- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
band1103
őstag
Egy tuningbarát ddr2-800-as ramot egy ugyancsak tuningbarát lapban hány mhz-ig lehet húzni? (csak ugy álltalában)
-
Tierce
csendes tag
Azt hiszem akkor bevállalom a 4 GB-ot
-
Chaser
legenda
válasz
Tierce #13595 üzenetére
Akkor én jobb vagyok 384-gyel
Sztem a mostani árak mellett vegyél nyugodtan 2x2GB-t, ezeknek már nagyon sokat nem eshet az áruk, viszont felfele ívelhet akár elég csúnyán is. Az xp nem fogja látni mindet, nálam 3.5-et látott, és abból még lejön a vga vramja, gondolom valami 512mb-os vga-t veszel, ha játszani akarsz. Tehát 3GB-t így is maradna, és ha majd váltasz esetleg 64 bites vistára, ott meg el fog kélni a több ram.
-
FehérHolló
veterán
-
Tierce
csendes tag
válasz
FehérHolló #13594 üzenetére
Sajnos a RAM az én vesszőparipám, ugyanis a mostani gépemben még mindig csak 256 MB memória van.
"Nézzétek gyerekek! Itt az utolsó Mammut"
)
Mindig ilyen érzésem van, ha belegondolok. Ezért is filoztam azon, hogy akkor most jól telepakolom a gépet rammal, hogy ezzel már "soha" ne keljen foglalkoznom
-
Tierce
csendes tag
Sziasztok!
Nekem is egy hasonló kérdésem lenne. Tervezek venni egy új gépet:
- Proci: Intel Core 2 Duo 6850 (3Ghz)
- Alaplap: Asus P5K
- Videókari: MSI 8800GT Zilent, 512 Mb
A kérdésem az, hogy ha ehhez a konfighoz vennék 4 GB ramot (4GB 2x2GB Kingston 800MHz CL5) a Win XP kitudja használni ezt? Tehát megéri 4 GB ramot venni vagy inkább maradjak a 2 GB-nál?
-
FehérHolló
veterán
válasz
band1103 #13584 üzenetére
Mellékesen megjegyezném, hogy a Gigabyte honlapon az i-RAM a RAMdisk kategóriában található, ráadásul egyedüli termékként.
Szerk.: Nem is egyedi termékként. Van ott még néhány ugyanerre a célra használatos cucc, rohadt nagy betűkkel a nevében, hogy RAMDISK, alatta kisebbekkel, hogy i-RAM. ([link])
-
Gallac
senior tag
Adott Abit Nf-S2 lap, Barton 2500+ 3200+ on , 2db új 2*512/400 GEIL Ultra-X Kit , Zalman ZM-400B táp, 2 DVD meghajtó, 3 winyó PATA, és a gyári időzítéssel (2- 5- 2- 2 ) néha rebootol a gépem, isten tudja miért ?
-
sgergi
veterán
válasz
Des1gnR #13585 üzenetére
" A NYÁK jobb szélén egy akkumulátor látható, mely azt a célt szolgálja, hogy amikor a számítógépet teljes mértékben áramtalanítjuk, adataink megmaradjanak. És íme, megérkeztünk a RAMDISK-ek második legkényesebb pontjához, az adatvesztésről eddig nem esett szó. A szoftveres RAMDISK csak addig tárolja az adatot, amíg a számítógép be van kapcsolva, azaz a memória áram alatt van. Az i-RAM ebből a szempontból korszerűbb, hiszen az eszköz a PCI foglalatból áramot tud felvenni még akkor is, ha a számítógépet kikapcsoltuk, de nem áramtalanítottuk. Ha áramtalanításra kerül sor, akkor az i-RAM az akkumulátor töltöttségi szintjétől függően 10-16 órán át képes az adatok tárolására."
-
-
band1103
őstag
válasz
FehérHolló #13576 üzenetére
Ne keverjük össze az I-Ram -al! A Gigának van olyan "célhardvere" és tényleg nagyon drága. Meg sem éri az árát. Counterboci RAMdisk-et írt ami egy szöftveres megoldás amivel a rendszermemóriából tudunk elkülöníteni egy tetszőleges részt ahoz hogy virtuális disk-et hozzunk létre, viszont elég egy ujraindulás és minden rajta tárolt adat megszünik létezni. A W98 floppys telepítő anno ilyet használt hogy rendszerbetőltést követően minden neki szükséges rendszerfájlt
átmásolt rá és beállította magának hogy attól kezdve ne a floppyn keresse azokat hanem a ramdisk-en. Így felgyorsult a rendszerfájlok elérése, és cserélhetővé vált a floppy lemez. Nade!
Lehet ettől még hogy CounterBoci is az I-ram hardveres megoldására gondolt csak ő sem a megfelelő kifelyezést használlta.
Tehát: RAMdisk=szoftveres HDD emulátor; I-Ram=Hardveres, ahogy FehérHolló is írta. Csak annyi kiegészítéssel hogy az elem 16 órát bír a gyártó szerint, de nem kikapcsoláskor, hisz akkor még az alaplap még áram alatt van hannem a táp áramtalanításakor, ami viszont csak nagyon kevés esetben szokott előfordulni pl.:HW csere-beréjekor de az sem tart 16 órán át. Ha elő fordul a 16órán túli kikapcs, akkor olyan esetekben szokot mikor azt az user ugy is be tervezte előre és ha elötte nem csinál mentést az I-ramról akkor meg is érdemli
-
törölt tag
válasz
Mustangjones #13581 üzenetére
A kezdőknek kell hozzá kép is.
-
nygma
addikt
válasz
raskolnikoff #13578 üzenetére
A felső 1000 MHZ-es az alsó 1066 MHZ-es...
2 GB-os modul mindkettő...
-
raskolnikoff
őstag
válasz
FehérHolló #13577 üzenetére
Hihetetlen
. Még jó hogy nem garisak, egyből észrevették volna hogy vmi nem stimmel...
NA rákerestem a neten a képek között, nekem ilyen van:
Csak mert eddig 100ból 99 ilyen volt:
-
FehérHolló
veterán
válasz
raskolnikoff #13575 üzenetére
Akkor 2x2GB-os moduljaid vannak. Ha By SPD-n hagytad őket, akkor nem baj, hogy 400MHz-et ír a CPU-z. 2GB-os modulok között meg viszonylag ritkák azok, amik 1066MHz-en működnek, de ha jól emlékszem, OCZ háza táján találni ilyeket. Most sajnos nem megy nálam a honlapjuk, nem tudom leellenőrizni.
-
FehérHolló
veterán
válasz
CounterBoci #13572 üzenetére
RAMdisk az egy olyan SATA1 csatolóra pakolható képződmény, amibe legfeljebb 4GB-nyi DDR1-es RAM-ot pakolhatsz és merevlemezként viselkedik. SATA1 port miatt viszonylag lassú, a benne lévő akksi csak egy korlátozott ideig képes áram alatt tartani kikapcsolás után, így a rajta lévő adatok kikapcsolás után egy idővel elvésznek. Maga a célhardver viszonylag drága.
-
raskolnikoff
őstag
válasz
FehérHolló #13563 üzenetére
BIOS postnál: 4096MB OK
a modult még nem néztem meg.. a cpuz is 400MHzet ír... -
CounterBoci
senior tag
hi
anno hallottam olyanról, hogy ramdisk. a memória egy részét lehet "merevlemezként" használni ha jól emlékszem. ismeri valaki, hogy használható-e valamire?
-
band1103
őstag
válasz
FehérHolló #13560 üzenetére
Én már döntöttem hogy mit szeretnék Fehérholló
. Végigolvasva a hsz-emet tényleg elég kusza lehet másnak
. Amit akarok: Használni egy jó hütőbordás 1066-CL5 ramot amit ma még lehet hogy nem kezel rendesen a lapom de talán a jövöben F4 vagy Fxx bioszfrissítéssel már fog. Csak e remény miatt szeretnék a lentebb linkelt Corsair ramot. De addig is szeretném használlni. A CL7-el is megelégednék ha biztosan tudom hogy megy 1066-on stabilan.
-
Tristan13
csendes tag
válasz
sgergi #13568 üzenetére
Hello!!
Köszönöm a válaszodat. Az igazság az hogy egy gigabyte 945P-DS3 alaplapról van szó amin nem is láttam ilyen beállítási lehetőséget. A másik probléma az hogy az alaplap csak 667 Mhz-ig támogatja a ramokat így is elmennek benne. ezek a ramok igazából nem ebbe a lapba lettek véve csakis a kiváncsiság hajtott. Lehet hogy emiatt nem ír ki valós értéket???
-
sgergi
veterán
válasz
snoopy #13565 üzenetére
4GiB a virtuális címtartománya a 32bites asztali Win-eknek, és ebbe beletartozik a memória, a vidkari memóriája, és minden, ami memória. Ha pl nincs videókari, akkor szinte mind a 4 GB-ot megcímzi és használja is. A 4Gb-ot mindig megcímzi, ami ebbe belefér, azt utána használja is.
-
Tristan13
csendes tag
Sziasztok!!
Vettem egy Crucial Ballistix 2x1Gb ddr2 800 ramot CL4 4-4-4-12 az everest 4-5-5-12 ír ki pedig elméletileg 4-4-4-12 kéne. Lehet hogy hülyeség amit írók de pont ezért szeretném kikérni a véleményeteket. Mért van ez??
Előre is köszönöm!!
-
snoopy
aktív tag
ha 2x2giga memot teszünk 32-bit alá akkor kilővi az egyik memot? vagy látja a második csíknak is egy részét? persze csak elméletileg kérdem.
-
sgergi
veterán
válasz
Benyadapro #13562 üzenetére
Gyakorlatilag bármelyik 800-as ram jó hozzá, aminek már ismert a márkája, pl: Geil, CSX, stb
-
FehérHolló
veterán
válasz
raskolnikoff #13561 üzenetére
Egyik modulon van valami típusszám?
BIOS POST-nál mennyit ír ki? (amikor bekapcsolod a gépet) -
Benyadapro
tag
hello!
ehhez a konfig hoz mien ram kéne?
p35-ds3
e2140 100% oc
2giga elég -
FehérHolló
veterán
válasz
band1103 #13559 üzenetére
Most döntsd el, hogy mit szeretnél.
Van a Kingston Value RAM-ok között egy olyan típus, ami benne van a QVL-ben, és biztosan megy a lapban bármilyen K10-es proci mellett 1066MHz-en 7-7-7-21 késleltetésekkel. Kingstont ismerve ez a modul szinte semmivel nem tud többet, de ezt biztosan.
Vagy ott vannak a tuning RAM-ok, 1066MHz-en 5-5-5-15, vagy jobb időzítésekkel, amik QVL szerint 800MHz-en mennek biztosan. Ezeket lehet, hogy jobban ki tudod hajtani, de az is lehet, hogy még 1066MHz-en sem fognak menni.Gyuri27: Létezik egy olyan dolog, hogy versenytörvény. Nem engednék neki felvásárolni.
-
band1103
őstag
válasz
FehérHolló #13557 üzenetére
Tehát Kingston, ok!
Nade! olvasgatom a kingston oldalát és ugy látom tagja a JEDEC-nek. A szerencsétlennek viszont csak Value-ban vannak JEDEC-es ramjai de azoknál is csak CL7-esek az 1gigások.
A KHX sorozatban lennének CL5.ösök de azok meg csak tested 1066mhz. JEDEC-ben csak 800mhz.
Kérdés: Lehet egy 1066-os CL5-ös nem JEDEC-es ramot 1066mhz-re CL7-esként beállítani egy giga78G-DS3H-ban? Mert ugye azt hallottam pl.: a Corsair dominator [link]nem megy benne csak 800mhz-esen, de ha a JEDEC csak CL7-est enged akkor CL7 mellett fentebb lehet e huzni a ramot hogy menjen 1066mhz-en? -
Gyuri27
félisten
válasz
FehérHolló #13557 üzenetére
A samu már a kingston-t is megvette?
-
FehérHolló
veterán
válasz
FehérHolló #13556 üzenetére
Samsung = Kingston. Bocs!
-
FehérHolló
veterán
válasz
band1103 #13555 üzenetére
Ott a modul típusszáma, bemész egy Samsung márkakereskedésbe, levágod az asztalra a cetlit, amire felírtad, hogy neked ilyen memóriamodul kell, vársz körülbelül 3 hetet, mire beszerzik, majd örülsz. Közben ne felejts el szépen mosolyogni.
Nem sok olyan modul van, amit 1066MHz-es chipekkel szereltek.
-
band1103
őstag
Hát akkor fel van adva a lecke! Ugy vállogatni 1066-os ramot hogy az JEDEC ready legyen.
-
FehérHolló
veterán
válasz
band1103 #13552 üzenetére
Hát, csak nagy általánosságban lehet erre válaszolni. Ha megnézed a JEDEC-es részt, csak olyan modulok vannak rajta, amin 1066MHz-re hitelesített chipek vannak. Bár se Quimonda, se Elpida honlapján nincsenek kinn az adott chipek, de a másik chipek kódjából lehet arra következtetni, hogy ezek 1066MHz-esek.
Szóval szerintem ebbe a kategóriába olyan modulok kerültek a QVL listán, amik a JEDEC ajánlásnak (mert nincs rá szabvány) megfeleve tudják az 1066MHz-et.
Szerk.: Igen, a kiadott nomenklatúra alapján ezek 1066MHz-es chipekkel vannak szerelve.
-
band1103
őstag
Akkor viszont az a kérdés hogy miért van az hogy egy megfelelő Phenom CPU az 1066-os ramoknak csak töredékét tudja 1066-osan használlni stabilan? Mik vannak azokban a ramokban amik mennek és mik nincsennek azokban amik nem mennek? (lejárt a mod ídőkorlát)
-
band1103
őstag
válasz
FehérHolló #13550 üzenetére
"Megjegyezném, hogy az nem JDEC, hanem JEDEC, de teljesen mindegy."
Na igen. A táblázatot nem én készítetettem hanem a Gigáék. Mások is megjegyezték már
-
FehérHolló
veterán
válasz
band1103 #13549 üzenetére
QVL azt jelenti, hogy azokkal a RAM-okkal próbálták ki a lapot.
Valószínű, hogy az említett downgrade to 800MHz kategóriába tartozó RAM-ok a tesztek egy döntő hányadában (mondjuk 95%-ában) csak 800MHz-en mentek stabilan.Megjegyezném, hogy az nem JDEC, hanem JEDEC, de teljesen mindegy.
-
band1103
őstag
válasz
Gyuri27 #13548 üzenetére
Tudom Gyuri27 mert a mem vezérlő a CPU-ban van. De akkor miért van az hogy a [memory support list]-ben vannak ilyenek: DDR2 1066(downgrade to DDR2 800)" meg vannak ilyenek is :"DDR2 1066(JDEC DIMM)" tehát nem "downgrade to" ? És akik panaszkodtak azok olyan Phenomokkal dolgoztak volna amikhez 1066-os ram illene.
-
Gyuri27
félisten
válasz
Attix82 #13544 üzenetére
A micron ugyanis leáll a gmh, gkx stb gyártásával 8amivel nem állt még le, tudomásom szerint). Az, hogy mi lesz helyette lesz e nem tudom.
De a lényegen nem változtat a dolog. Olcsó és 1066-n biztosan menni fog az ocz. Az meg mint mondtam 1:1-ben is pont 1066. Az 533 meg lapnak procinak elégnek kell lennie.band1103: amd-nél a lapnak nem sok köze van a ramhoz. Tehát ha k8-l használod akkor 800-n fog menni. Így az 1066 eléréséhez "tuningolni" kell. K10-s proci esetében az 1066-hoz van osztó/szorzó.
-
PNP
őstag
Üdv!
Ha egy notebookban a processzornál megemlített fsb 800mhz, de gyárilag 667mhz-es ramokkal adják, akkor lehet-e, illetve érdemes-e bele 800-as ramot tenni? Van ahol utóbbi memória olcsóbb, csak nem tudom hogy egyáltalán lehetséges-e ezzel bővíteni, s ha igen, hoz-e sebességnövekedést.
Kösz. -
band1103
őstag
Azt hiszem itt kéne feltennem a ramos kérdésemet. Vettem egy 78G-DS3H-t de még nem tudtam kipróbállni mert nincs meg hozzá a ram
. A "support list"-ből tudom hogy nem minden 1066-os ramot szeret 1066-osként használni
. De ezt máshol is hallottam már. Azt hallotam még erről hogy "nem lehet visszaosztani, csak ddr2-800-ként megy tuningolni lehet, ameddig így birja" Ez pontosan mit jelent? ddr2-800-as és a 1066-os ramok alaplapi kezelése nem csak a mhz-ban különbözik? Ha az alaplap az 1066-osat csak ddr2-800 nak ismeri fel akkor nem bírná a ram ha kézileg álítanám be 1066-osnak? Mit nem bírna rajta? Mit kéne rajta visszaosztani és mit jelent a visszaosztás a ramoknál?
(remélem ez ebbe a topikba való)
Minden ötletet és szaksegítséget előre is köszönök! -
Gyuri27
félisten
válasz
Attix82 #13540 üzenetére
PC2-8500 SLI-Ready Edition
5.0-5-5-15 @ 2.3V
Micron D9GMH (B6-3) (only if produced before 2008)PC2-8500 Reaper HPC Edition
5.0-5-5-15 @ 2.3V
Micron D9GMH (B6-3) (only if produced before 2008)Tehát 2008-ig igen. Most mik vannak rajtuk ki tudja. De mit szeretnél tuningolni rajtuk?
1:1-ben 533-ig alapon mennek (már ha inteles konfigról beszélünk). -
Attix82
addikt
Hali!
Ez menyire birja a tuningot?
----- OCZ DDR2 SLI Ready 1066 Dual 2GB kit RAM 11.635 Ft
Csak a huto a kulonbseg ehhez kepest?
----- OCZ DDR2 Reaper 1066 Dual 2G Kit RAM 12.624 -
rakj föl 64 bites windowst.
mielőtt előny-hátrányokról kérdeznél: minden program fut rajta, de driverekból külön 64 bites kell, ezen kívül bármit futtathatsz, ami nem akar elindulni, azt át lehet 32 bites kompatibilitási módba kapcsolni (16 bites, DOS programok nem futnak)
valamivel gyorsabban futnak a nagyon memóriaigényes programok, mert a 64 bites op.rendszer egy alkalmazásnak több memóriát tud kiosztani (ha jól tudom 32 biten egy program max 1,5 GB RAMot kaphat)
-
Raki
aktív tag
hy all!
azt szeretném megtudni, hgy tegnap raktam bele a gépembe 4 db 1 gigás Geil Ultra DDR 2-es 800-as ramot és a Vista csak 3,25 gigát lát belőle, de az everest meg érzékeli a slotoka behelyezett ramokat.
Most ez mi, illetve mit lehet tenni vele?
előre is köszi a segítséget... -
zozoz1
aktív tag
Sziasztok!
Valaki elmagyarázná hogy végre én is tudjam. Pontosan mit takarnak az 5-5-5--15 meg 4-4-4-12 adatok? Melyik a jobb és miért?
Előre is köszönöm...Ui: ne tudományoskodóan. Egyszerűen érthetően......
-
hydra112
csendes tag
Corsair DDR2 RAM CL4 DHX azt írja, hogy működik 4-4-4-12-es timingokkal, de amikor azokat beállítom instabillá válik a rendszer, alap beállításokkal működik rendesen. BIOSban 1.90V van neki beállítva, CPU-Z ír valami olyat, hogy 4-4-4-12höz 2.10V kell. Az nincs rá káros hatással? Lehet azért instabil mert túl kevés V-ot kapot 4-4-4-12-re beállítva?
Van még valami Software Memory Hole az mire való? Enableden van alapból.
-
Des1gnR
őstag
válasz
FehérHolló #13531 üzenetére
-
tom_tol
addikt
válasz
FehérHolló #13501 üzenetére
vannak kivételek
ha auton hagyom a bios beállitásokat 1066-on indul igaz nem spd szerinti cl [link] -
Des1gnR
őstag
-
lecterdoctor
tag
válasz
FehérHolló #13505 üzenetére
Azt sejtettem, de minőségi ill. telseítménybeli küolönbség van a kettő közt vagy csak a hűtő?
-
G@ß!
őstag
válasz
FehérHolló #13505 üzenetére
Üdv.
Javítsatok ki ha rosszul gondolom:
Quad (q6600) tuningra inkább 1066mhzes, míg e8200 tuningra elég 800mhz.So?
Szerk.: persze szinkronban hajtva...
-
FehérHolló
veterán
válasz
lecterdoctor #13504 üzenetére
Bármilyen hihetetlen, az egyik egy 2x1GB-os, míg a másik egy 2x2GB-os kit.
-
lecterdoctor
tag
Hello!
Nem tudjátok hogy ezek között van e különbség:
http://ipon.hu/webshop/product/ocz_2048mb_ddr2_1066mhz_sli_kit/26093
http://ipon.hu/webshop/product/ocz_4096mb_ddr2_1066mhz_reaper_kit/26092Köszi!
-
Gyuri27
félisten
Mert az ördög nem alszik. Így kisebb az esélye annak, hogy különböző chipekkel szerilik. Ami meg nem árt a dc-hez.
Két azonos márkájú ramnál is lehet eltérés a szervezésben. Tehát maradjunk az én verziómnál. Ha lehet a boltos az orrod előtt dugja gépbe és nézmeg, hogy müködik e a dc. ez a legbiztosabb. -
band1103
őstag
Hi!
Szerintetek a Corsair Dominator 1066-osát [link](2x1giga c5d) lehetne 1200 főlé hajtani egy giga 78G-DS3H-ban? Az hogy van-e értelme nem nagyon érdekel csak hogy lehet-e.
Minden okosságot előre is kösz!
FehérHolló : Van egy sötét folt az ismereteimben. Miért nem írhatnak be SPD-be 1066MHz-hez értékeket? Légyszi magyarázd el lényegretörően. Előre is köszi
!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kingston FURY Beast RGB 32gb ( 4x8gb ) DDR4 3200MHz
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- több db DDR4 laptop ramok 2x4Gb (3e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- (új, bontatlan) Kingston 8GB 16GB DDR4 3200Mhz CL22
- FURY 32GB Beast RGB DDR5 6000MHz CL36 KIT Memória!
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged