Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-20 17:39:44

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a Gyakran feltett kérdések szekciót!
A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#14701) fogtunder válasza iceman06 (#14698) üzenetére


fogtunder
nagyúr

ebből a kettőből én inkább az Asustort venném, azon egyszerű oknál fogva, hogy hardveresen fényévékkel gyorsabb a DS214-nél.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#14702) Karkarosz


Karkarosz
csendes tag

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni NAS vásárlásban. Alább sorolnám, hogy mit kellene ellátni, stb..:

Egy 10 fős vállaltról van szó, itt kellene a biztonsági mentéshez NAS szerver. Tehát nem torrentezés meg hasonló, hanem kifejezetten a munkavégzés anyagainak biztonsági másolatára. A hálózat amibe bele kellene építeni nagyjából egy nagyteljesítményű fekete-fehér nyomtatóból és egy kisteljesítményű színesből áll. A nyomtatókat a NAS-on keresztül akarnánk kezelni, ha működhet ez a dolog.
Ezen túl cloud-ban is jó lenne használni, tehát a lementett adatokat bárhonnan elérhetővé szeretnénk tenni (ofc jelszavasítás mellett).
Nagyjából 1-2 terra tárhely elegendő lenne.
Ennyi infóból tudtok javasolni valamit? Mondjuk... Nemtudom... 300ezer forintig?

(#14703) fogtunder válasza Karkarosz (#14702) üzenetére


fogtunder
nagyúr

hát 300K-ból már szervet is vehettek, azzal meg azt lehet csinálni, amit akartok, csak a szoftveres oldalt kell megoldani.

egyébként mondjuk egy Synology DS214Play bőven elég erre, de akár egy sima 214 is, a tárhely meg annak függvénye, mekkora lemezeket veszel bele.

"A hálózat amibe bele kellene építeni nagyjából egy nagyteljesítményű fekete-fehér nyomtatóból és egy kisteljesítményű színesből áll. A nyomtatókat a NAS-on keresztül akarnánk kezelni, ha működhet ez a dolog."

ezt a részt nem igazán értem, a dolgozók gépei nincsenek fent a hálózaton? :D amúgy ha egyébként is hálózatra köthetőek a nyomtatók, szerintem tök fölösleges NAS-on keresztül kezelni őket, vagy valamit tényleg nagyon nem értek. egyébként persze, létezik nyomtató szerver, de a legjobb mindig a hálózatba dirket bekötött nyomtató.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#14704) iceman06


iceman06
csendes tag

Igazából a weblap egy portfólio lenne amit nem látogtnának valószínűleg több ezren egyszerre, illetve később lenne bővítve oktató videókkal amiket valószínűleg egy külső fáljmegoszton tárolnék hogy ne terherlje bár nem tudom ez mennyire lenne jó megoldás.

Semmi extra torrentre nem kell gondolni csak elvétve néha néha egy-két darab.

Sokkal erősebb az az Intel Soc ami az Asustorban van?

(#14705) Karkarosz válasza fogtunder (#14703) üzenetére


Karkarosz
csendes tag

De, persze a dolgozói gépek is fenn lennének x)
A nyomtatóknál van egy Sharp AR 5516N és egy Brother DCP 195C. Utóbbi nem megy csak a nason keresztül.
Igazából pont a szoftver a másik gondunk, valami gyors és egyszerű kéne..

(#14706) fogtunder válasza Karkarosz (#14705) üzenetére


fogtunder
nagyúr

a Syno sw könnyen kezelhető, könnyen összehozható a távoli elérés, van nyomtató szerver funkciója is, elég szofisztikáltan beállíthatóak a jogosultságok is a felhasználóknál, ami céges környezetben fontos lehet. innentől hw kérdése a dolog, a 214 Play Atom procis, ez sokkal többet bír, mint a sima 214, amiben ARM proci van, mondjuk az árkülönöbzet is jelentős. ha csak másolgatás lesz, meg nyomtató megosztás, akkor szerintem a sima 214 is elég lehet, de ennyi felhasználóval nem próbáltam.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#14707) Patice válasza fogtunder (#14706) üzenetére


Patice
nagyúr

+1 A 214play-re. :K

Én inkább a lemezre helyezném itt a hangsúlyt. Mivel nem kell túl nagy tárhely ezért 7200-as HDD-ket, azokból is WD RE-ket raknék bele. Lehet hogy drágább, de szerintem jobban is bírja majd a párhozamos mentéseket és a nyúzást, mint pl. a WD RED.

Másik tippem a DS 715, a bővíthetőség miatt (5 lemezes bővítővel kiegészíthető), + olcsóbb, mint az előd 713+.

Vagy esetleg megfontolható a több lemezhely miatt a DS 415play az Atom proci miatt.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#14708) Maarki válasza Patice (#14707) üzenetére


Maarki
aktív tag

Sziasztok!

Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy kifejezetten torrentezésre milyen nast ajánlanátok 1 illetve 2 fiókos max 30k most jelenleg a routeren fut és egy 1,5tb samu van rajta. Gondolkodtam, hogy erre a célra egy régi pct de megmértem és sokat eszik :S most a routert és a winyot néztem az elviselhető, szóval ezért nézegetem a nasokat de nem vagyok benne otthon ezért kérném a tanácsotokat.

Előre is köszönöm!

üdv.: Maarki

(#14709) fogtunder válasza Maarki (#14708) üzenetére


fogtunder
nagyúr

kifejezetten torrentre valami Atom procis cuccot, egyfiókost így hirtelen nem is tudok, Synology DS214 Play, Asustor AS-202T. ezek olyan 70-100K környékén vannak azért, én azt javaslom, hogy vegyél valami kis fogyasztású integrált procis lapot a régi gépbe (Atom, J1800/J1900-as Cerka), aztán máris nem fog annyit enni.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#14710) Maarki válasza fogtunder (#14709) üzenetére


Maarki
aktív tag

Rendben van akkor inkább marad az integrált procis mert most 70-100k nem opció számomra erre nem :) rendben köszönöm ! :R

(#14711) fogtunder válasza Maarki (#14710) üzenetére


fogtunder
nagyúr

hát ja, nekem se lenne az :)

én otthonra, ha van a felhasználónak némi hajlandósága a problémamegoldásra, akkor az alap kategória felett csak épített NAS-t szoktam ajánlani, mert ahhoz nagyon magas órabérrel kell rendelkezni, hogy ne legyen kifizetődő otthon összerakni valamit vagy olcsóbban, vagy többszörös teljesítménnyel, vagy mindkettő.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#14712) iceman06


iceman06
csendes tag

Néztem közben egy új Asustor NAS-t AS-5002T megérné szerintettek a különbözetett? Ár-teljesítményben?

Vagy ebben az árban már inkább építsek egyet? FreeNas mennyire jó weboldalhoz? illetve mindent megtudnék rajta oldani amit mondjuk a Synologyn meg az Asustoron?

Előre is ksözönöm a válaszokat!

(#14713) fogtunder válasza iceman06 (#14712) üzenetére


fogtunder
nagyúr

hát azt, hogy te meg tudod-e oldani, az egy külön kérdéskör (mindenféle rosszindulat nélkül, de ezt mi ugye nem tudhatjuk). én a FreeNAS-t annyira nem szeretem személy szerint, mert a ZFS miatt iszonyatos memória igénye van, és jó lenne alá ECC RAM, amihez a lap is drága. OMV vagy Xpenology ahol kezdeni kell szerintem, ezek pluginekkel bővíthetőek relatíve egyszerűen. a legtöbb ilyen oprendszer amúgy Linux alapú, szóval nagyjából azt raksz rá, amit akarsz.

nem éri meg amúgy szerintem a különbséget, inkább építeni kell ennyiből, vagy venni egy HP microservert.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#14714) Eduardo89 válasza Multibit (#14696) üzenetére


Eduardo89
aktív tag

A héten érkezik meg, letesztelem és majd referálok.
Köszi a választ! :)

http://logout.hu/cikk/wd_red_3_tb_nem_csak_nas-ba/parkolas_nas_tapasztalat_eduardo89.html

(#14715) bozont válasza fogtunder (#14713) üzenetére


bozont
veterán

Az a baj ahogy egyre jobban nézegetem a NAS cuccokat én is arra jutok, hogy az lenne a legjobb ha építenék egyet, annak ellenére is hogy kicsit játszani kell a szoftveres részével. Viszont akkor már felmerül a kérdés, hogy egyben használhatnám-e médialejátszónak is (valamilyen távirányítóval egyetemben)? Ez az emlegetett OMV képes-e erre is. Vagy egy ilyen felállás már komolyabb munka lenne?

(#14716) iceman06 válasza fogtunder (#14713) üzenetére


iceman06
csendes tag

Összeszerelés nem lesz gond, telepítés már más kérdés de szerintem azzal sem lenne gond, használtam 2 évig linuxot bugykoltem is sokat. Ha mégis építenék mire figyeljek?
Alaplap gondolom ITX egy hozzá tartózo házzal, milyen táp mert a 300W-os sok neki? Processzorból elég lehet a Celeron vagy kellhet erősebb ha belefér a keretbe?
Memória minél több ha jól sejtem mert abból sosem elég, mi másra kellenne még figyelni vásárlás előtt?

(#14717) fogtunder válasza iceman06 (#14716) üzenetére


fogtunder
nagyúr

ja, ITX lap, Q1900-ból az Asrocknak van DC verziója, az egy bikább laptop táppal (emlékeim szerint ASUS cuccokkal kompatibilis) jó lehet. maga a proci nem eszik sokat, csak bootnál, mikor egyszerre pörög fel az összes lemez, megugrik a fogyasztás, valami 100W körüli cucc azért nem árt. ha meg mégsem ez, akkor valami minőségi táp, ami nem fogja megmakkantani a lemezeket. ha nem akarsz ZFS-t használni, akkor 2GB RAM bőven elég. ha meg ZFS-t akarsz, akkor ahhoz szerver lap kellene, meg ECC RAM, többszörös költségek és bár a ZFS az adattárolás omegája, egy médiaszervernek elég durva overkill. a ház a legnehezebb kérdéskör, mert ami jó és kompakt, az veszett drága. ha el tudod rakni valami nem látható helyre, akkor egy normálisabb mATX vagy ATX ház a legjobb talán, ha számít a kinézet, akkor talán a Fractal Desing Node 304 a legjobb a célra, de a TT Core V1-be is be lehet szerelni 4 lemezt, mondjuk nem a legelegánsabb módon.

(#14715) bozont: az OMV simán felhúzható asztali Debian Linuxra is, meg mellé egy Kodi, és meg van oldva. tapasztalatom nincs ilyen felállással, de elvileg semmi akadálya.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#14718) Brogyi válasza iceman06 (#14716) üzenetére


Brogyi
senior tag

Mostanába 75k körül vehetsz Gen8-at. Az négy fiókos, szép, kicsi. Arra szó szerint mindent fel tudsz rakni.
ECC RAM-os. Komoly alternatíva. Kész NAS progitól kezdve bármilyen linux rámegy. Bővítheted ha van rá zsé/igény. Szóval barkácsolhatsz, vagy kész megoldást is felrakhatsz. Elég erős konkurecia a kész NAS-oknak.

(#14719) gbors válasza bozont (#14715) üzenetére


gbors
nagyúr

Ne aggódj, előbb-utóbb mindenki elkezdi azon törni a fejét, hogy jobb lenne építeni :D Munka persze több van vele.
Nem tudom, van-e / volt-e NAS-od, szerintem érdemes kipróbálni egy "gyárit" első lépésben.

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#14720) MaCS_70 válasza fogtunder (#14717) üzenetére


MaCS_70
félisten

Vajon mennyi lehet egy ilyen összeállítás nyugalmi fogyasztása? Mennyire megbízhatóan / hatékonyan oldható meg az energiagazdálkodásuk? (Nálam elég sok lenne az üresjárati idő.)

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#14721) Patice válasza MaCS_70 (#14720) üzenetére


Patice
nagyúr

Giorgio által leírt konfiggal nincs tapasztalatom, de leírnám az enyémet.
Asus H87I-Plus alaplap + Pentium G3450 + Alpenföhn Brocken CPU hűtő venti nélkül.
8 GB 1600 MHz Kingston RAM, Be Quiet System Power 300W táp, Fractal Desig Node 304 ház, elől két leszabályzott 9 centis Noctua venti, hátul a ház gyári 14 centise legalacsonyabb fordulaton.
Van most benne egy 64GB-os Samu SSD + 3x2TB WD RED + 1x3TB WD RED.

Induláskor kb. 70-75W a konnektroból mért fogyasztás. Röviddel boot után 40-45W-ra esik vissza.

Ehhez képest mondjuk egy Atom procis Synology DS415play a gyártó szerint eszik 41,95W-ot, egy 5 lemezes, de ARM procis Synology DS1515 eszik 32,3W-ot.

Csak kicsit más összegbe került az építettem. :B

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#14722) MaCS_70 válasza Patice (#14721) üzenetére


MaCS_70
félisten

Köszönöm!

Kérdés, hogy mennyire lehet elküldeni aludni, olyankor mennyit fogyaszt -- és hogyan ébreszthető.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#14723) gbors válasza MaCS_70 (#14720) üzenetére


gbors
nagyúr

Érdemes megnézni ezt a cikket.

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#14724) MaCS_70 válasza gbors (#14723) üzenetére


MaCS_70
félisten

Köszönöm!

A megbízhatóság meg azért is érdekes, mert nemrégiben volt nálam egy 450-es AMD alaplap, amit egyszerűen nem tudtam távolról felébreszteni.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#14725) iceman06 válasza fogtunder (#14717) üzenetére


iceman06
csendes tag

Köszi, anyagilag sokkal jobban jönnék ki ahogy nézem, csak idővel nem majd, de valamit valamiért.
Átgondolva a dolgokat weblapot nem tudom mennyire bírna el az itthoni elég gyenge 10/1 Mbps-es net.. valószínűleg erőteljesen szűk keresztmetszet lenne.

(#14726) fogtunder válasza iceman06 (#14725) üzenetére


fogtunder
nagyúr

hát a 10/1-es net az nem webszervernek való :) nem tudom, milyen honlapot akarsz, de szerintem jobban jársz valami olcsóbb hosting szolgáltatással.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#14727) Uzi74


Uzi74
senior tag

Jelenlegi NAS-om Brazos E450 alapú/8GB ram/mini-ITX- PICO PSU + passzív procihűtés, a rendszer egy 2,5-ös driveon fut + 4x 3,5-és HDD). Egyik HDD-től megszabadulhatnék, akkor elég lenne 4 Sata port.
Amire használom: 2 HDD TrueCrypttel titkosítva/2 titkosítás nélkül, fut rajta Bittorrent Sync + Crashplan + VMWare imageből fut rajta egy Ubuntu alatti SVN server - de ritkán használt mindegyik. Fogyasztása olyan 35W

- kis teljesítménytöbblet jól jönne néha
- 10-15W-al kevesebb fogyasztást szívesen látnék - évi 20-30 Eur megtakarítás lenne
- esetleg valami WOL megoldást, ami felébreszti a gépet ha bejön egy SSH kapcsolat...

Kérdés: érdemes hozzányúlnom 100 Eur alatti beruházással?
egy G1820-as procim van otthon, de az ahhoz csak olyan lapom van amin 2 SATA port van és feltehetően többet is fogyasztana mint a jelenlegi
Esetleg egy Q1900-as rendszer érezhetően erősebb/kisebb fogyasztású lenne mint a E450?

(#14728) okiteki


okiteki
tag

Sziasztok!

Olyantól kérnénk tapasztalatot akinek már ment tönkre NAS ban RAID5 lévő nagyméret HDD , mennyi ideig tartott egy New HDD RAID helyreállítása. Tehát egy RAID5 be kiesett 12-16TB RAID5 tömbből kiesett Rossz HDD cseréje új hdd-re mennyi ideig tart visszaállítani egy nagyméretű tömbé.
Eddig max 1 tb raid1 vagy 1,2 tb raid5 NAS-sal találkoztam de irgalmatlan hosszú ideig csinálta a helyreállítást . És most egy nagy tömböt kellene összehozni egy megfelelő NAS-sal tehát nem mindegy mennyi ideig tart a helyreállítás vagy használjon az ember ekkora méretnél raid6-ot ami +1 HDD kieséssel jár de gyorsabb a helyreállítás esetleg ?
Mert ha vetetek 120 ezerért egy pofás synology NAS-t és teszem 3 év múlva egy HDD megmurdel egy nagy raid5 tömben nem mindegy hogy 3-4 napig tart a helyreállítás és addig használhatatlan a NAS.
Vagy mégis meg kellene venni a jóval drágább 400 ezres erősebb NAS-t. :F

(#14729) Patice válasza Uzi74 (#14727) üzenetére


Patice
nagyúr

Szerintem újabb lapokkal, procikkal nem fogsz fogyasztás csökkentést elérni, csak plusz teljesítményt kb. ugyan olyan fogyasztással.

Gyári 4 lemezes NAS-ok is kb. ennyit esznek.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#14730) Borisz76 válasza okiteki (#14728) üzenetére


Borisz76
veterán

Szia.

Syno 2415+ modell van a birtokomban 10 db 4TB-os HDD-vel, SHR 2 lemezes védelemmel.

Nálam még meghibásodás nem volt.
Kötetbővítéssel kapcsolatos infóm van de talán ez is segít valamilyen szinten.

Annyi tapasztalatom van , hogy első beüzemelésnél 4 HDD volt a gépben.
2 lemezt használtam, 2 lemez védelem.
PC-re kötött 2*4 TB-ot átmásoltam a NAS-ra.
Ezután a PC-s HDD-ket is beraktam a NAS-ba.
Kötetbővítés.
Aztán megint 2*4 TB ....kötetbővítés....már 8 HDD a NAS-ban.
És végül az utolsó 2-t is átmásoltam majd betoltam a nas fiókjaiba.

Első kötetbővítés kb 20-22 órát dolgozott
Második alkalommal 26-28 óra volt.
Az utolsó alkalom pedig 30 fölött....már nem emlékszem pontosan.

Tehát légy türelmes, megcsinálja azt csak idő kell neki !

Többek között azért is választottam a 2 lemezes SHR-t mert nem nagy az esélye annak, hogy 2 lemez egyszerre is tönkre menjen. Ha 1 elszáll akkor lehet pótolni de addig is használható marad a NAS.

Ha ilyen összegben gondolkodsz akkor én csak ajánlani tudom a 2415+ -os típust.
Röviden, tömören : K@rva jó !

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#14731) SG3rg0


SG3rg0
őstag

QNAP TS-112 vs. Synology DS115J

Melyiket vegyem? Talán a Qnapnak jobb a rendszere.

(#14732) Uzi74 válasza Patice (#14729) üzenetére


Uzi74
senior tag

Várjak esetleg a cherry trail lapokra akkor ha fogyaszást akarok csökkenteni?
Amennyiben a fogyaszást fixáljuk van AMD irányba érdekes upgrade? (ha néha futtatnék valami OpenCl-es crunching jellegű dolgot) Vagy Intel celeron vonalon érdemes maradni?
Passzív vagy majdnem passzív opció érdekelne igazán (ahol a venti ritkán/alig hallhatóan megy)

(#14733) bozont válasza gbors (#14719) üzenetére


bozont
veterán

Még nem volt, csak tervben van, megy brainstorming hogy mivel járnék a legjobban. Első körben a Synology DS215J volt a kiszemelt, és most már a Zyxel NAS540 is képbe került. De ezek mellé még kell egy média lejátszó is, abból meg ahogy írtam a MED600-as a kiszemelt. Ez durván 100e FT (nem számolva most a HDD-t). Ennek előnye, hogy csak össze kell dugni és bekonfigurálni, semmi mókolás a szoftverrel.
Ha meg építenék, akkor valamelyik Braswell-es megoldás lenne szerintem, a legnagyobb N3700-as a legszimpatikusabb. Bár az ITX-es variánsokhoz sajnos So-Dimm kell, de gondolom 4GB bőven elég. Ez is kb 100e FT körül állna meg. Előnye hogy erősebb hardverben és csak egy eszköz lenne a kettő helyett.

(#14734) Patice válasza Uzi74 (#14732) üzenetére


Patice
nagyúr

Jó kérdés, hogy megéri-e várni. Jelenleg nem tudom, nem emlékszem, hogy olyat olvastam-e hírekben, hogy a Cherry Trail-ből is lesz integrált procis, passzív változat. És ha igen, akkor mondjuk lesz-e annyi SATA vezérlő, amit natívan tud, hogy érdemes legyen rá építeni.

Braswell-lel fogyasztásban jól járnál, szerintem proci erőben (NAS-hoz csak ez számít, a grafikus képesség semmit) ez túltesz majd a Brazos-on és 4-6 W-tal elketyeg. De már ennek is az a nyűgje, hogy natívan csak két SATA3-as portot kezel, a többit az alaplap gyártók teszik rá integrált vezérlővel.

Én úgy vagyok most ezzel az otthoni hálózatos mókával, hogy inkább a szerver legyen erős és a kliens gépek így lehetnek kis teljesítményű + alacsony fogyasztású, könnyű, kicsi eszközök. Az aktív hűtést, meg stb. meg legyen a szerver dolga. Igen, otthoni környezetben is.

Én a proci erő miatt döntöttem az Intel vonal mellett, mert NAS/szerver gépnek építettem az enyémet. És sikerült szerencsére fogyasztásban sem nagyon elszállni. És Intel 1155-ös foglalattal szerencsére van/volt olyan ITX lap, amin van 6 db natív SATA3-as csati. AMD vonalon is létezik, FM2+ foglalattal, de ott a bele való proci inkább grafikában erős, prociban nem ugyan olyan árban Intelhez képest. Így biztos, hogy pár évig elég lesz szervernek, kiszolgálónak ez a gép. További fogyasztás csökkentésnek meg nem láttam értelmét, mert már nem térülne meg, amennyit nyernék fogyasztásban.

Nem tudom, hogy neked hány lemezes a cél, de nekem már megvan a szükséges HDD is, így inkább építettem NAS-t, minthogy a nagyobb és jóval drágább HDD-ket vegyek.

OK, most már elérhető Seagate 8 TB is, és egész jó az ára is, csak kb. annyiba fájna, mint amennyiért a gépemet építettem.

Később nem tudom merre fognak változni a HDD árak, de így még ráérek egy darabig a nagyobb HDD vásárlással.

Vagy még esetleg a Skylake lehet járható út. Ha nem sürgős, akkor év végéig még bírd ki, és akkor okosabbak leszünk. :K

(#14733) bozont:

N3700-zal vigyázz! Nem biztos, hogy olyan olcsó lesz az. N3150 jobb választás lehet.

A J1900-as és J2900-as lapok árkülönbségéből kiindulva én ilyesmi árkülönbségre számítok a Braswell lapoknál is. Ráadásul Asrock Braswell lapokból nem is mindegyik lesz forgalmazva Mo.-on, így a DC-In-es változat sem. :(((

+ Vedd figyelembe, amit fentebb írtam. Hiába N3700-as erősebb/drágább proci, ha jól rémlik ezeknek is csak 2 integrált SATA vezérlőjük van, a többi külön vezérlős, és így is max. 4 lesz szerintem ezeken a lapokon.

[ Szerkesztve ]

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#14735) Karkarosz válasza fogtunder (#14706) üzenetére


Karkarosz
csendes tag

Köszi a tippet, ez a DS214 jóképűnek tűnik és a büdzsén is foghatunk vele...

Egyébként jelenleg egy Medion NAS P89626 dolgozik nekünk... A gond az, hogy állandóan lefagy, meghalnak a dolgok rajta, valamint brutál lassú a fel-le másolgatás.

Már csak annyi a kérdésem, hogy szerintetek hol érdemes megvásárolni az újat? Valamint az árában a program is benne szokott lenni, ugye? A Synology magyarországi helpdeskel rendelkezik?
Tudom, 99% google, de na... :D

(#14736) bozont válasza Patice (#14734) üzenetére


bozont
veterán

Még keresem a lehetőségeket, ha itthon nem is kapható, a DC verzió, a külföldi rendeléstől sem zárkózom el. Először egy G1620-at néztem, az több lehetőséget rejt magában, viszont többet is fogyaszt. Egyelőre 2x2 Tb a terv, így a 2 sata is elég, de mondjuk nem baj ha marad hely bővítésre. Mi a baj amúgy az asmedia vezérlővel, drivergondok linuxon?

(#14737) Isti0221


Isti0221
tag

325v2-t configuration timed out hibával nem tudom beállítani
vettem egy wd 2tb red-et azóta csinálja ezt..
ötlet?

(#14738) Brogyi válasza bozont (#14736) üzenetére


Brogyi
senior tag

Semmi gond nincs vele. Minden OS-n szalad. Még a Solaris-on is. Ez nem mondható el a Marwell, és egyéb chip gyártókról. Nem hiába választják azt. Nem hülyék az alaplap gyártók.

Csak a Sata2 és Sata3 miatt aggódnak.

Szerintem ez műbalhé. Nézz SSD eredményeket Sata2- vel. Egyetlen mai HDD nem tudja azt a sebességet.
A gond ott lehet, hogy se a win, és talán a linux se tud RAID-et készíteni így. Esetleg, ami gond nem stabil. Pl. adatvesztés.
(Simán tolnám a RAIDz-t 4 HDD-vel. :D) Nekem egy Asrock E350M1/USB3-n 6db HDD lógott.

(#14739) gery2123 válasza bozont (#14736) üzenetére


gery2123
őstag

Ha nem akarsz várni, akkor nyugodtan vedd meg az asrock Q1900 itx. Sokan használjuk szerintem nas/media lejátszónak és nem nagyon láttam még panaszkodni senkit. Nekem is ez van, igaz csak egy Hdd, de szerintem bőven elég (nekem) a 4 db. Ha meg annyira kell, majd megy az usb3 - ba. :) De ha nincs még HDD mint a kollégának akkor meg tényleg úgy kell venni, hogy jó legyen. (2x3tb sok mindenre elég azért)
Igaz proci erőben nincs partiban az 1155 foglalattal, de még így is erősebb egy olcsó nas - nél (sőt)

-- PSN_ID: GerY2123

(#14740) kabar válasza Karkarosz (#14735) üzenetére


kabar
senior tag

Nem belekotty, csak megjegyzem, hogy kiscéges környezetbe én megfontolnám a 214+ vásárlását. Drágább, de jóval erősebb, két hálózati csatlakozó, sebességnél esetleg nem mindegy. A 214play inkább szórakoztatás központú. Vagy építeni egyet. Nekünk a céges hálózatban DS1512+ meg biztonsági másolásra DS213+ gond nélkül megy évek óta mindkettő. Az viszont biztos, hogy drága mind a kettő.

[ Szerkesztve ]

"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“

(#14741) fogtunder válasza Brogyi (#14738) üzenetére


fogtunder
nagyúr

csak annyit tennék hozzá, hogy hw raidet nem tudsz csinálni, ha külön vezérlőn vannak a lemezek, sw-nél elvileg nem kellene, hogy gondot jelentsen.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#14742) bozont válasza fogtunder (#14741) üzenetére


bozont
veterán

Majd utánaolvasok ennek a dolognak jobban is, bár így gyorsban az jött le hogy igazából egy külön raid kártya lenne az igazi. De az nem opció, így vagy nem használok raid-et, vagy marad a szoftveres.
Amúgy ha így NAS + HTPC menne együtt, akkor van értelme SSD-re tenni a rendszert?

Most jut eszembe hogy van itthon egy régi P4-es laptop, talán csak 512mb rammal. Arra feldobom ezt az OMV-t, mégis csak jobb élesben tesztelni mint a demo módot nyomkodni.
Aztán találtam infót arról is hogyan lehet összehozni a kettőt (OMV+Kodi). Lehet azzal is eljátszok, ha bírja a lapos.

(#14743) fogtunder válasza bozont (#14742) üzenetére


fogtunder
nagyúr

sw raidnél kb. mindegy, hogy van-e külön kártyád, mert a proci számolja a paritást. ráadásul ha a RAID kártya meghal, akkor kereshetsz típusazonost, hogy le tudd menteni az adataidat, egy soft raid pedig legrosszab esetben azonos oprendszer alatt visszaolvasható. vagy hagyod a francba a standard RAID tömböt, és pl. mhddfs+snapraid, vagy greyhole, ezek hasonló funkcionalitást valósítanak meg, tehát van paritás, de a lemezek külön-külön is olvashatóak.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#14744) Karkarosz válasza kabar (#14740) üzenetére


Karkarosz
csendes tag

Én meg azért kérek itt segítséget mert nem értek hozzá... De ez így annyira nem fajin hogy van aki A-t, van aki B-t és valaki D-t mond... :/

(#14745) fogtunder válasza Karkarosz (#14744) üzenetére


fogtunder
nagyúr

nagyjából mindenki ugyanazt mondja, a DS214 különböző alverzióit, elég egyértelműek a különbségek közöttük, ha megnézed őket a gyártó honlapján:

DS214: egységsugarú 2 lemezes Synology NAS, semmi extra, Marvell Chipset dual core 1,066Ghz, 512Mb RAM

DS214+: Marvell Chipset dual core 1,33Ghz, 1GB RAM, Dual LAN, amivel tudja a link aggregationt, nagyobb sávszélt biztosít, de ehhez olyan switch is kell, ami ezt támogatja, nem tudjuk, hogy rendelkeztek-e ilyennel

DS214 Play: valóban multimédiára van kifejlesztve, de nem csak itt lehet profitálni az Atom proci erejéből általánosságban sokkal erősebb hw, mint a másik kettőnél, a RAM 1GB ebben is.

mindegyik bőven erősebb lesz annál a ZyXel NSA-212 klónnál, amit jelenleg használtok, az nem hogy vállalti környezetbe nem jó, én még otthonra sem ajánlanám senkinek. arról nem volt szó egészen pontosan, hogy mekkora terhelést kap, egy átlagos 10 fős cégnél, ha csak dokumentumok és egyéb kis adatforgalommal járó dolgokat tároltok rajta, szerintem elég a DS214 is. ha van igény a nagyobb sávszélre, és a switch támogatja a link aggregationt, akkor 214+. a Playt igazából azért dobtam be, mert a hw sokkal erősebb így időtállóbb és a keretbe ez is bőven belefért.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#14746) Uzi74 válasza Patice (#14734) üzenetére


Uzi74
senior tag

Köszönöm az áttekintést, egyelőre nem bolygatom a felállást akkor, megvárom mit hoz a next gen. Ismét lemértem a rendszert, 28W-al elvan idle-ben - ha minden pörög 55W.

(#14747) iceman06 válasza fogtunder (#14726) üzenetére


iceman06
csendes tag

Én is így látom köszönöm szépen a segítséget! Körbe nézek a hostingok terén !

(#14748) Patice válasza Uzi74 (#14746) üzenetére


Patice
nagyúr

Szerintem is várj. Ezek az értékek szvsz. teljesen rendben vannak. 24/7 üzemben sem gáz.

Meglátjuk év vége felé milyen újdonságok lesznek. Meg milyen áron. :K

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#14749)



addikt

Csak simán kikaphatok egy HDD-t a gépből és beletehetem a NAS-ba és már működik is, vagy mindenképpen újra kell formázza magának?

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#14750) fogtunder válasza (#14749) üzenetére


fogtunder
nagyúr

ha NTFS-t használsz, akkor biztosan formázva lesz, de ha valami véletlen folytán ext4-en vagy, nagy valószínűséggel akkor is, én még nem láttam olyat, hogy nem kellett, de elvileg előfordulhat. éles adatokkal teli lemezt alapból nem rakunk NAS-ba, előbb biztonsági mentés, lemez be, aztán visszatöltöd.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.