Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1867) Stauffenberg válasza Rapid136 (#1863) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

"Az EVF-ben azt a képet látod ami az érzékelőre kerül, élességgel, fehéregyensúllyal al- és túlexpoval együtt"

Fehéregyensúly: Tök őszintén, szoktál Kelvint állítani kézzel egy kalibrálatlan EVF-re hagyatkozva? Vagy AWB-t használsz vagy egy szürke/fehér kártyát a manuális beállításhoz. De javíts ki a tévedek. Ezt az érvet nehezen tudom életszerű viszonyok között elképzelni.

Túl- és alulexponálás: Azért egy DSLR fénymérőjét használni nem rakétatudomány. Régen én is állítottam a fénymérési módokat a jelenet függvényében, amióta MILC-et használok szerintem még sosem vettem ki default középre súlyozottból, mert az élőképre (+ Zebra) tudok hagyatkozni az exp. korrekcióhoz. Kényelmes? Igen. Megváltotta az életem? Nem.

Élesség: Ez a része tök rendben van, valóban előny a szenzor síkjába helyezett AF érzékelő, ahogy az EVF-ben belenagyítás az élőképbe is tök jó tud lenni néha. De ezek simán működhet(né)nek a hátsó LCD-n is. Makrós haver mondta azt pár éve, hogy ha a hangya faszának élességét kell ellenőriznie, ott a hátsó LCD, nem fog azért rálocsolni a váltásra ~1 millió forintot, hogy az FF DSLR szettet lecserélje egy FF MILC szettre.

"a MILC rendszer rövidre zárta az érzékelő/kereső kapcsolatot, kiiktatva egy felesleges mechanikus szerkezetet ami gátolta a fejlődést"

Az EVF technológiai előnyei kristálytiszták, szerintem nekem sem kell bemutatni őket (pont az előbb fejtettem ki, hogy már nem mennék vissza OVF-re). Csak arra akartam kilyukadni, hogy nem kell ezt sem túldimenzionálni. Egyesek ezt valami forradalomként élik meg, én egy kicsit mérsékeltebb állásponton vagyok (meg az egész MILC műfaj vonatkozásában is).

Evolution, not revolution. Gyakran ez a három szó jut eszembe ilyen társalgások közben.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.