Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrZed001
tag
Helyes
Ha óra után L3-at leviszed, be inverter, ki inverterből napelemmel rádolgozva, vissza fel, és ezt követi a FI relé ... akkor nem lesz gond
Annyit javasolnék, hogy FI relé előtt egy 1-0-2 kapcsolóval (VDE szerinti kényszer szétválasztásos) választhatóan kösd be:
1- direkt L3
2- invertertől jövő L3+szolár
Ki: FI relé felé L3Így ha le is állítod invertert valamiért, egy kapcsolás a 2-ből az 1-be, és megy a közvetlen L3 a házba.
Jó szórakozást a rendszerhez
-
NSX82
csendes tag
válasz
MrZed001 #27352 üzenetére
Kedves MrZed001!
Bevallom ma bevállalós kedvemben voltam. Nem lenne szószerint igaz, hogy beleuntam a méregetésbe, de valami hibafaktor biztos van ami miatt olyat mérek ami nem igazan lehetséges. A leírásod alapján és végiggondolva is kb lehetetlen, hogy az az 50(46)volt legyen ott. Meg ugy voltam vele h lesz*rom azt is ha ott van. proba-szerencse... Lekapcsoptam a fi relevel az egesz lakást, hogy csak a garazsba legyen áram -ha esetleg valahogy előidéznék valami túláramot. Kikötöttem az inverterből a lengő aljzatot ami eddig rajta volt. Összekötöttem a N-be és N-ki-t az inverternél, L-kire és a sima (már közösített) N-re + a ház meglévő földelésére felszereltem a lengő aljzatot. Első próbálkozásra azt hittem, hogy nem működik de kiderült, hogy csak annyira beborult közben kint az ég, hogy amiatt nem volt kb semmi pv input, csak 5-8 watt. Elkezdtem tesztelgetni külön Nullával meg föld nélkül is egy vizforralóval akkor úgytűnt, hogy ez a megoldás, de közbe csak kisütőtt a nap...
Szóval minden ment vissza az eredetibe. Közös a nulla és a föld és ezek mellett L ki. Működik is. Nincs rajta tobb volt a kelleténél. Beépítettem két fogyasztásmérőt is. Egyet az inverter elé, egyet utána. A kettő különbségéből tudok majd tippelni arra, hogy mennyi áram jött a napelemből.. Gagyi megoldás tudom, de ebből jelenelg meg mindig többet olvasok ki mint az androidos app logjaibol... A következő lépés az lesz, hogy ezt az L-kit fizikailag visszaeresztem a házhoz a garazsból és bekötöm majd az eredeti L3 helyére. elméletileg innentől kezdve ha csak a 4 polusu firelé nem furcsálja ezt a bekötési módot, minden a lakason belül az inverteren meresztül fog menni -a konyha kivételével mert oda fixen megy L1-L2. Lehet, hogy feleslegesen aggódom, de nem leszek meglepve ha a firelét levágja.
Majd jelentkezem és beszámolok róla, hogy mekkora lángokkal égett a ház
Mégegyszer köszönök minden eddigi segítséget és a türelmed! Az akkus tanácsokat is! Most valóban jobbnak tűnik igy, hogy a floating chargeot lejjebb vittem. Az UPS beállítás akkor marad. Igazából mostmár csak tesztelgetni kellene de igazi hasznos terhelést csak itt bent a lakásba tudnék rákapcsolni. Annak nemsok haszna van, hogy a garazsban fél liter vizet forralok sokadjára
-
Busi02
csendes újonc
válasz
kenand #27365 üzenetére
Szia!
Ha az appon olyan mintha belépne, de egész napra nincs adat, akkor simán az is lehet, hogy az otthoni router ledobta és nem tud visszakapcsolódni az inverter wifije. Nálam is volt már ilyen, megvártam az estét és akkor újraindítottam, mert mikor hazaértem, az alján a LEDek alapján láttam, hogy termel. Esti újraindítás után fél-egy órán belül apránként elküldte az adatokat, utána minden szépen látszott.
Ui: a routert kellett előbb újraindítani, és amikor felállt, akkor az invertert, így már csatlakozott. Nem tudom melyik eszközöm hálózati kapcsolata szőrözheti tele a router hibabuffert, de 4-6 hetente újra kell indítanom. De ez nem az inverter hibája.
-
-
-
HunChris
senior tag
válasz
-ZeeZee- #27358 üzenetére
Googlen biztos kimerítőbb válaszok vannak, de söröskorsóban a hab szokott lenni a meddő.
Energia, ami nem végez munkát. Pl: out of sync (eltolt) hullám, erősen torz hullám, alacsony fesz (kis hullám) stb.
Motorosos készülékel = kapacitív meddőt gyártanak, kondenzátorosak = kapacitív meddőt.
De vannak itt enos szakemberek is, majd ők kivesézik. (ők profibbak) -
Sziasztok
Nálam ma nem termelnek a napelemek
3 hete már volt 11-ig. Akkor azt mondták központi hiba
Áram van az biztos...
Honnan tudnék rájönni mi a gond? -
válasz
MrZed001 #27353 üzenetére
A feszültségesésben igazad van, bár nem feltételezek ekkora kábelhosszakat. (Attól még élhet tanyán.)
Fizikai és villamosságtani tanulmányaim alapján olyan nincs, hogy "az öreg trafók nem termelnek vissza". Tekercs, mágneses tér, indukált áram. A transzformátor alapvetően szimmetrikus, és csak a tipikus felhasználása szerint szoktuk primer és szekunder névvel címkézni a két oldalát.
Egyenirányító nincs a rendszerben. -
gabor9991
őstag
válasz
HZoli72 #27321 üzenetére
Ma megterheltem itthon a hálózatot így nem volt magasabb a feszültség mint 240V az inverter hozta is a +10 százalékot [kép]
Ez még akár egy jó dolog is lehet a Huawei inverterekben hogy be lehet így állítani és nem ki-be kapcsolgat hanem visszavett inkább a teljesítményből ha szükséges.
De lehet hogy ezt minden gyártó invertere tudja -
MrZed001
tag
válasz
joghurt #27349 üzenetére
Nem védeni akarom
1, tesz le egy kettős konverziós invertert ... és neki folyamatos tökéletes 230V 50Hz-e lesz bent a házban
2, Valójában feszültség csak ott, az ő inverterénél annyi. Ha neki van telken belül 60m kábel invertertől mire kiér oszlopig (pl nekem van) és mondjuk 25mm2-es alu bekötés van, akkor már az oszlopra 1,5V-al kevesebb érkezik meg egy 230V 10A termelésnél.
A 150m kábelhosszra lévő kövi fogyasztóra már 3,7V-al kevesebb érkezik meg.
Az 500m kábelhosszra lévő fogyasztóra már 12,3V-al kevesebb érkezik meg.
Persze, ha nincs fogyasztó, akkor egész stangon felhúzza a feszt (mivel az öreg trafók nem termelnek vissza). -
MrZed001
tag
"AC voltage range beallitás h appliance vagy ups. azt most átállítottam tegnap ups-re de nem változtatott látszolag semmin"
UPS a jobb. Gyorsabban kapcsol át (10ms), illetve már kisebb feszültség eltérésre is átvált aksis üzemre."Megnézem majd fogyasztoval is
egy próbát megér."
Köss rá egy olajradiátort, vagy szivattyút, vagy flex-et, vagy rezsót, vagy bármit ami 100W felett eszik
AC_be oldalon fázist nyomd le, hogy aksiból (+napelem ha van termelés épp) adja az áramot
Ekkor mérd a PE-L és PE-N feszültséget
Nem hiszem, hogy gáz lenne az egységgel amúgy. Előbb panaszkodna hibára a kijelzőn, mint észrevennéd"hogy igazából az akksi nem merül, csak nem töltődik. és azt latom merülésnek."
Így van. AGM töltése max 14,4V (elég ott 14-14,2V is), relax fesz 100%-on 13V (erre esik le, ha nem kap töltést).
Amit bármi terhelést adsz rá, ez a fesz azonnal leesik. Ez nem probléma, ezzel nem kell foglalkozniMinden aksinál van ilyen, csak savasnál durvább az esés
Tesztelni úgy kell aksi kapacitását, hogy fullra feltöltöd aksit, majd (ahogy adatlapon is szerepel, külön Ah van megadva külön C értékekre) pl 0,1C-vel elkezded meríteni (100Ah esetén 10A), és nézed hány W ment ki amíg aksi 10,7V-ra merül (kb 10 órán át fog tartani).
Majd gyorsan visszatöltöd 100%-ra, mert savas aksi igen rühelli ha üres -
NSX82
csendes tag
válasz
MrZed001 #27339 üzenetére
Kedves MrZed001!
Köszönöm hogy továbbra is próbálsz foglalkozni a problémáimmal! Én amugy kezdem azt érezni, hogy valami az inverterrel nem szazas. At fogom hivni egy barátom aki egészen ért az ilyesmihez, szerintem ő hamar le tudná szűkíteni, hogy hol lehet a baj. egyelőre én arra tippelnék hogy az inverterrel valami nem ok, mert az az 50 volt a föld és a N-ki és L-ki között csak akkor van jelen ha éppen tölti az akkut. amint befejezi a töltést eltűnik. és annyiban összeügg a dolog a másik anomáliával (akku merülés), hogy ez is töltéssel kapcsoaltos.
Lehet hogy nagyon paraszti ésszel közelítem meg a dolgot, de az akku merülés kapcsán arra a következtetésre jutottam, hogy igazából az akksi nem merül, csak nem töltődik. és azt latom merülésnek.
13.5 azaz 27 voltra volt állitva a float charge. Abban az esetbe ha levennem az akkukat a töltőről pár perc alatt lecsolökkenne a feszültség 12.4 környékére/akku, hiaba 27v a float.. És szerintem konkrétan ez is történik. úgyhogy most a floating charge-ot beallitottam 25,6ra ilyenkor ezt veszi 100%nak. de ettől még fennáll az a probléma, hogy valoszínű nem tölti az inverter az akkukat egyáltalán amikor a napelemek feszultsege kevesebb mint 190volt, de több mint 90. Tehat igazábol ezzel a beállítással csak láthatatlanná tettem a problémát ami ettől még ott van. És ugyanugy egy másik töltéssel összefüggő probléma, hogy miért jelenik meg az a 46 volt a kimeneteken a foldhoz kepest miközbe az akkukat elvileg tölti. mert ha nem tölti őket akkor 0volt...
Amúgy én még azon se fogok meglepődni ha a földeléssel nem ok valami. bár nekem egyelőre úgy tűnik, higy az inverteren mulik, hogy van e az az 50 volt vagy sincs. azaz épen tölti az akkut vagy sem..Megnézem majd fogyasztoval is
egy próbát megér. Amugy a power save mod emlekszem h be volt kapcsolva rajta, de most neztem ujra és most azt mutat lja h le van tiltva. jó kérdés, hogy mitől változott meg.
Appropo van még benne ez az AC voltage range beallitás h appliance vagy ups. azt most átállítottam tegnap ups-re de nem változtatott látszolag semmin.
-
válasz
HZoli72 #27345 üzenetére
Van, aki szeret veszélyesen élni.
1. A saját házában levő saját készülékei bírni fogják a 265 V-ot tartósan?
2. A 253 V nem csak a szolgáltatóra vonatkozik, hanem a fogyasztóra (itt: termelőre) is vonatkozik. Szemrebbenés nélkül rá fognak verni egy büntetést. Ha a környéken bárkinek tönkremegy valamilyen elektromos berendezése, azt a kárt is át fogják hárítani. -
lmaresz
aktív tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata Projoy típusú TVK-val? Santonhoz képest milyen minőséget/megbízhatóságot képvisel?
Ilyet raknának fel a rendszeremhez, ezért érdeklődöm. -
HZoli72
csendes újonc
válasz
gabor9991 #27343 üzenetére
Van a szomszédomban (5 házzal arrébb) egy kolléga, akinek a telepítője megemelte állítólag 265 V-ra az inverterén a letiltási küszöböt, ő azóta nem tapasztal leállást. Egyébként a legtöbb amit láttam az egyik fázison az 256 V. Nekem mindig csak egy fazissal van gond, a másik kettő rendben van mindig.A mai napon a vágásod szerintem 5 kWh körül lehet, kb azonos wp mellett 39.6 kWh órát termelt az enyém.
-
gabor9991
őstag
válasz
HZoli72 #27323 üzenetére
Be lehet állítani az invertert hogy a teljesítménytényező fixen 1 legyen akkor engedi a+10 százalékot.
Vagy be lehet úgy ahogy az enyém van beállítva hogy ez az érték nem fix 1 hanem a feszültségeket vegye figyelembe és ennek megfelelően módosítani tudja a teljesítményt.
Én ezt az infót kaptam attól aki telepítette és beállította.
Így hogy ennyit levágott az inverter ma folyamatosan 251-253 között volt a feszültség vagy meg lehet fordítani, hogy azért vágott ennyit mert ilyen magas volt a feszültség, egy nagyon rövid ideig volt alacsonyabb akkor megpróbálta emelni a teljesítményt de szinte azonnal vissza is vette, de ezt már írtam feljebb.
Holnap napközben megpróbálom itthon fogyasztókkal leterhelni a hálózatot hogy a feszültség lejjebb legyen jóval mint ma és akkor megnézem úgy az inverter mit csinál. -
-
gabor9991
őstag
válasz
joghurt #27336 üzenetére
Szabványos ez igaz, de megadták az engedélyt a telepítésre, ha a rendszer a magas feszültség miatt mégsem tud termelni az a szolgáltató hibája ebben az esetben, legalábbis a hasonló eset korábban ezzel lett lezárva és kapott az ügyfél 5000 forint kötbért.
A cél igazából az lenne hogy ne 5000 forintot fizessenek hanem tegyék alkalmassá a hálózatot arra amire kiadták az engedélyt. -
MrZed001
tag
"foldhoz mértem N-ki es L-ki ugyanigy 50 volttol indul es egesz gyorsan megy vissza 46voltig.."
Ez nekem teljesen X-aktákCsak az AC_ki (fogyasztók felé) oldalt nézve
Ha van benne PE-N relé akkor
PE-L: 230V
PE-N: 0V.Ha nincs benne PE-N relé (vagy rossz):
PE-L: 110-120V
PE-N: 110-120VA mérésed szerint:
L-N: 230V
PE-L: 50V
PE-N: 50V
Nekem itt hiányzik 130V
Ez így olyan, mintha a föld maga 65V-on lenneJa, buta ötlet, most jutott eszembe.
AC_ki oldalra köss rá egy fogyasztót. Legalább 100W legyen.
Lehet, hogy be van kapcsolva a "zöld" ECO üzemmód.
Ilyenkor kis fogyasztás mellett fura dolgokat tud produkálni"Az akku beallitasait majd at akarom nezni masik softwarerel is hatha tobb beallitas van, mert latom androidra van egy par"
Én javasolnám az inverter kijelzőjén. Ott minden beállítás szépen megvan. Leírásban pedig szépen elmagyarázva, hogy mi mit jelent. -
MrZed001
tag
válasz
Tristis #27325 üzenetére
Hali !
Nem autó oldalról kell ezt a problémát megfogni?
A két inverter azonos (autó invertere meg a napelemes inverter) közel azonos W értéken kellene, hogy legyen. A napelemes termel, a kocsi fogyaszt.
Bevallom EV belső aksitöltő inverterekkel még nem foglalkoztam, így halovány fogalmam sincs róla hogy mennyire távvezérelhetőek (pláne automatán).Napelemes inverter oldala simán megoldható.
Én mondjuk a valós hibrideket ismerem jobban, ott megvan a teljes kommunikáció RS485 porton.
Azaz folyamatosan tudja egy program nézni, hogy mennyi épp a napelemes termelés.
Ugyanezt szerintem a legtöbb grid-tie is tudhatja.
Ennek az adatnak az ismeretében kell autó töltését automatán leszabályozni -
-
tuzpenge
őstag
Hello!
Sajnos az történt hogy az emasz mvm váltáskor túltermelésem volt ami nem is lenne baj de az hogy az emasz nem akarja visszafizetni az már annál inkább. Már kétszer is igényeltem, panaszlevelet is küldtem ( mert telefonon nem lehet intézni ezeket), de semmi válasz. Mit lehet ilyenkor tenni hogy a pénzem megkapjam? A mekh elküldött a francba hogy ezzel ők nem foglalkoznak meg az émász megszünt stb. Mondtam hogy a váltáskor az volt hogy 2 évig lehet ügyet intézni, de hiába.
Tudja valaki a megoldást? Van valaki hasonló helyzetben? -
Tristis
őstag
Azért jó, mert így ingyen töltöd fel az autódat, nincs költség. Annyit tölt, amennyit termel a rendszer. Persze ezt lehet variálni.
Tegyük fel, hogy Péntek 17:00-kor hazaérsz, szükséged van arra, hogy az 50kWh kocsi akksid teljes töltöttségére szombat 12:00-kor. Mit tudhat egy ilyen rendszer, ha beállítod neki ezt az igényed:
- megnézi, hogy mennyi napsütéses óra várható
- tölti a rendszered napenergiából ingyen
- elkezdi tölteni kedvezményes áramról utána, ami mondjuk 22:00-kor kezdődik (feltételezés, nem értek ehhez)
- addig tölti hálózatról, ameddig számításai szerint kell ahhoz, hogy szombat reggeli napsugarak elvégezzék a maradék munkát (természetesen figyelembe véve a háztartásod átlagos szombat reggeli fogyasztását).Amikor behuppasz az autódba, fel van töltve. Annak ellenére, hogy bruttó elszámolást feltételezve töltötted fel: a legolcsóbb, optimális megoldással van feltöltve. Mivel az autó nagyfogasztó, ezért nem 2 Ft-ról van szó.
-
asdf_
veterán
-
Tristis
őstag
Új rendszer bekötéssel egyúttal szeretném méretezni a három fázisú hálózatomat autó gyorstöltőre is. Egy idő után el lehet majd felejteni a szaldót, az azutáni időkre gondolok.
Feladat: meg kell oldani, hogy annyit töltsön csak a rendszer az autóba áramot, amennyit abban a pillanatban termel.
Megoldás: igazából addig jutottam csak, hogy a Fronius-nak van ilyen
- Fronius Wattpilot Home 11 J - ez az okos töltője az én 3*32Ah tervezett rendszeremnek.
- Fronius Smart Meter (itt sajnos nem fogtam fel a típust még)
Kérdés:
- Melyik gyártó erős ilyen vezérlésben, optimalizációban?
- Melyik gyártónak van egyáltalán megoldása erre, ami jól működik?
- Esetleg magától csak az autó töltő tudhatja ezt a saját rendszerében? Miért előnyös, ha pl. Froniust használok?Pótkérdés (előtájékozódás nélkül feltett
):
- Ha jól értem ez azért is jó, mert akkor be lehet kötni másfajta áramot is akár autótöltésre, erről tudtok adni egy jó linket, hogy hol érdemes utána olvasni? Azt felfogtam, hogy külön vezetéket kell húzni autó töltésére, mert ott bizony sok áram fog folyni, akkor ha másfajta elszámolásba akarok kerülni, akkor még egy külön vezeték? És azt hogy kötöm be a töltőbe? Ez még kicsit homály... -
Safranek
aktív tag
Jó estét Mindenkinek,
"Ó , mondd te kit választanál? "
14 db Risen RSM40-8-400M + Huawei SUN 2000 - 6KTL-M1 - 2 239 603 Ft
14 db Risen RSM40-8-400M + Fronius Symo 6.0-3-M - 2 278 187 FtEsetleg
14 db Longi 375W LR4-60HPH 375 + Huawei SUN 2000 - 6KTL-M1 - 2 335 530 Ft
-
HZoli72
csendes újonc
válasz
gabor9991 #27322 üzenetére
A magas hálózati feszültséggel az enyém is küzd időnként, de akkor konkrétan leáll nullára mindaddig amíg 253 V alá nem megy a hálózati feszültség. Nekem 5 ktl M1 van, simán engedi 5.5-ig a teljesítményt. Mondjuk ma nagyon meleg volt, 5100W volt a max. (6030 wp déltől 10 fok kelet)
-
gabor9991
őstag
válasz
HZoli72 #27321 üzenetére
A magas hálózati feszültséggel nem tud mit kezdeni az inverter ezért a teljesítményt nem engedi maximumra felemelni.
Ezen a gorbén is látszik hogy 14:20-kor egy picit 4kW fölé ment és ha megnézem az invertert látszik hogy ott leesett a feszültség a hálózaton 245V alá egy pillanatra ezt gondolom az inverter "látta" de mire próbálta megemelni a teljesítményt újra 250V lett a feszültség így újra visszavette.asdf_:
Igen Huawei 4ktl-l1
-
NSX82
csendes tag
válasz
MrZed001 #27313 üzenetére
sziasztok!
most ertem haza. elso dolgom volt mérni. lekapcsoltam az inverternek a bemeno fazist. kihuztam az inverter kimenetere felszerelt lengoaljzatbol mindent. foldhoz mértem N-ki es L-ki ugyanigy 50 volttol indul es egesz gyorsan megy vissza 46voltig..
most közbe hogy irom ezeket a sorokat mar visszamentem megint. lekapcsoltam es ujra mertem. most megint 0volt. aztan visszakapcsoltam a fazist es megint le utana megint 46v ami 50 kornekerol indul.. es mindketton L-ki és N-ki is ugyanaz. ha visszakapcsolom a fazist akkor foldhoz kepest L- ki 230 volt N-ki 0volt.Most megfigyeltem azt, hogy amint lekapcsolom a bemeno fazist az inverter elkezdi azt mutatni hogy o bizony tolti az akkut. valoszinusitem hogy par perc alatt azt fogja mutatni hogy fel van toltve. es igazam volt. tehat amint feltoltott allasba kerul az akksi eltunik ez az 50 volt, de amugy ottvan Lki es Nki-n is a foldhoz merve.
Az akku beallitasait majd at akarom nezni masik softwarerel is hatha tobb beallitas van, mert latom androidra van egy par..
a kerdesre valaszolva: igen ebből van kettő sorban, nem akarom halozatrol tolteni az akksit de mar azert tettem ebbe a modba mert kiserleteztem h mi miatt merulhet.. sztem is ott a logikus ha solar a prioritasos. hasznalatban szinten utolso helyen kene legyen
a 10a toltest azert allitottam be h probaljam kimelni oket.
Bocsi az ekezetek hianyaert meg ha kicsit osszeszedetlenul irtam. most gyorsan akartam kuldeni hatha meg kapok valaszt ma
-
bb71
őstag
Huawei bejelentések videó: [link]
Háztájiaknak: 600W-os opti, smart charger és EMMA -
MrZed001
tag
Üdv !
"Ma megismétlem újra a mérést föld es N-ki L-ki kozott kikapcsolt bemenő fázis mellett."
Helyes"Szerinted az inverter muködését nem zavarharja meg ha N-be és N-kiössze lesz kötve? "
Nem, semennyire sem. Sőt ahogy hallottam többen a Froni GEN24-et is így kötik, közös N-el.
Én mondjuk a németes full szeparációt (szeparált N) jobb szeretem, de menni megy"valakinek van ezzel a kék inverterrel tapasztalata esetleg gyakorlatban? csinált már valaki ilyen nulla közösítés?"
FB-n Sziget üzemű csoportban többen vettek már
Meg Mikrosilver is, fent van a videói között.Charge source priority: Utiliry and Solar
Tényleg tölteni akarod hálózatról is aksit?
Milyen prioritásba állítva használod invertert ? SUB, SBU, USB ?
Ha csak UPS-nek használod inkább aksit (SUB vagy USB mód), nem napi töltés-merítés (SBU mód), akkor annak nem igazán van értelme
Nappal süt nap, feltölti. Ha van áramszünet merül egy kicsit (+ aksi önkisülése) annyit merül, következő nap majd a nap feltölti.
Kivéve persze a durva áramszünet, amikor kényszerből 50% alá hagyod leszívni aksit.
Mert akkor érdemes ahogy van áram visszatölteni.Savas aksi félig már tisztességes adatlappal? Na ilyet se látni túl sűrűn
Bele merték tenni ábrát, hogy 50% merítéssel (DoD) 6-700 ciklust bír el az aksi.
Azaz ha naponta töltöd-meríted 50%-ra, akkor 2 év.
Ebből van 2 sorba kötve? Ezért korlátozod 10A-ra a töltőáramot? HelyesTele savas aksi kb 12,8 V-on van. AGM 13V-on.
Ez a relaxációs feszültsége.
Ennyit ha kap, akkor se nem merül, se nem tölt. 100%-on pihen.
Szóval 2x ennyire állítanám a Float-ot inverterben (max picit fölé).Inverter aksi feszültsége alapján "tippeli" töltöttségi állapotát.
Amint ráadsz egy nagyobb terhelést, savasnál erősen leesik az aksi feszültsége.
Discharge Characteristics diagram aksi adatlapon pont erről szól.
0,2C-vel kapásból 12,4-12,5V-ra esik. A 0,2C 100Ah esetén 20A x 24V = 480W.
Ennél nagyobb terhelést nem is nagyon ajánlott folyamatosra (napi töltés-merítéssel) savas aksira tenni.
UPS módban persze mehet több, akár 0,5-1C is.
Mivel ritkán fogod így használni, tényleg csak szünetmentes vészeseti áramellátásra (és minden használat erősen csökkenti a felhasználható ciklusszámot ). -
NSX82
csendes tag
válasz
Reggie0 #27310 üzenetére
Kedves Reggie0!
Lehet én rontottam el a méréssel valamit. sajnos eléggé olyanba nyulkálok meging amihez nem értek. be is vallom töredelmesen.. azt gyanítom hogy ez az 50 volt amiatt keletkezik. mert az inverter kimenetere fel van szerelve egy lengo aljzat amibe be lehettt dugva egy power meter. és ugyan terhelés kifejezetten nemvolt rajta de ez a ketyere sztem rajta volt - elfelejtettem szerintem kihúzni
legalábbis erre gyanakszom. nemsoká hazaérek tutira kihuzok mindent az inverter kimenetéből es hozza mérem a földeleshez az L-ki-t es N-ki-t. multkor is volt ez az 50 volt amit aztan nem sikerult mérnem... (lehet masodjara már kihuztam -nem emlekszek) és én erre gyanakszom, hogy itt rontottam el.. de nemsoká írok ezügyben. Addig is mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget!!! -
Reggie0
félisten
válasz
MrZed001 #27305 üzenetére
Jelentos nem is kell, hogy legyen, ha meg van szakitva a fold es nulla, akkor nincs ami zarna a PE fele a kort es leterhelne a kondit.
En nem az uzemi allapotra gondoltam, amikor szamit a szivargas, hanem amikor a L es N is meg van szakitva(peldaul fi rele kiold, vagy inverter megszakitja mind a kettot). Akkor egyedul a PE marad folytonos, az L es N vezeteket kvazi osszezarja a rajta a fogyasztok terhelese tehat egyforma feszultseguk lesz a PE-hez kepest, es akkor a CY kondi a PE es L+N koze a lassu kisulesevel potencialkulonbseget tart fent, amig ki nem sul.
Persze ez szelsoseges eset, leginkabb akkor tudnam elkepzelni, ha csak egy kapcsuzemu tap van a halozaton. -
MrZed001
tag
válasz
Vision #27298 üzenetére
Erről jutott eszembe ...
Az az igazi, mikor valaki kimegy a természet lágy ölére, madárcsicsergés, mókusok játszanak a fákon ... majd beröffenti a néha kamionokat megszégyenítő (akár kipuff nélküli Simpson) hangerejű aggregátot
Na ennél kevés nagyobb tahóságot tudok elképzelniHa más nem, ott a BluEtti szolár generátornak csúfolt (szünetmentes táp, szolár bemenettel)
Otthon feltölti, kiviszi, használja, akár napelemre is köti és közben tölti is ... este meg hazaviszi
Vagy épít egyet magának, harmad áron.Az aggregát szó szerint kizárólag vészhelyzeti áramforrásnak való.
És csak nappal.
Este beröffented, nem alszik az utca.Valamint ha bármi érzékenyebb eszközt akarsz rákötni, inverteres kell.
Itt van megszkópozva pár aggregát: https://www.youtube.com/watch?v=_0vN2Jjbdis -
válasz
kaposznyak #27306 üzenetére
Ha csak pár nap áramszünetet akarsz áthidalni, arra bőven jó a 60 ezres is. Több értelme van, mint 220Ah akksikkal szenvedni, az semmire se elég.
-
MrZed001
tag
válasz
Reggie0 #27296 üzenetére
Mindegyik szivárogtat PE felé egy kicsit, de ez normális (kell is mérni szivárgásmérővel rendszeresen, hogy hogy is jön össze az a 30mA ha nincs hiba
).
Jelentős nem lehet, mert akkor azonnal csapna le az ÁVK.
Inverter oldalt a 0 potenciált el tudja tolni ... de akkor is meg kell legyen az L-N fesz a PE-N és PE-L összegéből.
Azt nem tudom elképzelni, hogy mindkettő 50V-ra legyen egyszerre a földtől (max usa 110V-os környezetben)
-
MrZed001
tag
válasz
chungey9 #27294 üzenetére
Ennél nagyobb gondok is vannak bennük. Gyengébb minőségű alkatrészek, kisebb fesz MOSFET, kondenzátor, belső felépítés áttervezve "olcsósítva", kihagyva fontos komponenseket, (ön)védelmi berendezéseket, ....
De néha szimplán elszabadult csavarok zörögnek és okoznak rövidzárlatot belül.
Van amelyik egység DoA (Dead on Arrival), vagy első indításnál száll el belőle a "mágikus füst"
Sőt olyan is volt, hogy elfelejtették display kábelét bent csatlakoztatni -
MrZed001
tag
FB-n Sziget Üzemű csoportba van feltéve két Energia Audit XLS file (1 magyar, 1 angol nyelvű).
Elsőnek azt érdemes kitölteni. Abból rögtön látni fogod mekkora inverter, napelem és aksi kapacitásra van szükséged.
Ha van elektromos motorú eszköz (mosógép, flex, szivattyú, ...), akkor indításkori áramfelfutás (inrush)-ra oda kell figyelni, legyen elég tartalék a rendszerbenEz alapján lehet venni külön MPPT, meg külön inverter.
Vagy a legegyszerűbb egy all-in-one inverter. Csak rákötöd aksi, napelem, és adja is ki a 230V-ot (és megold mindent neked). -
süti5
őstag
válasz
joghurt #27295 üzenetére
Nem. Egyszerűen akkor még számoltam azzal, hogy úgy tűnik, a jó fekvés miatt jó lesz a termelésem. Mikor megvettük a házat, akkor egy évre 6000kwh-t fogyasztottunk, ezért tetettem egy 7-es rendszert a biztonság kedvéért (ha akarod, vond le a plusz napelemet a megtérülésnél). Azóta racionalizáltunk a villanyfogyasztásunkon is, illetve várhatóan meg lesz kb 9000 kwh a termelés, így egyszerűen csak elfogyasztom a többletet.
Lehet ezt csűrni-csavarni, meg hogy nem egy, hanem másfél év kell a megtérüléshez a kocsinál, de nem változtat a lényegen...
Mivel úgyis kellett kocsit venni, ezért ott számoljunk mondjuk 700 ezres felárral, nekem ennyivel volt többe az elektromos kocsi. A napelem az otthonfelújítással 1,5 millió volt, a kettő együtt 2,2 millió. Ha számolom a benzinmegtakarítást is fentiek szerint (évi 1,1 millió), meg az áramszámlát is, akkor is bőven 2 év alatt van a megtérülése a teljes beruházásnak. Kocsi nélkül meg lenne kb. 6 év, az is szép.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One mobilszolgáltatások
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Lexus, Toyota topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- sziku69: Szólánc.
- PlayStation 5
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Samsung Galaxy A14 5G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest