Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
minas
aktív tag
A tapasztalatom dióhéjban a Fisher klímával, pontosabban annak „terméktámogatásával” és szervizével kapcsolatban: 2022. szeptember elején vettem és telepíttettem Fisher Comfort Plus oldalfali split klímát. Hűtés és az önálló fűtés volt a cél. December elején a kültéri rendellenesen zajossá vált, minél hidegebb az idő, annál zajosabb, inkább egy traktorhoz hasonlít, mint egy klímához. Jeleztem a telepítőnek (aki egyben az eladó is) a problémát, kijött, levette a burkolatot, készített kép/hangfelvételt, szerinte a kompresszor a hibás (egyébként a készülék működik és fűt), jelzi a szerviznek és pár napon belül várhatóan hoz egy új kültérit. A mai napig! nem történt semmi. Időközben érdeklődtem a telepítőnél, a tájékoztatása szerint a Fisher szervize késlekedik. Most januárban panaszt tettem a Columbus Klímaértékesítő Kft.-nél e-mailben azzal, hogy záros határidőn belül megoldást találjanak a problémára, a készüléket vagy javítsák meg a helyszínen, vagy ha le kell szerelni, akkor addig biztosítsanak másikat, mert fűtésre szolgál, nem nélkülözhető napokig, hetekig. Bekérték az adatokat, számlát, jótállási jegyet, a felvételt (én is készítettem). És? Semmi. Miután jeleztem, hogy a következő lépés részemről a fogyasztóvédelem, a telepítőtől csak annyit tudtam meg, hogy a szervizben akarják vizsgálgatni. Persze addig meg ne fűtsek. Jkv. vagy más papír a hibabejelentésről nem készült, legalábbis azt nem kaptam. Ennyit a Fisher és a Columbus hozzáállásáról, rugalmasságáról, a garanciára vonatkozó szabályok betartásáról, az ügyfélkezeléséről. Természetesen nem hagyom az ügyet annyiban, de a Fisher márkát én biztosan nem fogom ajánlani senkinek. A 3+3 év kiterjesztett garancia erősen kérdéses, ahol pár hónap után ilyen problémás a szerviz, ott évek múlva mi várható? Maradok a 3 év tv. szerint kötelező alapgaranciánál, és majd karbantartatom igény szerint. Ha elromlik utána, inkább lecserélem egy megbízhatóbb hátterű márkára. Fujitsu, HD klíma szintén kilőve, mert azt is forgalmazzák. Nyilván egy készülék meghibásodhat, de sokat elmond az, hogy utána milyen szolgáltatást kap hozzá a vásárló.
-
Strezi
őstag
válasz
PROTRON #65890 üzenetére
Alapvetö szakmai hibát követett el a kolléga, simán leverhetnek rajta mindent.
Olyan nincs, hogy lekapcsunk egy 3f63A kismegszakítót munka elött, majd reménykedve vissza!!!!
Minden egyes utána levö kismegszakító sorozatos lekapcsolásával kell áramtalanítani! Vissza ugyanez -
pjen
félisten
Megoldható, de nem túl egyszerű. Nekem ameddig nem volt H tarifám az 5 klímával fűtöttem, és egy darabig még egy direktbe kötött bojlert is használnom kellett néha tényleg sakkoznom kellett. De 1x 32 jobb lenne. Csak abban az időben a sok zárolt hálózat miatt mindenki örült, hogy 3 fázist kap.
-
pjen
félisten
válasz
PROTRON #65890 üzenetére
SNa várjunk, a dolog úgy kezdődött: bővíteni kell mert füstölni fognak a dobzok. 20-25 amperig lehet nem is néznek semmit csak bővítenek, és ezt Te irtad aztán igyekezted szépíteni. Erre írtam hogyha 16 A nél füstöl akkűr egy ellenőrizetlen bővítésnél még jobban füstölhet. Tehát miről van szó, ne kössön 40 éves ellenőrizetlen alu vezetékekre, először bővítsen ellenőrzés nélkül. Aztán már rákötheti.
Egyébként pedig teljesen élet idegen dolgokat írsz már csak a főzéssel kapcsolatban is.
-
mjani1172
addikt
válasz
PROTRON #65890 üzenetére
Mi akkor nem életszerűen használjuk.
Mert ha az asszony minden nap, késő estig egész héten ddolgozik, akkor bizony szombat délelőt, bepakol a mosogatógépbe, elindítja. Utána felteszi az ebédet főzni vagy-és sütni,( esetleg játszik a szagelszívó) míg az elkészül megpakolja a mosógépet is.
És vagy porszívózik, (2500 watt központi) vagy vasal.
Eközben én lustán tv-t nézek, sőt még néha ez mellett a torrent is fut.
Sajnos ki vagyunk téve az évszakoknak, így télen fűtünk is eközben.Ha bekapcsolnám a klímákat is mert kicsit fázok, és nem babrálnám axpadlófűtést, az már hihetetlen lenne? Ki használ klímát fűtés rásegítésre? Ugye, hogy senki.
Ha a két gyerek hazajön, délelőtt bekapcsolják a pc-jüket, meg a monitort, miközben a telefon is töltődik.
De ez mellett megy a hűtő is. 2.
Most jó, hogy kiderült ez nem életszerű, majd átállunk teljesen más szokásokra. -
PROTRON
addikt
Ő csak ironizált, nem Ő az aki komolyan veszi a villamosságot.
Lehet viccelődni rajtam, de tény hogy laikusok rengetegszer keresik a kollégáimat maszekban kiszállni, mert amit Te is meg többen írtok, miszerint tessék ésszel használni a korlátokkal rendelkező hálózatot, arról megfeledkeznek és 3 év elteltével nem értik miért megy el folyton az áram...pl nagy családi vendégeskedések alkalmával eléggé ciki, bár mi viccelődtünk ilyenkor a hirtelen romantikus hangulatért...csak tudod télen kicsi sz.r volt utána a cirkó leállása miatt, mert hogy nem sikerült elsőre-másodjára...sokadjára újraindulnia a központi egységnek, hibára futott. De semmi gond én csak vendég voltam, mentünk is haza.
Persze ez bármelyik áramszünetnél előfordulhat, csak én szakmabeliként igyekszem minimalizálni a hibalehetőségeket.DE az eredeti történet (amiről folyton eltereli a szót a kollega és folyamat érvelési hibákat generál) továbbra is arról szól, hogy ki lett ajánlva miszerint nyugodtan kössön boldog boldogtalan ellenőrizetlen 40 éves alumínium dugalj körökre a meglévő fogyasztókon felül a klíma, ahol semmilyen kötés állapota sincs leellenőrizve, sem a dugaljaknál, sem a kötődobozokban. Mert hogy Ő nála nem lett baj, akkor nyugodtan csinálja csak mindenki.
Nagynénémék emelet a mobil klímája miután kicseszte az azonos dugalj körön lévő bojler termosztátját, a felfűzött dugalj kör legelső dugaljánál olyan túlterhelést okozott a bojlerrel közösen, hogy csak a szerencsén múlott nem égett le az egész dugalj. Ehhez is 5 év kellett, ha én nem nyitom ki a dugaljat csak a baj megtörténte után derül ki.
De itt még nem történt legalább meg a nulla szakadás.Történet szomszéd társasházban lakó villanyszerelőtől:
új kis büfé megnyitása, teljesen új villanyszerelés...még1x írom: teljesen új villanyszerelés!
Az egyik gép később érkezett, az eredeti villanyász el volt havazva, a szomszéd társasházban lakó másik villanyszerelőt(akitől érkezett a történet) kérték fel ennek az 1 db gépnek a bekötésére, ott volt felette a 3p tokozott kapcsoló bekötve, csak az oda kellett bekötni az új konyhai gép tápkábelét. Gondolta potya 15k huf, 5 perc alatt megvan.
Még1x írom: teljesen új villanyszerelés.Akció: a frissen érkezett villanyász már sejtette hogy azért nem biztos hogy minden rendben van, mert nincsen semmi sem feliratozva az elosztóban. Kérdi hogy lenyomhatja-e az 1 db Fő 3p 63A Fi relét, mert akkor tuti biztonságosan tud szerelni. Tulaj mondja csak nyugodtan mert épp nem főznek, a TELIPAKOLT hűtőket(több száz ezer huf alapanyag) meg majd visszakapcsolják.
Lenyomja, majd beköti a gépet, aztán felnyomja a Fi relét...5 sec majd hatalmas durrogások mindenfele, mire a Fi reléhez nyúlna, az leoldott.
Kinyitja az elosztót és akkor szembesül vele hogy megpörkölődött a nulla vezeték, mivel laza volt és visszakapcsoláskor ahogy mindengép csinál egy öntesztet, megterheli a hálózatot, megrángatták a nullát.
Minden. Egyes. Gép. Tápegysége. Megdöglött. A hűtőkben ott áll a több százezer hufnyi alapanyag...Ő meg örült hogy nem rajta akarták leverni, de ezekután már nem volt pofája elkérni a 15k hufos kiszállási díjat az új gép bekötéséért...5 másodpercnyi nulla instabilitás elég volt a gépeknek a tápegység tönkremenetelekhez, ami hibára az adott hűtőgép gyártója nem ad garanciát.
Ez egy új szerelés volt, ahol nem számítottak hibára, de legalább van egy villanyász akit utol lehet érni a kiadott számla alapján.
Ha csak úgy ki van ajánlva hogy "persze nyugodtan használjátok az ezer éves dugaljakat" aztán meg megy a sírás hogy dehát a neten olvasták hogy senki másnál nem volt ebből baj, nem értik náluk miért, hiszen mindenkinél alu vezetékek vannak...
Amikor a laikusok összekeverik a félinformációkat.... -
rígel
őstag
Szerinted ez mennyire életszerű? Komolyan! Mikró, kávéfőző, mosógép, mosogatógép,főzőlap, klímák, tv-k, pc-k rendszeresen mennek együtt, még paralel vasalás közben, hajat szárítva porszívózzon is az asszony, hogy teszteljem?
Egy hátrányát tapasztaltam eddig, hogy nincs 3 fázis, hogy a főzőlap mind a 4 zónája egyszerre nem megy maxon.
Ja, bocs, nem. Ugyanis nem vagyunk kifőzde. Na meg fűrésztelepem sincs a kert végén, 3 fázisú ipari cuccokkal. -
-
TeeJay
félisten
Panel folyosóra meg 80x40-es vagy 100x40-es kell belőle és akkor nem kell kötődoboz abban elfér minden Wago-val kötve meg később bővíthető mert rengeteg vezeték belefér
Kíváncsi vagyok 44éves panelban mikor jutnak el oda hogy a lépcsőházi felszálló gerincet is cseréljék rézre meg a lakások felé lévőt is óra előtt és után kompletten. Ha a lakásokat jobban elosztják a 3 fázis között nem is kellene ekkora teljesítmény és nem is lenne eltolódás
-
TeeJay
félisten
válasz
AxBattler #65876 üzenetére
Csakis Kopos-t mindenhol. Gyönyörű szép igaz drága is de tökéletesen elvisz mindent és tele raktam MBCU-val mindenhol plusz koax meg UTP is duplán
Utólag viszont már mindkét klímának külön vezetéket húztam volna mert így ha szét kell szednem valamelyiket akkor mindkettőt áramtalanítom a kismegszakítóval illetve mai fejemmel mindkét klímához raknék sínre rakható fogyasztás/feszültség/amper/cosFí digitális mérőt -
TeeJay
félisten
Lakásban már mikor vettük megcsináltam mindent. Kábelcsatornában igen. Ráadásul tudtam hogy lesz klímám így dedikált vezetéket és kismegszakítót kaptak.
C13 megszakítón 3x1,5MBCU vezetékre van kötve a két 3,5-ös Daikin Sensira és ha szanaszét hajtom mindkettőt akkor is bőven elég neki
Másik kört is vittem lakás másik felére de nem hiszem hogy lesz 3. klíma mert nincs rá szükség igazából -
TeeJay
félisten
Panelban vagyok ami most kb. 44éves, 2021 augusztusban bővítettem 32A-re, annyit engedtek maximum és a szerelő srác cserélte a lépcsőházi ALU felszálló síntől az óráig 10-es rézre illetve az óra és a lakáselosztó között is 10-es rézre csak úgy engedték a 32A-t.
Gyárilag azt hiszem 4-es alu lehetett 3 fázisra kötve de a lakások mindig is csak 1-et kaptak meg ebből tehát 1x16A 4-es alu volt mindig is. Mázlistább szomszédok még régen cserélték ők 25A-t kaphattak erre amíg addig engedte a szabvány a régi táblán a kismegszakító cserét. Nekem már sajnos szabványosítani kellett de nem is bánom, végig réz van ezzel már el leszek addig míg a lépcsőházi vastag alu síneket nem fogják cserélni 50év múlva -
ArGab
őstag
válasz
PROTRON #65870 üzenetére
A mai napig minden másfél- kétszobás új építésű lakásban egy fázis és 32A van kiépítve, gáz jóformán sehova nincsen bekötve. Szerintem egyáltalán nem életszerű, hogy mind a 4 lapot egyszerre akarja valaki a csúcsteljesítményén járatni. Ezt a párlépcsős leszabályozást (meg az 1 fázisra kötést) pedig minden értelmesebb főzőlap támogatja. Van amelyik eleve nem is 7kW hanem alacsonyabb, pl 5 kW körüli összteljesítményű, de akár még 2 kW alá is szabályozható. Így simán lehet tenni őket minimális kompromisszummal 16A, de szükség esetén akár még valamivel kisebb mögé is.
-
pjen
félisten
válasz
PROTRON #65870 üzenetére
előbb már elhatároztam, hogy kiszállok, de mégis főztél te valaha? Még ha megy is mind a négy zóna egyszerre akkor se csővégen. A leves az indukcióson nyugodtan rotyog fedő alatt a zóna teljesítményének a negyedén és szinte minden más is a feforrás után fel negyed gazon is bőven elvan. A sütő is ki be kapcsolgat az első 10 perc után. Egyébként ha vissza olvasol fórum társak is simán elvannak a 16- 20 amperokkal. Csak egy példa: kolbászt főzök, kb 3 perc 12esen az indukciós aztán hármason bekésen bugyog a fedő alatt.
Egyébként nincs ezzel gond, csak szerintem kevesen indulnak úgy, hogy egyből másfél milkát tólnak csak a hálózat fejlesztésbe. -
PROTRON
addikt
válasz
Árpi001 #65861 üzenetére
A villanyszerelő szerintem jogosan ijesztget, mert most azt mondod nem életszerű hogy mind a 4 főzőlapot egyszerre használod az elektromos sütő felmelegítési ideje alatt, de nekünk meg az a tapasztalat hogy sokszor belefutnak a főzéskor ebbe az emberek. Egyszerűen véletlenek előfordulhatnak.
Rendesen megmértük havernál az új indukciós főzőlapot és tényleg 2 áramkörön 16-16 A-t kért...a nullán meg rendesen folyt visszafele az egyszerű lakatfogó szerint a 32A.
Szal még az is gond ilyenkor hogy a legtöbb gyártó a főzőlapról azt gondolja hogy ha a felhasználó nem 3 fázisú kakásban használja, akkor égjen le a felhasználó lakása.
1 db 1,5-ös nulla vezetéket szoktak a gyári átkötőkábelhez használni.Ez alól a Whirlpool kivétel ( nem reklám), az Ő 130+ ezres főzőlapjukat tudom ajánlani, mindegyik márkáé ugyanazt tudja csak más a marketing bullshit.
De ezen egyrészről 5 eres kábel van, tehát nem gond ha 1 fázison jönne be a 32A mert tudod duplázni a vezetéket.
Továbbá minden áramtalanítást követően van 1 perced beállítani hogy mennyi legyen a max teljesítmény felvétel ( 2,5 - 4 - 6 - 7,2 lépcsőkben), így magától megoldja hogy ne vágjon le a 32A-es kismegszakító, Te meg főzés közben észre sem veszed.#65862 pjen
Ez egy ökölszabály, lehet a MÜM-ben ezt tanították, de azóta rengeteg minden változott.(BTW "egyidejűségi tényező" a jelenleg használt szakkifejezés, ez egyáltalán kötözködés, mert nem ez a lényege a mondandódnak, csak mellékesen megírom, hogy legközelebb tudd.)
Általánosságban célravezető, mert megkímél a felesleges pontosításoktól amik ár-értékben nem érik meg a rájuk áldozott munkaidőt.
De itt most pont hogy meg kell vizsgálni az adott berendezések jellegzetességét, pl mennyi az esélye az egyszerre használatnak és a főzés az bizony olyan hogy van esély ha egy nagyobb család. Simán egyik zónán a leves rotyog, másikon a tésztának való, harmadikon valami másik lábos negyediken meg valami mártáshoz épp gyorsan fel kell melegíteni valamit, amik mellett meg épp beindítják az előtte szoba hőmérsékletű sütőt, miközben a párocska másik tagja meg elindít egy mosó programot annak a fütőbetétjével.
Persze aki szeret közötködni az egyből beírhatja hogy "dehát nekem nincs jelenleg nagy családom", de ez a valódi lényegen nem változtat.Ha meg zavar hogy a szerkesztési időn belül szerkesztésre kerül egy hsz, akkor nem kötelező azonnal zsigerből, a lényeget kiforgatva "bármit csak bármit" be írni, meg lehet nyugodni és értően átolvasni amit a másik írt aztán kis idővel később reagálni.
-
pjen
félisten
válasz
TeeJay #65867 üzenetére
És én mmndtam, hogy nem? Az óra előtti szakaszhoz neked semmi közöd. A mi telepünk 30 éve épült és szerintem sehol nincs lakáselosztó. Az óra szekrényben van egy gúman legtöbször és azon kismegszakítók egy C sínen. Átlag 6-8 darab. Ahol 3x10A van még annyi se csak 3, hiszen 10 ampert nem érdemes olyan sokfelé biztosítani, ha gond van úgyis lemegy az óra alatt is. Nem is rég cseréltem komplett 12 es sort. Ora alatt 3x25A A C sin fogadójába 6 os AL az órától és 2,5 Cu mint elmenő, egy kapocs alatt.
-
TeeJay
félisten
válasz
Intruder2k5 #65866 üzenetére
Ajjaj szerintem ha te weblapot nézel már csak drágán lesz géped
-
-
TeeJay
félisten
válasz
Intruder2k5 #65844 üzenetére
Ja ha nem kell szerelőtől ár nekem mindegy. Ezzel foglalkozom és rengeteg srácnak adtam infót ingyen
Jótanács ne magad vedd a gépet mert senki nem fog rá semmit vállalni és drágán teszik majd fel
Én Daikin-t raktam magamnak meg minden rokonnak ismerősnek, az jó árban van és teszi a dolgát hiba nélkül.
Persze nem is spóroltam ki UV védelmet a csőre és vezetékre sem de hát amit én szerelek az legyen tökéletes -
pjen
félisten
válasz
Árpi001 #65863 üzenetére
sehol, van 4 égős gaztűzhelyünk, de kettőnél több egyszerre talán még sose ment. Azelőtt volt harom lapos vill tűzhely + sütő, jó kis nova. Nem is volt hőfokszabályzó. Bekapcsoltad hármason 2200W a nagy lap, egy kissebb még 1800+ a sütő szintén és mindehhez AL vezetékek. Most bekapcsolom a sütőt 5-10 perc on-off. Nagymosás ke erő tárcsásban a bojlert már előző nap átkötöttem nappalira, hogy elég legyen a víz.
-
Árpi001
senior tag
válasz
Al Brandy #65859 üzenetére
Nekem is ez van épp folyamatban.
Villanyszerelő ijeszget hogy kevés lesz a 32 A.
Indukciós főzőlap, elektromos sütő, mosó-szárítógép, meg az apró.
Illetve két klíma lesz, de az külön plusz 20A és a H tarifára lesz kötve.Családban ugyan ez pepitában, de nincs a klíma külön, és nem is kettő hanem három van ott
És nincs semmi panasz 8 éve.Mondjuk tapasztalat hogy a vilanyászok, mindig azzal számolnak hogy max leadás lesz eszközönként.
-
-
Al Brandy
tag
válasz
Intruder2k5 #65857 üzenetére
Miért nem bővítesz egyből 32A-ra? Az még ugyanúgy ingyenes,és a tényleges áramfelvételt úgyis az óra utáni kismegszakítókkal szabályozod. Sőt, a klímához húzathatsz új vezetéket is, és tehetsz fel neki külön megszakítót.
-
pjen
félisten
válasz
PROTRON #65856 üzenetére
"Simán lehet hogy 20 vagy 25A-ig csak sima kiszállási díjjal megengedik a bővítést." Ezt Te írtad és ez a lényeg. Jön a tromos rákötik a régi hálózatra a 25 A kismegszakítót aztán lesz ami lesz. Senki nem ellenőriz semmit. aztán vagy jön a füst vagy nem. A klíma egyébként se nagy fogyasztó, mint már írtam is. Ahonnan a vasaló, porszívó megy gond nélkül onnan a porszívó is . Én csak leírtam, hogy nálunk simán konnektorba dugták. De a milió Al vezetékkel szerelt panelban is a legközelebbi konnektorba dugják.De szerintem hagyjuk, mikor válaszolok akkor lazán bele szerkeztgetsz.
-
Okés Urak, köszönöm Mindenkinek a válaszokat!
Bár nem vagyok villanyszerelő, de szerencsére azért tök hülye sem vagyok hozzá, szóval előttem teljesen világos, hogy mire elég a 16A, házon belül mit és mivel tudok, vagy nem tudok egyszerre használni, és erről már elég jól kiokosítottam a családot is, szóval ezzel nem lesz gond.
-
PROTRON
addikt
Te nem az ésszrű használatra reflektáltál a dugaljas javaslatoddal, hanem az új áramkör kialakításra.
Ha most belekevered az ésszerű használatot az egy másik beszélgetés.
Ha arról szeretnél beszélgetni, azt is lehet.
Az azzal indul hogy ha meg is engedik a jelenlegi vezetékén a bővítést szabványosítás nélkül, akkor ott is valakinek ellenőriznie kell a vezeték mind két végén a kötési pontot, tehát hogy a kiselosztóban stabil-e a kötés, nincs elkorrodálva, eltörve, leégve. Kiállít erről egy csatlakozó műszaki dokumentációt.
Ebben a kérdező adott helyzetében és esetben a belső felújítás teljesmértékben irreleváns, hisz a kollega írta hogy a terv hogy kiépít saját áramkört a klímához, az elektromos sütőnek meg már most is van saját új áramköre.
Ellenben ha épp rákapcsol full teljesítményen a klíma és az elektromos sütő egyszerre, jobb a békesség, inkább javaslom a betáp szolgáltató kismegszakító bővítését.
A többi meglévő elmenő áramkör védelmet meg nyilván ahhoz kell/ ahhoz van megválasztva ami vezeték elindul.
Tehát én a kérdező helyzetére reagáltam, ahol a felállás szerint nagyon nem milliós összegről van szó.
Persze jó lenne felújítani, de azt nem merem megírni mert nem én fizetem.De még1x, Te nem erre reflektáltál, hanem a teljesen ismeretlen állapotú áramkörre javasoltad valamelyik közeli dugaljból a rákötést. Se az adott áramkör elágazásainál, se az adott áramkörön lévő többi dugaljnál, sem maga az adott dugaljnál nem lenne esetedben ellenőrizve a kötések állapota.
Aztán jön a füst egy nem jól érintkező nulla vezeték miatt a kötődobozból és elszáll a friss klíma, amiért senki nem vállalja a garanciát, mert a lakás tulajdonos nem biztosított a megfelelő elektromos kiállást."Ne haragudj ezt végkép nem értem"
Leírom még1x:
"
...javasoltad valamelyik közeli dugaljból a rákötést. Se az adott áramkör elágazásainál, se az adott áramkörön lévő többi dugaljnál, sem maga az adott dugaljnál nem lenne esetedben ellenőrizve a kötések állapota.
Aztán jön a füst egy nem jól érintkező nulla vezeték miatt a kötődobozból és elszáll a friss klíma, amiért senki nem vállalja a garanciát, mert a lakás tulajdonos nem biztosított a megfelelő elektromos kiállást.
"A jelen kérdezőtől függetlenül, ameddig az adott lakásban az elektromos hálózat nincs leellenőrizve olyan ember által aki ért is hozzá nem csak bemondásra, addig én továbbra is mindig azt fogom javasolni hogy NE a szoba sima duglj körén meglévő régi dugaljba legyen használva egy új klíma.
Ha meg le van ellenőrizve és a hozzáértő személy vállalja az anyagi garanciát, akkor csak ajánlani fogom hogy NE legyen sima dugalj használva. -
pjen
félisten
válasz
PROTRON #65854 üzenetére
"Simán lehet hogy 20 vagy 25A-ig csak sima kiszállási díjjal megengedik a bővítést."
Pontosan ezért írtam, rá bővítenek 25 amperig mindenféle vizsgálat nélkül, aztán kijön a kötő dobozból a füst. Mert nem ismerem minden kötő doboz és kötés állapotát. Távolról könnyű azt írni, hogy bővítsen. Egy felújítás meg alsó hangon 1 milla. Akkor miért is nem egyszerűbb ésszel használni a 16A t.
"hogy ha 5-10k hufból megoldható, inkább ne legyen gond, mint hogy aztán meg majd lehet az újságban olvasni hogy "de hát az interneten azt írták hogy"...
Ne haragudj ezt végkép nem értem. -
PROTRON
addikt
Te ismered az összes fali kötődoboz állapotát az Ő ingatlanában? Az összes kötő elemet leellenőrizted az adott nyomvonalon?
Csak költői kérdés volt...messziről könnyű ilyet mondani, nem nálad lehet gond belőle, ezért kell interneten mindig egy átlagos rossz scenárióból kiindulni, hogy ha 5-10k hufból megoldható, inkább ne legyen gond, mint hogy aztán meg majd lehet az újságban olvasni hogy "de hát az interneten azt írták hogy"...Mert ha végre valaki előre jól áll a dologhoz és rendesen akarja elsőre megcsinálni, ne vegyük el a kedvét.
-
pjen
félisten
válasz
Intruder2k5 #65851 üzenetére
Nekem ameddig nem volt H tarifám, a klímás minden gépet a legközelebbi konnektorba dugta villásdugóval. Ha a vasalót elbírja a rendszer akkor a klímát is.
-
PROTRON
addikt
válasz
Intruder2k5 #65851 üzenetére
Biztos hogy csak 1 csatlakozási pont kell, de azt a klíma szerelőd tudja biztosra megmondani hogy hogyan kéri előkészíteni. Én azt az oldalt választanám, ahol egyszerűbben tudod odavinni a vezetékezést, tehát ha belül ronda lenne végig kábelcsatornázni a szobákat, akkor a külső falon végig. Vagy épp belül, ahogy jól adja ki.
Akármelyiket is választod, mindenképp rajta hagyni annyit a kábel végén hogy ha akarja akkor a falvastagságon túl a klíma legtávolabbi sarkára is be elérjen + 50 cm, be tudja kötni ha épp ahhoz van kedve van.
-
Még egy kérdés... Azt ugye jól gondolom, hogy hálózati csatlakozási pont a beltéri egység mellett kell legyen, és onnan a kültérihez a csövekkel együtt kiviszik az áramot? Tehát nem kell előre a külső egységhez is hálózati csatlakozási pontot kiépíteni? Illetve a csatlakozási pont egy lengő kábel kell legyen amit majd fixen bekötnek a beltéribe, vagy lehet fali aljzat is?
Új hozzászólás Aktív témák
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest