Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- sziku69: Szólánc.
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zolee11
senior tag
Telepítve az új rendszer, egyelőre csak ismerkedek az uefi bios felülettel, érdekes automatikusan 1600-ra állítja a memóriát, mikor elvileg a processzor max. 1333-ig támogatja...
Inkább manuálisan 1333-ra állítottam, 9-9-9-24-es időzítésen van egyelőre, ha jól látom akkor a 7-7-7-19 lenne a beállítandó 1,6 -1,65V mellett.A gyári javaslat 2 modullal az A2 és a B2-es foglalat (kék).
-
Zolee11
senior tag
Egy Phenom II 965-ös proci alatt lecserélem a lapot egy ASUS M5A97 EVO R2.0-ra és ehhez a Kingston KHX1600C9D3K2/8GX típusú memóriát vettem. Mivel egyelőre nem cserélem a processzort (főként a memória méret miatt cseréltem) egy darabig ezt használnám benne, ha jól tudom, akkor 1333-as órajelre érdemes beállítani.
A kérdésem az lenne, hogy ehhez milyen feszültséget és időzítéseket érdemes beállítani? Az alapbeállítás (DDR3-1333 timing of 9-9-9 at 1.5V) Érdemes nagyobb feszültség mellett kisebbre lőni az időzítéseket? -
Zolee11
senior tag
Értem, akkor érthető ez a nagy mizéria, miért megy, miért nem megy. Értem én azt is, hogy köze van a lapnak hozzá, mert tapasztalom, csak azt nem értem pontosan miért.

Viszont tegnap este kipróbáltam az HyperX-eket, és 2.2V ill. 1,2V-os NB feszültség társaságában (elsőre ezt állítottam be) 1066-on, Auto időzítésekkel, simán lefutott egy másfél órás Prime95 teszt. Ezzel a beállításokkal a régi 10 perc után hibázott.
Viszont a régit 2 éven keresztül használtam 1.8V-os feszültséggel egy X3-as Phenom II-vel 1066-on manual-os időzítésekkel, és lényegében sose kék-halálozott a gép, nem indult újra, és szinte soha nem fagyott, az utóbbi időben kezdett el fagyogatni, de gondoltam a régi win miatt is lehet, pontosabban adott programok miatt. Majd processzorcsere miatt ugrottam neki a Prime95-el, érdekes az első teszteken (még régi processzorral (X3) kb. félórás tesztek voltak) nem hibázott, majd az újjal X4, már igen, és akkor jöttem rá, hogy az 1.8V édeskevés ehhez az órajelhez, de már semmi nem segített, hibázott folyamatosan... Igaz fagyás, kék-halál, újraindulás akkor nem volt.
Ami miatt viszont aggódok, az az, hogy 2.2V (aida 2.3V-ot jelez) irdatlanul melegszenek, (ennél már csak a processzor tápellátó köre égetőbb terhelés alatt) nem jelent problémát folyamatos üzemben ez a hő? Elbírják ezt hosszabb távon is? -
Zolee11
senior tag
Csak kérdés mikortól vált szabvánnyá. Mert ha előtte készültek az adott alkatrészek, cpu, alalplap, akkor nem hiszem, hogy támogatnia kellene "hivatalosan" is. Viszont az utána gyártottak esetében, kötelezhetőek egyáltalán a támogatásra? Vagy csak opció.
Illetve mi köze van a problémának az alaplaphoz, hisz a vezérlő a processzorban van, csak a fizikai összeköttetést biztosítja az alaplap, maximum a huzalozás minősége lehetne döntő, de akkor miért van az, hogy X memória jó, Y meg nem... ki érti ezt. (Rossz a link.) -
Zolee11
senior tag
válasz
Regirck
üzenetére
Saját memóriáim esetében, már mindent kipróbáltam, még az NB feszültséget is feljebb tornásztam. Előzmény
Öcsémtől kaptam kölcsön most a Black Dragon pár egyikét, de ezzel is rosszalkodik a lapom, és már nála is jelentkeztek anomáliák korábban, (csak nála ez nem probléma, nem egy it guru, finoman szólva), nála is volt már kék-halál nem egyszer. A fekete sárkánynak nem adtam még +NB feszültséget, csak már annyit teszteltem, hogy ráuntam egyelőre.
A régi memóriáimat, visszahoztam szervizbe, és azt mondták kicserélik, mert náluk is rosszalkodik 1066-on (az is lehet kompatibilitási hiba is), ma kapom meg az új HyperX-eket, igaz az már nem Black Edition, hanem sima kék verzió. Meglátjuk azzal, hogy megy.
Számomra csak az a rejtély, ha a DDR2 1066 szabványos sebesség, akkor miért fordulhat elő inkompatibilitási probléma, ha minden támogatja. Vagy ez nem szabvány csak a 800-as órajel? -
Zolee11
senior tag
Sziasztok, mennyire jellemző az, hogy az 1066-os DDR2-es modulok, nem igazán mennek normálisan 1066-on, adott alaplapokban, ritkán kék halál, vagy újraindulás a hibajelenség. Nálam is voltak hasonló problémák 1066-on, csak nekem nem kék halálozott és nem indult újra a gép, csak időközönként csontra fagyott. 800-on problémamentes, természetesen az 1066-os órajelhez, feszültség, és időzítések a megfelelő értéken vannak.
-
Zolee11
senior tag
Sziasztok!
Több napja küzdök a ramjaimmal KHX8500D2K2 (Black Edition), mert processzor és annak gyári hűtésének cseréje lévén elkezdtem tesztelni Prime95-el a gépet. Sajnos kibukott, hogy 1066-on hibáznak a ramok akármit akárhová állítok.
Előzmény 1
Előzmény 2
Előzmény 3
Itt a fórumon is találtam több olyat, hogy ezek a memóriák adott konfigurációkban nem futottak 1066-on hiba nélkül, kezdek gyanakodni, hogy gyárilag hibásak a ramok. Vagy csak valami inkompatibilitási dolog.Esetleg én hibázok, valamilyen beállítással?
Majd hétvégén kipróbálom egy Black Dragon párral, illetve ezeket egy másik lappal, processzorral, és meglátjuk mit dob a gép.
Új hozzászólás Aktív témák
- Direct One (műholdas és online TV)
- Peugeot, Citroën topik
- Apple iPhone 17 - alap
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Milyen okostelefont vegyek?
- Horgász topik
- PlayStation 5
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- PayPal
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- ÚJ 32GB DDR4 3200AA Laptop memória
- SK Hynix 16GB DDR5 4800Mhz laptop ram több db!
- Használt Kingston HyperX Predator 8GB 2x4GB DDR3 2400Mhz memória
- Kingston FURY 32GB DDR5 5600MHz CL40 - Beast Black - 1x32GB - 99 hó garancia - ÚJ! Bontatlan!
- Új, bontatlan Kingston FURY 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 Beast RGB XMP/EXPO - 2 év bolti garival!
- Eladó egy Clevo PA71HS-G i7 7700hq Gtx1070 Kérlek olvasd végig a hirdetést
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 12700E / RTX 3060Ti / 32GB DDR4 / 512GB Nvme SSD
- LG 32UN880K - 32" IPS ERGO / 4K UHD / 60Hz 5ms / DisplayHDR 400 / USB Type-C / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z690 i9 14900K 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3090 OC 24GB Zalman Z1 PLUS Seasonic 750W
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

fudi2002