Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tin

veterán

válasz 5leteseN #1646 üzenetére

A hülyeséget akármeddig lehet magyarázni, de a helyzet az, hogy a SATA elméleti maximális átviteli sebessége 600 MB/s, egy modernnek mondható PCIe 4 NVMe SSD gyakorlati átviteli sebessége meg 7000 MB/s. Árak meg azonos gyártónál Samsung 990 Pro 2TB ~70e, Samsung 870 EVO 2TB ~65e. Lehetne sokkal olcsóbbat is keresni, de minek.
    És mindezt úgy, hogy én 10x-es sebességkülönbséget mondtam, ami igazából még ennél is nagyobb, másrészt árban a 2/3-át mondtam, ami szintén túlzás. Mellesleg a SATA SSD-nél még az USB 3.2-es külsők is jóval gyorsabbak....

Ezek után azt tanácsolni akárkinek, hogy egy apró belső térfogatú PC-be vegyen egy többször akkora SATA SSD-t, ami tizedolyan lassú, sokukba pedig egyszerűen bele sem fér, miközben majdnem ugyanannyiba kerül, hát nem tudom, miként jellemezzem.

A megoldást rég feltalálták, és alkalmazzák is a MiniPC-kben: hűtőborda. Azért ajánlani egy SATA SSD-t, mert valami hulladék MiniPC-d van, és abból indulsz ki, hogy mindenkinek, szintén megkérdőjelezhető szakmailag.

• azbest

félisten

válasz 5leteseN #1646 üzenetére

Sima böngésző és médiajátszás és hasonlóknál valóban nem különösebben észrevehető a különbség a sata ssd és egy gyorsabb nvme közt. Legalábbis a sebességet tekintve, random és párhuzamos műveleteknél nem tudom van-e hátrány azonos sebességnél.

Volt egy ideig, hogy windows külső nvme ssd keretből, sima usb3.0 módban használtam (500MB/s). Mert a 3.2-es 1GB/s módban mindig beakadt a leállítás. Nagyobb fájlok mozgatásánál vagy tárhelyigényesebb programoknál valsz jobban látszik. Egészen jól ment. Persze azért inkább belső.

Arra tippelnék, hogy valsz olcsóbb pér fillérrel a sata ssd gyártása. És nem is a sebesség miatti terhelés, hanem inkább a melegedés, ami valsz sokkal kisebb a lassabb satáknál (ahogy írtad). Talán ezért tesznek ilyeneket inkább a nagyon kompakt minipécékbe. De azt meséltem t8 plusnál, hogy a gyári satában a hőmérő meg volt hamisítva... amikor nvme-re cseréltem, akkor inkább jobb hűtést is okosítottam hozzá (először hővezető gap padokkal, aztán 3d nyomtatott házzal, amibe befért hűtőborda). Amúgy nvme és nvme közt is elég nagy különbségeket tapasztaltam. A samsungok érintésre sokkal forrónak tűnnek üresjáratban is, míg a kioxia és mikron ssd-k eleve hűvösek voltak terhelés nélkül, de terhelve sem sültek azok közül, mik a kezemben voltak.

Egyébként egész kevés hűtéssel beéri bármelyik, ha picit mozog a levegő.

#1639 szaszlaci
    a polírozás valószínűleg overkill volt :D Ezeknél a kis fogyasztású prociknál sokszor nagyon hevenyészet a hűtés. Voltak olyanok, ahol youtubberek mutatták, nem ért a proci a bordához egyáltalán, hanem csak egy kis ragacs volt közéjük nyomva. Utána volt ahol külön kiemelték, van köztük kis helykitöltő réz lapka :D
    Valsz maga a pasztázás elegendő volt. De amelyik gépen nem problémás, nem érdemes piszkálni. A tiednél láthatóan problémás volt.

Új hozzászólás Aktív témák