Hirdetés
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- ZolaMan: NerdQAxe++ 4.8TH/s SHA256 BTC Miner Modding
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grigorisz
aktív tag
-
didyman
őstag
Kollegák, masszírozhatjuk a fargázt, csak éppen értelme nincsen...
A pc-tápon belül általánosságban a 12V ugyanazon a sárga kanócon halad, mint a tápon kívül. A tápegység paneljén sincs piros színnel kihúzva, ott is uniform zöld lakkozás van...
A venti kábeljén vagy 12V van, vagy nem (mellesleg a V, azaz a feszültség nem halad, hanem két pont között jelen van). Ha nem 12V, hanem szabályozott feszültség akkor az nem 12V. Nem tudom, ezen mit kell lovagolni, ennyi erővel az 5V is 12V, meg a -12V is +12V, mert mindkettőnek köze van a 12V-hoz, egyik egy leágazás ugyanarról a trafóról, a másik pedig az áramváltóról fakad... A többi részedről méginkább szakmaiságot nélkülöző kötözködés. -
didyman
őstag
Kedves lelkes kollegák.
A 12V színjele semmiféle szabványban nincsen megfogalmazva pirosnak. Ajánlás létezik arra nézve, hogy a pozitív feszültségeket egységesen meleg színnel jelöljük, illetve a szabvány vonatkozik színkódokra olyan helyeken, mint pl. az elektromos hálózat, mely egy ekzakt dolog. A klf elektronikák nem azok, mert ha van egy rendszered, ahol van 3 (4) pozitív és 2 negatív feszültséged, ott elég furcsa lenne, ha mindenki piros volna, meg aztán a piros szín önmagában nem garancia semmiféle feszültségre, ezt mindig címkézéssel szokás egyértelművé tenni. A ventilátoroknál két vezeték van, ahol praktikusan a fekete jelöli, mint általában a ''földet'' és az egyszem piros a pozitív pontot. Továbbmegyek, az 5 és 24V-os ventiknél is piros a pozitív szál: Akkor most megint mi van?
A tápokhoz visszatérve, manapság nincs olyan táp a piacon, amiben a venti pozitív táppontja egyenesen rohan a 12V-ra: Feszültségszabályozott ventilátorok vannak mindenhol, hőfokfüggően vezérelve. Igaz, ennek a szabályzásnak a 12V is lehet közös pontja, de ezzel már ne bonyolítsuk. -
Grigorisz
aktív tag
-
didyman
őstag
-
-
M6454
tag
Hello!
Lenne egy kérdésem ventillátorral kapcsolatban! :
Van egy kis ventillátorom (asszem kb 3cm átmérőjű, mobil rackbe szokott ekkora lenni) és ennek a pörgését szeretném lelassítani, mert túl hangos. Mekkora ellenállást használjak (ha esetleg tudnátok mondani egy ''tól-ig'' tartományt)?!
Meg egy másik vinyóval kapcsolatban:
Van egy vinyóm, aluról van rögzítve négy csavarral. Létezik e (ha igen akkor hol) valami gumi vagy rezgéscsíllápítós talp, amivel elérhetném, hogy kevesebb rezgést adjon át a háznak.
Köszi -
100kg
tag
Már alakul a dolog márcsak egy Lineáris 100ohm-os potméter kéne vkinek nincs véletlenül 1 kallódó
és talán meg is leszek lassan... 
[Szerkesztve] -
vbbb
őstag
Ezeket nézzétek meg, nagyon jók!
[link]
-
100kg
tag
És asszem csak piros kábel van a ventihez a tápban tehát a 12v az marha erős lenne

-
100kg
tag
Ja és ez 1 elég erős venti (az ajánlott tesztből tudom 10000 thx) így 5-7 volton szeretném ha menne! Na hát asszem pár dologra most lehet válaszolni...

aki segít nekem 
-
100kg
tag
Na még problémázok itt 1 kicsit!
Sztem több mint valószínű hogy egy thermaltake tt-1225 fogok venni és szeretném berakni a Chieftec tápom gyári ventijének a helyére gondolom 4 pines lesz a venti csatlakozása... én szétszedtem egy 300w-os codgen tápot abban a venti 1 piros és 1 fekete kábelen keresztül kapta az áramot gondolom a Chieftech ventije is vagyis a táp ventije 2 zsinórón keresztül kapja az áramot az új venti meg 4 mit lehet ezzel csinálni össze lehet forrasztani vhogy őket? mindenképpen úgy szeretném megcsinálni mintha gyárilag olyan lenne vmi tápmodder zseni lécci segítsen!

Üdv... 100kg! -
bocX
tag
Sziasztok!
Házfestéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni: korábban (szerintem jó páran látták vagy olvasták), az internews.hu-n volt egy házfestéssel kapcsolatos cikk [link]. de elvileg ez nem müxik. ezelőtt egy hónapja még működött, direkt nem mentettem le, mondom ha már 3-4éve megvan akkor miért pont most ne lenne jó, de aztán i.j.
szóval a cikk címe, 'Hogyan készitsünk otthon autófényezést megszégyenítő fényezést?'' vagy valami ilyesmi. Na most mivel nemtudom pontosan miből mennyit kellene vennem/tennem, ezért szeretnék segítséget kérni. Tudom hogy kell kb 800as 1000es és 2000es csiszolópapír, meg kb 3 réteg festéket kellene felvinni+alapozó, meg kell hozzá valami polir lötyi is. A művelet nem áll másból mint csiszolás - festés - csiszolás - festés - csiszolás - festés - polirozás, de keverednek az infók. Szóval ha valakinek megvan ez a cikk, vagy tud segíteni akár a házfestésben, az irjon valami javallatot. Köszi!
[Szerkesztve] -
Daert
őstag
Hali!
Remélem jó helyre írok modding kérdésben.
Szeretném megtudni hogy a Casetek CK1020A házba,hátulra,beszerelhető egy 120mm-es venti?Csak 92mm-es van gyárilag.Sokat kell fúrkálni,ugyanis elég vastag acálból van?
Köszi ha válaszoltok. -
100kg
tag
Azt senki nem tudja hogyan tudom meg hogy mekkora a légszálítása a gyári ventimnek a tápban? Vagy milyen venti létezik ami halk eléggé nem baj ha nem ledes csak halk legyen és azért mozgassa is a levegőt
tudtok vmi jót? -
Dani_kp
addikt
Azt szeretném megcsinálni hogy beledezem a videokártyámat és processzor hűtőmet, nos ebben szeretnék tanácsot kérni hogy mit hova rakjak és hova kössek és egyáltalán mekkora ledet rakja bele és mennyit? Illetve békés megyébe hol tudok beszerezni erre a célra alkalmas ledeket?
A procihűtőm egy [link] és a videokarimom a hűtés [link] !
Amúgy mind a kettőt pirossal szeretném beledezni, de lehet h a procihűtőt azt nem fogom beledezni mert nem biztos h látszana a lapátok miatt!
Remélem tudtok nekem segíteni. Előre is köszi!
[Szerkesztve] -
didyman
őstag
jó halk=lassabban forog, mint a gyári=kevesebb levegőt visz=melegebb lesz a tápban=lassan elhal. Légszállításban 20% legyen a maximum eltérés, ezalatt semmiképpen sem, mert a táp, ha a teljes 12V körüli feszt is adja rá, nem lesz képes elegendően hűteni magát (mellesleg a lassabb ventit nem is fogja adott terheléssel 5V-on tartani, mert a melegebb belső miatt feltekeri 7V-ra, ahol pl. fog ugyanannyit forogni és lesz akkora zaja, mint az előzőnek).
-
100kg
tag
Hali!
Van 1 Chieftech gps-400aa tápom 12cm-es ventivel az alján (de sztem ismeritek ezta típust) Olyan kérdésem lenne hogy ezen ki tudnám én házileg cserélni a ventillátorját mert vmi halkabbnak jobban örülnék! Mennyire bonyolult ez vmi leírás vagy iylesmi található valaki segítsen pls.
Üdv... 100kg! -
Stalker-2572
veterán
Zsír VGA hűtés: [link]
[Szerkesztve] -
rlazol
veterán
Sziasztok,
keresek vkit, aki tudna nekem segíteni lemezek vágásában és összehegesztésében. Nekem sajnos nincs cuccom hozzá.
köszi! -
Matthew
őstag
Sziasztok!
Felteszem itt is a kérdésem, hátha a másik elektronikás topikba nem járnak az itt lakók.
Keresek egy MPX4250AP nevű nyomás szenzort, nem tudjátok hol lehetne ilyet szerezni? Jó lenne esetleg ''sample'' formában ingyen is.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
HELP! -
Sziasztok.
Kérdésem lenne a CMOS RESET nevű alaplapi tüskékről.
Ki szeretném vezetni azt a házam elejére. Mind a 3 tüskére szükség van valóban? Avagy elég lenne csak egy nyomógomb, hogy összezárjam a két lábat a resethez (ekkor az alapesetben összezárt csak a levegőben lógna
)?
Köszi, üdv: csigi
-
BITBOYS
addikt
Egy kis modding a gépnek!
[link]![[kép] [kép]](http://www.bit-tech.net/content_images/battlefield2_mod/01s.jpg)
-
dany27
őstag
hello egy hüle kérdésem lenne méghozzá az h nekem van egy pár 30as kék katód erre is reagál az uv aktív harisnya?? vagy csak az csak a rendes UV színű csőre??
-
Ripley
tag
Általában ~20mA kell a mezei LEDnek (persze vannak kivételek), ezt úgy tudod elérni, hogy az egyszerű és jól bevált Ohm törvényt alkalmazod, de tudnod kell a nyitófeszültséget, ami színtől függően ~1,5..4V körül mozog ismét csak mezei LEDek esetén.
Szóval a táőfeszből kivonod a nyitófeszültséget, és a maradékot elosztod 0,02-vel azaz 20mA-rel, és megkapod az előtétellenállás értékét.
Profibb esetben használhatsz valamilyen áramgenerátoros kapcsolást, ami mindenképp ~20mA ad ki, ekkor nem kell ellenállás sem.
Példák: (5V-os tápfeszre) Szigorúan körülbelüli értékek, a nyitófesz bizonytalansága miatt!
Zöld: 2,2V-os nyitófesszel 140ohm
Piros: 2V 150ohm
Sárga: 2,5V 125ohm
Kék: 3,2V 90ohm
Fehér: vagy mint a kék, vagy esetleg lehet nagyobb is a nyitófesz, 70ohm
Persze ilyen értékek nem kaphatóak, nincsenek az ellenállássorban általában. Megoldás: felülbeszüléssel a legkisebb közelebbit választod, vagy potenciométert alkalmazol, 200 v. 220ohmos kivitelben, és nézed az áramot, vagy megpróbálod az ellenállásértéket megmérni. -
dany27
őstag
lehet h ez nem pont ide való de ezt taliztam leg alkalamsabbnak szval adott egy hauz:
Aspire X-plorer és az nagy gondom he nem tom h befére egy venti vagy egy fénycső szabályzó mérmint h betom e utánna csukni az ajtót!
Itt a ház: [link]
nem láttam még annyira közelről ilyen szabályzót mekkorák rajtuk a potiknak a tekerői!
előre is köszi! -
dany27
őstag
szentem ez még naon kezdetleges AT lehet mrt még olyan rész nincs is mint mostani ATXeseken h amik az alaplapon vannak cuccok azoknak lenne helyük ott egészen végig a bövítőhelyek vannak me elég alacsony is a az alaplap ami most benne van az épp hogy belefér!
A ledek hány volton mennek amik a vissza jelzők?, Azokat má kibütyköltem belőlök!
-
Sleed
aktív tag
válasz
Dr. Lecter
üzenetére
nekem az a szerszám másfél tápra volt elég,utána eltört(em)
.
Azzal könnyű leszedni,de tűvel is kipszkálhatod.. -
dany27
őstag
válasz
Dr. Lecter
üzenetére
ha spirálta vagy gége csövet veszel akkor nem kell mert a spirált az rátudod tekerni olyasmi mint a régi telefonak a zsinórja vagy mint a mostani DJ füleseknek a gége cső meg úgy tom h középen el van vágva!!
-
dany27
őstag
hello
találtam egy régi AT-s házat!! Kérdés h neki se álljak moddingolni rajta mert úgy sem fog sikerülni vagy lehet belőle vmit kihozni ez lenne az első nagyobbacska moddolásom!!
Jah kiszedtem belőle három led-et(zöld, ásrga, piros) mennyi feszre köthetem őket??
előre is köszi a válaszokat!! amúgy a ház nem nagy 2*525-ös+2*3,5-ös hely! -
dany27
őstag
válasz
Dr. Lecter
üzenetére
ha már mindenképp ezek közül akarsz válogatni akkor spirál! megmondom mért mert az is tul képpen egyben úgy nézz ki mint egy gége cső csak azt szét tod húzni szval ha nem tetszik úgy akkor tod nyújtani!
-
Dr. Lecter
csendes tag
Sziasztok!
Spirált, vagy gégecsőt érdemes-e inkább használni a kábelek eltüntetéséhez? -
Ripley
tag
LukE írta, mekkorát rakj, lényegében ennek csak simítás szerepe van jelen esetben, a nagy ugrást, csúcsot vágja le kapcsolásnál. Szerintem nem kell 1000uF, elég a kisebb is, véleményem szerint 100u is megfelel erre a célra.
A „fényeffekt” nem csak a kondit teheti tönkre, ugyanis ha csinálsz egy szép zárlatot akkor az vihet sokmindent. Olcsóbb tápot elég egyszerűen, és az már ki tudja a későbbiekben mit okoz. Legjobb lenne az inverterbe belerakni, ha szét tudod szedni. Ha nem akkor a fantáziádra bízom, de lehetőleg minél közelebb az inverterhez.
A párhuzamosan kapcsolt kondik kapacitása egyszerűen összeadódik, szóval többől is összerakhatod.
Ja és a piros az az +5V, a +12V a sárga vezeték, azt, hogy az inverter melyiket használja nem tudom, de gyanítom, hogy a 12V-ot. -
dany27
őstag
nah megnéztem van itthol kettő darab 22uF-es kondi g-luxon márkával
amúgya fény efektet mire értitek csak a kondinak lesz baja vagy másnak is??
[Szerkesztve] -
Ripley
tag
Az elkó, az elektrolit kondenzátor rövidítése. Az egyik fegyverzet az elektrolit, míg a másik egy fém, a szigetelés pedig fémoxid. Mivel elektrolit van bent, ha fordított polaritásra kötöd akkor a galvanizáláshoz hasonlóan kiválik az elektrolizból a vezetéshez szükséges ionmennyiség, a kondenzátor tönkremegy, esetleg annyira felmelegszik, hogy felrobban. Minden elektrolitkondenzátoron jelölve van a megfelelő polaritás, általában a negytív pólus csíkkal jelölve. Tantál elkóknál a pozitív pólus van jelölve. Az adott esetben egyértelműen a feketéhez kell a mínusz lábat kötni.
[Szerkesztve] -
LukE
veterán
jó szarok az inverterek általában, kapcsolgatásnál visszahánynak egy adag zavart a táp felé.
Ha tudsz forrasztani, akkor te, ha nem, akkor keress valakit, aki beforraszt egy 470..1000uF körüli legalább 16V-os elkót (<<100Ft) az inverter tápvezetékére. Elkót nehogy fordítva kösd be, mert kellemetlen hang és fény effektet csinál 1x
-
dany27
őstag
hello
nem tudjátok vélethenűl miért van az hogy ha felkapcsolom a fénycsöveket a gépemben akkor ami a házamban van LCD jijelző nah arről eltűnik a kiírás csak a kék háttér világítás marad és csak a köv restartnál lesz újra jó!!
A ház: Aspire(most már apevia) X-Plorer+400as csifi -
dany27
őstag
hello
vmikor a közeljövőben leszeretném harisnyázni a tápomat!
ezért előszedtem egy régi atxes tápot és azon gyakorlom a hmelyik csatit mivel és hogyan tudom leszedni gyári szerszám nélkül de az ATXet sehogy se tom leimádni!
milyen szerszámot ajánlatok ahhoz??
Meg sehol sem látok 24tűs UV aktív ATX csatit létezik egyáltalán ilyen?? mert nekem 24tűs a tápomon az ATX csati!!
előre is köszi a válaszokat! -
DeltaPower
addikt
mióta vannak PH-n ilyen ''szóra viszem az egeret és jön a reklám'' marhaságok?

-
Bigya
őstag
Igen a táp output feszkója a lényeg Neked.
Áramerőségre illik odafigyelni, ehhez tudni kell a neon illetve inverter áramfelvételét. Ha megvan a neon/inverter, rajta kell hogy legyen a teljesítmény, (x)W amit osztasz a 12V-al és kijön mekkora áramot igényel.
Ezután veheted a tápot, vagy felkötöd a gépre. -
Hooper
őstag
Köszi! Najo nemakarom h kihulljon a hajam, maradok a sima szines neonnál..nemkell UV

Ha jolsejtem ez a dugaszon az output értek aminek 12V nak kell lenni, eddig ok, a mA-re kell figyelni h mennyi legyen? vagy a kettő egyenesen arányos?
fúú nagyon régvolt már elekrotechnika órám 
Ha megvettem akkor hogyna tudom az inverterre kötni?
A neonok meghosszabitása - mit mondja az eladonak mien vezetékre van szükségem? Gondolom a sima szétvágom, leblankolom, ''összekötöm'' leszigetelőszalagozom megldás elég ugye?
bocs a buta kérdésekért...
Kösznöm előre is
[Szerkesztve] -
Bigya
őstag
Jah 3 kábel, egy +12V egy test és egy diagnosztika.
A Te ventiden csak kettő van, fekete és piros szvsz.
Ha alaplapra akrod dugni, akkor a három tűs csatin csak kettőt használsz el, emiatt az alaplap nem tudja mennyivel pörög a venti.
Ha molex-re kötöt (a tápra), akkor a venti pirosát a táp sárgájára kötöd, fekete -> fekete.
Egyéb esetben keresel egy régi ventit aminek 3 tűs csatlakozója van, és arra ráfabrikálod. A középső a +12V ami a venti pirosa, a venti feketéjét meg ha szemből nézed a csatlakozót, akkor ezt látod: [ . . . ] álljon úgy hogy a két kis pozícionáló ''pöcök'' felfele álljon. Ekkor a bal széle lesz a negatív, ami a ventillátor feketéje.
(lyen csatit vehetsz a Lomex-ben [link])
Új hozzászólás Aktív témák
- Háztartási gépek
- OTP Bank topic
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Robotporszívók
- Gumi és felni topik
- Milyen egeret válasszak?
- Mégis marad a Windows 10 ingyenes frissítése
- BestBuy topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Panasonic HC-V770 FUL HD kamera
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3853, 94% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! MSI PRO X670-P R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RX 6900 XT 16GB ZALMAN Z1 Plus Asus 1000W
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

ezek a jelek

, De akkor miért nem így csinálják?

![[kép] [kép]](http://www.motherboards.org/images/articles/guides/20-pin.jpg)
aki segít nekem

)
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Csak egy nyomógomb áll a rendelkezésemre elöl. Vagy faragok egy új gombot/kapcsolót bele, vagy feladhatom a tervem.