Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ribarszki

őstag

Kedves Fórumtagok:

Néhány gondolat a Samsung S95 QD-Oledről.

Először talán a legfontosabb, legszembetűnőbb dolgok.
    - A panel homogenitása, szín egyenletessége. Oled körökben nem ismeretlen fogalom a tinting. Nekem az LG B8-on 3x cserélt az LG panelt, a legutolsó lett a legjobb, de focimeccseknél a kép bal oldalán a zöld fű még mindig sárgás.. A fehér kép két széle pedig rózsaszínesbe hajlik.
    Nos ezt a tinting fogalmat QD-Olednél elfelejthetjük. Egészen döbbenetes, hogy mennyire homogén a kép. A fehér mindenhol hó fehér, a sárga mindenhol sárga, banding pedig nulla. Gyakorlatilag homogenitásra ez a tökéletes panel. Elképesztő, nincs rá jobb szó.
    Illetve a betekintési szög: Ülhetsz a tv-vel szemben, jobbra, balra teljesen mindegy. Nem változik a kép színe. A Woled-nél ahogyan balról, jobbról nézed, vagy sétálsz előtte, valamelyest változik a kép színárnyalata.

- A másik a mozgásmegjelenítés. Nagyon jól sikerült. Akármit is csinált a Samsung, ezt nagyon eltalálta. Illetve a „motion interpolation” is remek. Az LG-n rögtön kikapcsoltam, annyira zavar a szappanopera effekt. Itt viszont nagyon jól működik. Persze, csak minimálisan tettem rá, de ott nem végja haza a mozis élményt, viszont folyamatosabb, simább a kép.

- A képi világ alapból szép, film és filmmaker módban egészen korrekt gyári kalibrációt kapott a készülék. De utólagos kalibráció erősen ajánlott. (Vhiktor most ugorjon két sort :P, de AVSfórumon kaptam korrekciós file-t QD-Oledhez HCFR-be, s kíváncsiságból rámértem a 2 és 20 pontos fehéregyensúlyra SDRben. Nem kellett sokat állítani, de nagyon sokat javított az összképen. De ez csak próba volt, a színekhez nem is nyúltam. Várom Vhiktort egy kalibrálásra. Csak a kíváncsiság hajtott, de azt látom, hogy tű pontosra lehet kalibrálni a panelt.)

- A Tizen rendszer szubjektív. Nekem nem tetszik, de lehet csak rá kell érezni. Ráadásul vannak szoftveres bugok a rendszerben. Az LG rendszere sokkal egyszerűbb. A távirányító is borzalmas nekem a maga 12 gombjával.. semmi logika benne.. A tv pedig MO-n nem tud adást rögzíteni. A szoftver magasan a leggyengébb pontja a Tv-nek..

De a lényeg: Nem bírtam ki, hogy ne hasonlítsam össze a B8-cal a képminőséget, egymás mellett.

SDR-ben két jól beállított Woled és QD-Oled között nem nagy a különbség. Az igaz, hogy QD-Olednek élesebb, tisztább, dinamikusabb, mélyebb a képe. Több olyan sdr-hdr tartalom volt Netflixen, HboMaxon, ahol a kép sokkal zajosabb, szemcsésebb, szétesettebb volt a B8-on. (A StragerThings 3. évadának 8. részében amikor a plázában küzdenek a szörnnyel, az B8-on botrányosan pixeles, szétesett, hangyás, ronda.)
    Talán úgy tudnám megfogalmazni, hogy sötétebb jeleneteknél megtörik a színátmenet LG-n, a Samsungon pedig nagyon sima. De a B8-ban sokkal idősebb processzor dolgozik, régebbi panellel. De ezek élőben a jelenetek kis százalékánál jönnek elő, szóval a helyzet meglehetősen hasonló fej-fej mellett.

Mit is jelent ez az összehasonlítás? Egyrészt azt, hogy közel sem akkora a difi a két tv képe között mint vártam. Az esetek80%-ban kopp ugyan az a két képminőség, a maradék százalékban nyer a Samsung a magasabb fényerővel, szebb színekkel, teltebb képpel.
    Az vitathatatlan, hogy különösen a piros-zöld csúcsfény lehengerlő. De ehhez megfelelő tartalom is kell. A piros bizonyos jelenetben szinte átizzik a képernyőn. De nem túlszaturált, és bántó, hanem egyszerűen szinte leugrik a szín a képről. Nagyon jól áll neki.
    Annyira nagy a színek fényereje, hogy a Netflixen a feliratokat áttetszővé kellett tenni, ugyanis olyan erős fehér fénnyel világított, hogy nem lehetett élvezni a képet.
    (De ez is a harsány színekkel rendelkező filmeknél jön ki, mint pl. Stranger Things. Ugyanakkor a Mandalorian esetében szinte végig egyforma kép világot hozott a 2 tv. A vilégosban játszódó jeleneteknél azért érezhető volt a Samsung fölénye..)
    A másik érdekesség a DolbyVision hiánya. Direkt belenéztem 15-20 DV filmbe Netflixen és HBO Maxon. A DV és a HDR képi világa a két tv-n 99%-ban kopp ugyan az volt. Streaming szinten egészen biztos, hogy nem mondod meg melyik DV és melyik HDR. 1-1 jelentben előfordult, hogy világosabb, szebb volt az arc túnusa DV módban, de a következő jelenetnél pedig a HDR volt természetesebb. Nekem ez teljesen 50-50. Persze ettől függetlenül nem elfogadható, hogy egy ilyen értékű tv nem tud DV szabványt! Akkor sem, ha a HDR is remekel.

A Tv előnyei:
    - Az egyik a tökéletesen homogén panel. (Akinek volt 2-3 panelcseréje, úgy fél a tintingtől, mint ördög a tömjénfüsttől..)
    - Nagyon széles színskála, jó kalibrálhatóság, jó mozgásmegjelenítés
    - Nagyon magas nit értékek. (Most megy azért a puffogás, hogy a Samsung a legutóbbi frissítéssel jóval visszavett a maximális nit értékből. A régi FW-t nem ismerem, erről nem tudok mit mondani. Ez a nit érték is bőven sok. Valószínűleg a panel védelme érdekében tette, de akkor sem korrekt eljárás, hogy egy 1500nit fényértékkel reklámozott panel fényerejűt végül 1000nit-nél meghúzzák. A Samsungnak vannak furcsa húzásai..)
    - Új technológia ... annak minden előnyével

Hátrányai:
    Tizen rendszer...
    Távirányító (szubjektív)
    Új technológia ... magában hordozhat gyerekbetegségeket.

Megér-e a tv 850-950.000Ft-ot? Különösen egy LG C1 jóval kedvezőbb ára mellett? Biztosan nem. A különbség nem ekkora a 2 készülék/technológia között.
    Aki kuponozással 570.000Ft-ért elhozta nagyon jól járt. A homogén panel óriási előny. De szánjon még egy kisebb összeget a kalibrálásra, utána csak élvezze a gyönyörű képet. Ahogy az LG C1-nek is gyönyörű képe van kalibrálás után.
    A panel szín homogenitása és a csúcsfényerő billenti valamelyest a mérleget a Samsung felé, ha teljesen egy árban lenne a két készülék. (Nagyon sok potenciál van az új technológiában. Nyers számokat nézve a woled technológia felett áll. De tökéletesen megértem ha valaki megvárja a 3. 4. generációt. Sőt, teljes áron ne is ugorjon bele, várjon, hogy kiforrja magát. Ha nagyon erős akciót tud, akkor azért elgondolkodtató..)

Remélem érdekes volt amit írtam. Szép napot, béke, és eldöntve a kérdést: A Pioneer Kuro a király! ;]

Új hozzászólás Aktív témák