint : A Logikai meghajtók ezen a lemezen 4K fizikai szektormérettel készültek. A merevlemez a jelenlegitől eltérő módon van csatlakoztatva (más-lemezvezérlővel USB eSATA csatlakozóval) a tárolt mappák fájlok elérhetetlenné válnak. Ezt írja a HD Sentinel.
A lemezkezelőben meg 16384 gb-nak látja és azt írja hogy kifogástalan GPT Védőpartíció.
Hogy lehetne ebből egy normális meghajtót csínálni amit felismer a gép a KÜLSŐ Házban és a TV is felismerje ?
Előre is köszönöm a válaszokat. -
Weaver
senior tag
válasz
King Unique #1362 üzenetére
valóban ez volt a gond, köszönöm. sikeresen meg is oldódott a dolog.
-
Weaver
senior tag
win7 64bit rendszer alatt, 3TB-s vinyót particionálnék. adattárolónak lenne, a rendszer SSD-ről fut.
ha lehet nem bontanám meg a 3TB-t, egyben, egy meghajtó (kötet) alatt használnám.jelenleg ez látszik a partició kezelőben:
[link]2TB-nek engedne meghajtót (kötet-et) beállítani, a maradékkal nem tud mit kezdeni (?)
ebben kérnék segítséget.
-
King Unique
titán
válasz
mircike1 #1359 üzenetére
Ha van a gépen a Linux mellett Windows, akkor egy dual-boot megoldásnál a Linux rendszerbetöltőjében (GRUB) normál esetben eleve szerepel az utóbbi is a listában és ki lehet választani, el lehet indítani (példa). Aztán meg lehet nézni a Linux lemezkezelő alkalmazását is, illetve pl. a GParted programmal a lemezen lévő partíciókat. Az alábbi példában Windows 10 és több Linux van egymás mellé telepítve, ahol a lemezen látszik a Windows NTFS partíciója (sda4), illetve az UEFI-s telepítés során létrehozott kisebb partíciók (sda1-3).
-
mircike1
tag
válasz
King Unique #1358 üzenetére
Köszönöm!
"A leírtakból nem derült ki a jelenlegi partíciók elrendezése (screenshot sincs),"
Igen, volt, de nem találom.
"... illetve hogy valójában mi is a cél. Mármint a meglévők mellé pl. egy plusz adatpartíció létrehozása, vagy ha mégsem lett telepítve a Windows, annak egy külön partíciót létrehozni és telepíteni?"
Szeretném megnézni, hogy tényleg van-e rajta windows és ha igen, hogyan tudom azt használni, a linux-ot még mindig nem tudtam megszokni.
-
King Unique
titán
válasz
mircike1 #1357 üzenetére
A leírtakból nem derült ki a jelenlegi partíciók elrendezése (screenshot sincs), illetve hogy valójában mi is a cél. Mármint a meglévők mellé pl. egy plusz adatpartíció létrehozása, vagy ha mégsem lett telepítve a Windows, annak egy külön partíciót létrehozni és telepíteni?
-
mircike1
tag
Sziasztok! Valaki tudna segíteni nekem, hogy egy nagyon régi, de alaposan felújított asztali szgép particionálása hogyan megy? Jelenleg linux-on fut, de úgy emlékszem, egyszer valaki már megnézte és mintha lenne rajta windows is. (?) Köszönöm előre is.
-
Sanya46
csendes tag
válasz
King Unique #1259 üzenetére
Köszönöm a segítséget.
-
King Unique
titán
válasz
wassabi11 #1354 üzenetére
Akkor erre az esetre is alkalmazható a nemrég említett módszer. Vagyis Windowsnál akár a helyi lemezkezelővel is megoldható az üres partíció törlésével, majd a másiknál a kiterjesztés opció alkalmazásával. Enélkül, illetve a nem közvetlenül a kiterjeszteni kívánt kötet után elhelyezkedő nem lefoglalt területnél csak külső particionáló programmal lehet megcsinálni az összevonást (alaplemezként). De amúgy, ha jelenleg egyiken sincsen semmilyen fontos adat, akkor akár az egész lemezt is lehetne törölni, majd újraparticionálni.
-
wassabi11
senior tag
Sziasztok.
Valaki tudna abban segíteni hogyan is tudnék 2 partícióból egyet csinálni? Az egyik partícióm teljesen üres, az üres részt akarom hozzá adni a másikhoz, 1tb-os vinyot particionáltam 100gb választottam le a rendszernek, de lett egy másik vinyom csak a rendszernek és azt a 100gb-ot szeretném vissza forrasztani.
-
Tomasz72
aktív tag
Szia!
Ha van egy kettéosztott vinyód, ami nálad jelen esetben c és d, akkor ne töröld a c partíciót, hanem csak formázd.
Próbálj meg PQ magic-el bebootolni, ha a disk 1-nél csak 1 partíció van, akkor az nem jó hír...
Hirens CD-n volt egy partíció visszaállító program, amivel meg lehet oldani adatvesztés nélkül, de nem jut eszembe a neve.... -
kas7as
újonc
Sziasztok! Van egy olyan problémám, hogy mikor ujra akarta rakni a windowst letöröltem a c particiomat, mert nem engedte rátelepíteni az új rendszert! Igen ám de a d meghajtóm tele van fontos dologgal! Most 100 gb unallocated partition néven fut amit nem tudok újra particionálni csak akkor ha letörlöm a d és újra osztom! A dos csak a d látja és nem tudok sehogy c-t csinálni? Tehát windows nincs, C meghajtó nincs! Hogy tudjam megoldani ezt a problémát adatvesztés nélkül es a hdd kioperálása nélkül?
Elég frusztráló, hogy minden egyes windows ujra telepítésnél mindig 2 TB másolni kell egy külső merevlemezre mert minden egyes alkalommal ujra kell formálni és osztani az egész merevlemezt!
Valami ötlet srácok???? -
Orgi
addikt
válasz
King Unique #1350 üzenetére
Nem enged helyreállítási meghajtót készíteni, szóval sajna megsérült, ennyi erővel most már asszem le is törölhetném azt a partíciót...
Ez legyen a legnagyobb problémám, így marad -
King Unique
titán
Mondjuk a 450 MB-os helyreállítási partíció eleve átmozgatásra került volna így is, úgy is. Valamint rendszerpartíciók machinálásakor a PreOS mód sem meglepő, mivel nem mindig lehet a futó Windows alatt megoldani. De, ha végül is bebootol rendesen a rendszer és nincsen hibaüzenet, akkor elvileg OK. Ha be lehet lépni a(z) (UEFI) BIOS-ba, illetve a speciális rendszerindítás menüjébe és minden működik rendesen, akkor az megint biztató. Valamint, ha enged helyreállítási meghajtót készíteni a rendszer, akkor elvileg nem sérült a recovery partíció. Az, hogy van betűjele és megjelenik a fájlkezelőben, az egy dolog. Olyan egyéb esetben is előfordulhat, de attól még el lehet rejteni. Sőt, célszerű is, mert normál esetben eleve rejtett és nincsen meghajtóbetűjele.
Egyébként ez a Windows build upgrade az ilyen kisebb rendszerpartíciók elhelyezkedése szempontjából nem feltétlen az igazi, mert jellemzően ilyenkor kerülhetnek az eredetitől eltérő helyre a lemezen, ami az egyes particionálási műveleteket is megnehezítheti. Az ideális eset nyilván az, amikor egy tiszta telepítésnél eleve a lemez elején kapnak helyet (példa).
Szívesen!
-
Orgi
addikt
válasz
King Unique #1348 üzenetére
Szia,
végül is miután lélekben felkészültem egy nem induló gépre, elindítottam az Aomeit, nyomtam egy átmozgatást a 450 MB-os recovery partícióra az ssd végére, majd így már össze tudtam a rendszer partíciómat vonni az unallocated space-vel. Igaz kifagyott preos módban az Aomei, itt feladtam minden reményt, újraindítottam, kiírta hogy befejezi a hátralévő dolgokat és megcsinálta, a gép is megy. De mivel megjelent windowsban a recovery partíció, szerintem vmit elrontott rajta (érdemes lehet egy partíció elrejtését nyomni még rá Aomeiben?), de azt hiszem így marad, míg egyszer újra nem pakolom... köszi mindent
-
King Unique
titán
Azt a recovery partíciót inkább nem kellene piszkálni! Amit csinálni lehetne, az a korábbi válaszban már le volt írva. Vagyis külső particionáló programmal hozzáadni a nem lefoglalt területet a C-hez, amire még konkrét példa is linkelve volt. Az, hogy a Windows lemezkezelője nem tud vele mit kezdeni, az nem újdonság. Viszont, mivel egyes partíciók helyzete megváltozhat, az adatok átmozgatásra kerülhetnek, ezért fontos hogy mindenképpen legyen mentés a rendszerről! Külső programokkal technikailag megoldható a kiterjesztés akár így is, de ha netán megborulna ettől a rendszer, akkor legyen miből visszaállítani a korábbi állapotot.
-
Orgi
addikt
válasz
King Unique #1344 üzenetére
Kedves King Unique!
Először is köszönöm mindkét válaszod. Azóta átklónoztam a régi ssd tartalmát az újra és be is üzemeltem, működik rendben. Viszont sajnos többször elolvastam a válaszaid és még mindig nem értem, hogyan tudnám használatba venni az unallocated 100 GB-ot
(azt leszámítva, hogy csinálok rá egy külön álló partíciót).
Szóval ugye a klónozásnál bekerült az ssd végére ez a terület, de nem tudom hozzá csapni a Rendszerhez, mert közéjük ékelődik a w10 450 MB-os recovery partíciója. Az egyetlen dolog, amit tudnék csinálni, az az, hogy hozzá adom a 100 GB unallocated spacet a 450 MB-hoz, majd utána a létrejövő összevont partíció elejét levágom 100 GB-ig és azt már engedné hozzá csapni a Rendszerhez.
Ez így működhet vagy jó eséllyel elront mindent és sose fog bebootolni újra?Köszi a segítségedet!
-
dugynok
senior tag
válasz
King Unique #1345 üzenetére
Köszi, a kérdés elejét olvastam aztàn a màsik felén àtsiklottam, mint a vàlaszon is.
Köszönöm, lehet akkor inkàbb bebootolok majd az ssd-ről, oda telepítek particionàlót és onnan csinàlom meg mondjuk pont ezzel az AOMEI progival -
King Unique
titán
válasz
dugynok #1343 üzenetére
Üdv!
Ez megint kb. ugyanaz az eset, amivel kapcsolatban egy hasonló kérdésre adott válaszban le van írva a megvalósítás módja. A Macrium a klónozáshoz jó választás, de a komolyabb particionálási műveteket inkább egy erre való célprogrammal kellene megoldani. Ha bootolható változat kell, akkor azt pl. az AOMEI ingyenes verziója is enged készíteni.
-
King Unique
titán
Szia!
A másik topikban a hasonló kérdésedre adott válaszban már le volt írva, hogy mit lehetne csinálni. Ha a Macrium a C-t sehogyan nem engedi kiterjeszteni a helyreállítási partíció miatt, akkor jobb nem piszkálni és inkább a klónozás után kellene megoldani külső particionáló programmal. De az eredeti meghajtón addig célszerű meghagyni a rendszert, hogy ha esetleg valami gond lenne, akkor legyen hová nyúlni. Illetve, ha van + 1 háttértár, akkor nem feltétlen muszáj klónozni sem, mert elég arra a jelenlegi lemezről egy lemezképfájlt (disk image) készíteni. Abból ugyanúgy helyre lehet állítani a rendszert a mostani célmeghajtóra és egyúttal a plusz biztonsági másolat is meglenne.
-
dugynok
senior tag
Üdv,
Van a laptopba egy 250gb-os hdd, jelenlegi particióim: 80gb c: a winnek, 100mb a win foglalàs, a maradék a d:. Mostanàban teszek ssd-t a rendszernek, a c:-t és a 100mb-os particiót klónozni fogom bootolható pendrive-os módszerrel Macriummal. Ezek utàn szeretném a hdd c: - t és a 100mb particiókat a d: -hez hozzàfűzni úgy, hogy a d: - n ne legyen adatvesztés. Ez megoldható? Esetleg a bootolható pendrive-os Macriummal is?
-
Orgi
addikt
Sziasztok,
a jelenlegi rendszer 64 GB-os ssd-m helyett vettem egy 180 GB-ost. Szeretném Macriummal átklónozni a rendszert, azonban a melléklet kép szerinti gondba ütköztem...
Szóval a fennmaradó (180-64 GB-nyi) helyet gondolom alapvetően a 4-es jelű "Rendszer"-hez kéne hozzáadnom, de csak ahhoz a kicsi 450 MB-os partícióhoz engedi. Hogyan tudnék rendet rakni anélkül, hogy tiszta telepítést csinálnék?Egybe szeretném látni a 180 GB-ot majd, továbbra is rendswzer és 1-2 programnak hazsnálnám csak...
Előre is köszi!
-
meszi16
tag
válasz
King Unique #1333 üzenetére
Helló!
Megcsináltam win7 telepítővel a partícionálást, szétválasztottam a kívánt méretekre és feltelepült a win7 is rendesen.
Viszont nekem az nagyon szokatlan volt hogy amikor a 2 200gb-os partíciónál kattintottam a formázásra, ott pillanatok alatt készen lett, nem írt ki semmi százalékot hogy hol tart a formázás mint az xp-nél, pedig ott sokkal tovább formáz egy kevesebb gigás partíciót is. Ez így jól van? Win7 látja mindhárom partíciót.
Bocsi hogy ilyen alap dolgokat kérdezgetek csak nem szeretném hogy átpakolom a sok dolgot erre az új hdd-re és majd elvesznek az adatok mert valamit rosszul csináltam. Le vagyok ragadva nagyon az xp-nél.
Köszönöm! -
King Unique
titán
válasz
lucky750 #1339 üzenetére
Nem teljesen világos, hogy pontosan mit csináltál, de attól még normál esetben nem fog megborulni a rendszerindítás, csak mert a D meghajtón is elsődleges partíció van. Ha aktívvá lett téve, vagy egyéb nem kívánt változtatás történt a lemezen, attól már inkább. Vannak ilyen hibaüzenetre különféle megoldási javaslatok, de a pontos okok híján marad a próbálgatós módszer.
Ha a 2. screenshot alapján eljutottál a W10 telepítőben a particionálásig, akkor az nyilván rendben elindult. A hibaüzenet pedig egyértelmű és magyar, vagyis MBR a lemez, ellenben a telepítő UEFI boot mód szerint fut, amely utóbbinál eleve GPT kellene. Tehát egyik lehetőség a lemez teljes törlése grafikus felületen / DiskPart által, de akkor a lemezen lévő partíciók és adatok is törlődni fognak. Másik lehetőség ennek elkerüléséhez a boot mód átállítása Legacy BIOS (CSM) opcióra és akkor már OK lesz az MBR-lemez. A bootolásnál egyébként a telepítő megfelelő kiírása a pendrive-ra, valamint a megfelelő boot eszköz kiválasztása is fontos!
-
lucky750
tag
Sziasztok. D meghajtót raktam meg elsődleges partíciónak. A C a rendszer. Azóta Missing BOOTMGR hibaüzenetet írja ki és nem enged a Windows-ba lépni. Nincs valakinek ötlete, hogy lehet megcsinálni? Csináltam bootolható pendrive-ot is win 10 telepítővel, de nem tudom telepíteni újra a C-re a windowst. Képen csatoltam a hibaüzenetet. Van valakinek valami ötlete? Már tanácstalan vagyok.
-
szabi325
tag
válasz
King Unique #1337 üzenetére
Köszi szépen, így már menni fog !
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #1336 üzenetére
Ja, most olvasom, hogy törölni akarod az adatokat, illetve egyik-másik partícióra eleve nincsen szükség. Ez esetben az 1. HDD-nél a lemezkezelőben is lehet törölni a köteteket egyesével, majd létrehozni az új kötetet a nem lefoglalt területen. A 2. HDD-nél szintén törölhető a 2 db partíció, de ha a 3. utánuk helyezkedik el, akkor az összevonáshoz, illetve a kiterjesztéshez már külső particionáló program szükséges. Hacsak nem akarsz dinamikus lemezt létrehozni, de azt jobb inkább nem erőltetni...
-
King Unique
titán
válasz
szabi325 #1335 üzenetére
Üdv!
Mondjuk ilyenkor szokás betenni egy screenshotot pl. a lemezkezelőről, hogy látszódon pontosan mi is a helyzet. De, ha csaknem minden partíción vannak fontos adatok, akkor a Windows beépített lemezkezelőjével az összevonás nem nagyon fog menni. Ugyanis annál a többi partíciót eleve törölni kellene és csak azután engedné kiterjeszteni. Valamint, ha a nem lefoglalt terület nem a kiterjeszteni kívánt kötet után helyezkedik el, akkor az megint problémás. Ezekről nemrég egy hasonló kérdésre adott válaszban volt szó.
Tehát a linkelt hozzászólásban lévő külső particionáló programok valamelyikével lehetne ezt inkább megoldani. Viszont fontos adatoknál a végén lévő intelem ez esetben is érvényes, vagyis hogy szükség esetén első az adatok lementése egy másik fizikai lemezre!
-
szabi325
tag
Sziasztok!
2 HDD-m van, csak adatokkal, a rendszer SSD-én van, azt nem akarom bántani.
1. HDD (500GB) itt most 4 partíció van, törölni akarom az adatokat és csak 1 partíciót létrehozni.
2. HDD (1TB) Na itt 3 partíció van, össze akarok vonni 2-t (a rajtuk lévő adatokra nincs szükségem) de úgy hogy 3. -nak ne essen baja (ezekre az adatokra szükségem van)Windows 7 alól, mi a legajánlottabb program ezen feladat végrehajtására és mi a "legtisztább" a HDD-k számára?
(A legtisztább alatt arra gondolok hogy pl.: nem befolyásolja negatívan a sebességet vagy az új adatok töredezettségét egy idő után.)
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Dufresne
addikt
válasz
King Unique #1331 üzenetére
Szia
Köszi az infókat, kipróbálom majd.
Arra sajnos nem emlékszem, miként lett dinamikus lemez belőle, ha tippelnem kéne azt mondanám, hogy figyelmetlenségből állítottam be, csak ez eddig windows alatt sosem volt látható gond
-
King Unique
titán
válasz
meszi16 #1332 üzenetére
Felesleges a rendszer telepítése előtt előparticionálni a lemezt, bőven ráér majd közben a Windows 7 telepítőjével (leírás). Na meg azért is, mert jellemzően sokan elcseszik az MBR / GPT létrehozást is, aztán a Legacy BIOS / UEFI boot mód szerinti telepítés függvényében majd problémázik miatta a telepítő és lehet törölni, konvertálni stb. a lemezt... Illetve XP-vel pláne nem kellene előparticionálni, mert az még a particióigazítást (alignálást) is elcseszi! A fájlkezelőben egyébként akkor jelenik meg a meghajtó, illetve a partíció, ha annak van betűjele. Tehát, ha eleve particionálatlan a lemez, vagy nincsen meghajtóbetűjel, akkor nem meglepő, ha nem jelenik meg a fájlkezelőben... Illetve, ha netán GPT stílusú partíciós tábla van a lemezen, akkor azt a jellemzően 32 bites XP eleve nem kezeli.
-
meszi16
tag
Sziasztok!
Vettem egy WDC WD5000AAKX HDD-t, amit win7 telepítés előtt szeretnék felosztani 3 részre, 2X200 GB-ra adattárolásra, a maradékot pedig hagynám rendszerpartíciónak. Az lenne a kérdésem hogy mivel érdemes a kívánt méretre partícionálni, formázni a lemezt, elég a win telepítő is vagy külön program kellene rá? A legegyszerűbb módon szeretném csinálni.
Most csatlakoztattam a géphez a HDD-t, még XP fut rajta, az normális hogy sajátgépben meg sem jelenik? A HD sentinel látja viszont.
Köszönöm! -
King Unique
titán
válasz
Dufresne #1330 üzenetére
Üdv!
Itt vélhetően a dinamikus lemezzel lehet a Linuxnak problémája. Az ldmtool segítségével elvileg megoldható a kezelése Linuxnál is, de nyilván az alaplemez lenne az ideálisabb és a problémamentesebb. Viszont a dinamikus lemezt a Windows helyi eszközei csak destruktív módon, azaz a kötetek törlésével tudják átkonvertálni alaplemezzé. Külső particionáló programok képesek akár adatvesztés nélkül is megoldani (példa), de rendszerint csak a fizetős változataik. Bár a screenshot alapján nálad nem free verzió van fent, tehát elvileg opció lehet az átkonvertálás. Viszont fontos adatok esetében azért még ilyenkor sem árthat biztos, ami biztos alapon egy adatmentés!
Egyébként hogyan / mért lett dinamikus lemez? Ha nincsen rajta tükrözés, illetve RAID-kötet, valamint egyéb speciális beállítás, akkor teljesen felesleges. Illetve ilyenkor általában amúgy is csak a szívás van vele...
-
Dufresne
addikt
Sziasztok!
Van egy 500GB-os WD vinyóm, amit adattárolásra használok SSD mellett, win 10-el. Most telepítettem Ubuntu-t is a windows mellé és az nem tudja olvasni/betölteni ezt a meghajtót.
MEgnéztem a partíciókat a lemezkezelőben és ezt a furcsaságot találtam
A D-n két kötetet is mutat ugyanazzal az elérési úttal stb.. és közöttük és utánuk is van egy kis unallocated space...
Ezt hogyan lehet orvosolni, hogy a két kötet egybefüggő legyen? Egyelőre nem jöttem rá partition managerrel.
-
King Unique
titán
válasz
cyber86 #1328 üzenetére
Lehet a Windowst akár 3 TB-os HDD-re is telepíteni MBR alapon Legacy BIOS módban, de akkor értelemszerűen csak 2 TB lesz használható. Bár egyes alaplapoknál lehet trükközni virtuális partícióval (példa). Viszont pl. a Linuxoknál akár a GPT is opció lehet régi BIOS-os gépen PMBR megoldással.
De egyébként valóban az SSD lenne a legjobb megoldás, mert az 5400 RPM-es Green és Red eleve nem OS futtatásához valók.
-
cyber86
őstag
válasz
King Unique #1327 üzenetére
Szerettem volna a 3 tb-os vinyóra telepíteni a rendszert de sajnos nem jött össze mivel a server nem támogatja az uefit így a legjobb megoldás az lesz, hogy veszek egy ssd-t és akkor nincs gond a sebességgel sem, mert most egy 1 tb-os wd greenen van a rendszer ami nem valami gyors
-
King Unique
titán
válasz
cyber86 #1326 üzenetére
Aztán mért akarsz MBR lemezt kreálni belőle??
Mivel 3 TB-os a HDD, ezért a teljes tárterület kihasználásához eleve GPT szükséges. Még, ha sikerülne is a programmal átalakítani MBR-re, akkor a 2 TB feletti tárterület eleve nem lenne használható, nem lehetne hozzáférni az ott lévő partíciókhoz sem... Tehát sok értelme nincsen és nem hiába problémázik miatta a program. Ráadásul egy másodlagos adattár lemez egy Legacy BIOS-os gépen is lehet GPT, nem muszáj MBR-nek lennie. Az MBR ez esetben és az ilyen módon telepített Windowsnál csak a rendszerlemeznél szükséges.
Ha annyira át akarod konvertálni, akkor adatvesztés nélküli módszerrel elméletileg más particionáló programmal is meg lehetne próbálni (példa). Viszont gyakorlatilag ez esetben is érvényes az előbb említett dolog, vagyis a 2 TB feletti lemezterülethez és az ott lévő adatokhoz nem lehet majd hozzáférni! Tehát az adatvesztés nélküli átkonvertálás itt is csak részlegesen lenne megoldható, aminek sok értelme nincsen... Ha már lementetted a lemezről az adatokat, vagy eleve nem kell róla semmi, akkor viszont destruktív módon, azaz a tartalom törlésével a Windows beépített eszközeivel is simán meg lehet oldani...
-
Tails111
aktív tag
válasz
King Unique #1324 üzenetére
Köszönöm a választ!
-
King Unique
titán
válasz
Tails111 #1323 üzenetére
Logikai partíciókkal MBR lemezeknél szokás szórakozni, ha a 4 db elsődleges partícióra vonatkozó korlát túllépésre kerül. Ilyenkor lehet pl. 3 db elsődleges + 1 kiterjesztett partíción belül több logikai. Viszont, ha 1 db partíció van mindegyik másodlagos háttértáron, akkor nem sok értelme van a logikainak. Külső particionáló programokkal egyébként akár utólag is át lehet konvertálni elsődlegessé elvileg adatvesztés nélkül (példa). De, ha eddig jó volt adattárolásra, akkor nem feltétlen muszáj piszkálni, maradhat akár az eredeti állapotban.
-
Tails111
aktív tag
Sziasztok!
2SSD és 2HDD van a gépben.
1SSD M.2 120GB nincs osztva rendszer felhasználói programok vannak rajta.
2SSD SATA 240GB nincs osztva telepített játékok
3HDD SATA 1TB nincs osztva tároló zene film stb
4HDD SATA 1TB nincs osztva tároló videó fotó stbM.2 SSD rendszer ezen van elsődleges partíciót igényel.
A többinél számít bármit is logikai vagy elsődleges partíció van rajta? -
memoril
aktív tag
Sziasztok ! Most rendeltem egy gépet a netröl és kértem hogy a hdd-t particinálják meg mert 3tb -os a hdd . Kértem egy 200 gb os particiót és a maradékot megfelezve . Az lenne a kérdésem hogy a sima win10 64 bites dvd lemezzel fel tudom telepíteni a windows 10-et ? elötte formázom a lemezzel a c-t és telepítés , így menni fog ? GPT-vel particionálták az irták !
-
csgeri80
csendes tag
válasz
King Unique #1319 üzenetére
Köszönöm a korrekt leírást!
-
King Unique
titán
válasz
csgeri80 #1318 üzenetére
Először is a 37 GB-os rendszerpartíció eleve szűkös lesz Windows alá... Plusz a 10-esnél nem árt legalább 15-20 GB szabad tárterület a rendszerpartíción az évi 2 build upgrade miatt, hacsak nem csinálsz minden alkalommal tiszta telepítést. Valamint a telepített programok stb. függvényében azért általában 50-100 GB-ot szokás adni a rendszernek. Vagy akár többet is, ha az egyéni felhasználói szokások és szükségletek indokolják.
A Windows lemezkezelője elvileg valóban csak addig a pontig engedi zsugorítani a köteteteket, ahol a nem áthelyezhető fájlok találhatók. Viszont a gyakorlatban ez sem feltétlen igaz, mert pl. egy tiszta telepítésnél a kb. ~ 11-13 GB-ot foglaló rendszernél a lemezkezelő az 1 TB-os háttértárat csak fele-fele arányban engedi felosztani... De az ebben a hozzászólásban említett külső particionáló programokkal már másfajta felosztás is megoldható. Ha a műveletnél nem kér újraindítást a program, akkor sima ügy. Ellenkező esetben viszont azért nem árt odafigyelni arra, amiről egy másik válaszban volt szó!
Szóval megoldható az átméretezés utólag Windows alól is a helyi eszközökkel, vagy külső programokkal. Teljesen felesleges ehhez a Windows telepítőjével vacakolni, amely amúgy is korlátozott lehetőségeket biztosít ilyen téren. Illetve akkor már inkább egy külső particionáló program WinPE változatát célszerűbb bebootolni pendrive-ról (példa), ami azért jóval többet tud particionálás terén.
-
csgeri80
csendes tag
Megnéztem, illetve meg is csináltam volna, csak az a gond, hogy a rendszer foglal a 233 gigás merevlemezből kb 27 gigát, erre még gondoltam ráhagyok 10 gigát és a maradék 195 gigára létrehozom a másik partíciót adatoknak.
A gond viszont az, hogy nem enged csak max kb 110 gigát zsugorítani. Feltételezem azért, mert elérte az "át nem helyezhető" rendszefájlokat.Tehát, ez a megoldás nem fog működni, ha jól sejtem.
Esetleg az nem kivitelezhető, hogy elindítum USB-ről újra a windows telepítőjét, de nem telepítem újra, hanem annál a résznél ahol partíciót kell létrehozni, formázni stb, ott csak létrehozom a D-nek megfelelő méretet, azt a kb 195gigát és utána kilépek a telepítőből?
-
csgeri80
csendes tag
válasz
King Unique #1316 üzenetére
Hálás köszönetem!
-
King Unique
titán
válasz
csgeri80 #1314 üzenetére
Üdv!
Nem tudni hol olvastál ilyet, hogy a particionáláshoz okvetlenül kellene az a program, de amúgy téves az infó... Leginkább csak a firmware frissítéséhez szokás használni, ami a téma topikjában is le lett írva számtalanszor (példák). A telepítésnél pedig eleve megold mindent a Windows telepítője, illetve ha feltelepült a rendszer, akkor nyilván particionálva lett az SSD. Az újabb Windows-verziók pedig eleve helyesen csinálják meg az alignálást stb., tehát még azzal sem kell foglalkozni. Max. a Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is? cikket érdemes átnézni, de normál esetben az ott említett dolgot is eleve rendben lesznek.
Egyébként nincsen az SSD particionálásánál különösebben semmi extra és kb. ugyanaz vonatkozik rá, mintha egy HDD-t kellene particionálni. Ha az a problémád, hogy telepítésnél nem hoztál létre pl. az adatoknak egy külön partíciót, akkor az utólag is megoldható a Windows lemezkezelőjével. A C meghajtónál a kötet zsugorítása opciót kell választani, majd a kívánt méret megadása után a létrejött nem lefoglalt területen létrehozni egy új kötetet.
-
csgeri80
csendes tag
válasz
csgeri80 #1314 üzenetére
Esetleg a windows saját lemezkezelőjével megoldható a dolog? Használható ez a program SSD-nél is?
"Elméletileg a Win10 beépített lemezkezelőjében használható ehhez a kötet zsugorítása opció, amelyet értelemszerűen a "C" partíción kell elvégezni. Majd utána nem lefoglalt területként létrejön a zsugorításnál megadott lemezterület. Végül pedig a "D" partícióhoz a kötet kiterjesztése opcióval hozzá kell adni a nem lefoglalt területet."
Ha megoldható így, akkor egyszerű, csak annyi mindent olvastam már az ssd partícionálásról, hogy nem mertem még megcsinálni, ameddig egy hozzáértő meg nem erősít benne.
-
csgeri80
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Valak partícionált már Samsung 850 EVO SSD meghajtót?
Állítólag a Samsung saját "Samsung Magician" szoftverével lehet megoldani, de én nem jöttem rá hogyan, nem találtam partícionálási lehetőséget ebben a programban.Valakinek van ilyen SSD-je, aki sikeresen partícionálta?
A Win10 már fel van telepítve, szóval az az opció nem jó, hogy telepítéskor partícionálom.
Nem szeretném újratelepíteni a gépet, ha nem muszáj.Köszönöm előre is, remélem van megoldás.
-
Voiceless
csendes tag
válasz
King Unique #1312 üzenetére
Üdv! Köszönöm a tartalmas választ!
-
King Unique
titán
válasz
Voiceless #1311 üzenetére
Üdv!
Mivel az E partíció vélhetően a lemez végén helyezkedik el, ezért ugyanaz lenne a helyzet, mint amiről egy korábbi hozzászólásban volt szó. Vagyis, ha a Windows lemezkezelőjével a kötet törlése opciót használva törlöd a C és D partíciókat, akkor a nem lefoglalt területen a kötet kiterjesztését csak dinamikus lemezként tudná megoldani...
Tehát alaplemezként csak külső particionáló programok képesek megcsinálni az összevonást. Viszont, ha tele van másolva az E partíció, akkor az az adatok átmozgatásával járhat, ami eltarthat egy ideig. Illetve közben a művelet lehetőleg ne szakadjon meg, mert akkor RAW lesz az NTFS kötetből és lehet adatot menteni! Normál esetben persze lefut hiba nélkül és nem szokott gond lenni, de azért nem árt vele tisztában lenni.
Másik opció a favágó módszer, vagyis hogy a lemezkezelőben a C és D törlése után létrehozni ott egy új partíciót, majd arra átmásolni fájlkezelővel az E tartalmát. Utána törölni az E partíciót, majd az annak a helyén létrejött nem lefoglalt területet kiterjesztéssel hozzáadni a lemez elején lévő új partícióhoz.
-
Voiceless
csendes tag
Helló!
A jövőben szeretnék vásárolni egy MX300-as m.2-est. A klónozás, partíciók beállítása menne, viszont a HDD-met amin most az op rendszer van szeretném kicsit átrendezni. Törölném a klónozás után a C és D meghajtót a merevlemezről. Viszont az E-n fontosabb adataim vannak amiket meg szeretnék hagyni, de mégsem szeretnék a két tárolóegységen 5 partíciót, csak elég az SSD-n kettő (rendszer és programok), és a HDD-n egy az adatoknak. Van arra lehetőség, hogy úgy egységesítem a merevlemezt egy partícióvá, hogy közben az E meghajtón minden adatot meghagyok? Mert sajnos nincs akkora tárolóegységem hogy le tudjam menteni a komplett E meghajtót.
-
King Unique
titán
válasz
kusztax #1309 üzenetére
Szia!
Ha lementetted a merevlemezről az adatokat, akkor az újraparticionáláshoz, illetve több partíció létrehozásához a Windows lemezkezelője is megfelel. A meglévő köteteket nyilván törölni kell, majd létrehozni a nem lefoglalt területen az újakat a kívánt mérettel. De, ha korábban rendszerlemezként volt használva a HDD, akkor a Legacy BIOS / UEFI telepítésnél létrehozott kisebb partíciókhoz nem enged hozzányúlni a lemezkezelő. Azokat ilyenkor külső particionáló programmal lehet törölni, vagy pl. parancssorban a DiskPart használatával az egész lemezt.
Az, hogy 1 db partíció legyen a lemezen, vagy több, az már az egyéni felhasználási szokásoktól is függ. Ha valaki pl. jobban el akar különíteni bizonyos tartalmakat, másik fájlrendszerű partíciót is akar használni stb., akkor szokás több részre osztani. Viszont, ha fontos és pótolhatatlan adatok tárolásáról van szó, akkor eleve a biztonsági másolatok készítése a nyerő több online / offline tárolóra.
Ha a fájlkezelőben látszik a Windows számára fenntartott kisebb partíció és újraindítás után sem változik a helyzet, akkor a meghajtóbetűjel eltávolítása több módszer szerint is megoldható. Viszont nekem legutóbb külső particionáló programot kellett használnom ehhez, amiről az OS topikjában volt szó.
-
kusztax
tag
Sziasztok,
Lett egy SSD-m, most már van rajta Win10. A régi HDD-met szeretném adattárolásra használni.
Jelenleg a HDD-m meg van bontva 145 GB-ra (Windows rendszer) és 450 GB-ra (ADAT). Szeretném az egész HDD-ről letörölni az adatokat (már lementettem egy külső HDD-ra ami kell), és újrapartícionálni.
Partícionálásnál szeretnék 250 GB-ot használni letöltött dolgokra, ez lenne az egyik partíció, és további adatok tárolására és használatára (játék, emlékek, a Windows rendszer mappái [Pl.: Asztal, Képek, Videók, Dokumentumok stb.]) a fennmaradó 345 GB-ot használni, ez lenne a másik partíció. Szerintetek ez így jó ötlet? Hogy osztanátok fel a merevlemezt? Egyáltalán érdemes-e felosztani?
Továbbá szeretném majd helyre rázni a HDD-t (pl. szektorok kizárása, ha hibás stb. és minden egyéb, amit ti tanácsoltok). Ezt mivel tudom megtenni?
Továbbá van a Win10 telepítésekor létrejött 100 MB-os "Rendszer számára fenntartott" partíció az SSD-men. Hogy lehet az megcsinálni, hogy ne legyen látható az "Ez a gép" mappában?
Köszönöm előre is a segítségeteket!
(Nem vagyok nagy IT-s, de felhasználó szinten ismerem a PC-t és egy minimális rendszergazda ismeretem van. Partícionálást csak a Windows telepítőbe csináltam eddig.
)
-
szombi
tag
Sikerült!
Elírtam EGYETLEN számjegyet a partíciós táblában, ezért az LBA kezdőcím rossz helyre került. Illetve az azt megelőző extended partíció méretét se lőttem be jól, ezért volt az 500 gigás túlfutás. Tudniillik, abba az extended-be tartozott korábban a megmentendő 1.7TB-s partíció is, csak a relatív címekkel számolgatás vette el a kedvemet attól hogy bent hagyjam. Egyszerűbb volt az MBR-t buherálni.Szóval, ha most állnék neki (tehát: elveszett egy logikai meghajtó első 1MB-ja):
- EaseUS programmal visszavágom a megelőző logikai meghajtó méretét (ami belelógott az elejébe)
- kikeresem az NTFS bootszektort(VBR) a partíció végében
- a táblázatból kiolvasom a pontos méretét (szektorokban)
- a tükör-bootszektor pozíciója és a partícióméret kiadja a partíció kezdőcímét
- ebbe a kezdőcímbe bemásolom a bootszektort (azaz a tükrözésből visszaállítom)
- az MBR partíciós táblázatban létrehozok egy új bejegyzést:
- inaktív 0x00, elsődleges NTFS:0x07, LBA kezdőcím és partícióméret már ismert
- a korábban tartalmazó extended partíció méretét az MBR-ben visszaveszem
- az extended táblázatból kiveszem a lánc következő tagját, mert érvénytelen helyre mutat
- újraindítás...A CHS kezdőcímet is FE-FF-FF-re állítottam, hiszen túl van a 8.2GB-os határon. A Partition Magic-nek ez se tetszik de teszek rá! Működik!
-
szombi
tag
Sziasztok!
A 2TB-s vinyómon történt egy kis baleset, két partíció (rendszer:81GB, adat:1.8TB) valahogyan összecsúszott kb. 1MB hosszúságban. Lehet hogy már a partícionáláskor így volt(kb. fél éve!), és csak most, egy töredezettségmentesítés után levitte az adatos vinyó elejét ami így elszállt. Jelentem, tele volt pótolhatatlan dolgokkal. Nem vág földhöz, de azért egy icipicit fáj.
Mivel az EaseUS Partition Recovery semmit sem talált, a javításnak kézzel álltam neki, és ehhez a "Roadkill's Sectedit"-et használtam (a macskás vinyóbuherátor). Elmerültem a különböző bootszektorok lelkivilágába, MBR, VBR, EBR (igen, extended-ben volt!). Meg az NTFS BPB/eBPB-t is értem.
A bootszektor (NTFS VBR) visszaállítása viszonylag könnyen ment, ugyanis tükrözve van: ezzel kezdődik és végződik a partíció. Az eBPB-ből kiolvasható a partíció mérete (szektorokban). A lezáró szektor pozíciója és a partícióméret együtt kiadja a kezdő LBA címet is ami 171122688. A záró szektor (VBR tükör) címe 3907026936.
Ezekkel az adatokkal létrehoztam egy új bejegyzést (kézzel!!!) az MBR táblában, azonban a "CHS" résszel nem tudok mit kezdeni. A nagy lemezeknél az "utolsó szektor CHS-ben" mindig "FE FF FF", azaz jó eséllyel itt is működik. A kezdőszektor azonban sehogy se jön ki, és biztos vagyok benne hogy ez miatt nem ismeri fel a Windows(0 bájtos RAW partíciót lát). Érdekes módon, az adatvisszaállító programok már látják a partíciót, a $Mft is köszöni jól van (a tükrözése azonban kuka, hiszen az a partíció legelején volt).
Azért is vagyok biztos hogy a CHS kezdőcím problémás, mert a Win-es lemezkezelő egy 500GB-nyi szabad helyet ír az adott partíció előtt, és a helyes (LBA) méret miatt túlfut a 2.3GB-os határon. Félő hogy ha ezzel próbálom helyreállítani, adatvesztés lesz belőle. A lemez logikailag 16 fejes és 63 szektoros.
-
Fr@nkieWilde
senior tag
Helló!
Következő problémával fordulok hozzátok.
Adott egy Asus M4A88T-M AM3 alaplap és egy Seagate ST4000DM005 4TB merevlemez.A helyzet az, hogy bekapcsolom a gépet, belépek a BIOS-ba, a BIOS látja/felismeri a merevlemezt.
A HD sentinel szintén látja/felismeri a lemezt.
A lemezkezelő is látja a lemezt.
Viszont semmilyen feladatot nem tudok tenni vele.Sajátgép még nem ismeri fel, ezért formázni szeretném a lemezkezelőben, de ott semmilyen utasítást nem tudok adni neki. Csak a súgóra tudok kattintani.
Az is érdekes, amit a HD sentinel ír a merevlemezről. Eddig ilyen szöveggel még nem találkoztam.Valahogy megoldható lenne, hogy használjam?
Képeket mellékeltem róluk:
Remélem tudtok segíteni! Nagyon köszönöm előre is! -
King Unique
titán
"A pen kvázi disk, nem elég csak partíciót leszedni róla, 1:1-ben kell klónozni."
Attól függ miről van szó. Például egy bootolásra használt pendrive-nál sem feltétlen muszáj, elég lehet szimplán csak a partíció / fájlok átmásolása. Ilyenek pl. az újabb Windows és WinPE verziók is. Ha UEFI boot van, akkor meg pláne sima ügy.
Olyat pl. VCD / CDFS megoldással szoktak kreálni, hogy csatlakoztatáskor automatikusan elindul egy program a pendrive-ról. Viszont jelen esetben nem derült ki, hogy pontosan miről is van szó. De mindegy, mert a particionálást nem érintő spéci dolgok amúgy sem éppen ennek a topiknak a témája.
-
wwhy
veterán
válasz
King Unique #1303 üzenetére
A folyamatot értem, eddig is volt klónozva a sw, másik pendrive-ra, de ez most speciális eset. A pen kvázi disk, nem elég csak partíciót leszedni róla, 1:1-ben kell klónozni. Amit én szeretnék, az valószínűleg lehetetlen, mert egy disk (SSD) partíciójára szeretném ráküldeni egy disk klónját. Nincs bootszektor vagy hasonló, sima .exe kellene induljon.
HUB sajnos nem megoldás, utazás közben/célterületen nem lóghat ki semmi a gépből, mert gyakorlatilag ellehetetlenítené a munkavégzést.
-
King Unique
titán
A teljes lemez klónozása, illetve a fizikai másolat készítése rendszerint úgy történik, hogy 1:1-ben ugyanazt a partíciószerkezetet alakítja ki a program a célmeghajtón, mint ami a forrásmeghajtón van. Ilyenkor pedig a célmeghajtón lévő korábbi partíciók és adatok törlésre kerülnek. De, ha csak a partíció van átmásolva, akkor az megoldható a célmeghajtó törlése nélkül is. Ilyenkor a célmeghajtón csak egy megfelelő méretű nem lefoglalt (unallocated) területet kell leválasztani a forrásmeghajtóról átmásolt partíció számára. Külső particionáló programoknál szokott lenni ilyen partíció másolása opció is (példa). Aztán, hogy használható lesz-e utána a hardverkulcsos szoftver az SSD-n, vagyis egy másik fizikai meghajtón, az már más dolog...
De amúgy nem feltétlen kellene ezt ennyire túlbonyolítani... Célszerűbb lenne inkább pl. egy (aktív) USB-hubot közbeiktatni és ahhoz csatlakoztatni a pendrive-ot, ha csak a gépen lévő USB-portok száma a gond.
-
Kerto
tag
válasz
#63718632 #1301 üzenetére
Megoldódott köszönöm,
Eszközkezelő látta csak, a lemezkezelő nem.
Végül az easeus partition masterral készítettem egy bootolható pendrive-ot, és ott sikerült partícionálni.
Érdekes, hogy windows alatt nem látta a partition master, és a telepítő sem.Érdekesség viszont, hogy a windows kötetkezelő azt írta a mai nap volt a hdd-nek az első indítása,
az ipon-tól viszont kértem tesztelést is a gépösszerakás mellé, hogyan lehet?
Új hozzászólás Aktív témák
- Ukrajnai háború
- Star Citizen
- Xbox Series X|S
- Star Trek
- Rise of the Ronin (PS5)
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Jövedelem
- Egy vagyont költ humanoid robotokra az egyik kínai EV-gyártó
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Beindultak a kínai startupok, a fejlesztőkért versenyez az OpenAI
- További aktív témák...