- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- sziku69: Szólánc.
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bobace
addikt
válasz
#39851264 #19581 üzenetére
Köszi az eddigi leirtakat.
Ez utóbbira megjegyezném, hogy az nem volt kérdés egyik regisztrált szerelő részéről sem nálam, hogy műanyag doboz kell és slussz. Akár utcafront, akár légkábelre váltás, akár mostani faszekrény, már csak a műanyag dobozt fogadják el. Ez Debrecen, lehet, hogy máshol másképp van.Amúgy közben kiástam a méretlen kábelem, és 18mm² összesen. Erre még a 32A-t se rakják rá, nemhogy 3 fázist
Szóval nálam maradt az utcafront. A mostani szekrénybe akkor lehetne rakni(de csak műanyag dobozba), ha váltok légre, de ahhoz a vakolatot-szigetelést több méteren kéne kifaragni. Az meg javitással egy inverter ára... -
turistakolbi
aktív tag
Jó sok a felhő mostanában...
-
kardkovacsi
senior tag
Ezt a céget ismeri valaki: [link]. Vett már bárki tőlük (cégként mert elvileg nagykerek) panelt?
-
Winne
nagyúr
Sziasztok!
Elkészült a napelem rendszerre az ajánlat, ami egy vízteres padlófűtést fog hajtani villanykazánnal és a használati áramot igyekszik előállítani. Kérlek nézzétek meg, hogy milyen cuccokat tettek bele, hogy ez minőségre mennyire felel meg ill. érdekel mit szóltok hozzá.
A vételár tartalmazza:
1db Saj R5-10K-T2 , 3 fázisú hálózatra tápláló napelemes inverter, (10kW)
30db 320w Amerisolar AS-6M30 típusú Monokristályos napelem panel. ( 9600 W ),
Esol napelem tartószerkezet tetőre,
Esol napelem tartószerkezet lapos tetőre,
Esol alumínium sínek és leszorítók, rozsdamentes csavarokkal és csúszóanyákkal,
AC-DC túlfeszültség védelem,
Solar kábelek MC4 csatlakozókkal.Garanciák:
Inverter:
A Saj inverter 10 év gyári garanciával rendelkezik a telepítéstől számítva.
Napelem panel:
Amerisolar AS-6M30 320W Monokristályos napelem panel
Gyártó: Worldwide Energy and Manufacturing USA Co., Ltd.
12 éves termékgarancia.
Korlátozott lineáris energiaszavatosság: 12 év a névleges teljesítmény 91,2% -a,
Korlátozott lineáris energiaszavatosság: 30 év 80,6% -a névleges teljesítmény. -
313313
addikt
válasz
kicsi kecske #19592 üzenetére
Nem tudom lesz-e Ft/KV határ, ha igen mennyi...
Ma beszéltem egy kivitelezővel, kell majd FVM (Felelős Műszaki Vezető) illetve E-napló köteles lesz a projekt.... -
cdl
senior tag
válasz
kicsi kecske #19592 üzenetére
Először nyersz, utána telepítenek.
-
kicsi kecske
tag
Tudom h október 15 a 100%os támogatás hivatalos publikaciojanak ideje.. Azon morfondirozom h először elődöntio h nyerek-e a pályázaton és utána kell kivitelezés szerződést kötni, vagy fordítva? Ha nem nyerek nem rakatok 2Mert napelemet önerőből.. Sztetek hogy fog működni a dolog?
-
szasza_1
senior tag
-
valaki tudja, hogy hol lehet majd beadni a napelemes pályázatot (100% támogatás) és hogy hitelesen hol lehet megtalálni a kiírást?
-
Zolee897
tag
válasz
wik_406 #19578 üzenetére
Na valami bejött. A https://energia.eon-hungaria.hu/W1000/#dashboard linken járok.
Munkaterületek vannak a webes felületen meg "Profil hozzáadása a Jelentés jelentéshez" dolgok. Nekem kicsit érthetetlennek tűnik.
Itt nekem kell összerakni valahogy a termelési/fogyasztási riportot?
-
wik_406
tag
válasz
kardkovacsi #19582 üzenetére
POD azonosito stimmel?
Az elteres mindig ugyanannyi?Wik
-
törölt tag
Tehát rosszabb lett mint eddig...
Becsomagolták a szabadon szerelt jól szellőző-hülő, könnyen szerelhető cuccot
egy drága zárt műanyag dobozba és ennyi, na ezért pont fölösleges volt variálni.
Gratulálok! viszont az okos regszerelőnek.
Aki így keresett egy szabadszemmel is jól látható összeget, ügyes.
A tulaj meg jogosan nem érti, hogy mire volt ez jó sok pénzért ?! -
varek
csendes tag
Nem messze a lakásomtól úgy szabványosítottak, hogy a faszekrényből mindent kipakoltak és oda tették a műanyag dobozos szabványos mérőt. Kicserélték a légkábelt tartó oszloppal együtt. A fa szekrény megmaradt
-
Zolee897
tag
válasz
kardkovacsi #19576 üzenetére
Bocsánat, hol kellene, hogy menjen? Nekem a https://eloszto.elmu.hu -n most nincs ilyen menüpont, ahol meg lehetne nézni. Te is az https://eloszto.elmu.hu -t nézed? A https://ker.mvmnext.hu -t is néztem, ott sincs.
-
Zolee897
tag
Tudja valaki, hogy mikor lehet már lekérdezni az exELMŰs ügyfeleknek a szokásos termelési, fogyasztási adatokat az új https://eloszto.elmu.hu felületről (ami most EON logós lett)
-
varek
csendes tag
2020. január 1-től a napelem rendszer készre jelentés feltétele a regisztrált szerelői nyilatkozat mellékelése is
-
törölt tag
válasz
Kukipapa_rr #19567 üzenetére
Előre kér egy regszerelői szemlét... ami 10-20 eFt szokott lenni.
HA okés >> nyert, nem lehet baj később.
HA nem okés >> kijavítja amit kell és újra kér egy szemlét.Pl. EON
www.eon.hu/content/dam/eon/eon-hungary/documents/hmke/nyomtatvanyok/hmke_merohelyellenorzo_lap.pdf -
törölt tag
Nem kell hozzá semmilyen "áramszolgáltatói nyilatkozat" ...
Nem is értem honnan kerülnek elő az ilyen ötletek.----
HA beruházó-tulajdonosként
BIZONYTALAN vagy és aggódsz
a meglévő mérőhelyed alkalmasságában
ÉS előre biztosra akarsz menni, hogy OKÉ-s
AKKOR hívsz egy regszerelőt és az véleményezi.
Aztán,
Írásba adja az alkalmasságát egy erre való formanyomtatványon.
----Szempontok a véleményezéskor.
- ha az épületen BELÜL van és csak egy felhasználós
az áthelyezés kb. tuti, de nem mindig- ha netán tűzveszélyes állapotú-anyagú
javítandó, lángmentesítendő
(csak azért, mert fából/hasonlóból van nem tűzveszélyes)- ha elhanyagolt-gányolt a beltere és a szerelése
rendbe rakandó, átszerelendő- ha nincs rendes "földelése"
pótlandó- ha nincs legalább 6 mm2 réz(nek megfelelő alu) mért elmenő vezetéke
cserélendő- ha nincs legalább 16 mm2 bejövő vezetéke
kérsz némi Amper bővítést és alighanem megoldódik olcsón
(szolgáltató ingyen cseréli a bővítés miatt)Avagy a legtöbb esetben nem feltétlenül kell átépíteni.
Illetve szabványosítani.- lehet, hogy jó az úgy ahogy van
- elég lehet egy kis rendrakás, karbantartás, vezeték csere
- gyakran megoldható még az Amper/Fázis bővítés is, ha kell---
Persze a regszerelők zöme mást mond.
Mert a saját zsebe érdekli elsősorban és éppen ott áll előtte
a baleknak nézhető, palira vehető, aggodó ügyfél ..De valóban van olyan szitu is amikor elkerülhetetlen az átépítés-szabványosítás.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
#39851264 #19560 üzenetére
Ennyire tapasztalataim szerint ez nem fekete/fehér.
Az igénybejelentőből részletes műszaki paraméterek nem derülnek ki. Az MGT pedig nagyrészt szabványokra hivatkozásból áll, amiket átvételkor az ELMŰ/E-ON szakembere vitathat, hogy megfelelsz-e nekik.
Példa: nálunk most szabványosítottuk a mérőhelyet, de maradt a fa szekrény. Ok: meglévő mérőhelynél falba süllyesztett fa szekrény teljesen szabványos. (Mondjuk ezzel együtt nagyon nem így néz ki, mint a fenti képen, pl. műanyag mérőszekrény került bele, az óra közelébe nem lehet férni.)
A kihívott villanyszerelők egyik fele ragaszkodott hozzá, hogy új mérőhely kell, ezt így majd veszik át, a másik fele tudta, hogy igen, ez ettől szabványos. Át is vették. Egy ilyen vita esetén ki jogosult a végső döntésre? Mit tehetsz az álláspontoddal, ha az ELMŰ/E-ON vitatja azt?
Konkrét kérdés: ha KilgoreTrout kolléga átvételkor arra hivatkozik, hogy ugyan nem szabványos a mérőhelye, de nem is kell hogy az legyen, az ELMŰ/E-ON szakembere pedig azt mondja, hogy márpedig nem köti be a napelemet, akkor mit tehet?
-
varek
csendes tag
Nekem a regisztrált szerelő telefonon 260 000 Ft körüli összeget mondott a szabványosításra. Talán a jövő héten kijön és megnézi mit kell csinálni. Ő fogja a napelemes rendszerhez adni majd az áramszolgáltatói nyilatkozatot is. Úgy hallottam, hogy már most beteszik az ad-vesz mérőt és a napelemes rendszer elkészülte után azt is bekötik az órába.
-
AssAssynn
őstag
Szüleimet próbálom rábeszélni a napelemre, de nagyon távolságtartóak ezzel szemben, ugyanis mesélték, hogy egy korábbi pályázatnál próbálkoztak volna, de kijöttek hozzájuk és megmondták, hogy a villanyórát ki kell telepíteni a kapun kívülre, ami 300 ezer, meg hogy minden papírt ők szerezzenek be, menjenek ide-oda, amihez semmi idejük, tehetségük. Kérdezem, hogy ez minden esetben így működik, vagy lehet találni más megoldást is?
-
varek
csendes tag
Óracserénél nem nézik azt, hogy szabványos-e a szekrény, napelem telepítés után pedig igen. De a regisztrált szerelőtől sok függ. Én láttam a környezetemben, hogy betették a fa szekrénybe az új műanyag szekrényt és láttam olyat is, hogy a fa szekrényt kivették helyére betették a műanyag szekrényt és körülötte visszavakolták, vagy visszavakoltatták a szekrény melletti hézagot.
-
törölt tag
válasz
bobace #19559 üzenetére
Előre tudja a regszerelő hogy mi a szolgáltató álláspontja.
Mivel igénybejelentőt ad be ami díjtalan.
és
Jóváhagyást, MGT-t kap rá >> már tudja!!! előre.Az csak terelés, hogy aztán nem veszik át...utólag mégse.
Ezzel a riogató dumával csak terel a lehúzás felé, mert azon jobban keres.
(20 ezer kontra 200 ezer, nem mindegy neki)Megj: akkor nem veszik át tőle utólag, ha hibásan kivitelezte.
-
bobace
addikt
válasz
Kukipapa_rr #19558 üzenetére
Én 4 regisztrált szerelővel nezettem meg, Eon terület, Debrecen.
Egyikük sem vállalta el a mostani faszekrény átalakítását 3 fázishoz, az egyikük mondta, hogy 90%, hogy nem veszik át, és kiérkező eonos kedvétől függ. És ha nem veszik át, akkor nekik bünti pont, így nem kockáztatnak, hiába lenne elméletileg megfelelő.. szóval marad a kerítésbe rakás, az meg 500ezer forintos költség.
Lett volna egy fiatal srác, aki elvállalta volna, 200e körül. De ha nem veszik át, akkor bukó, és kezdhetem elölről..
A jelenlegi 1 fázis 32-re bővítését szintén csak egyikük vállalta volna a jelenlegi helyén! Azt mondta 60-40 hogy átveszik, .. egy másikuk azt mondta hogy kapott már ilyenert rossz pontot, így nem vállalja.. szóval nekik is zabszem van a hátsójukban, és inkább mindenkit terelnek a drága de biztos felé, amivel persze ők sem járnak rosszul. -
Kukipapa_rr
tag
válasz
#39851264 #19556 üzenetére
Köszönöm, ez így világosabb, már csak az a gondom, hogy ez így eléggé szubjektív: “A megfelelőség feltételei: az élet- és vagyonvédelmi szempontok szerinti jó állapot.”
Ha nem értek egyet az Elmű/E-On-nal, akkor mit tudok tenni? Forduljak bírósághoz? Vagy fizetek zsebbe?
Nekem úgy tűnik, az egyetlen biztos megoldás a szabványos mérőhely, hiába drága és nem kötelező. Ott nincs vita.
Minden más eset olyan, mint a kutya vacsorája.
-
varek
csendes tag
Szabványos mérőhely kell mert a szolgáltató pl. az Eon nem fogja az új mérőt. elhelyezni. Nálam pl fa szekrény van azt ki kell cserélni műanyag új szekrényre. A bejövő légkábelt cserélni kell mert átmérője már nem szabványos. Aztán a tető oszloptartó vascsőn ami az óráig megy nem lehet hegesztés stb.
-
törölt tag
válasz
Kukipapa_rr #19549 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Nanni Equinox CoolMax 140x200 használt memóriahabos matrac
- Reolink Duo 3V PoE IP kamera - dupla lencse, 180 látószög, új
- Motoros nadrágtartó hózentróger. Széles pánt, erős krokodilcsipesz
- Nespresso kapszula átalakító adapter Nescafé Dolce Gusto kávéfőzőhöz
- Eladó KTM 26 Col-os Mountain-bike kerékpár!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Garmin FENIX 8 51mm AMOLED Sapphire, karbonszürke DLC titanium, fekete/sötétszürke szilikon szíjjal
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest