- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
GSzORO
csendes tag
Kérdéseid jók, de a hivatalos válaszokat nem tudom, lehet, és nem találkoztam ezzel a szerződésemben a telepítő cég és közöttem. Az is lehet, hogy az ÁSZF 555. oldalán van persze. Én - mint mezei felhasználó - frissítettem, feltételeztem, hogy minden simán megy (és úgy is lett). Általában felhasználóként ilyet nem engednek (pl. a Windows-os cuccok), ezért picit csodálkoztam is.
Szerintem az inverter upgrade az MVM dolga. Nekem csak felhasználói jogosultságokat adtak a FusionSolarhoz (hozzáteszem, nem is baj, úgysem érteném a nagy részét a beállításoknak, még valamit elállítok, az nem hiányzik), azon látszik úgyis a lényeg, a hozam, meg ha valami nem stimmelne, a többin nem rugózok feleslegesen).
De majd a Huawei-szakértők talán megválaszolják ezeket a kérdéseidet, engem is érdekelne.(Mondjuk, a legújabb Fusion Solar és Sun2000 app-ot valami 3. fél oldaláról kellett letöltenem, a Huawei oldalán az istennek sem találtam meg, csak felhasználói utasítások vannak, de app download oldal...
Mondjuk a Sun2000-ben nem látok semmivel sem több info-t, mint a FusionSolar-ban, ha jól gondolom, annyi a különbség, hogy az előbbi direktbe csatlakozik az inverterhez, míg az utóbbi Wi-Fi-n. Talán az előbbi kimondottan a telepítőknek van (bár az én telepítőm elkérte a Wi-Fi jelszónkat), míg a másik meg a user-eknek, passzolom.) -
GoZoL
senior tag
válasz
GSzORO #22696 üzenetére
A firmware frissítés kinek a feladata? Ha a telepítő nem végzi el akkor kérésre köteles megcsinálni? Ha saját magam végzem a frissítést és valami hiba történik, garanciális? Nem egy 50e ft os kütyüről van szó ezért is kérdezem. Milyen FW verzió aminek illik fent lenni az Huawei inverteren?
-
-
GSzORO
csendes tag
-
süti5
őstag
válasz
liszkai 2 #22694 üzenetére
Itt is a mértéken van a hangsúly, nyilván egy gyárkéménytől 20 méterre lévő napelem koszosabb lesz, mint a Börzsönyben hegyen lévő....
Vagy mondjuk egy forgalmas úton, belvárosban lévő koszosabb lesz mint egy tisztább levegőjű helyen lévő... Korom meg füst a fűtéstől meg max ősztől tavaszig lehet, míg mondjuk egy gyárkémény mindig bocsát ki.
Egyszerűen nem hiszem el, hogy egy kiadós zápor nem viszi le egy normál szennyeződéses panelről minimum a nagyja koszt, port.... Mikor kb. a térkőről is lemossa, pedig az vízszintes és érdes... -
süti5
őstag
válasz
liszkai 2 #22689 üzenetére
Nekem is éri a szomszéd felől füst szerintem, de mitől tapadna úgy rá, hogy az eső ne tudja levinni?
Magyarul mi lenne a kötőanyag, pont szerintem síkos az üveg és az lenne a bravúr, ha a korom/hamu rá tudna tapadni....
Pl. egy madárszar nagyobb veszély szerintem, mint ez. -
HunChris
senior tag
-
liszkai 2
csendes tag
Már a tavaszra gondolok amikor ugyanis szükség lesz a napelemek letisztítására. A környeetemben ugyanis a fatüzelések elég sok hamu és korom maradványokat raknak a napelemek felületére. Kérdésem az lenne,hogy kell-e tisztítani és ha igen akkor mivel?
Tudja-e valaki a legjobb választ?
-
Blamazs
senior tag
Tegnap este volt egy pillanatnyi áramszünetünk. Gondoltam magamban az inverter biztos örült ennek. Ma reggel nem is indult el megint a termelés. DC oldal lekapcsolása 15 perce megoldotta a gondot. SUN2000 nekem is új FW-t jelez, de nálam a jelenlegi 139 végűt frissítené 140-re. Ráhagyom ezt a telepítőre, bár eddig 2x volt fw update mindkét esetben újra kellett inditani a DC lekapcsolással mert nem indult el a termelésem akkor sem.
-
Balázzs
senior tag
válasz
Balázzs #22665 üzenetére
Beszéltem velük (3. ügyintéző, 3. külön elérhetőség), a kötbért a műszaki ügyintézés 30 napos meghaladása miatt kellett fizetniük, azt hogy pontosan miért nem tudta megmondani az ügyintéző, adni akart egy újabb telefonszámot, de már nem volt türelmem ehhez.
Panasszal éltem, kértem, hogy vizsgálják ki a túltermelés kifizetését és ezt a kötbért, hogy mire is van, valamint legyen már egységes telefonszám és felület, ahol el lehet érni egyszerűen mindent. Majd email-ben válaszolnak.
Ha valaki akar panaszt tenni napelemes elszámolással kapcsolatban, ezen a címen megteheti: 1395 Budapest, Pf. 427
Azért jeleztem mindenhol, hogy ha Ők válaszolhatnak email-ben, fogadják már el ugyanezt tőlünk, ügyfelektől is.
-
zonaporkolt
tag
válasz
zonaporkolt #22549 üzenetére
Ha valaki napelemes pályázatot ad be és kell szabványosítani a villanyóráját, az kérem írja meg, milyen tételeket számol el
Nehezen találok megfelelő/ráérő vill.szerelőt. Az ÉMI tanácsadójával beszéltem és arra jutottunk, hogy ha részletezés nélkül feltöltenék 280e-ről egy (vill.szerelői) ajánlatot, akkor abból (elméletileg) nem lesz baj, ha végül totál más szám jön ki (nyilván olcsóbban).
-
Blackmate
őstag
válasz
gabor9991 #22669 üzenetére
Nálam pedig nagyon nincs ott. 100%, hogy telepítői jogom van, mert tudom állítani a túlfesz paraméterek, a földelési dolgokat. No meg a Role Name-nél is insaller-t látok az accountom mellett.
Ami különbséget látok azok az inverter típus a firmware verziók. Nekem ezek vannak:SUN2000-8KTL-M1
V100R001C00SPC135
FusionSolar 5.7.063 (iOS és Android-on is)Neked pedig: SUN2000-4KTL-L1 és V200R001C00SPC109 -es firmware.
De nem csak a telefonos app-ban, a webes felületen sem látok hőmérséklet értéket.
-
Blackmate
őstag
válasz
profka1967 #22674 üzenetére
Ez érdekel. Tudnál néhány infót, linket ide berakni a HA integrációról?
-
profka1967
csendes tag
Ismét megy a Huawei fusionsolar web oldal. Akinek Home Assistant alá van integrálva, annak a sensor.py-ben a Kiosk hivatkozás Apiját át kell írni az új elérhetőségre, mert megváltozott. A régi eu5.fusionsolar helyett az új region02eu5.fusionsolar hivatkozásra.
-
gabor9991
őstag
Igen korábban nálam is az történt amit írsz, viszont valahogy már 2* is sikerült frissíteni [kép] a legfrissebb meg már 12-végű jelenleg.
Elsőre amikor kattogott meg zúgott az inverter és frissítés közben félúton megállt pár percre a telepítést jelző kis csík, akkor picit izgultam -
cdl
senior tag
válasz
gabor9991 #22669 üzenetére
Apró kiegészítés, Nekem még a régi 102-es szoft van rajta. Egy hibás verziót akar letölteni, majd hibát ír ki. Ezt leokézom, utána már beenged. Ezután lehet adatokat nézni, konfigurálni. Gondolom túl régi a szoftver verzió, kéne egy közbülső még. De hibátlanul megy, nem izgat.
-
gabor9991
őstag
válasz
Blackmate #22668 üzenetére
Pedig ott van [link]
Telepítőként belépve felajánlja hogy frissíti a firmware-t, anélkül tovább sem lehet lépni, ha a frissítés elfogadásra került utána viszont újra kell konfigurálni az alapbeállításokat.
Csak akkor csinálja ezt bárki is meg, ha úgy érzi menni fog és van rá 3/4 órája minimum. -
Blackmate
őstag
Telepítőként vagyok belépve, de semmilyen hőmérséklet infót nem látok:
A smart meter-es kérdést azért feszegetem, mert szeretném ezzel mérni 0/24-ben a fogyasztásom és nem csak akkor, amikor az inverter "termel" (nem standby-ban van):
A fenti képek most készültek, este 8 után és természetesen nem igaz, hogy a háztartás fogyasztása nulla. Azt tudom, hogy az eszközökre kattintva megjelenik a fogyasztásmérő aktuálisan mért adata akkor is, ha standby-ban van az inverter, de szerintem illene ezt az energy flow ábrán is feltüntetni. Másfelől pedig hogyan számolja akkor a statisztikáknál a fogyasztási adatokat? Csak azt veszi figyelembe, amit az inverter termelési időszakában mér, vagy az azon kívülit is?
-
Blackmate
őstag
FusionSolar-ban én sem látom az inverter hőmérséklet, pedig érdekelne engem is
Valaki esetleg tud mit mondani a #22564-es kérdésemre? -
GoZoL
senior tag
válasz
cspety #22660 üzenetére
FusionSolar a hivatalos én abban nem látom ezt a funkciót pedig a legfrissebbet használom. Nem telepítő userrel használam hanem csak sima user amit a telepítő adott. A SUN2000-el sima userrel is látszódik a hőmérséklet. A Fusion Home-ról nem hallottam, most megnéztem ez már nemigen támogatotta app, 2017-ben volt frissítve utoljára.
-
GoZoL
senior tag
válasz
cspety #22656 üzenetére
Ha kész leszel majd kérek képet és leírást hozzá.
A hőmérséklet csak ha direktbe kapcsolódsz az inverter wifijére és SUN200 appot használod akkor látod a pillanatnyit. Van modbus csatlakozás is de az már majdnem fejlesztői vénát kíván.
Ha valaki step by step-et tudna csinálni akkor én is kipróbálnám milyen ezeket az adatokat összegyűjteni. -
cspety
tag
Én is valami hasonlót terveztem, mint amilyen a fényképeden van, de sokkal nagyobb hellyel felette és mellette.
Én a keret anyagán is gondolkozom, hogy a fa jobb lenne talán (tartóssága kérdéses, festegetni kell). Az ajtón valami sötét vastagabb polykarbonáton gondolkodtam vagy ott is fa vagy wpc lécek.App-ban tudtok olyanról, látható valahol a Huawei inverter hőmérséklete?
-
bb71
őstag
szomszéd 60 napja adta be a túltermelés igényét!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Renault, Dacia topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- 3D nyomtatás
- Óvodások homokozója
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- EAFC 25
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- További aktív témák...
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Nitro Concepts E250 (Gamer szék)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! - A világ legerősebb RTX A-s tervezőgépe (vapor chamberrel)
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest