- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- sziku69: Szólánc.
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Polllen
nagyúr
válasz
MrZed001 #39172 üzenetére
Beszélgettem erről francia kollégákkal, azt mondták, hogy nekik a francia kormány konkrétan azt kommunikálja, hogy idén télen nem lesz annyi elektromos áramuk, mint amennyire szükségük van és ezért tervezett 2 órás áramszüneteket tartanak régiónként a spórolás jegyében.
Nem csak kérik az embereket, hogy kevesebbet fogyasszanak, hanem éreztetik az emberek bőrén is ezt, hogy spórolni kell.Szerintem ez jobb, mint ami most az üzemanyaggal történik itthon.
Nekem csak elektromos áram van, 2 órás áramszünetet simán kibírok.
Mondjuk az más téma, hogy az Eon már 2 hónapja küldött értesítést, hogy idén télen karbantartás miatt gyakoriak lesznek az áramszünetek.Blamazs
Ha baj van, ez egy teljesen elfogadható fokozatos korlátozási terv. (szvsz) -
Blamazs
senior tag
válasz
BB9000 #39546 üzenetére
Svájci hírhez: A rendelettervezet (6.oldalon) “az ország villamosenergia-ellátásának biztosítása érdekében a villamos energia felhasználásának korlátozását és tilalmát” szabályozza. Az intézkedéscsomag négy pontot tartalmaz. Az első két lépésben a háztartások villamosenergia-fogyasztását vágnák meg az elektromos fűtésű lakások beltéri hőmérsékletének korlátozásával, és a mosógépekhez, illetve a szárítógépekhez hasonló nagyobb fogyasztású készülékek használatának korlátozásával.
Majd a harmadik eszkalációs szint említi az e-mobilitást a sok lehetséges intézkedés közül, ahol ez áll: „Az elektromos autók magáncélú használata csak feltétlenül szükséges utakra (pl. hivatás gyakorlása, vásárlás, orvoslátogatás, vallási rendezvények látogatása, bírósági tárgyalások) engedélyezett.” Tehát: Ha valóban áramhiány lenne Svájcban, a tervezet szerint az elektromos autók részleges vezetési tilalma a számos upstream intézkedés egyike lenne. -
BB9000
senior tag
válasz
Andras6800 #39545 üzenetére
A hír - miszerint Svájc korlátozásokat tervez bevezetni- pl itt is olvasható: Foxbusiness
Hogy ez a hír egyáltalán valós-e és ténylegesen lesznek-e korlátozások, azt egyenlőre nem lehet tudni. -
Andras6800
senior tag
válasz
robi-k #39536 üzenetére
Szeretem ezeke a nyugatik korlátozásos híreket. Lehet gondolkodnak ilyenben. Meg nemrég németek kapcsán is volt ilyen hír. Csak épp németországban dolgozó haverok/ kollegák nem hallottak ilyenről. Sőt ott továbbra is van állami támogatás elektromos autóra.
Svájci ismerősöm sem hallot semmi ilyesmiről. lehet mert nem olvassa az origo-t
Teljesen egyetértek veled, hogy akinek van rendszere, mostmár hiába aggódik, meg rágódik. Pláne a konkrét számok és szabélyok nélkül, ami majd talán 2023.11-ben kiderül...
Amit függetlenedésről írsz:
1,: Jah, csak épp magyarországon tiltva van kvázi. Bár most ígérték a lazítást... Akkor is inkább ipari felhasználás az elképzelhetőbb. Háztályi nem fog 1-2 év alatt berobbani. Már csak szakma tapasztalat hiányában sem !!szerintem!!.
2,: lényegében most zilálják szét a piacot. Bármi lesz is 2024.01.01 után jelenleg teljes kázifék berántás van. És nem csak a betáplálási stopra gondolok, hanem arra is, hogy a jelenlegi varálás miatt abból a tömérdek beadott engedélyből is a töredéke lesz megépítve !!szerintem!!
3,:teljesen egyetértek. szerintem ez ne valós alternatíva. Max ott ahol látszükséglet az áramellátás: pl kórház.
-
Flush0211
csendes tag
Sziasztok,
segítsetek kérlek, hogy a Fusionsolar app-ba hogyan tudnám magam áttenni legalább tulajdonosi szerepkörbe, mert most jelenleg vendégként szerepelek. A céggel teljesen megszakadt sajnos a kapcsolatom, ezért velük nem tudom sajnos elintéztetni...
Köszönöm -
leslieke
Jómunkásember
Iphone-ra kijött FusionSolar és SUn2000 app frissítés.
-
Polllen
nagyúr
válasz
robi-k #39536 üzenetére
Én ezért nem mondtam még vissza az egészet. Persze azért sokkal könnyebb lenne dönteni, ha normális szabályozás lenne.
6kWp telepítésre készülök, ha klímával fűtünk, akkor az éves fogyasztásom 5mWh, de bármikor el tudnám használni a felesleget télen pl. a komfort fokozására (elektromos padlófűtés, elektromos panel, stb-stb.)
Ha eleve havi szaldóra készülök, 4 kWp is elég lenne szerintem. -
robi-k
őstag
Nem sok értelmét látom rágódni azon, mi lesz, és még kevesebben azon, hogy mi volt.
Egy biztos: energiaválság van Európában, ami még több évig biztosan részét fogja képezni az életünknek - az atomerőművek kezdenek kidőlni a sorból, újak még a fasorban sincsenek (a fúziós erőművekről meg ne is beszéljünk), a villamosáram igény pedig exponenciálisan növekedni fog (e-autó, gázfűtés elhagyása, ipari felhasználás növekedése). A svájciak már azon gondolkodnak, hogy további áramkorlátozó intézkedésként betíltják az e-autó töltést, tehát a baj nem kicsi...
Amennyiben valamilyen szinten szeretnénk energiafüggetlenséget és stabilitást magunknak/csaladunknak, akkor igazából nem sok lehetőségünk van:
1.) Otthoni szélerőmű (nem olcsóbb a napelemnél, és ugyan úgy időjárásfüggő, ellenben több vele a veszőtség telepítés/engedélyezés és üzemeltetés során).
2.) Napelem, amíg mázlink van, éves szaldó elszámolással, akinek pehje van, lényegében szigetüzemben (vagy visszvatt védelemmel).
3.) Agregátor áramellátás: csak végszükség esetén, ha beütne az áramszünet - nagyon drága megoldás a magas üzemanyagköltség miatt. -
HunChris
senior tag
válasz
chungey9 #39531 üzenetére
Persze, üzlet, és ne "szolgáltasson" más rajta kívül. (még ha a világpiaci árak 5-10x nagyobbak, mint amennyiért a napelemesektől kapná.)
Van egy kis veszteségük rajta ez tény, rendszerkarbantartás, trafócsere, fejlesztések, stb.
Mint ahogy fogyasztónak is ugyanígy elromlik az inverter, panel tisztítás, opti/patron csere, biztosítás stb.Valahogy a 2 között kellene megtalálni az egyensúlyt, hogy mindenki jól járjon.
És ne legyen boszorkányüldözés a napelem miatt. -
HunChris
senior tag
válasz
Kolondrum #39527 üzenetére
Főleg hogy energia válság van.
Vegyük azt, hogy valaki fogyaszt 4MWh évente napelem előtt.
Felrakatja a napelemet, ugyanúgy fogyaszt 4MWh.
A napelem kicsit többet termelt, 1MWh-val, azt eladja 4,39Ft-ért, a szolgáltató jól járt, a kedves napelemes fogyasztó ugyanúgy fogyasztott, mint napelem előtt. A szolgáltató felé kevesebb fogyasztás látszik, ha rásegít a napelem, vagy 0 fogyasztás, ha túltermel. Tehát nappali órákban a csúcsterhelésből lejjebb vett, vagy rásegített olcsó zöldenergiával a szomszédoknak.Erre jön a szöveg és ráfogják, hogy aksiként használja a szolgáltatót, stb. közben azt az energiát egyből felhasználják (kis veszteséggel) a szomszéd/saját trafókör.
Közben folyamatosan importáljuk az energiát, évente pár % az export. Gondolkozni kellene, és tervezni.
-
chungey9
tag
Ezt a havis szaldót készpénznek veszik a cikkek, de törvényt nem láttam még rá.
Mert vagy havi vagy zónás, ha nappal betermel, éjjel tölti az autót az ember az még OK, de ha zónán belül kell elhasználni annak semmi értelme mert ha még otthon is van a kocsi nappal, tavasztól őszig 95% hogy süt a nap éppen tehát az előző napi termelés elveszik ha előző nap nem tudott autót tölteni. Amúgy részemről 5000kWh kéne elautózni, úgy hogy még autót is venni kell hozzá -
aranyi_j
újonc
válasz
turcsikg #39494 üzenetére
Hello turcsikg! Én kaptam emailt és abban lévő linkre kattintottam, még a jelszót sem kellett beírni, mert mikor megnyitottam benne volt. A lényeg hogy a felső web hely sorba kell beírni a megrendeles.eonsolarhome.hu-t, nem a keresőbe. Sokáig én sem tudtam belépni.
Üdv.:aranyi -
cdl
senior tag
válasz
Kolondrum #39524 üzenetére
Ha végre értelmezni fogja egy hivatalos személy, és tényleg átalakítják a szaldót ennyire, akkor: kandalló, kémény, szigetelés.
Ahogy írtad.
Még a H tarifát sem ajánlanám, mi van, ha holnaptól eltörlik?
Semmilyen hosszú távú döntést nem hoznék mostanság.
A pénzt DKJ, PMÁP-ba raknám, 1-2 év múlva térjünk vissza rá címszóval. -
HunChris
senior tag
válasz
Kolondrum #39524 üzenetére
Várnak a minisztérium állásfoglalásra:
"A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmezése az iparági szereplőket is kihívás elé állította, ezért a MANAP állásfoglalást kér az ügyben a MEKH-től. Az értelmezést a zónaidők bevezetése sem könnyíti meg, és egyelőre az sem világos, hogy a havi szaldóra való áttéréshez hogyan viszonyul a ma még nem ismert, korábban belengetett bruttó elszámolásra való átállás."
Ha a kérdéses havi szaldóra ráhúzzák a zónaidőt is az még tovább tolja a megtérülést. Senki nem fog telepíteni ilyen áramárak/feltételek mellett 30+ év* megtérüléssel még támogatva is necces, mert minden (átvételi/fogyasztási áramár is) változhat 30 év alatt.
*4,5 milliós rendszer mellett számolva 40e Ft áramdíj csökkentésével számolva napelemesetén egyszeri inverter cserével a 20. évben. (15e/hó átlagos éves megtakarítással, nagyon-nagyon optimista becsléssel.) Természetesen még okt 31 előtti igénny beadással számolva.
-
Üdv. Csak a szalagcímeket olvasom kb. Igaz ez? Burkoltan a Szaldónak is annyi lett? Nem vagyok benne, bár jobban mint a pista bácsi, de havival megette a fene az egészet. Kollégámról mesélnék. Nyár volt, nagyon érett neki a napelem az új házra, éppen lett szerződése, de tényleg. Ugorjunk pár nappal korábbra: Összetépi, hagyja elévülni, fel sem rakja. Kandallós/kéményest keres.
-
biker
nagyúr
válasz
ServerWorks #39521 üzenetére
A Resi9 adatlapot elolvastad, mielőtt azt állítottad, nem alkalmas kültérre?
Mert ott működésre -25 - 60C van írva... Az meg nem beltéri használat.
Illetve van egy sor ahol "Névelegs áramerősség: 25 A -30 °C" -
zsiga19
tag
válasz
kardkovacsi #39513 üzenetére
Nekem 5,28 volt kezdetben, aztán felkerült még 2,4, így 7,68 van fent jelenleg. Tavaly március 31-én került fel a plusz, úgyhogy ez lesz az első teljes év. 6 kW-os az inverter, úgyhogy néha szokott vágni tavasszal, nyár elején, plusz csak a 2,4 van inkább dél felé, a többi inkább nyugati, dél-nyugati tájolású. Az idei szeptember-október-november 472 kWh-val volt kevesebb, mint tavaly ugyanezen időszak termelése...
-
zsiga19
tag
válasz
kardkovacsi #39514 üzenetére
Magam is erre jutottam
Már vannak klímák, és alakul egy hőszivattyús rendszer is. Csak ha még ezeket is beleveszem a megtérülés számításába, akkor lehet, hogy a soha meg nem térülő kategóriába kerülnek, ahogy most állnak a dolgok...
-
senki68
senior tag
válasz
Blamazs #39512 üzenetére
Most olvastam , éppen linkelni szerettem volnda, de megelőztél
Akkor most mi van?
2 kérdés.
Csak annak lesz havi szaldo aki majd ezután telepít?
"meglehetősen aránytalan előnyt élvezett egy napelemes ház"
Miért is??? Senkinek nem volt megtiltva, hogy telepítsen egyet magának sok sok milláért.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
zsiga19 #39504 üzenetére
Nekem, a 7,26-os rendszernek ami 2.7M volt, 9100 kWh volt a termelés per év és én gyakorlatilag el is használtam teljesen. Ez magában 610e forint de, augusztus 1-től már 70 forint körül van az áram ára, kb. 47e havonta amit fizetni kéne érte. Ebből még 1,5 év olyan 850e körül van. Na jó így utólag pontosan kiszámolva nem lesz 1,6, inkább valahol 1,4-1,5M között attól függően mennyire lesz jó év.
-
Blamazs
senior tag
https://index.hu/gazdasag/2022/12/05/napelem-energia-veszelyhelyzet-energiavalsag-aram-napelemek-megujulo-energia-napenergia/
Megint egy vélemény....
-
judek
tag
válasz
ServerWorks #39488 üzenetére
" beltéri KMSZ"?
Miért van kültéri is? -
ServerWorks
aktív tag
Ezt a töltő dobozt még jól is lehetett volna csinálni. Ennyire buták és szakmailag is igénytelenek legyenek egyesek... a fenti N vezető tekergetés és egyéb hányadék munkáról nem is beszélve. Minél többet lehúzni, lehetőleg "talált" "lopott" " bontott" eszközöket felhasználva, műszeres mérések és alap számolási tudás teljes hiányában.
másik posztolónak:
Egyébként már nincs regisztrált szerelő, inkább finomítottak ezen a kamu papíron (mert ez nem hivatalos képesítés, csak a haverok találták ki h ezzel is behúzzanak sok pénzt + melót adjanak cserébe az analfabéta embereiknek) ... ajánlott vagy partner szerelő van. Elmegy az illető, befizeti a mannát, meghallgatja (végig kávé,telefon,cigi) az előadást - számolni általában úgyse tudnak, majd egy irányított kérdésekkel teli tesztet közösen megírnak az oktatóvalaz ilyen bohócoktól sokat nem várni. Persze mint mindig, itt is vannak tisztességes és értelmes kivételek, csak sajnos az alja aki felülprezentált lehúzza őket is megítélésben.
-
zsiga19
tag
válasz
HunChris #39508 üzenetére
Az augusztusi áramár növekedésével is számolva az alábbiakban módosul a számítás. 7.647 kWh-t vételeztem 2022. augusztus 1-ig.12.432 kWh-t pedig visszatermeltem, az inverter 15.109 kWh/t termelt addig.
7647 kWh * 36 Ft = 275.292 Ft (ennyit vételeztem, és nem fizettem ki, mert többet termeltem)
(9098 kWh - 7647 kWh) * 70 Ft = 101.570 Ft (ennyit vételeztem, és nem fizettem ki, mert többet termeltem)
(15109 kWh - 12432 kWh) * 36 Ft = 96.372 Ft
((17612 kWh - 15109 kWh) - (14438 kWh - 12432 kWh)) * 70 Ft = 34.790 Ft (ennyit használtam el a saját termelésemből)
21000 Ft + 39000 Ft = 60.000 Ft (ennyi visszatérítést kaptam a plusz termelt áramért)
275292+101570+96372+34790+60000 = 568.024 Ft66.232 Ft a különbség, a bekerülési érték durván 3%-a. Nyilván a megemelt áramár miatt gyorsulni fog a megtérülés üteme. De a lényegi kérdés arra vonatkozott volna, hogy neki cirka másfélszerese a megtérülési sebesség, és arra lettem volna kíváncsi, hogyan számolta ki
-
HunChris
senior tag
Újdonságok:
Longi LR5-54HTH-450M 450 Watt panel (1722X1134X30mm)
Longi LR-72HTH-600M 600 Watt panel (2278X1134X35mm)Vannak színezett panelek: [link]
-
Tiktokon meg úgy beefelik egymást a villanyszerelők, felülvizsgálók, mint a rapperek, komolyan érdemes megnézni, ha valakit érdekel ez a szubkultúra
Sajnos ott is az megy, hogy a legnagyobb hangúnak van igaza, de mindeközben amilyen stílusban megnyilvánulnak, már attól is a hideg kiráz, ha belegondolok, hogy egyszer megjelenik nálam az egyik szakérteni, munkát végezni.
-
zsiga19
tag
válasz
kardkovacsi #39340 üzenetére
Hogyan számoltad ki azt az összeget (1,6-1,7 millió), ami visszajön?
2020 szeptemberében indult a rendszerem termelése, azóta 9.098 kWh mennyiséget vételeztem a szolgáltatótól, és 14.438 kWh mennyiséget termeltem vissza. Az inverter szerint 17.612 kWh volt az össztermelésem. Ebből így számoltam:
9098 kWh * 36 Ft =327.528 Ft (ennyit vételeztem, és nem fizettem ki, mert többet termeltem)
(17612 kWh - 14438 kWh) * 36 Ft = 114.264 Ft (ennyit használtam el a saját termelésemből)
21000 Ft + 39000 Ft = 60.000 Ft (ennyi visszatérítést kaptam a plusz termelt áramért)
327528 Ft + 114264 Ft + 60000 Ft = 501.792 Ft.A melegvizes tárolómat lecseréltem olyanra, amelyet árammal és gázzal is lehet fűteni, így a korábbi gázos melegítés helyett árammal melegítettem, mondjuk 500 m3-rel kevesebb gázt használtam így el, annak az ára 80-100.000 Ft lehet. Ha még ezt is hozzáadom, akkor is csak mondjuk 600 ezernél járok 2 év alatt, amiből arányosítva csak 900 ezer lesz a jövő év végére... Nekem durván 2,2 millióba került a rendszer felrakása, szóval ha ebben a tempóban hozza a megtakarítást, akkor nekem még 5-6 évre lenne szükségem a megtérüléshez...
Vagy netán tévedek a számításaimban valahol?
-
biker
nagyúr
válasz
sanzi89 #39502 üzenetére
Ha tudnád, mennyit javítunk "regisztrált szerelő" után... Eddig egyszer ért pozitív meglepetés, ahol a tulajnak megemlítettünk, hogy a tisztelt kollégát esze ágába ne legyen elengedni bárhova (nála dolgozott fél állásban karbantartónak, meg közben villszer regszer volt), mert olyan munkát mutatott be, hogy nem volt egy szavunk sem.
De a jellemző az, hogy ha meghalljuk a regszer jelenlétét, sírva nyitjuk ki a szekrényt. nagyon hirtelen két kép, ahol a villanyszerelés biztos jóDe van ilyen is, ahol csak a keretezett hibák vannak, bejön a 3x32A 10mm2-en, a PE-N átkötés hibás, az autótöltőnek AC FI relé, hibás, földkábel kalapáccsal kitört lyukon, a házba 3x32A kimegy ahol 18kW inverter betáp van, egy 5x2,5mm2 MBCU-n
Sajnos mezei halandó ezeket nem tudja felmérni, és ott verik át, ahol sikerül.
-
sanzi89
addikt
Csak akkor kérdem én, mint ügyfél, aki kifizet rá egy vagyont, hogy a szolgáltató által szerződött kivitelező - nem JóskaPista a helyi újságból - mi a szarért nem tudja normálisan megcsinálni és a szolgáltató miért nem kéri számon a kivitelezőitől a megfelelő kivitelezést? Én meg szétvésettem a járdát, házfalat, mindent javítottam vissza és akkor még meg se felel az aktuális előírásoknak? Igaz, hogy csőbe rakták, de ezt a 4x16mm2 tömör alut ember ki nem húzza a védőcsőből...
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Home server / házi szerver építése
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- One mobilszolgáltatások
- Gyúrósok ide!
- OTP Bank topic
- Napelem
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Genesis HOLM 510 - RGB, 160 x 75cm Gamer asztal + ÁFÁS számla
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- Új Cosori Premium Air Fryer / forrólevegős sütő, 5.5L (CP158-AF-RXB)
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- iKing.Hu - Honor Magic 7 Pro - Black - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! 1350W Thermaltake Toughpower GF3 Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest