Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1301) Rapid136 válasza Stauffenberg (#1300) üzenetére


Rapid136
őstag

"a fotón belül is dominálják a consumer piacot nagyon durván"
Na a pont ez a Nikon legnagyobb gondja hogy csak ebből élnek és hiába kicsi az Oly piaca, de a Sonyval és a Fujival elég rendesen fogyasztják már a tükrös rendszer felhasználóit. Amerikában bukták a fullframe vezető helyüket, vitte a Sony.
A nevükből éltek és miután idáig a tükrös vázak csak a gyártókban különböztek nem volt problémájuk. most hogy az átlagfelhasználó azt látja hogy a szomszéd feleakkora gépet használ mint az övé, azért elgondolkodik...

Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

(#1302) Stauffenberg válasza Rapid136 (#1301) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Az idézett rész a Canonra vonatkozott. A Nikon még most is a legjobban beágyazott pro fényképezőgép gyártó (értem én, hogy pár hónapja már a Sony adja el a legtöbb FF vázat, de azért ne tegyünk úgy, mintha innentől a Sonynak nem lenne más dolga, mint hanyatt dőlni).

A Z-rendszer kapcsán pedig inkább az a csoda, hogy úgy tudták ezt összehozni (beleértve a debütálás utáni hónapokat is), hogy közben folyamatosan a pénzügyi csőd fenyegette őket a fejlesztés ideje alatt. Nem olyan mega-multi vállalat ők, mint a Canon vagy a Sony, akik irdatlan pénzeket tudnak R&D-be beleborítani stresszmentesen, mert ha el is úszik a zseton, legfeljebb pár részlegvezető repül, de amúgy cégcsoport szinten meg sem kottyan.

A Nikon teljesítménye (számomra) sokkal inkább tiszteletreméltó heroikus küzdelem, mint az a maszatolás, amit a Canon csinál. Én csípem a Sony-t, igazi katalizátora a piacnak, de amiért most őket dicsőíteni szokás, az leginkább a jó időérzék következménye, idejében váltottak tükörről MILC-re és ez az üzleti (!) döntés mára alaposan beérett. Csak aztán nézzük meg azt is, hogy milyen gyakran kellett új generációkat bemutatni az egyes vázakból, mert kiforratlanok voltak és hány early-adopter bukott sok pénzt azon, hogy 1,5 évvel később ott volt az az új váz, ami már olyan volt (majdnem), mint amilyennek a kezében lévőnek lennie kellett volna. A Sony a vásárlók faszával verte a csalánt, amit most viszont sokan elfelejtenek, mert a kellemetlen altáji csípős érzés elmúlt.

Persze aztán ettől még simán lehet, hogy a Nikon megy a levesbe, ők látták az aggasztó számokat, mondtak egy all-in-t és az eredményre várás közben is gőzerővel fejlesztenek. Ha megcsinálják a stabilizálódást és be tudnak állni egy szilárd globális harmadik helyre, az komoly mutatvány lesz. Én még nem írnám le őket, van ott még tartalék a DSLR felhasználók felől (akik egyelőre SOKKAL többen vannak, mint a Sony FF felhasználók, ezért mondtam azt, hogy a tavaly elért FF eladások a Sony részéről még nem jelentenek automatikus győzelmet).

(#1303) PuMbA válasza Stauffenberg (#1302) üzenetére


PuMbA
titán

"Csak aztán nézzük meg azt is, hogy milyen gyakran kellett új generációkat bemutatni az egyes vázakból, mert kiforratlanok voltak és hány early-adopter bukott sok pénzt azon, hogy 1,5 évvel később ott volt az az új váz, ami már olyan volt (majdnem), mint amilyennek a kezében lévőnek lennie kellett volna. A Sony a vásárlók faszával verte a csalánt, amit most viszont sokan elfelejtenek, mert a kellemetlen altáji csípős érzés elmúlt."

+1, az új Sony A7R4-en is több, más gyártóknál már rég alapnak számító ergonómiai javítást eszközöltek és most már úgy néz ki, hogy hozzák a Canikon ergonómiai szintet :) Ezzel szemben a Canikon-nál fordítva volt, már az első MILC-eiknél nagyon jól betaláltak ergonómiailag a korábbi tapasztalatuk miatt. A technikai dolgokkal vannak elmaradva itt-ott.

[ Szerkesztve ]

(#1304) hibavissza válasza Stauffenberg (#1300) üzenetére


hibavissza
veterán

A Nikon sokkal inkább függ a pro felhasználóktól, mint a Canon.

De ezt vajon ők maguk tudják? Mert az egy darab kártyafoglalattal marhára nem a "pro" vonalra lőttek. Egy fotózásból élő ember nem veheti komolyan ezeket a vázakat. Mikor kijöttek a Z vázakkal megásták a sírjukat. Nagyon nagyot kéne gurítaniuk, hogy túléljék a következő 5-7 évet. Az Olympus fotós részlege is rég bezárt volna külsős segítség nélkül.

Bár én azt sem értem, mivel élték túl az elmúlt pár évet. Valami eszement jól tolhatják a céges szerződéseket.

[ Szerkesztve ]

(#1305) Mr.Csizmás válasza hibavissza (#1304) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

D3xxx upgrade vonalat láttad? gyakorlatilag semmi érdemleges a wireless parasztvakításon kívül. alja vonal, mégis veszik a facebook-page fotósok, és cserélik újra.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#1306) hibavissza válasza Mr.Csizmás (#1305) üzenetére


hibavissza
veterán

Szerintem azon a vonalon pont nem keresnek. Ahogy a gépkocsigyártók sem keresnek egy árva petákot a kompakt osztály alatt.

Az biztos, hogy egy zsugorodó piacon növekvő veszteséget nem lehet sokáig finanszírozni. Az is biztos, hogy a brand borzasztóan erős. Sok színes-szagos, fröccsöntött játékfényképezőt el lehet vele majd adni, ha borul a bili és el lesz adva valamelyik jónevű kínai cégnek. Szóval sokáig velünk lesznek még a Nikon gépek, nem kell izgulni :DDD

[ Szerkesztve ]

(#1307) Rapid136 válasza PuMbA (#1303) üzenetére


Rapid136
őstag

Biztos én vagyok a régimódi, de egyszerűen hidegen hagy az un. "ergonómia", semmi bajom nem volt az első 7-es vázammal, ellenben idegesített az összes túlméretes tükrös vázam. És imádom a régi Minolta XDs-emet a jó kis Rokkor obikkal. Biztos hogy sokan mások is igy vannak ezzel.
Ez egy beidegződés a gép fogása kapcsán, meg az átlagemberek nagyrésze nem ül egyhelyben ugrásra készen tartva a gépét 6-8 órán keresztül... Én fogom a gépet és beleültetem a tenyerembe az objektivet, jobbkézzel csak támasztom és exponálok. Ha nem fotózok akkor leteszem a gépet.
És felesleges felhozni 3 példát (pl. ahol a szarvas ugrik át az autó fölött :) ) ahol ez mégis igy van, a nagy többség nem ilyet fotóz.
A gépvásárlásnál egy paraméter az ergonómia, van akinek a feature fontosabb, meg mások. Mindenkinek mások a fontossági sorrendjei és kompromisszumot köt a vásárláskor.
A képet meg a gép készíti és nem a markolat és a jelenlegi kiélezett piacon ez sokat hozhat a konyhára :)

Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

(#1308) Mr.Csizmás válasza Rapid136 (#1307) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

sokkal menőbb, ha magadnak csinálsz fogót rá :)) [link] + [link] ezt a kettőt fogom összegyurmázni és marokra szabni magamnak, ha sikerül feléleszteni a gépet :))

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#1309) PuMbA válasza Rapid136 (#1307) üzenetére


PuMbA
titán

Értem, de a Sony a felhasználói tapasztalatok / kérések miatt javítja folyamatosan az ergonómiát, tehát az emberek többségének azért számít. Ha mindenkinek oké lett volna a sima A7 ergonómiája, akkor most is azt használná a Sony. A Canikon DSLR gépek ergonómiája évek óta változatlan, mert eljutottak arra a pontra, hogy az emberek többségének tetszik. Az biztos, hogy a technikai specifikációkkal sok felhasználót megfogott a Sony, szóval csak jól csinálták a dolgokat, de most már az ergonómiájuk is kezd beérni :)

[ Szerkesztve ]

(#1310) madgie válasza PuMbA (#1309) üzenetére


madgie
titán

Ergo..izé és Sony? Nemá. Tudom, szubjektív műfaj, de nem látok semmi javulást ebben a Sonyéknál, sőt. Képminőség pipa, a többi meg le van sz@rva.

(#1311) PuMbA válasza madgie (#1310) üzenetére


PuMbA
titán

Mondjuk ha jól tudom, az ujjbecsípős dolog még mindig nincs megoldva :F Annyira azért nem követem.

[ Szerkesztve ]

(#1312) Neck válasza madgie (#1310) üzenetére


Neck
veterán

Persze, mindenki kizárólag a szenzor meg az AF miatt vesz Sony-t, soha senki nem fogta vásárlás előtt kézbe...

Én pl nagyon szeretem, hogy az EVF a bal felső sarokban van APSC-n, tökre kézre esnek a funkció gombok, és a menürendszert is hamar megszoktam, kézre áll.
Ettől függletlenül nem írom be ide a nagy igazságot, hogy a Sony ergonómia mindenek felett áll, csak azért, mert nekem szubjektívan bejön.

Másképp fogalmazva: nem gondoltál még arra, hogy egy rakás embernek pont jó ez így?
Ha veszik, minek változtatni?

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#1313) madgie válasza Neck (#1312) üzenetére


madgie
titán

Hát persze, hogy pont jó ez így, az emberek élvezik, ha nem fér be az ujjuk a markolat és objektív közé, nem látják a legprofibb gépknél sem, melyik SD kártya van épp a gépben, mert évek óta konzekvensen fordítva van benne az olvasó a gépeikben, élvezik az emberek a 14 almenükre osztott menüket. Egyértelmű, hogy az expókoerkciós tárcsához ragaszkodás is óriási dolog olyan gépnél, ami alapvetően PASM működésű (és még a hagyományos záridőtárcsa, rekesztárcsa felépítésű Fuji is évek óta odatesz egy C állást, amivel a tárcsákkal villámgyorsan korrigálsz félautomata módban). Az egyre nagyobb markolat is óriási fícsör, ha kisujjad a levegőben lóg. A 2015-ös szintű EVF is király az A7III-ban, de cserében még úgy villog, mint valami százeres belépő MILC keresője.

Tökre elhiszem, ha valaki szereti a Sony-t, mert qrvajó az Eye-AF benne, jó a dinamika, szereti az IBIS-t FF vázban, jó az akkuideje (újabban). Azt kevésbé, ha valaki azt mondja, hogy átgondolt az ergonómiája. Nyilván szubjektív téma ez de eddig élő embertől még nem hallottam, hogy gyakorlati szempontból értelmes a Sony menüzése. Soha, senkitől.

(#1314) kovsol válasza madgie (#1313) üzenetére


kovsol
titán

Nem előszór írod ezt a villogó EVF -t, de fogalmam nincs mit takar ez. Nekem nem villog.
És 100%, hogy azért raktak bele ilyen EVF -t, hogy a Mpixelen kívül legyen még valamiben jobb az R3.

May the Force be with you!

(#1315) madgie válasza kovsol (#1314) üzenetére


madgie
titán

Ez egyértelmű, eleve egy “olcsó” FF gép az A7III, nincs is ezzel baj, oda szánták (tarol is!). Azzal van baj(om), mikor megmagyarázzák a rajongók, hogy dehátnemis.

Mielőtt jönne a válasz: igen, a Fujit is van miért szidni, a GFX 100 egy ergonómiai rémálom, dizájnban dettó. A Fuji első felsőkategóriás “Sony váza” (úgy értem, a képminőség mindenek felett).

(#1316) lugosi válasza hibavissza (#1304) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

"De ezt vajon ők maguk tudják?"

:DDD Ez tetszett.

(#1317) #31733248 válasza madgie (#1313) üzenetére


#31733248
törölt tag

Ha választhatnák, hogy legyen két centivel magasabb a váz, hogy a kisujjam is ráférjen, hidd el, szívesen lemondanék róla. :) Ugyanez igaz arra, mennyire fontos, hogy az ujjam beférjen a markolat és az objektív közé. Köszi, de nem kell ezért méretet növelni. :N

Amúgy tényleg érdemes alaposabban megnézni ezeket a gépeket, nem csak felületesen. Az A6300 hátsó tárcsája tulajdonképpen nem is egy tárcsa, hanem egyszerre négy. Ugyanis négy irányú, tekerhető gombként működik. Például az általad hiányolt expokorrekció is pofonegyszerű: megnyomod a tárcsa alját és azzal a mozdulattal tekered jobbra-balra. Ennyi. ;)

(#1318) Mr.Csizmás válasza #31733248 (#1317) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

[link] ezt az epm1 is tudta 9 éve ;)

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#1319) #31733248 válasza Mr.Csizmás (#1318) üzenetére


#31733248
törölt tag

Meg még sokan ezen kívül, nagyon praktikus. Nekem például éppen az ilyenek miatt nem hiányzik külön tárcsa az expokorrekciónak.

(#1320) madgie válasza #31733248 (#1317) üzenetére


madgie
titán

Ez aranyos, de miért kéne méretet növelni ezért? El kell tolni balra a bajonettet másfél centivel és kész. Van ott egy csomó hely. Vagy bonyolult lenne a nyákot áttervezni, nem fér bele az idejükbe? Mint a fordítva felforrasztott egymás melletti SD slotok? :D

A tárcsa lenyom-teker élhető megoldás, de akkor miért erőltetik az analóg tárcsát fent? Erre mondom, hogy annyira nem foglalkoznak az átgondolt tervezéssel, ergonómiával, hogy az félelmetes. Megfogsz egy Z7-et, egy X-H1-et, meg egy A7III-at, tízből kilenc fotós azt fogja mondani, hogy jájjszoni. Mondom, a fogásra, nem a tudásra.

(#1321) Neck válasza madgie (#1313) üzenetére


Neck
veterán

Nekem az átlagosnál kisebbek a kezeim, rövidebbek az ujjaim (máshova kellett az anyag :DDD) Számomra nagyon kényelmes az APSC Sony gépek kiosztása, mivel a rövid ujjaimmal is elérek minden tárcsát és gombot, nem kell fogást váltani. Az ujjam nem fér be a bajonett és a markolat közé, de el se nagyon ér odáig, szóval ez engem nem zavar. Az evf ezért az árért kielégítő, ennyiért s***lyuk ovf megy a tükrös gépeknél, attól ez szvsz jobb. És szerintem az A6000-re gondoltál a százezres milcnél, de én nem látom, hogy villogna. Igyál kevesebb kávét :R

Az én vázamban egy SSD van, de azt tudom, melyik :B ;)

Ahogy mondtam, szubjektív az egész. Ha nagyon nem esik kézre, zavar, nem kell Sony vázat venni. Az eladási adatok viszont nem azt igazolják, hogy senkinek nem áll kézre.

Persze improvement potential az van bőven, pl touch screen segítségével használható menürendszer - de hol nincs?

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#1322) #31733248 válasza madgie (#1320) üzenetére


#31733248
törölt tag

"Ez aranyos, de miért kéne méretet növelni ezért? El kell tolni balra a bajonettet másfél centivel és kész.'

Az A6300-nál a bajonett szélétől a gép széléig kb. 7 mm van összesen, szóval nemhogy az általad hiányolt másfél centit, de még egy kicsit sem tudják odébb tolni. Gondolom nem akarunk megint olyasmit látni, hogy az obi szélesebb, mint a váz, mint mondjuk a NEX-5N-nél. De ha megnézed, az A7 III sem valami nagy, főleg, ha vastagabb obi kerül fel rá.

(#1323) Stauffenberg válasza Neck (#1321) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Nekem nincs kicsi kezem, de a korai Sony APS-C vázak tökre kézre álltak. A kisujjam teljesen lelógott a markolatról, kényelmesen behajolva a váz alá (amolyan extra támasztéknak).

Azt sokkal kevésbé bírom hosszútávú fotózás közben ha a kisujjam nem tud mit kezdeni magával, nem tudja eldönteni, hogy meg tud kapaszkodni vagy le akar csúszni.

De amúgy nem lennék ergonómiatervező, nem csak a kézméret számít, de az is, hogy az ujjaid behajlítás után hova esnek kényelmesen, ez is változó.

(#1324) vond válasza Stauffenberg (#1323) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Ugyanígy használom én is a jelenlegi G80-at, és használtam a régebbi bridge gépeimet is. Kisujj a markolat alatt, - ahogy írod - amolyan extra támaszként. Nekem stabliabb is így a fogás, mintha a kisujjammal is csak markolnám, ahogy a többivel.

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#1325) Stauffenberg válasza vond (#1324) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Nekem viszont a G80-on nem annyira ideális a kisujj helyzete, legalábbis hosszabb távon. Szóval amikor tudom a vállamra akasztva pihentetem.

Előtte próbanyomkodtam vagy fél órán át. Akkor ez nem jött ki.

(#1326) vond válasza Stauffenberg (#1325) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Én mondjuk egy csomószor úgy is használom a gépet, hogy az egész kézfejem előrefelé el van forgatva a markolat körül. Úgy, hogy nem is a mutatóujjammal nyomom az expó- vagy a videógombot, hanem a hüvelykujjammal. És így már nem csak a kisujjam van alatta, hanem a gyűrűs is. :)

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#1327) .mf válasza madgie (#1313) üzenetére


.mf
veterán

A levegőben lógó kisujj problémát könnyen lehet orvosolni egy extra grippel - így legalább megvan a választás, hogy kisebb legyen a gép, vagy nagyobb, de jobb fogással. EM5-höz megvettem a gyári kétrészes gripet, de csak pár alkalommal használtam, azt a rendszert kicsinek szeretem, úgyse rakok rá bármi nagyobb és nehezebb obit. Gondolom az APS-C-sek is így vannak vele. A7-ről viszont le se veszem az Arcás L-plate-et, ott az obik fele félkilós, kell a jobb fogás.

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#1328) Mercutio_ válasza #31733248 (#1317) üzenetére


Mercutio_
félisten

Szerencsekerék :N , arról kapta a nevét, hogy ha mákod van nem tekered el véletlenül valamelyik értéket, amit nem akartál :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1329) #31733248 válasza Mercutio_ (#1328) üzenetére


#31733248
törölt tag

Sokunknak bevált és ez a lényeg.

(#1330) Mr.Csizmás válasza #31733248 (#1329) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

hanyan vagytok a nick mögött? ;]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#1331) PuMbA válasza Mr.Csizmás (#1330) üzenetére


PuMbA
titán

:DDD

[ Szerkesztve ]

(#1332) tvamos válasza #31733248 (#1317) üzenetére


tvamos
nagyúr

Ilyen tarcsa van nekem is a Nikon 1-en. Eleg utalatos, ha kicsit hideg van mar nem tudom tekerni az ujbegyemmel, csak piszmogas van vele. Es nekem azzal kene allitani a blendenyilast. Pedig hasznalt A6300-at mar egeszen jo aron el lehet csipni...

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1333) OPiiPO válasza Mr.Csizmás (#1330) üzenetére


OPiiPO
addikt

:))

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#1334) #31733248 válasza Mr.Csizmás (#1330) üzenetére


#31733248
törölt tag

Kérdezi ezt az, akinek tényszerűen cáfolható tévhiteinek adott hangot a Sony kezelhetőségével kapcsolatban? ;]

(#1332) tvamos

Attól, hogy a Nikonnál rossz, nem kell másnál is ezt feltételezni. Nekem például a váz tetejére pakolt tárcsaerdő nem jön be, a kicsi, rangefinder stílusú váz és a szanaszét tuningolható kezelőszervek viszont igen. Ízlések és pofonok...

(#1335) Mercutio_ válasza #31733248 (#1334) üzenetére


Mercutio_
félisten

A "tényszerűen cáfolható tévhitek" témában neked is szép múltad van;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1336) Ubulhun


Ubulhun
tag

Sziasztok!
Meg tudná azt valaki mondani, hogy Panasonic vázon (GX80) használva Oly obit 4K funkciók és Post Focus működnek-e vagy sem?
Köszi!

"Ahogy bármit csinálsz, úgy csinálsz mindent."

(#1337) #31733248 válasza Mercutio_ (#1335) üzenetére


#31733248
törölt tag

Ezzel most letudtad a szokásos kört. :)

(#1338) Stauffenberg válasza Ubulhun (#1336) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Van a témának saját specifikus topikja is: [link]

(#1339) Mr.Csizmás válasza #31733248 (#1334) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

mft topic? ;)

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#1340) Lassú Víz válasza Mr.Csizmás (#1339) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Ezt most miért??? Már egy ideje béke van ott...

[ Szerkesztve ]

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#1341) Mr.Csizmás válasza Lassú Víz (#1340) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

isten ments, hogy odaküldjem, csak a tényszerűen cáfolható tévhitek nem privilégium. (gyere át popcornnal a cserélhető objektívesbe)

[ Szerkesztve ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#1342) Ubulhun válasza Stauffenberg (#1338) üzenetére


Ubulhun
tag

Köszi!

"Ahogy bármit csinálsz, úgy csinálsz mindent."

(#1343) Mercutio_ válasza Mr.Csizmás (#1341) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ott is megy a műsor? :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1344) Muerte68 válasza Mercutio_ (#1343) üzenetére


Muerte68
addikt

Igen a szokásos:)

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#1345) Mirman


Mirman
őstag

FF VS minden más témában egy jópofa írás.

A végkövetkeztetéssel egyet tudok érteni ha a méret , ár , képminőség hármas alapján választunk formátumot.

(#1346) vakablak93


vakablak93
őstag

Ha valakit érdekelnek a hírek :)
https://petapixel.com/2019/08/09/sony-to-launch-two-new-aps-c-e-mount-cameras-this-month-report/

Majd akkor lesz instám, ha felkel a nap a hold sötét oldalán :D

(#1347) Mr.Csizmás válasza vakablak93 (#1346) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

jöhetne valami A9000 cucc, mondjuk a7m2 bele, de nincs videó, vagy 1.0-s af, ellenben fotózni lehet vele ezerrel...és legyen 699$/€ MSRP :DD

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#1348) .mf válasza Mirman (#1345) üzenetére


.mf
veterán

Hááát... szerintem nem "jópofa írás", hanem jó nagy rakás...
"A m4/3 szar, mert én azt mondom; a FF sok, mert én azt mondom; vegyetek APS-C-t, az az übercsászár, mert én azt mondom!" Nem sok érve volt, hogy a FF-hez képest az APS-C még miért jó, a m4/3 pedig már miért nem. Nagyon az APS-C irányába akarta elvinni, hiába mondtak az interjú-alanyok mást (akikkel amúgy egyet is értek: jobb lenne, ha a FF felé tolódó hangsúly helyett több választási lehetőség lenne).
FF-et és m4/3-ot használok (meg ritkán telefont is, ha nem terveztem fotózni de mégis szembejön valami érdekes - a semminél jobb). Vannak helyzetek, amikor a FF-ből is csak trükközéssel lehet kihozni dolgokat, jó lenne még egy kicsit több (magas ISO vagy DR). A helyzetek döntő többségében azonban nemhogy az APS-C, de még a m4/3 is bőven jó (rengeteg koncertet fotóztam m4/3-dal, még ott is csak ritkán éreztem kevésnek a zajtűrését vagy a háttérmosást). Ezek eszközök különböző feladatokra, egy one-size-fits-all mindig kompromisszumokkal fog járni. Szerintem a hobbi-fotósok, vagy inkább a feladatok nagy részére a m4/3 is bőven jó.

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#1349) mikrofon válasza .mf (#1348) üzenetére


mikrofon
addikt

Ezzel én nem tudok egyetérteni és kifejezetten demagóg szövegnek tartom: "Szerintem a hobbi-fotósok, vagy inkább a feladatok nagy részére a m4/3 is bőven jó."

Söt az elvet sem értem... Miért kellene egy hobbi fotósnak "megelégednie" m4/3-dal... Miért ne használhatna azt amit szeretne.... Ki dönti el hogy mi elég és mi nem egy hobbi fotósnak....
Szerintem ebben a gondolatban két ítélet is van egyszerre.
Egyrészt, hogy az m4/3-ad rosszabb, vagyis a sor alján áll, másodszor pedig, hogy a hobbi fotós nem érdemel jobbat, mert az pazarlás.... vagy nem is tudom pontosan mit akarsz ezzel mondani....

Ezt bizonyítják az eladások is..... Miszerint a pro cuccok azok hobby fotósok kezében van nagyrészben....

Amire egy m4/3-ad elég arra elég lehet egy lx100 vagy egy rx10 is.... De amire egy m4/3 használható, (pl. em1x média reklámjai) lehet hogy egy Sony a7RIV is kevés... Tehát abszolút nem kategorizálhatóak így, ilyen általánosan a szenzor méretek....

[ Szerkesztve ]

(#1350) tvamos válasza .mf (#1348) üzenetére


tvamos
nagyúr

Lehet, hog az APS-C tok folosleges, es jobb lenne, ha az olcsobb full frame-ekbol kapnak tobbet. Lehetne ugy, hogy APS-C obi helyett lenne FF, kisebb fenyerovel...
Vagy nem tudom.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.