- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- Tutti Georg: A Microsoft 2025. augusztusi biztonsági frissítései hibásak
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- DraXoN: Utolsó 2011-3
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- eBay-es kütyük kis pénzért
- LOGOUT - ezmiez?
Új hozzászólás Aktív témák
-
SecRS
tag
Sziasztok!
Előre is bocsi a kusza kérdésért!
Régi laptopot konvertálok a jövőben asztali PC-vé. Az alapötlet ebből a videóból.
Szóval a kérdésem az alábbi lenne:
adott a laptop saját (5V, ~ 0,4A, 3-pines) hűtője, melyet én szeretnék egy gyönyörű régi, Athlon 64 X2-es gyári hűtőjére cserélni (80mmx80mm, 12V, 0,19A, 3-pin).
A kérdés, hogy miként lehet a legszebben, legkevesebb kábelszétszedegetéssel és gányolással megoldani a tápellátás és a feszültségszabályozást (manuálisan, alaplapról ugye sajnos nem lehet)? A cél tehát egy potenciométer, vagy bármilyen más feszültségszabályozó közbeiktatása, amit a házon kívülre tudnék rakni és állítgatni igény szerint, ha már az alaplap nem tudja vezérelni.A laptopból kikerül a: képernyő, billentyűzet, touchpad, hangszórók, akku, gyári hűtő, DVD-író. Sok szálon megmarad a kraft.
1. ötletem: egy külső HUB USB 2.0-ról (500mA, 5V) step up modullal 12V-ot kap a venti, ugyanide a földelés, a venti sárga kábele meg az alaplapi sárgára (hogy tudjam monitorozni). Kérdés: ez mennyire oké így és hol tudnék közbeszúrni egy potenciométert, amivel a leendő házon kívül szabályozni tudom majd a ventit?
2. ötletem: mivel akku nem lesz, ezért az akku töltőjének 8-pinjéből felhasználhatnám-e a +12V-ot és a földelést? (pont ilyen mint a képen, csak nyilván alaplapon van, nem leszedett állapotban).
Sárga ugyanúgy az alaplapira, mint az előzőnél.Na most nem vagyok teljesen hozzáértő, de ha valaki alaposan elmondja mit hova rakjak és hogy fog működni, az sokat segítene. A cél tehát, hogy úgy viselkedjen a venti, mint normál társai. Voltak olyan ötletek is, hogy bontsam ki a tápkábelből a termisztort és rakjam a hűtőre, stb., de magyarázat híjján nem értem, hogy az miért jó.
Kérdés tehát mit szerezzek be és hogyan kezdjek neki, mit mihez csatlakoztassak?Semmi nem sürgős, alie-s, ebay-es linkeket elfogadok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- UHD filmek lejátszása
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Eredeti játékok OFF topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Házimozi haladó szinten
- PlayStation 5
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2159
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro / Gyárifüggetlen / 128GB / 12Hó Garancia / 88% akku
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 -3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest