Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• xerobyte

aktív tag

Hát nézzük akkor a Sony 77A80J korai impressziókat. Végül lecsaptam a múltheti akcióra az MM-ben, mint tyúk a ...na értitek.
    Összehasonlítási alapom az LG 65C8 lesz, ami egy panel lottó nyertes darab, gazdaságilag nagyon nem éri meg elengedni a még rajta lévő 2+év extra garival, de hát ez már csak ilyen hobby :)

Méret.
    Pusztán a 65"=>77" méretváltás is megér egy misét. Valóban nem kamu, hogy változik a perspektívád, ahogy bizonyos látószögeket érsz el. A 77 elsőre nagy, nem véletlen, hogy papíron majd 40%-al nagyobb, mint a 65"-os. Én valahol 2.6 méter körül ülök, de tudok játszani a fali konzollal egy jó +-20 cm-et még.
    Szélesvásznú filmekhez ez a sweat spot, instant mosolygás, egyértelmű lépés a mozi szélesvászna felé, fejforgatás nélkül. +1
    Ami meglepő, az a teljes képernyőt kitöltő tartalmak magassága, pl. Planet Earth és társai, ez elsőre szokatlan volt, főleg ha valaki feliratot is akar olvasgatni, akkor hozzá kell szokni.
    A gaming nyilván preferencia kérdése, nekem a storys játékok pörögnek csak PS5-ön, arra pedig tökéletes az extra immersion, lehet shooterre nem ilyet vennék.
    Amit ide kell rakni, az a pixel méret, logikus, de jegyezzük meg, hogy 40%-al nagyobb helyen leesz ugyanannyi pixeled, igen, 'pixelesebb', ha a statikus képet vizslatod 1 méterről, akkor látni fogod, hogy a 65-ös élesebb volt. Valós tartalommal a helyedről ebből semmi sem látszik.

Képminőség, processzor, mozgásmegjelenítés
    Ettől sokat vártam, részben megkaptam. Filmeknél kb. csak top bluray forrást pörgetek, így alapvetően a rengeteg javító sony varázs nem igazán releváns, de a mozgásmegjelenítés, ami a végén már nagyon zavart a C8-nál az szintet lépett. Eddig mindenem ki volt kapcsolva, mert szerintem az LG barbár módon nyúlt bele a motion-be, de a Sony-nál épp Motionflow Smoothness = 2-vel feszítek és igazi megnyugvás ez a judder ellen, bármiféle artifact bevezetése nélkül. +1
    Azt tegyük hozzá, hogy a méret növelésével a 'stutter' effect is erősebb, így ha nem ennyire jó a Motionflow, akkor lehet, hogy ez bukó lett volna és küldöm vissza.

Fény, HDR, Shadow detail, karácsonyfaizzó
    Dobozból kivéve nem estem hanyatt, rádobáltam az alap expert 1 beállításokat, kikapcsoltam mindent, aztán vártam a csodát. Nem jött, azt éreztem, hogy ez pont ugyanaz, mint amit az évek alatt a magam igényeire reszelt LG beállításokkal elértem. Aztán elővettem az rtings beállítási javaslatait, ami az A90J-hez van (de a két TV a peak brightness kivételével majdnem identikusan viselkedik). Van egy szekció, ami arról szól, hogy a HDR hogyan legyen fényesebb. Innen ötletet merítve beadtam a derakam és beállítottam a HDR tone mappinget 'Brightness preferred"-re, illetve engedtem neki valamennyi Adv. Contrast Enhancer-t (ezzel még kísérletezek). Gammához nem nyúltam, nem akartam szétbarmolni az EOTF görbét (teljesen) :)
    Na, így már van pop és értelmet nyert a HDR shadow detail fogalom, black levelek helyükön, boldogság. Nagyon elpicsázza a C8-at, de lehet csak én voltam erre kihegyezve. Ez az utolsó lépés kellett, hogy a TV megtartása mellett voksoljak. +1
    Fogalmam sincs, hogy mit csinál az A90J a plusz fényerővel egy full sötét szobában, de meghajlok a Sony előtt, hogy ezt még tudja fokozni.

Panellottó
    Mindannyiunk kedvenc átkozott témája, a fogyasztó társadalom szégyene stb stb.
    Szóval a C8 az egy 9/10-es panel (azért nem 10-es, mert láttam már panát), ez meg nagyjából 7/10-es. Kellemes csalódás volt, amikor hunyorítva ráengedtem a test patterneket, hogy elég jó lett a banding (minimális van, az LG jobb egy fokkal, de semmi észrevehető). Grid effect nincs, ettől féltem igazán, még spiderman-en megpörgetem majd azért.
    A híres tinting jelen van, ez a legerősebb hiba ebben a konkrét panelban, nyilván az ember szeme is rááll a kis rózsaszín fehérségre statikus képen, ha direkt keresi. Átlagosnak mondanám nézegetve a külföldi fórumokat, durvának nem durva, élő tartalmon nem látszik (Planet Earth és társai havas jelenetei makulátlanok). Ettől függetlenül, szerintem gáz, hogy ez téma kell, hogy legyen. -1

Egyebek:
    - állítólag a nem 77"-es panelek (a borításuk) nem klasszikus OLED glossy-k, hanem mattok és van akit ez zavar. Ezt ugye nem tudtam ellenőrizni, mivel ez 77"-es. Talán az LG 'pirosabban' tükröz vissza nappal kikapcsolt állapotban, ennyi különbséget látok
    - az A80 és A83 között annyi a difi, hogy utóbbiban van hangvezérlés, vedd az olcsóbbat.
    - jól szerelhető, jól megfogható a készülék, de eszedbe ne jusson egyedül hozzányúlni :))
    - OS: igen, android van rajta és meg lehet nyomni a beállítás gombot, nekem ennyire kell :), beállítgatás rendben volt, ki lehet kapcsolni, hogy ne a home screennel induljon a TV szerencsére
    - eARC: elsőre tök jól működött minden, PS5 szépen küldi vissza az erősítőnek a DTS-t a TV-n keresztül, HDR is okés.
    - VRR még nincs: go Sony go....hatalmas blama lenne, ha a saját konzolukhoz nem tudnának egy értelmezhető VRR TV implementációt szállítani így vagy úgy. Az ígéret ott van. XBOX mellé nem biztos, hogy ilyen TV-t akarsz.
    - milliós tévéhez légy már annyira igényes, hogy veszel egy minimál hangrendszert vagy (törjön le a kezem...) egy soundbart, de egyébként meglepően jól ad ki magából hangot, ahhoz képest.

Ítélet: valószínű marad. A sok mindenbe belekapás után ma lemegy rajta egy full film, holnap meg Miles Morales PS5, aztán jön a végső döntés.

Új hozzászólás Aktív témák