Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joshi
titán
válasz ParadoxH #40900 üzenetére
Első körben kalibráld le az extrudert. Tolj ki vele 100mm filamentet, és mérd meg hogy tényleg annyit nyomott ki. Ha ez meg van, akkor a hőfokkal kellene próbálkozni. A PLA-hoz 200-205 C° szokott lenni az ideális.
Aztán még ami nagyon fontos az a papírlapos Z kalibrálás a nozzleval. Elvileg felfűtött nozzleval kellene csinálni. Az asztalnak mindenhol jónak kell lennie papírlappal. Ugye az a lényeg, hogy a papírlapot még húzósan ki tudd húzni az asztal és a nozzle közül. Az lesz a 0 érték.Ezek a legfontosabb beállítások. Ezután lehet finomítani a szeletelő progit.
[ Szerkesztve ]
-
JulianSinulf
senior tag
válasz ParadoxH #40900 üzenetére
Nincs z-eltolás beállítva valahova? Jól van beállítva a kezdő réteg magassága?
Esetleg nézd meg a g-code-ot, hogy néz ki az eleje. Ha ott rendben a z magasság, akkor a géppel lesz valami.
A csík kódja elvileg fix és a nyomtató start g-code-jában van meghatározva.[ Szerkesztve ]
-
ParadoxH
tag
És működik
A szintezéssel mint írtam nem volt gond. 0.1mm-es papír szintezést csináltam neki, és az asztalban nincs nagyon nagy eltérés.
Az e-step kalibrációval volt a gond. Nem hiszem el, hogy ennyire taknyosra sz*patott, pedig ezt vagy 2x is megcsináltam korábban. Lehet annak is köze volt, hogy most előtte csináltam egy tension calibration testet is előtte (azt olvastam itt, hogy a sprite-nál kicsit erősebb a rászorítás mint amilyen kellene legyen). Mindenesetre nagy volt az eltérés: 424.9 helyett 505-re kellett kalibrálni, ami egy elég durva eltérés.
Most a kalibrációs kocka 20.02-re jött ki
Köszi a tanácsokat mindenkinek[ Szerkesztve ]
|| Letölthető, nyomtatható 3D modelljeim: http://shorturl.at/XhGxw
-
szebkam
csendes tag
Sziasztok!
Van nekem Geeetech A10M nyomtatóm.
Vetem hozzá fém extruder.
De sajnos nem számoltam azal hogy ezen nincsen másik hajtás.
Hanem közvetlenül a motora fekszik fel.
Igy nem jó a filament adagolásom.
Elentétesen mozog.
A csatlakozóból melyik szálat hova rakjam át hogy a vezérlő megfelelő írányba tolja ki a filamentet?
Köszi[ Szerkesztve ]
-
Lookup
tag
válasz szebkam #40908 üzenetére
Szia!
Firmwareben is át lehet írni, egy paranccsal meg lehet fordítani szoftveresen az extruder forgásirányát.
Ha mindenképp át akarod vezetékelni, akkor javaslom keresd meg a motor és az alaplap pinout diagramját és nézd meg melyik vezetéknek hova kell mennie.
De itt is [link] az "e) Wiring" szekcióban le van írva pár sorban, elvileg csak meg kell fordítanod a vezetékek irányát. De ha valami okból kifolyólag másképp vezetékelték a kicsi kínaiak akkor lehet megsütsz valami alkatrészt. -
kzkz
őstag
Aki a DesignSpark Mechanicalt használta, és észrevette, hogy az ingyenes verzió funkcióit korlátozták (pl.: Step file import eltűnt), az most mire vált?
Én eddig ebben terveztem, de most havi díjat kellene fizetnem. Egyszer úgy látom kénytelen leszek kifizetni, amíg az rsdoc formátumról step file-ra konvertálok.
-
Vukmuty
tag
Hol lehetne Debrecenben léptető motor vezérlőt venni? Jó lenne A4988 is, DRV8825 stb...
-
kzkz
őstag
válasz fabula #40914 üzenetére
Igen, ezeket (ha távolról is, de) ismerem. Amikor elkezdtem ezt az egész 3D bulit, akkor a SketchUp után (ami nem igazán 3D tervezésre való) azért nem választottam a Fusion 360-at, mert internet kellett hozzá, böngészőben futott, illetve fennállt az esély, hogy bármikor fizetős lehet az ingyenes verzió.
Az Onshape-nél az ingyenes egyben azt is jelenti (ha jól tudom), hogy minden terved publikus is egyben, illetve másképp kell hozzáállni a tervezéshez, más szemléletet igényel, mint a F360. Itt is tartok a fizetőssé válástól.
A FreeCad-et már korábban néztem, de a fentiekhez és a DesignSpark-hoz képest jóval bonyolultabbnak tűnt, és méginkább más szemléletben kell benne dolgozni. Viszont ez legalább tuti free marad, mert csak a gépre telepített szoftver kell hozzá, nincs netes licensz ellenőrzés, vagy account kötelezőség, nem kell böngésző és net se hozzá.
Valószínű ez utóbbira váltok, csak kezdhetek mindent megtanulni előlről
Még korábban néztem a ThinkerCAD-et is, de mintha az is már csak online változatban létezne.
-
-
Csabulator
tag
Sziasztok!
Creality Ender 3v 2 Neo-t használok, többnyire 3DJake ECOPLA filamentekkel. A problémám az, hogy a filamentek az extrudernél szinte folyamatosan beletörnek a 3+ órás nyomtatások alkalmával. A Gembird PLA viszont tökéletesen jól működik, soha nem tört bele.Amiket próbáltam már:
Filamentek zárható csomagban szilika géllel vannak tárolva a saját dobozában, illetve egy másik dobozba is berakva, közvetlen napfény nem éri őket.
Filament tartót és görgős adagolót is nyomtattam, hogy ne feszüljön a filament adagolás közben.
Csere után mindig annyi filamentet vágok le, hogy ne legyen érdes az adagoló görgőtől.
Próbáltam jobb minőségű csőre is cserélni a gyárit, az sem segített.
Hőmérséklet állítással is próbálkoztam, nem segített.
Próbáltam azt, hogy némileg több filamentet tekerek le, hátha magával a hengerrel van valami probléma, 50-50% hogy bejön vagy sem.
A nyomtató sátorban van (eredeti Creality), de próbáltam már hogy nyitva hagytam, hátha túl magas lett a hőmérséklet
A görgőket többször kiszedem, megbizonyosodtam róla hogy rendeltetésszerűen mozognak.
A görgők nem darálják a filamenteket, forgács nincs. Olyan, mintha egyszerűen kilapítaná/eltörné a filamentet.Még nem szeretném teljesen leírni a márkát magamban, remélem valaki találkozott már hasonló problémával és sikerült valahogy megoldani.
Furcsa, hogy ugyanazon nyomtatások alkalmával, ugyanolyan beállításokon és körülmények között a Gembirddel semmi problémám nincs, de az PLA Plus, nem pedig ECOPLA.Nagyon szépen köszönöm előre is a segítséget / tanácsokat!
[ Szerkesztve ]
"Time You Enjoy Wasting is Not Wasted Time"
-
daninet
veterán
f360 és Onshape eléggé hasonló
Mindkettőt használom, egyedül a komponensek rész ahogyan több darabot összeraksz kicsit más de a többi dettó.
Autodesknek ott az Inventor, azzal sépolja a mérnököket, f360 még mindig félkész addig nem kell aggódniMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Mr.Csizmás
titán
válasz Csabulator #40917 üzenetére
vegyél egy szárítót. pl. sovol saját webshop + hírlevél -> dupla szárító (hangos benne a venti ha olyan felületen van, meg csak 50 fok, de amúgy jó ~17k-ért)
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
daninet
veterán
Eszembe jutott még az Alibre Atom 3D ami egy nagyon olcsó CAD direkt hobbistáknak.
30 napos free trial van töltsd le, nézd meg. Teljesen offline és ha megtetszik asszem mindössze 200 dollár az öröklicenc és akkor többet nem kell stresszelned, hogy mikor veszik el tőled a dolgaidat. Persze az ingyennél drágább, de amilyen árak vannak CAD vonalon ez elég baráti[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Ton-ton
tag
Nekem az openScad jött be. Bár ez inkább programozós felület, nagyon nem rajzoló.
Persze amit "leprogramoztál" azt látod 3D-ben, forgathatod, stb.
F5- re-frissít, F6-ra lerendereli az egészet, F7-re stl-be ment...
Sajnos a hagyományos cad programok alapelveit (szerkesztés logikáját) nem sikerült megértenem, így csak szenvedtem velük.http://qtp.hu
-
daninet
veterán
válasz Ton-ton #40921 üzenetére
Azért az elég vad hogy openscad-ben programozva neked egyszerűbb tárgyakat készíteni
Én is foglalkoztam grafikus programozással egy időben parametrikus tárgyakat gyártottam egy cad szoftverhez viszont még így sem tudom elképzelni mi van a fejedbenMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
consono
nagyúr
Nem annyira vészes a FreeCAD sem, én a saját műszaki rajz skiccem alapján egy YouTube videó után simán (na jó némi küzdéssel) meg tudtam csinálni az stl-t.
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
ecaddsell
aktív tag
válasz daninet #40922 üzenetére
Az OpenSCAD egyszerűbb tárgyakra nagyon jó, igazából nem sokkal van felette mint a gyerekeim az általánosban tanultak infón, viszont bonyolultabb tárgyak vagy pl. élletörések stb. esetén már nehezebbé válik mint a FreeCAD (ahol verzióváltásnál voltak gondjaim).
Beetetős/fizetős dolgokat kerülöm. -
ParadoxH
tag
Most hogy sikerült beállítanom az ender 3-on a dd-ot és az skr mini-t, már a következő projekten töröm a fejem (olyan ez a 3D nyomtatás mint a drog )
Szerintetek milyen klippert érdemes jelenleg összetákolni a fenti konfigomhoz? Van egy creality wifi boxom (a nyomtatóval kaptam) amire tehetnék egy octoprint-et, de ahogy olvastam teljesítményben a kütyü gyengébb mint egy pi zero). Vannak valami lineáris sínjeim is, amiket később szintén beszerelek.
Ezt figyelembe véve a klipperhez milyen hw-t ajánlanátok most jelenleg?|| Letölthető, nyomtatható 3D modelljeim: http://shorturl.at/XhGxw
-
JulianSinulf
senior tag
válasz ParadoxH #40927 üzenetére
A klipper hw igénye nem nagy. Ha van valamid, amin próbálkozhatsz, akkor jelenleg felesleges pénzt kiadnod egy RPi-re. Amúgy is készlethiány van, így vélhetőleg drágák. A hiányt most kezdik el pótolni, ami idő.
Én egyszer néztem számítógépen az octoprint-et. De akkor még Marlin volt a nyomtatón. Nem tetszett.
Nekem egy 4B 4GB-os RPi-m van. Nem a nyomtatóhoz vettem, de aztán oda lett beállítva.
Klipper és Mainsail van rajta, mert nekem a Mainsail tetszett. A másik felület neve Fluidd.
Van jó yt videó is, ami szépen végigvezet a telepítésen.
Úgy emlékszem, hogy egy parancssoros RPi OS-t tettem fel rá.Én mondjuk szívesen használtam volna az SKR lapot Marlinnal, de valamiért nem sikerült úgy átfordítanom a Marlint, hogy lássa a szoftver az SD kártyát. A firmware-t mindig át tudtam írni, de aztán jött a nincs média felirat. Próbáltam néhány opciót, de nem ment. Ezért került kipróbálásra az octoprint és ezért lett inkább klipper-esítve.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz JulianSinulf #40928 üzenetére
banana, orange Pi is opció lehet, én 6k-ért vettem apróról egyet pár hónapja. (endert meg akarom csinálni és eladni)
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
ParadoxH
tag
válasz JulianSinulf #40928 üzenetére
Aham. Az hogy teljesítményben nem elégséges egy hw az a gyakorlatban hogy néz ki? Melyek azok a feladatok amiken észre fogom venni ha észreveszem, hogy nem működik jól?
Az igaz, hogy klipperrel jóval nagyobb gyorsaságot tudok elérni minőségromlás nélkül, ha jól be van állítva? (Valami 80-100 mm/sec et olvastam Endern 3-nál valahol)|| Letölthető, nyomtatható 3D modelljeim: http://shorturl.at/XhGxw
-
daninet
veterán
válasz ParadoxH #40930 üzenetére
Armbiannal és Fluidd interfésszel menni fog egy orange pi zero-n is.
Ha fel akarod tölteni mindenféle pluginnel meg scripttel meg 3 kamerával akkor az nem fog menniAz igaz, hogy klipperrel jóval nagyobb gyorsaságot tudok elérni minőségromlás nélkül, ha jól be van állítva? (Valami 80-100 mm/sec et olvastam Endern 3-nál valahol)
A fizikát nem hazudtolja meg. A gyorsulásnövekedés az input shapingnek köszönhető amihez kell egy gyorsulásmérőt felszerelned.
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
JulianSinulf
senior tag
válasz Mr.Csizmás #40929 üzenetére
Ezeket nem ismerem. Nézegettem már őket, de eddig még nem vettem.
-
haxiboy
veterán
válasz Csabulator #40917 üzenetére
Szia. Nyomtass hozzá filament guide-t
Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
kzkz
őstag
válasz daninet #40920 üzenetére
Sajna a 200 dollár az valójában 200 font, és erre még rájön az áfa, és ha jól látom egy gépre telepíthető, és a programfrissítésért és a hibajavításért is fizetni kell pluszban.
A freecad-et kezdtem el tanulni, de nagyon nem tudom megszokni, hogy nincs egy pull tool, amivel ki tudom húzni az egyik oldalt a testen...
[ Szerkesztve ]
-
JulianSinulf
senior tag
Üdv!
PrusaSlicer-ben hogy tudom átvinni a nyomtatási beállításokat egyik nyomtatóról a másikra?
Jó lenne, ha a 0,6-os nyomtatási beállításokat nem nekem kellene beállítani. Ilyen nincs az aktuális nyomtatónál. -
daninet
veterán
egyelőre hanyagold a freecad-et, amíg nem öntik rá a pénzt mint ahogy a blenderrel tették nem lesz jól használható. Az egész szoftver olyan mint amit egy informatikus tervezett és ez látszik is rajta. Rengeteg félkész modul és egyiket sem működik igazán jól.
Persze nem bántani akarom őket, szabadidejükben csinálják, viszont szerintem eltévedtek az iránnyal félúton.
F360 hobbistáknak vagy Onshape, én most utóbbi felé hajlok bár eddig F360-as voltamMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
-
axlfsi
veterán
Érdekelene majd a meglátásod, mint korábban már 3D tervezést egy bizonyos szoftverben gyakorló felhasználó.
Én egyelőre csak Tinkercaddel szórakozgattam, de lassan letenném a voksomat egy olyan másik tool mellett, ahol kicsit komolyabb műveletek is elvégezhetők, de olyan szerteágazó és különböző egyik-másik, hogy ha lehet, nem vesztegetném időmet feleslegesen (öreg vagyok már, ki tudja mennyi van még hátra ).A F360 magánfelhasználók számára való ingyenes használhatóság miként működik? (az lenne az "ingyenes próbaverizó? ... az összes többi valamilyen értéket képvisel).
[kép]˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜
-
JulianSinulf
senior tag
válasz axlfsi #40940 üzenetére
[link] Innen le tudod szedni.
Regisztráció szükséges.
Egyes modulok tiltva vannak.
Maximum 10 szerkeszthető munkád lehet. Ha elérted, akkor valamit át kell állítani "csak-olvasható"-ra és akkor létrehozhatsz újat.
A nem használható modulok szürkével vannak jelezve:
Hogy ezen belül vannak e opciók, melyek nem használhatóak, nem tudom. -
axlfsi
veterán
válasz JulianSinulf #40945 üzenetére
Köszi a részletes infókat!
Használod, elégedett vagy vele? Az egyes tiltott modulok hiánya nem okoz problémát, lehet vele élni? (azaz, csak nagyon hardcore tervezőknek hiányzik vagy vannak köztük alapvető és fontos modulok is, melyek nagyon hiányoznak/megkönnyítenék a hatékony, gyors tervezést?).˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜
-
JulianSinulf
senior tag
válasz axlfsi #40946 üzenetére
Szerintem nekünk ott jelenleg nincs kellő modul. Vagy nagyon bele kellene mászni, hogy használni tudjuk.
Én eddig csak a Design részt használtam.
Furatot készíteni vele nagyon egyszerű.
Tervezni sem bonyolult.
Jó, hogy lehet ugrálni az idővonalon és azt szépen leköveti.
Ha kicsit bonyolultabb a vázlatod, pl. van egy négyzet alap, abba kell pár négyzet alakú lyuk, meg néhány kör alakú is, akkor ezeket mind felviheted. Kihúzásnál meg csak az alapot húzod ki és ottmaradnak a lyukak.
Ez egy vázlatból készült, egy kihúzással.
FreeCad-ben egy ilyennél először megcsinálhattam volna az alapot kihúzással, majd egy újabb vázlattal kivághattam volna a nem kellő részeket. Szerintem ez egyszerűbb volt. De lehet, hogy csak a FreeCad-ben nem tudok olyan opcióról vagy nem annyira baráti, hogy én azt egy vázlattal megcsináljam.
Ha valami sablon kell, arra is vannak opciók. Pl. egy 10x10 lyukas rácsot sokkal egyszerűbb F360-ban megcsinálni, mint FreeCad-ben. Utóbbiban le kellett raknom 100 lyukat és mindegyiket pozícionálni kellett. A program egy maggal dolgozik, szóval időnként nem 0,01s volt a művelet végrehajtása, mint ahogy a program írta, hanem másodpercek. Néha azt hittem, hogy már nem is tér magához a program.
Más opciót én nem találtam rá, de ez nem jelenti azt, hogy nincs is.
F360-ban viszont egyszerűen megtaláltam az opciót. Mondjuk 100 lyukat nem próbáltam, mert megcsináltam FreeCad-ben.F360-nál arra kell figyelni, hogy, ha egy munkában több modell is van, akkor a nem kellőket el kell rejteni exportálásnál, különben egyben exportálja. Bár, ha jól emlékszem, akkor a szeletelő darabokra tudja szedni őket, ha egyesével nyomtatná az ember vagy van olyan, amiből több kell, esetleg kevesebb. (FreeCad-ben ki kell választani az exportálandót.)
Ha aktív egy tárgy és újat készítesz, de nem akarod, hogy a kettő egy legyen, akkor szintén figyelni kell a beállításokra. Mondjuk ez már csak megszokás kérdése. Gyakran hagyom segédvonalon, mikor nem az kellene, máskor meg elfelejtem átállítani. Hiába, annyit még nem használtam, jó oktató videót nehéz találni magyar nyelven.
Egy sorozat első részével indultam, ha jól emlékszem, akkor villanykapcsolót készített az ember egy régi alapján. Az első rész nagyon jó volt, de a többi esetén inkább csak magának gyakorolt, mint nekünk magyarázott. Csak kamilláztam, úgy cikázott a kurzor.
Kiindulásnak jó volt az első rész. -
axlfsi
veterán
válasz JulianSinulf #40947 üzenetére
Köszi a beszámolót!
˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜
-
kzkz
őstag
válasz Scallion #40942 üzenetére
Igen, az lenne a legjobb, ha a régi 5-ös verzióból valaki csinálna egy full offline verziót
Az import felajánlást köszi, de megpróbálom úgy, hogy megtanulok egy másik progit, és max 1 hónapra veszek DSM licenszt, és azzal már a meglévő terveket át tudom vinni step fileként az új eszközbe.
Nem lenne sok az a havi 12? euro, de én nem használom minden hónapban folyamatosan, kocafelhasználó vagyok, így meg pénzkidobásnak érzem, ennyi pénzből már akkor megveszem, amit megterveztem volna
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Call of Duty: Black Ops 6
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
- i5 ös HP ProDesk 400 G2 MT/i5-4590S/8 gb/256gb SSD
- Eladó Új Magyar Lexikon 1-6 és 1962-1980 kiegészítő kötet (az ár az egészre egyben értendő)
- KEZDŐ i7 ASUS ROG GAMER PC - i7-7700 + RX570 + 16GB + 256GB+1TB -
- Lenovo M93P Tiny Micro - Mini PC - Core i5 4570T/8GB ram/256GB SSD - több db
- Naim mu-so 2. Gen új
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest