Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1601) kerubin válasza Stauffenberg (#1597) üzenetére


kerubin
csendes tag

Szívemből szóltál!;)

(#1602) Mercutio_ válasza Stauffenberg (#1597) üzenetére


Mercutio_
félisten

+1 :K

Általában azok a notórius elégedetlenkedők akik alig fotóznak, vagy sajnálják az időt/energiát a tudásuk fejlesztésére/gyakorlásra ;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1603) #31733248 válasza Stauffenberg (#1597) üzenetére


#31733248
törölt tag

Őszintén szólva senkit nem látok itt, aki azt mondta volna, hogy a fotók nem elsősorban a fotóson, hanem az általa használt technikán múlnak... Ettől függetlenül egyezik a véleményünk.

(#1604) OPiiPO válasza Stauffenberg (#1597) üzenetére


OPiiPO
addikt

+1 :R

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#1605) Plexicushio válasza Stauffenberg (#1597) üzenetére


Plexicushio
senior tag

Szerintem mindannyian félreértitek a lényeget arról, amit Karl Taylor mond.

Én (/mi) biztos nem, de a topiktárs valószínűleg, akinek a válaszod ment. :)

Ja, és újabb +1 :C

(#1606) Plexicushio válasza Neck (#1596) üzenetére


Plexicushio
senior tag

A főzős hasonlat tetszik, de én inkább azt mondanám, ő az, aki egy régi single speed bicajjal is felteker a hegyre, mert edzett, én viszont puhány pöcs vagyok, kell az ebike, hogy ne haljak bele.

Ez ott hibázik, hogy nem, nem érsz fel egyikkel sem; mivel mindkettővel defektet fogsz kapni útközben, ha hiányzik a "knowledge", hogy mit kell kikerülnöd a gumival, hogy sikeresen feltekerj. Ő viszont felér mindkét cangával, csak az egyikkel hatékonyabban/gyorsabban.
Így lenne pontos az analógia.

[ Szerkesztve ]

(#1607) Stauffenberg válasza #31733248 (#1603) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Én sem erre akartam kihegyezni, hanem arra, hogy túl van értékelve a technika szerepe, még akkor is ha gyakorta elhangzik, hogy a fotóson múlik inkább, mint a vason. De amikor ilyenek hangzanak el:

"Nagyon kevesen tanulunk meg ugy fotozni, mint o. Nekunk jo, ha segit az elektronika!"

"illetve balfék vagyok, kell a jó AF, kell a szenzor, ami "megbocsát", ha alexpós lett a kép, vagy tűri az ISO emelést. Ez van."

...akkor azért érződik, hogy a fórumtársak valamit félreértenek a videóból. Egyfelől ez a technika jelen van belépőtől a high-end szintig, másrészt pedig a jó fotó nem attól működik, hogy az A6000 vagy az A9 fókuszrendszere dolgozik a vázban, vagy 13,5 helyett már 14,8 EV dinamikát tud a szenzor vagy mennyire zajos ISO6400 mellett. Ezek segítenek feszegetni a határokat és/vagy a kenyered múlik rajta, de nem működnek magyarázatként arra, hogy miért vagy jó/rossz fotós.

Én bárkinek meleg szívvel javaslom, hogy néha tegyék le a mai gépeiket és vegyenek elő valami tényleg ósdi, régóta a fiókban porosodó fapad vázat egy manuális objektívvel (esetleg filmes is lehet) csak szórakozásból és pár hétig mással se fotózzanak, próbálják ebből kihozni a legtöbbet (technikai és kreatív értelemben egyaránt). Amint elengedésre kerül a "mindent is le akarok fotózni" görcsösség, elkezd esni az elsütött expók száma, miközben a tudatos fotókból egyre több lesz.

Csak egy tipp, nem kötelező megfogadni, de lehet akár egy challenge is ebből. :) A lényeg, hogy ne szájkarate szinten maradjon meg, mindenki takarodjon kifelé fotózni. :)

[ Szerkesztve ]

(#1608) tvamos válasza Stauffenberg (#1597) üzenetére


tvamos
nagyúr

110%-osan igazad van! Ertettem is. Es jo olvasni amit irsz.
En azt probaltam irni, hogy manapsag mar minden geppel lehet jo kepet loni, ha megtanulod, de vannak olyanok, amikkel ez konnyebb, mert nem kell megtanulni a reszleteket. Es vannak olyan emberek, szerintem egyre tobben, akik nem akarjak ezeket megtanulni. Es van koztuk nehany, akik megis sokkal jobban latjak a temat, mint en, es jobb nezni az elkeszult kepeiket. Ugy gondolom, hogy ezektol az emberektol nem kell elvenni az alkotas oromet azert, mert nem tudja, hogy mukodik a tukorfelcsapas, meg hogy tomorit a jpeg algoritmus.
En speciel tudom, hogy mukodik a gep, meg ha azt mondod, hogy fotozzal parhuzamos vonalakat, vagy piros falevelet, akkor megcsinalom, de egyszeruen unalmasak a vegen a kepeim... Ez van. Ja, es most ertem haza, gyujtottem szines falevelet is.
Mert ugye trabantal is el lehet menni barhova, de Teslaval csak jobb.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1609) lugosi válasza Stauffenberg (#1607) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Volt idő amikor így gondoltam mint te. Ma már nem így gondolom. Ma már nekem nem okoz örömet próbálkozni manuális obikkal, illetve az sem dob fel, ha egy obi vagy ház hiányosságait nekem kell kompenzálni. Egyszerűen csak meg akarom csinálni a képet, mert az egész csak a képről szól. Szerintem, de ez egyéni vélemény, senkit sem fog érdekelni, hogy hogyan jutottál el a képig, csak az fogja érdekelni azt, aki a képet nézi, hogy milyen a kép. Az, hogy mennyi segítséget kaptál mellé a gyártótól, az nem lesz benne a képben utólag.
Ha valaki élvezi azt a kihívást, ami abban nyilvánul meg, hogy régi obikkal, esetleg filmes vázzal megcsinál egy képet, az lehet, hogy a fotózásban nem a képkészítést keresi, hanem a felszerelést. Ezt magamból kiindulva mondom, 6 régi filmes váz és meg se merem számolni hogy hány manuális obi begyűjtésével. Ma már ez nem érdekel, van egy belépő milcem 3 obival, amit már így is soknak érzek és messze jobb képeket csinálok vele és a dönthető kijelzőjével, mint amit össze tudnék kalapálni egy régi dslr-rel vagy egy filmes géppel.

(#1610) Stauffenberg válasza tvamos (#1608) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

"Ugy gondolom, hogy ezektol az emberektol nem kell elvenni az alkotas oromet azert, mert nem tudja, hogy mukodik a tukorfelcsapas, meg hogy tomorit a jpeg algoritmus."

Ezek működési elvének ismerete nem feltétele annak, hogy alkotóként valami jót hozz létre, szóval semmi nincs elvéve senkitől. Sőt mostanra az EVF és live preview korában már gépészkedni sem nagyon kell, látod az eredményt azelőtt, hogy elkészülne. Én amúgy nem vagyok a technológiai fejlődés ellen, hiszen ez egy csomó terhet levesz a fotós válláról, hogy minél inkább csak tisztán az alkotásra koncentrálhasson. Minden egyes technológiai ugrás eggyel kevesebb elfogható kifogás. :)

De ugye az a paradox helyzet áll fenn, hogy minél fejlettebb a kamera technológia, minél több a fotóst segítő segéd, annál több a panasz is arra, hogy miattuk lett elk*rva egy fotó.

(#1609) lugosi: Mint látod a fentiek alapján, nekem semmi bajom a modern vázakkal, nagyon sok mindent megkönnyítenek. Csak ugye a megkönnyítés nem egyenlő a helyettesítéssel. Ha meg valaki egy mai értelemben véve nagyon limitált felszereléssel is tud értékelhetőt alkotni, az többé semmit nem fog a felszerelésre, legfeljebb önmagára. Az meg már félsiker a fejlődés felé.

[ Szerkesztve ]

(#1611) tvamos válasza Stauffenberg (#1610) üzenetére


tvamos
nagyúr

"De ugye az a paradox helyzet áll fenn, hogy minél fejlettebb a kamera technológia, minél több a fotóst segítő segéd, annál több a panasz is arra, hogy miattuk lett elk*rva egy fotó."

En ezt nem latom, vagy legalabbis nekem nem mondanak ilyeneket az emberek. Nagyon szeretek beszelgetni az egyik kollegammal fotozasrol, es mindig aradozik rola, hogy mennyivel jobb a D750, mint a filmes Nikonja volt. A masik mindig azt mondja nekem, hogy a D7200 mennyivel jobb, mint a D80, (tole van a D80-am,) es mennyitvel konnyebb, es szorakoztatobb vele fotozni.

En inkabb azt latom, hogy az egyik vazbol ez a funkcio kene, a masik vazbol meg az, meg a harmadik jpeg motorja, meg a negyedik platformrol az olcso obik. Na erre nincs mit mondani... a vallalhato kompromisszumot kell keresni!

Inkabb az kellemetlen, amikor fikazzak a "nagy gepem," (Nikon 1,) mert az iPhone mennyivel jobb, es nem kell allitgatni, igy is sokkal jobb kepet lo. (De ilyenkor mar csak felcsavarokom ra a teleobjektivet, es lefotozok vele egy fustos kemenyt, vagy egy madarat a villanyoszlop tetejen. Akkor altalaban elhalkulnak, hogy hat igen, ha ez a szempont...)

Mas: Neztem most sok videot a Z50-rol... sajnos nincs IBIS, de amugy, imadnam! Nagyon bejon. Es vegre jo helyre raktak az iso gombot is. (A D80-on olyan hulye helyen van... miert ott??? Bezzeg a Nikon 1-en, ott mar jol eltalaltak.) Egyaltalan nem "nagy hiba" ez a vaz. Remelem, nemsoka ki is tudom probalni! Meg par ev mulva tudok loni egyet hasznaltan.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1612) Neck válasza Stauffenberg (#1597) üzenetére


Neck
veterán

Ez mind szép és jó, de aztán feltöltesz egy képet a Sony FB csoportba, és meghallgatod, hogy félrement a fókusz, mert a lány szemébe lógó hajszálra fókuszáltál az írisz helyett, és hogy mekkora egy szégyen vagy, ne is próbálj hobbinál komolyabban fotózni. :(((

(Mármint nem Te, hanem ezt úgy általánosságban írtam a pixelkukkoló community-ről)

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#1613) Mr.Csizmás válasza Neck (#1612) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

aztán másnap ugyanaz a tag írja hogy heeelp, nem találja az LR katalógus importot :DDD

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#1614) Stauffenberg válasza Mr.Csizmás (#1613) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Ja, a gyerekek kegyetlenek tudnak lenni egymással. :)

(#1615) Muerte68 válasza Neck (#1612) üzenetére


Muerte68
addikt

Ezért jó a Fuji fb csoport ott nem csinálnak ilyet 😉
Jó dolog a szemfókusz de lehet anélkül is élni én azokon a gépeken sem használtam amin volt, egyszer egy iskolai rendezvényen használtam mert fej fölött kellett fotózni és így legalább eltaláltam a gyereket :)
Portréhoz hasznos lehet de máskor meg lényegtelen van e.
Az biztos hogy a filmes géppel fotózás megtanítja embert hogy ne csináljon fölösleges képeket, legalább emiatt mindenkinek ki kellene próbálni :)

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#1616) zsiga_667 válasza Muerte68 (#1615) üzenetére


zsiga_667
tag

"Az biztos hogy a filmes géppel fotózás megtanítja embert hogy ne csináljon fölösleges képeket, legalább emiatt mindenkinek ki kellene próbálni"

Mért kell ezt a sznob hülyeséget terjeszteni? A digitális fotózás legnagyobb előnye a filmessel szemben, hogy 36 képet pontosan ugyanannyi pénzért tudsz csinálni, mint 360-at, vagy 3600-at. És amikor a géped határait feszegeted, mert pl. este vagy sötét beltérben akarsz fotózni kézből (mert nincs állványod, vagy nem lehet használni, stb.), és vagy az egekbe tolod az ISO-t, vagy próbálsz kitartani valami stabival is necces záridőt, akkor nagyon nem mindegy hogy egy képet tudsz csinálni, vagy akármennyit.
De ugyanez van a sorozatfelvételekkel (buta CaNikon mért rakott 30 éve is 8fps-t a filmes csúcsgépeikbe, a sok sportfotós meg madarász meg riporter biztos nem tudta hogy egy expóból kell meglőni azt a pillanatot); vagy ha a megfelelő mélységélességet akarod elkapni, sokkal egyszerűbb csinálni több képet több különböző rekesszel, és otthon a nagy monitoron eldönteni hogy melyik a legjobb, nem a hangyafasznyi keresőben, ami ráadásul olyan sötét lesz mint az éjszaka amint behúzod az obit f11-re. Vagy ha neked pl. az adott kép jobban tetszik portré-állásban, de az ügyfél, vagy a haverok instán meg inkább fekvőben szeretnék, nem mindegy hogy van-e ugyanarról a témáról 10 képed különböző kivágásokkal lőve, vagy spórolásból csak egy van, aztán vagy tudsz olyat cropolni amire igény van, vagy így jártál.

Az egy legenda, hogy majd filmre lőve jobban odafigyelsz és jobbak lesznek a képeid. A világ legjobb filmes fotósai ugyanazzal az 1% körüli jókép-aránnyal dolgoznak, mint mindenki más. Persze nyilván mindenki a saját szintjéhez képest, egy Cartier-Bresson által a kukába dobott negatív valószínűleg nekem életem fotója lenne.

(#1617) Muerte68 válasza zsiga_667 (#1616) üzenetére


Muerte68
addikt

A lényeg az hogy meggondolod mit fotózol és hogyan nem csak lefényképezel mindent ami eléd kerül.
Nem azt mondtam hogy ne fotóz digitálisan csak ha nem a memória kártya mérete a határ jobban meggondolád hogy mit érdemes lefotózni és nem volna annyi digitális hulladék.
Ez nem sznob hülyeség hanem egy másik látásmód a lövök 100 képet majd lesz valami látásmódhoz képest.
Persze egyszerű rábízni a technikára majd az megoldja.
De ez az én véleményem a tiéd a másik,de a lényeg hogy egy egyszerű régebbi digitális géppel is lehet jó képeket csinálni ficsőrök szemfókusz wifi érintőképernyő nélkül is,a filmes próba meg csak egy lehetőség a nyitottabb embereknek egy más látásmódra.

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#1618) 80hun válasza zsiga_667 (#1616) üzenetére


80hun
addikt

Fotózol /tál filmessel?

[ Szerkesztve ]

(#1619) Neck válasza Muerte68 (#1617) üzenetére


Neck
veterán

Szerintem az elején érdemes jó sok képet csinálni, sokat lehet tanulni belőle.
Ha az elmúlt években 4 adag filmnyi képet lőttem volna, még mindig ugyanolyan lennék, mint amikor indultam. Most sem tartom magam jó fotósnak, de azért néhány dologra már rájöttem, köszönhetően annak a pár ezer exponak, amit beletapostam az a6400-ba. :B
Szóval szerintem is sznob dolog azt mondani, hogy "régenmindenjobbvolt", mer' akkor még mindenki meggondolta, mennyit lőtt.

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#1620) zsiga_667 válasza Muerte68 (#1617) üzenetére


zsiga_667
tag

Abban teljesen egyetértek, hogy a fotózás szellemi munka, végig kell gondolni hogy mit és miért csinálsz ha jól akarod csinálni. Nem is ezzel van a bajom. Hanem azzal, hogy mostanában mekkora divat lett filmre fotózni. A jelenlegi digitális gépek már bőven ott tartanak, hogy egészen pontosan nulla előnye van a filmnek. Ja, de egy van, középformátumot értelmes áron csak filmesben lehet kapni. Ez meg ugye azért erősen rétegigény.

De zajban, dinamikában, kényelemben egy mai gép agyonveri a filmet. Árban meg főleg. 10 tekercs film + előhívás + szkennelés árából kapsz egy belépő milc-et.
Sokan nosztalgiával tekintenek a filmre, mert kiskorukban megszokták a hibáit, meg a régi objektívek képét is, amik meg torzítanak, élességet nyomokban tartalmaznak a képszéleken, stb. Kis utómunkával simán le lehet rontani egy digitális képet pont ugyanolyanra mint egy filmest...
Nem a szemfókusz meg a wifi fog segíteni hogy jobb képeket készíts, hanem pl. az hogy a szar kis egypálcás Olympusom jobb képet csinál akár iso 3200-on, mint amit húsz éve lőttem 800-as filmre, 1600-ra pusholva meg pláne. Meg egy Panasonic kitobi (12-32 talán?) szebben rajzol mint akármelyik ősrégi, filmre tervezett fix.

A másik látásmódos résszel sem igazán értek egyet. Ha te annyira jó vagy, hogy belefér hogy feleslegesen korlátozd magad pl. azzal hogy csak x darab képet csinálhatsz, jó neked; én vagyok annyira alázatos és belátom a saját korlátaimat hogy elfogadjak minden kis segítséget amivel technikailag jobb képeket tudok csinálni. A témában meg kompozícióban jó képekhez meg egy út vezet, a gyakorlás. Ha egy kezdő beveszi azt amit írtok sokan erről az egész filmesdiről, fog csinálni évente 300 képet, és semmit nem fog fejlődni a látásmódja. A hibákból (jelen esetben a "digitális hulladékból") ugyanis sokkal jobban tanul az ember, mint a sikerekből. A jó fotós úgy készül, hogy a szar fotós fogja magát, csinál tízezer szar képet, és végiggondolja hogy melyik miért nem jó, és mit kell majd legközelebb csinálnia ahhoz hogy jó legyen.

Azt viszont tényleg nem értem, hogy mért baj rábízni a technikára azt, amit jobban tud mint mi? Akár az autofókuszt például. A fotós dolga az, hogy eldöntse mi legyen éles, a gép dolga meg az hogy ezt végrehajtsa. Az úgy gondolom vitán felül áll, hogy kézzel-szemmel sose fogsz olyan pontosan élességet állítani, mint egy jó AF-rendszer. Egy átlag filmes gép AF-pontjai a kereső igen kis százalékát fedik le, míg egy mai modern digitális gépnél 90% körüli értékek vannak. Vagyis sokkal pontosabban ki tudod választani azt a pontot, amit szeretnél élesre állíttatni a géppel.
De ott a fénymérés is. Ha szerencséd van, jól működik a filmes géped fénymérője, vagy már ellőttél vele párszáz tekercset, és tudod fejből hogy mikor mennyit kell rajta korrigálnod. A milceddel meg nem érdekel ha esetleg kicsit pontatlan, mert látod a keresőben real-time, és egy mozdulat betekerni egy kis korrekciót. Óriási előny, hogy nem kell tippelgetni minden második képnél, hogy na akkor ezen most sok a fehér, 2/3-ot vagy egy egészet expózd túl, esetleg kettőt. (Persze lehet mindig spot-mérni szürke lapra, kivéve ha dinamikusan változik a témád, vagy a fény napfelkelténél, vagy gyorsan szalad a gyerek a fa alatt a napról az árnyékba és vissza.)

Na, ez jó hosszú lett, elnézést mindenkitől hogy raboltam az idejét a hülyeségeimmel.

(#1618) 80hun : Filmessel kezdtem, mint kb. mindenki 30 év felett. Smena, olcsó automata kompakt, majd belépő Nikon SLR, az első digitális gépem egy 300D volt egyetemista koromban. Jelenleg nem fotózok filmre.

[ Szerkesztve ]

(#1621) Muerte68 válasza Neck (#1619) üzenetére


Muerte68
addikt

Ez nem sznobizmus, nem mondtam hogy jobb volt egy másik látásmódot ad, kicsit jobban átgondolja az ember mit csinál minek mi a következménye.
Ezt a digitális fotózás mellett gondoltam nem helyette ,de látom hogy ez nem nagyon jött át pedig úgy írtam hogy próbaképpen nem helyette.
Lehet hogy párezer expóval kevesebb kellett volna ha nem csak ahoz az egy módhoz meg a technikai ficsőrök-höz ragaszkodnál ennyire.
Én kipróbáltam minden féle módot amihez hozzáférnek,a régi filmes géptől a filmes slr gépig szoktam polaroidra is fotózni manuálozni stb..
Szerintem az a hozzáállás hogy csak a digitális, meg aki mást is kipróbál az sznob az sokkal gyepesesebb gondolkodás mód,de ha nektek az a jó akkor tegyétek csak nem kell sznobozni meg hőbörögni ha valaki nem így gondolja.
Vagyunk egy páran szerintem.

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#1622) Muerte68 válasza zsiga_667 (#1620) üzenetére


Muerte68
addikt

Nincs bajom a technikával se az Af- el van filmes slr gépem autófókusszal is szoktam is használni.
De a filmes fényképezés nem arról szól hogy kínozza magát az ember hanem hogy átgondolja.
De szigorúan hobbi és másod gép szórakozás szinten, alapvetően én is digitálisan fotózok de sok mindenben másképp gondolkodik az ember ha mást is kipróbál és jobban megérti minek mi a következménye mint ha lövök 100 képet és majd jó lesz valamelyik.
De szerintem hagyjuk mert elbeszélünk egymás mellett, fölösleges köröket futva mivel nem fogjuk meggyőzni egymást szemmel láthatóan.
Mondjuk én nem is akartam csak elmondtam a véleményen, ami nem kötelező senkinek

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#1623) zsiga_667 válasza Muerte68 (#1622) üzenetére


zsiga_667
tag

Nem feltétlenül neked szól amit írtam, azt látom hogy egymást nem fogjuk meggyőzni. Viszont kezdők is olvassák ezt a topicot gondolom, jó ha látják mindkét oldal érveit, és majd ők eldöntik hogy kinek a tanácsát fogadják el. Ha csak az egyik oldal véleménye szerepel itt, mindenféle vita nélkül, abból azt szűrhetik le, hogy valamiféle fotós alapigazság, amit mindenképp érdemes a magukévá tenni.
Pont erről szól a fórum, hozzáértő emberek értelmes hangnemben elmondják a véleményüket, a nem hozzáértők meg tanulnak belőle.

(#1624) Muerte68 válasza zsiga_667 (#1623) üzenetére


Muerte68
addikt

Ebben teljesen igazad van, ezt próbáltam én is kihozni hogy több vélemény lehet amik elférnek egymás mellett.

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#1625) Mercutio_ válasza zsiga_667 (#1620) üzenetére


Mercutio_
félisten

A jó fotós úgy készül, hogy a szar fotós fogja magát, csinál tízezer szar képet, és végiggondolja hogy melyik miért nem jó, és mit kell majd legközelebb csinálnia ahhoz hogy jó legyen.

Szvsz a "szar fotós" az szar fotós ;] , és nem gondolja végig, mert
- ő már ellőtt 10ezer képet, tehát "mindent kipróbált", ezen már csak a váz/obi minőségi cseréje/bővítése javíthat
- 10ezer képet a büdös életben nem fog átpörgetni és kielemezni, inkább lő még 10ezret
- ami időt 500-1000 képpel és annak elemzésével tölthetett volna, vagy a fotózás alapjaival való ismerkedéssel, azt inkább YT influencer techvideók nézegetésével, technózó szemléletű cikk olvasásával és pixel-peepeléssel tölt
:D

Btw nekem is az jött le, hogy a meglévő digi mellé ajánlotta Muerte68 a filmest (de kis kapacitású kártya és RAW+jpg-be fotózással is el lehet érni darabszámkorlátot)

Én a kevésbé radikális "csak 1 fix obival járom a várost/tájat néhány hétig" módszert javaslom, az is lelassít, és megtanít adott látószögben gondolkodni.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1626) Stauffenberg válasza zsiga_667 (#1620) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Te tulajdonképpen az elkattintott fotók számához kötöd azt, hogy ki-mennyit tanul egységnyi idő alatt, holott ez nem igaz. Ezek a számok legfeljebb korrelálnak egymással, de nem következnek egymásból. Ahogy nyilván a sok kilométert levezetett sofőr is csak valószínűleg, de nem szükségszerűen jobb, mint aki kevesebb kilométert ment. Lehet az egyik rendszeresen jár vezetéstechnikai tréningre, más meg csak a bolt-iskola-munkahely között ingázva szedi össze az ötször több kilométer.

Az a fotós tesz bele több energiát az önelemzésbe, tanulásba és fejlődésbe, aki motiváltabb, motivációt pedig sokféle módon lehet nyerni. Én például csak simán egy challange jelleggel vetettem fel a filmes kipróbálását, vagy mondjuk egy buta/ósdi digi váz + manuál objektív kombót. Vagy kipróbálni új stílusokat (így kerültem pár éve az utcai fotózásba), de a Merci által említett csak egy fix objektív használata pár hétig/hónapig is nagyon sokat fejleszt, ezek nem "sznob" panelek, hanem a legnagyobb fotósok által is gyakran hangoztatott tippek és sok fotós képzésen is előkerülnek. Meg lehet aki itt ilyet leír tanácsként, már maga is átment ezeken és nem rossz szándékból mondja, hanem pozitív tapasztalatokból.

A lényeg az, hogy olykor állítsd magad kihívás elé a komfortzóna kényelme helyett. Több önismeretet tanít, mint ugyanazt a semmit csinálni tízezer-húszezer fotón keresztül, mert az a kényelmes.

Ahány barátom eddig kipróbálta a filmest (életében először), mint azt mondta, hogy mivel nem akart pazarolni az anyaggal, inkább elkezdte fejben összerakni a kompozíciót, előre gondolkodni, előre tervezni és ami érdektelennek lett ítélve, az már az exponálás előtt a kukában végezte, nem pedig utólag mazsolázta ki a tengernyi szemét közül a használhatót, ezzel pedig sokkal inkább elkezdtek odafigyelni a környezetükre fotózás közben, mintsem a szemétgyártás, keresőből ki-nem-szállás és az LCD-n visszanézegetés kösse le feleslegesen a figyelmet.

(#1627) Muerte68 válasza Stauffenberg (#1626) üzenetére


Muerte68
addikt

:C Valami ilyesmit szerettem volna én is kihozni belőle de nekem nem jött össze ennyire :)

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#1628) PuMbA válasza Stauffenberg (#1626) üzenetére


PuMbA
titán

"Te tulajdonképpen az elkattintott fotók számához kötöd azt, hogy ki-mennyit tanul egységnyi idő alatt, holott ez nem igaz."

[link] :DDD

(#1629) topikk válasza Stauffenberg (#1626) üzenetére


topikk
senior tag

(#1630) tvamos válasza topikk (#1629) üzenetére


tvamos
nagyúr

Ez nagyon jo! En (egeszseges onkritikaval) L30%-on inditottam, es most L5%-nal tartok. Ellenben ugy gondolom, hogy azt nagyjabol ertem, hogy mukodik a gep, az sokkal jobban erdekel. :)

(#1625) Mercutio_
"Én a kevésbé radikális "csak 1 fix obival járom a várost/tájat néhány hétig" módszert javaslom, az is lelassít, és megtanít adott látószögben gondolkodni."
Ezt en is nagyon jo modszernek tartom, kiprobaltam regebben. (Igy jottem fel L2%-rol 5-re.) Azert tartom ezt sokkal jobbnak, mint a filmes modszert, mert ha hazaersz, rogton meg tudod nezni nagy monitoron, es vissza tudsz emlekezni, mit csinaltal. (Bocs az egyes szam masodik szemelyert, altalanos alany akar lenni.) Esetleg valogatni is tudsz, vagy jegyzetelni...
Ugy emlekszem, Rapid136 ajanlotta ezt a modszert, ezutonis koszonet neki! :R Meg amugy mindenkinek!

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1631) t72killer válasza topikk (#1629) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Nikonék (eladási) görbéje eközben úgy tűnik, lekonyult.
A GX80-am szenzora betegeskedni kezdett nemrégiben + az obikat is meguntam, így kicsit körülnéztem a piacon. Kicsit izzadtságszagúnak tűnik, de jó nézni, hogy a MILC-szakmát korábban kukázó (nikon1) nikon nagy sietségében fűt-fát megígér és egy tényleg jó gépet (z6) piacra is dobott.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#1632) PuMbA válasza t72killer (#1631) üzenetére


PuMbA
titán

Nikon Z6, Z7 jó, de az obi kínálatot kéne bővíteniük :)

[ Szerkesztve ]

(#1633) topikk válasza PuMbA (#1632) üzenetére


topikk
senior tag

Nekem is ilyen érzésem volt, amíg el nem olvastam ezt. A tények nem ezt mondják, és pl. a Sony üteméhez képets ez villámgyors

http://www.sansmirror.com/newsviews/2019-mirrorless-camera/october-december-2019-newsv/the-full-frame-lens-situati-2.html

(#1634) t72killer válasza PuMbA (#1632) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Mondjuk ami nekem kell (2.8/24-70 és kb kész), az egy madarászlencse kivételével van a palettán. Viszont ha már voltak olyan kedvesek, hogy áttértek SD-kártyáról eXtrémQrvaDrága kártyára, akkor legyenek szívesek rakjanak már a csomagba egy 64gigásat kártyaolvasóval egyetemben.

Kérdés, mennyire gondolják komolyan a termékvonalat, egyelőre nagyon erőlködnek 200+EUR-s akciókkal +mintha a vázak alapárát is csökkentették volna. Ha ekvivalens kiteket nézünk, akkor talán még olcsóbban is lehet kijönni egy z6-al, mint pl fuji x-T3-al.

#1633: Lehetnek most gyorsabbak, mint anno egyedüli FF milc-gyártóként a sony, de a vásárló azt nézi, mi van ebben a pillanatban a piacon: a táblázat sony-s oszlopából egy seregnyi natív obi hiányzik, nem beszélve a sigmatamron cuccokról pl a komplett Batis sor (ami nem drágább a Z-s nikkoroknál) és egy olyan "apróságot" is kifelejtettek, mint a majdhogynem bigma árban adott Sony 200-600.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#1635) kovsol válasza t72killer (#1634) üzenetére


kovsol
titán

Ha csak a Sony objektíveket nézzük akkor is hiányzik róla a 24 f1.4 GM és a 135 f1.8 GM és 24-105 f4 G. És akkor van még speciális igényekre ugye a Sony 12-24G, 100-400GM, 200-600G és fix 400GM, 600GM.

Ez így elég komolytalan amúgy.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#1636) t72killer válasza t72killer (#1634) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

#1635: A sony időben jött és gyakorlatilag vitte a boltot :R.

Kb 2héttel ezelőtt besétáltam egy délnémet kisváros fotósboltjába: megkérdem az eladót, van-e náluk x-t3 (akkoriban az volt a fő jelölt), megfogdosnám: válasz: van sony-nk (igen, láttam, a kirakat 80%-a) és 2db canon DSLR-ünk. + lelkesen a kezembe nyom egy a7III-at és melléteszi az épp akciózott a6400-ukat és magyarázza, milyen jó a fullfrém. Egy díszes vastag sony-katalógussal a kezemben távozom... :DDD .

#1635: ez az első eresztés vázuk, a nagy akciózgatás mellett/helyett át kéne gondolniuk, mit kell ahhoz tenni, hogy a sonyra átszokó ex-canikonos profikat visszacsábítsák...
A z6-al belekóstoltak egy teljesen új tortába (videó), de ott is vannak még gyerekbetegségek, ami miatt egy félprofi inkább a 8bit only sonykat választja...

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#1637) 80hun válasza topikk (#1633) üzenetére


80hun
addikt

Érdekesek az ilyen listák , nem látom a natív 3th party obikínálatot ami nemkevés mennyiség (samyang, tamron , zeiss, sigma) :)
De még ha jól látom a sony lista hiányos is
24/1.4 ,35/1.8 , 100/2.8 stf ,135/1.8, 400/2.8 ,600/4 ,100-400, 200-600
12-24/4 , 16-35/2.8 , 28-70,

(#1638) topikk válasza 80hun (#1637) üzenetére


topikk
senior tag

Írjátok meg Tomnak :)

(#1639) 80hun válasza topikk (#1638) üzenetére


80hun
addikt

Te linkelted :D

(#1640) Stauffenberg válasza t72killer (#1631) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Lefordítom PR bullshitről magyarra.

"Nikon’s sales in FY2019 are about 22% lower than the previous year for interchangeable lens cameras and 18% for interchangeable lenses."

Szarul állunk, nagyon. Tavaly sem kaptunk év végi prémiumot és idén sem leszünk megdicsérve. A számok aggasztóak, mert a 2018-nak még a világ második legnagyobb fényképezőgép gyártójaként mentünk neki, ahol legalább 15 évig tanyáztunk, mára ennek vége és az évek óta tartó visszaesés mértékében már piacvezetők vagyunk.

"Z6 with Z mount is popular due to cashback effect."

Pénzt kell visszaosztanunk a fotósoknak, hogy a Z-rendszert válasszák.

"Raising development speed. Platforming is also an effort to reduce the lead time for launching new products."

Spórolni fogunk a fejlesztésekre szánt időn és gyorsabban fogjuk cserélgetni a modellgenerációkat is, ugyanazt a vázat akár többször is kiadjuk, hol szoftveres butítással, hol pedig apró reszelgetésekkel. A Sony is így előzött meg minket, ugyanezzel a módszerrel támadunk vissza.

"Small telephoto lenses will continue to be important in the future, such as AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E FL ED VR Lens."

Bedobtam ezt a PR bullshit tengerbe, hiszen annyira fontos nekünk az ilyesmi, hogy 2021-ig még csak ígérni sem akarunk ilyet DX Z-rendszerre.

"Mainly in China and Asia It ’s also important to create a device that can share a “successful experience” that allows you to take good still images and videos."

Szelfi effektek, csicsás HDR, ez most a jövő, mert a mobilokkal kell versenyezni.

"Nikon quality will continue to be maintained and quality and functions will continue to be pursued"

A PR asszisztensem felírta nekem a lapra, hogy olvassam fel.

[ Szerkesztve ]

(#1641) t72killer válasza topikk (#1638) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Ő dolga, hogy legalább a sony és zeiss tabokra ránézzen a dpreview-n :))

Más, érdekesség: az állítólag teljes-szenzort kiolvasó z6 elég látható aliasing-ot produkál. :F

#1640: Tökéletes :C . Egyébként hiányoztam a piacról az elmúlt kb 4évben, nagyon feltűnt, hogy idén egymást érik a cashback akciók és a vázak alapára is brutálisat esik.
Az 5.6/500-as rajongói obi 3600$-os árcéduláját dughatják oda, ahonnan proktológus fogja kiműteni. Igérni mondjuk igértek 200-600-ast, csak az ugye vmi álomvilágban létezik jelenleg, a kiváló rajzú sony 200-600-at meg 2 hete megpaskoltam egy 30ezres kisváros sarki fotósboltjában...

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#1642) kovsol válasza t72killer (#1641) üzenetére


kovsol
titán

A Sony 200-600 egyébként ritka mint a fehér holló. Az enyém pl a második darab volt amit a Fotoplus kapott eddig. Hosszú váró listák vannak rá.

May the Force be with you!

(#1643) t72killer válasza kovsol (#1642) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Érdekes, ez egy sima ringfoto boltocska volt Baden-Württembergben. De tleg úgy néz ki, errefelé is előrendelős :R - viszont létezik!

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#1644) topikk válasza Stauffenberg (#1640) üzenetére


topikk
senior tag

mehet a Hitleres filmbe :D

(#1645) lugosi válasza Stauffenberg (#1640) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

"Small telephoto lenses will continue to be important in the future, such as AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E FL ED VR Lens."

Én most lehet, hogy nem értek valamit, de ez tényleg kis teleobinak számít? Méretre, súlyra, vagy az 500mm-re tekintettel? Mert egyik alapján se gondolnám annak.

(#1646) t72killer válasza lugosi (#1645) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Méretre-súlyra a Fresnel-tag miatt tényleg kicsi. Zseniális optika, csakhát 2x annyiba fáj, mint egy használt 4/500.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#1647) tvamos válasza t72killer (#1631) üzenetére


tvamos
nagyúr

Hat... a 2. helyrol visszaesni a 3. helyre, az rossz dolog, de meg mindig ott van a 4. az 5. meg a 6. is, es a 3. meg mindig az elott van. Szoval... szerintem azert nem olyan rossz ez. Majd beeri a Nikon egy kicsit kevesebb osztalek, meg bonusz osztogatassal. Szerintem pofatlan osszegeket raktak eddig zsebre.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1648) Stauffenberg válasza tvamos (#1647) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Nem ennyire egyszerű a helyzet, mivel a Nikon az egyik legkisebb vállalat a mainstream kamera piacon, gyakorlatilag az egész céget a fényképezőgép eladás tartja el. Még az Olympus is nagyobb árbevételt csinál náluk, pedig egy párszázalékos piaci részesedésről beszélünk.

Ezért csalóka az eladott darabszámmal/piaci részesedéssel rangsorolni őket, ebben nagyjából ez a sorrend most:

1. Canon
2. Sony
3. Nikon
4. Fujifilm
5. Olympus
6. Panasonic

Na de akkor nézzük meg árbevétel szerint is:

1. Sony (77,1 milliárd dollár)
2. Panasonic (72 milliárd dollár)
3. Canon (35,8 milliárd dollár)
4. Fujifilm (21,9 milliárd dollár)
5. Olympus (7,1 milliárd dollár)
6. Nikon (6,4 milliárd dollár)

Mindegyik szám ugyanabból a lezárt pénzügyi évből való (FY2018). Az eladási/piaci részesedési rangsorhoz nem hoztam konkrét számokat, mert egyrészt nagyon változatosak attól függően ki-hogyan méri, de igazából a sorrenden egyik sem változat.

Nyilván a trükk az, hogy a többiek nem csak a kamera eladásokból élnek, hanem egészen változatos egyéb területeken is helyt állnak. Ha a Nikon zsugorodása folytatódik, akkor az azt is jelenti majd, hogy itt-ott amputálni kell majd végtagokat, hiszen az R&D nem lesz olcsóbb csak azért, mert egy kisebb cég csinálja és a Nikon mellett eddig ott volt, hogy a gyártási költségek a méretgazdaságosság miatt legalább aránylag kedvezőek tudtak lenni, de az eladások visszaesésével ez az előny is elsorvad lassan.

Nézzünk rá egy Panasonicra, olyan jól elvan a félvezető, akkumulátor, televízió, háztartási, autóipari, repülőgépipari eszközök gyártásával, hogy neki a fényképezőgép piaci jelenlét simán elmegy hobbinak is. A Nikon nincs ilyen helyzetben. Nekik a sokadik hely csak addig elég, amíg a Mitsubishi csoport hajlandó megfinanszírozni a veszteséges működést.

(#1649) #31733248 válasza t72killer (#1634) üzenetére


#31733248
törölt tag

"a táblázat sony-s oszlopából egy seregnyi natív obi hiányzik"

El kell olvasni figyelmesen a cikket, nem csak a táblázatot nézni:

"But where did Sony stand three years in? Because that's what we should compare with now that Nikon has announced their lens road map through 2021."

(#1650) t72killer válasza #31733248 (#1649) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

A batis-sort írtam (18, 25, 85), ami 2015-16os, azaz ha egyéb 2016os lencséket felhozott (gmester 24-70et és 85-öst), akkor a velük azonos évben kiadott 18as zeisst sem illett volna kihagyni;) - és ugye itt nem vmi hulladék kínai lencsékről beszélünk, amik a vásárlás pillanata után eladhatatlanok, még csak nem is sigmatamron kávéstermoszokról. Valóban, a 200-600at meredek volt számonkérnem nikonékon:R.

Ha a táblázat alját megnézed, még így, kihagyott zeissekkel és "párhuzamos idősíkokon" is 2:1 arányban van lemaradva a nikon, uis 8 "produced" áll szemben 16 "produced"-al, a belengett 12 obinak semmi jelentősége - dunsztunk sincs mikor, mennyiért jönnek és milyen minőségűek lesznek.

A történelemóra a nikon-pápától (akinek egy időben nagy rajongója voltam) persze érthető, de vásárlóként engem az érdekel, most konkrétan mit virítanak, avagy ha leteszek XkEUR-t az asztalra az előző cucc eladásából + egy elég komoly tőkeinjekcióval, akkor abból mit tudok decemberben a kanári-szigeteken bevetni.

Egyelőre nagyon rezeg a léc, ha nem lenne 600EUR-val olcsóbb a Z6+FTZ+64GB XQD csomag az A7III+MC11-nél (jó SD-kari ugye minden fotósháztartásban - így nálunk is van...), akkor hóttziher, hogy nem a dpreview zabos/frusztrált nikon-fanjait faggatnám, hogy tleg javításra kerültek-e a kezdeti review-k ban felsorolt gyerekbetegségek, illetve hogy vajon mégis milyen videós fícsört hagytak ki, ami miatt a 10bit megmarad marketingbullshitnek? (ja mégezis... nikonert kérdezni a videós alapokról kb olyan, mint autószerelőtől sebészeti tanácsot kérni:W a sony topikokban meg persze repkednek a LUT-ok)

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.