Hirdetés
- RIOS Gépház: Frissültek a felhasználói adatlapok, beállítások, fórumos aláírások
- eBay-es kütyük kis pénzért
- -szabi-: Kodi beállítása és használata CoreElec rendszeren
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
- Toomy: Majdnem banki adathalász csalás áldozata lettem.
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
orangutan4 #1499 üzenetére
Ahogyan az előző esetnél, úgy itt is érvényes az, hogy nem ártana valami konkrétum, pl. screenshotok a problémáról, mert anélkül max. csak találgatni lehet.
Meg itt nem derült ki az sem, hogy az a HDD hogyan volt használva, pl. nem-e RAID-ben, vagy a Windows 10-nél nem-e lett beállítva tárolóhelyként, alaplemez / dinamikus lemez-e. IDE / SATA / USB interfészen van-e csatlakoztatva, stb.
Amúgy meg ott van a parancssor (DiskPart), abban is meg lehet próbálni törölni, majd újraparticionálni a merevlemezt, ha a lemezkezelőben nem megy.2 db különálló unallocated terület alapesetben egyébként akkor szokott lenni, ha a 2+ TB-os HDD GPT helyett MBR-re van inicializálva (példa). Viszont ha tényleg csak 250 GB-os a HDD, akkor nem ez lehet a gond.
-
orangutan4
tag
Üdv, van egy 250gb-os Samsung hdd-m. Régről 2 partíció volt rajta. Ezeket szerettem volna egyesíteni, így mindent lementettem, leformáztam, és a Win10 számítógép kezelésben töröltem őket. Viszont az a gondom, hogy törlés után is 2 db különálló unallocated területként maradt meg, és nem vonódott össze. Sem kibővíteni nem lehet, sem zsugorítani. Ilyennel még nem találkoztam, ezt mi okozza, mit tehetek vele?
-
TunerJoe
senior tag
válasz
King Unique #1497 üzenetére
Rendben, köszönök minden segítséget!
Majd foglalkozok vele, csak én hülye véletlen belebarmoltam az SSD-mbe is, úgyhogy most swap partíció hiányában nem bootol a rendszer... -
King Unique
titán
válasz
TunerJoe #1496 üzenetére
Akkor meg az van, amit előzőleg linkeltem, vagyis a táblázat alapján exFAT fájlrendszerű partíciónál nem támogatja az átméretezést a GParted. Ha van Wndows is a gépen, vagy másik gépen, akkor az alól megoldható. Ha nincsen, akkor letöltesz pl. egy HBCD PE ISO-t, kiírod/rámásolod pendrive-ra az alábbi bejegyzés alapján, majd bebootod és annál van pl. AOMEI is, azzal meg tudod oldani a kiterjesztést, + akár a Windows/WinPE lemezkezelőjében is.
-
TunerJoe
senior tag
válasz
King Unique #1495 üzenetére
Töröltem teljesen az sdb3-at, az egész unallocated, de továbbra sem méretezhető az sdb2.
-
King Unique
titán
válasz
TunerJoe #1494 üzenetére
Azért nem tudod jelenleg kiterjeszteni, mert az sdb2 primary (elsődleges) partíció, az sdb3 meg extended (kiterjesztett), illetve azon belül logikai kötet/meghajtó volt a törlés (unallocated) előtt. Tehát az sdb2 kiterjesztéséhez előtte teljesen törölni kellene az sdb3-at úgy, hogy csak unallocated legyen az egész és ne extended.
Amúgy MBR-lemezen 4 db elsődlegesen partíció lehet, vagy 3 db elsődleges + 1 kiterjesztetten belül több logikai. De ezzel is csak MBR sémánál kell szórakozni, GPT séma szerinti lemezeknél már nem, meg az utóbbinál alapesetben 128 db elsődleges partíció lehet.
-
TunerJoe
senior tag
válasz
King Unique #1493 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
TunerJoe #1492 üzenetére
Ilyenkor szokás a lemezkezelő/particionáló programról mellékelni egy screenshotot, hogy látszódjon mi a helyzet.
Ha a 200 GB-os partíciót ki akarod terjeszteni, akkor ahhoz alapesetben az kell, hogy a másik partíció törölve (unallocated) legyen, valamint a kiterjeszteni kívánt partíció mellett, illetve után helyezkedjen el. Egyéb esetben nem fog menni, vagy max. a partíciók átmozgatásával. hogy az unallocated terület közvetlenül a 200 GB-os partíció után helyezkedjen el.
Ha Linux alól próbálkozol, akkor meg egyértelműen a GParted / KParted (KDE), a GNOME Disk Utility nem igazán alkalmas az átmozgatásra és átméretezésre. Illetve a GParted esetében is fel van tüntetve a linkelt weboldalon lévő táblázatban, hogy melyik fájlrendszernél milyen particionálási műveleteket támogat.
-
TunerJoe
senior tag
Sziasztok!
Van egy 320GB-os merevlemezem, amit adattárolásra használok, viszont 300-ból 100GB le van csípve belőle, mert operációs rendszer is volt rajta. Viszont nekem nincs szükségem az operációs rendszerre már, így a 100GB-os partíciót leformáztam, úgyhogy az most üres. De nem engedi semmilyen program beletolni a 200GB-os partíciót, ami exFAT fájlrendszerű.
Az lenne a kérdésem, hogy van arra lehetőség, hogy úgy növeljem a 200GB-os partíciót, hogy azt ne formázzam le?
Manjaro-t használok, és GParted illetve GNOME Disk Utility alkalmazással próbálkoztam. -
vd1992
tag
válasz
King Unique #1488 üzenetére
Minden partíció használatban van. Mindössze az a 103GB felszabadult, gondoltam összeollózom a mögötte levő partícióval, de így sikerült, aztán el akartam távolítani és azt a 39MB-ot mindenáron meghagyta és nem tudom eltűntetni.
-
King Unique
titán
Ha a 2 db D meghajtó összevonása a cél, akkor a Windows beépített eszközeivel az általában csak destruktív módon, az egyik törlése után szokott lenni, meg az is lehetőleg a kiterjeszteni kívánt kötet után és ne előtte helyezkedjen el. Adatvesztés nélkül és közvetlenül 3 rd party particionáló programokkal lehet összevonni 2 partíciót (példa).
Viszont itt dinamikus lemezről van szó, aminél nem újdonság a 2 azonos meghajtóbetűjelű kötet, amit alapesetben nem kellene piszkálni az esetleges adatvesztés és egyéb problémák elkerülése végett! Ha nem célirányosan használsz dinamikus lemezt, hanem csak éppen így sikerült alapon lett ilyen, akkor javasolt róla lementeni az adatokat, majd átkonvertálni alaplemezzé és aszerint újból inicializálni, particionálni, formázni, majd utána visszamásolni rá a fájlokat. Bár külső particionáló programok akár adatvesztés nélkül is meg tudják oldani a dinamikus lemez alaplemezzé konvertálását, de fontos adatoknál azt előzetes mentés nélkül a jelenlegi felállásnál max. saját felelősségre javasolt próbálgatni.
Másik opció, hogy hagyod úgy a lemezt, ahogyan most van, meg ha nincs hova lementeni róla az adatokat. + Ez már amúgy is össze van gányolva, rajta a korábbi Windows-telepítés maradék partíciói (WinRE, ESP), azok sem lettek törölve, ott van egy elsődleges partíció meghajtóbetűjel nélkül, 103 GB unallocated terület parlagon, ráadásul mindegyik a már meglévő kötetek előtt, vagyis oly mindegy, hogy most 1, vagy 2 db D meghajtó van... -
King Unique
titán
válasz
steewcv65 #1485 üzenetére
Mármint ha klónozni akarod a HDD-n lévő Windowst SSD-re, akkor számos program van ilyen célra, amelyik közül pl. a Macrium Reflect ajánlott ilyen célra. Az meg elég alap, hogy nyilván nem kizárólag csak a C partíciót mentjük/klónozzuk, hanem a Windows számára BIOS/MBR és UEFI/GPT módban egyaránt létrehozott kisebb partíciókat (pl. SR, ESP, WinRE) is.
-
steewcv65
őstag
Sziasztok!
Kérdésem lenne hozzátok!
Van egy hdd amiről egy partíciót szeretnék átmásolni egy ssd-re !Milyen programot ajánlotok hozzá!?
Amit másolnék azon van operációs rendszer is és szeretném,ha az megmaradna!Üdv
-
catoka
csendes tag
válasz
King Unique #1483 üzenetére
Koszonom a valaszt!
(Csak azert irtam oda is, mert gyorsan kellett a segitseg). -
King Unique
titán
Először is alapesetben nyilván eleve GPT-re kell inicializálni egy 10 TB-os merevlemezt 512e logikai/fizikai szektormérettel ahhoz, hogy használható legyen a 2 TB feletti lemezterület, ez alap. Ez alól USB-n max. a 4Kn megoldás lehet kivétel, akkor használható, particionálható MBR alapon akár 16 TiB-ig is (bővebben).
Másrészt alapesetben egy belső / külső adatlemezen 1 db partíciót szokás létrehozni, pl. a gyárilag készre szerelt külső merevlemezeken is rendszerint 1 db partíció szokott lenni, illetve pontosabban GPT-re inicializálva 2 db lesz a rejtett MSR okán. Az ettől több partíció létrehozása viszont leginkább felhasználói igények függvénye, amit eleve neked kellene tudni. Ha pl. bizonyos tartalmak minél elszeparáltabb tárolása, a nagyobb adatátviteli sebesség kihasználása miatt a lemez elejének elkülönítése, eltérő fájlrendszerek használata, vegyes használat (operációs rendszer futtatása + adattárolás). stb. a cél, akkor lehet értelme a többpartíciós megoldásnak. Ha nincsenek ilyen igények, akkor viszont maradhat "egyben" a teljes lemezterület.
Legközelebb 1 kérdést elég lesz egyszerre 1 topikban feltenni, nem feltétlen kellene ugyanazt kb. egyidőben egy másikban is. Köszi!
-
catoka
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Seagate Ironwolf Pro 10TB-os 7200 RPM-es 3,5"-os HDD-m.
Kizárólag adatmentésre használnám (Film, képek, ISO) külső USB-s házban.
Csak a mentés idejére kapcsolnám be. GPT-re szeretném particionálni.Kérdésem a következő lenne:
A 10TB-ot hagyjam 1 partíciónak vagy érdemesebb ketté választani (2x5TB)?Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Bajgunar
senior tag
R Studio
Ezzel filonként kijelölve lehetett kivalasztani mit szeretnék visszaállítani. Igaz anno még a formatált hdd-n is találtam vele filokat. De már nincs meg a program.
Akkor megtanultam, mit, hogyan, hova mentek, s már nincs szükségem ilyen visszaállítgatásokra.
Esetleg tudom ajánlani.
Szerintem az ilyen getdataback, meg hasonló társainál 100x jobb EZ a program.
Igaz kicsit húzós az ára... -
King Unique
titán
válasz
Tomii.k #1479 üzenetére
Akkor elsődlegesen a standard adatmentés javasolt, mint már említve volt az előző válaszban, + Azokra a téma topikjából linkelt hozzászólásban felsorolva konkrét programok, amik között van ingyenes és fizetős egyaránt. Ahol egyrészt a fizetősből is nyilván azt javasolt megvenni, amelyik megtalálja a fájlokat, megfelelő eredményt ad a keresés után. Másrészt az nem meglepő, ha a teljes keresés sokáig eltart a meghajtó tárolókapacitásától és adatátviteli sebességétől függően. Viszont ha irreálisan lassú, akkor érdemes ránézni a meghajtó állapotára is pl. a HDS programmal. Az pedig alap adatmentésnél, hogy lehetőség csak olvasás történt a mentendő lemezről és írás ne, akkor ne legyen formázás, konvertálás stb., mert az ronthatja a mentés esélyét.
-
Tomii.k
csendes tag
válasz
King Unique #1478 üzenetére
Igen, természetesen fontos adatok visszanyerése lenne a cél, a korábban javasolt partitionwizard-al könnyedén visszaraktam dinamikusbol normálba. itt tartok.
A testdisk en 1 napja ugrál 4-5% között, pedig ez jo lenne, de mivel az 1TB os vinyora került sajnos a fontos adatok mellé gta5 meg 1-2BF, igy tartok töle soha nem végezne ez a testdisk mert még csak 10k file-nal tart. minden mást fizetösnek találtam, azok is némelyik orák voltak mire végigment es utanna dobja fel, hogy fizetösek.
nemtudom mostmár mi tévő legyek ,tegyük fel, vmelyiket még ha meg is venném, lehet nem is lenne jó, szóval kétszer tizenezer kiadás nagyon huzás lenne.nemtudom esetleg más ötleted volna-e mindenfenti (régi) posztos javaslaton végigmentem...
-
King Unique
titán
válasz
Tomii.k #1477 üzenetére
A többi hasonló particionáló programban is általában a fizetős kiadások (≥ Pro) tudják ezt, pl. az AOMEI esetében is. Ha full ingyenes megoldás kell, akkor ott van a Windowsra is elérhető TestDisk.
Az a leírtakból viszont nem derült ki, hogy esetedben mi a célja a partíció visszaállításának. Ha pl. fontos fájlok visszaszerzése, akkor a formázott/törölt partíció közvetlen visszaállítása helyett a standard adatmentés az elsődlegesen javasolt és az adatokra nézve biztonságosabb módszer. -
Tomii.k
csendes tag
Sziasztok EsaseUS particio visszaállitása fizetőssé vált, erre keresnék ingyenes megoldást, bizonyára volt róla szó a topikban, de nem találtam. köszönöm.
-
Bajgunar
senior tag
Sziasztok. Kérdésem lenne.
Ismerős gépe. Hdd volt benne. Kérte dobjam ki belőle, cseréljem ssd-re. Full win tiszta telepítés.
Ok. Pendrive be. Win telepítés.
Nincs bedugva semmi csak az ssd.
Látja is, elindul telepítő, kiválasztom ssd. Partíció létrehozás, format, enter. (Ssd-n).
Fel is települt win.
DE! Nem csinált semmi rendszer számára fenntartott helyet.
?
Ilyenkor mi van? Baj hogy nincs? Vagy nem érdekes. Kicsit messze lakik, nem tudok odaugrálni mókolni.
Most így maradt. Megy, patent minden.
Csak nem hozott létre a win magának ilyen 500 Mb-os partíciót.
Nem, nem nem látom. Egyáltalán nincs. Lemezkezelőben sem. 120Gb-os crucial ssd. 117.9-nek látja.
Szóval patent minden, csak nincs ilyen partíció.
Hagyjam így? Nincs kedvem megint molyolni vele. -
ryger
aktív tag
válasz
King Unique #1474 üzenetére
Sajnos a HDS is csak nez, nem olvassa be a vinyot, egyebkent nekem is fut egy regi 4.71-es promocios valtozat mar evek ota.
Jo hir amit irtal, akkor ezek szerint nem kell a kulcsal foglalkozni, az menni fog magatol, Home volt fent az biztos. Nem surun installalok mar gepeket manapsag, igy nem ismerem a 10-et ilyen melysegekben de orulok most.
Koszonom meg egyszer, kellemes estet kivanok -
King Unique
titán
Ja, hát ha nehezen/nem olvasható a forrásmeghajtó (HDD), mert éppen tele van szektorhibával (HDS mit mutat?), akkor nem meglepő, ha nem megy a klónozás és rendre hibára fut a program... Meg ha ütközik tárolókapacitás, lemezterület tekintetében a forrásmeghajtóról a célmeghatóra rámásolni (klónozni) kívánt partíciók mérete, azokon lévő adatmennyiség, akkor szintén nem meglepő, ha nem megy, lásd az előző válaszban leírtakat.
A termékkulcsot meg eleve nem kell matatni, nem kell egy újratelepítésnél újból megadni, ha 1x már telepítve és aktiválva lett azon a gépen a W10, amit a telepítő is világosan leír az aktiválásnál. Max. arra kell figyelni, hogy a licencnek megfelelő kiadás legyen a telepítésnél kiválasztva és telepítve. Azaz ha Home kiadáshoz van azon a gépen digitális licenc, termékkulcs, akkor azt és ne Pro/egyéb kiadást.
-
ryger
aktív tag
válasz
King Unique #1472 üzenetére
Szia,
Macrium 7.2.4601 es WIN 10 koltozne. Sajnos a HDD mar annyira halott, hogy most be sem olvassa a gepem, par hete meg sikerult neki. Igen, alapbol nem fer ra de en, naivan, ugy gondoltam, ha azt mondom csinalja, akkor levagja ami nem fer ra es clonozza ami igen.
Minden particioval, lemezzel kapcsolatos progi csak var amikor radugom a gepre, lehet akkor dobom az egeszet csak nem akartam installalni egy uj rendszert meg kulcsot matatni mert a registry mar nem elerheto ugye es cimke sincs mar a gepen
Ha van valami otleted a kulcsal kapcsolatban akkor szivesen veszem, egyebkent pedig koszonom a segitseged -
King Unique
titán
Egyrészt nem derült ki, hogy pontosan mit jelent ez a "minden particiojaval", ráfér-e egyáltalán az SSD-re, mert ugye az 1 TB-os forrásmeghajtó és az 500 GB-os célmeghajtó kapásból üti egymást. Valamint a forrásnál szükség esetén (hogy ráférjen) zsugorítani kell a kötetet, valamint a Macrium Reflect programban is van lehetőség a klónozás előtt a partíciók méretét megváltoztatni.
Másrészt az sem derült ki, hogy pontosan milyen Windows lesz klónozva és a Macrium Reflect melyik verziójával, mit jelent a "nem akarja befejezni", mi a pontos hibaüzenet, hibakód. Ha pl. W10 1903 és újabb verzió, ellenben a Macrium túl régi, akkor az okozhat gondot (példa).
-
ryger
aktív tag
Sziasztok,
Egy 1 TB-os HDD-rol szeretnek egy mukodo WIN-t egy 500GB-os SSD-re koltoztetni (laptophoz), minden particiojaval. Probaltam a Macrium Reflectet de nem akarja befejezni a dolgot de lehet en csinalok valamit rosszul. Ha nem jo topikban vagyok akkor elnezest kerek
-
King Unique
titán
válasz
andras833 #1469 üzenetére
Itt az is kérdés, hogy már meglevő telepítésnél, vagy egy esetleges újratelepítésnél. Amúgy meg a Windows telepítője létrehozza a rendszer számára fenntartott kisebb partíciókat BIOS/MBR és UEFI/GPT telepítésnél egyaránt, + Windowszal előtelepített laptopoknál szokott lenni gyári recovery partíció is (példa). Vagyis nyilván nem a felhasználónak kell a-tól z-ig minden partíciót létrehozni. Max. az szokott kérdés lenni, hogy egyben (csak C) legyen a lemezterület fenn maradó (nagyobb) része, vagy legyen pl. külön D partíció is az egyéb tartalmaknak. Amit alapvetően neked kellene tudni, eldönteni a saját igényeidhez mérten, valamint azt is, hogy ha felosztod, akkor mennyit szánsz a Windowsnak (C) és mennyit a D-nek. Tanácsként max. annyit lehet mondani, hogy ha már van bruttó 1 TB, akkor a C-t nyilván nem érdemes kicentizni, legyen legalább pl. 100 GB. De lehet több/kevesebb is attól függően, hogy mi kerül rá, mi lesz rajta tárolva, ami szintén neked kellene tudni, nem másoknak kitalálni.
+1: ha a rendszermeghajtó 5400-as laptop HDD, akkor azt nem ártana SSD-re cserélni, már ha a megfelelő sebesség és a gyors működés a cél. A HDD meg megtartható adattárnak ODD helyére rakott HDD Caddy-ben, vagy USB-s külső házban.
-
andras833
újonc
Sziasztok!
Van egy Acer laptopon 1tb-os HDD-vel. (Win10 pro) Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan érdemes partícionálni? Amit feltelepitenék rá: Chrome-ot, Vírusirtót, Qbittorrent, Teamviewert.Köszönöm a segítséget előre is.
-
jamez
senior tag
válasz
King Unique #1467 üzenetére
Így világos már. Ahhoz szoktam mikor a 90-es években a hordozható rackekben cipeltük egymáshoz a vinyókat.
-
King Unique
titán
Ha tönkremegy az eredeti külső ház, akkor normál (jó) esetben át lehet helyezni a HDD-t másikba is és kezelni fogja, hozzáférhető lesz USB-n a tartalma. A gond akkor van, ha a 2 külső ház pl. eltérő szektorméretet használ USB-n, akkor nem lehet hozzáférni a másikban, plusz akár a gépbe téve SATA-n a HDD tartalmához. Ha jelen esetben SATA-n nem lehetett, akkor valószínűleg az utóbbi eset állt fenn.
Egyébként meg biztonsági másolatok és akkor nem lesz gond. Sőt, ha fontos adatokról van szó, akkor alap, hogy azokról legyen más offline és / vagy online tárolókon is másolat, ne kizárólag csak 1 db fizikai tárolón legyenek meg másodpéldány nélkül.
-
jamez
senior tag
válasz
King Unique #1465 üzenetére
Bocsánat a homályos vagy elégtelen leírásért.
Egy másik táppal megy már az LC-power ház. Így benne látszik rendben a vinyó is.
De a zavarom ott van még, ha tényleg betojik a ház és nem tudsz olyat venni, akkor bukod ami a HDD-n van?SImán SATAra kötve volt 1 db RAW és 2db unallocated ha jól emlékszem.
-
King Unique
titán
Most sem derül túl sok konkrétum, de könnyen lehet, hogy az a gond, ami az előző esetnél. Annál pedig 1x már ki lett fejtve a téma, felsorolva a lehetséges okok (pl. titkosítás, eltérő szektorméret), stb. Ha a tápegység ment tönkre, akkor viszont elvileg nem is kellene működnie az eszköznek.
"A win10 3 particiót lát. DE nem azt amit kéne."
Jó, de hol, fájlkezelőben, lemezkezelőben? Amit kéne, az a lemezelőben netán RAW, nem lefoglalt (unallocated), vagy mi?
-
jamez
senior tag
Kiderült, hogy a külső táp lett kuka, de továbbra sem értem, hogy a külső házak milyen formátumban formáznak?
Kiveszem belőlük a HDD-t és nem látja a windows, de még más házba sem tehetem át?? -
jamez
senior tag
Valaki mentsen meg!
Máraúgy tűnik beszart egy másiklc-power házam is. Átrakom egy másik házba a HDD-t, de nem látja a rendszer. Sebaj direkt rákötöm SATA-ra. A win10 3 particiót lát. DE nem azt amit kéne.
Mi folyik itt? Minden külső házban leformázott HDD, csak a saját házában hajlandó működni???
-
jamez
senior tag
válasz
King Unique #1461 üzenetére
Nem látom az eredeti panelem hogy lötyögne vagy bármi baja lenne. Megnézem egy új USB kábellel. Hátha segít rajta.
Az áramellátás amúgy rendben pittyeg is a windows, de nem jelenik meg sehol mint meghajtó.Lemezkezelőben sem.
Ha átteszem az rack-be akkor látja hibátlanul a drive-ot csak ugye nincs rajta partíció. -
King Unique
titán
Ha az alzat levált a PCB-ről, vagy lötyög és emiatt érintkezési probléma van, akkor azt elvileg vissza lehet forrasztani. Valamint az USB-kábelt is lehet cserélni, ha hibás. Továbbá a lényeg az, hogy ha hardveres titkosítást használó My Book, akkor mindenképpen kell az eredeti SATA-USB panel a HDD-n lévő adatok hozzáféréséhez. Ha ahhoz csatlakoztatva a Windowsban megjelenik a drive fizikai lemezként az eszközkezelőben és a lemezkezelőben, valamint megvan a reális kapacitása (2 TB) és nem 0 bájt, akkor lehet esély az adatmentésre akár otthoni módszerekkel is. Ellenkező esetben viszont max. adatmentéses cég jöhet szóba, már ha megér annyit a dolog.
Adatmentéses ügyben viszont már az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellene érdeklődni a konkrét lehetőségek felől. Meg amúgy is inkább ott kellett volna, ha kifejezetten az adatmentés a cél és nem szimplán csak a particionálással kapcsolatos a kérdés.
-
jamez
senior tag
válasz
King Unique #1458 üzenetére
Igen egy 3.5-es 2 Tb-os WD-ről van szó. Mybook.
-
jamez
senior tag
válasz
King Unique #1458 üzenetére
Sajnos ezt többszörösen megszívtam, hiába rakom rá az eredeti elektronikát valami gond van az USB csatlakozóval.
-
King Unique
titán
Az nem derült ki, hogy pontosan milyen WD külső merevlemezről van szó, se a tárolókapacitása (X GB / TB). De vélhetően 3,5"-os lehet, mivel a 2,5"-os modellek jellemzően integrált USB-sek, ezért nem lehet a bennük lévő belső HDD-t SATA-n csatlakoztatni. Ha pl. 3,5"-os My Book, akkor azoknál rendszerint hardveres titkosítás van, vagyis a HDD-t kivéve az eredeti külső házból máshol nem lehet hozzáférni annak tartalmához. De az is gondot okozhat főleg a 2 TB feletti lemezeknél, ha a 2 külső ház eltérő (pl. 4Kn vs. 512e) szektorméretet használ USB-n, akkor szintén nem, vagy csak részben lehet másikba áthelyezve a HDD-t hozzáférni annak a tartalmához. A másik külső házban ilyenkor max. teljes újraparticionálás után lesz újra rendesen használható a merevlemez, ahogyan az előbbi esetben szintén, de akkor immáron a korábbi adatok nélkül.
-
jamez
senior tag
válasz
King Unique #1456 üzenetére
Sajnos azért került ki a WD eredeti tokjából, mert ott nem ment, és ez okozta a hibát. Ha tudtam volna előre...
-
King Unique
titán
Az előző válaszban le van írva, hogy általánosan mit lehetne ilyenkor csinálni és a közvetlen visszaállításhoz is linkelve vannak programok, leírások. Tessék elolvasni!
"Kivettem a keretből és átraktam egy másikba."
Ez viszont más megvilágításba helyezheti az egészet. Ha az eredeti USB-s külső házból ki lett véve és egy másikba lett téve a HDD, az bizonyos esetekben okozhatja azt, hogy a másikban nem lehet hozzáférni a tartalmához. Max. újrainicializálás és újraparticionálás után használható újra a HDD, de akkor értelemszerűen a rajta lévő adatok is törlődnek. Vagyis ha az adatok megtartása a cél, akkor a kézenfekvő megoldás a HDD eredeti külső házba történő visszahelyezése lenne.
-
jamez
senior tag
válasz
King Unique #1454 üzenetére
köszönöm a választ, most úgy látja a win10 hogy "nem lefoglalt". És ez a inicializálós ablak jött föl.
Van valami recovery program aimvel visszaállítható az elveszett partició? Nem értem mi történt. Kivettem a keretből és átraktam egy másikba. Ennyi történt.
-
King Unique
titán
Ha már előzőleg particionálva, akkor normál esetben nyilván nem kérdez rá erre és nem kell újraparticionálni. Gond akkor van, aha az NTFS kötet RAW lett, de akkor max. formázni akarja a fájlkezelőben. Ha inicializálatlan lett, akkor a lemezkezelőt megnyitva megjelenik az az opció és az MBR / GPT lehetőség. Viszont ahogyan a formázás, úgy az (újra)inicializálás is destruktív folyamat, a meghajtó tartalmának törlésével jár. Vagyis nyilván nem kellett volna azt választani... Meg ha már inicializálni akarja a Windows, akkor eleve nem lehet hozzáférni a korábbi partícióhoz sem, mert nem lefoglalt (unallocated), szóval nem utána tűnt el, hanem már amúgy sem jelent meg.
"Valahogy vissza lehet hozni?"
Jó esetben igen, egy másik topik hozzászólásában részletezve van, illetve a közvetlen visszaállítást jelen esetben egy másik leírás jobban szemlélteti. Viszont egyrészt mivel újra lett inicializálva a lemez (írás történt rá, ami tilos), ezért a sikeres helyreállítás / adatmentés esélye csökkenhet. Másrészt a bztonságosabb módszer az adatokra nézve az utóbbi, vagyis az adatmentés.
-
jamez
senior tag
Sziasztok!
egy USB-n csatlakoztatott külső WD vinyómra megkérdezte a w10, hogy milyen partíciót akarok és szerintem a GPT-re nyomtam.
Azóta eltúnt a partició az adatokkal.Valahogy vissza lehet hozni? Nem igazán tudtam ez miről szól.
-
Kis Tigris
tag
válasz
King Unique #1451 üzenetére
Elég laikus vagyok a témához, értelmeznek kell miket írtál, de nagyjából ok
Sok cucc le volt mentve, de nem mindennek volt hely, ez is adta a bonyolultság helyzetét: pakolásztam vagy 90Gb-ot ide-oda. A cél az volt végül is, hogy legyen 2 szűz partíció, s egy szűz ú Win7. Elég egyszerű lett volna alap esetben, ha a Win7-ről tudok bootolni, de sajna az a ps2 billentyű hiánya miatt ki volt lőve /
"Max. előtte a régi rendszer boot bejegyzését célszerű eltávolítani, ha még ott van a rendszerindító menüben." Na látod, ez lehetett az egyik ok, ami miatt nem engedte törölni a D-t, hiába volt már a C-n újabb Win, a D-n is élő aktívnak látta, gondolom...
"Viszont az nem derült ki, hogy a formázásnál mi a pontos hibaüzenet," Nem volt semmi hibaüzenet, egyszerűen mikor rámentem a D-re a lemezkezelőben, szürke "inaktív" volt a formázási parancs...
"szokott lenni egy kb. 100 MB-os partíció" Igen, volt/van, nem is értettem hogy mi az.És igen, a D volt kijelölődve aktívként :/
De minden jó ha vége jó, nagy nehezen csak megoldódott
Habár nem az én érdemem, hanem csak a vakszerencséé: valahogy csak bejött a bios egy újraindításnál (nem tudom, beragadhatott az USB progija vagy valami, de érzékelte a billentyűz), így tudtam bootolni a Win telepítő lemezéről, tudtam törölni majd újra építeni a D meghajtót. A C-t nem lehetett (de ezt már tegnap sikerült, szüóval nagy baj nem volt), mert a 90Gb mentetlen adat azon volt a Win mellett. Szóval csináltam egy újra telepítést rá (mert mikor a D-t formáztam, véletlen a 100Mb-os is ment a levesbe, onnantol meg "hiányzó btmg" hibával nem indult semmi),lett egy Old Win mappám, amit már gond nélkül tudtam törölni
Szóval most ott tartok, hogy már az új Winről írok, ami folyamatosan sikít 182 letöltendő frissítés miatt, szóval még sztem ez a nap rá fog menni újra belakni -
King Unique
titán
válasz
Kis Tigris #1450 üzenetére
Ha már a D-re telepítetted a W7-et 2. körben, akkor gondolom előtte az említett cuccok le lettek mentve onnan. Majd aztán ha újra a C-re és most is arról fut a rendszer, akkor viszont tudni kellene törölni, formázni a D kötetet akár a meglévő Windows alól is. Max. előtte a régi rendszer boot bejegyzését célszerű eltávolítani, ha még ott van a rendszerindító menüben.
Viszont az nem derült ki, hogy a formázásnál mi a pontos hibaüzenet, miért nem engedi, nem lett mellékelve screenshot a lemezkezelőről sem, ahol a partíciók látszanak. Az utóbbi azért is lényeges, mert ha BIOS/MBR, más néven Legacy (CSM) módban lett telepítve a W7, akkor ott (is) szokott lenni egy kb. 100 MB-os partíció a rendszer számára fenntartva. Viszont ha az nem jött létre külön a lemez elején, hanem jobbik esetben a C-re kerültek azok a fájlok, rosszabb esetben a meglévő D-t használta erre a célra és az lett megjelölve aktívként, akkor az utóbbi szívás és vsz azért nem engedi formázni... Na ezért sem feltétlen jó fixen előparticionálni a lemezt, meg szimplán csak formázni a C-t, nem véletlenül javasolták a másik topikban is a korábbi telepítés partícióinak törlését.
-
Kis Tigris
tag
Sziasztok
Volt tegnap nem kis kálváriám a Win7 újra rakásával (vagy 5 éve nem volt újra rakva), este nagy nehezen több órás szenvedés után sikerült.
De... 2 partícióm van, c és d. C volt mindig is a rendszerpartíció (150Gb) a D meg tároló + játékok install helye (750Gb). Tegnap kényszerűségből a D-re is kellett telepítenem a Win7-et. Aztán nagy nehezen sikerült az eredeti helyére a C-re. Most a D-t szeretném "szűzzé" tenni, de az istennek sem tudom újra formatálni, gondolom azért mert ott is van egy Win7 példány :/ Fájlokat nem tudom törölni onnan (gondolom mert rendszerfájlok), a Windows telepítőből nem tudok szintén formatálni, mert USB billentyűzetem van, s újraindítás után ugyebár hamar be kellene az F2-vel lépni a biosba a bootolást a dvd meghajtóra állítani, de akkor még az USB billentyűzet nem aktív :/
Van erre valami megoldás??? Vagy létezik valami program, amit C-ről indítva mindenféle tiltást és korlátozást kikerülve törölné és újra rakná a D partíciómat?
Válaszokat előre is köszönöm -
King Unique
titán
válasz
prosectura #1448 üzenetére
Ha adatmentés a cél, akkor eltévesztetted a topikot... Ez esetben eleve az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellett volna / kellene érdeklődni.
Egyébként attól, hogy dinamikus lemezről van szó, még nem feltétlen jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet róla utólag adatot menteni. Ott van pl. az EaseUS szoftvere, az a linkelt leírás alapján támogatja.
-
prosectura
tag
Sziasztok!
Sajnos egy régebbi gép régi HDD-ján letöröltem a partíciót. Hogy lehetne visszaállítani, dinamikus volt a hdd sajnos így a szokásos programok nem működnek vele. Ha átállítom normálra dinamikusról utána még van esély az adatok visszaállítására?
Köszi
-
King Unique
titán
válasz
Vikitorony #1446 üzenetére
Ez nem attól függ, hogy HDD / SSD, meg nem kizárólag csak az előbbiekre vonatkozó "beidegződés". Attól függ, hogy kinél mik az igények, mekkora a rendszermeghajtó tárolókapacitása, mekkora hely szükséges a Windows rendszerpartíciójának (C). Van aki pl. egy 120 GB-os SSD-n is több partíciót hoz létre, mivel nyilván nem kell magának a Windowsnak bruttó 120 GB, lehet egy része adatpartíció, vagy akár másik OS számára fenntartott. Plusz SSD-knél az OP miatt van aki particionálatlanul hagyja a lemezterület X%-t, de amúgy elég az is, ha meglévő partíción belül van elegendő szabad terület. Meg a már említett praktikussági okok pl. egy újratelepítésnél, rendszermentésnél, klónozásnál, vagyis hogy ne kelljen amiatt a teljes lemezt törölni, vagy lementeni / visszaállítani. Viszont ha valaki a C-re pakol mindent, meg egy rakás tárhelyigényes programot, nem akar másik OS-t is telepíteni stb., akkor nála nyilván célszerűbb "egyben" hagyni. Egy 512 GB-os / 1 TB-os SSD esetében szintén hasonló a helyzet, egyrészt nyilván ott sem, sőt pláne nem kell akkora tárhely szimplán a Windows számára. Másrészt az már az egyéni igényektől, használati szokásoktól függ, ki hogyan osztja fel, vagy éppen hagyja egyben (C) a lemezterületet.
-
Vikitorony
tag
Üdv!
Korábban rendszer HDD-knél jellemzően úgy particionáltam, hogy x GB az OS-nek, a maradék pedig adattárolásra - arra az esetre, ha újra kell húzni a Win-t, ne kelljen mindent lementeni, elég legyen a C-ről átmásolni D-re a mentendőt, aztán "format C:".
Nagyobb SSD-nél ki hogyan szokta csinálni? 128-256 GB-os SSD-nél én semmiképp nem szoktam több partícióra osztani, de egy 512-es vagy 1 TB-os SSD-nél ki hogy csinálja? Érdemes a régi HDD-s "beidegződést" alkalmazni, vagy teljesen felesleges?
-
Falovas
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD #619 üzenetére
Nagy köszi a segítségedért! Most szaladtam bele egy 3TB-os tároló partícionálásába, és a 2TB fölötti részhez nem engedett a Win7 hozzá nyúlni mivel nem a GPT-t volt kiválasztva.
Köszi még egyszer!!! -
Pakmara
őstag
válasz
King Unique #1443 üzenetére
Oks, így fogom. Köszi
Pakmara
-
King Unique
titán
válasz
Pakmara #1442 üzenetére
A rendszer működéséhez azokat a partíciókat muszáj feltétlen átklónozni, amiket a Macrium Reflect is megjelöl Windows logóval. Vagyis a lemez elején az 500 MB-os system reserved partíciót és a Windows rendszerpartícióját (C). A WinRE partíciót elvileg nem feltétlen kötelező, de ha a jelenlegi telepítéshez tartozik, akkor célszerű azt is, mint már említve volt.
BIOS/MBR telepítésnél az alapértelmezett partíciókiosztás az, ha a WinRE a C után helyezkedik el. Tehát elvileg lehet akár azt is, hogy 1. a system reserved, 2. a C, majd megnövelni a programban a C méretét, a WinRE pedig drag & drop módszerrel megy a lemez végére. Vagy az előző válaszban említett módszerek valamelyike szerint megoldani. Az előbb linkelt leírásban a WinRE méretére is kitérnek. Ha kisebb 500 MB-nál, akkor javasolt legalább 50 MB szabad helynek lennie rajta, ami esetedben pont van is. Tehát nem feltétlen szükséges piszkálni, átméretezni, meg egy build upgrade során a Windows is módosíthatja, vagy akár újra létre is hozhatja.
-
Pakmara
őstag
válasz
King Unique #1441 üzenetére
Ah, köszi. Eszembe se jutott, hogy szimplán "bedobálni" is lehet. Szerintem akkor az első variáció lesz. Beteszem másodiknak a C:-t megnövelem a méretét, és harmadiknak megy a WinRe. Utóbbinak elég a jelenlegi 470 Mb vagy érdemes kicsit többet pakolni? Mondjuk 1 Gb-t
Még egyszer köszi, Pakmara
-
King Unique
titán
válasz
Pakmara #1440 üzenetére
Azért nem tudod kiterjeszteni a teljes tárterületre, mert a C után ott van az a 470 MB-os partíció, ami vélhetően a helyreállítási partíció (WinRE). Ilyen utólag a funkciófrissítéseknél (build upgrade) szokott létrejönni a C után. Ha így történt és a jelenlegi telepítéshez tartozik, akkor viszont célszerű átklónozni azt is.
Ha a C kiterjesztése a cél, akkor vagy úgy klónozod át a Windowst, hogy a WinRE partíciót kihagyod (?) és csak a másik 2 partíciót, vagy drag & drop módszerrel a helyreállítási partíciót a C elé rakod. Vagy a klónozás után csinálod meg a kiterjesztést, de ahhoz eleve külső particionáló program fog kelleni (példa).
A másik opció pedig az, hogy nem piszkálod, hanem átklónozod ahogy van, majd utána létrehozol a nem lefoglalt területen egy másik partíciót. A C jelenleg így sem kicsi és van rajta elég szabad hely, na meg magának a Windows 10-nek sem kell nyilván bruttó 500 GB-os rendszerpartíció.
-
Pakmara
őstag
válasz
King Unique #1439 üzenetére
Sziasztok!
Egy 250-es SSD-ről szeretném átköltöztetni a Win-t és néhány programom egy 500 GB-osra Macrium Reflect segítségével. A valamit nem jól csinálok mert a partíciók méretezésénél. A jelenleginél C:-nél nagyobb méretet nem tudok beállítani és kimarad egy 232.88 GB-os rész. Mit csinálok rosszul?
Köszi, Pakmara
-
King Unique
titán
válasz
robi191 #1438 üzenetére
Mikor?
A lemezkezelő csak akkor opció, ha destruktívan (adatok és partíciók törlésével) kell MBR-ről GPT-re konvertálni és nincsenek a lemezen Windows által létrehozott védett partíciók (pl. ESP, WinRE). Ellenkező esetben viszont parancssor (DiskPart) szükséges, illetve az adatvesztés nélküli átkonvertáláshoz eleve külső particionáló program. Szóval ha már módosítás, akkor egyrészt így pontos. Másrészt, ha elolvasod a teljes történetet, akkor láthatod, hogy a fórumtag eleve külső programmal állt neki és annak megfelelően voltak leírva a lehetőségek.
-
robi191
csendes tag
válasz
King Unique #1238 üzenetére
Ezt most találtam meg, javasolnék egy kis módosítást:
(ez a hátránya, ha olvasgatjuk a korábbi beírásokat.)
Ha MBR, akkor pedig a fentebb említett módszerek (pl. diskpart) valamelyikével GPT partíciós sémát kellene beállítani. De egyébként az említett programban is vannak különféle lehetőségek.
A javasolt módosításom:
Felesleges külső programot használni hozzá, és nem kell parancssorba se belépni diskpart-hoz.
A windows lemezkezelőben elég a disc-re kattintani átállítani GPT-re. -
King Unique
titán
válasz
Morgó Ceruza #1436 üzenetére
Amit te akarsz, az két külön dolog, mármint a klónozás és az (ingyenes) OS upgrade. Ha az előbbit már sikerült megoldanod a Macrium Reflect, vagy más programmal, akkor minek kérdezed? Az utóbbi meg nem particionálás téma, hanem Windows, ez esetben Windows 10. Ahol egyébként egy másik válaszban nemrég le volt írva a lényeg az upgrade-re vonatkozóan.
Az egyébként nem derült ki, hogyan klónoztad a 7-est, de ilyenkor nyilván nemcsak a rendszerpartíciót (C) kell átklónozni, hanem a kisebbeket (pl. 100 MB-os) is, ha létrejöttek a telepítésnél. A másik meg az, hogy régebbi Windowsról nem minden esetben az upgrade a legjobb megoldás az újabbra váltáshoz, van hogy érdemesebb inkább klasszikus újratelepítést csinálni, úgy felrakni jelen esetben a 10-est. Valamint akármelyiket is választod, előtte megnézni, hogy az adott hardvernél van-e hozzá megfelelő támogatás, driverek stb. Ha újabb típusú a hardver, akkor elvileg kellene, de amúgy akár régebbi gépeken is működhet jól, meg képes automatikusan letölteni és telepíteni a szükséges drivereket.
-
Morgó Ceruza
újonc
Milyen programmal és hogyan lehet Windows 7 rendszerpartíciót klónozni vagy másolni és utána Windows 10 el frissíteni úgy, hogy a Win 7-re telepített programok, fájlok megmaradjanak. Ne szeretném tiszta telepítés után egyenként telepíteni a programokat a Windows 10 re. Nem beszélve a driverekről. A gépem újszerű, adtak driver-DVD-t!, de azon rengeteg program van, nem lehet rajta eligazodni. Próbáltam az Easeus partíciónálót és a Macriumot. A partíciómásolat és a klónozás sikerül másik partícióra, de a Windows 10 re való frissítés nem megy. Tud valaki segíteni?
-
Fr@nkieWilde
senior tag
válasz
King Unique #1434 üzenetére
Jah igen, bocsánat. Win 8.1 menne fel. Nem tudtam, hogy ilyesmire van lehetőség.Azt hittem valahogy le kellene választani az op rendszernek egy darabot, de ahhoz meg formázgatni kellene stb. Azt nem akartam volna, mert akkor buktam volna a HDD-n lévő tartalmakat.
-
King Unique
titán
válasz
Fr@nkieWilde #1433 üzenetére
Nem írtad le, hogy milyen operációs rendszeren akarsz particionálni, milyet akarsz majd telepíteni stb... Ha Windowsról van szó, akkor a lemezkezelőben a kötet zsugorítása, majd az utána létrejött nem lefoglalt területen az új egyszerű kötet létrehozása opciókat kell használni.
"készíteni egy partíciót rendszer számára"
Minek? Elég, ha nem lefoglalt (unallocated) terület van leválasztva, aztán majd az OS telepítője létrehozza és formázza ott a szükséges partíciókat a rendszer számára.
-
Fr@nkieWilde
senior tag
Sziasztok!
Egy 2 terrás HDD-n amin összesen 1 partíció van, nem tudok formázás nélkül készíteni egy partíciót rendszer számára ugye?
-
válasz
King Unique #1431 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
dani0113 #1430 üzenetére
Nem mutattál screenshotot a lemezkezelőről, pedig nem ártott volna. De a leírtak alapján nálad a lemez elején helyezkedhet el a korábbi rendszerpartíció, a kiterjeszteni kívánt 850 GB-os meg utána. Vagyis pont ez a gond, ha a 850 GB.son vannak az adatok és azt akarod kiterjeszteni. Ugyanis meglévő partíciót kiterjeszteni akkor tud a Windows lemezkezelője alaplemezként, ha egyrészt a hozzáadni kívánt rész particionálatlan (nem lefoglalt). Másrészt akkor, ha közvetlenül a kiterjeszteni kívánt partíció mellett (után) helyezkedik el. Ellenkező esetben nem, vagy csak dinamikus lemezként. Viszont az utóbbit nem kellene erőltetni, mert ha nem célirányosan (pl. RAID, tükrözés) van használva, akkor általában csak a szívás van vele... Ha a lemezkezelő normál módon nem boldogul vele, akkor még egy külső particionáló program lehet opció, azok képesek megcsinálni alaplemezként. Példák: AOMEI, EaseUS, MiniTool.
Egy külső particionáló program ugyan képes megcsinálni így is az összevonást és normál esetben gond nélkül, de mivel az adatok átmozgatásával járhat, ezért nem teljesen veszélytelen. Ha fontos adatok vannak a merevlemezen, akkor biztos ami biztos alapon javasolt előtte mentést készíteni azokról egy másik fizikai meghajtóra (pl. másik merevlemezre)!
-
válasz
King Unique #1429 üzenetére
Sziasztok!
Van egy 1TB-s WD merevlemezen. Anno ezen volt a rendszer,de már pár éve van egy SSD-m így van egy 100GB-s üres partícióm. Ha jól tudom a kötet kiterjesztésével összetudom vonni a 850gigás résszel ? Nem veszélyezteti az ottani adatokat? Mikor össze akarnám vonni akkor dinamikus lemezzé akarja formálni, az normális? Köszönöm!
-
King Unique
titán
A GPT partíciós séma 2 TB felett szükséges, illetve akkor, ha pl. a Windowst UEFI bootolási mód szerint akarjuk telepíteni a lemezre. Vagyis esetedben, egy 1 TB-os, adattárként használt másodlagos meghajtónál nyilván nem, azt lehet MBR-re is inicializálni. De amúgy akár GPT-re is, vannak bizonyos előnyei az utóbbinak. Az pedig csak egy dolog, hogy nálad a rendszermeghajtó és a többi HDD jelenleg MBR, de attól még lehet GPT séma szerinti az új HDD, ugyanúgy kezelni fogja a Windows. De mindegy, ha nem akarod bonyolítani, meg eddig is mindig MBR-t használtál, akkor lehet akár most is olyat.
Azt viszont már neked kell tudnod, hogy a felhasználástól függően hány db partíciót akarsz létrehozni a lemezen. Ha nem lesz semmi extra, akkor normál esetben elég 1 db partíció pl. NTFS fájlrendszerrel. A formázásnál a lemezfoglalási egység pedig maradhat az alapértelmezett értéken, normál esetben azt sem szokás piszkálni.
-
Frenk
aktív tag
Sziasztok,
formattálással kapcsolatosan szeretnék segítséget kérni.Vásároltam mentésre/tárolásra egy "Western Digital Blue 3.5 1TB 7200rpm WD10EZEX" HDD-t.
Mire formázzam GPT vagy MBR?
MBR-re formázás során megfelelő az 1 partíció ill. milyen szektorméret legyen?A már meglévő - SAMSUNG SSD 830 64GB, WD2500AAJS 250GB, WD5000AAKX 500GB - adattárolók MBR-re vannak formázva.
Jól gondolom, hogy a már meglévő adattárolók MBR formázása miatt nem ajánlott a fenti HDD GPT-re formázása?Segítségeteket előre is köszönöm.
-
partymaci
aktív tag
válasz
King Unique #1426 üzenetére
Köszönöm, valami a bootolással volt mert annak ellenere hogy az elsődleges boot meghajtó az ssd volt a harmadik volt csak az usb, többször letiltottam és nem mentette el, nem is értem. De most letiltottam az usb-ről való bootolást valamint a bootolási folyamatot fast-re állítottam. Így most nem ellenőrzi induláskor az usbs eszközöket, gondolom én .
-
King Unique
titán
válasz
partymaci #1425 üzenetére
Az előbbi válaszban már le volt írva, hogy a GPT particionálási stílus szerinti lemezeken nem is lehet logikai partíció, azért inaktív a külső programokban a logikaira konvertálás opció. Az meg, hogy állítólag megakasztja nálad elsődleges partícióval a bootolási folyamatot, lehet hardvertől és bootolási beállításoktól függő. A BIOS boot menüjében értelemszerűen az aktuális rendszermeghajtót kellene beállítani elsődlegesként, illetve a Windows Boot Manager opciót, ha van olyan. A lemezkezelőről most sem mutattál screenshotot, de ha nem aktív a partíció és korábban nem rendszermeghajtóként volt használva a merevlemez, nem maradtak rajta a Windows számára létrehozott kisebb partíciók, akkor normál esetben pláne nem kellene gondot okoznia egy másik fizikai lemezről történő bootolásnál az ezen lévő elsődleges partíciónak. Na meg jelen esetben eleve USB-n csatlakozik és nem SATA-n.
Ha annyira logikai partíciót akarsz rá, akkor MBR alapon kell újraparticionálnod a HDD-t. Viszont akkor egyrészt előtte az adatokat is kell menteni róla. Másrészt normál szektormérettel (512e) USB-n is csak ~ 2 TB lesz használható MBR alapon a 4 TB-ból. Max. akkor lehet trükkközni és kitolni az MBR korlátját 16 TiB-ig, ha USB-n natív 4K-s (4Kn) szektorméretet használ a külső ház. De csak az említett dolog miatt szvsz felesleges lenne ilyennel, meg logikai partícióval szórakozni...
-
partymaci
aktív tag
válasz
King Unique #1424 üzenetére
A 4 Tb-os winyó egy 1 Tb-osat váltott, az logikai volt NTFS.
Jelenleg a 4Tb-os is NTFS és GPT, viszont ez véletlen primary maradt, de nem aktív. Ebből gondolom hogy bootoláskor még a primary mivolta miatt keres a gép rajta indítófájlokat. Ellenben Biosban kikapcsoltam minden rá vonatkozó boot priority dolgot.
Több tört disk kezelővel sem aktív a convert menüpont. -
King Unique
titán
válasz
partymaci #1423 üzenetére
Az miért baj, hogy primary = elsődleges maradt a partíció? Normál esetben nyilván olyannak is kell lennie, nem pedig logikainak. Egy GPT-lemezen meg pláne, mivel ott nem is lehet logikai partíció... Ezért inaktív ez az opció minden programban, Plusz azért, mert többeknél csak a fizetős verzióik engednek elsődleges partíciót közvetlenül logikaira konvertálni, míg az ingyenesek nem.
Egyébként az nem újdonság, hogy egyes hardvereknél megakaszthatja a bootolást, ha előtte csatlakoztatva van egy USB-tárolóeszköz. Pont azért egyrészt lehetne menet közben, a működő rendszer alatt csatlakoztatni / leválasztani, többek között pont ez az USB lényege. Másrészt a BIOS-ban megnézni a boot opciókat, szükség esetén átállítani a boot sorrendet, hogy ne USB HDD-ről akarjon elsődlegesen bootolni. Aztán ami még esetleg gondot okozhat a bootolásnál az az, ha aktívként van megjelölve a külső HDD-n lévő partíció. De a lemezkezelőről nem mutattál screenshotot, ezért nem ismert ez sem.
-
partymaci
aktív tag
Üdv!
Külső USB-s rackbe a géphez kötöttem egy 4Tb-os vinyót (volt már rajta adat és még másoltam is hozzá) viszont primary maradt és minden újraindításkor bootolna róla a gép, viszont nem tud (lehúzva a gépről a boot folytatódik). Namármost átkonvertálnám logikaivá, de egyik partícionáló programban sem aktív ez az opció. Miért van ez?
-
Myers
senior tag
Sziasztok!
Végül megoldódott a problémám, csak a tapasztalataimat írom le, meg magamnak egy emlékeztetőt.
0. pont: először nem is találtam meg ezt a topikot, mert a "partícionálás" szóra nem ad találatot, csak a "particionálás"-ra.A neten akadtam rá.
Az eredeti problémám az volt, hogy egy SSD-t rajta 2 rendszerrel (XP+Win7) akartam átköltöztetni egy újabb SSD-re. A bajt fokozta, hogy csak az első partíció volt alignálva 256k-ra (ez elvileg ok az SSD-nek, mert 4-gyel osztható). Az volt a cél, hogy alignálva legyen az új SSD-n, és nem akartam, hogy 1:1-ben belakja az új SSD-t Aztán a neten olvasgatva és ezt a topikot átfutva kezdtem el használni a következő programokat.
1. MiniTool Partition Wizard: Ennek a Migrate OS funkciójával próbálkoztam. Itt többféleképpen próbálkoztam: eredeti partíció méretekkel/nyújtva az új tároló méretéhez, alignálva vagy anélkül. A lényeg, hogy a Win7 vagy el sem indult, vagy indítás után "autocheck program not found" hibával azonnal resetelt. Ezzel nem sikerült.
2. EaseUS Partition Manager: Na ezzel még addig sem jutottam, hogy átrakja a rendszert, mert a Win7-es partíció másolásakor "reading sector on disk...error"-t adott. Ez is kilőve.
3. AOMEI Partition Assistant: itt a Migrate OS funkció, csak a Win7-es partíciót akarta átrakni, a másikat nem. Aztán végül a Copy Disk funkció meghozta a sikert. Először úgy próbáltam, hogy eredeti mérettel, rossz alignálással rakja át (de nem a szektor szintű másolást választottam). Siker! Aztán utána megcsináltam az alignálást is és egy kisebb partíció növelést is. Továbbra is működik.Ez utóbbi 2 lépést valószínűleg már az elsővel együtt meg tudta csinálni (volt rá opció), de inkább kis lépésekben akartam haladni.
A következő progi a Macrium Reflect lett volna, de arra már nincs szükség.
-
VantheMan
újonc
válasz
King Unique #1420 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
VantheMan #1419 üzenetére
Nem lett mellékelve screenshot, ezért az sem látszik, hogy pontosan mi a helyzet a partíciókkal... Ha a C lett törölve és az után van a D stb., akkor a lemezkezelő eleve nem fogja engedni a kiterjesztést, max. dinamikus lemezre konvertálással tudja megoldani, vagy inkább összegányolni. Alaplemezként csak külső particionáló programok és azok is a kötetek + az adatok átmozgatásával. Ha most dinamikus a lemez, akkor annál nem lenne meglepő az egyéb probléma, van hogy csak a szívás van vele. Célirányosan érdemes olyat használni pl. tükrözés, illetve RAID megoldásoknál. De ha csak véletlenül lett az alaplemez dinamikusra konvertálva, annak úgy nem sok értelme volt... Összevissza konvertálni, átméretezni pedig megint nincsen, pláne ha fontos adatok vannak rajta. Ilyenkor célszerűbb lenne lementeni róla az adatokat, újraparticionálni alaplemezként, majd visszamásolni rá a fájlokat, még ha időigényes is. Ha erre nincsen lehetőség, akkor meg használni tovább és nem erőltetni a partíciók utólagos egyesítését.
-
VantheMan
újonc
Sziasztok!
Bocs, hogy beírok a sor végére, gondolom már szóba került a téma, de nem tekertem vissza, nem találtam meg.
Túl vagyok egy win klónozáson az SSD-re, minden szuper. A régi win partíciót a HDD-n formáztam, delete volume-oltam, gondoltam úgy jobb lesz extend-elni a HDD maradék részét. Viszont ezt nem engedi a Disk Managementen keresztül ("there is not enough space to perform..." stb bullshit duma jön fel).
Sem a MiniTool, sem az EaseUS PM Technician nem tud semmit kezdeni a partició resize-olásával (pedig neten jobbára ezt javasolják dynamic disk esetén). Tehát jelenleg egy 100GB unallocated vinyómaradékkal rendelezek.
Ez azért van mert a Dynamic Disk a HDD? Át kell konvertálnom Basic-re, akkor extend-elek, és vissza Dynamic-re?
Az megy dataloss nélkül is a MiniTool-ban, de azért mentsem ki a 800GB cuccot?A képen D:STORE-ról van szó, és látszik, hogy nem engedi (szürke) extendelni az elvileg mellette szabadon álló 100 GB hellyel.
Légyszi, világosítsatok fel. Köszönöm.
-
ToBeY
nagyúr
válasz
King Unique #1416 üzenetére
Bocsi,kösz a help-et megyek oda kérdezősködni.
-
King Unique
titán
Maga az operációs rendszer klónozása nem kifejezetten ennek a topiknak a témája, viszont annyiban kapcsolódik ide, hogy a particionálást is érintheti.
Windowson a klónozáshoz ott van pl. a népszerű a Macrium Reflect és még számos egyéb program. Sőt, némelyik SSD-hez maga a gyártó is biztosít szoftvert a rendszer klónozásához. Egy másik topikban pedig bővebben ki van fejtve egy olyan eset, amikor a klónozás során a partíciók méretének módosítására van szükség. Ahol az is le van írva, hogy nyilván nem kizárólag csak a rendszerpartíciót (C) kell átklónozni a másik meghajtóra (SSD), hanem a rendszer számára fenntartott X 100 MB-os kisebb partíciókat is.
-
ToBeY
nagyúr
Hello
Talán off lesz,de talán ez a topic áll legközelebb ahhoz amit kérdezni szeretnék.
Szóval HDD C meghajtóját szeretnék klónozni SSD-re (nincs semmi fölösleges dolog rajta,win+program files) kb 25GB szeretnék egy 40GB SSD-re klónozni.Kérdés mivel,hogyan? -
King Unique
titán
válasz
Tomy007 #1413 üzenetére
Akkor a PlayStation 3 topikban már rég meg lehetett volna kérdezni ezt is, ha már más ügyben sikerült ott érdeklődni.
Az előbb 2x is le volt írva, hogyan kellene megoldani... Lehet akár közvetlenül a partíció létrehozása opcióval is, ami zsugorítja a meglévő kötetet, majd létrehoz egy másikat ugyanolyan (NTFS) fájlrendszerrel. De egyrészt akkor még utána FAT32-re kell formázni a 2. partíciót, másrészt jelen esetben több 100 GB adatnál talán biztosabb / biztonságosabb lenne, ha az átméretezés és az új partíció létrehozása 2 külön lépésben történne. Harmadrészt nem lett mellékelve screenshot, nem teljesen világos, hogy mit csináltál eddig, milyen partíciót akarsz formázni stb. Maga a formázás pedig nyilván destruktív, a rajta lévő adatok törlésével jár, nem véletlenül figyelmeztet erre a program. De ha már le lett választva egy nem használt terület, akkor ott nyilván nem gond az új partíció létrehozása és a formázás, hiszen ott nincsenek adatok.
-
Tomy007
tag
válasz
King Unique #1412 üzenetére
Hát azt úgy tudom meg hogy kezeli ha majd radugom és elindul a játék róla akkor okés lesz.
Akkor ahogy írtam ma először, úgy kell csinálnom és nem kell félnem a formázástol ott üres terület lesz minden akkor elvileg és rá mehetek az applyra?
-
King Unique
titán
válasz
Tomy007 #1411 üzenetére
Először ezt az elsődleges partíciót kellene már végre letisztázni! Az újonnan létrehozott partíció típusa normál esetben nyilván elsődleges lesz, nem pedig logikai, mint már említve volt. Ha a PS3 kezel rendesen több partíciót és nem gond, hogy a lemezen az 1. az NTFS, a 2. a FAT32, akkor nyilván felesleges a FAT32-esnek a lemez elején lennie.
Ha kezeli a PS3 a 2. FAT32-es partíciót, akkor egyszerű a helyzet és hamar megvan. Az előző válasz 1. bekezdésében említett módszer pont jó ehhez annyi különbséggel, hogy NTFS helyett nyilván FAT32-re kell formázni a 2. partíciót.
Ha a PS3 csak az 1. partíciót kezeli FAT32 fájlrendszerrel, akkor már bonyolultabb a helyzet és időigényesebb lesz a megvalósítás. Mivel ha a lemez elejére, 1. partícióként akarod létrehozni a FAT32-eset, akkor egyik partícióról a másikra át kell másolni az adatokat, vagy az eredeti NTFS partíciót és egyben ugyancsak a rajta lévő adatokat átmozgatni. Ez több 100 GB adat esetén pedig nyilván eltart majd egy jó ideig.
Az meg a másik, hogy ha jelenleg fontos, vagy éppen pótolhatatlan adatok vannak azon az NTFS partíción, akkor azokról nem ártana előtte mentést készíteni, illetve alapból biztonsági másolatokat tartani róluk másik fizikai meghajtón! Nem pedig nekiállni kísérletezni és egy játékkonzol működésére bízni, hogy éppen hogyan kezeli a külső meghajtót, véletlenül nem-e formázza stb.
-
Tomy007
tag
válasz
King Unique #1410 üzenetére
dehogy csak most lett volna rá időm elvileg hogy elsődleges leygen új partició is legyen azt betudom állitani ezzel a programmal is hogy ne kelljen áthelyzenem adatokat, nagyon sok apró kép van rajta szóval nem akarom hogy időigényes legyen, legegyzserübb megoldás kéne ezzel a progival.
1terrás vinyoból leválasztani kb 300 megát ps3 játékoknak elsödleges partición fat 32, a maradék 700 megán meg maradna ntfs ahogy eddig is volt adatokkal együtt ami olyan 500 megányi adta van most rajta.
-
King Unique
titán
válasz
Tomy007 #1409 üzenetére
Az előbbi válaszban már linkelve volt egy leírás a partíciók átméretezéséről, illetve van is ilyen opció a menüben. Annál a csúszkát nyilván balra kellene húzni és csökkenteni a meglévő NTFS kötet méretét a kívánt értékre. Az utána létrejött nem használt (unallocated) területen pedig nyilván nem lesz semmilyen adat, tehát azt nyugodtan lehet formázni, illetve arra kattintva új partíciót készíteni pl. NTFS fájlrendszerrel. Majd az eredetiről arra átmásolni az adatokat. Utána az eredetit törölni és azt formázni FAT32-re. Vagy nem ezt akartad eredetileg, nem arról volt szó eddig, hogy a lemez elején legyen a FAT32-es partíció...
Meg lehetne ezt oldani az előbb részletezett módon kívül máshogyan is a programmal, mint pl. a partíció elosztása, partíció átmozgatása lehetőségek használatával. De nem feltétlen kellene megkeverni a dolgokat, pláne ha nem sűrűn csináltál még ilyet! Na meg jó lenne, ha leírnád, hogy pontosan mit is szeretnél, sőt akár egy screenshotot is lehetne mellékelni, hogy éppen hol tart a dolog. Csak hogy ne utólag legyen gond azért, mert valami nem volt tiszta, illetve sikerült félrekattintani... De szerencsére az ilyen külső particionáló programoknál legalább van annyi biztonsági faktor, hogy a műveleteket ténylegesen csak az "Érvényesít / Apply" gomb megnyomása után hajtják végre. Vagyis ha valamit netán sikerült elrontani, akkor az még idejében visszavonható.
Egyébként azt hittem már rég megvagy vele, azért nem írtál...
-
Tomy007
tag
Leszedtem az AOMET pro verzióban.
teljesen magyar igazad volt, látszólag könnyű is használni.
rámentem a partició létrehozására , ráis megyek hogy renden pl 300 giga lenne az új I meghajtó.
ideglenesen létre is hozza a program de ugye formáznom kéne fat 32re ezt a 300 megát, viszont rámegyek a formázáss menü pontra itt figyelmezett hogy törölödni fog minden adat.
kérdésem hogy amit leválasztottam az üres tárhely lenne? mert ha igen akkor semmi gond formázhatom de ha nem akkor rá b@szok) ezt hogy fogom megtudni biztosra ? köszi előre is
-
Tomy007
tag
válasz
King Unique #1406 üzenetére
Hülye kérdés de akkor free verzióval tudok mindent ami ehhez kell? Magyarosítás nincs hozzá véletlenül?
-
Tomy007
tag
válasz
King Unique #1404 üzenetére
Köszi megpróbálom majd.
Csak gyorsan ingyenes minitoolt szedtem le ami elég korlátozott. Ezért gondoltam gyári Windowsosal csinálom első részt, amúgy Te melyik külső progit javaslod? -
King Unique
titán
válasz
Tomy007 #1403 üzenetére
Lehetne akár az összes particionálási műveletet külső programmal csinálni, de ha neked így kényelmesebb, akkor ez a most vázolt megoldás is működőképes.
De amúgy lehet, hogy mégis külső programra lesz szükséged, mert a Windows grafikus lemezkezelője nem mindig engedi a kötetet a kívánt méretre zsugorítani. De 1 TB-nál a fele-fele arányban általában még OK szokott lenni.
-
Tomy007
tag
válasz
King Unique #1402 üzenetére
Kezd alakulni.
Vagyis Windowsos kötet kezelővel levalasztok 500 gigat, ezzel létrehoz szintén 500 gigás ntfs partíciót ha jól értelmezem, majd erre át másolom a szintén 500 giga körüli adatot ami most rajta van, majd egy külső programmal az elsődleges particiot leformazom fat32re és kész. -
King Unique
titán
válasz
Tomy007 #1401 üzenetére
Mivel a Windows lemezkezelőjével eleve nem lehet 32 GB-nál nagyobb FAT32-es kötetet létrehozni, ezért ez esetben akár ki is hagyható. A kötet zsugorítása (átméretezése), majd az új partíció létrehozása megoldható nyilván az előbbi válaszban linkelt külső particionáló programokkal, illetve azok ingyenes verzióival is. Valamint azoknál már a FAT32 fájlrendszer sem probléma 32 GB felett.
NTFS-ről a FAT32-re konvertálást a fizetős verzióik tudják az említett programoknak, az ingyenesek nem. Persze ha van a Pro és annál magasabb rendű kiadásokhoz megfelelő licenced, az más dolog. Ahogyan az is, hogy érdemes-e a teljes meghajtót az elavult FAT32 fájlrendszerrel használni, aminél ráadásul a max. fájlméret is csak 4 GB lehet. A konvertáláson kívül a másik megoldás meg nyilván az lenne, hogy lementeni a külső HDD-ről minden fontos adatot, majd utána formázni FAT32-re.
Maga a FAT32-es partíció típusa normál esetben elsődleges lesz, mint már említve volt. Ha az a cél, hogy a lemez elején legyen, akkor szintén külső particionáló programmal lehetne megoldani a partíciók átmozgatását (példa). De az egyben az adatok átmozgatásával is járhat, ami időigényes lehet. Valamint az is fontos, hogy közben ne szakadjon meg a művelet, mert akkor sérülhet a kötet! Másik megoldás a jelenlegi NTFS partícióról átmásolni az adatokat az újonnan létrehozott partícióra, aminél szintén lehetne NTFS fájlrendszert használni. Majd ha az megtörtént, akkor az eredeti (1.) partíciót átformázni FAT32-re külső programmal.
-
Tomy007
tag
válasz
King Unique #1400 üzenetére
Köszönöm ez korrekt leírás volt nagyon, kicsit laikus vagyok ebben, akkor először kötet zsugoritasa, majd új kötet létrehozásat csináljam meg a Windows beepitett programjaival majd utána töltsem le vmelyik particionálo programot, melyik lehet legegyszerubb számomra?
Illetve ha adatesztes nélkül közvetlen át tudja rakni fat32re akkor az első lépéseket ki is lehet hagynom? Ez tűnik a legegyszerubbnek, ezt melyikkel tudom megcsinálni?
Másik viszont mi hátrányom lesz eddigi ntfs rendszerről Fat 32re át állni egy ekkora 1terras külsővel?
Vagy még is csak felét kéne atrakni fat 32, viszont hogy tudom ezt úgy csinálni hogy mindjárt az is legyen elsődleges partíció, a mostani adatok meg maradnának ntfs, tényleg félek hogy azok el ne vesszenek.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest