- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
edeleny
őstag
válasz
daninet #62590 üzenetére
Ez nem teljesen igaz.
A dög meleg igen. Itt Északkeleten néha rengeteg felhő volt. Július, augusztus is kevesebb mint a tavalyi.Nekem az egy napi legtöbb idáig 41 kWh. Nem kevés olyan nap volt augusztusban amikor 16-18 kWh volt a napi termelés. Az aznapi fogyasztást nem fedezte!
Ez a harmadik nyaram napelemesként
Az első olyan nyári hónapok voltak, amikor voltak napok, amikor többet fogyasztottam a meleg - klimák végett, mint amit termeltem.Mondjuk büszke, vagyok magamra. Meg volt az éves leolvasás, és éves szinten 10 kWh túltermelésem van 😁
-
Jolida
tag
Nekem idén az augusztus csak 11%-al több, mint tavaly.
D-NY tájolás (-45 fok), 35 fokos dőlés. -
HunChris
senior tag
Solaredge inverter Qcells black panelek. 33fok dőlés (Azimut: -3° Keletre) 3,4kWp
2024. augusztus: 545 kWh (160,23 kWh/kWp)15%-kal jobb volt az augusztus, mint az előrejelzett.
Jobb volt, mint a tavalyi, de a tavaly előttit nem érte el. -
törölt tag
Akinek volt szabványosítása az milyen papírokat kapott?
Mit kell majd leadni a napelem plusz pályázathoz (ha vége, mint elszámolás? utófinanszirozott ez a rész)
Egy átvételi elismervényt kaptam eonost, hogy megtörtént a szabványosítás. -
GalaHU
addikt
válasz
Balázzs #62578 üzenetére
Óh, én komoly PTSD-ben szenvedek a MVM-el kapcsolatban, úgyhogy harcore-ban nyomom, mindig Tèrtivevénnyel adom föl az elszámolást, had’ dolgozzanak.
Nehezen tudom megbocsájtani hogy a házunkra másfél év (!) alatt sem sikerült megoldani a 3 fázist, de mire már beleöltem százezreket ès kèsz lettek, pont lemaradtam a szaldós napelemről…
3x szúrták el ők az engedélyt, 3x utaltak 5000 Ft-ot hogy bocs, csak közben milliós károkat okoztak. Úgyhogy tavaly év vègén lett ugyan 3 fázis, nézegethetem a szép új Hershel-szekrényt, épp csak értelme nincs.
(a korábban tárgyalt elszámoláshoz tartozó napelem az a nyaralónkban üzemel)
-
daninet
veterán
válasz
molnartibor #62576 üzenetére
én eddig ugy tudtam sofar - deye ugyanaz. Még kinézetre is nagyon hasonlít az 5kw deye és az 5kw sofar. Persze ez lehet az én spekulációm, de azért látjuk klímáknál/mikróknál stb kb mindent a Midea gyárt aztán átmatricázzák.
Ráadásul egy csomó dolgon osztoznak az inverterek, a hálózati modul 1:1 ugyanaz és ugyanazt a Solarman appot is használja mindkettő -
Balázzs
senior tag
válasz
GalaHU #62577 üzenetére
Szia!
Nekem eddig semmi mást nem kellett visszaküldeni, csak azt az egy oldalt kitöltve, amit küldtek az elszámolásról. Fizettek is, elsőre fél év késéssel, utána simán, majd most is már május óta várok a kifizetésre.Javaslom digitálisa, ügyfélkapun avdh hitelesítve küld a megadott email címre, majd telefonálj rájuk egy hét múlva, hogy mi a helyzet, következő héten mehet a panaszbejelentés.
-
GalaHU
addikt
válasz
makkai #62566 üzenetére
Sajnos nincs ilyen a megküldött papírok között. Az első oldal egy csekk a rendszerhasználati díjról, ennek a hátoldala egy tájékoztató mint egy normál villanyszámlàn.
A 3. oldal a Számlarèszletező aminek az elején ugyanazok az adatok vannak mint a nyilatkozatnak, a közepén meg a Rendszerhasználati díjakat részletezik. A hátoldalán normál szövegként szerepel egyetlen sorban hogy 11.185 kWh-t visszaigényelhetek, de Betáplálási többletigazolás kifejezésnek híre sincs…
Az 5-6 oldal meg az a nyilatkozat amit már Te is linkeltèl, több oldal meg nincs.
Úgyhogy én mint mindenen hőbörgő vaksi, nem tudok mást tenni mint 3-4 oldalt tartalmazó lapot küldöm vissza a Nyilatkozattal együtt.
-
molnartibor
tag
válasz
Emprise #62574 üzenetére
Amennyiben összeadsz mindent árban olcóbb a deye mint a huawei! Gondolok itt inverter+smart meter+backup box +akku! De akku nélkül is minimum árban van a huawei vs. Deye. Sofart nem ismerem majd utána nézek
. Anno ezt akettőt hasonlítottam össze csak. Én már csak a biztonság miatt is olyan assimetrikus rátermelőt választanék ami kezel bármilyen LV akkut és tud szimultán átkapcsolást.
-
Emprise
tag
válasz
molnartibor #62569 üzenetére
Sofar is hasonló mint a Deye, szintén aszimmetrikus, árban +30% a Huaweihez képest, de én is úgy gondolom, hogy amíg van szaldó, jó lesz a Huawei is.
-
ssarosi
tag
Azzal keztem, hogy felhívtam az EON hibabejelentőjét. Mikor mondtam, hogy gyorskötözővel "bezárnám", mert nincs kedvem addig ott ülni, amíg kijönnek, megtiltották. Becsuktam, majd 2 gyorskötözőt tettem rá lakat helyett. Fél óra múlva kijöttek. Megköszönték a bejelentést.
-
ssarosi
tag
Tegnap áramszúnet volt nálunk. Későn jöttem haza, így nem vettem észre a hátrahagyott munka hiányosságait. Itt hagyták mint eb a..
-
molnartibor
tag
-
GalaHU
addikt
Volt mostanában valamelyikőtöknek szaldós éves elszámolása?
Az elmúlt években is megtett mindent az MVM hogy ne kelljen fizetnie (pl. 2 éve sehol sem volt feltüntetve hogy hova kell küldeni a nyilatkozatot...
) de most legalább a levélben megküldött "Nyilatkozat és elszámolási kérelem szaldóelszámoláshoz" doksijuk ki van töltve teljesen, csak a bankszámlaszámot kellene beírnom, szignó és hajrá!
De ha megfordítom ezt a csodálatos 2 oldalasra nyomtatott doksit, akkor a "Tájékoztató" 3. pontjában azt látom, hogy a kifizetés érdekében jelen nyomtatványt hiánytalanul kitöltve és aláírva (eddig oké) a kötelező melléklet (teljesítési igazolás) csatolásával kell eljuttatni az MVM-hez.
Mi a tartka tö....m a teljesítési igazolás jelen esetben? Ez megint csak egy olyan szándékosan belerakott pont, hogy ne kelljen fizetni? Vagy ez a tájékoztató egy általános elem és ez szerepel nyomtatványukon?
-
BB9000
senior tag
válasz
Emprise #62556 üzenetére
Az árakat is meg kell nézni, de ha nincs nagy különbség az árakban, akkor a Huawei-t választanám. Nekem is az van. Nagyon sokat eladtak belőle, jól ismert, bevált cucc. 10 év garis alapból.
Akkut is tud kezelni, de csak a saját márkás akkupakkokat lehet hozzá kapcsolni, ami ma még drágább, mint a márkatársak akkupakkjai.
A másik általad említett márkáról semmit se tudok, még nem hallottam róla. -
daninet
veterán
válasz
smallmer #62551 üzenetére
[link]
Augusztus 6.-án toldották meg a költségkeretet, szóval szerintem még lehet pályázni. De! Szerintem kész kell legyen a házad mielőtt pályázhatsz, mert a pályázathoz kellettek hiteles térképmásolatok amin a ház látszik. Ezt pedig csak akkor csinálják meg ha van használatbavételid. -
smallmer
őstag
Sziasztok!
Van még folyamatban lévő napelem pályázat, ahol érdemes lehet még pályázni?
Decemberben készül el a házunk és örülnék, ha lenne napelemünk is.Köszönöm szépen!
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Nintendo Switch 2
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Formula-1
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400/ RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! HP ProBook 6560B - i5-2GEN I 8GB I 480GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest