- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
FecoGee
őstag
válasz
FecoGee #29522 üzenetére
Végzett is a villanyszerelő, tényleg a fi relé mögé volt kötve az inverter. Átkötötte elé és most már termel lenyomott relé mellett is.
Tegnap sokat olvastam a témában és találtam pár érdekességet.
"For domestic installations, the RCD/RCBO must feature 30mA tripping current. This current is overly sensitive for solar systems. In addition, the 30mA threshold is the protection upper limit, for most RCD/RCBO manufacturers could trigger at 15mA or 16mA.
PV arrays and rooftop (especially metal roofing) are good conductors, and they could form a capacitor between the solar array and the earth. This capacitor will result in leakage current which is quite common in solar systems. For some weather conditions, such as rainy and cloudy days, this common-mode capacitor will be increased and will cause a higher leakage current. This could trigger the RCD/RCBO."A Solaredge egyébként 100 vagy 300mA "A" vagy adott esetben "B" relét ajánl ahogy itt többször volt már szó erről (hogy B-s kell), attól függ mekkora a teljesítménye az inverternek.
Találtam egy francia tanulmányt is, amely kimutatta, hogy az inverter akár 39mA szivárgást is produkálhat, amely bőven több, mint amire leold a 30 mA relé (15-16 mA).
"The simulations show that for a 3 kWp PV system using a transformerless inverter, the leakage current could reach 39 mA (Table I and Fig. 4), according to the hypothesis defined."
Annak is utánanéztem, hogy a klíma indulásakor feltöltődik a kondenzátor amelynek van föld kapcsolata, és ebben az állapotban ez is zavarhatja a relét, a mögötte lévő "zajok" összeadódnak.
Kíváncsi vagyok, beszámolok majd a fejleményekről.
-
varadigabor
senior tag
válasz
7Heads Drago #29544 üzenetére
-
válasz
CharlieCrews #29499 üzenetére
Köszönöm, nem túl biztató
-
varek
csendes tag
Az áramszolgáltató mikor veszi át a kész rendszert a készrejelentés után az óra cserekor vagy előtte ?
-
7Heads Drago
veterán
válasz
varadigabor #29542 üzenetére
És ebben a nagyon jó árban minden kapcsoló meg csecse-becse bene van? AC-DC leválasztó?
Mert gyanús. -
törölt tag
válasz
varadigabor #29542 üzenetére
fronius huawei solaredge a jó ár/érték arányú vételek... a magyar piacon
A solplanet is az "occó kínai inverter" pályán versenyez, a többi nem túl ügyes cucc között.
---
A risen, longi, astronergy, trina, qcells, jinko, jasolar, hyundai bizonyosan jó választások.
380 Wattos fölött már érdemes ellenőrizni azt is,
hogy
az MPP árama mekkora és tudja-e kezelni az inverter. -
varadigabor
senior tag
válasz
senki68 #29541 üzenetére
Köszi az infót.
Inverterről valakinek infó esetleg?
Ezzekkel a panelekkel és inverterrel kijönnék kb 1,5 millió ft-al olcsóbban ami nem el hanyagolható
Másik cég Sharp NU-JD 450 W paneleket és Fronius Symo 15.0-3M Invertert ajánlott vagy Huawei invertert. Szimaptikusabb márkák , de árban jóval huzósabbak. -
senki68
senior tag
válasz
varadigabor #29526 üzenetére
Most hétvégén pakoltam fel belőle egy rendszert, szerintem nagyon jó panelok.
-
asdf_
veterán
válasz
313313 #29535 üzenetére
Háááát, azért ez a paci másik fele, 1,5 az nekem mellmagasság, a DC kapcs az alján van talán mindnek. Még egy kisnövésű embernek is testmagasság+kinyújtott kéz nem kéne gondot okozni az 170-nek, én azt gondolnám normálisnak (gyerek nem fog ilyennel szórakozni, sőt, lehet, hogy jobb, ha el sem éri).
De ezt a padlásos dolgot sosem fogom megérteni, hogy ki és miért gondolja jó ötletnek. -
axioma
veterán
valaki megnezte mar hogy van-e barmi minket erinto (foleg okosoras resznel) a ma kuldott mvm aszf-modositasban? csak mert akkor nem nyalaznek utana
-
313313
addikt
Kezelhető magasság van, azt meg 1-2 kivitelező érdekesen értelmezi...
45-50 körüliek voltak, de a 6-8kW-os rendszerrel rögtön duplája lett a ház érték....EON csinálja jól, kiadta a kivitelezőknek, amelyik inverter a földtől 1,5m magasan van azt nem veszik át, mert afölött nem elérhető az inverteren a kapcsoló, amit ők DC leválasztónak tekintenek.
-
válasz
7Heads Drago #29529 üzenetére
Tudom… ezért nem is értem a bátorságot, én augusztus eleji telepítésre és üzemelésben a közepére számoltam.
Majd aláírások velük egy nyilatkozatot ha előbb telepítenek… hogy minden felelősség/költség az övüké.Snooze
Villany fűtés, elektromos autó, van bőven fogyasztóm.
Tatoni
Ezt jó tudni, de azért az MGT-t megvárom, amúgy se tudnak előbb telepíteni, mert ott akarok lenni. -
asdf_
veterán
-
törölt tag
válasz
7Heads Drago #29529 üzenetére
Dehogy kell leszerelni.... a terv már hiánypótlásos ügy.
A fontos az MGT megléte!!!
HA az MGT megvan akkor annak a lejáratáig kell eljutni a készre jelentésig.
Közben már nem fenyeget semmiféle leszerelés.A terv akárhányszor beadható-hiánypótolható az MGT érvényessége alatt.
Sőt a készrejelentés is.Ennyi, nem kell pánikolni fölöslegesen.
-
Ez vicces/érdekes, ma jelentkezett a kivitelező, hogy jövő héten jönne telepíteni. 16-án jár még csak le az mgt határidő, amire nem jött még reakció.
Ugyan pont nem jó az időpont de nem is biztos, hogy ez így nem lenne túl merész akár már csak részemről is… bármi gond van meg lehet vitázni ki fizeti ki a felszerelést/leszerelést…
Viszont ezekszerint megvan a 20-as inverterem is raktáron. -
varadigabor
senior tag
Sziasztok!
Tapasztalat van valakinek ezzel az inverterrel?
Solplanet ASW15K-LT
Esetleg ezekkel a panelekkel : Risen Energy 400 W (RSM40-8-400M BLACK)Üdv. Gábor
-
kiir
tag
válasz
#71496704 #29520 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Már a többedik téves ajánlattól óvtok meg.
Egészen pontosan a panel MPP current (Imp) adatát kell összevetni az inverter Max. input current per MPPT (Idc max) adatával, ugye? Szóval nem a short circuit adatokat? Bár az már részletkérdés, és az én konkrét esetemben mindegy is...
-
asdf_
veterán
Ha maradunk a 11-nél, az inverter 11A-t bír levenni a napelemről. Ha a napelem 15-öt tud leadni, akkor 4A*aktuális feszültség megy a levesbe, lesz egy túlnapelemezetthez hasonló laposfejű görbe és termelés. Csak ott szándékosan megy a termelés egy része kukába, itt meg hibásan.
-
FecoGee
őstag
válasz
senki68 #29512 üzenetére
Nem szépen fogalmaztam, de erre gondoltam:
"Az A típus minden hibaáram jelalakot képes detektálni amire az AC típus képes, valamint a működési elvük is megegyezik. Viszont van néhány fontos különbség a két típus között. Az A típusú fi-relé a pulzáló egyenáramú (szinusz-félhullámú) megkerülő áramok érzékelésére is képes. Ezen felül 6mA-nál nem nagyobb, tiszta egyenáramú összetevő is jelen lehet a hibaáramban vagy a szivárgó áramban. A maximum 6mA DC áramú összetevő jelenléte mellett is, megbízhatóan fog működni hiba esetén."
-
kiir
tag
Mégegyszer ugyanaz, másképpen. A most futó 3-6 kW-os Huawei inverterekhez szokás 400-450 Wp teljesítményű paneleket kötni? A Huawei egy munkapontra eső bemeneti áramerőssége max. 11 A. Az ilyen panelek ennél magasabb amper-számmal futnak (STC szerint megadott specifikációban láttam már 14 A-t is). Következik ebből leállás vagy levágás, műszaki hiba vagy hatékonyságvesztés?
-
FecoGee
őstag
Sziasztok!
Átlapoztam a fórumot és egy kis segítséget kérek szépen.
Tavasszal szereltettünk klímát és egy héttel azután kezdődött egy olyan probléma, hogy esős időben alkalmanként leold a fi relénk. Egyből a klímára gondoltam, kijöttek, nézegették és azt mondták minden rendben. Azóta állandó hibakeresésben vagyok, mert volt olyan, hogy egy hónapig nem csinálta, aztán megint elkezdődött. Leold a relé, visszanyomom, 6 perc (ez mindig ennyi) után megint leold, soha nem azonnal hanem 6 perc múlva. Ez 3-4x megtörténik és egyszer csak jó lesz (vagy eláll az eső). Túl vagyok az összes kültéri konnektor, kapcsoló, kötődoboz átnézésén és újrakötésén, ki van húzva a szivattyú is. Volt egy olyan alkalom hogy minden kismegszakító le volt kapcsolva és mégis lement a relé, innen lett gyanús a napelem, illetve megfigyeltem, hogy csak nappal jelentkezik a hiba, általában meleg időben rövid záporoknál, éjjel még nem volt rá példa hogy az ÁVK megszólaljon.
Ma éjjel és reggel is esett az eső, minden rendben volt. Gondoltam bedugom a klímát mert a hibakeresés lépéseként jó ideje ki van húzva, mi történik, lesz-e hiba. Azonnal le is oldott a relé. Megnéztem és az inverter sötét volt, azaz a relé mögé van kötve mert az e.on-os megszakító fel volt kapcsolva. Kihúztam a klímát, visszanyomtam a relét. Az inverter pontosan 6 perc alatt kezdett termelni, ez pont az az idő amit megfigyeltem korábban, hogy leoldott megint az ÁVK. Most viszont nem történt hiba. Bedugtam 2-3x a klímát és nem oldott le a relé. Aztán vártam 15 percet, megint bedugtam a klímát és puff, leoldott.
Keresgettem itt a fórumon és felhívtam a napelem telepítő céget is és azt találtam, hogy az invertert a fi relé elé (azaz az óra mögé) érdemes kötni ha "A"-s a relé mert tud fantom hibákat okozni, vagy pedig "B"-s relé kell de az elég drága.
Van esetleg valaki, akinek hasonló hibája volt már? A gyanúm, hogy a klíma elindulása és az inverter működése során a megjelenő DC áram túllépi a relé leoldási küszöbét (ha jól tudom 6mA DC-t visel el, 30mA-s relénk van egyébként).
Az is lehet persze hogy megfúrták a vezetéket a klímások, az invertert holnap átköti a villanyszerelő a relé elé csak érdekelne, hogy járt-e már valaki hasonlóan.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
-
kamatx
csendes tag
-
Semin
őstag
Mi a fene van ez E.On-nal !?
Először “pofán csapnak” azzal, hogy egy olyan ügyfélszolgálatossal beszélek aki :
kompetens, kedves, full képben van, és segítőkész.
Majd két hét alatt lezongoráznak egy komplett teljesítmény bővítést. (16-16-16 >> 20-20-32)
Múlthét kedden küldtem vissza a szerződést, vasárnap fizettem be, holnap jönnek cserélni.
Hát nem ehhez voltam hozzászokva velük kapcsolatban.. -
Balázzs
senior tag
MVM kontó újabb levelet küldött, mondván elszámolták a napelemes betáplálás mennyiségét - igen, tényleg elrontották, nem tudom hogy is gondolhatták azokat a számokat - és most mehet egy újabb levél Paksra.
-
Samott
addikt
A naperőművek össztermelésben betöltött aránya 11,1 százalékos volt tavaly Magyarországon, a legmagasabb az Európai Unió 27 országában – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), a 2021-es évet összefoglaló villamosenergia-piaci jelentése alapján.
Arányosan Magyarországon termeltek a legtöbbet a naperőművek
-
7Heads Drago
veterán
válasz
senki68 #29485 üzenetére
hogy semmit nem lehet spórolni a mosogatógéppel, sem vizet sem energiát, egy kényelmi berendezés, lusta háziasszony kelléke
Ezt most komolyan gondolod???
Az autó is az, meg a mosógép is meg még rengeteg minden. Szóval nem csak az asszony lusta, hanem mindenki a családban.bobace: Akkor leszel zöld ha kimész a természetbe egy szál gatyában és ott élsz külső segítség nélkül. Különben nem. Minden egyéb árt a környezetednek. Még a papírzacskó is mivel kivágják érte a fát. Szóval engedjük el ezt a zöld-séget.
-
bb71
őstag
Ezt most kaptam... így 3 azaz három hónappal az elszámoló számla után:
"Tisztelt Ügyfelünk!
Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a helyesen kiállított éves elszámolószámlája mellé tévesen csatoltunk egy mellékletet
(Nyilatkozat és kifizetési kérelem HMKE betermelés elszámolásához), amelyen az elfogyasztottnál több visszatáplált áram
és annak elszámolása szerepel.
A valóságban az elszámolási időszakban az Ön által vételezett villamos energia mennyisége több volt, mint a visszatáplált,
így Önnek az a teendője, hogy a különbség után megfizesse az elszámolószámlában szereplő villamosenergia-díjat.
Az okozott kellemetlenségért elnézését kérjük.
Esetleges további kérdésével forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz!
Tisztelettel
MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. "Ahogy a gyerekeim egy ilyenre reagálnak: "Nice!"
én csak úgy konstatáltam a dolgot, hogy "nooooooooormális? Margit?"
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Lenovo Legion Pro 7 16IRX9H INTEL I9-14900HX RTX 4080 bolti ára 1.35 mill ft
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest