Hirdetés

2024. június 23., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jogász topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-02-11 07:27:19

LOGOUT.hu

A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10251) Magnum_ válasza etejedu (#10250) üzenetére


Magnum_
nagyúr

háddeha ez az igény...

I humbly and respectfully decline™

(#10252) gerisz23 válasza mike1334 (#10249) üzenetére


gerisz23
őstag

Nincs még házasság csak együttélés.Majd ha eljön az ideje..

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#10253) _Petya_


_Petya_
őstag

Sziasztok,

Ingatlan adásvételről kérdeznék, én vagyok az eladó.

Az ingatlanon az alábbi terhek voltak:
- holtigtartó haszonélvezet, ennek a jogosultja meghalt
- jelzálog, amit kifizettem,

A szerződés szerint a vételár 3 részletből jön össze:

- 10% foglaló, szerződéskötéskor (kp-ban megkaptam rendesen)
- 30% Kp, 30 nappal szerződéskötés után, (szintén megkaptam, ügyvéd előtt)
- 60% a szerződéskötés után 90 napra, Fundamentától (nem tudom hogy hitel, vagy előtakarékosság, vagy a kettő kombinációja..)

A foglaló átadásakor én vállaltam, hogy a terheket rendezem, így a második részlet, a 30% kp. ügyvéd előtti átadásakor bemutattam a vevőnek és átadtam az ügyvédnek az eredeti halotti anyakönyvi kivonatot, és a jelzálog törlési engedélyt. Viszont az ügyvéd a halotti kivonatot nem vitte be a földhivatalba(a jelzálog törlést igen), emiatt a Fundamenta kiutalási folyamata megakadt (mivel teher volt a tulajdoni lapon, erre a 80. napon jöttünk rá a vevővel. a 85. napon került a tul.lapra a haszonélvezet törlése, így vált tisztává, de a 90. napra nem utalt a Fundamenta.

Mivel probléma volt (ugyan nem miattam), én meg szeretném eladni a lakást, így adtam a vevőnek (és így a Fundamentának) újabb 30 napot, tehát összesen 120-at, ma a 117. nap van.

A kérdéseim:
- Ha a 120. napon sem kapom meg a hiányzó 60%-ot, akkor érvényesíthetem a foglalót, azaz a 10%-ot megtartom, a 30%-ot visszautalom, és megszűnik a szerződés? Tehát az, hogy nem utal a Fundamenta, a vevőnek felróható ok, vagy vis maior-nak számít?
- A késlekedést az ügyvéd mulasztása okozta, amely elkerülhető lett volna, ha rendesen végzi a munkáját, vagyis beadja a földhivatalba, amit be kell. Emiatt nekem plusz költségem lett, mehettem én intézkedni a földhivatalba, idő, benzin (200+ km-re, többször), stb, fizethetem +30 napra a rezsit, stb. Ezt a kárt ki téríti meg? Hol lehet panaszt tenni az ilyesmi miatt, egyáltalán érdemes?

Köszi a segítséget előre is!

[ Szerkesztve ]

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#10254) jolti05 válasza Magnum_ (#10247) üzenetére


jolti05
őstag

Köszi!

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#10255) mike1334 válasza gerisz23 (#10252) üzenetére


mike1334
veterán

Házasságkötésnél visszamenőleges hatállyal lesz majd vagyonközösseg az élettársi kapcsolat kezdetétől. De ez csak plusz info :)

...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

(#10256) davenport válasza _Petya_ (#10253) üzenetére


davenport
aktív tag

Nézd át a szerződésed, hogy mi a foglaló sorsa benne, valamint az, hogy mit csináltok abban az esetben ha mint most a bank késlekedik.

Az ügyvéddel kötöttél megbízási szerződést/tényvázlatot? Ebben vállalta azt, hogy ő intézi, vagy szóban beszéltetek erről?

Azért kérdezem, mert a vevő szemszögéből nézve szerintem nem ő mulasztott azzal hogy a halotti anyakönyvi nem került be időben, mert az ingatlan tehermentesítését nem neki kell elvégeznie, és mondhatja azt, hogy a Fundamenta azért nem utalt, mert ez nem történt meg határidőben.

No money, no honey.

(#10257) Siriusb


Siriusb
veterán

Szántóföld eladással kapcsolatban kérdeznék. SZJA kitöltési útmutató:
Adómentes a termőföld értékesítéséből származó jövedelem összegéből az évi
200 000 forintot meg nem haladó rész, ha a vevő rendelkezik regisztrációs számmal, és a
termőföldet legalább 5 évig egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként
hasznosítja. Ugyanez a szabály vonatkozik arra az esetre, ha a vevő regisztrált mezőgazdasági
társas vállalkozás alkalmazottja, és a munkáltatójának a termőföldet legalább 10 évre bérbe
adja.

Ha a termőföld értékesítéséből származó jövedelem meghaladja a 200 000 forintot, akkor a
jövedelmet a „d” oszlopban tüntesse fel! A 15%-os adót a jövedelemnek a 200 000 forint
feletti része után kell számítani és az „e” oszlopba beírni. Kérjük, hogy az „a” oszlopban
tüntesse fel a termőföld értékesítésére jutó kedvezmény összegét! A „d” oszlopban szereplő
jövedelem utáni adó teljes összegét tehát az „a” és az „e” oszlop együttes összege adja.

A vevőnek van regisztrációs száma, s az adásvételi szerződésben az is szerepel, hogy:
https://www.dropbox.com/s/oc7g9mgakd2vuxs/av-kerdes.png?dl=0

Tehát akkor nem kell bevallást készíteni? A szövegben említett nyilatkozatot még kerestetem, mert arról nem szóltak nekem.

[ Szerkesztve ]

(#10258) davenport válasza Siriusb (#10257) üzenetére


davenport
aktív tag

Ezeknek együttesen kell teljesülnie, és bocs egy kicsit hosszú lesz, vastagítva a lényegesebb részek:
9.5.1. Adómentes a termőföld átruházásából származó jövedelem
a) összegéből az évi 200 000 forintot meg nem haladó rész, ha a magánszemély a termőföldet regisztrációs számmal rendelkező olyan magánszemélynek adja el, aki azt egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként legalább 5 évig hasznosítja, vagy a termőföldet regisztrált mezőgazdasági társas vállalkozás olyan alkalmazottjának adja el, aki azt az őt alkalmazó mezőgazdasági társas vállalkozásnak legalább 10 évre bérbe adja;
b) összege, ha az átruházás a szövetkezetekről szóló 1992. évi I. törvény hatálybalépéséről és az átmeneti szabályokról szóló 1992. évi II. törvény szerinti részarány-tulajdon megszüntetését eredményezi és a magánszemély a termőföldet regisztrációs számmal rendelkező olyan magánszemélynek adja el, aki azt egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként legalább 5 évig hasznosítja, vagy a termőföldet regisztrált mezőgazdasági társas vállalkozás olyan alkalmazottjának adja el, aki azt az őt alkalmazó mezőgazdasági társas vállalkozásnak legalább 10 évre bérbe adja;
c) összege, ha a magánszemély a termőföldet regisztrációs számmal rendelkező állattenyésztést folytató olyan magánszemélynek adja el, aki a termőföldet egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként legalább 5 évig az állattartó telep takarmánytermelése céljából használja, vagy azt az őt alkalmazó mezőgazdasági társas vállalkozásnak az állattenyésztés takarmánybiztosítása érdekében legalább 10 évre bérbe adja,
azzal, hogy az a)-c) pont alkalmazásában az 5 vagy 10 éves időszak kezdőnapja a birtokbaadás napja, de legkésőbb az adásvételi szerződés keltét követő 12. hónap utolsó napja, vagy ha a termőföld harmadik féllel kötött szerződés alapján haszonbérletben van, a haszonbérleti szerződés lejártát követő december 31.;
d) az a)-c) pontban nem említett esetben, ha az átruházás
da) magánszemély részére birtok-összevonási céllal, vagy
db) települési önkormányzat részére külön jogszabályban meghatározott szociális földprogram céljából, vagy
dc) a Nemzeti Földalap javára
történik, a db) pont esetében azzal, hogy az átruházásról szóló szerződésnek tartalmaznia kell a szociális földprogramra vonatkozó, a rászorultságra tekintettel meghatározott feltételeket is szabályozó önkormányzati rendelkezés számát.
A jövedelem megállapítására értelemszerűen e törvénynek az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelemre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.
9.5.2. A 9.5.1. pontban meghatározottakat az eladó akkor alkalmazhatja, ha legkésőbb a bevallás benyújtásakor rendelkezik a vevő közjegyző által készített vagy ügyvéd által ellenjegyzett okiratba foglalt nyilatkozatával, amely tartalmazza a vevő természetes azonosító adatait, adóazonosító jelét, valamint a vevő kötelezettségvállalását arra vonatkozóan, hogy az adómentesség feltételeinek megfelel. A vevő nyilatkozatát az eladó az adó megállapításához való jog elévüléséig köteles megőrizni. A valótlan tartalmú nyilatkozat miatt keletkező adóhiányt és jogkövetkezményeit az adóhatóság a vevő terhére állapítja meg.
9.5.3. Ha a magánszemély a 9.5.2. pontban említett nyilatkozata megtétele mellett megszerzett termőföldre vonatkozóan a nyilatkozatban foglaltakat nem teljesíti, bármely feltétel hiányának beálltával termőföld átruházásából származó jövedelemnek kell tekinteni a termőföld megszerzésének alapjául szolgáló szerződésben meghatározott ellenértéket.
9.5.4. A 9.5.1. pont d) alpontjának alkalmazásában a birtok-összevonási cél akkor valósul meg, ha az átruházás eredményeként már az ügyletet megelőzően is a vevő tulajdonában álló termőföld és az ügyletben megvásárolt termőföld - a település közigazgatási határától függetlenül - egymással szomszédossá válik. Az egy naptári éven belül megkötött és ezen időtartamon belül az ingatlanügyi hatósághoz benyújtott ingatlan adásvételi szerződések hatását együttesen kell vizsgáim. Szomszédos termőföldeknek minősülnek azok a földrészletek is, amelyeket önálló helyrajzi szám alatt nyilvántartott út, árok, csatorna választ el.

[ Szerkesztve ]

No money, no honey.

(#10259) _Petya_ válasza davenport (#10256) üzenetére


_Petya_
őstag

Nézd át a szerződésed, hogy mi a foglaló sorsa benne, valamint az, hogy mit csináltok abban az esetben ha mint most a bank késlekedik.

Kifejezetten ez az eset nincs benne, arról van szó, hogy a felek tisztában vannak a foglaló fogalmával és következményeivel, illetve a fizetési határidők is benne vannak, és az, hogy ha a vevőnek felróható okból nem teljesül, akkor felbonthatom a szerződést, a foglaló megtartása mellett, illetve kölcsönös megegyezésre a határidő hosszabbítható. Írtunk is egy 2 tanús papírt arról hogy kap +30 napot. Este megkeresem pontosan hogyan szól a szerződés ezen része. Itt főleg az a kérdésem, hogy a "vevőnek felróható"-e ha nem utal a Fundamenta?

Az ügyvéddel kötöttél megbízási szerződést/tényvázlatot? Ebben vállalta azt, hogy ő intézi, vagy szóban beszéltetek erről?

Nem, az adásvételiben van benne, hogy az ügyvéd végzi a földhivatali ügyintézést, nekem a dolgom csak beszerezni és neki átadni az eredeti dokumentumokat. Ezt megtettem ahogy kellett.

Azért kérdezem, mert a vevő szemszögéből nézve szerintem nem ő mulasztott azzal hogy a halotti anyakönyvi nem került be időben, mert az ingatlan tehermentesítését nem neki kell elvégeznie, és mondhatja azt, hogy a Fundamenta azért nem utalt, mert ez nem történt meg határidőben.

Igen, ezért kapott +30 napot, de most már esélyes, hogy ezt sem sikerül betartani. Ezért is kérdezem, mert tudom igazolni hogy a tulajdoni lap már az eredeti (90 napos) határidőre tehermentes volt, és az, hogy a 30. + x napra (x = 2..3) nem volt az, csak az ügyvéd hibája, mert a kezében volt az eredeti halotti + az adásvételi szerződésbe beleírva, hogy én mint eladó megbízom őt mint ügyvédet a földhivatali eljárás intézésével. Ezért is nem tudta a halottit ő beadni, mert ez az adásvételi "1 darab ügy" elintézésére jogosította a nevemben, és mivel ezt az egy lehetőséget "ellőtte" azzal a beadvánnyal, ami csak a jelzálog törlést tartalmazta, nekem külön magánemberként kellett a haszonélvezet törlést intézni. Amúgy szóban azt mondta, hogy a végleges tulajdon átruházási papírral együtt akarta beadni a halottit is, hogy "spóroljon nekem 6600 Ft-ot". Hát már ennek a sokszorosánál tartunk kárban, és még nincsen vége...

Tehát 1 hónapja elvileg csak a Fundamentára várunk. Viszont, nekem semmi információm nincs arról, hogy mi van a Fundamentánál, csak a szerződésben van arról szó, hogy a 60% Fundamentából lesz, én semmi mást nem láttam arról, hogy egyáltalán létezik bármiféle Fundamentája a vevőnek.

Petya

[ Szerkesztve ]

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#10260) _Petya_ válasza davenport (#10256) üzenetére


_Petya_
őstag

Bocs, kifutottam a szerkesztési időből, még azt akartam mondani, hogy a vevő már a határidő hosszabbításkor jelezte, hogy ha kérem, akkor ügyvédi letétbe helyezi a hiányzó 60%-ot készpénzben, ha esetleg az újabb határidő is eljön fizetés nélkül, és ismét felajánlja ezt, érdemes lehet elfogadni?

Már azon is gondolkozom, hogy ez valami csalás, ingatlan-maffia, stb. Ezért haljok arra, hogy nem fogadom el a letétet, és "érvényesítem" a foglalót ha eljön a határidő. Te mit gondolsz?

Ha ez lesz, akkor mi a menete a foglaló "érvényesítésének"? Valami papírt írunk az ügyvéd előtt a vevővel, vagy csak én én az ügyvéd, hogyan megy ez?

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#10261) Siriusb válasza davenport (#10258) üzenetére


Siriusb
veterán

Köszönöm!!! :R

Akkor a lényeg: legyen meg a nyilatkozat, ahol vállalja a vevő, hogy 5 évig őstermelőként hasznosítja. Ha ez nincs, meg kell fizetni az adót. illetve akkor is meg kell fizetni az adót (az eladónak), ha a vevő nem tesz eleget a kötelezettségének? Gondolom ez utóbbi esetben valamiféle hivatalos irat érkezte várható az 5 év során.

(#10262) gerisz23 válasza mike1334 (#10255) üzenetére


gerisz23
őstag

Akkor mindenképp kell majd a szerződés,habár azt olvastam hogy így is különvagyonnak fog számítani (lesz bizonyítékom hogy az együttélés előtt vettem az ingatlant,igaz csak 2 hónappal,nincs kezes a hitel mögött csak az ingatlan jelzálogjog.
Bátyám nemrég vált,mivel a volt felesége tudta bizonyítani hogy az ő és családja pénz állt a lakásukban,így nem kapott semmit.

[ Szerkesztve ]

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#10263) mike1334 válasza gerisz23 (#10262) üzenetére


mike1334
veterán

Igen, de bele lehet kötni..hiába külön vagyon. Pl ha az egyik házastárs nem dolgozott munkahelyen egy percet sem, de vezette a háztartást, nevelte a gyereket stb. ugyanúgy kapott a vagyonból, mivel azt is hozzájárulásnak veszi a bíróság (szvsz jogosan). Ugyanez igaz, ha pl a ház fenntartásához járul hozzá, akkor is lehet pereskedni ezen. Ja és ha van gyerek, akkor mindent megkavar...adott esetben a lakás/ház használatának jogát a gyerek+anya kombó is nyerheti úgy is, hogy a férjé marad a ház tulajdonjoga. (Ezt sztem szerződéssel se tudod kivédeni, a gyerek aduász bíróságon.)

Ja és fenti példád: Te felvetted a hitelt, de már együtt éltek és úgy törleszted...na akkor már cinkes a dolog, hiszen a háztartáshoz hozzájárul ő is...hogy ő kenyérre, tejre költi Te meg a házra...az oly' mindegy...a kenyeret együtt eszitek, Neked nem kellett arra költened.

[ Szerkesztve ]

...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

(#10264) gerisz23 válasza mike1334 (#10263) üzenetére


gerisz23
őstag

Ha lesz gyerek az teljesen más tészta természetesen-egyenlőre nincs tervben.Ha arra kerül a sor mképp ügyvédhez fordulok,ahogy olvastam ha 5 éven belül ér vmi akkora családomra száll vissza a ház joga,ez helytálló?(nem mintha tetszene ez az opció)
A háztartás egyelőre annyira érdekes hogy az én fizumból élünk mind2-en,most kap fizut majd párom is.
No egyelőre úgysincs mit tennem,sejtettem hogy nem lesz olyan egyszerű.
Köszi!

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#10265) mike1334 válasza gerisz23 (#10264) üzenetére


mike1334
veterán

Öööö...az ági vagyonra gondolsz sztem...de az nem ez az eset..vagy nem tudom mire gondoltál :D
A ház meg sztem nem különvagyon, hiszen még nem a tiéd...az együttélés alatt kvázi lassan veszed (hitel), de úgy, hogy az asszony meg majd másra költ (jó most még nincs fizetése, de fenti példa, a háztartásbeli is számít), amire Neked nem kell....szóval különvagyon akkor lenne, ha már az életközösség előtt a Tiéd lett volna (kifizetve). Szerintem, de lehet van aki jobban ért a családjoghoz, én mindig is utáltam.

...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

(#10266) gerisz23 válasza mike1334 (#10265) üzenetére


gerisz23
őstag

Ha külön kasszán vagyunk az számít?

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#10267) Magnum_ válasza gerisz23 (#10266) üzenetére


Magnum_
nagyúr

neked nem kell élettárs.
vagy nem ez a kislány.

ezt nem a jogász álláspontom persze

I humbly and respectfully decline™

(#10268) mike1334 válasza gerisz23 (#10266) üzenetére


mike1334
veterán

Megoldhatatlan sztem egy kapcsolat során...felezitek a rezsit meg mindenkinek külön polc a hűtőben....?

Saint_
Van olyan álláspontod is, ami nem jogász? :D
Anno egyetemen vmiért felvettem egy tárgyat a töri tanszéken. A tanárnak meggyőződése volt, hogy a jogászok csak jogalanyokat látnak, ha kinéznek az ablakon :D

[ Szerkesztve ]

...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

(#10269) sutykuru válasza mike1334 (#10268) üzenetére


sutykuru
tag

Kolléga! Ha kinéz az ablakon mit lát?
???
Adóalanyokat és adótárgyakat.

(#10270) mike1334 válasza sutykuru (#10269) üzenetére


mike1334
veterán

Én ma szemre megmondtam, hogy az akciós fagyimban mennyi volt az áfatartalom (jeges volt az alja kicsit...de mibe, hogy visszaigényli az egész után...). De azért jó volt...délben egy kolleginát, este az asszonyt vittem el oda fagyizni :DDD (na nem félreérteni, csak az asszonynál volt érzelmi töltete... :)) )

...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

(#10271) Magnum_ válasza mike1334 (#10270) üzenetére


Magnum_
nagyúr

csak az asszonynál volt érzelmi töltete

pontosan így szokott menni ez, mással is kell a kexi, de asszonnyal meg jó beszélgetni is :DDD

szakmai ártalom, 99%-ban átfordulnak az agyamban a jogi vonatkozások is, illetve én is le tudom vezetni a különvagyonomat, tehát nem tudnák vinni a fele királyságom DE ha elköltözünk nagyobb kecóba, asszonka fog kapni tulajdoni hányadot, mert rendes nőszemély ez itten mellettem :B (és nekem elég erős szűrőm van :D)

btw rezsi felét úgy elkérem, mint a huzat, csak hogy érezze a közös teherviselést. annak ellenére, hogy egyébként általában én fizetek, kap ezt-azt, stb és ez így normál szerintem (többszöröse is a fizetésem), de ettől függetlenül közös a kassza.

[ Szerkesztve ]

I humbly and respectfully decline™

(#10272) mike1334 válasza Magnum_ (#10271) üzenetére


mike1334
veterán

Neem mással csak max a fagyi közös. Amúgy is szőke a kollegina az nekem meg nem bejövős :D

A legjobban egy pár szavas költemény írja le a házasságot, meg úgy minden együttélést: "az ágy közös, a párna nem". Ebbe mindenki értse bele, amit akar.

Amúgy per pill még asszony jobban is keres mint én (na nem sokkal), nem hiába...jól megy most a közbeszerzőknek :DDD

...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

(#10273) Magnum_ válasza mike1334 (#10272) üzenetére


Magnum_
nagyúr

közbesz jó biznisz :D
anno B-tervnek elvégeztem a közbesz ref. okj-s képzést és mire a végére értem, megfogadtam, hogy SOHA nem fogok ezzel foglalkozni, előbb a Vht, mint a Kbt. :D (kidobott pénz volt, tényleg)
(anno, amikor munkanélküliség volt, hallgattam is eleget apámtól, hogy pályázzak ilyen állásra, de nem bírtam :D tényleg, előbb mentem volna krumplit sütni a mekibe majdnem)

I humbly and respectfully decline™

(#10274) mike1334 válasza Magnum_ (#10273) üzenetére


mike1334
veterán

Pedig jogásznak még jobban fizet. Egy ügyvédi irodában szép pénzt lehet vele szakítani, de ajánlatkérői oldalon még közszférában se rossz a helyzet :)

...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

(#10275) gerisz23 válasza mike1334 (#10268) üzenetére


gerisz23
őstag

Egyik hónapban ő vásárol be,másikban meg én,az én fizum úgyis tovább kitart :DD
A másik kérdés ha velem történik vmi,akkor ő átveheti a hitelt,és az övé lesz minden?Vagy tesóim kulcsolhatnak?Nem mintha közük lenne a házhoz...
A lánnyal nincs gond sőt,pont ezért félek tudom hogy 2-őn áll a vásár...Jobbszeretek előbb tájékozódni.
Ha mondjuk gyerkőc lesz és nekik ítélik a házat akkor kártérítésre vagy vmire számíthatnék?
Tudom sok kérdésem van,de vegyesek az olvasataim.

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#10276) mike1334 válasza gerisz23 (#10275) üzenetére


mike1334
veterán

Azért nehéz a kérdéseidre válaszolni, mert túl sok a "ha". Alap esetben a testvér csak később örököl, előbb gyerek és házastárs, aztán házastárs (és szülő), aztán csak szülő..és utána testvér...mondjuk kicsit leegyszerüsítettem, de nem is fontos ez most sztem. Hitelre csak tippem van, így arra majd válszol más tanult kolléga remélhetőleg. A gyerek lakhatása esetén alapvetően kártalanítás jár azt hiszem (de itt is millió kitétel van), esetleg bérleti díj, stb. Amúgy a feleség sztem tulajdoni viszonytol függetlenül holtig tartó haszonélvezetet örököl a közösen lakott ház után.

...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

(#10277) davenport válasza mike1334 (#10274) üzenetére


davenport
aktív tag

Pont tegnap beszéltük ismerősökkel hogy a közbeszerzős ügyvédi iroda nem fizet igazán jól, ahol igazán érdemes lenne dolgozni ott nagy a fluktuáció, az ajánlatkérői oldal meg határeset, mert ott ahol jól lehetne keresni félévente vezetőváltás van. A Kttv-s munkakör meg nem a fizetésről híres. Mondom ezt egy ajánlattételi felhívás faragása közben, amitől konkrétan hányingerem van ha ránézek, bár lehet hogy megint a most már folyamatosan visszatérő munkaundor mondatja ezt velem.

(#10260) _Petya_: Nem hinném hogy maffia lenne, gondolom széljegyen vannak, és amíg nem fizetik ki, addig ott is maradnak, azzal meg nem sok mindent tud kezdeni, + csak nem adtad nekik birtokba az ingatlant. A 60%-os letét alapvetően korrekt hozzáállás, valszeg azt jelzi hogy kell neki az ingatlan. Az persze egy másik kérdés hogy miért küzd a hitelintézettel ha van rá keret, de ez legyen az ő gondja, gondolom jól akar ő is kijönni belőle. Részemről elfogadnám az ügyvédi letétet, megfelelően papírozva (úgy hogy a szerződés is rendben legyen, a földhivatal is elfogadja), mert a pénzed meglesz.

Ha egy kicsit visszaolvasol, egy másik kolléga már szívott egy sort azzal, hogy vevője nem volt együttműködő, és a széljegy tudomásom szerint 6 hónapig marad az ingatlanon ha nem járul hozzá ahhoz hogy leszedjék, addig meg nem fogod tudni eladni.

[ Szerkesztve ]

No money, no honey.

(#10278) _Petya_ válasza davenport (#10277) üzenetére


_Petya_
őstag

Igen széljegyen vannak"tulajdonjog fenntartásával történt eladás"és persze, nem adtam birtokba, majd csak a teljes összeg megérkezése után.

Szerintem a Fundamentával az állami támogatást akarják kihasználni, meg amúgy is ez egy totál lepukkant lakás, fullos felújítást terveznek, nyilván arra van félretéve ez a pénz. Bár, simán lehet hogy van ennyi kp-juk a felújítás mellé, elnézve hogy a srác 23 évesen zsír új 5-ös bömbivel érkezett a múltkor :)

Az ügyvédi letétben amúgy mennyire lehet megbízni? Illetve, már most is az ügyvédnél van az általam aláírt nyilatkozat, amit a földhivatalba beadva átírják a nevére a lakást, amint én szólok hogy itt a pénz, beadja az ügyvéd. Kérdés, mi akadályozza az ügyvédet abban, hogy ezt a papírt hamarabb beadja?

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#10279) gerisz23 válasza mike1334 (#10276) üzenetére


gerisz23
őstag

Egyelőre nem feleség.Csak nem szeretném ha 10évem kemény munkáját veszíteném el.Meglátjuk hosszú távon hogy bír elviselni a párom :) én meg őt és a rigojáit.
Ha beruházás lesz akkor mindenképp kérek számlát akkor már lesz valami a kezemben.5éve járunk,most sikerült a házvételem úgy hogy nem kellett kezes csak önerő és jelzálogjog.1/1 vagyok tulaj az OTP után :))

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#10280) davenport válasza _Petya_ (#10278) üzenetére


davenport
aktív tag

Az ügyvédi letét bevett eljárás ebben az esetben, ahogy a írod a bejegyző is nála van, amíg nem teljesít a vevőd. Hogy mennyire biztonságos? Szerintem eléggé, ha azzal mókol egy ügyvéd, akkor nem sokáig lesz az.

Ezeket a dolgokat tudomásom szerint még a kamara is eléggé keményen kezeli. (Merthogy félnek attól, hogyha sok ilyen történik, akkor megszüntetik az ügyvédi letétkezelést, valamint az adás-vételi ügyvédkényszerét, és áttelepítik a közjegyzőkhöz).

No money, no honey.

(#10281) üszök


üszök
őstag

Üdv urak!
Ez lenne a történet. Kéne valami paragráf ami alapján mondhatnám az eladónak,hogy adja vissza a pénzem. Tudom nem lesz belőle semmi,nem is a 9k bosszant jobban mint az,hogy simán behazudott.
Ezt írta jófogáson üzenetben: Nincs törés rajta....karcok hááát....rá lehetne fogni hogy új,képen nem jön át annyira de újnak néz ki.

"Semmi szükségem rá,és pénzem sincs"

(#10282) mike1334 válasza davenport (#10277) üzenetére


mike1334
veterán

Hm fura...asszony nem jogász, 5 éve közbeszerez és szokták felhívni csak úgy állásajánlattal fejvadász cégek. Most közalkalmazott, szép pénzt kap és van aki nála is többet kap ott, szintén nem jogász. Más állami cégnél meg nagyjából tudom mennyit kap a jogász és az se rossz. Mondjuk ő szereti amit csinál, és ahol most van ott nincs is nagyon undorítóság.

...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

(#10283) davenport válasza mike1334 (#10282) üzenetére


davenport
aktív tag

Uniós projekteknél több a pénz, mert ott a projektől elszámolható, de most körbekérdeztem mert gondolkodom a váltáson, és nem ajánlottak sokkal többet. Igaz hozzáteszem, a mostani helyemen ki vagyok emelve, csak kicsit szétszóródtak a feladataim.

[ Szerkesztve ]

No money, no honey.

(#10284) _Petya_ válasza davenport (#10280) üzenetére


_Petya_
őstag

Értem, köszönöm. Akkor ha ügyvédi letétbe lerakja a pénzt, és én megint meghosszabbítom a határidejét, akkor ezt meddig játszhatjuk, akármeddig, amíg meg nem unom? Ha végül kiderül, hogy egyáltalán nem tud fizetni a Fundamenta, akkor mi lesz ennek a letétbe helyezett pénznek a sorsa?

Illetve, a másik esetben, ha nem akarom tovább húzni, akkor mi a menete annak hogy a foglaló megtartásával elálljak a szerződéstől?

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#10285) mike1334 válasza davenport (#10283) üzenetére


mike1334
veterán

Állítólag aki uniós pénzzel dolgozik, az a projekt időszak végén szép jutalmat kap..de ezt csak hallottam, sajnos sajat tapasztalatom nincs (anno felvettek az egyik miniszteriumba, de végül maradtam szakvizsgázni inkább).
Professionra töltsd fel az önéletrajzod, asszonyt gyakran hívogatják ajánlatokkal.

...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

(#10286) davenport válasza _Petya_ (#10284) üzenetére


davenport
aktív tag

Igazából ha függőben tartást kért, akkor a széljegye 6 hónapig él, addig szerintem elegyezkedhettek. Ha Fundamenta sokáig tököl, akkor üljetek le, és beszéljetek valami megoldásról. Esetleg kérdezz rá nála, hogy mi van ha ebből fizetné a 60%-ot, főként mert azzal hogy erre is hajlandó, valszeg tényleg kell neki az ingatlan és nem szórakozik.

Amennyiben elállnál, akkor elvileg póthatáridő (8 nap) adásával jelezheted neki írásban. (Az más kérdés, hogy ez a 30 nap esetleg maga a póthatáridő-e, vagy nem). Ahogy olvastam amit belinkeltél, egyértelmű hogy foglalóként adta, annak a jogkövetkezményével, így ő is tisztában van vele, hogy elveszíti. Ezzel viszont az a gondom továbbra is, hogy ok hogy te elállsz, a kérdés az hogy a földhivatal ez alapján leszedi-e a széljegyét. Ezt már lehet hogy egy ingatlanos ügyvéddel kellene megbeszélned.

(#10285) mike1334: az ott dolgozó ismerősök szerint szerint az csak akkor biztos, hogyha a számládon van a pénz.

[ Szerkesztve ]

No money, no honey.

(#10287) _Petya_ válasza davenport (#10286) üzenetére


_Petya_
őstag

Nem függőben tartás, hanem "tulajdonjog fenntartás" tudtommal nagyon különbözik a kettő.

Persze kifizethetné kp-ban a Fundamenta helyett, de itt ugye az a baj valósznűleg, hogy az állami támogatás, kedvező hitel az ingatlan vásárlásra van, vagy felújításra. Ha most a felújításra (feltételezem feketén számla nélkül, stb) szánt pénzt ellövi a vásárlásra, akkor a Fundamentából kell a felújítást megcsinálni, és akkor mindenről számla kell neki, így rosszabbul jár.

Nem tudom hogy a póthatáridő adásának mi a formális, beleköthetetlen módja, annyit írtunk 2 tanúval hogy:

Szándéknyilatkozat
Tárgya a ..... alatt nyilvántartott ingatlan adás-vétele. Az ingatlannal kapcsolatban Eladó kijelenti eladási, Vevő kijelenti vételi szándékát továbbra is, a fennmaradó összeg Fundamenta Lakáskassza Zrt. által történő vételárhátralék kifizetés időpontjáig, de legkésőbb 2017. május 11. napjáig.

Az eredeti határidő április 11 volt. Nem tudom hogy ez megfelel-e a póthatáridő definíciójának, ha nem, akkor pontosan mit kellene írnom az elálláshoz?

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#10288) davenport válasza _Petya_ (#10287) üzenetére


davenport
aktív tag

Igen, különbözik és a te esetedben ez most a hosszabbítások miatt jobb. (És akkor a 6 hónapos határidőt, ami a függőben tartás határideje nem vedd figyelembe). A vevődet annyira nem védi, de ez legyen az ő gondja, nem lehet viszont hogy a Fundamentát ez zavarja? A bankok általában ragaszkodnak a függőben tartáshoz.

A póthatáridőnél írásban felszólítod. Az a gondom, - és remélem valaki megcáfol majd - hogy azt a bizonyos megadott 30 napot nem szerződésmódosítással kellett-e volna kezelnetek, merthogy az alapszerződéshez kellene igazodnia. De ez lehet hogy csak az én gyakorlatlanságom a kérdéskörben.

No money, no honey.

(#10289) mike1334 válasza davenport (#10286) üzenetére


mike1334
veterán

Ezzel mi is így vagyunk. Elvileg itt is jár negyedévente jutalomféle, bár inkább bérkiegészítésnek nevezném, és annak se fix az összege, se az utalás időpontja...első negyedévest pl még nem kaptam mostanáig....

...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

(#10290) enterlaci


enterlaci
senior tag

Üdv!

Most találtam a topikra, épp gyorsan keresek egy jó ügyvédet hagyatéki ügyben teljes körű képviselettel.
Többit privát üzenetben szerintem, akár ha kapok megkeresést de aki tud irányítson engem megfelelő helyre, plíz. Köszönöm előre is!

Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11

(#10291) _Petya_ válasza davenport (#10288) üzenetére


_Petya_
őstag

No, hát érdekes fejlemények vannak az ügyben, ugyanis hazaérve a postaládában levelet találtam az ügyvédtől, földhivatali határozat a vevő tulajdonjogának bejegyzéséről. Pénzt továbbra sem kaptam még. Az ügyvéd állítása szerint a Fundamenta hitelígérvénye alapján adta ki a letétből a bejegyzési engedélyt.Tehát most úgy állunk, hogy a földhivatalba bejegyezve az új tulaj, de én sem pénzt, sem az illető ígérvényt nem láttam.

Állítólag most már 1-2 napon belül meg kell kapnom a pénzt a Fundamentától. Viszont, mi van, ha mégsem utalják? Most már nem állhatok el, a Fundamentának meg ugye nem vagyok ügyfele, ilyenkor mit lehet tenni ha probléma lesz?

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#10292) davenport válasza _Petya_ (#10291) üzenetére


davenport
aktív tag

Ez alapján ez a menet.
Mikori a bejegyzés dátuma? Ügyvédi letétbe fizet vagy közvetlenül neked?

No money, no honey.

(#10293) _Petya_ válasza davenport (#10292) üzenetére


_Petya_
őstag

Közvetlenül nekem fizet. A tul.lap bejegyzés dátuma a szerződéskötés + 2 nap (január 13), a földhivatali határozat dátuma április 26, május 3-ai a postabélyegző a levélen. Ez alapján akkor ez így rendben van?

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#10294) davenport válasza _Petya_ (#10293) üzenetére


davenport
aktív tag

Elvileg rendben kell lennie. A bank nem fog hitelezni csak ilyen módon, hiszen valahogy át kell hidalnia azt, hogy egy még nem a vevőd nevére szóló ingatlanra adjon pénzt, mert nem tud rá jelzálogjogot bejegyezni. + hozzájuk is el kell hogy jusson a bejegyzés.

No money, no honey.

(#10295) -NOKIA- válasza -NOKIA- (#10243) üzenetére


-NOKIA-
Ármester

Erre valaki?
Közben hívtam az ügyintézőt, telefont nem vesznek fel, e-mail-re nem válaszolnak.

(#10296) davenport válasza -NOKIA- (#10295) üzenetére


davenport
aktív tag

Úgy nagyjából az ottani legutolsó hozzászólást (8682) írnám én is.

[ Szerkesztve ]

No money, no honey.

(#10297) mike1334


mike1334
veterán

Ez a nem semmi, kívánsi vagyok ebből mit megy át ebben a formában.

Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény egyes rendelkezéseinek módosítása iránt TÖRVÉNYJAVASLAT került benyújtásra 2017. május 9-én.

Iromány száma: T/15557.

Lényegesebb módosítási javaslatok:

- a határozott időtartamú előfizetői szerződés jelenleg 24 hónapos maximális hosszának - vagyis az úgynevezett „HŰSÉGIDŐ”-nek - 12 hónapra történő rövidítése;

- a határozott időtartamú előfizetői szerződés lejáratát követően a fogyasztó nem kerülhet hátrányosabb helyzetbe az új előfizetőknél;

- ha a „hűségidő” időtartama alatt a szolgáltató - bármely okból - az előfizető számára hátrányosan változtatja meg a szolgáltatás jellemzőit, akkor az előfizető kiléphet - hátrányos jogkövetkezmények nélkül - a szerződésből;

- a határozatlan idejű előfizetői szerződések felmondásának esetében az előfizető 8 napos felmondási idő helyett azonnali hatállyal felmondhatja a szerződést;

- ha a szolgáltató a határozott időtartamú előfizetői szerződés tartama alatt egyoldalúan módosítja a csatornák összetételét, akkor az előfizető az értesítéstől számított 90 napon belül azonnali hatállyal - további jogkövetkezmények nélkül - jogosult felmondani a határozott idejű előfizetői szerződést.

Elolvasható:
http://www.parlament.hu/irom40/15557/15557.pdf

...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

(#10298) Magnum_ válasza mike1334 (#10297) üzenetére


Magnum_
nagyúr

üdvözlöm

I humbly and respectfully decline™

(#10299) mike1334 válasza Magnum_ (#10298) üzenetére


mike1334
veterán

Én is örülök neki, főleg a csatorna módosítgatás részének..simán kivehetett bármit a csomagból, következmény nélkül. Mondjuk a rövidebb hűségidő magasabb díjhoz is fog vezetni sztem.

...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

(#10300) eladogeppc


eladogeppc
veterán

Sziasztok !

Rágalmazásért valakit itt fel lehet jelenteni ???

Voltak: Z71,Defy,SGS,SGSSII,XperiaNeo,Arc,ArcS,LGW7,LG2X,LG3D,LGBlack,Wave2,G300,OT-995,O4XHD

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jogász topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.