Hirdetés

2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#57289) senki68


senki68
senior tag

Ha valaki nem jár a facen.
Muth Gergely írása.

"szimmetria vs. aszimmetria akkumulátorral

Az utóbbi hetek forró témaköre tisztázást igényel, mert szakmai szinten is téves információk terjengenek. Nem tudunk egységesen kommunikálni, ha tévhiteken alapszanak az alapvető műszaki alapok.

A mérőórák 2-3 évvel ezelőttig energiamérleg (áramszolgátató vektoros elnevezést használja) szerinti elszámolást alkalmaztak, majd áttértek a fázis (algebrai) szerinti elszámolásra. Első esetben 15 perc alatt képzett szaldót a betáplálás és vételezés és került a megfelelő 1.8 vagy 2.8 regiszerbe, míg a második esetben 15 percen belül a vételezés és betáplálás külön került számlálásra és került a 15-perces összegzett érték a 1.8 ÉS 2.8 regiszterbe.
Látható, hogy ez eredendően több kitáplálást és vételezést fog eredményezni a két regiszterben, HA fázis szerinti elszámolás van.

Ha az épület 2-1-0 (összesen 3) kW-ot fogyaszt és mellé 3 kW-ot termelünk, akkor mi történik?
Szimmetrikus inverter esetén 1-1-1 kW-ot termel fázisonként, vagyis 1-0-(-1) lesz a mérőóránál. Vagyis 1 kW vételezés és 1 kW betáplálás. Energiamérleg szerint ez 0 (1.8 és 2.8 0-t mér). Fázis szerinti elszámolásnál ez 1-1 kW vételezés és betáplálás (1.8 és 2.8 regiszter is íródik +1-el).
Aszimmetrikus inverter esetén 2-1-0 kW lesz a termelés, így egyik elszámolási rendszerben sem fog az 1.8 és 2.8 növelődni, mert nincsen vételezés és kitáplálás.

Jelenleg energiamérleg szerinti elszámolás "visszahozatala" van folyamatban. Decemberben volt az áramszolgáltatókkal ezzel kapcsolatban egyeztetés a minisztérium támogatásával.

Mi történik akkumulátoros rendszer esetén szimmetrikus és aszimmetrikus üzemnél ENERGIAMÉRLEG szerinti elszámolásnál?
Éjszaka ugyanaz fog történni, mint nappal. Nem fogunk több energiát felhasználni az akkumulátorból, mert akkora teljesítményt állítunk elő minden fázison, mint amit a legnagyobb fogyasztásún van és így a másik 2 fázison többlet termelés lesz, a hálózat irányába. NEM 2-2-2 kW-ot fog termelni az inverter az első példa szerint és így 2 fázison kitermelünk (5 peták forintért), hogy egyik fázisonn 0 legyen a fogyasztás és így a hálózatba fölöslegesen termelünk ki. Hanem aksiról is 1-1-1 kW-ot fogunk kivenni.

Nézzük a lenti képet.

Szimmetrikus üzem esetén az inverter akkumulátorral annyi energiát termel, ami összegzetten (vételezés és kitáplálás 'szaldója' szerint) a 3-fázisra szükséges (bal oldali kép). A fogyasztás 6,46 kW, így 3 fázisra szimmetrizálva ez 2,153 kW. A 3 kék téglalap az inverter 3 fázisra osztott teljesítménye miatt a mérőóránál mérhető teljesítmény mutatja, ami alapján elmondható, hogy L1-en vételezünk még 2,05 kW-ot, L2-n vételezünk még 0,06 kW-ot és L3-an meg kitáplálunk 2,06 kW-ot. Eredendően 0 a vételezés és betáplálás Energiamérleg szerint.
Aszimmetrikusan termelő inverter a 6,46 kW-ot a fázis igények szerint osztja szét és eredendően a mérőóra újra 0-t mér. Nem hoz előnyt a végfelhasználónak ebben az esetben az aszimmetrikus inverter.
Jobb oldali kép csak bemutatja, hogy aszimmetrikus üzem esetén valóban a fázis igények szerinti teljesítmény fog áramlani. A 3 fázis áramot láthatjuk.

Konklúzió?
Energiamérleg szerinti elszámolásnál MINDEGY milyen invertert használunk.
Miért érdemes az enregiamérleg szerinti elszámolást alkalmazni?
- kis teljesítményű invertereknél a fázisonkénti teljesítmény "lefedés" aszimmetriával, kis mértékű, így az ügyfél téves elképzelése lesz, hogy egyszerre mehet a mosógép és szárítógép a fürdőben, ahol 1 fázis van.
- autók töltése a napenergia többlet szerint 1x6A-es töltéssel indul és 1x18A-ig (4,14 kW-ig!!) 1 fázison tölti és onnan vált át 3-fázisúra. A töltés túlnyomó többsége egyfázisú lesz -> nem lekezelhető aszimmetriával.
- hőtárolás autótöltés mellett szintén hasonló cipőben jár vagy nagyon drága rendszert kell összerakni, hogy ne alakuljon ki hasonló eset.- az aszimmetrikus üzem a közbenső kört olyan mértékben terheli az invertereknek, ami drasztikusan lecsökkenti a várható élettartamot, így garancián belül a gyártóknak és telepítőknek is több rendszerhez kell kimenniük 5-10 éves távlatban.
- a hálózatnak jobb a szimmetrizálás, DE tanulmányok bizonyítják, hogy az aszimmetrikus fogyasztásból szimmetrikus termeléssel aszimmetrikus kitáplálás NEM növeli a hálózati aszimmetriát, így a hálózati aszimmetriát csökkenteni tudja az aszimmetrikus inverter, DE ez nem hoz előnyt az ügyfélnek, csak az áramszolgáltatónak."

Hozzászólásokból szakmai rész.

"ahogyan írtam decemberben volt az ülés. Még vannak egyeztetni való rész, pl amit Lajos is írt, hogy 10 másodpercenként vonjon kis szaldókat vagy percenként (ezt támogatjuk).Pár hónapot ígértek. A régi mérőknél nincsen baj, akik most kerültek át, akik meg újak lesznek, addigra már rendezve lesz.Persze ez a mai állás"

Tehát most van az egyeztetés a szolgáltatóval, hogy lesz a mérés bruttóban.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.