Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-03-03 22:50:33

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4151) elvakúlt válasza janek69 (#4150) üzenetére


elvakúlt
csendes tag

Ahogy írtad, lemodellezem fejben kb.: mint egy fotósorozat vagy film úgy látom az aktuális terveket. Speciel nem csak a nyomtatóval, szinte minden olyan műszaki feladattal (Pl.:CNC maró építés) kapcsolatban, amellyel még nincs tapasztalat-rutin. Azért jó tudni, hogy nem csak én őrültem meg. :))

(#4152) szacsee válasza janek69 (#4150) üzenetére


szacsee
nagyúr

"milyen okos dolgot is tervezzek/nyomtassak itthonra." - ha már szóba hoztad ne kímélj.
Nézegetem a thingiverse-t de jól jönnek a tippek.

Ki mit talált, nyomtatott otthonra?

(#4153) layerke válasza szacsee (#4152) üzenetére


layerke
aktív tag

Házi vaníliás keksz szaggatót,
mézeskalács szaggatót,
élőszereplős szabadulós játékhoz kellékeket,
városi szórakoztató csapatépítő játékhoz kellékeket,
mpcnc gép alkatrészeit (ez csak 1,8 kiló anyagomba került :D),
rajzsablont,
modellrepülő alkatrészt,
DIN sín távtartót villamos elosztószekrénybe,
raspberry pi dobozt,
egyedi elektronikai dobozokat,
karácsonyi ajándékra névtáblát,
egyedi ajándékra táblákat, díszeket,
hdd tartót,
lufi tartót,
motoros redőnybe egyedi alkatrészt,

Ezt nem mind itthonra, de ilyesmiket.

[ Szerkesztve ]

(#4154) DrojDtroll válasza layerke (#4153) üzenetére


DrojDtroll
addikt

te építettél mpcnc-t?

(#4155) layerke válasza DrojDtroll (#4154) üzenetére


layerke
aktív tag

Igen - nemtom ezt most offba tegyem? :D

(#4156) DrojDtroll válasza layerke (#4155) üzenetére


DrojDtroll
addikt

nem kell szerintem

mire használod?

(#4157) atus72


atus72
senior tag

Nekem egy DIY cnc maró / lézervágó kellene otthonra amivel 3-4mm-es plexit meg 6-8mm-es rétegelt lemezet tudnék vágni ~60x60cm-es méretben :)

[ Szerkesztve ]

(#4158) DrojDtroll válasza atus72 (#4157) üzenetére


DrojDtroll
addikt

az mpcnc tökéletes erre

(#4159) szacsee válasza layerke (#4153) üzenetére


szacsee
nagyúr

Nálam nincs ekkora lista. :B
Egyedi csipeszeknél leragadtam. :D

(#4160) layerke válasza DrojDtroll (#4156) üzenetére


layerke
aktív tag

Még jóformán semmire, nemrég lett egyáltalán összerakva, még asztal sincs alatta. Elfogyott az időm most egy pár hétre, nem tudok vele foglalkozni. Terv szerint ilyen-olyan díszek, plexik, fák marására használnám, rajzolni vele esetleg nagyobb papírra ezt-azt, stb.

(#4161) elvakúlt válasza atus72 (#4157) üzenetére


elvakúlt
csendes tag

-Termelékeny maró masinának tömegének kell lennie a rezonancia elkerülése érdekében. A DIY maró nem a 600 * 600 ra alkalmas szerintem. - A 6mm vastag fát elfüstöltetni úgy, hogy ne gyulladjon ki annak combos lézer kell.

(#4162) izisz válasza elvakúlt (#4161) üzenetére


izisz
senior tag

Tech2c tesztelt 2.5W-os kínai lézert modult (nem CO) a nyomtatóján, YT videó van róla.
3mm rétegelt lemezt vitte, lassan, fókuszpont süllyesztéssel. 6mm szerintem kétséges, hacsak nem csökkenti az ember eléggé a feed rate-et. (bár azért ha egyszer befut a modul, ki fogom próbálni, mert szerintem csak a Z eresztéssel kellene még játszani)
Ill a plexi és a fa esetén is szerintem elférne ott egy olyan kunkori, állítható gégecső, ami pont a vágás pontba levegőt fúj - elkerülendő az égést. (valami elszívás amúgy is kell zárt térben, különben mindkét anyag esetén meglátogathat a kaszás :D az ABS se kutya, de plexi/fa égetés zárt térben szellőzés nélkül, na az már nem vicces)
Ill az átlátszó plexi esélytelen lézer modullal - legalábbis ezt tapasztalta.
Amúgy ha már cnc oldalszál: pár hete Anet FB csoportban egy vállalkozó szellemű komplett Dremelt (nem csak a flexi szárat) rakta az Anetra. És ugyan pici előtolással és fogásmélységgel, de még alut is macerált vele (persze, a minőség a bolha körme alatt, de egy fémvázas gépen, csak a flexi szárat befogva szerintem egész jókat lehetne elérni, mit gondoltok?)

(#4163) DrojDtroll válasza layerke (#4160) üzenetére


DrojDtroll
addikt

pontosan ugyan így jártam az idővel kapcsolatban

(#4164) Fotonhámozó válasza szacsee (#4152) üzenetére


Fotonhámozó
senior tag

Egy tesztkockát töltöttem le netről és nyomtattam ki eddig, minden egyéb nyomtatott alkatrész saját tervezésű. Teljesség igénye nélkül: klipsz konyhaszekrényhez, harmonikaajtóhoz betét, Cokin lapszűrőtartó (így UWA obin is használható a P méretű szűrő), szorítóhüvely kameraállványhoz, ruhaszárítóhoz alkatrész, modellautókhoz különféle alkatrészek, kameraállvány konzol autóhoz, bicikli lámpához konzol stb. De volt, hogy bonyolult szigetelőbetétet itthon nyomtattam ki munkahelyi prototípushoz, így jóval egyszerűbb volt megcsinálni, mintha szokásos módon CAM-melnem kellett volna, majd CNC-vel legyártanunk.

Én is csak biztatni tudok mindenkit, aki 3D nyomtató megvalósításán gondolkozik, hogy ne habozzon, vágjon bele! Jó móka mind a működőképessé tétele / a kínai "csodatermék" megbízhatóvá tétele, mind pedig a nyomtató használata. Megvan a maga varázsa annak, hogy kigondolsz valamit, megrajzolod és néhány óra múlva már a kezedben foghatod az ötletedet.

A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.

(#4165) attila666


attila666
tag

Sziasztok!

Egy Voron 3D corexy nyomtató építésébe kezdtem. [link]

Az egyik kérdésem, hogy szerintetek próbáljam meg az alu profilokat ilyen ABS-ből nyomtatott kockákkal összerakni? [link] Sajnos elég húzós áron találtam ilyeneket fémből.

A másik pedig, hogy milyen fűtött asztalt ajánlotok? Alu vagy PCB+üveg? Most a Prusa i3 klónomon PCB+üveg van. Az alu-nak garantáltan mindig egyenes lesz a felülete? Illetve milyen a legjobb fűtés 12V-ról?

[ Szerkesztve ]

(#4166) atus72 válasza attila666 (#4165) üzenetére


atus72
senior tag

Érdekelne, hogy miér erre esett a választásod?
Én is szeretnék építeni egy corexy nyomtatót, egyelőre a HyperCube-ot néztem.

(#4167) elvakúlt válasza attila666 (#4165) üzenetére


elvakúlt
csendes tag

- Én nem ragaszkodnék a 100%-ban azonos kivitelezéshez, elvégre az elv a fontos! Ha már ragaszkodsz az alumínium vázhoz, azt is lehet hegeszteni, gondolom, nem akarod heti rendszerességgel szétszerelni…
- A fűtéssel kapcsolatban, ha a 200X200-nál nagyobb felületet akarsz építeni-fűteni, akkor a 220V jobb választás lehet. (12V-al egy 200X400 asztalt +4mm üveglapot kellő gyorsasággal felfűteni 300W körül teljesítmény kellene, ami 25A)

(#4168) elvakúlt válasza izisz (#4162) üzenetére


elvakúlt
csendes tag

- Kis teljesítményű lézerrel (!) a rétegeltlemez vágása nem szép és a mérettartással is baj van. A „vágás” ha több rétegben van végezve, V alakú krátert képez, a kisszögű sarkok (pl.: fogaskerék) a hegyei leégnek. Levegővel a fát nem jó hűteni- füstöt elfújni, mert az is szenesít a vágott részen (nem kizárt, hogy a rétegeltlemez fajtája is befolyásoló tényező lehet). Én a CO2 gázzal fújattam, jobb lett az eredmény.
- Fekete filccel vonalakat húztam a vékony plexi mind két oldalára ahol „vágni szerettem volna”, így már átvágta, csak vissza is olvadt, így hát nem is kísérleteztem vele többet.
- Én úgy gondolom, hogy egy könnyű nyomtató vázra, ami szíjjakkal van meghajtva marómotort ráépíteni az nem több mint játék. Ha csak pl.: 3.175mm 30fok gravírszámnak az élét a rezonancia igen hamar lenullázza, vagy egy 4mm szerszám mellett a zajban akár órákat ücsörögni és porszívózgatni, de annak sincs sok értelme, hogy az elkészült munkadarab több tizedmilliméterrel sántít.

A CNC maróra sem éri meg extrudert szerelni. A nagyobb tömegű masina sem köszöni meg a hirtelen nagysebességű irányváltásokat, (kicsi a valószínűsége, hogy képes akkora sebességre). Van tapasztalatom róla, mert anno kipróbáltam, nagyon lassú volt.

(#4169) janek69 válasza elvakúlt (#4168) üzenetére


janek69
senior tag

Van ám nagyobb nagyobb laser modul is. Persze nem tudom mire elég,de 15W nem kicsi. Elvileg fémre lehet vele gravírozni.

(#4170) elvakúlt válasza janek69 (#4169) üzenetére


elvakúlt
csendes tag

Szép nagy lámpás :-) Effélét csak akkor vásárol az ember, ha nem csak „játszani” szeretne. Eloxált felületre az 5W is nagyon szépen gravíroz.

(#4171) janek69 válasza elvakúlt (#4170) üzenetére


janek69
senior tag

Szerintem ezzel már műteni is lehet vagy boncolni? :D

(#4172) elvakúlt válasza janek69 (#4171) üzenetére


elvakúlt
csendes tag

A 450nm hullámhosszon a 15W erre is képes.
[link]
A retinába tükröződött kósza fénynyaláb is fincsi lehet.

(#4173) mazso26


mazso26
tag

szvsz nem szórakoznék semmiképpen hegesztéssel. Egyrészt az nagyjából egy szakma, már ha nem taknyolni akar az ember. Másrészt infrastrukturálisan is lényegesen több mindenre van hozzá szükség, mint pl. egy imbusz készlet/csavarhúzó (nem csak a gépekre gondolok, de pl. a nappali padlóján sem kéne és sok mindenkinek nincs műhely ahol próbálkozhat). Teljesen "overkill" megoldás egy 3d nyomtatónál, nem hiába nem futsz bele lépten nyomon fixre hegesztett fém/alu vázakba. Sajnos nem értek eléggé hozzá, hogy megmondjam mennyi a valóságalapja, de több helyen is hallottam, hogy az extrém hő miatt némiképp deformálódik a rúd a varratoknál így vetemedik/het a keret (logikusan hangzik).
Nem utolsó sorban oldhatatlan (roncsolás nélkül) kötés, így ha átépítenéd, vagy valamit utólag változtatnál, esetleg elszámoltad, akkor jöhet a flex...

Sok bejáratott, szép oldható kötés létezik, akár a korábban linkelt "corner cube" rendszer, akár a szokásos derékszögű sarokelemek - szintén rendelhető kintről (2020, 3030 és ezer más méretben), illetve 3. megoldás pl : menetet vágsz a profil végeinek közepébe, majd átfúrod a megfelelő helyen a hornyot (szerelőablak) és hengeres fejű imbuszt használsz (DIN912). Ezen kívül rengeteg egyéb megoldás van Bosch és Item oldalon is.

Némi vizuális segítség a 3. opcióhoz:

[ Szerkesztve ]

(#4174) nepszter1


nepszter1
addikt

Jut eszembe jó torkot rendeltem én az Anet a8hoz ?

[link]

With PTFE 1 75 ezt vettem

illetve ez a cső mire jó ami benne van alapból

[ Szerkesztve ]

(#4175) izisz válasza nepszter1 (#4174) üzenetére


izisz
senior tag

Ez a gyari anethez nem jo, mert e3d hotendhez valo :)
A ptfe belso a filament megvezetesert felelos kb 250 foknal alacsonyabb hon nyomtathato filament eseten. E folott all metal heatbreak kell, mert a ptfe cso kilagyul ill gozok/gazok szabadulnak ki a "palackbol" :D

15W lezer: olvasmanyaim szerint ez csak tulhajtott lezer dioda modul, ahogy mar az 5Wosak is. Az elettartam karara megy a tulhajtas. Szoval kb 80e jmf-ert cserebe nem hosszu eletu az a "lampas" :)
Ettol meg szep teljesitmeny, h abba a fembe ilyen szepen graviroz!

[ Szerkesztve ]

(#4176) nepszter1 válasza izisz (#4175) üzenetére


nepszter1
addikt

Akkor melyik lesz jó a gyári anet a8hoz?

(#4177) kzkz válasza attila666 (#4165) üzenetére


kzkz
őstag

Én a nyomtatott kockával nem fogatnám össze az aluminiumot, nekem repedtek meg nyomtatott alkatrészek...
Nem drága a sarok összefogató elem, 50-es pack-ban aliexpressz-ről rendeltem, erre keress: 2028 corner bracket. [link]

A nagy alu lemez meghajolhat. Nekem 46*46cm-es a lemez, 5mm-es, és a két széle feljebb van, mint a közepe. Ezt már nem lehet 12V-ról fűteni, 220V-os 1000W-os szilikon fűtőlapot ragasztottam az aljára, egy szilárd test relét vezérlek a RAMPS-ról, és a relé kapcsolgatja a 220V-ot.

[ Szerkesztve ]

(#4178) yoda64


yoda64
csendes tag

Tiszteletem mindenkinek. Lenne egy kérdésem. Beragadt a TT -n a fúvókám. Leválasztottam, szétszedtem, kitisztítottam. Eddig OK.. Mist akár hogyan rakom össze, a forró PLA-t nyomtatás közben nyomja ki a fúvóka (nozzle) és a fűtő blokk kötött. Sőt, a fűtő blokk és a hotend között is. Gyárilag volt ott egy valamilyen fehér paszta tömítés! Hol lehet olyat venni????? Szerintem megerőltetem a meneteket és most nagy a hézag. Hiba figyelek oda hogy a hotend és a fúvóka jól passzoljon, még is kijön az anyag.
Apropó, abszolút kezdői kérdés. A fúvóka és a fém csövecske kell hogy direkt találkozzon vagy közte ott kell hogy legyen egy pici teflon cső??????
Minden tanácsot, ötletet szívesen meghallgatok!! Válaszokat köszönöm!

(#4179) Saccco válasza yoda64 (#4178) üzenetére


Saccco
nagyúr

Semmilyen tömítésre sincs szükség.
A hotend-et úgy kell összerakni, hogy a fúvókát teljesen be kell tekerni a tömbbe, majd kb. egy fél fordulatot visszalazítani*, ekkor kell az egészet a heatbreak-re teljesen rátekerni, amikor összeért a kettő**, akkor kell a fúvókát meghúzni, de csak csuklónyira, nem erőkarral. :D
A PTFE csőnek teljesen le kell érnie a fúvóka tetejéig, sehol sem lehet hézag, mert akkor el fog tömődni.

*A fúvókának nem szabad a tömbön felfeküdnie.
**A fúvóka és a heatbreak között nem lehet rés. - Ezért folyat neked.

szerk.: Hivatalosan teljesen meleg állapotban kell meghúzni, de nekem eddig nem volt gondom akkor sem, ha hidegen húztam össze.

[ Szerkesztve ]

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#4180) elvakúlt válasza mazso26 (#4173) üzenetére


elvakúlt
csendes tag

Bocsánatot kérek! Nem gondolom,hogy aki bármiféle gépépítéshez fogna annak csak csavarhúzó és imbuszkulcsa lenne, ha még sem több, akkor az ismeretségre támsasztkodik Műszaki téren. Egyetértek Veled, idézlek: Sajnos nem értek eléggé hozzá". A vázszerkezetet méretétől függően szoktuk több darabból előállítani/hegeszteni, így a további megmunkálást is lehetővé teszi,egyengetés, marás, síkköszörülés, furatolás,festés,stb ami szükséges. Majd utánna következik a vázszerkezet összeszerelése,(nincs minden egybe hegesztve :W ) ezek után (a nyomtató esetében) a lineáris vezetők felrögzítése (ha szükséges a tűrésezésnek megfelelő hézagolása).Egyébként nem kell íly nagy kínt látni egy nyomtató készítéssel, többnyire már csak azok vannak indigózva amit már más kitalált. Mechanikailag-méretileg el lehet attól valamelyest térni, elvégre a működési elv, a derékszögek és párhuzamosak a fontosak!

[ Szerkesztve ]

(#4181) Saccco


Saccco
nagyúr

Most találtam rá az MKS Gen-L alaplapra, elvileg ez a low-cost verziója a sima Gen lapnak. :F
Valakinek tapasztalata ezzel? :D

[Controller PCB board MKS Gen-L V1.0 integrated mainboard compatible Ramps1.4/Mega2560 R3 support a4988/DRV8825/TMC2100/LV8729]

[ Szerkesztve ]

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#4182) compi.hu válasza Saccco (#4181) üzenetére


compi.hu
senior tag

Korrekt kis cucc. Egyetlen hasfájásom vele, hogy igazán tehettek volna rá külön tápcsatlakozót az asztalfűtésnek, bár az egy szem tápbemenet igen izmosnak tűnik. 4-es (4 mm2) vezeték még egész kényelmesen belefér.
Egyik előnye hogy összesen 4 mosfettel kapcsolt kimenettel bír, így ha nem használod a második extrudert, könnyű megoldani vele a hőmérséklet vezérelt hotend ventilátor kapcsolgatást (ha nem nyomtatsz, kussol)

[ Szerkesztve ]

(#4183) izisz válasza nepszter1 (#4176) üzenetére


izisz
senior tag

[link]
Méretet, formát innen tudsz lesni.

(#4184) mazso26 válasza elvakúlt (#4180) üzenetére


mazso26
tag

Félreértettél...
Elhiszem, hogy nagyszerű CNC gépeket készítettél, de most 3d nyomtatókról beszélünk!
A hegesztés egyáltalán nem butaság, de teljes mértékben felesleges egy 3d nyomtató vázának készítésekor.
Amit leírtál csak méginkább alátámasztja azt, amit írtam - már nem csak hegesztésről, de egyengetés, marás, síkköszörülésről is beszélünk... ágyuval verébre (overkill).

Számomra nem kín a nyomtató építés - személy szerint 2 gépet építettem eddig (full aluváz, saját tervezésű corexy + 1 prusa) saját részre, valamint több vázat rendelésre - mind nagyon szépen, pontosan működnek.

(A személyeskedésért külön kár... anélkül is lehet véleményt kifejteni)

peace ;)

(#4185) Teasüti


Teasüti
nagyúr

Üdv!
Kérhetnék egy gyorstalpalót, hogy NYÁK-hoz való doboz készítésre mi a legjobb módszer? Milyen szoftver használatos hobbi szinten és melyik gyártónál érdemes megrendelni a tervet? (UK címre).
Köszönöm!

(#4186) Saccco válasza Teasüti (#4185) üzenetére


Saccco
nagyúr

Thingiverse.com-on van egy Ultimate box maker nevű openscad-es dobozkeszítő script.

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#4187) Volkov


Volkov
aktív tag

CoLiDo PLA fila: tényleg tök jók!
Ár-érték arányban verhetetlen. :)

Egyedül arra kell figyelni, hogy a különböző színek ridegsége elég változó.
Kék és fekete rugalmasabb mint a DD-k, de az áttetsző törik mint a ropi.

CoLiDo 1

CoLiDo 2

készen van

A rózsa DD, a váza CoLiDo

[ Szerkesztve ]

:)

(#4188) Saccco válasza Volkov (#4187) üzenetére


Saccco
nagyúr

Forbidden. Töltsd fel ide. :D

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#4189) Volkov válasza Saccco (#4188) üzenetére


Volkov
aktív tag

nyááá.. régebben még működött így.. no mindegy.
Szóval:

:)

(#4190) Saccco válasza Volkov (#4189) üzenetére


Saccco
nagyúr

Jó lett. :D

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#4191) blountex


blountex
senior tag

Érdeklődnék, hogy amennyiben levegőben dolgozik a nyomtató, akkor ez a végeredmény szerintetek mennyire jó?
Főként az elem aljára lennék kiváncsi... kicsit már reszeltem rajta késsel, de lesz még mit... Tulajdonképpen erről lenne szó.

[ Szerkesztve ]

(#4192) DrojDtroll válasza blountex (#4191) üzenetére


DrojDtroll
addikt

miért nem használsz szupportot

levegőbe nem nagyon lehet nyomtatni

(#4193) izisz válasza blountex (#4191) üzenetére


izisz
senior tag

Ezt az alkatrészt pont érdemesebb az oldalán állítva nyomtatni, és persze supportot kérni a slicerben ( a kerek furatok és a szögletes pöckök miatt kell support).
Vagy ha ilyen állásban nyomtatod, ahogy most, akkor is lehet/kellene supportot kérni, Szebb lesz a felület valamivel (pla esetén sokkal)

(#4194) atus72 válasza blountex (#4191) üzenetére


atus72
senior tag

support nyomtatása nélkül elég nehéz lesz rendes nyomatot csinálni ebből az alkatrészből.

[ Szerkesztve ]

(#4195) blountex válasza izisz (#4193) üzenetére


blountex
senior tag

Amennyiben kérek supportot az hozzávetőlegesen ahogy látom így nézne ki:

illetve egy következő alkatrész

Nézegettem a további beállításokat a support terén, módosítgattam őket, de igazából nem tudom melyik lenne a megfelelő...
Aztán felmerült a kérdés, hogy oké hogy supportot kérek, de magát a PLA-n is körülményes módosítani, így akkor hogyan távolítom el a supportot?
Látom van aki fogóval esik neki, más anyagoldót használ stb.
[link]

[ Szerkesztve ]

(#4196) DrojDtroll válasza blountex (#4195) üzenetére


DrojDtroll
addikt

amit linkeltél az nagyon complex

a te tested egyszerűbb így szépen lejön fogóval is

a szupportnak pont az a lényege, hogy könnyen elválok

nekem a meshmixer féle szupport is nagyon bejön

(#4197) nepszter1


nepszter1
addikt

Anet a8 hoz csak a 20x20x10 heatblock jó?

(#4198) atus72


atus72
senior tag

:DD Original Prusa i3 MK3 Release
[link]

Egész érdekes dolgokat újítottak, érdemes megnézni a videót.

[ Szerkesztve ]

(#4199) DrojDtroll válasza atus72 (#4198) üzenetére


DrojDtroll
addikt

(#4200) atus72 válasza DrojDtroll (#4199) üzenetére


atus72
senior tag

kösz, javítottam! :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.