Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#21201) SztiviVander válasza azbest (#21200) üzenetére


SztiviVander
őstag

...vagy megmaradt a régi kártyájuk és azt használják tv-ben/beltériben :)

(#21202) SztiviVander válasza Peltár (#21198) üzenetére


SztiviVander
őstag

1. vu+, deeambox, amiko kb ebben a sorrendben
2. wayteq a belepo kategoria. felso resze, amiko meg mondjuk a felso. kategotia alja (mar ha nem a legilcsobbat nezzuk mert abbol. is van ami max kozep kategoria)
3 Nem ertem a kerdest, szabadon foghatokhoz nem kell t2/hevc ergo ahhoz nem vennek semmit mert azt a regi tv-k es regi boxik (pl a wayteq) is tudjak.
4. ezt sajna passzolom, mivel meg tudtam tartani a regi kartyam igy azt hasznalom, nem kellett ci+ modulra valtanom.

(#21203) Peltár válasza azbest (#21200) üzenetére


Peltár
aktív tag

Köszi! Muter T elosztói sima mezei műanyag gagyi, :) Nem RF de ez most mind1
Felvittem anyámnak az antennát Funke ODSC-100 erősítős, a tápegysége szerint 5V 300mA de ezt már beszéltük, egy Monitor TV-t meg egy Wayteq HD95, mind a kettő már behangolva.
Tehát adott most 2db teljesen egyforma antenna. Összedugtam, szemre a másik antennát egy 3m alrrébb levő oszlopra ráraktam, beforgattam bekapcsoltam rögtön lett kép 90-95% jelerősség 81% jelminőség. de van előtte egy fa annak az ágai takarnak, azt rítkitjuk.
Amikor összedugtam bekapcsoltam, akkor a már évek óta működő antenna és a rajta lévő HD95 90% jelerősség mellett a jelminőség leesett 84-ről 71 re majd 60-ra kockásodás lagolás
60% körül meg eldobja a jelet nincs jel. Erre nem gondoltam hogy két tök egyforma antenna
egymástól 3m és lefogják, zavarják egymást, vagy egymás elől veszik el a jelet, hülyén hangzik de ez van. Még úgy sem tökéletes ha az új most felvitt antenna erősítőjét kikapcsolom. Olyan, mintha az antenna tányér önmagában, erősítő bekapcsolása nélkül
csak a rajta lévő gyári 5m koax kábellal zavarná a másik Funke ODSC-100 antennát.
Ilyen előfordulhat, gerjesztik egymást, akár 3m távolságból erősítővel vagy anélkül is tehát az egyik szett TV+box+ antenna erősítő teljesen kikapcsolva, áramtalanítva. Látszatra olyan mintha elszipkáznák egymás elől a jel egy részét, vagy az egészet kioltva, ami igazából nekem 20-30% jel minőség romlásnak 10-15% jel erősség romlásnak tűnik.
Ez nekem nagyon érdekes volt, felért egy pofonnal, mert kint szabadba összedug 3 perc és működik az új rendszer egy simán szemre feldobott antennával ami még állítgatva sem lett
örülök hogy na ez szuper így is kell, belógó ág majd levág antennát igazít egy picit azt kész.
Erre a másik 95%-ban (más a monitor) egyforma rendszerrel kioltják egymást, akár felváltva.
Arra gondoltam hogy az antenna erősítője az elektromos hálózatra valamit kilő és a másik antennát zavarja, de ennél többről kell hogy szó legyen. Nagyon lehangolt a dolog, mert látszik hogy az új antennát szépen össze lehet lőni fent anyuéknál és ha monitor TV-t használom, kihagyom a wayteq HD95-öt és a monitor tunerét használom, azon lehet látni hogy akár 100 jelerősség 90% jelminőség is állítható úgy hogy az ágak gazdagon elé lógnak.
Tehát finoman lassan állítva rá lehet állni a toronyra. Holnap megritkítjuk a tuját ami ágak belógnak azokat eltüntetjük, remélem ez adni fog annyi + kakaót, hogy a már külön, külön a két egyforma rendszernek elég legyen legyen. Szomorúság van. :O :(((

[ Szerkesztve ]

(#21204) garga01 válasza Peltár (#21203) üzenetére


garga01
senior tag

Hali,
ne haragudj de nem olvastam vissza hosszan, milyen házban laktok?
Mert a legjobb megoldás ezek az erősítős dizájncenter antennák helyett egy rendeset feltenni, főleg logpert és azt osztani, vagy erősíteni. De egy jó antenna és rendes osztóval 2-3 felé simán lehet szétosztani. Nem feltétlen kell padlásra rakni! Az ablak mellé/fölé is lehet egy konzolos taróra rakni.
Ezek az erősítők képesek zavarjelet generálni, nem csak a levegőben, hanem a trafó körül/ a 230V-os hálózazon, azért is zavarhatja egyik a másikat.
Ha ilyen vagy ilyen osztód van, vagy el se tudom képzelni milyen a műnyaga, de azokat jó messzire dobd el és vegyél rendes osztót. Koax kábelekre F csatlkozót rakjál és nem lesz kontakt gond, csak a boxba menő végére tegyél "apa" dugót. Habár én oda is F csatlakozót szoktam rakni egy dugós átalakítóval. (ehhez kell egy ilyen toldó is, hogy össze tudd csavarozni)
Jó minőségű osztók: innen a Signal márkájúak, vagy ezek.
Erősítős antenna esetén a legjobb amúgy egy külön táp az antennának, és utána szétosztani a jelet. De erősítőn kersztül is lehet áramot adni az antennának, direkt van olyan osztó, amin van 1 ág, ahonnan mehet a tápfesz az antenna felé. Ez azért is jó, mert a többi irányba visszafelé biztos nem megy feszkó a box(ok) felé. Most hirtelen nem találok ilyet, de így néz ki, jelölve rajta a DC pass/Power pass felirattal, merről mehet a táp neki.
Boxról annyit tudok, hogy Amiko-ból megszámlálhatlant szereltünk már be műholdas vagy mindigtv vételére, sose volt panasz.
Wayteq-ből 2 db volt nálam mikor megjelentek, irtó gagyi volt a szoftvere és maga a hw is. Soros portot se raktak rá, volt egy amin elszállt a firmware, esélytelen volt a nélkül újrahúzni.

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt..... csak más a fogása!

(#21205) Peltár válasza SztiviVander (#21202) üzenetére


Peltár
aktív tag

Szia! Köszönöm szépen a választ.
1.) Majd megnézem őket.
2.) Amiko-ra azt hittem volna hogy olyan wayteq vagy strong körüli, ezért jó hogy kérdezek.
+ örülök neki mert AMIKO választék az van rendesen. Pl HD8265+ lett javasolva ha lenne kártya. Hát van kártya anyukánál szépen a borítékba és mivel előre fizetős versenyző azaz egyben 12 hó, nem hiszem hogy aktív, de regisztrálva sincs mert azt 78 évesen már nem , pláne ha nincs rendes net mert nem akar. Szóval azt majd én.
3.) Előre próbálok gondolkozni. Anyuka a nagy TV-s, de az egész családban 5 Wayteq box van Fater 1, Anyu 3 egyszerre, nekem 1. HD85 , HD95, HD95CX, + a szolga box.
ha hirtelen elhalálozás történik azon boxok között akkor majd jön az hogy milyen box legyen mert a wayteq volt a "kedvenc" Egészen tegnapig (nekem) aztán kezembe került anyuka Select line (profi :N ) 21" monitor+TV porosdó kütyüje, antenna tesztre, előre hangolásra kellett. Wayteq HD 95-höz siker, de mondom megnézem mit tud ez a Select line monitor tunerja, hát ugyan azon az antennán, ugyan ott 30% szebb képet ad minden tekintetben. Cseréltem szemüveget, mert nem hittem hogy ez lehetséges. Na de a többi HD95 sem jobb vagy a 95Ci ebből kiderült hogy ami nekem van azt lecserélem MAJD egy Direkt t2/hevc verzióra ami ha jól rémlik visszafelé kompatibilis és az ideiglenesen nem kódolt adások is láthatóak rajta, illetve ha anyukánál nagy a gáz, felviszem bekötöm, azzal tesztelek.
Ö nála másodlagos, harmadlagos a minőség iránti igény. Én ár teljesítmény párti vagyok.
Ha valamiért elhalálozik a AH Prime és mondjuk a mi hibánk, nem cserélik akkor biztos nem kéne másik hanem a combó Ci vagy Ci+ vagy akár a kártya visszaélesítése ha lehet.és tudjon felvenni az előfizetős alap csomag csatornáiból is. Tehát neki Ci , CI+, vagy kártyás valami kelhet esetleg, kivétel ha a Prime végre tudna felvenni, mert az már jó lenne anyukának.
Nekem elég lenne egy nem felvevős de jobb minőségű t2/hevc mert én nem nézek TV-t utoljára Olimpia. DE tartalékba baj esetére legyen itthon és ha jó 100% 100% antennát tudok venni és beállítani azon legyen már rendes kép. Nekem anyukánál lévő összes eszközön lévő kép nem tetszik. DE ez Javarészt az Ő igénytelensége a műszaki eszközök felé. Nem érdekli,
ha félig szar még az is jó, nem szól ha gond van, vagy ha szól már késő, mostanában telefonos internet gondja volt és láttam az új Prime eszközt, azt sem tudtam mi az gondoltam TV okosító androidos valami. Megnéztem na azt akkor jöttek a panaszok anyuka részéről úgy összességében. Ránéztem a képre mondom ne má ez szar, meg nincs hang itt ott azt kiderültek anyám miket bűvészkedett. A lényeg hogy nincs rendes jelszint és jelminőség és már mondtam nekik hogy antenna, ekkor vettem nekik egyet, most adom a másodikat meg
van egy régi lepke amin elméletileg 3 box is van, nekem van egy még nem tesztelt Yagi azt hét elején tesztelem, ha kell azt is odaadom csak legyen rendes jelszint és jelminőség mindegyik eszközön ez nálam a 90-100% jelszint és a 90-95% körüli jelminőség lenne. Ha ezek megvannak, szakadás nélkül mennek, részemről ennyi, mert ők nem akarnak tovább fejleszteni minőség irányában,nem azért mert nincs rá pénz, hanem mert ez így jó.
Ha nekik jó akkor legyen. Én a Mindig Go ra fogok ránézni milyen, csak kíváncsiságból, muternak el tudjam mondani, meg tudjam mutatni. Ha egyszer megint nagyon akarok TV-t nézni akkor a Voda TV a Voda internetem mellé. De mindig ragaszkodni fogok a főldfelszini
digitálishoz is mint tartalék, meg mert régi szép idők. TV tuner kártya, digitalizáló, USB asus pen ALCOR stb. Wayteq HD95 csak a Forma 1 miatt még az RTL Full HD-n ment. Már azt sem nézem, de a technika ez irányú + fejlődése, nyügglődése, visszafejlődése érdekel, meg analóg
műholdas ASTRA 1, 2 110cm tányér azok is voltak. Most "csak" Net.

(#21206) Peltár válasza garga01 (#21204) üzenetére


Peltár
aktív tag

Köszönöm szépen! Mindent át fogok nézni!!!!
Lefotózom az antennát ami nekem van kültéri azt megmondod hogy a Logpert-hez képest milyen, az ára remek egyet ha veszek és nem jó az belefér, ha igen és jobb hozzánk mint jelenleg a Funke ODSC-100 , akkor ha lesz pénzem veszek nekik hármat két ablak mellé és egy a tetőre a Funke ODSC-100 második átkerült az ablak mellé távolabb és árnyékolva a másiktól de ha a 220V-ra zavar rá az gáz, azzal nem tudok mit kezdeni holnap hirtelen.
Kertes ház, völgyben, szülők kicsit feljebb 150m adó Hármashatár hegy, ORFK torony, tőlünk 4.5km a hegy felénk takarja, mögötte majd egy vonalban a Széchenyi torony.12km. Úgy van ahogy mondod, csak szülők nem akarnak rá költeni mert 78 évesek, meg mert csak, meg csessze meg a rendszer direkt biztosan őket szopatják. Fater érti félig, amit elmondok hogy mit miért
muter egyenesen meg akar győzni hogy ez így szarul a jó és tökéletes, ha picit nem jó a kép az nem baj. (Értsd : szakadozik, kockás, nincs jel, homályos) Én vettem nekik az első Funke ODSC-100 az jó volt eddig kültéri, erősítős. Csak a konyhába egyedüli boxra.
Átállásig nem volt gond+ egy két fa megnőtt az gond, főleg a szomszédban. A saját Funke ODSC-100 ablak mögül a torony felé néz az régen RTL F1 full HD jó volt azóta azt sem nézem,
1 készülék 1 antenna ha kirakom a tetőre 100% 100% csak macerás a tájolás, de ha egyszer megvan onnan jó. Na ezt az antennát adtam oda a másik mellé, mert ne legyen 3 box gagyi osztókkal, 1 régi lepke antennára kötve, nem is tudom hogy de hogy nem RF az biztos.
Erre ma mint olvastad is beszoptam vele. Van egy régi Yagi is szerintem az azt is megnézem azt is odaadom tesztelés után. így lesz 4 antenna. Ha jó, jó , ha nem akkor vagy megveszik amit TI és utána én tanácsolok, +én mindent megcsinálok. Vagy ha nem várnak arra amíg lesz feles pénzem és megint veszek nekik valami szuper 100% antennát ami a fél falunak elég. Vagy a Covid közbe nem szól. Egyébként ők vannak rágyógyúlva a TV-re, főleg muter.
Egy harc megyőzni pláne TV-s dolgokban Ö tud felvenni, az új boxot be tudta üzemelni =
Ő ért hozzá, fater meg közben ordibál hogy a természetfilm meg akadozik kimarad.

"Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt..... csak más a fogása!" Akartam már írni, a fogása ugyan az, csak az elengedése más. Saját tapasztalat
220-380. :K :B

[ Szerkesztve ]

(#21207) brazos válasza Peltár (#21206) üzenetére


brazos
senior tag

Több erősítős antenna helyett inkább egy jó nyereségű, irányított antennát kéne használnod, és ha annak a jele kevés, akkor egy darab központi erősítő egységet kéne bevetni, aminek több, külön erősíthető kimenete van, az eltérő érzékenységű boxokhoz. Egy példa:
EKSELANS AA412L 4 KIMENETES ANTENNA ERŐSÍTŐ
https://bolt.sat.hu/foldi-tv-es-radio-vetel-316/antenna_erositok/ekselans-aa412l-4-kimenetes-antennaerosito-3000

[ Szerkesztve ]

(#21208) Peltár válasza brazos (#21207) üzenetére


Peltár
aktív tag

Köszönöm szépen az ötletet!
Ezt úgy kéne értsem hogy egy jó antenna adott nyeresége ha nem elég mert 4 box van rákötve akkor a dobozka bemenetére kötött antenna jel erősítve jön ki 4 csatlakozón?
"aminek több, külön erősíthető kimenete van, az eltérő érzékenységű boxokhoz."
Ezt a sort nem értem. Ha erősítős a ekselans-aa412l-4-kimenetes-antennaerosito-3000
akkor még a külön erősíthető a már így is erősített jel?, eltérő érzékenység mit akar jelenteni.
Honnan tudom hogy milyen box pl Wayteq 2db HD95 , 2db HD95Ci , 1db AH prime saját box ami van. Azért a kérdés mert eddig nekem a saját rendszer mindig 1 antenna és 1 box-ból állt, ez nem az én rendszerem hanem anyukáé, 1 erősítős antenna ami eddig az átállásig jól működött. A gond az, hogy van a egy tető régi analóg adásokhoz vett lepke antenna amire 3 db box van kötve a harmadikon már csak 85% 85% az érték úgy hogy az összes eszköz fel van fűzve az antennára készenléti módban kettő és az említett harmadik bekapcsolva a fenti jelekkel kb 15m Coax kábelen jön a jel. Az én második erősítős antennám azt nem használom azért adnám oda ha jól működne a kettő tök egyforma antenna és box egyűtt. A közös a 220volt hálózat. + van egy feltételezhetően yagi 10-11 elemes lepkével a végén 100 -110cm darab ez nem erősítős. Ezt is odaadom ha tudják használni. Ha ez jobb mint a másik erősítös antenna akkor marad ez ott ha ez nem zavarja a másik kettőt. Ha jól működnek de gyenge a jel akkor kelhet az általad javasolt erősítős megoldás. Most folynak majd a tesztelések, antenna elé belógó ágak ma lettek kivágva , megnyesve, majd kiderül mi az ábra.
Mindenesetre ma csak az derült ki hogy egy régi antenna 3 box , azt nem is láttam MÉG ha egyszerre megy mind a három akkor mekkora a jelveszteség jelminőség.

(#21209) Peltár


Peltár
aktív tag

Másnál is szeretik az egerek az RG-6U coax kábelt? Vagy csak nálam fordult elő hogy a réz árnyékolást is elrágták 1m szakaszon több helyen is pont a fészek közelében. Nem most történt csak, most derült ki. A két egér már rég halott, a kábel sem volt már használatban.
Illetve más rágcsáló is lehetett menyét, nyest, görény stb. Ezek ezt szeretik. :Y

(#21210) Peltár


Peltár
aktív tag

Sziasztok, gondolom már hiányoztam! Hírek. Anyukánál megoldottam mindent,
Funke ODSC-100 erősítős antennánál a második a rendszerben mint írtam zavarták egymást
Kivettem a gyárilag adott tápfeladót és az antennát most az AH Prime készülékre raktam, antenna táperősítőt bekapcsoltam és láss csodát , működik. A 47 jelminőség felment 89-re
a jelerősség 90-re. Mind ez ingyen , illetve kellett venni RG6U fekete kábelt betoldani a rendszerbe, RF csatlakozók segítségével, így ki tudtam hagyni egy T elosztót ami gagyi volt, egy 1m coax kábelt, és nem kellett a padlásról jövő fő vezetéket egy videóba is bedugni, az antenna jelet onnan leszedni, a toldás is RF csavaros (kézi csati) + a faágak is ritkítva lettek, így is lett + nyereség. Tehát ez rendben.
------------------------
Kérdés: Van egy régi 12dB Yagi Inglar TV-4543 szélessávú UHF antennám aminek a házikójában az antenna szimetrízáló elhalálozott. 21-69csatorna 470 - 862 MHz.
Találtam ilyet, ahol javasoltátok: [link]
Az antennám: [kép]
Na én kihagytam ezt a szimetrízálót ami gondolom nem egészséges bár a vétel jó lett, 12-23dB 90 jelminőség, 90jelerősség, csak úgy kézből egy tesztelés erejéig.
Azt olvastam hogy mit is csinál miért van beszerelve gyárilag, meg hogy le lehet cserélni erősítősre, 400ft, 1500ft. NA DE az érdekelne ha nem teszek be ilyet, tehát kihagyom milyen
kárt hibát, jelveszteséget , akármi problémát okozhat. Fogalmam nincs. :U
Nem tudom hogy ezen az antennán is van e 300-as impedencia amit át kell 75-re alakítani.
Tartalék antennának ennyi ráfordítást megérne szerintem. Na meg nekem most semmilyen
a völgyben használható antennám. Van négy beltéri a családban, ami a városban szuper lehetne de itt nem ér szart se.

[ Szerkesztve ]

(#21211) brazos válasza Peltár (#21210) üzenetére


brazos
senior tag

A szimmetrikus elemekből felépített antenna koax-hoz való illesztése okán kell az a szimmetrizáló, ami valójában 300 ohm-ról illeszt egy 50-75 ohm koax kábelhez. Annak az antennának az impedanciája 300 Ohm körül van, ezért kell az illesztő a koax-hoz, amit amúgy egyszerűen pár perc alatt lehet csinálni az adott 75 Ohm-os koaxból.
Elvi megoldás leírása itt:
https://www.onetransistor.eu/2018/04/transmission-line-baluns-for-vhf-and-uhf.html

[ Szerkesztve ]

(#21212) brazos válasza brazos (#21211) üzenetére


brazos
senior tag

(#21213) pjen válasza Peltár (#21210) üzenetére


pjen
félisten

Szerintem vegyél egy balunt antenna boltban, abban a kötést is meg tudod oldani vízmentesen.

(#21214) Doky586 válasza Peltár (#21210) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"az antenna szimetrízáló elhalálozot"
Ezt hogy sikerült összehozni..? :F

A koaxos módszer nagyon frekvencia függő. :((
Nem fogja át a teljes sávot. Nem értem az a mutatott 320Ft-os kis egységet miért megterhelő berakni?

(#21215) brazos válasza Doky586 (#21214) üzenetére


brazos
senior tag

Olcsó eszköz ez is: [link]

(#21216) Doky586 válasza brazos (#21215) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ilyen hosszú kanócokat nem javasolnék UHF-re.

(#21217) brazos válasza Doky586 (#21216) üzenetére


brazos
senior tag

Az egy dolog, ettől még mások simán használják jó eredménnyel.
De igazad van, én sem értem, hogy miért nem ezt használja, hiszen ennek eleve megvan ott a helye az antennáján.

(#21218) SztiviVander válasza brazos (#21215) üzenetére


SztiviVander
őstag

Olcso volt, mig ali nem rakta ra automatikusan a 27% afat, a magyarfo$ta meg nem kerne alaphangon 400ft vamkezelesi dijat...

(#21219) Peltár válasza brazos (#21217) üzenetére


Peltár
aktív tag

Srácok köszi! Brazos 3 napja írtam már levelet a boltnak, mindent elküldtem ami nekik a válaszadáshoz kellhet, csak nem válaszoltak. Ezt C0002 néztem ki mint látható, csak rákérdeztem a boltnál is + erősítőre amit ennek a helyére tudok betenni. pl LNA-101. + táp.
Természetesen elolvastam mire való, ez alap, pláne itt a fórumon.
---------------

Nagyon fontos lenne!!! Légyszi azt mondjátok meg mi történik ha ez a szimmetrizáló kimarad és direktbe van bekötve a 75 Ohm coax. pl szarabb jel, magas zajszint, vagy tönkreteszi a beltérit vagy a TV-t? Erre nem találtam infót.
---------------
Doky586 szerintem kb van 20 éves az antenna a fém alkatrészek elrozsdásodtak szétestek.
a nyáklap maga eloxidálódott. 300ft veszek másikat ez a minimum, nem élesztgetem a régit.
Az antennát megtartom tartaléknak, sajnálom kidobni meg miért is ha jó. + kaphat erősítőt + tápot azt hajrá. Ez saját nem anyáméké. Itt én döntök. Mondjuk gagyi a ház és a panel is. [kép] [kép] [kép] ez okozta a vesztét. Sajnálták a rozsdamentes alkatrészeket, de ha 300ft.
akkor nem is érdekes. 10 évente lecseréli az ember.
Ja és nem megterhelő, se anyagilag, se erkölcsileg, se tudásilag. Égne magam előtt a pofámon a bőr ha egy ilyet nem tudnék megoldani. Nem is érdemelném meg hogy TV-t nézzek ha majd esetleg akarnék.
----------------------------------------

[ Szerkesztve ]

(#21220) Jester01 válasza Peltár (#21219) üzenetére


Jester01
veterán

Passzív vevőantenna esetén elvileg csak rosszabb lesz a jel.

Jester

(#21221) Peltár válasza Jester01 (#21220) üzenetére


Peltár
aktív tag

Köszi! Mindent találtam róla, csak azt nem, mi van ha nincs egyáltalán bekötve.
Na ez teljesen passzív, az antenna szimmetrizálója is faék egyszerű csak UHF feliratot találtam rajta. Az antenna 12-13dB amit állítólag tud. De még így mostani állapotban is elég jó a többi szutyokhoz képest ami szobaink van. Szar helyen lakunk.
Mindenképpen veszek egyet vagy kettőt amit brazos is berakott, csak gondoltam a bolt megmondja melyik jó nekem a négy közül ami nekik van, mert nem értek hozzá. Csak azt láttam amikor ellenőriztem, hogy nem csak egy sima átkötő a nyáklap, a réz "mag" felé is vezetve van az árnyékolásból egy vékonyabb szál a nyákon, ebből gondoltam hogy nem lehet mind1 mit veszek. Az "antenna téma" komolyabb, mint aminek elsőre látszik, erre már sajnos
régen rájöttem. Vagy itt kérsz tanácsot, vagy a bolt ad tanácsot, mert különben ha szar helyen laksz egy halom pénzt el lehet költeni antenna "próbálgatásra" azt én meg már nagyon rühellem.

(#21222) garga01 válasza Peltár (#21221) üzenetére


garga01
senior tag

Néhány észrevétel, de TLDR röviden összefoglalva: Legjobban azzal járnál, ha hínál a környékből egy tv/antenna szerelőt, aki rendesen kiépítené a hálózatot és felrakna egy tetőnatennát. Amit csinálsz az csak foltozgatás, de előbb-utóbb újra gond vagy hiba lesz. Ne haragudj, de amiket írsz, az jött le, hogy nem igazán értesz hozzá.

A kábelezésről se írtál, mikori, miylen állaptú de célszerű lenne minimum 2 vagy 3-szoros árnyékolásúra cserélni. Sz.r kábelen rengeteg jel elveszik, aztán lehet erősteni világnak, csak az erősítő a zavart is felerősítni, nemcsak a hasznos jelet.

Néhány dolgot kiemelnék:
"illetve kellett venni RG6U fekete kábelt betoldani a rendszerbe, RF csatlakozók segítségével"
Na ezt nem keleltt volna, midnen toldás csak ront a jelen. Egybe cseréld box és osztó/antenna között a kábelt, egy darabból legyen.

"RF csavaros (kézi csati)"
F csatlakozó a neve. A sima dugó/hüvely meg koax csatlakozó.

" a padlásról jövő fő vezetéket egy videóba is bedugni, az antenna jelet onnan leszedni"
Videó? Minek volt átveztve egy videón a koax, mikor analóg adás évek óta nincs? Semmi érteme, ez is csak újabb jelcsökkentő és hibaforrás :F

"Muter T elosztói sima mezei műanyag gagyi, :) Nem RF de ez most mind1"
Az RF radio frequency-t jelent. Minden antenna elosztó RF-es. Maximum az egyik F csatlakozós (menetes, csavaros), a másik meg koax(dugós) csatlakozós. Persze a műanyag házasok általában irtó gagyik.

Összefoglalva mit kellene csinálni:
Írtad, hogy van egy Yagi Inglar TV-4543 antennád, ez egy jó antenna. Ebbe kell egy szimmetrizáló vagy erősítős szimmetrizáló. Ezt kirakod a tetőre árbócra, vagy falra fali konzolra, esetleg padláson marad (ha ott elég jel lesz). Telefon irányítűvel beállítod rendesen az adó irányába. Az antennától egy kábelt bevesztesz még a padláson egy rendes osztóba. Onnan pedig direktbe minden boxhoz kábelt, max amelyik szobába írtad, hogy 2 van ott a boxok előtt elosztod egy 2-es osztóval.
Ha pedig kell erősítő is az antennához, akkor egy erősítő paneles szimmetrizáló az antennába, egy erősítőhöz való DC/Power pass-os osztó és egy rendes tápfeladó adapter kell.

A régi lepke antenna is jó lehet amúgy, szintén megfelelő szimmetrizáló/erősítő panellel, de ha leőke vs a fenti antenna, akkor inkább az a Yagi, ha tényleg ilyen.

[ Szerkesztve ]

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt..... csak más a fogása!

(#21223) brazos válasza garga01 (#21222) üzenetére


brazos
senior tag

... Minek volt átveztve egy videón a koax, mikor analóg adás évek óta nincs? ...
De van értelme, ugyanis az a Panasonic videó, amit a kérdező mamája használ, eleve tartalmaz dvb-t tunert, és azon a videón a saját tuneréről vesz fel, amit a tuner fogni képes.(ingyenes adók műsorát)
És ezt a lehetőséget a mama nem fogja elengedni, az már más kérdés, hogy az antennától lejövő vezetéket más módon kellett volna szétosztani a vételi helyek közt.(nem úgy, ahogy leírta a jelenlegi állapotot) Amúgy van a kérdezőnek antennaszerelő ismerőse, már majdnem családtag, -ő írta- hiszen annyiszor volt már náluk, talán azzal kéne előbb konzultálnia)

[ Szerkesztve ]

(#21224) garga01 válasza brazos (#21223) üzenetére


garga01
senior tag

Az a baj, a gyerek elveszett a sok bába között. Én amit kihámoztam, hogy van Mindigtv szolga box és több Wayteq saját box, de korábban nem volt szó dvb-t tuneres videóról. Típust végképp nem találtam most visszaolvasva hirtelen.

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt..... csak más a fogása!

(#21225) brazos válasza garga01 (#21224) üzenetére


brazos
senior tag

Valszeg igazad van, mert ebben a háború és békével vetekedő hosszúságú beszélgetésben az egyik reagáló társunk említette meg azt a Panasonic videót: PANASONIC DMR-EX84, egy más felvetés kapcsán, én meg rosszul emlékeztem ki is volt, és már keveredtek a dolgok, mindegy, a lényeg akkor is az, amit írtunk, nem jó a bejövő antennajel elosztása jelenleg a kérdezőnél, azt élből javítani kéne neki, vagy a már szinte családtaggá vált szerelőjének.

[ Szerkesztve ]

(#21226) garga01 válasza brazos (#21225) üzenetére


garga01
senior tag

Ez egy DVD-felvevő, a videó alatt én egy VHS felvevőt gondoltam. Kicsit pontosabb megnevezések sokat segítenének az ilyen félreértést elkerülni.
Habár az eredeit kérdezőnél ez alapján bármi lehet még ott a láncba kötve :D

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt..... csak más a fogása!

(#21227) ivcsi86


ivcsi86
tag

Sziasztok!
Szeretném használni a SpílerTVextra alkalmazást, de kér MindigTvGo-hoz kapott Spíler aktiváló kódot (8jegyű)
Ha valaki ezt nem használja és elkunyizhatnám tőle priviben, azt utolérné a hálám valamilyen formában :R

(#21228) Jester01 válasza ivcsi86 (#21227) üzenetére


Jester01
veterán

Hűha azmiaz? Valamelyik számlában küldhették csak nem vettem észre? :F

Jester

(#21229) ivcsi86 válasza Jester01 (#21228) üzenetére


ivcsi86
tag

Nem tudom. Nem vagyok mindig-es, azért kunyiztam :-D

(#21230) Peltár válasza garga01 (#21222) üzenetére


Peltár
aktív tag

Garg01 - Brazos ;) :R :C

Ha kimarad az antenna szimmetrizáló az tényleg csak gyengébb jelet eredményez, kárt nem okoz??

Hepiend!!
Az igaz hogy sokat írtam , de ha keveset néha az is baj, elolvasni kb öt perc, leírni sokkal több.
Érteni valóban nem értek hozzá azé jöttem kérdezni. Amiket leírtatok tök szuper érthető is.!
Viszont remélhetőleg nektek nincs 78 éves anyukátok aki 4 beltérit használ 4 monitor-TV-t
egyszerre két helyen vesz fel a harmadikat nézi = ha ő fel tud venni, saját állítása szerint ügyesebb mint a nők 90%-a = ért hozzá, mert van kép. Az hogy a kép olyan, hogy Ti is 2 nap után felkötnétek magatokat egyrészt a minőség, másrészt anyám miatt az más kérdés. :Y
Az alapelvet, hogy mit hogyan kéne, ha lenne rá pénz és le lehetne állítani a rendszert 1-2 napra azt tudtam, hogy ezeket konkrétan technikailag milyen eszközökből kéne (márka, típus stb azt nem. Szakszavakat sem.) Gyakorlatilag egy aknamezőn kellene rendet rakni amit anyám nem enged, mert jó ez így működik (nem jó mert ezer sebből vérzik) egy felvétel sem maradhat ki. A padlásra, tetőre a lepke antennához nem mehetek, át nem köthetek új kábelre,
osztót nem rakhatok be a padlásra a nem is tudom milyen helyett stb. A gond az, hogy analóg rendszer volt kiépítve, 1 lepke antenna, 1 szalag antenna. Ezekhez:
3db analóg tv
2db VHS kazettás magnó (ezeken menet a felvétel akkor még a szabadon fogható.)
2db sima DVD lejátszó ezeknek üzemelni kell a lejátszás miatt, felvenni már nem vesz fel vele
aztán jött a MindigTV alap csomag majdnem mindig beltérivel együtt megvéve.
1+1db Wayteq 95CX, ezeken lett felvéve a kódolt alapcsomag
1db Funke ODSC-100 DVB-T antenna mert a konyhában már kevés lett a jel a bekerült
Wayteq-95-nek.
1+2db Wayteq 95
ezeken lett felvéve a kódolatlan alapcsomag
3db Samsung monitor egy vagy kettő monitor+TV +
2db Selectline monitor TV (egy van használva.)
1db MindigTV Prime DTT-0901_DVB-T2 HEVC mert az összes többi csak DVB-T képes.
A bajok itt és az átállással áthangolásokkal kezdődtek. Kevés lett a Prime-nak a jel
kevés lett az ingyenes adások felvételéhez a jel. Ez nekem 1 évvel a Prime használata után
derült ki. Én nem itt lakom és nem nézek TV-t
Fateromtól kikerült a szalag antenna, de bekerült az egyik Wayteq 95CX az ingyenes adókat nézni (előtte műholdas rendszert nézett
amíg le nem kódolták az ASTRA műholdas adásokat.
Azaz 1 erősítő nélküli régi lepke antenna + 1 Funke ODSC-100 DVB-T antenna kevés lett 2 eszköznek a felvételhez, 1 eszköznek a folyamatos nézéshez. Vagy 2 eszköz folyamatos nézése 1 eszköz felvétele melett.
Én 10 éve nem nézek TV-t vagy ha néztem az csak az F1 volt amíg Sumi el nem ment síelni és balesetet nem szenvedett, + Olimpia most 2021 pár szám online Interneten keresztül.
--------------
Mit tettem:
Megnéztem a Prime készüléket láttam hogy nem a legjobb darab.
Minden készüléken néztem jelerősséget és jelminőséget.
Megkérdeztem anyámat hogy most mik a TV-s szokásai. (Nem tud felvenni a Prim-on)
Megérkeztem ide, visszaolvastam 1.5 évet addig amíg a Prime bevezetésre nem került és az
A, B,C ,D, E Mux-ok átvariálásra nem kerültek.
Kértem jó sok tanácsot, írtam jó sok "marhaságot"
Jelentettem anyáméknak hogy áthangoltak csatornákat, megcserélték a MUX-okat
= gyenge most már ide az antenna jelerősség.
1.) Elmondtam hogy ide kell: + 1 antenna, ami nekem van mert nem használom,
2.) Kell egy db nagy nyereségű antenna + erősítő , normális elosztó, új kábelezés.
Ezt leszavazták 10 másodperc alatt.
3.) Felhoztam a Funke ODSC-100 DVB-T antennámat bekötöttem, bezavarta a másikat
amit írtam is. Ez mint lehetőség nem is jutott eszembe hogy 2db 10.000 ft-os antenna
3-5 m távolságból zavarhatná egymást.
4.)
B-terv lekerül a tetőmről a régi 12dB Yagi Inglar TV-4543 széles sávú UHF antennám
felkerül a zavaró Funke ODSC-100 DVB-T antenna helyére vagy tetőre, de mint kiderült ennek az az izé (antenna szimmetrizáló ) a belsejében szétrohadt. Na Jó derítsük ki lehet ezt cserélni, mi az antenna típusa ha megkérdezik, a 7-féle megoldás közül nekem melyik a jó.
Amíg okosodtam és vártam a válaszokat eszembe jutott hogy mi lenne ha próba képen kiszedném az egyik funke tápfeladót, átkötném a Prime ba a Funke antennát és a tápot meg a Prime adná. És ez lett a működő jó, ingyenes, de nem szép megoldás. 3 antenna van most a házon. Mondjuk 5db funke is jobban mutat mint egy lepke vagy egy Yagi.
5.) Faterommal kemény harcot folytatva megrítkítottuk a fákat is, az antennák előtt.
Tehát a szülőknél most jobb a helyzet a Prime 41-47 jelerőssége felment 80-89-re a jelminőség 100.
--------------------------------------------
Nekem maradt viszont egy antennám, (12dB Yagi Inglar TV-4543 széles sávú UHF)
ami elég jó tartaléknak ha teszek bele egy antenna szimmetrizálót Badmor BAD*16Z, vagy
erősítős verziót LNA-101, LNA-169, vagy LNA-177 + táp, vagy veszek valamilyen szélles sávú állítható antenna erősítőt saját táposat PL Amiko, de akkor is kell a Badmor BAD*16Z.
+ háromszoros árnyékolású, kültéri réz árnyékolású RG6U méterben is kapható kábel.
Itt tartok most, de ez már részletkérdés anyámnál lévő aknamezőhöz képest.

Ja az TV szerelő majdnem családtag, koránál fogva már esélytelen.
Más, meg akit egyáltalán beengednének anyámék olyan nem létezik.
Azt mondták különben is, hogy optimisták és remélik az ő életük alatt, ami hátravan az alatt nem romlik el, nem kell költeni, mert jó volt eddig is amíg Antenna Hungária nem variált. 78 évesek, nekem belefér még ha 12 évente szívnom kell a TV-nézési szokásaik okán, ha vált az AH.
-------------------------
Több regényt nem tervezek....csak ha igény lenne rá.. :DDD

(#21231) garga01 válasza Peltár (#21230) üzenetére


garga01
senior tag

"2.) Kell egy db nagy nyereségű antenna + erősítő , normális elosztó, új kábelezés.
Ezt leszavazták 10 másodperc alatt."
Na így már értem, miért nem megy egy szerlő se megcsinálni. És itt nem feltétlen a korral jár ez a hozzállás, sok helyen voltam már antennát szerelni, aki ilyen okoskodó és szereti megmondani mit hogy kell/kéne, oda "sajnos" nem szoktunk eljutni, vagy ha ottvagyunk, egyszer megcsináljuk de ha később valamit akar, el nem megyünk.

Ezt a mondtadodat viszont muszály kijavítnom, mert így önmagában hülyeség:
"amíg le nem kódolták az ASTRA műholdas adásokat."
- Most vagy az analóg időkről beszél faterod, még '89 környékéről, amikor a Sky adókat Videocrypttel kódoláták (de ezután is ovlt egy rakás ingyenes adó), vagy a 2012-es analóg lekapcsolásról, de attól még van regeteg (kb. 600) ingyenes, de digitális adó az Astra1-en.

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt..... csak más a fogása!

(#21232) Peltár válasza garga01 (#21231) üzenetére


Peltár
aktív tag

Fater lehet hogy is-is, azaz amikor még az elején kezdett parabolázni minden csatorna kódolatlanul jött amit szeretett, ez biztos 89 környéke aztán kezdték el kódolni az előtte ingyenes csatornákat a Videocryptel. (amiket Ő szeretett) időnként szólt hogy na már ez sem jön be. Néha hangolgatott hogy átrakták e valahova máshova esetleg. Beltérit meg soha nem is cserélt egy Strong beltérije volt, ami lehet megvan még mert a 100-as antenna még a tetőn van, de ha ott is átállás volt, és miért ne lett volna, akkor azért is felejtős. A Mindig TV megjelenése óta meg a konyha lett a főhadiszállás, reggeli ebéd, vacsora közben nézi.
Esetleg reggel a szobájában is, de este nem, mert ha nézné is rögtön elalszik azt ki kell kapcsolni helyette.
-------------
A Parabolát szerelő srác tette fel, állította be még annó, azt nem vállalta be fater.
Nekem is volt 110 antennával ugyan ez, hamarabb ment tönkre. Na addig voltam képben.
nagyjából. Mivel falún élünk, állatokat is mindig tartott fater, jobban érdekelte az, mint a technika az állatok miatt idő sem maradt. Anyám meg mindig félt minden elektromostól
nehogy elrontsa (persze okosnak okos) a technika iránti kedvelésben, mentalitásban
náluk az 1980-2000-es évek van még, ott leragadtak nem bírták követni és nem is érdekelte őket annyira, pláne fatert mert őt az állatok, kert, autó, természet. Az SMS-t sem tudja megnézni a 20 éves telefonján, de ha gond van szól, ő nem "okos" mint anyám :D

Anyám tegnap vette észre hogy ki lett cserélve az egyik monitor nagyobbra és 1 hét után is tud mind a két TV-jén egyszerre adást nézni és vagy felvenni, a másikat nézni, na mert nem volt így amíg a második Funke ODSC-100 DVB-T be nem lett rakva és a Prime leválasztva külön erre. Szóval náluk most zajlik az ipari forradalom. Anyám olyan mint Kelly Hőseiből Csodabogár amikor eromlik a Sherman és Kelly szól neki hogy javítsa meg. "Én nem értek hozzá, én csak vezetem"

(#21233) garga01 válasza Peltár (#21232) üzenetére


garga01
senior tag

" ott is átállás volt, és miért ne lett volna"
Ez kicsit frucsán hangzik. Az Astrán '89-ben kezdték meg az analóg adást, de már korábban is voltak más műholdak analóg adókkal, de ezzel lett ismert a műholdas tv. Az első digitális (DVB-S mpeg2) adások '96 körül indultak, mára már a DVB-S2 mpeg4 és hevc lett a szabvány ott is. 2012-ben, az analóg lekapcsolása több évnyi eltolás után történt meg, gyakorlatilag volt idő felkészülni venni. 1 analóg tv 1 teljes frekvenciát elfoglalt (SD felbontásban), most 1 frekvencián tud jönni 5-6 HD adó jó minőségben, vagy több 4K adó is, akár kódolatlanul.
De ez már nagyon off itt. Röviden, "aki lemarad, kimarad"
Persze már nincs olyan kódolatlan kínálat, mint régen, de így is egy több fejes, vagy forgatós antennával elég kínálat rakható össze, persze nyelvtudás kell hozzá. Aki meg akár 1-1 vagy több sport iránt is érdeklődik, rengeteg átjátszást lehet befogni akár kommentátor nélkül és fullHD-ben.

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt..... csak más a fogása!

(#21234) gregory91 válasza Peltár (#21230) üzenetére


gregory91
senior tag

Például az Eurosport eins (s a CNN europe)továbbra is fogható SD-ben német nyelven, de azóta lett Sport1 Deutchland is szintén kódolatlanul.

[ Szerkesztve ]

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#21235) bul07


bul07
nagyúr

( ͡° ͜ʖ ͡°) Samsung Galaxy A52S / Samsung UE48H6400 / Touran 1.9PDTDI 90LE (2005)(BRU) ( ͡° ͜ʖ ͡°) ---->"A nők pedig olyanok, mint a parkolóhelyek. A jobbak mind foglaltak, a maradék meg vagy rokkant, vagy fizetős..." - By:elfelejtette

(#21236) orso0355 válasza Peltár (#21232) üzenetére


orso0355
őstag

Engem az érdekel, hogy ha őket nem zavarta az egész fura rendszer, akkor téged miért? 😃 csinálják, ahogy szeretik.
(De lehet, hogy valahol kimaradt az az infó, hogy szóltak, hogy csináld meg, akkor bocs :DD)

(#21237) brazos válasza orso0355 (#21236) üzenetére


brazos
senior tag

Szóltak...
... Na ekkor kezdte mondani hogy ezt küldték és felvenni sem tud. ....

Csak egy oldalt kéne visszaolvasnod, és értelmezni az ott leírtakat, de úgy tűnik, ez nem megy neked sem.

[ Szerkesztve ]

(#21238) orso0355 válasza brazos (#21237) üzenetére


orso0355
őstag

Az egész szösszenetet végigolvastam, folyamatosan követtem. Oda is írtam a kommentembe, hogy elnézést kérek, ha elkerülte a figyelmem. Bocs, hogy nem jegyeztem meg a Háború és békét.
(A szövegértelmezés ezek szerint mindkettőnknek gond 😃)

[ Szerkesztve ]

(#21239) brazos válasza orso0355 (#21238) üzenetére


brazos
senior tag

Ha annyira menne a szövegértelmezés, -mint ahogy nem- akkor már a 21236-os beírásodra sem lett volna egyáltalán semmi szükség.

(#21240) Peltár válasza orso0355 (#21238) üzenetére


Peltár
aktív tag

Igen sokat írtam, de igaz hogy nem egy Alexandre Dumas teljes, meg nem is annyira érdekfeszítő. Ahogy "Brazos" is írta szóltak, csak a maguk módján, meg nem időben.
De már sikeresen megoldva. Mindenki örül.Remélhetőleg kitart náluk egy ideig. ;)

(#21241) Peltár


Peltár
aktív tag

Szakmai Elméleti kérdés, és lehet hogy baromság, csak eszembe jutott és nem hagy nyugodni a kérdés. Tehát ha valaki messze lakik az adótól van szuper erősítő nélküli antennája, de az önmagában kevés, több antennának a nyereségét (jelerősségét és a jelminőséget) nem lehet valahogy összeadni valami közösítővel? Tehát nem jelerősítőt használni, hanem több antennát összefűzni, mint a napelem táblákat. :U :R

(#21242) Doky586 válasza Peltár (#21241) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

[link] 4db 300 ohmos Yagi-t könnyű összekötni egy koaxra.. (ámbár szimmetrizálni is kell pluszban)

(#21243) Peltár válasza Doky586 (#21242) üzenetére


Peltár
aktív tag

Köszi! :R Akkor ezek szerint létezik a dolog, olvasom.

(#21244) Slade92


Slade92
aktív tag

Hello
Olyan problémám lenne hogy az új Philips 43PFS5525/12 Full HD Led TV -t rákötöm koax kábellel a kábel TV-t (DIGI) a kép folyamatosan szétesik és a hang is szaggat, viszont ha rákötök egy régi hagyományis kis TV-t ott simán megy!
Mi lehet a probléma?

(#21245) garga01 válasza Slade92 (#21244) üzenetére


garga01
senior tag

Rossz topikban vagy, itt érdekledőj. Ebben a topikban az antennás Mindigtv-ről van szó.
Elsőnek a topik összefgolalót olvasd át, csatlakozókat, elosztókat ellenőrizd. Vagy túl erős, vagy túl gyenge jel (inkább az utóbbira tippelek). Az analóg kevésbé érzékeny a jel problémákra, mint a digitális.

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt..... csak más a fogása!

(#21246) gabo89


gabo89
senior tag

Sziasztok!

Egy barkácsolt biquad antennával veszem a Széchenyi-hegyről az igyenes adást. 8-cas osztóval van szétosztva. Eddig minden jól működött, de pár nap óta a B multiplex rossz minőségben jön, az én tévémen néha bekockázik, a legtávolabbi TV-n pedig egyáltalán nincs jel. Az A multiplex "fullos" ott is. Mi lehet a baj?

indul a sörös aludni

(#21247) Doky586 válasza gabo89 (#21246) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Két lehetőség van:
- vagy megvárod a tavaszt amikor jön a jó idő és a jobb terjedés, majd akkor újra megjavul
- vagy lecseréled a 8-as osztót mondjuk egy 2-esre.. :K

(#21248) gabo89 válasza Doky586 (#21247) üzenetére


gabo89
senior tag

Igazából már sejtem mi lehet a baj. Múltkor az osztót levettem meg vissza, szerintem a csatlakozóknál lehet a baj. Holnap ellenőrzöm.

indul a sörös aludni

(#21249) V.Stryker


V.Stryker
nagyúr

Sziasztok.

Hol érdemes olcsón keresni 8lyen előre fél évre feltöltött conax kártyát?

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#21250) RudY


RudY
addikt

Drótot vág az Antenna Hungária

A felek megállapodásának köszönhetően a legnépszerűbb streaming szolgáltatók mellett mostantól a mindigTV GO alkalmazás is megtalálható a 2018-as vagy újabb LG és Samsung készülékek telepíthető applikációi között. A regisztráció után könnyen és díjmentesen elérhető a 14 ingyenes csatorna, illetve a több mint 300 Raktárkoncert, további tartalmat pedig többféle előfizetői csomagból lehet választani.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.