- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kiliti
csendes tag
válasz
leslieho2 #22245 üzenetére
Ajánlom figyelmedbe az OpenEnergyMonitor oldalát.
DIVERT szóra keresve.
Én az OpenEVSE töltőjüket fogom használni, majd ha lesz már végre EV-m.
Valamint gondolkodom, hogy vajon a Hajdú villanybojler fűtőszálja bír-e 400-Voltot? Ha igen, akkor szépen vezérelve (fokozatosan áramot állítva) 2 fázisról is tudna fogyasztani egyszerre, nem csak egyről. Egynél több fázisú fűtőszálat nem találok hozzá
Persze ezek a vezérlések majd csak szaldó után lesznek aktuálisak... -
Geresics
Topikgazda
válasz
leslieho2 #22245 üzenetére
A sima akkus tárolásra van több jó megoldás is, amit kulcsrakészen megkapsz. Ahogy Te is írtad, ilyen pl. a Fronius Gen24, a SolarEdge, de még a Huaweinek is van erre jó rendszere. Az e-autó töltés miatt én biztosan a Gen24-et választanám egy 22kW-os töltővel, és BYD akkukkal.
Ha kicsit is érdekel nem kulcsrakész rendszer, akkor profi megoldása a Victron-nak van! Nagyon komoly cucc, mindenre is van megoldásuk! Egy egy napos Victron képzésen volt alkalmam megismerkedni a hazai vezetővel, és a termékskála egy részével, de még az én fejem is bezombult a nap végére, annyi mindenről beszélgettünk!
Ha pedig házibarkács király vagy, akkor én lehet autó-akkukat állnék neki keresni, és azokból rendszert építeni, mert árban tippre azok a legolcsóbbak, de ennek (még) nem mentem utána.
(A privátodra pár napon belül fogok tudni érdemben válaszolni!
)
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok.
1 éves a Napelem rendszerem.
3 tetősík 35 és 5 fokos dőlésszögben. Részben árnyékos délelőtt.
7-es SE inverter 6.8kwh-ra panelozva. Maxban 5.5-5.6-os termelést értem el.
Bővítés szükséges az éves 7.6 MWh kevés.
A házamra kb még 10-12 panel fér fel több nem nagyon.
3 lehetőségem van.
1. Számításam szerint kb 4-5db optimalizált 320-as panelt még elbír az inverter. Tehát felrakatok 4-5 panelt és csókolom ez a max.
2. Nagyob inverter, régi elad van még rá 19 év gari és felmegy még 10-12 panel.
3. Veszek még egy kis invertert kb 3Kwh, és úgy rakok még fel 10-12 panelt.Persze az a kérdés mi éri meg gazdaságilag.1-es verziót a legolcsóbb. A 2-3-as nem tudom, hogy megéri-e mivel max 10-12 panel fér még el.
Úgy számoltam, hogy 5 panel termel éves szinten 65 000Ff áramot. Tehát +10 panellal is max 65+65=130K
Tehát éves szinten 65k-ért invert cserélni vagy másikat venni nem tudom megéri-e -
leslieho2
csendes tag
válasz
MrZed001 #22188 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes választ! Megkaptam a házi feladatot, utána olvasni a két említett inververtnek (Voltronic Infinisolar és Deye)
A hibrid összefoglalót elolvastam, ahogy látom viszont itt a nézőpont, a téma megközelítése más: számomra a bruttó rendszerre való "felkészülés", de leginkább a tetőn lévő napelemek termelte villamos energia leghatékonyabb, "házon belüli" felhasználása áll az érdeklődés középpontjában, azaz hogyan lehet "irányítani" a megtermelt energiát s minél kevesebbet grid-ből felhasználni.
Ezen egyéni nézőpontból szvsz akár a "nem valós" hibrid is megfelelő lehet, ha az energiát házon belül képes "a rendszer" irányítani s van némi átkapcsolási idő, pl.:
- home office felhasználó, áramszünet esetén 5percen belül újra tud dolgozni, működik a számítógép/internet router
- a ritkán előforduló de kellemetlen hosszabb, akár több órás áramszünet esetén sem áll meg az élet (igen, ilyenkor azért napsütés és akku szükséges)
- egy elektromos autó töltése esetén az autó "szinte kizárólag" napelemek által töltve, ha éppen úgy "klikkelünk" egy appon keresztül a preferenciáknak megfelelőn.Tehát a cél az PV energiafelhasználás maximalizálása, ahogy te is írod, akár egyedileg felépített vezérlésekre, akár egy gyártó által kitalált rendszerre lenne szükség ahol az inverter, az akku, a háztartási gépek egymással tudnak kommunikálni, s áramlik az energia ide-oda rendező elvek szerint szabályozva (ha süt a nap
).
Egyelőre a piaci szereplőktől ezeket találtam (szinte mindenhez kell majd smar meter export/import mérő):
- Solaredge autós töltővel (sajnos csak 1 fázisú inverterrel) LINK
- Fronius Gen24-nél
- autós töltő (1 v 3 fázisú inverterrel) LINK - ez nagyon szimpatikus, többféle e-autó töltési módot ajánl: PV surplus, ECO, Next trip..etc)
- 4 db digitális I/O-t ajánl fel, ha van PV surplus, ezzel lehet vezérelni eszközöket (ez azért elég "fapados", nem látom egyelőre, hogy hogy lehetne pl. mosogatógépet, elektromos bojlert ennek segítségével vezérelni)
Más gyártói megoldások? Vélemények, ki hogy látja ezt a témát?
Hogyan lehet, lehet majd leginkább helyben, "házon belül" felhasználni lokálisan a napelemek által termelt energiát? -
Geresics
Topikgazda
válasz
313313 #22236 üzenetére
Köszi a linkeket!
Az MVM oldalán elég hülyén van fent, mert vesszővel van elválasztva, de a többi oldalon már egyértelműbbnek látszik. A biztonság kedvéért megnéztem a Vhr-ben [link], és a 14/B.§-ban már egyértelműen, pontba szedve van! (Hatályos 2020.09.01-től.)(#22241) 313313
Ezt is köszi!
Itt is kikerestem a hatályosat [link].
Sol eltérés nincs, pláne nem lényegi:
"24. § (1) A felhasználó által írásban, jogfenntartás nélkül elismert, vagy az elosztó által e rendelet szerint - a Vhr. 2. számú mellékletének 19.9. ea) pontját kivéve - bizonyított szabálytalan vételezés esetén a felhasználóval szemben az 1. mellékletben meghatározott képlet alapján számított kötbér érvényesíthető.(2) * A kötbéralap (Ka) összege kisfeszültségű hálózatról ellátott lakossági fogyasztó esetén 5000 forint, kisfeszültségű hálózatról ellátott nem lakossági felhasználó esetén 12 500 forint, közép- és nagyfeszültségű hálózatról ellátott felhasználó esetén 25 000 forint.
(3) * A minősítési tényező (Mt) értéke
a) a 6. § (1) bekezdése és a 8. § (1) bekezdése szerinti szabálytalan vételezés esetén 0,5;
b) a 7. § (1) bekezdés a) pontja szerinti szabálytalan vételezés esetén 0,75;
c) a 7. § (1) bekezdés b) pontja szerinti szabálytalan vételezés esetén 1,0.
(4) Az ismétlődési tényező (It) mértéke
...
(5) * A hároméves időszakon belül a 6-8. §-okban szabályozott bármely szabálytalan vételezés megalapozza a magasabb ismétlődési tényező alkalmazását."Viszont a minőségi tényező nem alkalmazható, mivel azok a plombára, illetve a méretlen szakaszon történő vételezésre vonatkoznak. Az egyetlen, amit rá lehetne sütni, az a
"7. § (1) * A Vhr. 2. számú melléklet 19.9. pont e) pont ec) és ee) alpontjai szerinti szabálytalan vételezésnek minősülg) olyan energia áramlási viszonyok előidézése, amely a tényleges fogyasztástól eltérő mérési eredményt okoz."
Ugye, ha bekapcsolsz egy termelőt a mért szakaszon, akkor arra ez igaz. De ha ez alapján megbűntetnek bárki, hát az minimum vékony jég. Persze blöffnek tökéletes, és könnyen meg is ijedhet tőle bárki!
-
axioma
veterán
válasz
Geresics #22239 üzenetére
foto es rendszer eredetileg: #3379, #3383
SE17K, 52xMaysun Solar 325W, 26xP601 optikkal (duplazos megoldas), K-DK tajolas [mondjuk 67 fok deltol], 45 fokos teto
[kép] itt rosszabb szogbol de nem takarva latszik, talan holnap probalok jobbat de terepviszony miatt dron nelkul full jot nemigen lehet...
[[kerhetek olyat hogy mobilarena.hu alol legyen linkelve PH helyettnekem az a 'honos' oldalam]]
Hm most nezem eleg regi a rendszer ahhoz [2009.11.15] hogy a google felulnezetbol mar ugy mutatja, holnap gepnel va'gok abbol kepet sztem az a legjobb esetemben. -
313313
addikt
válasz
Geresics #22225 üzenetére
Találtam MEKH rendeletet (igaz 2017-es), mely szerint:
Kötbér= amper*5.000huf(kif-en vétwlezőknek)*minősítési tényező*ismétlődési tényezővel.
Minősítési tényező 0,5/0,75/1Ebből hogy lett amperonként 15.000ft (lakosság) és 30.000ft (cég) nem tudom....
-
Geresics
Topikgazda
Villámkeresés alapján frissítettem az összefoglaló 14. pontját a Ti beszámolóitokkal! Hatalmas köszönet mindenkinek, aki vette a fáradtságot, és billentyűt ragadt! Biztos vagyok benne, hogy az új olvasóknak nagy segítség lesz!
Miközben átszkrolloztam, és belefutottam pár adatba, beírtam azt is, hogy mennyi napelem, és milyen inverter van ott, így célirányosabban tudnak majd az olvasók keresni!
Szerintem tök jól mutatna, ha volna kép is hozzájuk! Aki szívesen látná a rendszerét egy fotóval alátámasztva, bátran tegyen ide egy képet, vagy küldje el privátba!
PLS ellenőrizzétek, hogy nem maradt-e ki valami, mert most tényleg csak kutyafuttában, kapkodva próbálom itt is utolérni magam! De azt már most látom, hogy a PH! egyik legjobb csapata gyűlt itt össze az elmúlt időben! Csak így tovább!
-
313313
addikt
válasz
Geresics #22231 üzenetére
Amelyik órába nincs 280 cím, ott nem írunk jegyzőkönyvet, az általad leírt 4 lehetséges kimenet van csak. Vannak m3g fent DE4-es mérők, azokban talán nincs visszaforgás gátló.
Meevet oldal a 3*32A-ről.
MVM Áramhálózati kft oldal a 3*32A-ről 3s az 5000kWh-ról -
Geresics
Topikgazda
Jut eszembe, 2022. január 1-től a Fronius inverterekre 10 év ingyen garancia van!
Marketingrészt levonva a lényeg:
2 év teljeskörű garancia alapból jár
+3 év teljeskörű garancia regisztráció után kapható
+5 év anyaggarancia van ingyen 2022.01.01 után a SolarWeben regisztrált inverterekre
Így jön ki az összesen 10 év, aminek mind nagyon örülünk, de azért jöhetett volna korábban is ez a döntés! -
korcsi
veterán
-
Geresics
Topikgazda
válasz
Balázzs #22227 üzenetére
https://www.sma-hungary.com/
Ahogy nézem a fő cél a "Sales" támogatás, de valóban megjelent a cseh szám is! Köszi az update-et! -
Geresics
Topikgazda
válasz
313313 #22228 üzenetére
"a 440kWh egy 30-as rendszernél már nem próba üzemből valamó"
Ebben tökéletesen egyetértünk"van a mérő 2.8.0-ás címébe"
Már amelyiken van
Analóg órák esetén én magam is mindig megnéztem próbaüzemnél, hogy hogy viselkedik az óra, és 3 típussal találkoztam:
1.) Visszafelé pörgött - ez extrém ritka eset (ha régen volt az utolsó leolvasás, akkor én ilyenkor bekapcsolva hagynám, és csak az óracsere napján kapcsolnám le). Szabálytalan, de gazdaságos, így mindenki belátása szerint tud dönteni
2.) Visszapörgésgátlós, és simán megáll az óra. Ilyenkor is gazdaságos (de szabálytalan) bekapcsolva hagyni, mert a saját fogyasztás legalább ingyen van, a többlet pedig ajándék a szolgáltatónak.
3.) Az óra nem néz áramirányt, csak áramerősséget, azaz ilyenkor a visszatáplálást is fogyasztásnak méri. Nem gazdaságos, véletlenül sem szabad bekapcsolva hagyni.
Régi szép időkA Smart mérős rendeletet ha be tudod szerezni, azt megköszönném!
Kereskedőt egyébként nem csak 3x63A felett lehet keresni
253V felett elvileg nem lehet a feszültség napelem miatt, mert az inverter lekapcsol. Elvileg. Abban igazad van, hogy ha valaki feljebb állítja az inverter küszöbértékét, és az okozza a gondot, akkor az fizetős lehet. Viszont elég necces bebizonyítani, hogy azt a Te rendszered csinálja, és nem a szomszédé! Azért meg nyilván nem bűntethet meg mindenkit, mert valaki hibás. A jegyzőkönyvet értem, de bírság ennyi alapján nem kiszabható, de minimum megtámadható!
A többféle mérőt korábban nem azért tartották, mert jókedvükben próbálgatták, hanem egyszerűen beszerzési hiány volt. Örvendetes, ha ezt mára már megoldották, és az órák számát redukálták!
-
Geresics
Topikgazda
> a nagy kategóriában (250 GWh/év kiosztható mennyiség alapján) a 16,47 Ft/kWh-nál,
> a kis kategóriában (50 GWh/év kiosztható mennyiség alapján) a 21,49 Ft/kWh-nál
Bővenbben itt találsz infót.A cikk a KÁT-ról egyébként kicsit pongyolán fogalmaz.
2008. január 1-től 26,46 Ft/kWh
2008. november 30-tól 26,46 Ft/kWh
2009. január 1-től 27,86 Ft/kWh
2010. január 1-től 28,72 Ft/kWh
2011. január 1-től 29,84 Ft/kWh
2012. január 1-től 30,71 Ft/kWh
(Itt száltam be anno az ország 3. napelemes kiserőművével)
2013. január 1-től 32,18 Ft/kWh
2014. január 1-től 32,49 Ft/kWh
2015. január 1-től 32,14 Ft/kWh
2016. január 1-től 31,77 Ft/kWh
2017. január 1-től 31,58 Ft/kWh
2018. január 1-től 32,00 Ft/kWh
2019. január 1-től 32,59 Ft/kWh
2020. január 1-től 33,36 Ft/kWh
2021. január 1-től 34,14 Ft/kWh
Bővebben itt találsz meg minden infót.A linkeken minden infót megtalálsz, így teljes a válasz
-
válasz
solinvictus #22205 üzenetére
A METAR nem 30 Ft körüli?
Az, hogy most mennyi az áram lényegtelen... Mert decemberben alig termelnek a napelemek... Nyáron meg olcsó lesz az áram amikor a megújulók termelnek...
-
313313
addikt
válasz
Geresics #22225 üzenetére
Büntetési tételt nekünk is havi régiós értekezleten mondták a felettesek. Igazából nem is tartozik ránk, csak annyi, ha a próbaüzemen kívüli termelés (ez meg ugya egyén függő, de a 440kWh egy 30-as rendszernél már nem próba üzemből valamó, ami a bekapcsolás napján működik mire odaérek....) van a mérő 2.8.0-ás címébe, akkor le kell jegyzőkönyvezni.
3*32A vagy a feletti új bekapcsolás vagy teljesítmény növelésnél Smart mérőt rakunk fel, ugyan olyat, mint HMKE esetén, ez rendelet.
5000 kWh éves fogyasztás felett Smart mérőket rakunk majd fel ugyan olyat, mint HMKE-ra, ez is rendelet.
3*63A felett kereshetsz kereskedőt, akitől veszed a villanyt. Démász területen 3*100A vagy e felett vagy idősoros (áramváltós mérés), de ha nem kell ekkora teljesítmény lemehetsz profilos mérésbe.
Fesz panasz menetével tisztában vagyok. Van olyan kivitelező ismerős, aki maga intézi az ügyfelei feszpanaszait, van amin tud gyorsítani és érdemben meg is oldjuk.
Smart mérő sokmindent mér, a feszültségeket is, ami ha tartósan 253 Volt felett van, majd szankciók lesznek. Nyilván ez akkor lehet ha az inverter nem megfelelően van beállítva.
Pontos infók nincsenek, mert nem kötik a szerelők orrára, meg ugye a pandémia se segít a kommunikáción, az irodisták jól elvannak otthon, mi meg dolgozunk is, ha adnak munkát....
Szerk.: Azért ugyan olyan mérőt, mert nem akar a cég 3-4 féle Smart mérőt tartani (HMKE, H tarifa, Profilos mérés...)
-
Geresics
Topikgazda
válasz
Balázzs #22224 üzenetére
Ki hívott? A telepítő? Mert olyat még mi is csinálunk. De ennek semmi köze a Froniushoz, vagy más gyártóhoz! E-mailes értesítést pedig a legtöbb gyártó tud generálni mindenféle eseményről.
A cseh cég is már előrelépés akkor, azonban meglepődnék, ha tudnának olyan szintű szolgáltatást nyújtani egy tőlük idegen országban, mint itthon bármely nagyobb márka helyi supportja! És itt nem csak arra gondolok, hogy felhívod, és köszönnek, hanem, hogy ellátnak csereanyaggal, és tudással! Besegítettem év elején egy SMA szigetüzem beüzemelésébe, és valami elkésesztő katasztrófa volt, mert senkivel sem lehetett idehaza beszélni előtte! A levelezés a gyártóval történt, hogy egyáltalán megvalósítható legyen a rendszer! Persze, ez egy komplex szigetüzem volt, nagyon sok paraméterrel, de gondolom érted.
Telepíteni, hibakódokat kiolvasni, újraindítani, és/vagy cserélni bárki tud bármit. A supporokt azért ennél többet kell tudjanak, méghozzá helyi jogszabályi és szabványismeretekkel felvértezve! -
Geresics
Topikgazda
válasz
313313 #22210 üzenetére
Ezt a bűntetési tételt legyél olyan kedves belinkelni! Szívesen olvasnék konkrétumot, ezzel is alátámasztva, hogy ez nem csak egy pletyka!
Tesztüzem:
Minden szolgáltató megköveteli a készrejelentés előtti próbaüzemet, és méréseket. Ez normális. Minden szolgáltató azt is leszügezi, hogy ezen kívül a rendszert működtetni szigorúan tilos. Korábban még odaírták azt is, hogy mert az így termelt energia elszámolása nem lehetséges, elszámolási vitákhoz vezet! (A pontos szövegre nem emlékszem, de ez volt a lényeg.) Aki tehát így termel, az súlyos vétséget követ el.
De ennek semmi köze a hálózati feszültség megemelkedéséhez! Azért igenis a szolgáltató felel! Ha tartósan 253V felett van, be kell jelenteni a hibát, a szolgáltató kijön, méréseket végez, méghozzá nem egy adott időpillanatban (volt, hogy ügyfelem így akarták lerázni, hogy este jöttek, és "há nincs itt semmi gond" felkiáltással elmentek), hanem elhelyeznek egy mérőt, ami hosszabb ideig rögzít! Ha gond van, akkor bizony a szolgáltató feladat a trafót átállítani (csapolni), és a szerződött félnek (a felhasználónak) kártérítést fizetni! (Ez EON területen jellemzően 5eFt.)Idősoros mérés:
Legjobb tudomásom szerint 3x63A-től van, legalábbis EON terülteten tuti! Ha ez mára már frissült, és 3x32A, akkor kérlek linkeld be azt is, mert szeretem naprakészen tartani magam! -
Balázzs
senior tag
válasz
Geresics #22220 üzenetére
SMA invertert én tuti nem vennék! Nem a minősége miatt, mert az hibátlan, hanem a hazai támogatás teljes hiánya miatt. A többiben igazad van, azok kitűnő gyártók, remek haza támogatással!
Ezt azért cáfolom, 3 órára volt lekapcsolva az inverter és 2 napon belül hívtak, hogy látják történt valami. Igaz, nincsen itthoni lokális support, egy cseh cég kapta meg a feladatot, de teljesen korrektek, email-re válaszolnak, van közvetlen telefonszám ahol magyarul tudó veszi fel a telefont. Tény, hogy messze van még pl. a Dell NBD gariztatásától, de elérhetőek és segjítőkészek. -
Geresics
Topikgazda
válasz
#39851264 #22200 üzenetére
"Egy nagyobbacska HMKE 10-20 óra alatt lazán termel 400-500 kWh-t.."
Hogy micsinál?
Egy 600(!)kWp kiserőmű napi csúcsa éppencsak valamivel 4000kWh felett van! Nagy ritkán! Ideális tájolás és dőlésszög mellett!
HMKE kategória 50kVA-ig van! Még ha minden ideális, és túl is van húzva az ideális 20%-kal, tehát egy 60kWp/50kVA rendszerről beszélünk, akkor az tudhatja a 400kWh-t nagy ritkán! Ennél többet HMKE-vel lehozni max. napkövetéssel lehetne! De az már igencsak nem egy "nagyobbacsak HMKE"!Nem kötekedni akarok, csak ahogy olvasok egyre visszább, azt látom, hogy picit elszabadultak a "számokkal dobálózások", és gondoltam segítek picit visszatérni a valóságba minden kedves topiklakónak! Ne feledjük, egy jó 5kWp méretű HMKE (ami kb. az átlag lehet lakosságnak) egy év alatt termel kb. 6000kWh-t!
-
Geresics
Topikgazda
válasz
#39851264 #22207 üzenetére
Már miért kellene kerülni a TIER1-es cégeket? ...és ha a TIER1 a kerülendő, akkor mi az ajánlott? Félve kérdem, tudod egyáltalán mit jelent?
SMA invertert én tuti nem vennék! Nem a minősége miatt, mert az hibátlan, hanem a hazai támogatás teljes hiánya miatt. A többiben igazad van, azok kitűnő gyártók, remek haza támogatással!
A felsorolt napelemek közül az Astrosemiről még csak nem is halottam, a többit már használtam is, de ide sorolnám még a CanadianSolart és a Suntechet is. Mindkettővel építettünk több parkot is, és kiemelkedően teljesítenek (valamikor év elején írtam is egy statisztikát erről, keresd vissza bátran)!
Sokan félnek az Amerisolartól, sőt, egyenesen fikázzák, mert "hallottak ezt-azt". Talán már írtam ide is, hogy ennek az a valóságalapja (mert ugye minden legendának van), hogy volt olyan időszak, amikor hamisították, de valami hulladék sz@r minőségben. Az ára miatt mi is beleszaladtunk egy konténernyibe, és mikor jeleztük az anyacég felé, hogy gond van, akkor derült ki, hogy nemlétező szériaszámok, azaz konkrétan hamis matricákkal szállítottok az országba. Kellemetlen egy szituáció. Üzemeltetek egy erőművet (valódi) Amerisolarral is, tökéletesen termel...u.i.: az erőmű nálam nem HMKE méret, ezt azt hiszem felesleges hozzátennem
-
Geresics
Topikgazda
Sziasztok srácok!
Hosszabb kihagyás után úgy fest, lassan újra lesz időm aktívabbnak lenni. (Idén bevállaltam a szokásos feladatok mellé egy plusz projektet, ami olyan 5-600 extra munkaórába fájt eddig...) A lemaradásom jelentős, biztos, hogy nem is fogok túl sokat visszaolvasni, inkább a jelenre próbálok majd koncentrálni - megértésetek köszönöm!
Az összefoglaló bővtését még tolom picit, de aki volt olyan kedves, és írt a 14. ponthoz beszámolót, az legyen kedves belinkelni ide, és örömmel beteszem!
Arra gondoltam, ezt még szebbé is tehetnénk, és egy-egy fotó is tök jó volna hozzá a rendszerről! Ezt kb. úgy képzelem, ahogy pl. a Motoros topikban van az ottlakók motorjáról egy-egy kép! Bízom benne, hogy idővel itt is lesz legalább ennyi szép fotó! Mit szóltok az ötlethez? -
Szifó
újonc
-
Blackmate
őstag
válasz
GSzORO #22169 üzenetére
Írnál pár mondatod az óracsere előtti lépésekről? Én is EON területen vagyok és elkészült a telepítés, készre jelentés megtörtént így nekem is "csak" az óracsere van hátra.
Szerződést küldtek és úgy cseréltek órát, vagy fordítva: óracsere és szerződésmódosítás?
Mi történt a készrejelentés után, hogy "jelentkezett" az EON/MVM? -
313313
addikt
válasz
#39851264 #22209 üzenetére
Kb 3 hónapja van ez büntetési tétel, ez is csak véletlen derült ki számunkra....
Én azzal érte egyet, hogy amég nincs átvéve egy rendszer ne legyen bekapcsolva. Nyilván egy egészséges teszt belefér, de nem 2-3-5 hónap folyamatos működés. Másrészről csak halkan szólok ovatossan ezzel/azzal mert következményei lehetnek.
Az a baj olyan dönt az MGT-től, teljesítmény növelés kiadhatóságáról, aki nem nem ért hozzá és néha még nem is szakmabeli....
asdf_: nyiván nem a felhasználónak kell érteni mindenhez is, de azért lehetne a kivitelezők részéről erről/arról tájékoztatni az ügyfeleket és nem mindenáron eladni nekik valamit.
Szerk.: igazából nekem az a bajom, hogy az esetek többségében mindig a szolgáltató és emberei a hibásak...
Nyilván egy utópisztikus világban minden máshogy és jól működne, de ez Magyarisztán. -
törölt tag
-
asdf_
veterán
válasz
313313 #22199 üzenetére
Másrészről az ügyfél sincs tájékozatva az esetek többségében, hogy ha adott körzetbe sok a napelem/régi a hálózat nem biztos, hogy termel a napelem.
??? Már bocs, de ha júzer napelemet akar felrakni, akkor ezt kérvényben jelzi a szolgáltatónál, amely a hálózat állapota, jelenleg rajta lógó más napelemes termelők száma és teljesítménye alapján (melynek teljes birtokában van, szintúgy mint a hálózat állapotának) vagy engedélyezi, vagy nem. Olyan, hogy a szolgáltató engedélyezi, majd a júzernél az első telibe napos napon folyamatosan leáll a rendszer termelése, mert megszaladja a 253V-ot ilyen nincs. Ott a szolgáltató hibázott és vélem, szerződéses kötelezettsége lesz egyrészt gatyába rázni a hálózatot (nem a saját pénzéből, a júzer ugye ezért fizet havonta nem keveset, akár évtizedek óta), másrészt kártéríteni (extrém esetben, ha nem megoldható és folyamatosan áll a termelés, akár az egész rendszer értékét). Vicc lenne, ha a felhasználó lenne a hülye, amikor annak az áldásával megy az egész történet, aki a legjobban tudja, hogy mi fog történni.
-
törölt tag
válasz
mihulino #22202 üzenetére
Ami úgy indul, hogy TIER1 azt a céget kerülni szokás-ésszerű...
Tapasztalatilag ilyenkor tipikusan valami "occó kínai"-t akarnak elsózni méreg drágán.
Amiket jónak, jó vételnek tart a hazai piac pl. ...
Inverter HUAWEI, FRONIUS, SMA, SOLAREDGE
Napelem HYUNDAI, LONGI, QCELLS, TRINA, ASTROSEMI, JASOLAR, PHONO -
313313
addikt
válasz
#39851264 #22204 üzenetére
Abban is van igazság, amit írsz.
A szolgáltató abszulut rosszúl kezelte/kezeli ezt is, na de ez van...
Látom, amit látok, rengeteg szép munkával találkozunk, de sajnos kritikán alulival munkával is.
Én csinálom, amit mondanak, ha kell bekapcsolok, ha kell kikapcsolok, ha kell jegyzőkönyvezek....
Viszont találkoztam nem egy ügyféllel, akit a telepítő át... a palánkon, nyilván ritkán, de van ilyen is.
-
solinvictus
újonc
-
törölt tag
válasz
313313 #22199 üzenetére
"Rengeteg helyen 30-40-50 éves belső hálózatra kötik rá az invertereket, néha a sokadik elosztóba..."
És?
Nincs ezzel semmi baj műszakilag, nem is tilos.
"Másrészről az ügyfél sincs tájékozatva az esetek többségében, hogy
ha adott körzetbe sok a napelem/régi a hálózat nem biztos, hogy termel a napelem."
?!!!!
Az MGT az meg smafu?
A szolgáltató adja ki az OKÉ-s MGT-t!!!!!!
Előtte hálózat vizsgálattal ugyebár.
Mi az hogy nem biztos... ne röhögtess már!
"Vannak 40-50 éves vagy fiatalabb, de igen gatya állapotban lévő hálózatok is, amik felújátása eddig elmaradt, vagy ami 2 éve még hobbi rész volt, ott 50-100 ház épült cekász fütéssel, nyilván a hálózat nem arra van/volt kitalálva..."
És?!!!!
A szolgáltató adta ki az MGT-ket a teljesítményekre >> felel értük.
Plusz SOOOOOK pénzt is elkért a hálózat fejlesztésre.
Talán akkor kéne fejlesztenie is, ahol szükséges... ugye?!
'Szumma szummára, akinek 1 fázisú invertere van és küzd a 253 Volttal, vegyen feszültség stabilizátort és az órából közvetlen oda menjen a betáp, majd az elosztóba. És mindig a beállított feszültség lesz a belső hálózatban...."
Lószart mama!!!!
Eltévedtél... nehogy már szolgáltató helyett az ügyfél oldja meg a gondot.
Avagy >> vegye meg a szolgáltató és telepítse az ügyfélhez.
Akinek kiadta az MGT-t a szolgáltató az pedig basztassa szolgáltatót!
Azért, hogy mielőbb oldja meg a feszültség gondot.
Mert a szolgálató felel érte, az ő TÖRVÉNYBEN előírt feladata, hatásköre.
Hisz kiadta az MGT-t elkérte a hálózatfejleszetési díjat.
HA mégsem tud termelni a rendszer akkor az KÁROKOZÁS !
Amiért kártérítés jár egy EU jogállamban, kérni is kell.
Vazze olyan féloldalas világ nem lehet, hogy
- a szolgáltató telipofával jön baszakodni és kötbérez
- miközben pont ő NEM teljesíti a rá érvényes MINŐSÉGI ELVÁRÁST!!!!
Ami miatt nem tud termelni az inverter normálisan.
Mivel magas az utcai feszültség >> a szar szolgáltatási színvonal miatt.
Jóreggelt!
Üdv a való világban... -
313313
addikt
válasz
#39851264 #22200 üzenetére
Az átvétel előtti HMKE bekapcsolás az szerződéssegés és pont.
A 15 millás birságnál meg nem is az MVM vette észre, hogy be van kapcsolva, hanem a "mérésügyi hivatal" akik ugye megkapnak minden idősoros és profilos mérő adatot, ők szóltak, hogy kezdjünk valamit az ügyféllel....
Addig nincs is ebből baj, még valaki nem marad fent a hálózaton, egy nem átvett és rosszúl üzemelő rendszer miatt...
A nagyobbacska rendszereket meg akkor kapcsolják be, ha fent a mérés a trafóházban, áramirányok ellenőrizve, utána kapcsolják be az invertereket. Kapcsoltam már be pár 0,5 Megás parkot.
-
mihulino
tag
Sziasztok!
Teljesen újként csatlakozom, és teszem fel egyből a (hülye)kérdést..
Mi a véleményetek a következő potenciális rendszerről (mind inverter, mind panel szinten)
kinek van hasonló rendszerrel megáldott házteteje:
3 kWp rendszer
8 db 375Wp-es TIER 1 napelem panel
3K-s inverter, SAJ R5 3K-T2 3 fázis - 3*6 amperLátom, hogy a SAJ valahol a középkategóriát képviseli, de érdekel, hogy a gyakorlati tapasztalatok mit mutatnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Formula-1
- Nintendo Switch 2
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- További aktív témák...
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- Csúcsteljesítmény? Igen! Kattints és rendeld meg MOST! 0% THM-re is!
- AKCIÓ! Gigabyte X570 AMD R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6750XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest