- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- Klaus Duran: JBL wave beam 2
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalacskepu: ASRock 775i65G R2.0 iGPU rekordok
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dionaea
őstag
Sziasztok
Kis segítséget szeretnék kérni hátha talalkoztt valaki ezzel a hibával.
Van egy fronius Symo 6.0-3-M
Két napja az alkalmazasban és a web oldalon sem lehet megnezni az energia mérleget. Azt írja hogy nincsenek adatok. Az aktuális teljesitmenynel viszont látom a értéket, az órába is megfelelő adat jelenik meg.
Hálózat állapota ok.
Esetleg találkozott valaki ilyen hibával? Hogy tudnám orvosolni?Akinek Froniusa van nála jó minden?
Egyébként ez egy komoly cég de kapcsolatba lépni velük azért nem annyira egyszerű support team sehol.Előre is köszönöm
-
dionaea
őstag
Tiasztok
Kis segítséget szeretnék kérni hátha talalkoztt valaki ezzel a hibával.
Van egy fronius Symo 6.0-3-M
Kétt napja az alkalmazasban és a web oldalon sem lehet megnezni az energia mérleget. Azt írja hogy nincsenek adatok. Az aktuális eljesitmenynel viszont látom a értéket, az órába is megfelelő adat jelenik meg.
Hálózat állapota ok.
Esetleg találkozott valaki ilyen hibával? Hogy tudnám orvosolni?Előre is köszönöm
-
dionaea
őstag
Olvasgatom a topicot néha bugyuta kérdéseim is vannak, és most lenne még egy. Tehát én kidizettsm a napelemes rendszert hitel,támogatás nélkül. Nem vagyunk tele pénzzel de a spórolás eredménye. Kérdés van 2 kis gyerkőc, benyujthatom a számlát a lakás felújítási támogatásba? És ha igen maradna a szalados elszámolás? Vagy valamit valamiért alapon az ugrik?
-
dionaea
őstag
Bocsánat lehet volt róla szó, tehát van egy Fronius symo 6.03-M inverterem a kérdés mennyi panelt lehet rakotni? Most 18 Mono 345wp van fent. Mennyivel bővíthető?
-
dionaea
őstag
Sziasztok
Egy gyors kérédsem lenne. Ha választani kellene AEG 335 Wp Mono és JA Solar 345 Wp között ugyan annyiba kerülnek, és ugyan annyi a grancia rá, de az AEG érkezése bizonytalan, akkor melyiket választanátok?
Köszönöm
-
-
dionaea
őstag
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/napelem-tamogatas-elszamolas-halozati_csatlakozas-rezsiharc-mekh-bruttositas.715531.html
Ezt olvastátok?
-
dionaea
őstag
válasz
kardkovacsi #7101 üzenetére
Köszi
Nem igazán értem az egészet. Most akkor, hogy lesz a termelés például amikor reggel fel kell a Nap? A Nap felé levő napelemek 100% ban fogják termelni az áramot míg a másik oldalon minmálisan? Vagy nem annyira értem. Hiszen két oldali tájolást akár nevezhetjük árnyéknak is hiszen a Nappal ellentétes oldalon levő panelekre nem jut 'elegendő' napfény. Én ezért szerettem volna optimalizáltatt mert azzal egy oldalon meg lesz a maximális termelés( persze a változók nélkül) De akkor ahogy említed Ez az inverter tudja azt kezelni?
Erre van valami hivatlaos specifikáció ami ezt igazolja? Én nagyon nem értek az egészhez. Ami nem baj szerintem. Már az is nehéz felfogni, hogy a fotontól hogy megy a mosógép
(Egy 'nagy" céget választottam mert azt gondoltam felmérik kifizetem, békén hagynak, kiépítik, majd használjuk. De ez most egyelőre nem jött össze.) -
dionaea
őstag
válasz
Geresics #7087 üzenetére
Igen bocsánat. Tegnap telefonról tudtam írni és egy picit csapongtam, illetve kapkodtam.
Én írtam rosszul. A tájolás Kelet-Nyugati. A tető kb 30-35 fokos.
Két oldalra került volna fel a Tető egy oldal mérete 6 méter hosszú 4 méter magas. Cserepes lemez.Tegnap beszéltem a kontakttal telefonon. Igazából azt éreztem, hogy nincs nekik SE inverter.Azt mondta telefonba, hogy Ők eredetileg Growatt inverterre adták az ajánlatot. De a szerződésben SolarEedgeSE 7K van. Most vagy Ő keveri vagy tényleg arra adták és most kaptak észhez, hogy nincs is nekik, vagy nem tudom.
Ma feketén-fehéren elmondjuk azt szeretnénk amire szerződtünk, ha nem tudják biztosítani akkor nagyon nehéz helyzetbe leszünk mert a befizetett összeget vissza kell követelni, és az biztos bonyolult, ahogy a magyar cégeket ismerem. Meglátjuk mi lesz.
-
dionaea
őstag
-
dionaea
őstag
válasz
Geresics #7074 üzenetére
Tehát Solar edge Se7k ra kaptam ajánlatot optimalizalt.AEG panel mono 335wp.re
Az optimalizálót nem tudom pontosan de panelenként optimalizált.Mostanira amit írtam invertert és 340wp AEGmono panelt adtak. Olyan 250 e ft al olcsóbb ajanlat az új de nem optimalizalt.
Sajna most autóban vagyok...
-
dionaea
őstag
válasz
Geresics #7072 üzenetére
Új ajánlatot kaptam ami olcsóbb illetve ezt a magyarázatot.
"Az ok amiért nem tudjuk az optimalizálós rendszert kivitelezni:
Fontos, hogy főleg K-NY tájolás esetében (vagy bármely 2 munkapontos 180 fok tájolási eltérés kapcsán), ahol egyszerre sosem süti a paneleket direktben a Nap, meglegyen tetőfelületenként a minimális sztring hossz! (Például DK-DNY egybeköthető, de DK-ÉNY már nem)
1 fázisnál P404 optival minimum 6 panel (minimum 12 panel kell 6-6 bontásban), 3 fázisnál P404 optival pedig minimum 14 panel (minimum 28 panel kell 14-14 bontásban) szükséges, ha 180 fokos differencia van a síkok közt. " -
dionaea
őstag
Sziasztok tanácsot szeretnék kérni
Kaptam egy ajánlatot napelem rendszerre. 18 panel solaredge inverter,optimalizált a kezdő részletért be is fizettük,érre kaptuk az infot hogy ezt a rendszert nem tudjak kiépíteni. A garázsra került volna ami é-k i tájolású eredeti terv az volt hogy 9 panel egyik 9 a másik oldalra került volna. Most amit kaptam hogy Fronius symp 6.0.3 M invertert tudnának használni de azt nem lehet optimalizálni.
Viszont ez így nem hiszem hog, jó mert vagy az egyik oldalt süti a nap optimálisan vagy a másikat de ig, a termelés sose lesz jó.
Tehát a kérdés most mi legyen 😉
Állítólag ez az inverter jól kezeli az ilyen panel felhelyezést De akkor sem fogja adni azt a teljesítményt mint az optimalizált.?!.Az eredeti szerződést írtam alá fizettem ki tehát nem ezt a mostanit
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- EAFC 25
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Asztrofotózás
- Autós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- EA Sports WRC '23
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hardcore café
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte B450 R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660Ti 6GB Zalman S2 TG Zalman 500W
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, 5db Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről BOMBA ÁRON!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Egyedi ékszerdobozka
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i7-8G I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest