Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- moongoose: Mennyire tűnik kamunak ez a weboldal? http://kymera.hu/
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Oldman2: A KOReader ebook olvasó program
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ptech
addikt
#1494-re vmi okosságot vki?
-
broken brain
csendes tag
gery03 nincs esetleg ötleted vagy hogy hova írjak?köszönöm
-
broken brain
csendes tag
bocsi a rossz helyér ----max 25 perc tovább nem bírja de van hogy 2perec után is mikor másodszorra vagy 3adszorra lépek be
-
gery03
senior tag
válasz
broken brain #1495 üzenetére
Rossz helyen tetted fel a kérdést. Amúgy mikor lép ki? Már játék közben, vagy mikor elindítod? És játék közbe mennyi idő alatt? 5perc? 10 perc? 1óra? Vagy teljesen random?
-
broken brain
csendes tag
sziasztok kérhetnék egy pici segítséget gép : asus p4s8x mx, 1.7 celeron, nvidia tnt2 pro 32mb, 256 ddr, probléma : mohaa közben teljesen váratlanul kilép a windowsba (1x újra is indult) ismerős gyengébb gépén ezzel a vidkártyával simán futott mohaa mi lehet a gond? előre is köszi a segítséget
-
Ptech
addikt
A Digitalmind árlistáján láttam Codegen oldallapot, de hogy milyen pontosan, azt nem tudom, hívd fel őket, ha gondolod.
Én is kérdeznék egyet:
Van egy ADDA 9cm-es ventim, de ez egy négy pines verzió(fekete, zöld, kék sárga tyúkbél )tehát nem molex csatis. Ezt hogy tudnám beüzemelni? A helyzet az, hogy egyik alaplapi 3pines cstihoz sem ér el a kábelkája... -
Blade2
aktív tag
Még egy mod lenne.
Már multkor meg akartam kérdezni.
Glacialtech igllo 2520 8cm-ventijét nagyobra cserélni.
Láttam coolnik ilyen átalakitót.
Azzal nagyobb lenne a hűtés hatékonysága? -
Blade2
aktív tag
kéne egy kis segitség.
Sűtgős lenne.
Codeen 6102L-CA -hoz kéne olyan plexi lap uj, ami rámegy, és fekete a keretje.
Legjobb lenne a ventis.
kb 2000huf kőrnyékét megér.
Kép, meg terméknév kéne ha tudtok mondani.
Ilyen a ház most!
Ilyen lap kéne, vagy hasonló ehez.
Rendelésre beszerzem, csak kéne vmi info rola. név tipus -
Monya78
veterán
Srácok keresnék egy olyan ventillátort ami:
-9cm-es
-UV reagens legyen az egész ventillátor anyaga
-halk...12V-al járatva is max 25dB...5V-on 16dB alatti...
-led nem szükséges, ha van rajta úgyis leszedném róla...
Ehhez hasonlót: [link] csakhogy ilyet nem lehet sehol kapni... -
perempe
veterán
A 12cm-es Silentblade ventinél ugyanott van a felfogató csavaroknak szánt hely mint a többinél? (Szabványos-e ilyen tekintetben?) A házam falát akarom oldalbavágni a vinyók hűtése végett.
Ha vki esetleg tud javasolni olyan megoldást, amivel egyúttal a porszűrés is megoldható, akkor hallgatom.
[Szerkesztve] -
-
zLegolas
őstag
Ha esetleg nem jött volna le tisztán: Azt bátorkodtam volt felvetni, hogy egy normál gép 2-3 db 3-5W-os ventillátora a világon semmit nem jelent egy akármilyen PC tápegységnek.
[Szerkesztve] -
Robert7x
aktív tag
PWM: magyarul valami ilyesmi: Impulzus szélesség moduláció.
Grafikusan:
Magas PWM:__|------------|__|-------|__|-------| stb.
Alacsony:_______|--|_______|--|_______|--|_______|--|_ stb.
És itt a kitöltési tényező állítható. Csak olyan gyors, hogy a ventillátor az átlagot érzi ebből.... -
LukE
veterán
válasz
hummerdikk #1474 üzenetére
de, ezt PWM-nek híjják.
Bővebben: link -
djyuri
őstag
válasz
Xantomas #1473 üzenetére
Eről hosszasan lehetne diskurálni...A tápokról alaposan topikban minden kérdésedre válaszolnak...Máshol nem érdemes táp kérdésben szenvedni,mert nem kapsz rá értelmes vagy teljes választ....
Régi gépre haver csak annyit mond: ''Lehet,hogy csak egy ócska semmi,de ha hírtelen kihúzzák a zsebedből azt a pénzt,vagy valamit megbízott letőltést nem tudsz befelyezni vagy egyébb''...Akkor méggis csak elgondolkottató a táptéma..
Sajnos manapság vannak olyan áramszolgáltatók,akik valahogy valamiért szűretlenebb vagy túlfeszes hálózattal ''járatják'' elektromos eszközeinket...
Ezellen a kapcsüzemű táp megvéd,de csak akkor ha van ehhez buffere...pl a mostanira aszt értem,hogy ha kihagyások volnának,amit egy vincseszter nem tűr el...
Haver erre a kérdésre annyit orvosolt,hogy vett 1000Ft-ért mégegy tápot a gépbe,aminek az Ordasi módon való összekötést alkalmazta a régi táppal és fél éve azzal megy a gépe...
Nekem a redundás megoldás tünt megvalósíthatónak...Persze a megoldásom vitattott dolog volt,de még mindig üzemel és már három éve így megy kb...Most jutottam el ahhoz,hogy kell egy harmadik táp is,mert a neonok már nagy terhelést adnak az AT-s tápra és leesik 9V-ra a feszkó...igaz sem alaplap és sem optikai rom nincs rá kötve,de a tápnak csak nem hasznos...Így most a neonok nem üzemelnek,de jövőhéten megjön a másik táp és fognak...
Ui.:annyit még megtudtam a régi gépekkel kapcsolatban,hogy valamiért,nemtom miért azok mégsem esznek annyit,mint ahogy számolnánk...persze most ne azt nézzük,hogy megtömjük vinyókkal,mert akkor persze....Hanem az átlag 4Gigás fővinyó és 40Gigás töltő vinyó és egy cdrw és ennyi...
Ui.: egy 350W vagy 400W körüli noname táp már jól bírja a régi gépet...Most tekintsünk el a gyárihibáktól,mert a mr. chieftec tápnál is találkoztam hibás darabbal és 40K felett volt árban és mégis szarakodtak 4 hónapot a kirendelt márkaszervízben.....3K körül érdemes venni egy használt (de nem nagyon) 400W-os tápot és ennyi...
Azért csak sikerült egy hosszas irományt írni..szal ezt mondom...hosszú téma...
Ha van még valami,akkor mailban inkább -
Xantomas
őstag
Thx, már én régebben kerestem ilyen közelítő számlálót. Kb ugyan ezekkel az értékekkel számoltam, és úgy tűnik egy régi P2-s rendszer tápilag alá van méretezve, mégis stabilan megy fagyás nélkül, pedig nem is egy hipermárkás hanem egy ócsaka JNC 235W (Vargánya néni és hű társa).
Számításaim szerint is cirka 260-270 W körül zabál, de akkor mégis át kéne rakni azt a 250es Chiftecet. régi az is, de mérések szerint leadja stabilan a 180Wot a 12es ágon. Annyit nem ér hogy a kb 8E forintot érő gépbe vegyek 8-10E forintért egy márkásat.
Szerencsére ennél a rendszernél még a proci a +5V ból szedi a feszültséget, és nem a 12-öt terheli. -
djyuri
őstag
válasz
-ThOMas- #1470 üzenetére
Asszem ez kb valós: Bővebben: link
És itt középen majdnem alul válasz ki a platformodnak megfelelőt.....(amd)
MOD: Hűűűű...ha csak a öt alap ventit számolom,ami a tápra van kötve,akkor 362 Watt-ot eszik...Mivan ha még ráteszem ehhez a maradék 23 ventit és a négy neont
[Szerkesztve] -
Didzsé
csendes tag
válasz
hummerdikk #1459 üzenetére
csalán.
nem úgy m1 az csak mert ha egyszerűen csak rádugom a 3pin re akkor nem m1 csak 1300rpm-en de a 4pines csatik tudják azt a bizonyos pwm nek hívott termosztátos fordulatszámszabályzást és ugy már menne 3500rpm-et is.
Mert az állítólag nem csak simán a 12 v-t adja neki hanem valami mást is.
vagy te úgy értetted hogy ne alaplapra csak nyomjam rá a tápra közvetlen? -
-ThOMas-
csendes tag
Hali lenne egy fontos kérdésem.
Mennyit eszik a számítógépem?
Config: Barton 2500@3200, NF7, 400W táp, 9600PRO 128, 120Gb Samsung, 80Gb Seagate, Pinnacle Pro TV tuner, DVD-RW, LG 900B moncsi.
Segítséget előre is köszi! -
djyuri
őstag
Fél választ megtaláltam a következő képen,amit az új neonjaimhoz kapott inverter leírása...
Bővebben: link
És mivel a spirál neonom vezetéke 80 fokig és 300V-ig képes megbízhatóan üzemelni,így a spirál neon nem köthető normál inverterre...
Amúgy azóta a Thermaltake VA1000D típusú házamnak a gyári 80V AC inverterére rákötöttem és a másik (gyári fény) elalszik a terheléstől...
De 16V AC-re is rányomtam és valszeg ki is nyírtam,mert pattant egyet....
Bár még mindig vezeti az áramot,szal passz....Mindegy..nem zavar....Csak az zavar,hogy ez megint egy AQUA által szervízileg utólagosan visszamondott terméke...''merthogy ez kábel termék és erre nincs garancia''...
Hát nem is tom....5K egy hengeres kábelért,amin van egy spirál neon....szerintem nem egyszerű kábel....
De az a poén,hogy még vásárkor direkt rákérdeztem a fizikai és sztatikus jellemzőkre és a szervízre is és akkor teljes körűt mondtak...
Ennyit a mocskokról... Most már 20 felett van a marhaságuk...(VGA,CDROM,alaplap,ventik,EZ!!!,és hét tápegység
sorry az offért,de ki kellett adnom magambó -
rafreeman
csendes tag
Köszi
-
zLegolas
őstag
válasz
rafreeman #1466 üzenetére
R=U/I;
I=0,02A (egy mezei LED árama kábé);
U-t te választod.
Ebből:
5V => 180 Ohm
6V => 220 Ohm
9V => 390 Ohm
12V => 560 Ohm
15V => 680 Ohm
18V => 820 Ohm
24V => 1,2 kOhm
Kábé így igaz, lehet ugyan sz@rakodni nyitófeszültségekkel meg mittomén, de általánosságban igazak a fentiek. Ha más LED-et használsz, pl. egy levesestányér méretű extra fényűt, kéket, mittomén, akkor LED-áram és feszültségek kérdésében irány a LED adatlapja (gyártó, típus, stb...), és mehet a fenti számolgatás.
Ja, az ellenállatot sorba érdemes tenni a LED tetszőleges lábára való forrasztással.
[Szerkesztve] -
rafreeman
csendes tag
Teljesen igazatok van, csak gondoltam hátha van valami oldal ahol össze van foglalva, mire kell figyelni led szerelés ügyében, mivel én eddig úgy szerelgettem ledeket hogy semmi ellenállás, vagyis ahogy esik, úgy puffan (pukkan
) alapon.
[Szerkesztve] -
LukE
veterán
<rant>
meg csak nem is az, hogy dögöjjmeglustag***. Egyszeruen annyi, hogy szinte minden (monggyuk nem is megtalalni, hanem leellenorizni nehez a netes infokat. De ujra meg ujra meglepodok, hogy miket meg nem talal a google) le van irva, sokszor sokkal reszletesebben, erthetobben, mint amit 10 perc gepelessel en tudnek irni, csak hasznalni kene az a qrva (lokál vagy globál) keresot.
</rant>
ja, rafreeman. Tegyel fel valami ertelmes kerdest, (amire nehany perc alatt tudok valaszolni) es valszeg valaszolok, nem mindig vagyok ennyire bunko
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
Nekem itt dobta le az agyam nemrégiben az ékszíjat:
válasz:
Ja, majd írok novellát... -
LukE
veterán
válasz
rafreeman #1460 üzenetére
de, Bővebben: link
-
rafreeman
csendes tag
Sziasztok nem tudtok egy olyan linket ahol le ven írva összefoglalva hogy miért kell a ledekre ellenálás, és hogy milyen ledhez milyen ellenálás kell, vagy ami még kellhet...
Olyan jó szájbarágósan -
Didzsé
csendes tag
Csá. Szóval van egy cooler master hyper 48-am és nincs az alaplapomon 4pin-es procihűtő csati de a fordulatszámszabályzásához ez kell mert különben a legalacsonyabb fordulaton muzsikál. nincs ötlet hogy hogy lehetne megpörgetni ?
Mert nagyon kéne a presscott magos p4 esemnek amit felhúztam 3600ra -
ZeUS2140
aktív tag
válasz
ZeUS2140 #1455 üzenetére
Nah. Megoldódott a dolog. Bekötöttem a nyákra a drótokat. Működik. Valszeg' ezek szerint lesz@rja, hogy ellenállás, vagy sima rövidzárral záródik egy gomb. Működik. Lehet, hogy csak azért van ellenállása amúgy is, mert a tappancsok alja grafit és annak ugye van némi ellenállása.
Az a lényeg, hogy müxik és meg vannak elégedve veleJa és az anyagára 1500 HUF volt. Amúgy egy cég 10e-ért akarta volna megcsinálni nekik
Köszönöm mindenekinek a segítséget!
Üdv all! -
ZeUS2140
aktív tag
Na! Mondom a tapasztalatokat.
A multiméterem szakadásvizsgálójával kerestem meg a párokat.
Egyik sem sípolt. Na mondom ez nem jött be. De igen, csak nem 0 az érték, hanem 2xx 1xx nem tudom, hogy mo a mértékegysége.
Kipróbáltam. Összezárom a nyákon és müxik. Megcsinálom és kész. Hátha nem ide hozzák vissza
Egyébként egy zenegép billentyűzete ájult el és kivették belőle. Minta nélkül kellett kitalálnom hogy hogy, de segítségetekkel sikerülni látszik
Üdv és köszi mindent! -
And
veterán
válasz
zLegolas #1453 üzenetére
Régebben voltak hall-szenzoros billentyűzetek, de hogy ma mennyire gyakoriak, azt nem tudom. Én tegnap csak egy átlátszó, két rétegű fóliát láttam az enyémben, gombonként 1-1 gumi v. műanyagharanggal. Tehát ha nem is teljes rövidzárral, de valami viszonylag alacsony átmeneti ellenállással összezáródik a két fólián lévő vezetőréteg, ha megnyomják a gombot felettük.
-
zLegolas
őstag
válasz
ZeUS2140 #1452 üzenetére
Nem is sejted, mennyire telitalálat a mátrixos megjegyzésed: az bizony mátrix. Billentyűzetmátrix. A gombok meg nem egyszerűen mikrokapcsolók, hanem ún. Hall elemek, vagy Hall érzékelők, ahogy tetszik... mindenesetre nem vagyok benne biztos, hogy az adott gombbal párhuzamosan kötött mikrokapcsoló jelét ugyanúgy veszi a billentyűzetvezérlő mikrokontrollere, mint a Hall elemtől érkező jelet. Még nem próbáltam mindjuk, de lélekben készülj fel rá, hogy ha jól is forrasztottad a cókmókot a bill.fólia vezető(szén, mittoménmi)rétegére (ami közel lehetetlen), akkor sem fog menni a szekér. Ha ragaszkodsz a barkácshoz, akkor mindenképpen fémre (nyáklemez) próbálkozzál.
Mi a manóü az a nagyon sürge és fontos feladat, ha nem vagyok indiszkrét (hátha van más megoldás..)? -
ZeUS2140
aktív tag
Thx!
Ha neked valami olyan fontos és sürgős lenne, mint nekem most ez, szerintem te is beírtad volna a kapcsolódó topityokba. nem?
Amúgy köszike. Megpróbálom. Én azt hittem, hogy valami ellenállás alapján tudja, hogy milyen gomb alatt lett zárva a fólia. Áhh. Szóval ez a mátrix. Ebben volt Neo meg Trinity
Na de komolyan. Eddig gőzöm sem volt, hogy hogy müxik. Egész éjszaka fent voltam és próbálkoztam. Alvás után nekiesek. Majd beszámolok. Üdv és +1x thx! -
And
veterán
válasz
ZeUS2140 #1450 üzenetére
Ha már ilyen sok topikba beírtad
: nem volna egyszerűbb a fólia helyett a kis nyomtatott áramköri panel érintkezői mentén forrasztgatni? Persze úgy, hogy a fólia ''vezetékeihez'' az érintkező felületek tisztán maradjanak. Ehhez először is ki kéne deríteni, hogy az adott billentyű lenyomásához az x-y vezetékmátrix mely pontjai tartoznak (ellenállásmérővel, Mod: illetve a vezetősávok végigkövetésével
). Ezután a vezetéksávról - jófajta pákával - elhozhatóak a kellő kontaktusok.
''Nincs valami trükk, hogy milyen ellenállás a PS/2-es bizonyos dróton pl a ''num-enter''?''
Ezt meg nem igazán értem. Milyen ellenállásra gondolsz?
[Szerkesztve] -
ZeUS2140
aktív tag
Hi all!
Segítsetek rajtam, mert komolyan mondom megőrülök
Hogy a #&>@># anyjába lehet billentyűzet fóliát forrastani? Az a lényeg, hogy 4 gombot ki kell hoznom külső nyomógombra. Hogy lehet ezt megoldani?
Tettem alá vékony lemezt. Nem volt jó. forrasztottam az egyik gomb alsó fóliájára egy drótot. Leesett. Ha jobban megforrasztom olvad a páka hegye előtt a fólia.
Nincs valami trükk, hogy milyen ellenállás a PS/2-es bizonyos dróton pl a ''num-enter''?
Fontos lenne és nem boldogulok vele
Előre is köszi! Életet mentene a segítség -
And
veterán
''Kérdés: az alaplapon hol lehet lemérni a +5V-ot? Tehát nem a belemenő +5V-ot, hanem az alaplap belsejében jelenlévő +5V-ot.''
A +5V -os ágak a tápegységben mindenképpen közösek (a Standby 5V kivételével), ezért elvileg mindegy, hogy hol méred. Ha az alaplap üzemel, bármelyik molexen méred is az 5V-ot ugyanazt az értéket fogod mérni, mint amit az ''alaplap belsejében'' kapnál. (Az alaplap felé menő tápkábel(ek)nek van egy csekély ellenállása, ezért ott egy kicsivel kevesebb lehet a tápfesz értéke, de a különbség nem lehet jelentős egy terheletlen molex-ághoz képest). -
Padree
senior tag
Szasztok!
Kérdés: az alaplapon hol lehet lemérni a +5V-ot? Tehát nem a belemenő +5V-ot, hanem az alaplap belsejében jelenlévő +5V-ot. +12V-ot egyszerű lehet a ventillátor csatlakozókon (de az mind 12V, a csipszet hűtőé is). Én a ''kapcsoló és LED csatlakozósorra'' gondoltam (ahová a power meg reset gombokat, speakert meg LEDeket kell bekötni), de ott melyikre? A speaker nem jó mert ott gondolom csak akkor folyik áram amikor csipogtatná, USB, audio valszeg ua., a gombok szintén nem oks, de a LED-ek? Azok hány voltot kapnak (erről nem ír az alaplap kézikönyve)? -
djyuri
őstag
Valaki esetleg tud a spirál neonok feszültségéről valami?
Ez egy upp akart lenni az egyik HSZ-emre -
sanya0020
csendes tag
Hi olyan kérdésem lenne hogy tud e valaki abban segiteni , hogy hogyan rakjak a kocsimba ilyen kis vilogó LED-et ami álrisztoként funkcionálna!??????????
elöre is hálás köszönetem
-
harry
veterán
válasz
Hintalow #1443 üzenetére
Van a háznak topicja, itt lehet írták már a választ, de legalábbis valószínűbb, hogy ők tudják: Bővebben: link
-
Hintalow
senior tag
Sziasztok volna egy kérdésem: rendelkezik valaki tapasztalattal aerocool házakkal kapcsolatban? azon belül az aeroengine jr tipusú házban kellene segítség, mégpedig az, hogy hogyan lehet bekötni az első nagy ventit, hogy szabályozható legyen a kis csúszkával a ház elején?
öööööööö.. érthető voltam? -
zLegolas
őstag
válasz
Success555 #1437 üzenetére
Én a keresőt ajánlom!
-
-
harry
veterán
válasz
Success555 #1439 üzenetére
Melyik? Bővebben: link Itt van mindhárom. 5-9k körül.
Keresőbe: sarokcsiszoló, szúrófűrész, kombieszköz
[Szerkesztve] -
-
harry
veterán
válasz
Success555 #1437 üzenetére
Ami éppen kéznél van
Flex, dekopír, én pl combi-tool -al szoktam ('dremel'), nekem ez a legszimpatikusabb. Illetve Flex lehet még jó, de olyanom nincs :-\ Amúgy van direkt ilyen topic is.
-
válasz
.::cHeKkk::. #1 üzenetére
Sziasztok!!!Kiszeretném vágni a gép oldallapját de nem tudom mivel essek neki :S vizvágást mondták de 5rongy sztem sok érte!!
Ki mit tanácsol???
Előre is köszi!
Fefeee -
Robert7x
aktív tag
válasz
emitter #1424 üzenetére
Esély mindíg meg van
hogy a táp elhalálozzon. Ez jellemzően régebbi (1,5...2 éves tápoknál jön elő. Oka hogy a költséghatékonyság miatt kisebb kondikat, rosszabb paraméterrel bíró alkatrészeket tettek be. A 400W-s táp _ténylegesen_ valahol 350 W körül tudja a névleges feszültségeket és áramokat. E felett a fesz lekonyul és a táp erősen el kezd melegedni (túlterheled...).
Minden táp ágat véd (5 és 12V), lévén belül a tápon össze van kötve.
A tápegységek az 5V-s ág figyelésével szabályoznak.
A WIUR sebessége és az USBs holmik sebessége ugyanaz, lévén a távirányító ~30 bps sebességgel ad.
WUIRből nem létezik házi szerelés, lévén nem publikus -egyenlőre - a belső SW, és a rajza. Hasonló a PIC-cel megvalósított UIRT projekt. (a WUIR esetén frissíthető a firmware, egyéni igények is bekerülnek, valamint a távirányítóra egyedileg szabható). PC-s szoftvere pedig ugyanakkora kínálattal bír, ugyanaz a protokollja. -
camino
tag
Az erősítő alaplapra kötésénél a mono jel előállításához hogyan közösítsem? az 5-öst a 9-essel a 6-ost a 10-essel kössem össze? mindegyikhez kell ellenállás? (tehát akkor 4 db kell?)
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
válasz
emitter #1424 üzenetére
Bőséges infó:
meg
emitter
őstag
aham, köszi
tda2005-öt ismerem, jól teljesít
ez hajtja meg a sztereo hangfalaimat a szgéphez, de ez is csak egy kis 1-1.5A-es telefontöltőről megy, de semmi probléma vele
a tda2020-at hídba kötve használom a mélynyomómhoz, de nekem elég bőven a fele hangerő is, akkor pedig még elbírja a tápja, inkább nem nyúlok hozzá...
(egyszer matattam benne debuggolás közben, és összeérhetett két drót, mert fényesen világítva füstölt el az egyik végfokic-m) -
Bubu79
addikt
válasz
emitter #1430 üzenetére
A gyengébbik ág a -12V. Ezt a régi hangkártyák használták csak, azt hiszem.
A pufferelés arra jó, hogy tehermentesíteni tudod a tápegységet a hirtelen fesz ingadozásoktól, amit pl. az erősebb mély szólamok hangszóróra kerülésekor a hirtelen nagy áramfelvétel okoz.
A TDA2020 ha jól emléxem olyan 20W körül teljesít 18V-on, 12V-on is tudhat kb 15W-ot, ha a két végfokkal rendesen leterheled a tápot, előfordulhat, hogy a mélyek miatt kifogy a szuszból. Próbálj meg egy 4700uF/40V-os kondit rákötni a 12V-ra, ez megoldhatja a fent vázolt problémát. A számítógéptápok hajlamosak arra, hogy ha ''féloldalasan'' ( csak az egyik ágat ) terheled, akkor az adott ágra megadott teljesítményszint alatti terhelés esetén is leszabályozza magát. Ezért írtam azt, hogy próbáld meg leterhelni valamivel az 5V-os ágat is, hogy megszűnjön az egyoldalú terhelés.
Szerk.: Ja, és igaz, hogy a -12V elégtelensége miatt szabályoz le a táp terheléskor, ezen sajna a puffer sem segít; lehet, hogy jobban járnál egy saját szimmetrikus táppal, vagy ha ragaszkodsz a szg. táphoz, készíts egy erősítőtt TDA2003-mal, ez valamivel kisebb teljesítményű, viszont kevesebb alkatrész kell hozzá, és nagyszerűen megy 1X12V-ról, tekintve, hogy annak idején autórádió végfoknak fejlesztették ( az IC kétcsatornás verziója a TDA2005, ebből egyszerűen kihozható a 2 csatorna.
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
Asszem félreértettél vmit: az atx-es tápom ugye lead + és - 12V-ot is, de az egyikből (már nem emlékszem, melyikből) csak 0.8A-t, míg a másik 20A körüli. Viszont az erősítőm +-12V-tal megy (igazából+-18 lenne az optimális), és egy ilyen erősítő áramfelvétele azért több mint 1A, ha jól tudom...mondjuk 2-3A max hangerőn?
Szóval még éppen hogy elbírja a gyengébbik ág a tápellátást.
A pufferelés mire lenne jó? -
camino
tag
Plexit én pl OBI-ban vettem.. -
Bubu79
addikt
válasz
emitter #1425 üzenetére
Sajna a régi AT tápok elsősorban 5V terhelésre voltak tervezlve, annak idején a 12V ot szinte csak a meghajtók használták. Próbáld meg leterhelni az 5V-os ágat valamivel, így megszűnhet az aszimmetrikus terhelés ( lehet hogy az egyoldalú terhelés jobban hangzana
), vagy tegyél egy nagyobb puffert a 12V-ra.
[Szerkesztve] -
MoneyM
senior tag
hi!
szeretnék a házam oldalába vágni egy ''lyukat'' ami helyére szeretnék egy plexi lapot. nos ezzel kapcsolatosan csak két kérdésem lenne, hogyan tudom kivágni hogy szép legyen illetve a plexi lapot hol kapok, melyik a legjobb, és hogyan tudom berakni? -
emitter
őstag
tavir.hu-n találtam ezt a túlfesz-védő cumót
Kérdésem, h szerintetek mennyi a reális esélye, h az én jó kis chieftec 400w-os tápom hasonló módon végzi egyszer? (Tavasszal vettem)
Érdemes ilyenre költeni? Nem találtam róla képet, minden tápágat véd?
Másik: az infra-vevők közül a wuir tetszett a bekapcsolás-képessége miatt. Viszont csak soros portos, ennek van vmi hátránya - sebességben? - az usb-s megoldáshoz képest?
Ti melyiket ajánljátok? Egyáltalán a bolti verziót, vagy könnyen megoldható a házi szerelés is?
köszi -
camino
tag
OK, akkor építek neki valami egyszerű dobozkát is... egyébként a hangszórót egy kis erősítő áramkörre kötném (TBA820) hogy azért lehessen hallani is valamit, csak nem tudom, hogy a táp bírni fogja-e? vagy külső tápról használjam? azt hiszem 12 V elég lenne neki. Nem akarok HI-TECH cuccot varázsolni belőle, csak mégis legyen élvezhető a hangja, ha pl. elviszem valahova a gépet, és nem akarom cipelni a hangfalaimat....
-
LukE
veterán
hulyesegnek nem hulyeseg, a magnes gyak. veszelytelen (amig nem cuppan ra monggyuk az alaplapra, es zar rovidre valamit)
A hangfal tapkabelet vezesd lehetoleg minden mastol tavol.
Ha ertelmes hangot is ki akarsz belole csalni, akkor valami legalabb felig zart doboz legyen, egy hangszoro magaban, foleg pchazba epitve nem epp idealis hangkeltes szempontjabol. -
zLegolas
őstag
Nem hülyeség. Én egy Light-es változatát csináltam meg az ötletnek, a tesztgépembe betettem egy fél aktív hangszórópárt, amit találtam valahol. A lényeg az, hogy semmi erősítő meg +táp, simán bé van dugva a hangkártya kimenetére és slussz. A dobozkát meg kétoldlas ragaccsal rögzítettem a ház aljára a venti likja elé.
Mondjuk a cél csak annyi ebben az esetben, hogy valami pircegjen. -
Moddingfan
senior tag
válasz
busaattila #1417 üzenetére
Halihó mindenkinek!
A mit, hol lehet kapni témára a válasz: jó kis modding cuccokat lehet kapni a Mis**al-ban, ami van Kecskeméten is. Itt van fénycső, venti,stb. MODDING RULEZ! -
camino
tag
Ötletemet tovább gondolva: nem hülyeség hangszórót építeni a pc-be? úgy értem a vinyónak vagy valamelyik alkatrésznek nem káros a mágnesesség? vagy ha elég messzire helyezem, akkor no problem? Régi házakban kis 8 centis hangszórók szoktak lenni, az nem zavart be, akkor mondjuk nekem egy 13-as megoldható lenne probléma nélkül? hülye vagyok ehhez...
-
LukE
veterán
válasz
busaattila #1417 üzenetére
nem CCFL csoveket akarsz te venni?
busaattila
csendes tag
Sziasztok Guruk!
Szeretnék a gépembe egy kicsi(10cm) csövet és egy nagy(30cm)-es cttf kék csöveket. Sajnos nem tudom, hogy hol lehet iyleneket kapni. nem zavar, ha külün-külön veszem meg őket, de mondjatok már legalább egy helyet, ahol lehet kapni kicsi kék neont. Szentesen vagy Kecskeméten vásárolnék inkább!
Más helyre az úttal együtt már nem érné meg az egész!
Remélem tudtok majd segíteni nekem!
Üdv:Atesz -
harry
veterán
válasz
zLegolas #1415 üzenetére
zLegolas, biker - köszönöm
Akkor majd utána nézek hol is tudnék gyantát szerezni. Végülis nem kell belőle sok a felületre, a lényeg, hogy egy kemény burok vegye körül a hungarocellt, amit szép simára fel tudok csiszolni. Azthiszem az üvegszövetről lebeszéltélEsetleg hung.re rakok valami papírmasé bevonatot, hogy csak közvetetten érintkezzen a gyantával. De majd csinálok pár próbadarabot, és meglátom melyik lesz jobb.
-
zLegolas
őstag
Én elég sokat foglalkoztam műgyantákkal... mondhatni ma is naponta. Amire figyelj, az az, hogy olyan helyen csináld, ahol nem gáz, ha fele lefolyik. Érdekes módon tudnak viselkedni, gyak kenni nem nagyon tudod, de folyni meg folyik. Többnyire mézszerű anyag a keverés után, szobahőmérsékleten 0,5-3 óra a térhálósodás, a teljes átkeményedés 1 nap. Csiszolni nehéz, ha nem nagyon lassan csinálod nem tuti, hogy szép felületet kapsz (hő hatására viszapuhul, és furcsaságokat csinál..) Ha előjön az üvegszövet, az randa, ha meg nem, ahhoz vastagon kell kenni, több (2-3) rétegban, külömben lefolyik.
Ha a kezedre rámegy egy valami szedi le: az idő. Az oldószerekel vigyázz, vannak veszélyes, rákkeltő anygúak is (diklór-metán alapú)., szal nem kezet mosni benne. Ha ruhára megy, csak az ecetes olló veszi ki belőle. Szerszámot elmosni nem nagyon lehet/érdemes, ecset pl. mehet a kukába.
A hőfejlődés anyagfüggő, van olyan, amiből ha egy centit teszel egy műanyag pohárba, az kiolvad, annyira melegszik (Egyes Araldit gyártmányok.) Állítólag ezekből ha egyszerre bemixelsz egy litert füstöl, még enyhén robbanásszerű jelenségek is lehetnek, mivel a környezet nem tudja elvezetni a keletkező hót az anyag belsejéből. Térhálósodás közben mind melegszik, de nem feltétlenül ilyen mértékben.
Szal éles meló előtt próbálozz, kis mennyiségekkel.
Még valami: a keverési arányra érdemes figyelni, némelyik anyag nagyon hisztis rá. Üvegszövet akkor kell, ha nagyon komoly cuccot építesz, pl. autó spolyler, csónak, stb., meg merev, nem tudod kis ívekben hajlítani. Ja, és qrrvára tud bökni, az üvegszálak bemennek a bőröd alá és hetek múlva is sziszegsz, látni nem lehet, de szúr. Ha mégis így jársz, keverj gipszet, azt kend fel, kötés közben dörzsöld le, lehet, hogy szerencséd lesz, és kiszedi. Kis cuccokhoz (PC-ház pl.) elég akármi, ami megfogja a gyantát, pl. vászon, géz, stb.
[Szerkesztve] -
-
busaattila
csendes tag
Sziasztok Guruk!
Szeretnék a gépembe egy kicsi(10cm) csövet és egy nagy(30cm)-es cttf kék csöveket. Sajnos nem tudom, hogy hol lehet iyleneket kapni. nem zavar, ha külün-külön veszem meg őket, de mondjatok már legalább egy helyet, ahol lehet kapni kicsi kék neont. Szentesen vagy Kecskeméten vásárolnék inkább!
Más helyre az úttal együtt már nem érné meg az egész!
Remélem tudtok majd segíteni nekem!
Üdv:Atesz -
djyuri
őstag
Hy
Nemtod véletlenül,hogy az UV neoncsövek a számítógépekben ugyanakkora feszről mennek,mint a spirálneonok,amik az IDE kábeleken vannak?
Valszeg az inverter volt a ludas nálam és a dupla UV csöves neon készletemnek az invertere meglepően nagy és gondoltam rákötöm,de sajna nemtom a spirál neon fesz értékét....
Tudsz ebben segíteni?
THX előre is -
Robert7x
aktív tag
válasz
emitter #1406 üzenetére
Nem, a lirc megy Win alatt is. Linux volt a szülője de elfajzott
.
Az USB-s verzió kérdés milyen. Ami nálam leledzik az mind Linux, mind M$ in alatt megy. A legtöbb USB-s holi először Win alatt jelenik meg, utána megy Linux alá.
Távirányítóból tetszőleges jó, én RC5-RC6 (Philips), NEC protokollosakat próbáltam (ez a távirányítók 95%-a) működik. Régi Thomson TV (Funai) nem szereti az saját protokollt használt... -
harry
veterán
Kösz
Az a probléma, hogy a szövetnek kellene egy elég pontos váz (sablon) amire rá tudom fektetni - ezt csinálnám hungarocellből, csak úgy tudom, hogy műgyanta száradás közben hőt termel, és ez nem tudom mennyire zavarja a hungarocellt. Ha bírja akkor talán el is hagynám a szövetet, és inkább csak gyantát használnék.
-
biker
nagyúr
műgyanta leken, üvegszövet ráterít, nem gyűrve, utána rövid csutka ecsettel pamacsolod, nem kened! mert kiszálasodik.
aztán mégegy réteg, hogy legyen mit csiszolni
és kész
azt hiszem praktikerben is van szövet, de ragasztástechnikai boltban többféle is szokott lenni, gyanta is -
harry
veterán
Hello, dolgoztatok már műgyantával vagy üvegszövettel? Hungarocel lapokra akarok a fentiekből (lehet csak gyantából) egy kemény bevonatot készíteni, amit lehet csiszolni és utána festeni. Jöhet mindenféle tanács, tipp, mit/hogyan csináljak, hol lehet ilyeneket beszerezni, stb.
-
Horvi
őstag
Hali!
Kösz szépen a helpet. Majd ha esetleg nem értek vmit (ami biztos mer elég kezdő vok) akkor majd kérdezek. De addig is THX mindenkinek.
byeZ -
zLegolas
őstag
Google, első találat: http://www.lirc.org/
Benne kapcs. rajzok, leírások, stb... válaszd ki milyent akarsz, soros, párhuzamos, USB, gameport, oszt nosza rajta. Kb 1000Ft-ból lehet összehozni anyagárban, lehet, hogy kevesebb. Ha nem akarsz barkácsolni, akkor a vatera-n árul egy srác (www.vatera.hu). -
Horvi
őstag
Hali!
Ok azt a progit vágom csak azt nem h mien cuccot kéne hozzá forrasztani. Hova csatlakozik stb stb. Ehhez kéne help. Ha van googlin is akkor sry elnéztem. Csak mégis jobb ha itt elmagyarázza vki minthogy szenvedek a szöveg bogozásával gugliban. THX helpet!
Új hozzászólás Aktív témák
- Elektromos autók - motorok
- E-roller topik
- Nintendo Switch
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- PlayStation 5
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i7 8700K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman N4 ADATA 600W
- Bomba ár! HP EliteBook 735 G6 - Ryzen PRO 5 I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD 1TB HDD RTX 2060S 8GB Rampage SHIVA 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55B3 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest