- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
Új hozzászólás Aktív témák
-
brno
csendes tag
Két kérdésem lenne:
1. Akarnék venni egy 3,5' helyre szerelhetp Revoltec analóg ventiszabályozót (4 ventihez). A problémám vele az hogy csak 7 V-ig lehet vele leszabályozni a feszültségeket.
Meg lehet-e bütykölni úgy, hogy mondjuk 2-3 V-re leszabályozza a feszültségeket?
2. Előlapi panelt, ami firewire, USB, microfon, line out kivezetéssel rendelkezik és ALAPLAPI helyekre csatlakoztatható kapható-e Magyarországon? Németországban pl. van: [link]
Kösz a segitséget előre is.
[Szerkesztve] -
Xantomas
őstag
Nem tudjátok, hogy van e rá lehetőség, hogy ez fizikailag sérült többrétegű nyákot javítsanak?
Értsétek ez alatt, hogy legfelső rétegen a forasztó réz felület lejött, de látszik alatta a kb 0,5*0,5 ös méretű kis átvezetés darabka, amit fog az ón, csak a préselt hurdozófelületen nem tapad meg sehogy.
Ez egy mobiltelefon 5 irányú gombjának a 6 érintkezőjéből 4et érint. -
szeva000
addikt
Van egy FSP550-60PLN típusú szervertápom.A bajom az,hogy nincs rajta PCI-E csati.
A kérdésem az lenne,hogy nem lehetne belerakni ilyen csatlakozót?Belerakni még bele is tudnám,csak nem tudom milyen feszültségek vannak rajta és egyáltalán megoldható e. -
LukE
veterán
nanézzük.
minden bizonnyal (98.67% biztos vagyok benne), hogy az aquagate alacsony frekvencias PWM-mel szabalyozza a ventilatorokat. Ez kb azt jelenti, hogy egesz gyorsan (altalaban masodpercenkent 60-300-szor) hosszabb-rovidebb ideig van ki es bekapcsolva a ventilator. egy kep: [link]
Ezt ventitol fuggoen tobbe-kevesbe viselik el, van ami egesz jol toleralja, van ami zorog-rezonal-kattog, van ami sipol-visit.
Meg lehet probalni egy kondenzatort parhuzamosan bekotni a ventivel, de ennek az erteket inkabb csak kikiserletezni lehet...
Ha eleg magas 20-30kHz koruli frekvenciaval kapcsolgat a szabalyzo, akkor olyan gyorsan kapcsolgat, hogy normalis ember nem hall kulonbseget (en kb 15cm-rol hallottam valami kulonbseget a sajat gyartmanyu 32kHz-en kapcsolgato szabalyzoval es egy analog szabalyzoval lelassitas kozott, de atlagnal jobb hallassal es halkabb kornyezettel vagyok ''megverve'')
Vagy egyszeru analog szabalyzasnal sem lesz ilyen gondod.
II-> az alaplap es a haz kezikonyveben le van irva altalaban a tuskek pontos kiosztasa, de mintha valami olyan remlene a regebbi MSI lapom leirasabol, hogy at kell valamit jumperelni. De ez csak remlik egy regi K7-es lapommal kapcsolatban, nezd meg az alaplap kezikonyvet. -
brno
csendes tag
Nekem is lenne két kérdésem:
I. P4 3 Gh, Radeon x600 pro pcie, 160 Gb PATA mellé vettem egy FSP Green Power tápot, nekem alapjáraton tökéletes a hangereje (a tesztekben halkabbnak irják a BlueStormoknál). Lényeg a lényeg vettem egy Aerocool cool panel 2-t, amin van ventiszabályozó négy ventihez (digitalis). A házban van 2 artic cooling fan 3 venti hátul, a processzoron egy Coolink u8-1900 (egy 92 Silentmaxx-ventivel). Ha leszabályozom a fordulatszámot a szélzaj csökken, alig hallani, de elkezd bugni valami. Szerintem a tápban a tekercselés, esetleg egy kis rezonancia a lassabb fordulatszám miatt, vagy valahol a kapcsolókból jön? Ha kihuzom a hátsó ventiket és csak processzorventit lassitom akkor is jön, a tápból, asszem. Éles, hangos. Mi a teendő ilyenkor? Manualis ventillátorszabályozóknál is van ilyen probléma?
II. A kretének ugy oldották meg a line out és mikrofon kivezetést elöl, hogy hátul ki kell vezetni és be kell dugni a hátsó mline out és mikrofon kivezetésekbe, vagyis a hátsó kivezetések kilőve. Ehhez képest az alaplapon (MSI neo2 platinum) van egy 9 tűs csatlakoztatási lehetőség, ami direkt aront apnelekhez van kialakitva. A panelen egy 6 tűs csatlakozó van, amiből három a mikrofon kivezetéshez, három a fej line out-hoz tartozik. összekábeleztem, variáltam az alaplapi csatlakozást, de meg se nyekkent. Kéne valaki, aki ért ehhez.
Előre is kösz a segitséget. -
toM517
aktív tag
Hellosztok!
keresek egy embert aki jartas a forrasztasi muveletekben !
Ket alaktreszt kene nekem raforrasztani egy ps2 alaplapjara!
Az egyik: [link] - Scrolozz lejjebb es a Product Supportnal van 10 letolheto kep, ez a bekotesi diagram.
A masik: [link] - Csak katt a linkre es mar toltodik a diagramja...
Na aki ezt a ket muveletet hajlando volna nekem elvegezni fizetseg elleneben kerem jelezze e-mailben!
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
válasz
Success555 #1583 üzenetére
Keresgélj itt a fórumon, meg ebben a topic-ban pl. Fogsz találni pár szász hozzászólást jónéhány megoldással!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valaki nemtudja, hogy ez miben lehetett ez az LCD annakidején? [link] a chipről már mindent tudok, a kékcsatisor kisoztása megvan, most a pirosat vizsgálom, majd valamit kellene vele csinálnom...
-
zLegolas
őstag
válasz
hummerdikk #1564 üzenetére
Nem úgy értettem no....
a rajzért meg köszi, érdekes!
-
Stekpanel
csendes tag
válasz
Success555 #1583 üzenetére
Keress egy kb. 1,5-2,5 W-os, 200-500 Ohmos potit, aminek 12-14 Volt a max. feszültsége (ha kevesebb a max feszültsége, akkor szépen füstölni fog, mint a füstgépek). Tök mindegy sztem hogy lineáris-e vagy logaritmikus a poti karakterisztikája, legfeljebb majd kevesebet kell tekerj a potin. Az összekötögetést sajna fejből nem tudom, de majd keresek hozzá valamit.
-
Sziasztok!Venti szabályzót szeretnék gyártani
eddig oké..kell hozzá egy potika és még mi ???hogy kössem össze a ventivel hogy müködjön is???
kérlek segitsetek!!!
köszi -
LukE
veterán
válasz
CPT.Pirk #1580 üzenetére
pont az alaplapban futo tapvezetekeket nem tudod szigetelni, es epp azok mellett futnak eleg nagy frekvencian mukodo adatvezetetkek, amik jo osszeszemetel(het)ik a tapfeszt.
Max ha magara a tuner kartyara pakolsz kondikat, es azt lealufoliazod. De meg akkoris ott van a kartyan levo chipek altal keltett zaj. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
hmmm, árnyékolnom kellene a belső tápkábeleket, szigetlnei a az alaplapot, vagyis mindent körbe kellene tekernem földelt alufóliával...
de tényleg, az esetleg segÍtene, ha a szerteszét lógó kábeleket betekerem alufóliával, amit kÍvülről persze leszigetlenék valami nájlonnal... bár ez csak egy vad ötlet volt... -
And
veterán
válasz
CPT.Pirk #1578 üzenetére
Szerintem sajnos nem sok értelme lenne. A táp és az alaplap valszeg. úgyis tartalmaz ilyen szűrőkondikat. Azok meg csak akkor igazán hatásosak, ha a kívánt áramkör tápvezetékének közvetlen közelében ''hidegítenek''. Egy RF-zajjal terhelt pc-ház belsejében ez különösen igaz. (Különben a szabadon lógó vezetékek és nyákon vezetett tápfesz. sávok szinte antennaként fogják ismét összeszedni a zajt.)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sziasztok!
A tápegység után szerintetek van értelme szűrni a kimenő egyenfeszültséget? Mert van a gépben egy TV tuner, amire hiába megy Composit bementen a jel, mindig van a képben valami csÍkozódás, stb... Szóval valami kicsi kapacitású kerámi kondira gondoltam, amit máshól is szoktak használni, ezeket bekötni a kimenő szálak közé, és akkor talán valamellyest jobb lenne a kép...
Szerintetek? -
Bigya
őstag
válasz
hummerdikk #1574 üzenetére
ez ismerős ötlet...
-
Incognito
senior tag
válasz
Winner_hun #1567 üzenetére
És ha nem tapad meg a festék a müanyagon?
-
Bigya
őstag
Ha az alaplap hdd activity LED tüskéről visztek el jelet, és egy optocsatolót hajtanátok vele az nem jó? Az optocsatolóra aztán olyan elektronikát teszel amilyet akarsz.
-
_Petya_
őstag
Üdv!
Némelyik vinyó nyákján van egy smd led, ha a tiéden is van, akkor ha azt kiforrasztod, onnan le tudod venni a jelet.
Petya -
adriankoooo
senior tag
koszi Mesterurak
-
Incognito
senior tag
Erre valaki: [link] ?
-
And
veterán
Tessék: [link]
-
k.t.a.
senior tag
Passz. Nem tudok ilyenről.
-
Bubu79
addikt
válasz
adriankoooo #1555 üzenetére
Hali !
Egy egyszerűbb megoldást tudok a problémádra.
A recept:
-Végy egy 7805 stabilizátor IC-t
-mellé egy 1k ohmos potit
Az egészet drótozd össze a következőképpen: a stab IC-t helyezd el úgy, hogy a rajta lévő feliratot lásd. A lábak bekötése így balról a következő - 1.bemenet ( ide jön a 12V, molexen sárga ) 2. GND ( ide jönne a molexről a fekete, de az állíthatóság miatt ide jön be a poti egyik vége ) 3. kimenet ( ide jön a ventilátor +táp vezetéke )
A potmétert úgy kell bekötnöd, hogy a három láb közül, ha feléd néz a tengely, az utolsó és a középső legyen összekötve. Ezek lesznek a GND-re kötve, ami a molexen a fekete.
A maradék lába a potinak a stab IC középső lábára van kötve.
A kapcsolás segítségével meg tudod emelni a kimenő feszültséget, tekintve, hogy az eredeti 5V-hoz képest az IC által felvett kb. 4-5mA áram az potméteren feszültségesést hoz létre. Ennek a feszültségnek az értéke hozzáadódik az IC névleges 5V-jához . A potin eső fesz értéke attól függ, hogy mennyire tekered fel az ellenállás értéket - minél nagyobb az ellenállás értéke, annál nagyobb lesz a kimenő feszkó.
A kapcsolás hátránya, hogy a stabilizátor IC-n is esik feszültség, tehát ha teljesen feltekered a potit, akkor sem fog teljes fordulaton menni a venti, mivel a kimennő feszkó sosem lesz 12V.
Az IC-t felcsavarozhatod a ház egy fém részére, de tekintve, hogy a talppontja a poti miatt nem GND, így el kell szigetelned egy csillám lappal és egy szigetelő gyűrűvel ( ezeket ugyanott be tudod szerezni, ahol az IC-t és a potit ). Szereléskor célszerű szilikonzsírt is használni az IC hűtőzászlója alá, bár ha csak egy ventit kötsz rá, akkor nem fog vészesen melegedni.
Ha esetleg alapra állítva a potit a ventilátor nem pörögne fel, akkor egy 1N4148-as diódát kell a poti elé bekötni úgy, hogy az anódja nézzen az IC lába felé ( a dióda katódja van megjelölve egy fekete gyűrűvel, na találd ki melyik lába az anód)
Az IC egyébként ( a sima, egyéb betűjelzés pl.78M05 nélküli ) 1A-rel terhelhető, de csak megfelelő hűtőfelület biztosításával.
[Szerkesztve] -
k.t.a.
senior tag
válasz
adriankoooo #1555 üzenetére
Manuális vezérlésre szokták használni a potmétert. Kicsit feljebb vitatkoztunk a méretén. Eredmény: 100ohmos elég neked.
-
k.t.a.
senior tag
Mindent meg lehet oldani!
Szerintem csak annyit kellene csinálj, hogy megkeresed az ide csatlakozó melyik tüskéje az amelyiken változik a jel, ha adatforgalom van (szerintem lesz belőle egy jópár). Aztán a vinyó, és a csatlakozó közé, építesz egy áramkört, ami nem terheli a buszt, és ezen jel által vezérel egy LEDmeghajtó áramkört.
Lehet hogy hülyeséget mondok, de szerintem elég egy műveleti erősítő, fázist nem fordító alapkapcsolásban (mert az nem terheli a buszt), aminek a bemenetére az ide valamelyik adatvezetékét kötöd, a kimenetre meg megy a LED. De egyszerűbb megoldás is biztos van.
Aztán kitudja. Majd az okosabbak megmondják.
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
Szerintem sehogy. Tudniillik a LED-et nem az winyó, hanem az alaplap villogtatá vala.
-
zLegolas
őstag
válasz
adriankoooo #1549 üzenetére
Ha ragaszkodsz hozzá:
[link]
Bár a CPU-ra nem nagy ötlet szerintem... -
adriankoooo
senior tag
Nem tudtok olyan rajzot ami alapján lehetne építeni egy fordulatszám szabályzót a CPU ventillátorához? Vagy eleg csak elmondani ha valaki tudja mi kell hozza es a bekotes hogyan lenne
-
And
veterán
válasz
hummerdikk #1546 üzenetére
A helipot (azon kívül, hogy egy venti mellé totál felesleges
) nem túl jó ötlet, mert normális árban csak kis teljesítményű, trimmer példányokat kapsz. Egy több W-os, huzal-helipot ára Ft-ban bőven négyjegyű kategória.
-
Incognito
senior tag
Help
Vettem egy HP házat ami ezüst-fekete. Az optikai maghajtókat szeretném szinre festeni.
Milyen festéket ajánlotok? Tapasztalatok? -
zidane_
csendes tag
Hi all!
Következő ventik vásárlása előtt vagyok...
Rainbow Fan Bicolor, -Color Changer , -Color Rotator
Valakinek tapasztalata, aki szívesen megosztaná? -
k.t.a.
senior tag
válasz
hummerdikk #1540 üzenetére
Látom nagyon szúrja a szemeteket, ha le kell valamit törni a lapról. Én sem teszem szívesen, de én arra a kicsi műanyag fülre gondoltam ami nem engedi fordítva felrakni a venti csatlakozót. Az meg szinte semmi. Elárulom volt olyan alaplapom, amira ha normálisan akartam rárakni a csatit, akkor is letört a bütyök. Nem az én hibámból.
Csak így akkor szabadon áll a három tüske, és azt dugsz rá, amit akarsz. A 100 ohm-os meg szerintem is elég, mert ha a venti 12V-os és eszik kb 0,15-0,2A-t, akkor az kb 60-80ohm, amivel ha sorba kötsz egy ugyanakkorát, akkor már csak a fele fesz esik a ventin, ami fele fordulatszám. Bár az 1k-s potit is le lehet tekerni nullára. De akkor már legyen olyan aminek kell vagy 10 fordulat a végállások között. -
LukE
veterán
válasz
hummerdikk #1540 üzenetére
kiloohmos helipot-ot ventiszabalyzasra? nooormális?
de most komolyan. -
And
veterán
Létezik olyan fajta kompakt fénycső is, amely azonnal, késleltetés nélkül kapcsol be. Az utóbbi időben sajnos nem nagyon látom ezt a típust, pedig Tungsram gyártmány, a dobozán - többek között - egy áthúzott óra formájú ikonnal. A fényerőszabályozós kapcsolókat viszont általában nem szeretik a kompakt fénycsövek.
-
bandiras2
senior tag
Vedd ki az égőt, és meglátod, hogy milyen a foglalat. A kerámia foglalatok bírják mint atom, de akkor meg a kábelezésre és a lámpatestre kell figyelni, mert a szigetelés is megolvadhat-szenesedhet->zárlat, és csak a kisleoldó ment meg a lakástűztől.
A műanyag foglalatra nem véletlenül írják rá a határértéket.
Rakjál bele kompakt fénycsövet, a powerebbik fajtából. Az megtolja a fényerőt, fele fogyasztással
[Szerkesztve] -
lesaux
veterán
Remélem, nem túl gagyi a kérdés, de ha igen, legfeljebb hamarabb választ kapok rá. Szóval. Ha a lámpa foglalatára az van írva, hogy 60W, és én 100 wattos égőt rakok bele, akkor nyilvánvalóan erősebben világít. De vajon ártalmas-e az egészségre, úgy értem, leéghet-e tőle a lakás? A nappaliban lévő csillárról lenne szó, 5 db égő van benne, és nem tudom, hogy kerámia- vagy műanyag foglalatos-e.
-
-
Ptech
addikt
válasz
hummerdikk #1529 üzenetére
Az ára 1k Gatyánál. Csatlakoztatni lehet, de 5V-ra kellene leszabályoznom, mert így egy orkán. Asszem veszek egy olyan 100ohm-os potit
k.t.a.: nem kell letörni, meg semmi ilyesmi, egyszerűen ki lehet cserélni az ereket a 4pines csatiban egy tű segítségével. Csak max fordulaton hajlandó elindulni, ehhez a sárga+12-es és a feka GND kell neki. Elvileg akkor lehetne úgy is, hogy szabályozható legyen a 3pines alaplapi csatiról? -
k.t.a.
senior tag
válasz
hummerdikk #1529 üzenetére
Hát persze, elég sok mindent lehet házilag is csinálni. Amúgy kb egy hónapja, suliban pont ez volt a feladat. Pontosabban csak hasonló, mert léptető motort vezéreltünk, meg mértünk fordulatszámot.
Hogy hogyan csatlakoztatja alaplapra. Szerintem a legegyszerübb lenne levenni a 4pin-es csatit, és a szükséges három vezetékre rádobni egy olyat ami kell. De ha letöröi az alaplapi csatiról a kis műanyag pöcköt, ami nem engedi fordítva felrakni a csatit, akkor már a 4pin-es is rámegy, mert megfelelő sorrendben vannak az erek. -
Ptech
addikt
Köszi mindenkinek az infókat. PWM-es, az biztos, megpróbáltam más sorrendben is bekötögetni, de csak úgy indul el, ha 12V-n szaladgálhat, ami nagyon jó kis turbinát varázsol belőle
. Leszedtem a kis matricáját, azalatt látszik egy kis PWM felirat is, meg a szenzora is...nos, akkor szerezzek egy ellenállást, és le 5V-ra? Milyen kellene hozzá? (Bocs, de nem értek hozzá
)
-
k.t.a.
senior tag
válasz
Chieftec #1519 üzenetére
Az #1518-as hsz-ben ott a megoldás. Ez egy PWM (Pulse Wide Modulate) vagy valami ilyesmi. A lényeg, hogy úgy tudja szabályozni a sebességét a ventinek, hogy különböző szélességű impulzusokat küld ki az alaplap. Nem akarok nagyon belemenni a dologba, mert akkor már erről is írhatnám a szakdolgozatomat. A lényeg, hogy nem árt ha az alaplapod is támogatja ezt, mert különben csak egy sima ventid van.
-
Chieftec
őstag
Nemlehet, hogy ez fordulatszámszabályzós venti? Az új Intel coolerek is 4 pinesek.
-
k.t.a.
senior tag
Még az jutott eszembe, hogy lehet hőmérő van benne? De álltalában úgy csinálják ezeket, hogy kicsit kompatibilis maradjon, ez látszik a színekből is. Fekete->GND, Sárga->Táp, gondolom a Zöld lesz a fordulatszám, a Kék pedig a hőmérséklet.
Ha van hozzá barkács készleted, akkor adj neki 12 voltot külön tápról, és mérd meg, hogy a másik két vezetéken (Zöld,Kék) mekkora fesz van a földhöz (Fekete) képest. Ha változtatod a tápot, csökkented 12V-ról, akkor a fordulatszám mérő vezetéken változnia kell a fesznek, de a hőmérséklet marad ugyanannyi, vagy csak kicsit változik. Jobb most nem jut eszembe. -
question man
tag
Hát én valami konkrétabbra gondoltam ugyanis ilyen házam van íme: [link]
és a lába az jó nagy meg minden csak nekem olyan nagy és széles talp kellene inkább mert eléggé mag van tömve a kicsike és mivel fejnehéz egy hangyányit billeg és féltem egy cseppet a kicsikét. tehát talp kell és nem láb nagy különbség de azért köszivalami más ötlet
-
Ptech
addikt
válasz
question man #1510 üzenetére
ha kör alakú kis talpikák vannak az alján, megcsinálhatod, hogy pl. ásványvizes palackról a kupakot rárakod a már meglévő lábakra, így elég stabil lesz. Nekem működött, bár van aki nem szeret hasonlókkal játszadozni. A ledes talpaknak meg pofátlan áruk van, szvsz.
ó, és az egy bubis Margitszigetinek UV-érzékeny narancs kupakja van, tök jól néz ki
[Szerkesztve] -
question man
tag
egy kis problémám lenne és kellene némi help
a lényeg szükségem lenne a házamhoz talpra mert ami rajta van kicsit instabil cucc számomra
találtam is talpat ami ledes meg kicsit borsos az ára amúgy jó lenne íme : [link]
a gond egy kicsit az ára nekem meg az kellenen nem-e tud valaki hasonlót még led nélküli is jó lenne csak legyen méretes darab mert nagy a házikóm köszi -
Ptech
addikt
-
brasil
senior tag
na nekem lenne egy kérdésem remélem tudtok mondani valamit:
volna nekem egy ilyenem: [link]
ebben szeretném a kijelző világítását megváltoztatn imás színűre.piros lenne a cél vagy valami hasonló8 csak ne zöld) ez hogyan mivel esetleg kinél lenne megvalósítható?
köszi -
gery03
senior tag
válasz
broken brain #1498 üzenetére
[link] Ide írj inkább. Amúgy friss drivert megpróbálhatsz, meg nézd meg, nem halt-e meg a venti a kártyán.
[Szerkesztve] -
LukE
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest