Hirdetés
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorbep
senior tag
válasz
MrZed001 #36482 üzenetére
Én értem amit mondasz... és azt is értem, hogy morcos vagy emiatt.
Sajnos a 2007 évi villamos energia törvényt ilyen szinten részletesen nem ismerem, meg van már 1x módosítása.
De szerintem a sziget üzem nem így van, ahogy mondod. Sziget üzemet működtethetsz mindenféle engedély nélkül, de csak ott ahol a hálózati engedélyesnek nincs ellátása.
Ideje lenne ezt rendbe tenni, hogy hálózattal ellátott telephelyen mik is pontosan a sziget üzem feltételei. ( a kiépített nagy szünetmentes ellátó rendszereknek is van engedélye a hálózati engedélyestől, kollégáim tartanak ilyeneket karban ( TESCO, BKV, gázátadó állomások...stb), azokat is csak engedéllyel lehetett létesíteni, úgyhogy ez nem úgy van, hogy csak csinálok, mi köze van hozzá a szolgáltatónak... én úgy érzem ez most ilyen szürkezóna, területenként változik, hogy hol Tiltott/Tűrt/Támogatott a dolog.
Pár évvel ezelőtt dolgoztam PV üzemek nemlineáris torzításával kapcsolatosan egy projektben, akkor a hálózati engedélyes tervezője kifejezetten mondta, hogy nem lehet sziget üzemet működtetni a betáp mellett csakis az ő engedélyükkel. Nem állítom, hogy ez azóta nem változott, nem követem.
És több helyen is volt jogvitájuk is (peres szintig is elmenve) amit meg is nyertek. (kajánul azt mondta, hogy a cégnek jobb jogászokra van pénze... nem tetszett, de ez a realitás)
Szóval én mielőtt ilyet létesítenék, kikérném az írásos állásfoglalásukat a kérdésben. Mert ha begorombulnak, akkor nem állnak le vitázni senkivel, felfüggesztik a szolgáltatást (praktikusan kikötnek) aztán majd elvitatkozhatsz velük, hogy pontosan hogyan kell értelmezni a jogszabályt, és illegális e a vételezés vagy igazad van. Én sajnos nem érzem ezt lefutott meccsnek.
Másrészt ha az akkuból visszatermelsz, azért meg a Mérésügyi Hivatal fog alád tenni, a kockázatelemző programjuk kidobja, hogy valami nincs rendben, napnyugta után termel a HMKE-d. Most is vizsgálódnak azokon a telephelyeken, ahol nagyobb a betermelés, mint a szerződött teljesítmény.
Szóval nem egyszerű ezt a szabályozást korrektül rendbe tenni.... nem véletlenül késik a szabályozás, a Bruttóval együtt...
Ideje lenne ezt hivatalosan rendbe tenni, mindenkinek ez az érdeke, jó lenne ide az összefoglalóba is betenni, mert ez most nagyon sokaknak lesz a jövőben aktuális...
Talán az MNNSZ, vagy a hibrid rendszer magyar képviseletének ki kellene kényszeríteni egy minisztériumi állásfoglalást. És akkor azt lehet lobogtatni. Nekem is motoszkál, hogy ha nem jön az SE, lehet módosítani kellene a 4.5 Frónius + SE17K-t 2db 10kW-os Deye-re... de sajnos nem egységes a string, hozzá jönne még min 20 db Tigo... anyagilag sehogy se jövök jól ki belőle...
Szerk:
Hirtelen ennyit találtam:
Figyelem:
A felsorolt inverterek szabványmegfelelősége a berendezésre vonatkozik, és nem kezeli azokat a biztonsági kérdéseket, amelyek a sziget-
és hálózatra tápláló vegyes üzem körében felmerülnek, ezért az ilyen rendszerek telepítésénél a teljes csatlakozási dokumentációt kérjük,
amelynek tartalmaznia kell az alábbiakat:
Épületvillamossági kivitelezési dokumentáció vagy épületvillamossági rendszerleírás(191/2009. Korm., 155/2016.Korm.)
( Az épületvillamossági kivitelezési tervdokumentáció az MMK tartalmi és formai követelményeinek figyelembevételével készítendő.
Az épületvillamossági rendszerleírás méretezési adatokat, és olyan mélységű komplex információt szolgáltat, amely alapján a berendezés
megvalósítható.)
Üzemeltetési útmutató, tervezői egyenértékűségi nyilatkozat, kivitelezői szabványossági nyilatkozat (40/2017NGM.)
Gyári, telepítési dokumentáció pontos, szakszerű magyar fordítással (rajzokkal együtt)
Szóval nagy gratula a tervezőnek, aki ezt átveri.... de szurkolok....
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Betörne a filmiparba a Google
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Ukrajnai háború
- Synology NAS
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Viccrovat
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Robot fűnyírók
- További aktív témák...
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Goodyear EfficientGrip Performance 2 205/50 R17 93W méretű nyári gumi
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, 5db Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről BOMBA ÁRON!
- PowerColor AMD RX5700XT 8GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással / számlával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest