- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrZed001
tag
-
MrZed001
tag
válasz
Bukk900 #35473 üzenetére
Nézd, az Erkély erőművekről is írtam egy elég alapos bemutató/oktató posztot
Sőt, aksis Erkély erőműről ishttps://prohardver.hu/tema/napelem_de_csak_finoman/hsz_33014-33014.html
Hogy miért nem engedik idehaza ?
Na ez egy nagyon-nagyon jó kérdés.
Ha már beledobtak minket a forró energiaárakkal tele üstbe, legalább hagynák hogy szabadon kapálózzunk ki belőle (mint németek, osztrákok, ....) -
Bukk900
őstag
A mai bejelentés után, miszerint a jövőben közvetlenül a saját háztartásunkban használhatjuk fel a megtermelt energiát, hazánkban is használhatóak lesznek a kis 600W-os konnektorba dugható erkély napelemek?
Ennek pont az lenne a lényege, hogy amit termel, azt a háztartás azonnal felhasználja és csökkenti a villanyszámlát. -
senki68
senior tag
válasz
HoryThePooh #35468 üzenetére
Egész pontos választ akkor fogsz tudni kapni, ha már megjelent a Magyar Közlönyben a hivatalos rendelet.
Addig csak találgatások vannak.Viszont eladni biztos jó áron el fogja tudni ha nem kap engedélyt.
Mekkora inverter?
-
senki68
senior tag
válasz
kardkovacsi #35467 üzenetére
Rengetegen egyéni vállalkozók. És ezekből rengetegen ÁFA körösek.
Nem kellene össze kötni az egyéni vállalkozást az alanyi áfamentességgel.
Uniós adószámot meg 10 perc alatt lehet kérni. -
MrZed001
tag
válasz
User_2 #35460 üzenetére
3 fázissal visszwatt védelemmel szívás lesz. Kevés termelő inverter van amelyik aszimmetrikus 3 fázist tud adni (GEN24 tud).
Magyarán ugyanannyit termelnek mind a 3 fázison.Valós hibridek mind tudnak aszimmetrikus 3 fázist.
Ráadásul ami utánuk van kötve az szünetmentes UPS áramot kap.
Áramszünet esetén mögöttük 4-10ms idővel már saját áramról megy minden.
A lámpa egyet pislan, de PC, TV észre sem veszi. -
Sziasztok!
Ezzel kapcsolatban már lehet tudni valamit, hogy mikortól? Ha szabványosítani kell még a mérőhelyet is, akkor már kvázi esélytelen vagyok"az újonnan telepítendő napelemek esetében a kormány felfüggeszti a megtermelt energia betáplálásának lehetőségét"
-
HoryThePooh
aktív tag
Tök Laikus hozzászólás/kérdés
Ha valaki most telepített rendszert és nincs MGT-je. hogyan tud működni ilyenkor egy normal, betáplálósra tervezett rendszer?
Napelem gyárja az egyenáramot, inverter átalakítja váltóárammá, de csak annyit amennyi a ház pillanatnyi saját fogyasztása? Erre képesek az inverterek?
Vagy ilyenkor egy normál rendszer, akkumulátorok nélkül, nem tud semennyi áramot előállítani?
Konkrétan, ismerősőmnek a nepelemek fent vannak, a garázsban ott vár az SE inverter a felrakásra. 1f - > 3f bővítésre vártak, utána lett volna beüzemelve a rendszer és megkérve az MGT. Rendszer 70%-ban kifizetve a telepítő felé.
Egyaltalán van értelme befejezni?
Köszi ha tök laikus módra elmagyarázod -
kardkovacsi
senior tag
-
MrZed001
tag
válasz
User_2 #35454 üzenetére
Ugyancsak írtam, hogy elindult DEYE valós hibrid inverterek forgalmazása is
https://prohardver.hu/tema/napelem_de_csak_finoman/hsz_34894-34894.htmlMeg 20% kedvezményt adó kupon Victron termékekre.
Meg 5% kedvezmény Pylontech és Pytes 48V-os rack aksikra Energom-nálÉs ott vannak a hálózatos szigetüzemben is üzemelő inverterek is.
Minőség és árban a sorrend:
- Victron (azért csak az az inverterek királya)
- Deye
- MPP Solar / Voltronic Axpert , Epever
- EASun, Must, és egyéb MPP Solar klónok -
senki68
senior tag
válasz
Goose-T #35461 üzenetére
Nem.
Amíg az áramszolgáltató át nem veszi, nem kapcsolhatod be, főleg ha okosórád van, mert az méri a betápláltat, és ha túl sok, akkor kötbért fizetsz, ha jól emlékszem /majd kijavítanak/ 5.000 Ft/amper.
Attól, hogy okosórád van, még kimennek átvenni, leolvasság az órát, csinálnak egy záró elszámoló számlát, és majd csak utána termelhetsz. -
gorbep
senior tag
válasz
User_2 #35460 üzenetére
Vannak technikai megoldások a problémádra...
Ha van villany bojlered nézz utána: Fronius OhmPilot
Ha van villamos vagy hibrid autód: Fronius WattPilotAz elsővel, a megtermelt, de be nem táplálható teljesítményedet a bojlerbe, másodikkal az autódba tudod tölteni, nem veszik el.
Biztos más gyártóknak is vannak hasonló termékei, én csak ezeket ismerem.
-
senki68
senior tag
válasz
kardkovacsi #35457 üzenetére
Ezt írtad.
" Meg ott van rajta a jó nagy áfa is, ami miatt külföldre se egyszerű eladni."Külföldre uniós adószámmal nettó veszi meg, ott nincs áfa. Ott másként mennek a vállalkozások.
-
Goose-T
veterán
Sziasztok! Beszállok én is a topikba egy friss telepítéssel.
Growatt 8kW-os invertert szereltek fel, gondolom innen talán kitalálható a kivitelező. Na mindegy, nem is ez a lényeg.
Hanem ez: ma szerelték fel és üzemelték be a rendszert, de a szolgáltatóval még nem kötöttem új szerződést, azaz egyelőre nem adhatok el áramot. Gondolom még pár hét, amíg a kivitelező elindítja ezt a folyamatot. A villanyórát pár hónapja cserélték "okosórára", tehát tud adni-venni áramot. Az a kérdésem, hogy ilyenkor már bekapcsolhatom jogilag a napelem-rendszert? A papíron csak annyit írtam alá, hogy addig nem kapcsolom be, amíg meg nem történik az óracsere kétirányúra, de az már régen megvolt.
-
User_2
tag
válasz
Andras6800 #35456 üzenetére
nagyon köszönöm a választ,
közben egyre több aggodalmam van:
- rámgyógyítják a nem hibdrid invertert, mert nem szakértőként nem fogom tudni elmagyarázni egy "szakértőnek", hogy miért nem "szimpi" a sima inverter+kapcsolós visszwatt védelem
- akkor is fizetek a hálózatról az áramért ha süt a nap, (sima grid-tie inverterben nincs belső szinusz jel generátor, mert hálózatra szinkronizál, minek is lenne? )
- egyfolytában áramszünet lesz, mert folyton kapcsolgat hálózat és szigetüzem között. ami minden elektromos eszközt megvisel, ami egy cekásznál csak egy kicsit is összetettebb, mint pl az inverteres hűtő és inverteres mosógép
- de valszeg a hibrid inverter is áramszüneteket fog előidézni, kérdés milyen hosszúakat, és az áramszünetek milyen egyéb kilengéseket fognak okozni a ház hálózatán.
- félek nem fogok tudni megbízható szakértelmet találni
- az egész sokkal drágább lesz, mert tuti nem két fillér a mérő és a kapcsolós védelem
- talán beépíthető lehet egy variálható ellenállás a nem használt áram elhasználására, logikusan lehet ilyen, de honnan tudnám, nem vagyok szakértő
- bár nem saját aggodalom, de több mint 40 ezren vannak ugyanilyen helyzetben.
- és ismétlem 2.5 kW rendszerről van szó, ahol a teljes napi fogyasztás átlagban nem haladja meg a 3 Kw-ot, ha megy a mosógép a 8-at, pillanatnyi fogyasztás csúcs nem haladja meg a 3,5 kW-ot ha a mosógép rendesen melegíti a vizet. -
kardkovacsi
senior tag
Vajon az amperbővítés minek fog ezután számítani, mert arra két hete adtam be az igényt, de akkor tuti leszedem ha azzal ugrik az egész szaldós szerződés.
-
Andras6800
senior tag
válasz
User_2 #35454 üzenetére
Elvileg modbuson keresztül Energy méterrel megoldható sima inverterrel is, hogy hálózatra ne termeljen. Amennyire én tudom.
De van itt egy rakás sokkal okosabb szaki, majd ők megmondják a tutit.Olyanról volt itt szó, hogy valakinek így korlátoztak le 3000 W-os 1 fázisú inveryert 2,5k-ra.
-
User_2
tag
válasz
User_2 #35451 üzenetére
A hibrid rendszerekről bővebben MrZed001 írt egy részletes összefoglalót ebben a kommentben.
fenti leírás alapján, a 100%-os napelemes pályázatban, ha nem lehetséges a hálózatra táplálás, a telepítők és a pályázók is óriási nagy szarban vannak,
mivel nem jellemző a hibdrid inverter az 5kW alatti szegmensben,
bár létezik hibrid inverter 5kw és altt, európában is vehető csak épp nem jellemzősőt legkevésbé a hibrid inverterekből raktároztak be a telepítők és az importőrök.
a telepítők a nem hibrid inverterüket vagy rásózzák a pályázokra, vagy eladják külföldre, és vehetnek helyette mai árfolyamon egy egyébként is valamivel drágább invertert.
A telepítők/kivitelezők közé értve az eon-t is, aki állítólag eléggé rendesen betárazott előre. -
asdf_
veterán
Már úgyis minden mindegy alapon még ma benyújtanék egy HMKE igényt, hátha bejön, csak holnaptól érvényes a közlöny, akármi.
Valaki kérem fejtse meg nekem ezeket a mezőket, mert kitöltési útmutató természetesen nincs.Igényelt összesített betáplálási védelmi
érték (Amper)***
**** Tájékoztató az elosztó honlapján.
1F 2,5kW, így ebből következendően kifele max 11A menne, tehát 16A?Felhasználási hely megnevezése:
Lakás?Vételezés megkezdésének időpontja:
??? Az eredeti 20 évvel ezelőtti szerződés időpontja? Vagy mikortól akarom az invertert fent látni? -
User_2
tag
válasz
Vision #35449 üzenetére
nagyon köszönöm a választ, a linkelt egység a leírás alapján egy kapcsolós eszköz, ami a max kezelt 32 invertert fokozatosan kapcsolja le a fogyasztás függvényében.
de nekem csak 1db 2,5kW inverterem lesz.
ebből az egyből hogy kapcsol le további invertereket fokozatosan?
plusz kell hozzá egy mérő is, ami a kapcsolót vezérli?
-
mlaci01
tag
Segítsetek.
Nézegetem a 2 napja üzemelő rendszeremet, és valami furcsaságot vettem észre.
2 string van, az egyiken 18 panel, a másikon 11 panel.
A 18 paneles tisztán árnyékmentes, a 11 panelesnél délelőtt kb 10-ig 2 panel részlegesen árnyékban van (ezeken van opti), délután 1 panel kerül árnyékba (ezen is van opti).
A 18 paneles string kb 25 fokos, a 11 paneles string kb. 35 fokos dőlésű.
A tájolás mindkettő esetén tök ugyanaz (egymás mellett vannak).
Csatolok képet, azon jobban látszik.
A 18 paneles stringen az áramerősség szinte egész nap kisebb mint a másikon.
Ez így normális, vagy kezdjek el kutatni ?
Előre is köszönöm.
-
User_2
tag
válasz
Vision #35445 üzenetére
igen én ezt értem, ez az elméleti definíciója.
a külön beépített visszwatt védelmek viszont jellemzően kapcsolósak nem?
tehát lekapcsolja az egészet.
nem kapcsolós esetén egy egész bonyi áram figyelő és disszipáló egységre lenne szükség, gondolom.egyébként mi a jellemző, inkább hibdrid invertereket raktáraztak a telepítők?
gondolom nem erre készültek, azaz valószínűleg nem jellemző hogy beépített visszwatt-os inverterrel lenne tele az ország a 2,5Kw-os szegmensbenegyébként nem az zavar hogy elveszik a termelés,
azt próbálom meg kideríteni, hogy a visszwatt védelemi kötlezettség miatt járhatok-e úgy, hogy bár süt a nap, termelne a napelem rendszer, de mégis a hálózatról kell vásárolnom a fagyasztóhoz az áramot. -
foo85
csendes tag
válasz
sakal83 #35443 üzenetére
"kibaszott ideges vagyok a kotberes szerzodesemmel aminek az igenybejelentese mar hataridon tul van reakcio nelkul..."
Nem vagy vele egyedül.. Pont tegnap beszéltem az MVM ügyfélszolgálattal, hogy a 30 napos határidő helyett már 50 napnál tartunk és még mindig a terv jóváhagyása/szerződéskészítés a státuszunk....
Most eszem a kefét, hogy hiába van MGT lehet bukta az egész.... Na de majd ha kijön a hivatalos a közlönyben akkor talán okosabb leszek.Ma a kivitelezővel is beszéltem (még a kormányinfó előtt), és azt mondta, hogy mindenkinek telepítenek novemberig akivel szerződtek, még annak is akinek az MGT sincs meg, ami ezt a bejelentést követően azért érdekes lesz...
-
User_2
tag
válasz
User_2 #35424 üzenetére
nagyon köszönöm mindenkinek a válaszokat a visszawatt működésével kapcsolatban.
finomítanám a kérdést:
- értem hogy az inverterbe épített hardver és szoftver ezt képes kezelni hibrid inverter esetén,
- nem hibdrid inverter esetén a külön hozzá/mellé épített visszvatt kezelő egység - nem tudom minek nevezzem, mert lehet hogy összsetett valami, de lehet hogy csak egy relé és én ez utóbbit tartom valószínűbbnek hogy majd beépítik.
szóval ha nem az inervter kezeli a visszwatt, a telpítő hozzárak egy visszawatt-ot oszt csá' esetén ha csak a hűtőgép megy és nincs más fogyasztó, akkor a hűtő által fogyasztott áramot is vásárolnom kell, mert a napelem rendszert a hozzárakott visszwatt leszabályozta?
valószínűleg a legolcsóbb megoldást fogja beépíteni a telepítő, ez pedig valószínűleg a visszwat relé.ha netán meglesz a napelem mire figyeljek, hogy ne járjak úgy hogy a visszawatt kötelezettség miatt mégis fizetnem kelljen az áramért?
-
sakal83
addikt
Beszeltem az EONnal. Gozuk sincs mit jelent az amit ez a jollakott szuszogo ovodaskepu vartyogott.
Sem infojuk nincs a bejelentesrol sem nem ertik, hogy kinek nem lehet mar rakotni a halozatra a rendszert.
Varni kell amig leforditjak a fookos tudalekos pocs szavait magyar nyelvre.
Ui. : kibaszott ideges vagyok a kotberes szerzodesemmel aminek az igenybejelentese mar hataridon tul van reakcio nelkul...
-
axioma
veterán
-
axioma
veterán
válasz
Elemental #35415 üzenetére
nem, hanem tkp. piaci gaz helyett
Egyreszt szar a tajolas meg van par tolunk fuggetlen fa, igy a 16.9kWp csak 15MWh-t termel egy evben, masreszt meg a 17kW inverterre boven felmehet nagyon minimalis atkotogetessel, de csak addig amig van 400W-os napelem es P650-nel kompatibilis opti, utana majdnem felejthetem el az egeszet... iden biztos hogy pluszban fizetunk az aramert, elozo evekben pandemiatol fuggoen hol pozitiv hol negativ nulla volt az evunk, de a mai pelda is mutatja hogy a kulso tenyezoket barmikor rangathatjak... ami meg nalunk van lehet hogy nem jo ma kiszamolva befekteteskent, de biztositaskent, tobb labon allaskent biztos hogy tobbet er (nekunk legalabbis). Az ev elejen azt se tudtuk, hogy van ertelme a hmv tartalyba 3f futobetetet tenni, de igy eleg gyorsan megte'rul. -
asdf_
veterán
válasz
User_2 #35424 üzenetére
pl 2,5 Kw rendszerem van de csak a hűtőgép megy, akkor az egész 2,5kw elveszett nekem ?
Nem, a 2,5 kW mínusz a hűtőgép fogyasztása veszett el. Mivel azonban a hűtőgép fogyasztása kb. 80W óránként kb. 15 percig, ami a fentihez képest majdhogynem kerekítési hiba, így lényegében de, elveszik az egész.
-
-ZeeZee-
senior tag
Én gondolkodtam az amperbővítésen, meglévő napelemes rendszerrel. Kíváncsi vagyok ilyenkor is buknám a jelenlegi szaldós elszámolásomat?
-
Polllen
nagyúr
válasz
Kolondrum #35385 üzenetére
Én július közepén indítottam el, mondván hátha még összejön. (nálam alapból megvolt a 3 fázis) Augusztus elsején kapták meg a kérelmet, azóta nem sok minden történt. Kíváncsi vagyok, hogy ez az új kavarás mennyire borítja az én terveim. Vicc, ahogy itthon történnek a dolgok.
-
süti5
őstag
válasz
kardkovacsi #35394 üzenetére
De ez nem romlik meg mint a tej...
Simán maradnak keresletnek azok akik bővítenének és azok akik most vannak engedélyeztetés alatt. Kisöprik ezzel a raktárat és nem rendelnek többet külföldről panelt ennyi. Utána meg csak drága eurós áron tudnak behozni.
Ebben még nem látom a féláras lehetőséget. -
asdf_
veterán
válasz
senki68 #35419 üzenetére
Van egy pár próbarendszer, rögtön az első 1-2 héten megcsinálták (gondolom 3F már volt, HMKE igényt meg beadták előre) de mivel ki nem fizették, gyors kézifék lett belőle és egy darabot nem csináltak többet. Rajtuk kívül még lehetnek olyanok (akiknél a 3 fázis már adott, így nem kell arra várni), akiknek beadták előre az igényt, ők elvileg biztosan nem érintettek.
Ez az egész pályázatos vagy megy a levesbe, mert nincs pénz, vagy a pályázók mindegyikét kivételre rakják az új szabályok kapcsán. -
Andras6800
senior tag
válasz
#31733248 #35422 üzenetére
"Az is világos volt minden kicsit is értelmes embernek, hogy a mai kormányzati bejelentésnek is el fog jönni az ideje. Egy hete írtam róla, hogy a napelemeknél
"a volument tekintve mostanra csaknem teljes egészében teljesült e téren az Energiastratégiában 2030-ra kitűzött cél. Másrészt itt alapvetően azoknak van igaza, akik a megtermelt energia saját, helyben történő felhasználását hangsúlyozzák."
Láss csodát, ma ennek szellemében történt meg a mai kormányzati bejelentés. De biztos én vagyok a hülye...
"
Ez legalább akkora jóslás így, mint anno az ikertornyok elleni támadáskor a sok 100 hiradóba cibált "csoda jós" gyerekrajz ami volt 1 repülő meg 1-2 magas épület... Honnan tudhatta F. Kálmánka 6 éves lakos 3 hónappal előre
kezdjük ott, hogy a zöldenergia cél teljesüléséből nem következik a teljes lekapcs.
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
kardkovacsi #35329 üzenetére
Én is pont erre gondoltam, hogy nem az olcsósodás felé vezet ez. Kissé furcsa lenne itthon, de igazából talán inkább csökkenti az árakat
-
törölt tag
válasz
Samott #35357 üzenetére
"En viszont kovettem, mert tolta esz nelkul a FUD-ot."
"Ész nélkül"?
A hozzászólásom után néhány nappal az Energiahivatal szó szerint megerősítette, amit leírtam.
Az is világos volt minden kicsit is értelmes embernek, hogy a mai kormányzati bejelentésnek is el fog jönni az ideje. Egy hete írtam róla, hogy a napelemeknél
"a volument tekintve mostanra csaknem teljes egészében teljesült e téren az Energiastratégiában 2030-ra kitűzött cél. Másrészt itt alapvetően azoknak van igaza, akik a megtermelt energia saját, helyben történő felhasználását hangsúlyozzák."
Láss csodát, ma ennek szellemében történt meg a mai kormányzati bejelentés. De biztos én vagyok a hülye...
-
válasz
Andras6800 #35418 üzenetére
100% pályázattal bőven megéri, hiszen nem veszíthetsz, cserébe kevesebbet nyersz. Beraksz egy visszwatt védelmet, és csókolom.
-
senki68
senior tag
válasz
Andras6800 #35418 üzenetére
Mivel a 100% pályázatra nem érkezett meg a mai napig az uniós pénz, azt húzni halasztani kell, mert saját forrás nincs rá, államcsőd közelében vagyunk.
Nem is értem milyen hülye kampányfogás volt a 2. ütemet bejelenteni. /persze elvette a rezsiemelés élét/. -
senki68
senior tag
Mivel még /tudtommal/ egyetlen rendszer sem valósult meg, akiktől hallottam mindenkinek február-márciusra ígérték, tehát még engedély kérés nem történt.
Tehát ha nem lesz "kivétellista" akkor nem lesz napelemük.
De én azt mondom, Gulyás mondott amit mondott, túl sokat nem lehet leszűrni belőle, a lényeg az lesz ami majd megjelenik a Magyar Közlönyben.
Volt már itt olyan, hogy bejelentették, pénteken, hogy hétfőtől minden boltot üzletet vállalkozást bezárnak, aztán a a közlönyben meg volt annyi rakás kivétel, hogy a csak a műkörmösök és a cipőboltok zártak be. -
Andras6800
senior tag
válasz
senki68 #35403 üzenetére
Lényegében szerintem most oldották meg, hogy mégse kelljen kifizetni kb semmit a 100% pályázat nyerteseknek sem.
Mivel alig kapták meg az emberek a határozatokat, meg előlegeket, nem gondolnám, hogy sok csatlakozási lenne beadva (Saját okfejtés... tévedhetek is). Pláne, hogy az összegekkel is hiszti van.
Most majd nem lehet visszatáplálni, szóval kell plusz inverter leszabályozás ami megint nem ingyen lesz... cserébe ki tudja meddig pénzt sem kapsz a nyári túltermelés után. Szóval mégtöbben állnak el az egésztől (szerintem). Elvileg Árammérővel megolható a korlátozás. Ezek után saját pénzen megtérülni sohasenem fog (ameddig nem változik meginta a szitu).
-
User_2
tag
válasz
Bandit21 #35411 üzenetére
az csak az akkumulátorosaknál volt, a sima rendszernél nem volt ilyen technikai feltétel,
de ott is csak az akkumulátorra, ami eléggé fura.
A 2.1.2. pont szerinti akkumulátoros energiatárolónak, illetve az energiatárolóval szerelt
napelemes rendszernek az alábbi minimális műszaki feltételeknek kell megfelelni:
- rendelkeznie kell saját akkumulátor menedzsment rendszerrel (BMS);
- minimum 10 év vagy 6000 töltési-merítési ciklus élettartam;
- moduláris felépítés;
- az inverterrel közösen alkotott rendszer legyen alkalmas külső (az ingatlan tulajdonosától
független) szabályozó jel fogadására és végrehajtására. -
senki68
senior tag
válasz
kardkovacsi #35394 üzenetére
Ha külföldre adod el akkor nincs ÁFA. Országhatáron túl fordított ÁFA van.
-
asdf_
veterán
válasz
senki68 #35403 üzenetére
A 13%, az az ügyfél előlege, arra amit ő fizet ki a saját zsebéből (amperbővítés a szolgáltatónak, szabványosítás a regisztrált villanyszerelőnek). A kivitelezői előleg (ablakra, napelemre, hőszivattyús fűtésre) az 40%, ennek a résznek a pénzét az ügyfél sosem látja, az direktben a kivitelezőnek megy (biztosítékok megléte esetén). Lehívni persze még nem sikerült senkinek.
Viszont, a nem komplex pályázat esetén nem volt energiatároló, a töketlenkedés miatt kevesek HMKE igénye lehet beadva, így őket vagy felrakják kivétellistába, vagy ellehetlenül a projektjük.
-
Bandit21
addikt
válasz
Tony21 #35398 üzenetére
Nyilván teljesen rossz oldali ügynök vagyok hogy ez jut eszembe de nem lehetne úgy oda állni és beszélni hogy előtte rá pillant az MVM kis abrajara és megvolvassa milyen staciok vannak ott, igény mgt csatlakozási be vissza telepítés szerződés mittudomen. És ha már tudják mennyi ember lett ebbe bele pörgetve akkor azt a rhadt szót használja ami világossá teszi azonnal hogy ki melyik oldalán áll a ... -nak.
-
Gyuc
aktív tag
https://www.youtube.com/watch?v=A5_q03dBxao kb 8 perctől van az infó.
Azt mondja ha a hálózatot sikerül fejleszteni és elbírja akkor újra lehet betáplálni. -
senki68
senior tag
Csak 1 kérdésem van.
Mi lesz a 100% támogatású napelemekkel? Merthogy ott még igény nincs beadva.Nyertek a pályázaton aztán semmit nem kapnak?
Ezt is ma kaptam.
"
A 100%-os pályázati lakossági felhívása 2022 szeptember 5-én módosult (V6)! Úgy értelmezzük, hogy visszamenőleg is, nem csak a II. forduló esetében. Ehhez kikérjük az ÉMI véleményét is. Legfontosabb változás az előleg lehívását érint mely szerint kevesebb mint a teljes projekt 13%-a hívható csak le előlegben, de az is korlátozva van, hogy mire, pl csak a mérőhely korszerűsítés és hasonló előkészületi munkánkra. Idézem:
"A támogatási előleg maximális mértéke nem haladhatja meg az adatlapon megjelölt napelemes rendszer létesítéséhez szükséges jogi alapkövetelmények teljesítéséhez szükséges – villamosenergia szolgáltatók által biztosított – munkálatok (pl.: mérőóra csere), az engedélyezési, valamint az energetikai tanúsítványok elkészítésére vonatkozó költségek mértékét, továbbá nem haladhatja meg az utófinanszírozással érintett tervezett kiadások 13%-át."Ebből gondolom, az engedélyek még nincsenek beadva.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- GTA VI
- Netfone
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Nintendo Switch 2
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- www.iking.hu - Eladó Samsung S23 Ultra Phantom Black Használt, Karcmentes
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Intel i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest