Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok!
Szeretnék két nast! Az egyiken a fontos munka adatok volnának a másikon média tartalmak(torrent (a torrentezést nem a nas végezné)). Fontosnak tartom a dedikációt, ezért szeretnék külön hw.-t. A fontos adatokhoz rendes lemezeket tervezek(wd red/purple vagy amit ajánlottok) a torrenteshez elég valami gyengyébb lemez is(toshiba p300 talán). Mindkét nas-t 4 lemezre tervezem. Torrentes jbod vagy raid5, fontos adatok: raid10. Elég ha van egy smb share-em mindkét nas-on, semmi extra funckció nem kell, kliensek száma is kevés lesz. Van némi linux ismeretem, azzal a részével nem volna gondom a saját nas építésével. Mivel eleggé le van redukálva amit szeretnék magára a NAS-ra is a legegyszerűbb, legkegvesebb szívással járó megoldást keresem.
Megéri építenem NAS-t vagy vegyem meg valamelyik 4 lemezes megoldást? Érdekelne hogy épített nasnál milyen lap,cpu,mem,házm táp kombót ajánlottok, illetve az is hogy a belépő 4 lemezes NAS-okból melyiket volna érdemes választanom? A két célra milyen hdd-ket ajánlottok? -
Alex91
félisten
válasz DrojDtroll #27502 üzenetére
Szerintem ezekre a legolcsobb is eleg, Synology, Qnap es Asustor NAS-okat neznek. Az SHR miatt a Synology elegge megfontolando. De meg lehet nezni, hogy osszerakva mennyi lenne, de valoszinu, hogy a belopo szintnel dragabban jonne ki, de ugye erosebb NAS lenne. De ha meg foloslegesen eros...
HDD-bol meg amiket irtal, mondjuk kisebb kapacitasu RED-eket nem erdemes venni. Purple, Skyhawk, Ironwolf johet, vagy mehetsz feljebb. Mediara meg szerintem mehet az olcsobb is, bar nem tul nagy az arkulonbseg sokszor.Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
töky76
tag
Sziasztok,
Qnap ts251d-ben intel j4005 kétmagos proci kb. mit tud? Torrentek száma, sebessége? 4k streaming? Max 1 eszközre tud transcodolni vagy hanyadik eszköznél térdel le? Tesztekben nem találtam erről infot.
Jelenleg egy ts 212p-t használok részben megelégedve, a sebességgel van gondom egyébként bevált cucc, csendes, üzembiztos.[ Szerkesztve ]
-
unicumnext
aktív tag
-
spe88
senior tag
Van egy Zyxell NAS326-om. Rákötöttem egy USB3-as HDD-t az USB3-as portjára. Total Commanderen és intézőn keresztül másolok rá adatot (közepes, 3-4 MB-os fájlok). A tempó 500 kB és 1 MB per mp közt változik. Nyilvánvalóan ez életem végéig eltartana így.
Gyanítom, hogy nem a legmegfelelőbb szoftverrel/megoldással másolom át az adatot az USB-s HDD-re. Próbáltam, hogy hátha van valami fájlkezelő (mint a TC) belső szoftvere a NAS-nak, de nem találtam.
Van valami tippetek?
Köszi
Spóroljunk! Kerül, amibe kerül!
-
spe88
senior tag
válasz MaCS_70 #27507 üzenetére
Kösz a tippet, ránéztem. Azt hiszem egy intravénás speedballal kell ennek nekiálljak.
Zyxelléknél nem gondoltak arra, hogy ezt átlag end userek akarják használni?
Mintha vennék egy kocsit és ahhoz, hogy 50-nél többel tudjon menni újra kell programoznom a fél ECU-t, meg enigmát ki kell hoznom a garázsból, hogy megfejtse mit kell beütni. Tönremegyek.
Na de kösz a tippet, nekiállok akkor. Bár elsőre azt sem tudom mit olvasok.
-
spe88
senior tag
itt az 5-ös pontban, ha valaki segítene, azt megköszönném. FFP fent van már. De ez az 5-ös pont olyan nekem, mintha nem is magyar lenne.
Én csak egy mezei user vagyok, aki nem 238 órát akar várni míg befejezi a másolást a NAS a 30 cm-re lévő másik HDD-re.
Hiába nézek utána milyen protokoll az SSH, fogalmam nincs mit hova üssek.
Esetleg valami video tutorial erről? Google nem segített
Köszi
-
Csabi1984
addikt
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem milyen NAS készülék lehet számomra jó ha csak annyit szeretnék, hogy arra rákötött USB készüléket lássam a hálózaton? Persze tennék bele egy HDD-t hogy valami települhessen a nas szoftver.Nincs igényem Streamelésre ( Gépről elindítok egy filmet a készülékre és úgy nézni).
Egy ideje szenvedtem egy Zidoo Z9S készüléket amivel egyszerűen nem tudtam beállítani,hogy az arra csatlakoztatott HDD-re tudjak másolni csak olvasni tudtam (Openwrt részében meg felhasználót nem lehetett hozzárendelni) viszont Zidooról a gép megosztásait sikeresen betudtam állítani.
Ideges lettem vettem egy nem" Kínai" Dune Realbox 4K médiaplayert hátha ez jó lesz Ő is támogatja az SMB, NFS-t Upnp-t de azzai is csak a gép megosztását tudtam előcsikarni
Már tiszta ZOMBI az agyam. Az igazság, hogy fórumokat olvasva sokan szívnak ezzel a SMB1 hülyeséggel amit a Windows alapból kivett. -
félisten
SSH, végtelenül leegyszerűsítve:
Parancssori felülettel juthatsz be egy rendszerbe, biztonságosan.
A legelterjedtebb program hozzá a PuTTY, amit akár portable változatban is letölthetsz mondjuk a portableapps.com oldalról.
A belépés egyszerűen, párbeszédablakból történik, csak a NAS IP-címére lesz szükséged. A belépéssel egy terminálablakot kapsz, amibe be kell gépelned a leírás szerinti parancsokat.
Ne aggódj, nagyon sok, informatikában teljesen tájékozatlan felhasználónak összejött már!
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
törölt tag
válasz unicumnext #27505 üzenetére
Nem nagyon értem ,miért kell egy nas-al realtime filmet kódoltatni ,főleg 4k-ban. Ha hardverből nem tudja ,akkor nyilván lefekszik.
Nem egyszerűbb olyan forrásban megszerezni a tartalmat ,amit a lejátszó natívan kezel és akkor csak az adatkiszolgalás megy nasról?
-
spe88
senior tag
válasz MaCS_70 #27512 üzenetére
tájékozatlannak abszolút ne mondanám magam, de ez már azért jócskán meghaladja a szintem. Nem is értem mit olvasok.
De akkor ezek szerint a MetaRepository után az FFP, az után a PuTTY, majd a Midnight Commander és azután tudok értelemes sebességen másolni.
Csak tapsolni tudok a Zyxelnek, hogy ilyen felhasználóbarátra csinált meg a termékét.
Akkor a tegnap du és a ma este után a mai du-omat is elbszm arra, hogy másolni tudjak.Nektek köszi a segítséget. Zyxel meg beveheti
-
spe88
senior tag
válasz AiRLAC #27510 üzenetére
köszi, de nincs az az isten, hogy még egyszer NAS-t veszek. Bánat. Botrány.
Még anno próbálkoztam, azzal amire használnám, hogy messziről is elérjem a fájljaimat. Volt hozzá egy röpke 350 oldalas manual. Próbáltam belőni a dinamikus IP-s mókát is, a manualban lévő letöltési linkek nem mennek, kutakodás stb., mondanom sem kell, hogy egy hét tökörészés után feladtam és 1 éve be sem kapcsolatam a NAS-t. Most is csak azért, mert kellenek róla adatok. De hát látom, hogy egy sima másolás is megakasztja a rendszert, nem is tudom, akkor mit várnék.
Csalódás. Aki ért ilyen mélyrehatóan az infohoz, meg ennyire benne van ebben a Linux-alapú mókolásban, annak biztos nagyon hasznos, de aki be dugja otthon, feltelepíti a rendszert és használni akarja az felejtse el ezt, mert egy idegőrlés az egész. Egy otthoni hálózatot belövök, tudom mi az a DHCP, portnyitás (nagyjából), tehát nem vagyok teljesen fogalmatlan, de ez tényleg botrány, amit ezek a NAS-ok leművelnek. Ráadásul állandóan kerreg, órákon át. Tele vannak a külföldi fórumok ezekkel, midenki megoldást keres mindenre. Kinek gyártják? Mert cégek, ahol vannak IT-szakemberek ott meg tudnák oldani, de ott nem használnak ilyet. Home userek meg tönkre mennek idegileg. Egy windowst 20 perc alatt felrakok, minden működik rajta, belövöm amit kell, de egy ilyen ezred olyan bonyolult dolgon meg megy a többhetes szívás. Na jól van kidühöngtem magam. Neki is állok. Már itt van mellettem a ketamin
és a durva, hogy van pofájuk rárakni 2 USB3-as portot, ami kiviszi a 2-3 MB/s-et És a gyártó azt válaszolná, hogy gyorsabban akarsz másolni? Ezt az 5 programot kell felraknod, ezt a 300 parancssort kell bemásolnod stb, és már megy is. Botrány, nincs rá jobb szó. És a szép, hogy ezt még nem is a gyártó írja le, hanem tőletek meg egyéb fórumokból kell kutakodni, meg leírásokat böngészni. Vicc...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
A PuTTY alapból a PC-n fut, végig az eszköze a NAS hergelésének.
Ez a Zyxelek állandó kitétele: alapvető funkciókra tökéletes, de a szoftverboltja szegényes.
De ha jobban belegondolok, van is benne fájlkezelő, nem kell semmit sem ügyeskedni! Monjuk nem egy szuper program, de VAN a 326-osnak belső szoftvere erre, hiszen évekig nyomogattam!
MaCS
UI: A tájékozatlant nem személy szerint Rád értettem, hanem arra, hogy valóban informatikai analfabéták is megküzdöttek már az FFP-vel.
A 326-os topicja egyébként nagyon informatív!Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
félisten
válasz #46824192 #27519 üzenetére
Az utaztatja oda-vissza az adatot, ha a program, amivel másolok a távoli gépen fut. Nem csak ott jelenik meg, hanem ott is fut, pl. Windows intéző, Total Commander.
Persze az is megoldható, hogy ezt a műveletet áttegye a NAS-ra, de jellemzően nem ez történik.
Ha a másolóprogram magán a NAS-on fut, az értelemszerűen a NAS saját rendszerén belül fog csak adatot mozgatni. Erre jó a NAS saját fájlböngészője vagy mondjuk a telepített MC.
Most gyorsan tettem is egy próbát: Windowsról 2,5-szer lassabb egy fájl másolása, mint ha a NAS-om fájlkezelőjét használnám.
MaCS
-
spe88
senior tag
válasz MaCS_70 #27518 üzenetére
FFP-vel én is, azt egészen hamar felraktam. A Midnight Commanderen csúszok el. A belső fájlkezelőjén a File Browsert érted? Mert az halottnak a csók. Amúgy hol magyar, hol angol a NAS "asztala", most épp angol.
Átnézek a 326-os topicba, tx
Amúgy elég alapvető funkciónak gondolom egy NAS-tól, hogy távolról elérjem és ha rákötök egy külső adathordozót akkor ne 268 óra alatt másoljon át 1,5 TB-ot Tényleg ennyi. Nem a hasamra ütöttem.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz MaCS_70 #27520 üzenetére
Ezt még mindig nem értem. Lehet én vagyok a tudatlan vagy nem tudom.
Bár nem nas-on mert még nem szereztem be, de bármit bárhova másolok az nálam a lehető legnagyobb sebességgel megy. Az smb az smb lesz minden eszközön. Pl. a megfáradt routeremre dugott usb hdd-re is lazán másolok 20 mega/sec -el. Semmilyen adat nem utazik sehová oda vissza. Egy irányba utazik a pc-ről a router felé vagy ha onnan kell másolni akkor onnan a gépemre. De ugyanez ftp-n is. Szóval a protokol az most mindegy is. És total commandert használok mióta az eszemet tudom. (illetve az elődjét anno,amikor más volt a neve)
-
törölt tag
-
félisten
A 326-os fájlkezelője valóban nem egy kezes fajta. Sosem értettem, hogy miért nem triviális egy kétpaneles megoldás használata -- még a Nagyoknál sem.
Ha viszont már fent van Nálad az FFP, akkor a nehezén már túl vagy, valami banális apróság jöhet csak közbe a MC-rel.
Pontosan hogyan akadsz el?
MaCS
-
-
félisten
válasz AiRLAC #27526 üzenetére
Vagy bármilyen jobb fajtát, legyen az akár Qnap vagy Asustor.
Tényleg ég és föld, amint nem csak az alapfunkciók kellenek. A Zyxel elképesztően fapados már, de egy jó NAS jó rendszerrel nagyon jól használható.
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
spe88
senior tag
válasz #46824192 #27524 üzenetére
Így indítottam:
"Van egy Zyxell NAS326-om. Rákötöttem egy USB3-as HDD-t az USB3-as portjára."
Ha nem a NAS-ról szeretnék a HDD-re rá adatot másolni, hanem a gépemről, akkor miért kötöttem volna a NAS-ra? Nem értem
Azért kötöttem a NAS-ra, mert gondoltam így sokkal gyorsabb.
Ami igaz is, ha eltökölök vele egy hetet mire egy értelmes szoftverkörnyezetet varázsolok rá.Mindegy is
-
félisten
Sosem értettem a Zyxelt. Meglepően jó ér/értékarányú hardver mellé tesznek gyakorlatilag értékelhetetlenül silány szoftveres támogatást.
Lehet, hogy változott valami az elmúlt fél évben, de akkoriban egy szinte üres appboltjuk volt magukra hagyott programokkal. De maga a hardver nagyon jól teljesített.
MaCS
-
spe88
senior tag
válasz MaCS_70 #27525 üzenetére
Úgy akadok el, hogy sajnos ebből egy szót sem értek:
SSH keresztül belépve hozzunk létre egy könyvtárat:
mkdir /i-data/md0/admin/nsa
(ahol az md0 a lemez azonosítója)
PuTTY-ot felrakom Windowsra, az talán menni fog. Hogy indítsam el a PuTTY-ot a NAS-on? Ha Windowsra rakom fel, hogy lesz ebből bármi? És mi az az md0 ami az azonosító, nekem oda vlaami más
Telepítéshez szükséges file-ok:mc-4.8.1.7-arm-1.txzEgy ideje nem működik, használd ezt a linket: [link]glib2-2.30.2-arm-0.txzEgy ideje nem működik, használd ezt a linket: [link]
Ezeket másold be a NAS-on létrehozott /nsa könyvtárba.Ez a fenti menni fog.
A telepítése, SSH-n keresztül:
funpkg -i /i-data/md0/admin/nsa/mc-4.8.1.7-arm-1.txz
funpkg -i /i-data/md0/admin/nsa/glib2-2.30.2-arm-0.txz
A program indítása SSH-ba való belépés után:mc
Ez lépés gondolom a fenti után már tudni fogom, mert ugyanúgy kell indítanom a parancssort valahonnan amit még nem tudok.A Glibet is fel kell raknom?
-
törölt tag
Én kérek elnézést ,hogy félre értettelek.
De miért is ne gondolhattam volna másként, hogy ha belegugtál egy Usb hdd-t , akár a nas tárhelybővítése céljából és arra másolsz a gépedről. Főleg úgy ,hogy ezt total commanderrel próbáltad.
Nekem nem volt egyértelmű a dolog.
Egyébként meg az mc telepítésen ne mérgelődj. Türelem kell hozzá és fog az menni. Bár az tény ,hogy ha full vakon vagy akkor nehéz. Mikor először lattam linuxot én is vakartam a fejem. Amikor egy lemez azonosítót sem tud az ember,vagy pár alapvető parancsot mert gugli kell ahhoz is , akkor az elveszi a kedvet az egésztől.
Nagyrészt ezért is engedtem el. Öreg vagyok már ahhoz hogy konzolban töltsem a szabadidőm. Jobban szeretem a kész megoldásokat vagy inkább fizetek valamiért többet is ha kell, de az menjen egy kattra.[ Szerkesztve ]
-
Vastika
tag
válasz AiRLAC #27526 üzenetére
Így van, a hardver paraméterei nem mindig a legfontosabbak.
Nekem sokáig egy QNAP TS-112P NAS-om volt, tette a dolgát, a szoftvere sem volt rossz, de a sebességét néha kevésnek éreztem. Próbaképpen vettem használtan, nagyon olcsón egy olyan régi kis Synology-t, ami paramétereiben még gyengébb volt, mint a QNAP (ha jól emlékszem 256MB memória, és valami 800MHz-es proci) , és simán hozta azt a sebességet, amit a QNAP 2x gyorsabb procival és 2x több memóriával :-)
Úgyhogy eladtam, és vettem szintén használtan egy DS116-ot, nekem bőven elég, a Gbit-es hálózatot simán megtölti adatokkal, a memóriahasználat - prociterhelés meg alig valami.
A Zyxel-t nem ismerem - nem vettem már legelőször sem, pedig a paraméterek alapján jónak tűnt... Csak aztán utánaolvastam, és a szoftver ugye :-( Anélkül (jó rendszer nélkül) meg nehéz.[ Szerkesztve ]
-
spe88
senior tag
válasz #46824192 #27532 üzenetére
na én meg arra nem gondoltam, hogy NAS-t ilyen módszerrel tárhelybővítünk, de végtére logikus az is. Szerintem amúgy az a 32 TB (ha jól emlékszem), amit el tud kezelni azért elég lenne. De valószínűleg akkor az alkotók is erre gondolhattak, hogy azért raknak rá 2 USB3-as portot, mert így több tárhely áll rendelkezésre 2 külső HDD-vel, mert ha igen, azt még megértem. De ahogy már kiveséztük itt millió kommenttel, azt azért aligha gondolhatták, hogy rádug valaki egy USB3-as HDD-t és majd megelégszik a 2-3 MB-tal PC-n keresztül. Amúgy igen, én is jobb szeretem már a kész dolgokat. Most tudok nekiállni ennek a PuTTY-nak csak, kíváncsi leszek.
-
spe88
senior tag
válasz gyulazsolti #27536 üzenetére
de gondolom a NAS egyik HDD-jéről a külső 2.5-ös valamelyikére neked is mocskos lassan megy, nem?
Elgondolkoztam, hogy rákötöm a laptopom USB-jére a külső HDD-t, lehet még úgy is gyorsabb
[ Szerkesztve ]
-
gyulazsolti
senior tag
Intézővel, TCommander , Midnightcommander , Nasról külsőre. Ugyanaz a film.
Nincs webes fájlkezelője? [kép], [kép][ Szerkesztve ]
-
spe88
senior tag
válasz gyulazsolti #27539 üzenetére
Tehát te másolsz adatot a NAS belső vinyoinak egyikéről a NAS-ra USB-n kötött külső vinyoid valamelyikére? És mindezt a hálón lévő szoftverek bármelyikével. Ez volna a fontos számomra. Ha ekkora sebességet produkál, akkor szerencséd van, vagy nekem pechem, de többen is írták, hogy ezen ne csodálkozzak, ha lassú a tempó, ezért kell az MC. Másrészt a film egy nagy fájl, én sok közepeset másolok, de tény hogy ekkora difi akkor sem lehet.
[ Szerkesztve ]
-
spe88
senior tag
válasz MaCS_70 #27542 üzenetére
megtudnád azt mondani, hogy mkdir /i-data/md0/admin/nsa parancssornál az md0 helyére mit írjak? Azt írják, hogy lemezazonosító. Ezt honnan tudhatnám meg? Tx
2 db 4TB-os HDD van benne, nincs RAID-ben, mindegyikre azt írja ki, hogy Disk Group 1[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS ROG G15 - Ryzen 7 6800H - 16GB DDR5 - RTX 3060 (140W) - 15,6" 300Hz - Csere PS 5 PRO -ra
- Apple Magic Trackpad Érintőpad Fekete (MMMP3Z/A), Újszerű, Garancia: 2025.06
- PlayStation 4 Kontroller
- GARANCIÁS! GAMER PC - MSI Z790 ATX, I5 13600KF, RTX 3050, 32GB DRR5, 500GB NVME, Corsair 1000W
- Imperium Ryzen 5 Phoenix 8000 PC Ryzen 5-8600G, A620TUF, 16GB DDR5 RAM, 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest