Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Particionálás

Hozzászólások

(#1307) szombi


szombi
tag

Sziasztok!

A 2TB-s vinyómon történt egy kis baleset, két partíció (rendszer:81GB, adat:1.8TB) valahogyan összecsúszott kb. 1MB hosszúságban. Lehet hogy már a partícionáláskor így volt(kb. fél éve!), és csak most, egy töredezettségmentesítés után levitte az adatos vinyó elejét ami így elszállt. Jelentem, tele volt pótolhatatlan dolgokkal. Nem vág földhöz, de azért egy icipicit fáj.

Mivel az EaseUS Partition Recovery semmit sem talált, a javításnak kézzel álltam neki, és ehhez a "Roadkill's Sectedit"-et használtam (a macskás vinyóbuherátor). Elmerültem a különböző bootszektorok lelkivilágába, MBR, VBR, EBR (igen, extended-ben volt!). Meg az NTFS BPB/eBPB-t is értem.

A bootszektor (NTFS VBR) visszaállítása viszonylag könnyen ment, ugyanis tükrözve van: ezzel kezdődik és végződik a partíció. Az eBPB-ből kiolvasható a partíció mérete (szektorokban). A lezáró szektor pozíciója és a partícióméret együtt kiadja a kezdő LBA címet is ami 171122688. A záró szektor (VBR tükör) címe 3907026936.

Ezekkel az adatokkal létrehoztam egy új bejegyzést (kézzel!!!) az MBR táblában, azonban a "CHS" résszel nem tudok mit kezdeni. A nagy lemezeknél az "utolsó szektor CHS-ben" mindig "FE FF FF", azaz jó eséllyel itt is működik. A kezdőszektor azonban sehogy se jön ki, és biztos vagyok benne hogy ez miatt nem ismeri fel a Windows(0 bájtos RAW partíciót lát). Érdekes módon, az adatvisszaállító programok már látják a partíciót, a $Mft is köszöni jól van (a tükrözése azonban kuka, hiszen az a partíció legelején volt).

Azért is vagyok biztos hogy a CHS kezdőcím problémás, mert a Win-es lemezkezelő egy 500GB-nyi szabad helyet ír az adott partíció előtt, és a helyes (LBA) méret miatt túlfut a 2.3GB-os határon. Félő hogy ha ezzel próbálom helyreállítani, adatvesztés lesz belőle. A lemez logikailag 16 fejes és 63 szektoros.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Particionálás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.