Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gyapo11

    Topikgazda

    válasz ProdyG #5525 üzenetére

    Fenésre jó az acél, de egy idő után már kevés lesz. Ha nagyon rányomod a kést, akkor akár még élezni is tud a penge tövénél, főleg a friss acél simán szedi le az anyagot. Ettől persze a penge hosszabb távon homorú lesz ott, és már nem vágja el a deszkán a dolgokat csak húzás-tolással. Az összes többi ilyen rányomós-húzós eszköz is ezt a hatást éri el, a motorizáltak gyorsabban.
    Ha már élezni kell, akkor a kő a jó, legyen 6 cm széles és kb. 20 centi hosszú, vízzel vagy olajjal. Az élszöget gyakorolni kell, viszont gyorsan halad, mert nagy a csiszoló felület, és a penge teljes hosszában tudod vele tartani a nyomóerőt, vagyis egyenletesen kopik a penge, a formája megmarad, és így a deszkán a vágóképessége is. Lehet kapni élszög segédet, amit a penge hátára lehet illeszteni, és így fektetni a kőre.
    Vannak a pálcás élezők, pl. Lansky és annak másolatai, ezekkel az élszög tartása kisebb probléma, mert a pálca vezeti a követ, neked csak húzni-tolni kell. Kicsit munkás a fölszerelés, beállítás élezés előtt, és a nagyobb késeket nem lehet egy fogással végig élezni, szóval van vele babrálni való. De szintén biztosított a penge teljes hosszában az azonos koptatás.
    Vehetsz vizes köszörűt, ez már költségesebb kicsit, viszont a megfelelő befogókkal nagyon szép élszalagot lehet csinálni, szinte gyári kinézetűt és persze éleset. A kő finomsága adott, szóval jól kell megválasztani, hogy se túl durva se túl finom ne legyen. Tükrös borotva élet nem tud, arra a pálcás vagy a sima köves fenés alkalmas.
    Minden fenés után lehet bőrön fenőpasztával tükörfényes borotva élet csinálni, ha erre esztétikai igény van, nem tartós, baromira belekap mindenbe, oda kell figyelni az ilyen kés használatánál, szabad kéz miatt nem lesz olyan sík, kicsit domború lesz, és konyhai felhasználásra nem is olyan hatékony, mint egy mikrobarázdás, pl. 800-as kövön befejezett penge.

    [ Szerkesztve ]

    menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés