Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
-
LOGOUT.hu
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz inf3rno #21499 üzenetére
értem hogy nem sajnálod, de látod, mégis tőlük vásárolsz, gondolom azért mert ott van a legjobb áron
nem ide kapcsolódik, de érdekes dolog, nem tudom észrevettétek-e, hogy pl a media markt a boltban drágábban árul egy csomó terméket, mintha online megveszed tőlük bolti átvétellel
gondolom úgy vannak vele, hogy aki nézi az árakat neten, megpróbálnak versenyezni értük, de a bolti vásárlókat inkább leveszik plusz 10-15% al ha tudjákcryptot minden termékemért elfogadom
-
inf3rno
nagyúr
válasz LuckyL #21498 üzenetére
Ezt Ipon pl megoldotta úgy, hogy garanciális hibás monitort elküldött nekem újként porosan, tele ujjlenyomattal, és utána valami ordenáré stílusban előadta nekem az ügyfélszolgálat, hogy már pedig nincs jogom cseréltetni, csak garanciára. A legtöbb nagy cég teljesen hülyére veszi a vásárlót, szóval annyira nem sajnálom őket. Inkább a kicsiket, hogy ez a konkurencia és lenyomja őket. Volt több kisebb számtech bolt, ahol vásároltam régen, és mindegyik bezárt mára.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
őstag
válasz MaCS_70 #21496 üzenetére
annál rosszabb az elállás a kereskedőnek minél speciálisabb, drágább, minél rosszabb ár-érték arányú a termék
most számtekes példa nem jut eszembe, de hozok egy autósat
(tudom hogy autóknál nincs elállás, csak a példa kedvéért írom)
pl senkit nem vágna földhöz, ha mondjuk egy közepesen felszerelt suzukit kellene visszavásárolni, forglaomképes, gyorsan lesz gazdája
de ha mondjuk egy magasan felszerelt renault lenne, amit senki sem fog megvenni 10+ millióért, az már súlyos veszteség lennetalán mondjuk jó számtekes példa lenne, hogy senkit sem zavar ha mondjuk vesz a vevő egy 16 gigás memszettet, de nem megy a lapjával, nem gond belerakja a következő gépbe amit egyben ad el
de ha mondjuk egy 300 ezer ft os monitor "nem válik be" a kedves vevőnél, akkor pisloghat a bolt, kinek adja el teljes áron
és 20-25% bukó nem kalkuláélható bele egy számtekbolt árrésébecryptot minden termékemért elfogadom
-
inf3rno
nagyúr
válasz MaCS_70 #21494 üzenetére
Én a 90-es évekig talán. De elektronikai eszközöknél akkor is vissza lehetett menni verni az asztalt, hogy szar. Mondjuk a jogban nem tudom, hogy benne volt e bármi az elállásról. Az rémlik, hogy 3 munkanapon belül ha visszavitted, akkor kicserélték vagy visszakaptad a pénzed.
Buliban hasznos! =]
-
félisten
Ebben nem értünk egyet.
Nálam meg pont az az elvi kérdés, hogy igenis lehessen mindent kockázatmentesen kipróbálni, hiszen gyakorlatilag megjósolhatatlan, hogy milyen lesz az a gyakorlatban.
A 10% haszonkulcs számítástechnikai boltokban egyébként nem számít(ott) alacsonynak. Az ügyfeleim (közepes és kis boltok) 3-5% között dolgoztak. Ma is sok helyen okoz komoly problémát, hogy a kártyás vásárlások költségei szinte felemésztik a profitot.
De a héten beugrom egy régi vidéki barátomhoz/ügyfelemhez, és megkérdezem, hogy náluk milyenek a tapasztalatok az elállási joggal.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
ityam
őstag
válasz MaCS_70 #21491 üzenetére
Biztos függ kereskedés mérettől is a dolog. Anno én egy(kettő pontosabban) kisebb számtekboltban dolgoztam és ott biza elég nagy probléma volt egy egy visszahozott bontott cumó. Ha ez ráadásul véletlenül olyan cumó volt amit külön az embernek rendeltük be, mert nem szokott lenni akkor különösen szívás volt hogy a folyamatosan csökkenő árak mellett raktáron rohad valami bontott szutyok.
Számtekboltok sokszor 10%körüli haszonkulcsal dolgoznak(dolgoztak) szóval nincs nagy mozgásterük a bontott cumókat nagyon leakciózni.
Más termékeknél lehet nem ennyire éles a probléma és igaz lehet hogy nem olyan nagy gáz a kereskedőknek és bevállalható.Amit írsz hogy létezik önként vállalt elégedettségi garancia az más olyan szempontból hogy ezt olyan volumenben vagy olyan haszonkulcsal dolgozó boltnak ha belefér akkor persze vállaljon de kötelezni mindenkit erre az nagyon nem ugyanaz.
Én mondjuk talán egyszer vittem vissza egy hibátlan alkatrész számtek boltba, ahol éppen jól esett hogy levásárolhattam a teljes árat, de ha visszagondolok én voltam a hülye hogy egy gef3 ti 200 as videókártyám akartam egy geforce4 MX 460 ra váltani, merthogy jobb(jobbnak gondoltam, mert akkor nem értettem hozzá).
Ilyen helyzetekbél teljesen belefért volna a 10% büntipénz nekem is.
Ha nem hibás a termék akkor ne legyen már kötelező teljes árat kpben visszaadni. Ez nekem ilyen elvi kérdés. Az önkéntes dolgok hogy visszaadják vagy felajánlják a levásárlást azok persze jók, de ez ne kötelezés legyen már. -
félisten
válasz inf3rno #21492 üzenetére
Én személy szerint 1974-ig látok vissza. A bécsi barátunk akkor hozott egy Philips rádiós magnót. Két hetet töltött, mégis már érkezéskor megnyugtatta apámat, hogy próbálgassa orrba-szájba (apám főleg diktafonként használta), és ha nem tetszik, visszaveszik.
És ez nálunk még évekig téma volt, hogy a hanyatló nyugaton milyen szar dolga van a polgárnak.
MaCS
-
félisten
Erre semmi szükség. Normális kereskedőknél teljesen jól működik az elállási jog, amiről az imént írtam, hogy a működő kiskereskedelmi rendszereknek szerves része.
Bele van kalkulálva az árstruktúrába, gyakorlatilag észrevehetetlen ártöbbletet jelent, a vásárló kedvet és bizalmat viszont jelentősen javítja. 10%-ot kockáztatva egy csomó olyan dolgot nem vettem volna meg, amit évek óta elégedetten használok.
Elállási jog nélkül annyival kisebb lenne a forgalom, hogy azt az elkerült visszaélések által megúszott veszteségek messze nem kompenzálnák. És ez nem az egyéni véleményem, hanem statisztikailag alátámasztott, a gyakorlatban megvalósult gyakorlat. Több ügyfelem is rendszeresen önként felajánlotta, hogy "ha nem tetszik, visszavesszük", amikor erre még semmi sem kötelezte őket -- mert tudták, hogy ezzel jól járnak.
MaCS
-
félisten
válasz inf3rno #21487 üzenetére
Én is általában baromi alapos vásárló vagyok, mégis előfordulgat, hogy a megvásárolt készülék egyszerűen nem passzol valamiért. A valódi kiskereskedelemnek pedig ősidők óta szerves része az elégedettségi garancia intézménye.
MaCS
-
ityam
őstag
válasz inf3rno #21487 üzenetére
Ha az embereket nem zavarná hogy nem egy vadiúj bontatlan terméket kapnak kézhez akkor kivitelezhető lenne, de sajnos a bontott termékért már mindenki olcsóbb árat szeretne fizetni így viszont borul a dolog.
De mondok alternatív megoldást. Minden eladó a termékét 1 hónapba adja bérbe az eladási ár 10%-áért és ha valaki meg akarja tartani akkor a bérleti díjat számítsák be a véteárba.
Így mindenki tesztelhet bérleti díjért, ha meg nem tetszik akkor nem szív a kereskedő(vagy legalábbis, kissebbet mert van egy 10% nyeresége).Amúgy legegyszerűbb az lenne ha 10% al csökkentett áron elég lenne visszavenniük a nem teccó terméket a boltoknak.
Ezzel eladók is jobban járnának mint most, visszaélést is csökkenti, az az ember akinek meg nem tetszik amit megvett az fogadja el hogy nincs ingyenpróba.
Olvasson utána hogy mi kell neki és úgy jó eséllyel elkerülheti hogy ezt a 10%os bukót elkerülje kis tudatossággal.[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz MaCS_70 #21484 üzenetére
Szerintem pont hogy a netes vásárlás lehet megalapozottabb, én legalábbis napokig olvasgatok vagy itt rákérdek valamelyik topikban mielőtt megvennék egy terméket. A boltba csak bemegyek, megnézem mi a kínálat, megnézem a paramétereket, aztán döntök hiányos információ alapján. Szerintem is érdemes lenne a 14 napos elállási jogot kibővíteni a személyes vásárlásokra is, illetve a visszaélések ellen is lehetne valamilyen módosítást beletenni.
Buliban hasznos! =]
-
-
félisten
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy van egy réteg, aki visszaél az elállási joggal.
Én inkább azt nem értem, hogy mégis miért csak a távollevők közti ügyletekre terjed ki, hiszen voltaképpen semmivel sem vagyok beljebb azzal, hogy boltban veszem meg előzetes netes bohóckodás nélkül. (Amúgy külföldi kollégáimsem értik ezt a megkülönböztetést, tőlünk nyugatra természetes, hogy általános az elégedettségi garancia.)
Tudomásul kell venni, hogy egy olyan komplex világban élünk, amikor pusztán a paraméterek felsorolását látva nem lehet felelős fogyasztói döntést hozni. Jómagam is többször vittem már vissza műszaki termékeket azért, mert nem váltották be a hozzájuk fűzött reményt, pedig a nyilvános adataik igazak voltak. Ennek a kockázatát pedig igenis a kereskedőnek kell vállalnia, miért is kéne másnak?
Mondom ezt (ismételten) több évtizedes kiskereskedelmi képviselői praxissal, több lehúzós fogyasztói perrel a hátam mögött.
MaCS
-
őstag
válasz RandomName #21470 üzenetére
megkérni van joga, kényszeríteni nincs
ha viszont átdobálja te nem tudsz mit csinálni
próbálj te lenni az okosabb, különben ott fogjátok mérgezni egymás életét örökre
persze sok hasonló volt már a topikban, sajnos hiába próbálok tanácsot adni, nem tudnak felülemelkedni az emberek egy szinten sajnos, inkább évekig, évtizedekig acsarkodnak mint két óvodás
én nagyapám is iylen volt, 50 évig harcolt a szomszéddal, egyik kutya volt másik eb
lehet hogy élvezték végülis, ki tudjacryptot minden termékemért elfogadom
-
félisten
válasz bitpork #21473 üzenetére
"
Ha ugyanis te bármilyen kárt okozol neki (visszavezethetően a te tevékenységedre, akár szándékos akár nem) , akkor neked kell helytállni. "Pontosítsunk: a kártérítési kötelezettség definitív feltétele, hogy a károkozást jogellenes tevékenység/mulasztás valósítsa meg! A kérdés itt tehát az, hogy tiltja-e valami az akácfák megtartását, illetve kapcsolódik-e hozzájuk takarítási kötelezettség.
MaCS
-
inf3rno
nagyúr
válasz bitpork #21479 üzenetére
Persze, azzal a részével egyetértek, hogy nem a legjobb méz, én pl a gesztenye mézet szeretem a legjobban, de a magyar méztermelés jelentős részét az akác teszi ki, tehát komoly pénz kiesés lenne a méhészeknek, ha eltűnne. Ezen kívül a fehér akác nálunk virágzik a legjobban az egész világon, ezért ez egyedi dolog, és máshol nem képesek arra, amire mi. De persze merjünk kicsik lenni, és ha valamiben megvan az adottság, vagy jók vagyunk, akkor inkább romboljuk le, és húzzuk meg magunkat. Szerinted. Az akác meg keményfa, időjárás álló, bútorhoz, vagy akár kerítésoszlopnak is felhasználható, elég nagy hozzá nem értésre vall, ha valaki elégeti.
Buliban hasznos! =]
-
bitpork
nagyúr
válasz inf3rno #21477 üzenetére
Többet mint gondolnád, mert nincs egy éve hogy 5 családot adott el édesapám a kertből. De persze én vagyok a sötét , paraszt , hülye, geci, állat, anya-gyerek és bébifókagyilkos okádék. Mit is mondhatnék erről. Igazad van! Most pedig , persze csak ha megengeded, ponttá zsugorodok és besöpörtetem magam a modokkal a linóleum alá, mint értéktelen szemét.
Ne csak nézelődj - vedd meg végre a kocsinkat! ;)
-
inf3rno
nagyúr
válasz RandomName #21475 üzenetére
Simán lehet, hogy összekapott már a szüleiddel is, vagy ő akarta megvenni, vagy csak szimplán seggfej. Nem igazán lehet tudni, bár rá lehet kérdezni, hátha elmondja. Ami biztos, hogy ő nem vágathat ki fát veled, hacsak nem valami életveszélyes helyzetről van szó, pl meglazult már a gyökere és a házára akar rádülni. Erről legalábbis már olvastam régebben. Hogy a levelekkel, magokkal neked kell e foglalkozni vagy hogyha beárnyékolja a teljes telkét, arra az esetre nem tudom, hogy mit mond a törvény, vagy hogyan szoktak eljárni. A legtöbben nem foglalkoznak vele, én is csak azért teszem, mert már nincs meg a jószomszédi viszony, és úgy néz ki nem is lesz. Egyébként simán csak eltakarítanám.
Buliban hasznos! =]
-
RandomName
senior tag
válasz inf3rno #21474 üzenetére
Köszi mégegyszer.
Ha megint szóvá teszi, akkor kikérjük a jegyző véleményét, és majd megírom itt is a fejleményeket.
Igazából ha a jog kötelez, akkor zokszó nélkül kiszedem a fákat, de itt úgy érzem egyfajta kötözködés megy.
Ez a szüleim háza, megörököltem, ideköltöztem, és úgy érzem egyfajta bullying van a szomszéd felől az irányomban a szüleim miatt...[ Szerkesztve ]
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)
-
inf3rno
nagyúr
válasz bitpork #21471 üzenetére
A magyar akácot hungarikumnak nyilvánították miután az EU invazívnak bélyegezte azért, hogy ellehetetlenítse a méhészeket. Szóval senki nem fog hozzányúlni azért, mert "invazív". Szerintem gyökérről és magról is átmegy majd. Nem tudom, hogy lehet e bármit csinálni jogilag ezzel kapcsolatban, a jegyző tudná megmondani. Engem is érdekel, mert a szomszéd diójáról áthullik a levél folyamatosan és mérgezi a talajt.
Buliban hasznos! =]
-
bitpork
nagyúr
válasz RandomName #21472 üzenetére
Pedig összefügg.
Ha ugyanis te bármilyen kárt okozol neki (visszavezethetően a te tevékenységedre, akár szándékos akár nem) , akkor neked kell helytállni. Tehát ha megunja a pázsitot újra telepíteni évente v a gyökér pl felver ott valamit akkor előállhat h nem a kerítésen átdobálás lesz a nagyobb baj.
Különben nem dobálhat át semmit, még zöld hulladékot sem. Bár szerintem neked nem segítség hanem önigazolás kellNe csak nézelődj - vedd meg végre a kocsinkat! ;)
-
bitpork
nagyúr
válasz RandomName #21470 üzenetére
Az ákác nem magról hanem gyökérről fog átmenni. Sajnos nem nagyon tudod megakadályozni csak ha leásol egy méter mély acéllemezt teljes hosszon. Invazív fajta a lelkem.
-
RandomName
senior tag
válasz LuckyL #21469 üzenetére
Értem. Köszönöm.
Itt nem az ág, vagy a levél a problémája, hanem az, hogy a mag áthullik hozzá, és akác kezd teremni a telkén.
Az, hogy az ő telkén nőtt bármit kiszedi, és átdobálja az szerintem nem fair, arra hivatkozva sem, hogy az én fáim miatt van, de legyen ez másodlagos.
Ami elsődleges: Azt akarja, hogy én írtsam ki az akácosom, mert az áthulló magokból megfakadó akáchajtásokkal neki plusz melója van. Ehhez van joga?[ Szerkesztve ]
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)
-
őstag
válasz RandomName #21468 üzenetére
van a pitiáner problémáknak az a szintje amit egyszerűen nem lehetséges a jog eszközeivel szabályozni
szerintem ez a fenti ebbe beleesikne értsd félre, nem leszólni akarlak, lehet hogy ez neked fontos probléma, de el nem tudom képzelni, mit értessz felszólalás alatt?
be akarod perelni a szomszédot amiért átdob két-három pici ágat?
nem elrohad az ott a földön magától? vagy majd a fűnyíró ledaráljavagy félreértek valamit és ez valamiféle akác termés, szemét?
ott jogosnak érzem hogy visszadobálja a szemetedet, bár én a szomszéd diófájának a leveleit sem szoktam szóvá tenni, átmegyek rajta a fűnyíróval aztán volt nincsjavaslom beszéljétek meg, ha pedig átdobálja legyél te az okosabb és tüntesd el, végülis a te fádról van szó
vagy ad absurdum az is elegáns megoldás lenne, ha mennél és összeszednéd a kertjéből, léehet hogy még egy pálinkával is megkínálna
cryptot minden termékemért elfogadom
-
RandomName
senior tag
Sziasztok.
Van ilyen tyúkper méretű, de bosszantó bajom.
Van egy nagyobb rész akác a telkemen. A soron jellemzően hobbitelkek vannak, és nem laknak a szomszédban életvitelszerűen.
Én meg igen.
Ha virágzáskor átmegy az akác, és pár hét múlva felüti a fejét a szomszéd telkén, az kinek a problémája? Nekem kell tenni ellene valamit, vagy oldja meg? Ha kiszedi, és visszadobálja a telkemre, akkor van jogalapom ez ellen felszólalni?"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)
-
biker
nagyúr
válasz MaCS_70 #21466 üzenetére
az a baj, hogy míg van egy nagy réteg, akik ezt tényleg rendeltetés szerűen alkalmazzák, értsd kipróbálom, és nem 14 napig nyúzom, addig van egy réteg aki ezzel olyan szinten visszaél, hogy képes vállalkozásokat arra ösztönözni, inkább ne legyen webshopja.
Amikor itthon ezt bevezették, rá fél évre döntöttünk úgy, hogy nincs számítógép alkatrész kereskedelem webshopban. Jöttek a tesztre kártyát vásároló, meg "melyiket lehet tovább tunningolni" rendelők. Mint a kolléga által említett sokezer expo-s dslr fényképező.
Nyaralásra vett kamerát, aztán visszaküldte itt is volt. Olyan rendelést már ki se küldtünk, aki egyben vett 3 procit vagy 3 vga-t, vagy épp egyet visszaküldött és rendelt másikat.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
félisten
"Igen, de ez nem kipróbálás, ez használás."
De, kipróbálás. Azt próbálom ki, hogy egy sok évre beszerzett készülék vajon mennyire áll kézre, mennyire jó vele együtt élni.
Teljesen nyilvánvalóan erre irányult a jogalkotói szándék, ezért 14 nap a határidő -- ami egyébként nemzetközi összehasonlításban nem is olyan sok.
Lassan 30 éve, amikor ezzel az intézménnyel találkoztam ösztöndíjas diákként külföldön, az ottani boltok 20-60 napot biztosítottak, és nem volt olyan hely, ahol ez ne lett volna meg. Nekem akkor a walkmanvétel volt a fő izgalmam, és az eladó a boltban látta is a bizonytalanságomat, amit a számomra bénítóan széles választék okozott. Arra biztatott, hogy vigyem el bármelyiket (ha csak egyre van pénzem), használjam éjjel-nappal 20 napig (de megnyugtatott, hogy ha 30 nap után viszem vissza, abból sem csinálnak gondot), vigyem vissza, és próbáljak így ki annyit, amennyit csak tudok, és ráérek a végén eldönteni, hogy melyik az, amit végleg hazaviszek.
A tévés történetben a lényeg pedig az, hogy a 15 nap alatt akár 300 óra használat is lehet teljesen életszerű -- és a boltnak tulajdonképpen még csak joga sincs a háttér felől érdeklődni. Ha nincs beégve egy kompromittáló tartalom a képernyőbe, illetve más módon nem triviális a visszaélés, kutya kötelességük lehetőleg mosolyogva megköszönni a meghiúsult vásárlást és visszaadni a pénzt.
Nagyon-nagyon egyértelmű a szabályozás és a joggyakorlat ezen a téren.
MaCS
-
biker
nagyúr
Üdv, vámosoknak ki a felettes szerve? hol lehet panaszt tenni?
Konkrét probléma, hogy külső vámügyintéző céggel dolgozunk, lassan egy éve minden tökéletesen működött, de kb 1,5 hónapja a DHL és a FEDEX is elkezdte akadályozni a munkát. Nem adják ki az MRN számot a vámkezeléshez, ezzel késik az árukiadás, és raktározási díjat számláznak ki. A UPS símán működik.
Például elküldik hétfőn hogy csomag jött, mi visszaküldjük hogy kérjük az mrn számot kiadni a vámkezelőnek, semmi válasz
Kedden megismétlik a levelet, mi ismét megadjuk kinek kell küldeni a számot.
szerdán megismétlik, mi már kb anyázva követeljük, hogy tegyék meg, majd kb pénteken elküldik a számot (5.000Ft egyébként az ügynöknek kiadás) kb 10perc múlva megy vissza a vámkezelési irat, és kiadható az áru, de már csak hétfőn hozzák ki, és 48 óra után kiszámláznak napi 2-3eFt-ot tárolásra, szerdától hétfőig.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Laca1212
őstag
válasz philoxenia #21460 üzenetére
Lidl:
"V. További lehetőségek:
Amennyiben Ön elégedetlen a nálunk vásárolt élelmiszer minőségével, hozza vissza azt a vásárlástól számított 1 hónapon és minőség megőrzési időn belül bármelyik üzletünkbe! A vásárlást igazoló blokk felmutatásával visszafizetjük Önnek a vételárat!" -
asdf_
veterán
válasz philoxenia #21460 üzenetére
Alkoholtartalmú italt rendelek, megiszom, kih..m . Elállhatok a vásárlástól?
29. § A fogyasztó nem gyakorolhatja a 20. § szerinti jogát
g) olyan alkoholtartalmú ital tekintetében, amelynek tényleges értéke a vállalkozás által nem befolyásolható módon a piaci ingadozásoktól függ, és amelynek áráról a felek az adásvételi szerződés megkötésekor állapodtak meg, azonban a szerződés teljesítésére csak a megkötéstől számított harmincadik napot követően kerül sor;Komolyan véve a dolgot. Élelmiszer esetén például 10kg rizs. Nem ilyet szeretnék, nem fő meg bizonyos idő alatt stb. Megfőztem belőle 20 dkg-ot. Nem ízlik. Mit tehetek?
d) romlandó vagy minőségét rövid ideig megőrző termék tekintetében;
A rizs nem lesz az, így elvileg mehet, más kérdés, hogy financiálisan értelmetlen, 9 kiló rizst visszaküldeni, többe kerül/egyezik/közelíti a termék értékét. Szintén érdekes kérdés, hogy esetleg más jogszabály ezt korlátozza-e esetleg. Én pl. egyszer tévedésből vettem egy zsugor Coke Zero-t (broahhh), kigurultam a kocsival a Metróból, és ahogy a pakoláshoz megfogtam, akkor láttam, hogy óbasszameg. Egy darabnál azt mondtam volna, hogy, üsse kavics, túlélem, de egy 8-as zsugor abból a szarból... Visszamentem, hogy elcsesztem, nem lehetne-e becserélni a cukrosra, de a HACCP-re hivatkozva el lettem hajtva. Namost hogy tényleg van benne valami ilyen, vagy csak szarfej volt az áruházvezető, ezt nem tudom. Át kéne scrollozni egy Tesco, Auchan ÁSZF-et, ők mit írnak erről, valószínűleg egyszerűbb onnan megtalálni, mint a hapciban.
-
asdf_
veterán
válasz MaCS_70 #21459 üzenetére
Visszakerestem, rosszat írtam, 3,4TB-t írt bele 4 nap alatt. A sokszáz giga (700) én voltam, amikor példaként hoztam fel, hogy az én másfél hónapos SSD-mben ennyi van, így ennek négyszerese tizedannyi idő alatt a kipróbálástól rettenetesen messsze van. A bolt csak féláron akarta visszavinni, ez viszont nem korrekt, megis írtuk.
Tévé esetén pedig a napi 5 óra tévézés átlagosnak tekinthető. Van 14 napom, hogy kipróbáljam -- máris 90 óránál tartok.
Igen, de ez nem kipróbálás, ez használás. Ahhoz, hogy megállapítsd, hogy ez a TV kell-e neked, tetszik-e, úgy működik-e, ahogy kell, ahogy elvárod, a 90 óra elképesztően sok. Bekapcsolod, állítgatod 1-2 óra, megnézel pár tesztvideót vagy specifikus tartalmat adott környezetben (film sötét jelenettel, normális film, ezeket világosban és sötétben, sport gyors mozgással, jéghoki a DSE miatt, vagy ezek kiváltva tesztvideókkal) meg youtube, hbo, netflix trió, simán meg HDR módban), meg játszani egy órát konzolon és készen vagyunk, 10, legyen 15-20 órába ez bele kell férjen). Persze egy LED háttérvilágításúnál ez nem oszt nem szoroz, az égvilágon semmit, de egy félmisi+ OLED-nél azért nem egészen.
Adtam neki egy tévét, úgy egy hónap után visszaadta azzal, hogy nem tudja megszokni a távirányítóját. Ez netes vásárlás esetén a 14 napon 200-250 üzemóra után tehette volna meg, és senki egy büdös szót nem szólhatott volna, hiszen a vélelem a szabályos fogyasztói magatartás mellett áll, tehát a boltnak kell bizonyítania a visszaélésszerű használatot.
Adtad a tévét, nem vette, így módjában állt máshogy hozzáállni, később szólni.
A visszaélésszerű használatot meg nem kell bizonyítani, maga a 200+ óra egy egyértelmű mutató arra, hogy a termék működésének, funkcióinak ellenőrzésén, kipróbálásán (erre ad számára lehetőséget számára a jog, nem arra, hogy ezt 14 napon keresztül folytassa, a 14 nap az elállás jelzésére lett kijelölve, mint határidő), jelentősen túlmutató üzemeltetés történt. Sokkal-sokkal keményebb dió ennek a forintosítása, hogy a "túlhasználat" mekkora értékcsökkenést eredményezett. LED-es tv-nél ez gyakorlatilag nulla, kutyát nem érdekel, mehet újracsomagoltként eladhatóba, tehát erre (egy nem OLED) tv nem jó példa, de pl. egy SSD-nél fizikailag határa van, hogy a termék teljes élettartama alatt mennyit lehet írni rá, ha ezt az értéket eléri az ember, akkor a termék élettartama ott véget is ér, vagy pl. amit te mondtál, a párezer expó egy 100-150e expóra gyártott zárszerkezet esetében már jóval könnyebben forintosítható. -
philoxenia
MODERÁTOR
Alkoholtartalmú italt rendelek, megiszom, kih..m . Elállhatok a vásárlástól?
Komolyan véve a dolgot. Élelmiszer esetén például 10kg rizs. Nem ilyet szeretnék, nem fő meg bizonyos idő alatt stb. Megfőztem belőle 20 dkg-ot. Nem ízlik. Mit tehetek?
Akadémikus kérdés természetesen, de érdekelne.Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
félisten
Egy SSD esetén egy rendszer telepítése pár játékkal simán összehoz pár száz gigát, és simán lehet, hogy ezek után derül ki, hogy melegszik vagy szaggat vele a gép futása.
Tévé esetén pedig a napi 5 óra tévézés átlagosnak tekinthető. Van 14 napom, hogy kipróbáljam -- máris 90 óránál tartok.
De mondok komolyabbat: idős, mozgásában korlátozott ügyfelem napi 15-20 órát tévézett. Adtam neki egy tévét, úgy egy hónap után visszaadta azzal, hogy nem tudja megszokni a távirányítóját. Ez netes vásárlás esetén a 14 napon 200-250 üzemóra után tehette volna meg, és senki egy büdös szót nem szólhatott volna, hiszen a vélelem a szabályos fogyasztói magatartás mellett áll, tehát a boltnak kell bizonyítania a visszaélésszerű használatot.
Mondom mindezt úgy, hogy két évtizedig folyamatosan több bolt is az állandó ügyfelem volt.
MaCS
-
őstag
-
asdf_
veterán
válasz MaCS_70 #21454 üzenetére
Igen, félig gumiszabály, de azért sugallja, hogy maga a termék (típusa, fajtája) behatárolja azt, hogy annak működésének, tulajdonságainak megismeréséhez ténylegesen milyen mértékű kipróbálás szükséges. Nemrég a fogyvéd topikban egy párnapos SSD-vel pattintottak le valakit, hogy teljes áron ezt biza nem, ugyanis több száz GB írás volt rajta, ami azért a kipróbálást bőséggel meghaladta, de pl. egy TV-t sem vennék vissza 10 óránál több screen on time-mal, szóval azért józan paraszti ésszel is belőhető, hogy hol vannak a határok a kipróbálás, a használtam de mégsem kell, meg a kölcsönzés között.
25. § A fogyasztó csak a termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használatból eredő értékcsökkenésért felel.
-
-
félisten
Az igazság valahol félúton van. 14 nap magánszemély részéről indokolt, akár 14 napos folyamatos használatból eredő elhasználódást nem lehet kifogásolni -- hiszen voltaképpen ez a kipróbálás.
Volt is erről tán bírósági döntés. Egy DSLR-t adtak vissza több ezek expozícióval -- mint kiderült, esküvőkön fotóztak vele. Na, az már nem fért bele. De itt már nagyon ingoványos talajon járunk.
MaCS
-
amargo
addikt
Igen, azonos lakcím, egyenes ági rokonok vagyunk.
Nem tudták megmutatni a belső szabályzatot, de nem is adták ki. Így panaszt tettem.
Mivel a rendőrség küldte a levelet ezért érdekelt volna, hogy egy általunk is tudott halottnak miért küldenek levelet, az értesítőn rajta volt, hogy átvehetem (nyilván nem a nevem volt ott, de mint hozzátartozó tehetem meg). Ha nem mondom mi történt, akkor simán odaadják.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
asdf_
veterán
válasz amargo #21451 üzenetére
Ja várjál, azonos lakcím? Azon átugrottam. azt szerintem simán oda kéne adniuk, ha nem valami speciális küldemény.
Legalábbis, ha a lakcímen átadja egyenesági rokonnak, akkor a postahivatalban nem értem, miért ne tenné. De az arra vonatkozó részt nem lelem
6.6. Helyettes átvevőnek történő kézbesítés
1) Ha a kézbesítés megkísérlésének időpontjában sem a természetes személy címzett, és – a helyettes átvevő nyilatkozata szerint – a meghatalmazott sem tartózkodik a címen, a Posta a postai küldeményt az ott tartózkodó helyettes átvevőnek személyes átadással kézbesíti.
2) Helyettes átvevőnek minősül
a) a címzett 14. életévét betöltött, a Ptk. szerinti hozzátartozója (a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér, továbbá az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa);
b) a címhelyen lévő ingatlan bérbeadója vagy a címzett szállásadója, ha az természetes
személy. -
asdf_
veterán
válasz amargo #21449 üzenetére
Ha közeli a haláleset, akkor a halotti anyakönyvvel bemész és visszaküldeted címzett elhunyttal, ha jófej a postás, ráírathatod vele, hogy kinek küldjék újra az elhunyt helyett, szintén ha a postás jófej, megmondja a feladót, bár most már nyomtatják a cetlit, így valószínűleg tudod azt/el tudod olvasni és kontaktolsz a feladóval is ez ügyben, ha régebbi a haláleset, akkor meg hagyatékátadó végzés bemutatásával örökösként veheted át.
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
posta megtagadhatja egy elhunyt személy nevére szóló levél kiadását. Nem voltam ott kézbesítéskor és a postán elmondtam, hogy elhunyt a személy, de a címünk azonos és egyenes ági rokonok vagyunk, de nem akarják kiadni. Az ÁFSZ-ben nem találtam erre vonatkozó részt.
Szóljak a feladónak, hogy az én nevemre küldje..
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
g_g_g
őstag
Sziasztok!
Van egy ingatlan mellyen egy cégnek jelzálogjoga van.
Ez a cég már 22 éve megszűnt.
Cégjegyzék alapján:
Bejegyezve:1992
Törlés hatálya:1999
Törlés módja:hivatalbólVan arra lehetőség, hogy a tulajdonos egy kérelem vagy nyomtatvány formájában kérje ennek törlését a tulajdoni lapról vagy mindenképpen ügyvédi ügyintézés szükséges hozzá?
Köszönöm.
-
asdf_
veterán
válasz MaCS_70 #21445 üzenetére
De, a termék tulajdonságainak, működésének megismerését meghaladó mértékű használatból eredő értékcsökkenés levonható, mert az elállási jog csak a termék kipróbálásának megfelelő használatra nyújt csak lehetőséget, nem 14 nap free pass 24/24-ben üzemeltetésre.
[ Szerkesztve ]
-
mexel
veterán
Volt róla szó, de sajnos így is többet mondtak mint amennyiért még visszavinném. Nem tv, csak 20kg alatti termék, de indokolatlanul nagy dobozban. A doboz fele üres. Mondjuk már írta a cég hogy bontatlan csomagolásban vigyem vissza, de ez lehetetlen mert eleve ki kellett bontani a futár érkeztekor mert törékeny a tárgy. A gyári csomagolást kibontottam, de minden tartozék sértetlen és ugyanúgy visszacsomagoltam kb. Feltételezem így már nem vonhatnak le értékcsökkenést.
(rendeltem volna tőlük másik drágább terméket, de az nem lesz meg 14 napon belül. Gondoltam így ha jön a futár visszaviheti ezt, de úgy is túl sokat kértek Nem akarják annyira vissza nyilván, én sem örülök ennek persze, de nem tudok mit tenni, kb selejt a termék, és sehol nem tudtam élőben megtekinteni előtte)[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
Az összeg horrorsága a te problémád, nem az eladóé, az elállással a visszaút szervezése és költsége is téged terhel. Amennyiben nem saját futáros volt a kiszállítás, célszerű azzal visszaküldetni, amely cég hozzád kiszállította, hiszen ha az egyik irányba működött, akkor a másikba is kell hogy menjen. A postai kitétel azért kerülhetett bele, mert az az egy szállítási módszer, ami az országban mindenki számára korlátozás nélkül elérhető..
[ Szerkesztve ]
-
mexel
veterán
Sziasztok! Itt lehet kérdezni? ilyesmit?
Online vásárlás, elállási jog amiről szó lenne.
Ha olyan terméket választok amit ingyen kiszállítottak, és nagyméret, nem nagyon vállaljáka futárcégek a visszaszállítást, akkor nekem kell állni a visszaküldést?Az ÁSZF-ben van egy ilyen mondat, ezt hogyan kell érteni:
"Abban az esetben, ha az üzlethelyiségen kívül kötött szerződés megkötésével egyidejűleg a terméket kifuvarozták a fogyasztónak, az Eladó saját költségén fuvarozza vissza a terméket, ha az jellegénél fogva postai küldeményként nem küldhető vissza."
Ha a postán semmiképpen nem tudom visszaküldeni akkorra értendő? Elvileg MPL futár, vissza tudja vinni horror összegért ( de az nem éri meg)
-
félisten
válasz LuckyL #21437 üzenetére
Szerintem is így van.
Kizárólag akkor követelheti meg a cég a képmás kezelését, ha arra a működéséhez konkrétan kapcsolódó oka van, ami pedig csak nagyon-nagyon különleges esetekben elképzelhető.
Megkockáztatom, hogy még az a hozzájárulás is visszavonható, amelyet munkaszerződésben adott a munkavállaló.
MaCS
-
őstag
nem tartozik magyarázattal
nem akarja és kész, joga van hozzá
én pl szép ember vagyok, de én is megválogatom hova kerüljön ki a szép arcom
ezer egy oka lehet és ok sem kell hozzá
fizessen a munkáltató érte fejenként mondjuk 2 millió ft-ot és akkor lehet dönteni
kényszerítéssel nem lehetcryptot minden termékemért elfogadom
-
asdf_
veterán
Nem belső oldal, hanem weboldal. Szerintem saját joga, hogy -azt hiszem jogászék így fogalmaznak- személyes képmása felől rendelkezzék, eképp arról is, hogy az adott weboldalon megjelenhet-e az (és így technikalilag arról is, hogy ha nem egy Tóth János tucatnévvel rendelkezik, akkor egyetlen google keresés esetén bárki a fizimiskáját megismerhesse (mert előbb lesz ötösöm a lottón, minthogy valaki egy céges munkatársaink weboldal kódjába belerakja a botoknak a tessék innen elpályázni, nincs itt semmi látnivaló cuccot) amire bármilyen indoka lehet, akár csak annyi is, hogy csak. Van, aki nem szívleli, hogy minden egyes lépése ott van a neten, és isten tudja ki, mit csinál vele, így nincs FB-on, nem használ Google cuccokat meg telefonokat, esetleg még bankkártyát sem, meg ilyesmik, szíve joga mindenkinek úgy élnie at életét, ahogy akarja).
[ Szerkesztve ]
-
ityam
őstag
Egy privát kérdés. Mi a bajod azzal ha a cég belső oldalára egy fénykép születik rólad?
Én csak egy ellentáldát tudok mondani hogy ugyan legyen már rólad egy fótó, mert én perpill egy felhasználó támogató munkakört töltök be és nagyon idegesít ha meg kéne találnom egy embert és nem tudom hogy néz ki. A dolgozókeresős felüleületünkön sajnos sok embernek nincs fent a képe, és iszonyat idegesítő hogy nem tudom kit kéne megtalálnom még ha véletlenül(!) az iroda száma ki is van töltve a dolgókereső felületen. -
félisten
válasz LuckyL #21424 üzenetére
Baromi jó kérdés.
Az ebtartást általában helyi rendeletek szabályozzák, mint ahogy a közterület használatának rendjét is.
A birtokháborítás ugye nem áll meg, mint ahogy gyanúm szerint a szomszédjogi hivatkozások sem. Vérmesebb jogvédők számára nyitva áll a Ptk. személyiségijog-védelme, hiszen levezethető, hogy a közterület használatának egyoldalú korlátozása megvalósíthatja a személyes szabadság védelmét.
Ezek persze már erősen diszkrecionális döntést igényelnek, nagyon sokat számítanak a helyzet részletei és az elbíráló szemlélete és aznapi hangulata is.
Ez tipikusan olyan kérdés, amit a társadalmi együttélés alapvető szabályainak átérzése, az emberi intelligencia és közösségi érzés határoz meg. Jóérzésű kutyatartó szerintem viszont felfogja, hogy nem ő az utca főnöke, még ha a saját érdekeinket hajlamosak is vagyunk a többieké elé helyezni.
MaCS
-
biker
nagyúr
válasz bitpork #21430 üzenetére
szintén OTP, anyám és apám közös számlájuk, társtulajdonosként. Anyám beteg, otthon "fekvő", és kb annyit ért a kütyükhöz hogy likeolni tud, ezért nyilván apám intézett mindent, volt egy netbank hozzáférése.
mikor a bankig eljutott a közjegyző, akkor zárolták a netbank hozzáférést, anyám egyenlegének a felét és ott álltunk egy szál bankkártyával onnantól, az sms-ek apámnak mennek a már leállított telefonjára, de a netbank zároláskor ezt is lekapcsolták, rezsit nem utalhatunk, csak pénzt tud kivenni. Menjen be. Nem tud, kerekes székkel meg járókerettel mozog. Valaki vigye be. Igen, 200km-ről odaautózok, bepakolom a kocsiba, begurítom, stb stb stb. JA és többször, mert minden ügyintézést külön kell. Érdekes, befektetéshez, "életbiztosításra", hitelt adni kijönnek házhoz, de ha neked kell a saját pénzed, akkor már pénzért se jön ki egy banki ügyintéző hogy otthon egy ágyhoz kötött embernek segítsen.
Netbankot csak tulajdonos kaphat, én lennék társtulajdonos, de ahhoz a másik tulajdonosnak is ott kell lennie, mert ezt még közjegyzői meghatalmazással se lehet intézni. De amúgy a közjegyző se jönne ki házhoz.
innentől gondoltuk, hogy nyitok egy számlát, átrakunk rá mindent, és tudom intézni a banki ügyeit, de nem B+ mert az államkincstár csak saját tulajdonú számlára utal, ha nem társtulajdonos legalább, akkor megtagadja a nyugdíj utalást hanem kp-ben utalja.Annyira rugalmasak hogy hajjaj. hónapok óta ezzel szívunk, hogy én a saját számlámról utalok mindent aztán kiveszem kártyán anyámtól. És ez az "így jártál" esete. Ja a közjegyző is hamarabb tartja a markát, minthogy egy forintot is látnál. Ha nekem nem lenne megtakarításom, most pislogna mindenki, anyám a zárolt számlával, két havi nyugdíjjal, meg nővérem aki tőlem kér kölcsön alapból is nemhogy most.
A legjobb a gázosok: 2 hónapja nem tudjuk anyám nevére íratni, már minden megvan, még a villany is ami szintén mvm. Önkormányzati bérlakás, panel, még gázóra sincs, havi 2540Ft átalányt fizet minden lakó 1db gáztűzhely után. Kértek már gázóra gyári számot, és nem értették miért nincs, most meg kapacitáslekötési jog átadást, meg nem fogadják el azt az önkormányzati szerződést, amit a villanyosok elfogadtak, hogy a bérlő köteles a szolgáltatókkal nevére szerződést kötni, kértek egy meghatalmazást és egy beleegyező nyilatkozatot, hogy beleegyezik az önkormányzat, hogy anyám végrehajtsa a számára kötelező szerződéskötést. Agyrém a bürökrácia.
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz MaCS_70 #21431 üzenetére
Azt írják, hogy a hagyatékra zárolt értékpapír nem váltható át pénzre, és nem transzferálható pénzben, csak ha nyitok egy ÉP számlát majd gyakorlatilag azonnal átválthatom és megszüntethetem a számlát.
Ebben sok logika nincs, csak bigott "kötöm az ebet a karóhoz" mert maguknak csinálnak 3x annyi munkát, mint kellene. Ez senkinek sem jó, de változtatni nem mernek rajta.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
félisten
Az egzakt szabályt nem ismerem, de valahol van logika az OTP álláspontja mellett is.
A hagyaték tárgya ugye értékpapírszámla, nem más, amit ilyen állapotában kell átadniuk. (Azt, hogy miért ne lehetne magán a számlán átírni a tulajdonost, most ne taglaljuk, bár szerintem elég érdekes kérdés.)
Arról, hogy át tudja venni a hagyatékot, az örökösnek kell gondoskodnia. (Tehát ha mondjuk örökölsz egy raklap veszélyes anyagot, azt is csak úgy adhatják ki, ha van megfelelő tárolóeszközöd és jogosultságod.)
Tehát nem állítom, hogy az OTP-nek van igaza, de a hagyaték átvételének a feltételeit és költségeit Neked kell megteremtened, állnod.
MaCS
-
bitpork
nagyúr
Itthon bármi, de tényleg bármi elképzelhető. Pl miért nem lehet lakás eladásnál (szintén OTP) külföldi számlára kérni a vevő által behitelezett rész ellenértékét? Az OTP kerek perec megtagadta jogszabályra hivatkozva de nem nevesítve azt , majd többszöri kérdésünkre lévén párom jogász egyszerűen letették a telefont.
-
asdf_
veterán
Ha lenne más értékpapír számlád, akkor sem lennél előrébb, mert ugyan lehet részvényt transzferálni, de olyan horror ára van, hogy nem túl nagy mennyiség esetén olcsóbb eladni és a másik számlán újravenni (ez általánosságban akkor fordul elő, ha brókercéget vált az ember). Néma gyerek alapon jelezni kell az illetékes hatóságnál, hogy ez a jogszabályi előírás elmebeteg, tökfölösleges terhet ró az örökösökre és az érintett bankra, adják el róla az összes részvényt, az összeget meg osszák el és utalják ki, ez lenne a még egy óvodás számára is értelmes menet, hátha rájönnek, hogy baromság és megváltoztatják.
Hallottam "jobbat" a közelmúltban, családi csomagba voltak bevive a család telefonelőfizetései. A szerződő fél elhunyt, így az előfizetés megszűnt, viszont az előfizetés tartozott hordozott számokat is, az előfizetés megszűntével azonban ezek jogszabály szerint visszavándoroltak az eredeti szolgáltatóhoz, ahol viszont másik jogszabály miatt fél évig nem adható ki újra az a szám, így ott állt a család fele, hogy leesett róla a telefonszáma és nem tudta visszaszerezni (akkor, amikor olvastam, később lehet, hogy rugalmas volt a szolgáltató, és le lehetett zsírozni valahogy, de miért kell ezzel szenvednie az örökösöknek és miért nem lehet egy az egyben átíratni valakire az előfizetést?).
-
inf3rno
nagyúr
Kocsival kapcsolatos szerződéskötésnél mire kell figyelni? Németből importált a kocsim. Tudom, hogy szoktak trükközni ilyennel a kereskedők, hogy megpróbálják a német nevén eladni, és utána letagadják, hogy valaha náluk járt, ha megpróbálom behajtani a rejtett hiba költségét, de lövésem sincs, hogy hogyan lehet megkülönböztetni egy normál és egy ilyen szerződést. Ilyenkor a német neve van a szerződésen, mint eladó, vagy mire kéne figyelnem? Sajnos le van foglalózva, de van egy olyan érzésem, hogy át akarnak szni.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Kasya
nagyúr
Sziasztok!
A cég kötelezne arra, hogy a céges honlapra fényképet csináljanak rólam. Az indok, az egységes arculat.
Köteles vagyok engedni? Jelenleg a munkaszerződésem nem tartalmazza, illetve más beleegyező doksit sem adtak. Elvileg már készülőben van az új munkaszerződés, amiben erre köteleznének. Ez elegendő?Sajnos az adatkezelés tekintetében siralmas tapasztalataim vannak nálunk (és még a 10 évvel ezelőtti képek sem kerültek le az internetről), ezért óckodom.
-
biker
nagyúr
Üdv! "tényleg van ilyen jogszabály vagy rendelet?" jeligére...
Édesapám elhunyt, és volt egy értékpapír számlája, rajta egy kisebb összeg. Három örökös van, meg is jött a hagyatékátadó végzés.
Mivel OTP, utánajártam az OTP-nél, és elég érdekes dologra bukkantam.
[link]Már ott felhúztam a szemöldököm, hogy az OTP jogában áll megtagadni a hagyaték átadását, ha például páros számú örökösnek páratlan számú részt kell átadni, mert nem képesek kiszámolni és egyenlő 1/3-1/3 részben átadni. Szóval a "megtagadni az átadást" részen kicsit felb@sztam már magam, de utána jött a java, miszerint állítólag jogszabály írja elő, hogy értékpapírt amit hagyatékra zároltak, csak értékpapír számlára lehet átvezetni, nem lehet egyben beváltani, ezért nekem mint örökösnek nyitni kell egy értékpapír számlát, amire átvezetik a részem, de azt meg csak akkor nyithatok az OTP szabályzata szerint ha van folyószámlám ott (nyilván nincs, mert ganyé bank), tehát jogukban áll megtagadni az átadást az én lakossági K&H számlámra értékben kifizetéssel.
Nyissak egy LAFO-t, majd egy értékpapír számlát, vezessük át, váltsuk be, fizessék ki, szüntessünk meg mindent, mindezt n+1 személyes ügyintézéssel és megfelelő költséggel tranzakciónként.Melyik jogszabály vagy rendelet ez, mert nincs megnevezve. Létezik-e ilyen? És tényleg így működik-e?
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
őstag
válasz MaCS_70 #21423 üzenetére
na de ha már jogi részre tértél, és nem ott járunk hogy csak zavar a dolog, akkor viszont milyen jogszabály alapján nem ugathat a kutya a járókelőkre?
én nem tudok semmilyen szabályról ami ezt tiltaná, feltéve ha nem tud kiharapni a kerítésen
ezért nem igazán látom ennek a vitának a jelentőségétcryptot minden termékemért elfogadom
-
félisten
válasz bucihost #21419 üzenetére
Azért elég gyorsan változik Nálad a helyzet.
Most arról írsz, hogy jeleznek a kutyáid, illetve vakkantgatnak, de amire én írtam, az az volt, hogy a pitbulljaid így tesznek: "Viszont ha megáll, akkor megy az örjöngés, megjegyzem tök jogosan."
A vakkantgatás és az őrjöngés között van némi különbség. Melyik az igaz?
Amúgy nem értem, miért formálsz jogot arra, hogy a magánterületedet részlegesen kiterjeszd a közterületre. Írtam, hogy elfogadom, hogy vannak olyan környékek, ahol ezt kénytelenek vagyunk akceptálni, de a jelek szerint az esetedben nem erről van szó.
Sokat sétálok, és amint amargo is írta, számos okom lehet arra, hogy megálljak -- a jogom erre pedig korlátlan és a kutyáid által is sérthetetlen. Mostanában pedig, hogy gyakran egy babakocsit is tolok magam előtt, különösen érzékeny vagyok a kutyák viselkedésére. A babatolás ráadásul jellemzően nagyon lassú, sok megállással járó mozgásforma, ami ráadásul kifejezetten járdához kötött.
Most pedig extrém módon érzékeny vagyok az ugatásra, mert az egyik (nem közvetlen) szomszédomnál szombat óta egy doberman jellegű eb strázsál és randomra intenzíven ugat a járókelőkre, amibe én is beleestem a kisfiammal. Ezért inkább vissza is fordultam, csakhogy ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a babasétáltatásra rendelkezésre álló terület gyakorlatilag megfeleződött. Igaz, nem teljesen, mert a kerítésig eljutok a babakocsival, de az azon túli világ így jelenleg lezárult számunkra.
MaCS
-
veterán
Ha valaki megtudja a személyes adataim (de csak azt, plain text), azzal vissza tud élni?
Ezekre gondolok így egyben: teljes név, lakcím, személyigazolvány szám, lakcímkártya száma, adószám, anyja neve, születési hely/idő.
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/tuya_wifi_okoseszkozok_homerseklet_szenzorok_1ch_e/hsz_1-50.html
-
inf3rno
nagyúr
válasz amargo #21418 üzenetére
Hát két típusú kutya van, már ami ilyesmire alkalmas. Az egyik jelez, a másik meg hang nélkül ketté harapja a behatoló torkát. Az utóbbi nem fog ugatni. Volt, hogy bement egy ilyenhez egy aláírás gyűjtő, mert azt hitte nincs kutya, aztán meglátta, és még éppen kiért a kapun a kutya elől. Nem biztos, hogy meg tudtam volna menteni a fazont, vagy én is komoly sérüléseket szenvedek...
Buliban hasznos! =]
-
bucihost
senior tag
válasz amargo #21418 üzenetére
#21417 inf3rno: épp ezt írtam én is.
#21418 amargo: Nem mértem még sosem, mert nem érdekel. Nekem annyi elég, hogy jelez ha ha valaki megáll. Elkezd lassan "vakkantgatni", addig amíg el nem indul. Ha meg oda jön a kapuhoz akkor megugatja erőteljesebben. Nekem ennyi bőven elég. Mint írtam is, sok bosszúságtól megkímél és megkímélt már. Pl mikor fel akarták törni a ház előtt a kocsit. Vagy mikor divat volt, hogy felmérték a terepet és 1-2 nppal később betörtek. Itt a környékünkön nem egy házat felnyomtak már. Előttünk is álltak tesók autóval. A kutya jelzett, kimentem miben segíthezet, azok meg elhajtottak.... -
amargo
addikt
válasz bucihost #21416 üzenetére
A kutya mennyi álldogálás után kezd el jelezni? Vár 1-5 percet? 1 perc alatt lehet valaki még a cipőjét se köti be, de 5 perc is kevés lehet egy pl telefonáláshoz. Tehát, honnan tudja mikor kell ugatnia, tényleg kíváncsi vagyok rá. Én 2 éven keresztül néztem, ahogy egy közeli háznál képezték ki a kutyákat behatolókra. A hangsúly a behatoláson van. Egy árva nyikkanás nem volt, amíg illetéktelen nem lépte át a zónát.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
bucihost
senior tag
válasz MaCS_70 #21415 üzenetére
Te indokolatlannak érzed, én és még rajtam kívül csomó kutya gazda nem. Nálunk a járdán sétálással semmi gond nincs, mint írtam is a kutya végig kiséri a gyalogosokat CSENDBEN.
Lehet, hogy Te alapvető jogodnak tartod, hogy megállj a telkem előtt és ott ácsingózz.
Én viszont úgy vagyok vele:
- vagy ne álldogálljon senki a telkem előtt.
- vagy jelezzen a kutya, hogy valaki álldogál a telek előtt.
Mivel az előbbit nem lehet "érvényesíteni" így maradok a második opciónál és sok bosszúságtól megkímélem magam.Amikor Lakatos Dzsézönsztetem körbesétál a telked körül majd meg-meg áll, hogy kilesse mikor ki van otthon / hol lehet a legegyszerűbben bejutni a telekre / házba, majd lemérgezi a kutyád és kirámolja a kecót.... Remélem akkor is azt mondod, hogy felesleges lett volna a kutyának jelezni, hogy valaki épp ott áll a telked előtt / körül....
-
félisten
válasz LuckyL #21414 üzenetére
Ez egy baromi nehéz kérdés, és valóban helyfüggő is.
De az általánosan nem rossz közbiztonsági helyeken, mint pl. nem lepukkant kertvárosi részek, rendben tartott falvak és hasonlók, szerintem a közterület rendeltetésszerű használata szerintem magasabb prioritást élvez, mint a felkészületlen állattartás.
Magyarán: a járdán, tehát közvetlenül a kerítés előtt járni, sétálni nagyon alapvető jogom. Sőt, az is az, hogy ott megálljak -- és ne kelljen a frászt kapnom a karnyújtásnyira rám ugató kutyától. Az az eb, amelyik ugatni kezd a járókelőkre anélkül, hogy azok ezt provokálnák, nálam már túlmutat a gazda alapjogain, avagy a gazda felelőssége úgy választani és tartani az állatot, hogy az ne zavarja indokolatlanul a környezetét.
Igaz, bő negyven éve volt, de a kuvaszunk egyetlen rossz szót nem intézett a kerítés túloldalán elhaladó idegenekhez -- amikor viszont ugatott, akkor tudtuk, hogy valaki éppen matat a kapun vagy mászik befelé.
Az egyik szülői falumban volt is nem kis botrány, amikor a gyerekek pár utcából csak bő fél kilométeres kerülővel mertek el-/hazajárni, mert a rövidebb gyalogút mentén több háznál is olyan elmebeteg házőrzők voltak, akik előtt féltek elmenni.
MaCS
-
őstag
válasz bucihost #21413 üzenetére
helyzet és környezet függő, teljesen felesleges rajta vitatkozni
25-30 éve emlékszem szinte minden kertesházban volt egy mérges házörző kutya, ma már egyre kevesebb helyen van, és azok is inkább ölebek mint házörzők
attól hogy valami neked normális, mást még zavarhatcryptot minden termékemért elfogadom
-
bitpork
nagyúr
válasz Sz.Péter #21405 üzenetére
Az nem irreleváns, mert csak az kap engedélyt nagy termékszám értékesítésére ami megfelelt a bevizsgáláson.
Mindenki érti amit mondasz és érzelmileg egyet is lehet veled érteni - én sem örülök amikor az audimon olyan marha megoldásokkal találkozok h a fogam lötyög tőle, de a termék gyártóját ezzel jogilag nem tudom megszólítani, mert nem okoz életveszélyt, vagy teszi az autót használhatatlanná. Max megfizethetetlenné a szervizben. de jogilag sok minden nincs az oldaladon. A termék eladásakor a vétel helye szerint kezelendő a garancia ha csak külön nincs erre vonatkozó plusz ajánlás a termék gyártójától. A világ gari elég ritka.Ne csak nézelődj - vedd meg végre a kocsinkat! ;)
-
Sz.Péter
tag
válasz razorbenke92 #21408 üzenetére
Köszi a választ.Tehát jogilag nem kifogásolható,amúgy meg...Egyébként nincs itthoni szervize,heteket kell várni egy munkaeszközre a cseréig?.A forgalmazó szerint tökéletes minden.
-
őstag
válasz Sz.Péter #21407 üzenetére
Nem gondolom, hogy ebben nem értünk egyet.
A szubjektív véleményem nekem is az, hogy ez nem elegáns ebben az árkategóriában, sokkal inkább elférne egy kínai powerbankben a hozzáállás.
De jogilag nem kifogásolható emiatt a termék.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
Sz.Péter
tag
válasz razorbenke92 #21404 üzenetére
Köszi.Csak abban nem értünk egyet,hogy top sváci cég nem veszi le a a panelről a prototype feliratot,állításuk szerint minden darabot egyedileg készítenek.Bár amikor én ezt vettem,ez valóban egy nagyon-nagyon új termék volt,pár hónapos,éppen bevezették.
-
őstag
válasz Sz.Péter #21399 üzenetére
A 2. kat az ami nem 1. és nem 3.
Az 1. felett van, mert van visszafordíthatatlan egészségkárosodás kozkázat (vakság), de 3. alatt van, mert a fröccsenő olvadékra és a vakító fényre elvárható hogy a munkavégző számíthat (nem olyan, mint egy áramütés vagy magasból leesés, ami alapvetően nem a munka velejárója, de ha megtörténik, halálos/maradandó károkat okozhat).
A prototípust kifejtette bitpork kolléga.
Annyit tennék hozzá, hogy pl. elképzelhető, hogy a bevizsgált prototípus megfelelt, és nem változtattak a gyártási terveken, maximum annyit, hogy a silkscreenről levették a proto feliratot. Ilyenkor semmi akadálya annak, hogy az esetleges megmaradt prototípus nyákokat használják a további gyártásban.(Szerk.: Hopsz most látom, hogy voltak még hsz-ek csak másik lapon)
[ Szerkesztve ]
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
asdf_
veterán
válasz Sz.Péter #21397 üzenetére
Szerintem teljesen irreleváns, hogy mi van a nyáklapra írva. Egyrészt lehet, hogy semmiben nem tér el a végterméktől (akkor meg a franc fog új szitázást készíteni, mert minek), másrészt a prototípus simán jelölhet annyit, hogy rajta vannak bizonyos plusz mérőpontok ellenőrzéshez, vagy további, nem feltétlenül szükséges alkatrészek beépítési helye is rajta van. Meglegyen az engedélye, meg kapjál hozzá számlát, a te szempontodból csak ennyinek kell lényegesnek lennie. (No meg persze, hogy működjön)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Synology RT2600ac router
- ÚJ 4K Core I5 12400 Gamer MAX PC 6X4.0GHz 32Gb DDR4 1.0TB NVME SSD ÚJ RTX 4060 TI 8GB DDR6 2ÉV GAR!
- Apple magic keyboard
- Eladó vagy telefonra cserélhető egy Samsung Tab A9 8/128 Lte tablet
- ÚJ MSI 4K CORE I5 12400F Gamer PC 6X4.6GHz 16Gb 512Gb SSD MSI GAMING TRIO RX 6800 16GB DDR6 2ÉV GAR!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest