-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
FecoGee
őstag
Sziasztok!
Írtam az eon-nak is, várok a válaszra de kíváncsi lennék a véleményetekre.
4kW-s inverterem van, egy fázison. Lehet, hogy mérőhely szabványosításra lesz szükségem. Ez érinti a már meglévő invertert (betáplálás, illetve most már csak 2,5kW-t engednek egy fázisra) amennyiben semmi más nem változik? Ha a meglévő 1x25A-t növeltetném 1x32A-re az gondolom új szerződés, de vajon a feltételeim változatlanok maradnának? Ha mérőhely szabványosítás miatt nem tudnám tovább használni a 4kW-s invertert akkor az durva lenne - de bármit el tudok képzelni…Köszönöm!
-
FecoGee
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék, elvesztem a törvények és szabályok tömkelegében és elég dinamikusan is változnak ezek a dolgok.
Napelemes vagyok, szaldóban. Viszont szabványosítani kellene a villanyóra szekrényemet mert elég ramaty a tetőkonzolom és néha ázik a szekrény ha nagyobb eső van. Villanyszerelő helyretette a Guman sapkát de mivel az acélcsőben nincs műcső ezért szigszalaggal tekerte körbe hogy belefeszüljön, ideiglenesen talán jó. Rövid a légkábelem is ezért nem lehet szépen kábelezni hogy legyen egy cseppentő hurok a sapka előtt, az eon elzárkózott mindentől, azt mondták szabványosítsak, nem cserélnek kábelt.Szóval gondolkodom azon hogy megcsináltatom az átalakítást. Jelenleg 1x25A van, ez egyébként elég is.
A kérdés, hogy akkor kiesek-e a szaldóból ha áthelyeztetem a szekrényt és új légkábelt kérek teljesítmény bővítés nélkül? Maradhatna a villanyóra, minden csak új szekrény, tetőkonzol és légkábel lenne. Azt feltételezem, hogy ha kérem az alanyi jogon járó 1x32A-ra a bővítést az szerződésmódosítás és bukom a szaldót.
Nagyon szépen köszönöm! -
FecoGee
őstag
válasz FecoGee #29509 üzenetére
Sziasztok!
Tavaly tavasszal kértem segítséget (röviden: ha esett az eső akkor sokszor - de nem mindig - leoldott az ÁVK. Visszanyomtam, 5 perc múlva megint leoldott. Nem minden esőzésnél csinálta).
Addig jutottam végül a nyomozásban, hogy lehet hogy az inverter miatt van. Éjjel sosem ment le az ÁVK, esőben sem mindig. Nehezítő tényező, hogy a hiba kezdete előtt 1 héttel szereltek be klímát - természetesen arra gyanakodtam.
Minden kültéri dugaljat lecseréltettem, de nem oldotta meg a hibát.
Végül eljutottam az inverterig, ami valóban az ÁVK mögé volt kötve. Júliusban átköttettem a relé elé és azóta nem jött elő a hiba (kopp-kopp, remélem tényleg nem jön elő többet).
Annyi még hogy a klímát fázishelyesen dugtam be végül, előtte nem úgy volt.
Megette az idegeimet tavaly ez a hiba, azért írom le hátha valaki hasonló cipőben jár és segíthet a megoldásban. -
FecoGee
őstag
Elkezdtek csorogni az adatok az appba.
-
FecoGee
őstag
Köszi a gyors választ. Akkor várunk
Valami service status oldalt azért csinálhatnának, ahol ellenőrizhető lenne, mint pl. Apple-nél, Microsoft-nál, Amazon-nál stb.
[ Szerkesztve ]
-
FecoGee
őstag
Sziasztok!
Nálatok működik a SolarEdge monitoring? Tegnap este óta nem frissülnek az adatok. Az inverter termel, az app azt írja hogy pár perce frissítve, de 0 kW a termelés az app szerint.Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
FecoGee
őstag
Köszönöm szépen, hogy megnézted!
-
FecoGee
őstag
válasz FecoGee #29522 üzenetére
Végzett is a villanyszerelő, tényleg a fi relé mögé volt kötve az inverter. Átkötötte elé és most már termel lenyomott relé mellett is.
Tegnap sokat olvastam a témában és találtam pár érdekességet.
"For domestic installations, the RCD/RCBO must feature 30mA tripping current. This current is overly sensitive for solar systems. In addition, the 30mA threshold is the protection upper limit, for most RCD/RCBO manufacturers could trigger at 15mA or 16mA.
PV arrays and rooftop (especially metal roofing) are good conductors, and they could form a capacitor between the solar array and the earth. This capacitor will result in leakage current which is quite common in solar systems. For some weather conditions, such as rainy and cloudy days, this common-mode capacitor will be increased and will cause a higher leakage current. This could trigger the RCD/RCBO."A Solaredge egyébként 100 vagy 300mA "A" vagy adott esetben "B" relét ajánl ahogy itt többször volt már szó erről (hogy B-s kell), attól függ mekkora a teljesítménye az inverternek.
Találtam egy francia tanulmányt is, amely kimutatta, hogy az inverter akár 39mA szivárgást is produkálhat, amely bőven több, mint amire leold a 30 mA relé (15-16 mA).
"The simulations show that for a 3 kWp PV system using a transformerless inverter, the leakage current could reach 39 mA (Table I and Fig. 4), according to the hypothesis defined."
Annak is utánanéztem, hogy a klíma indulásakor feltöltődik a kondenzátor amelynek van föld kapcsolata, és ebben az állapotban ez is zavarhatja a relét, a mögötte lévő "zajok" összeadódnak.
Kíváncsi vagyok, beszámolok majd a fejleményekről.
[ Szerkesztve ]
-
FecoGee
őstag
válasz senki68 #29512 üzenetére
Nem szépen fogalmaztam, de erre gondoltam:
"Az A típus minden hibaáram jelalakot képes detektálni amire az AC típus képes, valamint a működési elvük is megegyezik. Viszont van néhány fontos különbség a két típus között. Az A típusú fi-relé a pulzáló egyenáramú (szinusz-félhullámú) megkerülő áramok érzékelésére is képes. Ezen felül 6mA-nál nem nagyobb, tiszta egyenáramú összetevő is jelen lehet a hibaáramban vagy a szivárgó áramban. A maximum 6mA DC áramú összetevő jelenléte mellett is, megbízhatóan fog működni hiba esetén."
-
FecoGee
őstag
Sziasztok!
Átlapoztam a fórumot és egy kis segítséget kérek szépen.
Tavasszal szereltettünk klímát és egy héttel azután kezdődött egy olyan probléma, hogy esős időben alkalmanként leold a fi relénk. Egyből a klímára gondoltam, kijöttek, nézegették és azt mondták minden rendben. Azóta állandó hibakeresésben vagyok, mert volt olyan, hogy egy hónapig nem csinálta, aztán megint elkezdődött. Leold a relé, visszanyomom, 6 perc (ez mindig ennyi) után megint leold, soha nem azonnal hanem 6 perc múlva. Ez 3-4x megtörténik és egyszer csak jó lesz (vagy eláll az eső). Túl vagyok az összes kültéri konnektor, kapcsoló, kötődoboz átnézésén és újrakötésén, ki van húzva a szivattyú is. Volt egy olyan alkalom hogy minden kismegszakító le volt kapcsolva és mégis lement a relé, innen lett gyanús a napelem, illetve megfigyeltem, hogy csak nappal jelentkezik a hiba, általában meleg időben rövid záporoknál, éjjel még nem volt rá példa hogy az ÁVK megszólaljon.
Ma éjjel és reggel is esett az eső, minden rendben volt. Gondoltam bedugom a klímát mert a hibakeresés lépéseként jó ideje ki van húzva, mi történik, lesz-e hiba. Azonnal le is oldott a relé. Megnéztem és az inverter sötét volt, azaz a relé mögé van kötve mert az e.on-os megszakító fel volt kapcsolva. Kihúztam a klímát, visszanyomtam a relét. Az inverter pontosan 6 perc alatt kezdett termelni, ez pont az az idő amit megfigyeltem korábban, hogy leoldott megint az ÁVK. Most viszont nem történt hiba. Bedugtam 2-3x a klímát és nem oldott le a relé. Aztán vártam 15 percet, megint bedugtam a klímát és puff, leoldott.
Keresgettem itt a fórumon és felhívtam a napelem telepítő céget is és azt találtam, hogy az invertert a fi relé elé (azaz az óra mögé) érdemes kötni ha "A"-s a relé mert tud fantom hibákat okozni, vagy pedig "B"-s relé kell de az elég drága.
Van esetleg valaki, akinek hasonló hibája volt már? A gyanúm, hogy a klíma elindulása és az inverter működése során a megjelenő DC áram túllépi a relé leoldási küszöbét (ha jól tudom 6mA DC-t visel el, 30mA-s relénk van egyébként).
Az is lehet persze hogy megfúrták a vezetéket a klímások, az invertert holnap átköti a villanyszerelő a relé elé csak érdekelne, hogy járt-e már valaki hasonlóan.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- EAFC 25
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xbox tulajok OFF topicja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Windows 10
- Napelem
- Sí, sielés
- További aktív témák...