- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
akos86
aktív tag
válasz
Siendor #38236 üzenetére
Szia,
Nálam is hasonló... 2022.10.11.-én történt az igénybejelentés. A kapcsolattartómat nem érem el...a szolgáltatót felhivtam, nem tudtak semmit sem mondani, csak azt hogy a Tervezés, csatlakozási dokumentáció benyújtásra várunk. Mondhatjuk hogy megszívtam... azt igérték júliusban, hogy télen már termelni fog a napelem. (e.on solar) Természetesen az előlegbefizetésig még elérhetőek voltak.
-
mlaci01
tag
válasz
stickermajom #38247 üzenetére
Azért azt érzed, hogy ez nem ugyanaz....
Ne menjünk már le ennyire dedósba.. -
Flush0211
csendes tag
sziasztok,
fusionsolar app-ba hogy lehet telepítőt váltani,ha a régi telepítővel minden kapcsolat megszakadt? köszönöm -
asdf_
veterán
válasz
mlaci01 #38238 üzenetére
Nem biztos hogy jó irány így ösztönözni a gyerekvállalást.
Szerintem így előbb utóbb a gyerekből bevételi forrás lesz.Az a fele még nem is érdekelne annyira, az hogy ezzel hosszú évekre, évtizeden feletti időre lockol be magának szavazókat a kormány, és mindig ha történik valami, megmentik őket. Az emberek meg észre sem veszik, hogy egyrészt marokban vannak, másrészt, hogy eleve ez volt a terv. És csak egy minimálisan születik több gyerek, kerülni ez az egész, amit körérittyentettek, az eszméletlen sokba került. Mindannyiunknak.
Lehetne úgy is növelni a gyermekvállalási hajlandóságot, hogy nincs szétk*rva az oktatás, az egészségügy, a gazdaság, és a lakhatás, csak abból nincs azonnali politikai haszon, na meg kevesebb maradna ellopni (és persze akkor nem csak/főleg a nekik kedvező társadalmi rétegben növekedne a gyermekvállalás). -
mlaci01
tag
-
válasz
gabor9991 #38227 üzenetére
igen csakhogy a felét az állam vagyis az adófizetők fizették. Milyen jogon jár nekik ugyanaz mint aki a 100%-át beletolta akár saját erőből akár a 50%-os támogatás előtt akár 3 gyerekkel?
Miért jár ugyanaz a 10 év annak akinek 4-6 év alatt megétrül a rendszere mint akinek 8-12 év alatt?
Neked is járna - az én logikám szerint - 15 év ha teljesen saját erőből finanszíroztad volna a projektet... Milyen hátrányod lenne abból ha csak 10 év neked mig a 100% önerősnek 15? neked csak 2x térül meg a 100%-os önerősnek meg lehet a 10 év alatt 1x sem ...
-
-
Siendor
csendes tag
válasz
leslieke #38237 üzenetére
Köszi, akkor félig megnyugodtam
2 hét gondolom még bőven nem túl sok idő a készre jelentés és a "jönnénk órát cserélni" közt.(Amúgy az külön vicces, hogy mivel elromlott az előző órám, kértem cserét. November 2-án jöttek ki, és cserélték. Már a telefonban is jeleztem neki hogy hát napelem lesz, hozzanak olyan órát. Persze az "másik osztály, és nincs is készre jelentve", úgyhogy nem olyat hoztak. Vicces lesz ha a 1.5 hónapos órát kikukázzák és kapok egy még újabbat...)
-
mlaci01
tag
válasz
#46372352 #38235 üzenetére
Hát én gyereket nem a pénz miatt vállaltam.
Nem biztos hogy jó irány így ösztönözni a gyerekvállalást.
Szerintem így előbb utóbb a gyerekből bevételi forrás lesz.
De ez csak az én véleményem.
Csak kicsit zavar, hogy most az a trend, hogy nekem gyerekem van, és nekem ez jár, neked meg nem.
Nekem is van, és mindenféle támogatás nélkül kellett megoldanom, ezért sok mindenről le kellett mondanom, de ez nem számít.
A fürdőszoba, konyha,terasz stb... ugyanaz a kategória, nekem ezt is támogatás nélkül kellett megcsinálnom, szintén gyerek mellett.
Mindegy nem akartam senkit megbántani, kiírtam magamból, részemről befejeztem.
-
Siendor
csendes tag
Sziasztok,
A cég beadta a készrejelentést elvileg 9-én, de az EON nyomonkövetési oldalán még mindig a "Csatlakozási dokumentáció jóváhagyása" állapotban áll az ügy. Ez normális? Vagy érdemes hívni őket, hogy már 2 hete bent vannak a papírok? Másnál is ennyit ültek rajta?
Mert ugye a státusz annyi lenne hogy "beérkezése" ami ugye elvileg 13 napja megtörtént...Köszi
-
mlaci01
tag
válasz
gabor9991 #38227 üzenetére
Ha jól értem, akkor mivel neked most van kiskorú gyereked, ezért neked jár az ingyen pénz (50%), meg a 15 év. Nekem, mivel én már felneveltem a gyerekeimet és sajnos pont abban az időszakban amikor kiestem minden támogatásból, és önerőből megcsináltam ezt a projektet, ezek szerint így jártam. Magyarán akkor nekem kell támogatnom téged.
Jól értem ? -
airotkiv
csendes tag
Ööö, mi van?
A termelés/fogyasztásom szaldóban marad, zónaidőzés nélkül (az csak a rhd-ra van), szóval ha túltermelek, és véletlenül visszakapnék, az mindjárt el is megy majd a túltermelt teljesítmény mellett álló, jó magasra zónáztatott rhd fedezésére, meg persze az okosmérős teljesítménydíjra? -
asdf_
veterán
válasz
senki68 #38223 üzenetére
De miből teszel be ha kifizeted villanyszámlára?
Mivel van napelem, így nincs villanyszámla. Ami villanyszámlára menne, az az összeg (havi 27,5 ezrével 3,2M) meg a kamata (1M) lesz a nyereség. Meg persze a napelemes rendszernek bőven van egy maradványértéke 10 év múlva, nem nullát ér, azt kihagytam, az azon túl, hogy 10-20 évet dolgozik még ingyen mellől.
-
szerintem amúgy az alap korrekt lenne (10 év megtérülés) 2 problémám van csak:
1) probléma:
- aki pályázatból (50%-os) csinálta az itt kap 5 év megtérülésen felüli nyereséget...
- aki saját forrásból az meg lehet még így is 2 év minuszban lesz megtérülést nézveszerintem a jó megoldás a pályázat 10 saját erő 15 év lenne ...
2) probléma:
- miért a rendszerhasználati díjat csesztetik? Az miben változik nappal és éjszaka között hogy az áram eljusson az erőműből a fogyasztóig? Miért nem az áramdíjat mozgatják aszerint, hogy 10 Ft átlagon termelünk vagy 100Ft átlagon jön az áram ára vagy éjszaka szintén 10 Ft mondjuk (árak fiktivek) ... persze tudom a választ mert a cél Mészárosnak több pénzt juttatni...Végül kíváncsi vagyok ECON mit fog betolni ide, hogy ő megmondta, mikor ő már 2024re előre jövendölte, hogy eltörlik mindenkinek is a szaldót... pedig az lett amit itt páran mondtunk, hogy X év kifutással lenne korrekt (bár én 15 évet mondtam)
-
Andras6800
senior tag
válasz
senki68 #38222 üzenetére
Szerintem ez azért már egy elfogadható megoldás.
Az mindenki tudta, hogy a szadó így tarhatatlan. Ebben volt igaza a névjegykártyás arcnak.
Adott egy rakás ember, aki beruházott valamire. Út közben márpedig az ilyen sokmillás dolgokba nem szép belepiszkálni. Evvel a 10 évvel lehetőséget kapott mindenki, hogy kitöltse a kalkulációit. Meg ugye majd 10 év után sem esik le a rendszer a tetőről.
-
senki68
senior tag
"Másik oldalról számolva:"
De miből teszel be ha kifizeted villanyszámlára?
Én azért úgy vagyok vele, inkább legyen napelemben a pénzem, mint állampapírban.
Saját példám. 13.2kWp került 3 millába. /OFT meg vállakozás Áfa meg minden jó /, 12.000kWh éves fogyasztás, megtérülés 3 max 4 év.
Az, meg, hogy kispistát hogy verik át a vállalkozók, és neki mikor hogy térül meg, nemigazán érdekel
Jelzem, most telepítek egy 12.15kWp panel 10kW SE inverter és megáll 420e/kWp.
Telepítettem 5.6kWp panel 5kW Fronius az is megállt 395e/kWp. -
senki68
senior tag
Na már meg is van az első elemzés.
-
chungey9
tag
A számítás helyes de nem független a rezsicsökkentéstől, ha marad, akkor sosem térül meg forintosan, ha kiegészül akksival és sok az áramszünet akkor jó lesz, vagy ha 100Ft lesz kWh.
Nekem 400k Huf/kW és OFT volt ami felezte, de így is 6 évre számoltam ha 5% kamat lenne, csakhogy 16% kamat van az áram meg marad olcsó a lakosságnak, az árát átterhelik a cégekre akik drágán adják a kenyeret, amire nincs rezsicsökkentés, így végül egy hektár búzaföld jobb befektetés lett volna... -
biker
nagyúr
nekem a szar rendszeremmel 7 évre volt számolva, 2018 novemberi, még 11.000kWh az kb 1,5 év mire nullára fut, az valahol 2024 eleje. és marad ezek szerint legalább 4 évig a szaldó
De épp most jött az elszámoló, 39e villany és 59e RHD az összege
bekaphatja az RHD
mindenesetre egész évre ennyi plusz belefér, villanyautóval, villanytűzhellyel, jacuzzival, akváriummal, minden árammal megy, a gázcirkót kivéve. -
asdf_
veterán
válasz
senki68 #38217 üzenetére
Végül is ha 10 évig marad a szaldo, akkor addigra jó eséllyel megtérül.
Háááááááááááááát....
Példa 7 kW-os rendszer, legyen 550e/kWp amibe kerül, meg még 400e az amperek és a szabványosítás (ki sem jön belőle, mert 7 kW-ra már 3*16 kell, a 6 még mehet 10-zel, mindegy, nem számolom újra), az 4,25M. Legyünk végtelenül optimisták hogy pikkpakk megáll az infláció és csak évi 5%-os kamattal ez 10 év múlva 6,9M (vélhetően értéktelen, de ezen ugorjunk át) Ft (vagy eleve valutában fektetünk be, akkor jó az 5%, de ismeretlen a 10 évvel későbbi árfolyam).7 kWp-ről lejön mondjuk évi 8600 kWh. Példaemberünknek van A és B órája meg egy 120 literes bojlere, ami 2800 kWh-t fogyaszt.
Napelem nélkül ez kerül neki évi:
A kedv. 2523*35=88 305
A piaci 2377*70,1= 166 627
B kedv. 2523*23,5 = 59 290
B piaci 277*60,9 = 16 869
Összesen: 331e Ft/év, havi 27 591 Ft.
10 évig ez összesen 3,3 millió.Másik oldalról számolva:
0 kezdőösszeg, beteszel havi 27 591 Ft-ot, az tíz év múlva 4,3 millió körül van.Vagy csak éjfél van és rossz a számolásom és az elgondolásom, vagy ez így marhára nem térül meg a tíz év alatt. Persze utána dolgozik még 10-20 évet ismeretlen elszámolási módú bruttósban, tehát valahol csak megfordul majd. De valószínű elszámoltam, mert eddig is megtérült 8 év alatt, most emelt energiaárral meg pláne meg kéne, inkább megyek aludni
Szerk: Össze kell adni, jó, megtérül az, barom vagyok. -
asdf_
veterán
Én azt a részét nem értem, hogy végig rendszerhasználati díjról beszél, az energia áráról meg nem (persze ha ez a kettő -mesterséges, éljen a rezsicsöki ugyebár- 1:5 arányban áll egymással, akkor majdnem mindegy, hogy azzal a minimális maradékkal mi történik).
Ehelyett
(2a) * Háztartási méretű kiserőművek esetében a mérési intervallumokban mért, irányonként elkülönített és összegzett mennyiségek különbsége alapján kell a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat megfizetni.Ez lesz:
(2a) A 2024. január 1. előtt létesített (az elosztói szabályzatban meghatározottak szerint üzembe helyezett) háztartási méretű kiserőmű esetében az üzembe helyezését követő 10. év végéig, de legalább a 2024. január 1. utáni első elszámoló számla által érintett időszak végéig a mérési intervallumokban mért, irányonként elkülönített és összegzett mennyiségek különbsége alapján kell a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat megfizetni.Ebből viszont csúnya szopót valószínűsítek az öreg rendszerek tulajdonosainak, de én sem vagyok jogász, így majd kiderül, hogy tényleg van-e ott félnivaló, gondolom pár napon belül megszakérti valami okos ember. (vagy jön Econ énmegmondtamozni, de nem kiáltok farkast
)
-
válasz
Blackmate #38213 üzenetére
Ez se rossz: “elosztói okosmérős teljesítménydíj elszámolásának alapját az okosmérő által az adott hónapban (elszámolási időszakban) a csúcs zónaidőben mért legnagyobb negyedórás átlagteljesítmény (kW) képezi.”
Nekem ma már fáradt az agyam ehhez, holnap elllvasom újra.
Axioma
Tehát, vélhetően sokat fog érni az időzítés, illetve ha valaki sokat tud termelni akár már kora reggel vagy naplemente előtt, annál könnyebben tudja élni az életét - amihez elektromosság szükséges. -
axioma
veterán
válasz
nimfas #38212 üzenetére
[nem olvastam vegig h hogyan lesz csak h mi a zonak neve es ideje]
oh, ha ezeket a zonaidoket bevezetik, akkor az ejszakai autotoltes, futes jo lesz... ami sokat eszik az athelyezheto, hmv egy resze is, van ertelme figyelembe venni
az sziv aki hazaer es akkor indit nagyhaztartasi gepeket, fozest stb.
vezereltet is illene kiebrudalni a csucsbol... vegre valami jele annak h aki csak sokat hasznal de nem csucsban azt nem annyira buntetik [es ez onmagaban lepes az ellatasbiztonsag es a kevesebb kiegyenlito aram fele] -
Blackmate
őstag
válasz
nimfas #38212 üzenetére
Én úgy értelmezem, hogy az elosztói díjak változnak és fognak időszaktól függeni. De tényleg szóljon hozzá más, aki érti "jogiul".
5. § Ami még lejött nekem ebből, hogy az elosztói teljesítménydíjat kivetik azokra, akiknél nem okosmérő van felszerelve.
10. § Illetve, hogy a meddőt nem fizettetik ki a lakossági fogyasztókkal. -
nimfas
addikt
[link] magyar közlöny....
"Ezt a legújabb csendes módosítást sikerült már valakinek értelmezni? Most jött ki 18.-án 1. A villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási
szabályairól szóló 10/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet módosítása""Első olvasatra nekem úgy tűnik, hogy a 3 időszakra külön-külön lesz szaldó elszámolás.
Hiába termeled meg a nappali időszakban, ha a többségét egy másik, főleg csúcsidőszakban használod el
Szóval úgy vezetik be a bruttóval hasonló méretű szívást, hogy papíron szaldó marad. Ügyes
Remélem tévedekDe majd jönnek nálam okosabbak, akik eloszlatják majd a kételyeket."
-
gabor9991
őstag
Az én inverterem is 4kW-os, 4kWp déli+ 2kWp nyugati tájolású panellel a mai napon 6690kWh az éves termelés, de a nyugati tájolású panelek május 1 óta termelnek csak, szóval egy teljes évben úgy 7500kWh termelés meglehet simán.
És nálam is vág áprilistól októberig valahogy ígyNálam nagyon rossz az 1 fázisú hálózat, nem is kaptam 32-es kismegszakítót csak 25-öst ezért nem lett 5-ös inverter csak 4-es de az évi 7.5MWh nekem teljesen jó lesz.
-
biker
nagyúr
-
Hihetetlen, de telefonon simán elértem az MVMNext-et és beállították a szalldós elszámolást.
-
senki68
senior tag
Mielőtt nagyon belemerülsz.
[link]"Kit érdekel, ha nyáron egy hónapig van napi 2kW amit levág az inverter"
Engem
Ezért lett egy nagyobb inverter.
Az, hogy valaki 150-200% al túlpaneloz, hogy télen 1kWh-val többet termeljen, ezért még 1 millát feltesz a tetőre , az az ő baja, forintálisan ez bukó beruházás.
Persze megmagyarázni lehet, hogy a lelked megnyugtasd, de gatdaságilag nem éri meg.
Van egy egészséges túlpanelezés, anno Geresics fórumtárs írt erról egy jó poszot, kb 20-25%.Akiknek én telepítek, azok nem panaszkodnak, mert eleve túl van panelezve a rendszer, másrész termel vagy 2X annyit mint a fogyasztásuk.
Azért érdekes, hogy most mindenkinek van felesleges pénze felesleges beruházásra indokolatlan túlpanelezés meg felesleges hibrid rendszer, tavaly meg mindenki azon sírt, hogy drága az SE rendszer mikor térül meg ?
Na akkor a túlpanelezés meg hibrid rendszer mikor térül meg? Sokkal később mint az SE rendszer , megsúgom .
-
-
Flush0211
csendes tag
Sziasztok,
szeretnék egy kis segítséget kérni.
Van egy napelemes rendszerem, Huawei sun 2000,fusion solar appal van felhasználói fiókom, de mivel a cég eltünt, így szeretném megszerezni a telepítői jogot a rendszerem felett, fiókot már csináltam is,de se a serial számmal, se a QR kóddal nem tudom hozzáadni az eszközöket, az új telepítői fiókomba. Az invertert már lereseteltem, ott direct wifi kapcsolattal be tudok lépni telepítőként, de szeretném ugyenezt megtenni a fusion solar app-ba is.
Köszönöm előre is ha tudtok nekem ebben segíteni -
Flush0211
csendes tag
Sziasztok,
szeretnék egy kis segítséget kérni.
Van egy napelemes rendszerem, Huawei sun 2000,fusion solar appal van felhasználói fiókom, de mivel a cég eltünt, így szeretném megszerezni a telepítői jogot a rendszerem felett, fiókot már csináltam is,de se a serial számmal, se a QR kóddal nem tudom hozzáadni az eszközöket, az új telepítői fiókomba. Az invertert már lereseteltem, ott direct wifi kapcsolattal be tudok lépni telepítőként, de szeretném ugyenezt megtenni a fusion solar app-ba is.
Köszönöm előre is ha tudtok nekem ebben segíteni
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Artemisz ART-230L-EL "A" Minősített Laptopszéf
- Mamas & Papas Flip XT3 babakocsi szett 3 az 1-ben
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Xiaomi Redmi 9T 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest