Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5001) Stauffenberg válasza PuMbA (#4998) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

De valamiért mindig a Canon és Sony közti hitvita élesedik ki. Tök sok Micro 4/3 tulaj van a topikban, mégsem kérik ki maguknak állandóan a múltat, pedig ilyen szintű vitákba ők is belemászhatnának.

Az a megállapítás, hogy a Canon sokáig ült a semmin a MILC piacon, az tényszerűen igaz, mellesleg múlt idejű kijelentés, te is elismered azt, hogy így volt. Akkor tulajdonképpen miért kell minduntalan beleállni ebbe, hogy márpedig ma már nem így van? Ez két egymás mellett elbeszélő kijelentés az adok-kapokban.

Én is meg szoktam védeni a Canont, de nem akarok tényeket megmásítani vagy szebb színben feltüntetni. Azt sem mondom, hogy a Canon azért mímelte sokáig a semmit, mert nem is volt képes ennél többre, ennek inkább vállalatirányítási és stratégiai okai voltak.

(#5002) PuMbA válasza Stauffenberg (#5001) üzenetére


PuMbA
titán

Mert mi volt a Micro 4/3 múltjában? :D Amúgy ez nem volt elfajult vita, tök normálisan lenyomtuk régebb történésekhez képest, csak ez a melyik cég mit csinált elsőként tökre lényegtelen. Saját magához képest ki mennyit fejlődik az szerintem jobb mutató. Nikonnak is ez kell, hogy egy kicsit jobban belehúzzon.

[ Szerkesztve ]

(#5003) Mercutio_ válasza PuMbA (#5002) üzenetére


Mercutio_
félisten

PDAF hiánya, majd csak a zászlóshajó vázba rakása, de ha komolyan vennéd kicsit is, hogy ez szakmai topic, elébb utána néznél dolgoknak, aztán kérdeznél...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#5004) topikk


topikk
senior tag

Ez is érdekes olvasmány. Mielőtt itt a Canon / Sony adok-kapok túl komollyá válik, érdemes azt is átgondolni, hogy az is közrejátszik, hogy eltérő ütemben jelennek meg a kamerák és benne újítások. Kijött az R5, a Sony tábor pánikolt hogy jajj lemaradtunk, már nem mi vagyunk a legjobb kamera több katgóriában. Aztán kijött most az A1 és a többi tábor kisebbségi komplexusa elkezd eluralkodni. Közben mindenki dolgozik, fejleszt, még ha keveset is tudunk róla. Mindenki a saját filozófiája és lehetőségei szerint.

For Those With Sony Paranoia

(#5005) Neck válasza topikk (#5004) üzenetére


Neck
veterán

Maximálisan egyetértek a konklúzióval. Én is abban reménykedem, hogy verik a piacon egymást, mi meg olcsó(bba)n kapunk jó technikát a kezünkbe.

A fenti pletyka rész is jól hangzik Nikon részről - és eléggé magabiztosan nyilatkozik, tuti van valami belsős infója.

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#5006) topikk válasza Neck (#5005) üzenetére


topikk
senior tag

Én azt gondolom, hogy egyre jobb technikát kapunk egyre drágábban. Ez elkerülhetetlen a piac zsugorodásával, vagy további szereplők fognak kihullani, hogy aztán a magmaradók árat emelhessenek.

(#5007) Stauffenberg válasza topikk (#5004) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Meg tegyük azt is hozzá, hogy manapság a hype lett a fő szervezőerő, mint mondjuk a mobilpiacon. Ez egy marketingesek által fújt lufi, ami a MILC technológia első 8-10 évének robbanásszerű fejlődése alatt tényleg látványos méretűre dagadt és beleloholták a vásárlókat is abba, hogy ezt a végtelenégig lehet fokozni, hogy minden évben látunk valamit amitől letesszük a hajunkat.

De törvényszerű, hogy amint egyre kiforrottabbá válik egy technológia, úgy lesz egyre nehezebb valami nagyot gurítani. A Nikont meg azért csapkodják és temetik, mert letett az asztalra két tökre rendben lévő vázat (Z6II és Z7II). A "tökre rendben van" ma már nem elég, ha nincs hype, nincs vásárló, mert ebben ők is cinkosok lettek, már nem csak alkotni akarnak, hanem a pénzükért részesülni egy kicsit a hype élményből.

(#5008) topikk válasza Stauffenberg (#5007) üzenetére


topikk
senior tag

Ha az embernek nincs sok elégetnivaló pénze, jó ha racionálisan nézi ezt és távolságtartással. Két év lemaradással megveszi az múltbéli csúcstechnikát és 5 évig élvezi vele a fotózást. Meg tudom érteni azokat is, akiknek meg az az élmény, hogy kézbeveszem a drágaságomat és minden nap kétszer eszembe jut, hogy micsoda technika van benne - viszont egy éven belül garantáltan jön az újabb hype. Mint a garázsban simogatott autó - birtoklási élvezet . A képkészítés meg másodlagos. Mindenki arra költ ami örömet okoz (most a hobbistákról beszélek, aki pénzt keres vele ott mások a szempontok, ők higgadtabban vásárolnak)

Én valósznű még mindig jól ellennék az Oly-val ha nem dobják be a törőlközőt, nem zavart a sok károgás, mert ngyon szerettem használni. De volt érzelmi eleme is a döntésnek - itthagytátok a vásárlóitokat, menjetek ti is a π..ba

[ Szerkesztve ]

(#5009) Mercutio_ válasza topikk (#5008) üzenetére


Mercutio_
félisten

Te azért - ha jól emlékszem - már a "törölköző bedobás" előtt is belekóstolgattál más rendszerbe is :U (vagy keverlek valakivel)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#5010) Stauffenberg válasza topikk (#5008) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Nekem az Olympus sztoriban csak az fáj, hogy az üzletágat egy céges "roncstemetőnek" adták el, akik eddig egy céget sem mentettek meg, hanem a birtokukba jutott szabadalmakkal kufárkodnak.

Szerintem az idő igazolta, hogy például a Minolta fotós üzletágának végül a Sony jó gazdája lett. Mondjuk nem lett volna baj, ha legalább megtartják az eredeti nevet, de ez foglalkoztassa a márkafanatikusokat. Ha ezt az utat járták volna be ők is, akkor a piac is sokkal optimistább lenne velük szemben.

(#5011) topikk válasza Mercutio_ (#5009) üzenetére


topikk
senior tag

Nem, Oly E-M10 volt, aztán aztán az AF miatt jött 2017-ben az E-M1 ii.

(#5012) tvamos válasza Stauffenberg (#5007) üzenetére


tvamos
nagyúr

"A Nikont meg azért csapkodják és temetik, mert letett az asztalra két tökre rendben lévő vázat (Z6II és Z7II). A "tökre rendben van" ma már nem elég, ha nincs hype, nincs vásárló"

Hat, ez nagyon igaz.

A masik baj a Nikonnal, hogy ezeknek a gepeknek mar a mark III-nak kene lenni, akkor azert sok Nikon felhasznalot megtarthattak volna, aki kozben mar Sony-t hasznal. De azert 3-nak is szep lenni a piacon.

Remelem, vegul nem lesz nagy baj ebbol a hatalmas penzugyi vesztesegbol, amit most osszehoztak!

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5013) Neck válasza Stauffenberg (#5007) üzenetére


Neck
veterán

Azért a csapkodás (szerintem) jogos. Ha kijönnek egy korai alibi vázzal, ami még nem tökéletes, az oké. Mondjuk az a7II környékén.

De egy sokkal kiforrottabb piacra érkeztek, nagy rutinnal - ilyenkor azt várja az ember egy "nagy gyártótól", hogy rendesen odapakol a konkurrenciának. Ehhez képest ők fél szívvel jöttek, és hozták, hozták, de amikor mindenki rájuk figyelt, wow effekt helyett egy hármas alá jött.

Igen, a második generáció javított, de az is csak "tökre rendben van".

Na nem baj, 2021-ben megmutathatják. És mutassák is, az árverseny nekünk lenne jó.

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#5014) kovsol válasza Neck (#5013) üzenetére


kovsol
titán

Én úgy gondolom, hogy az A7III sikerét látva a tervezett dátum előtt jött ki a Z6 Z7, és ez főleg a FW -en érződött. Rengeteget javult a kamera ahogy jöttek a frissítések, de addigra már késő volt. És szerintem a Canon EOS R is ezért jött ki akkor amikor, mert ha már a Nikon is belép, akkor ők se maradhattak ki.

May the Force be with you!

(#5015) Stauffenberg válasza tvamos (#5012) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Most egy kicsit magam ellen beszélek, de a Nikonnak most egy kis hype kéne. Nem gondolom, hogy ez egy fenntartható marketing modell (az egész piacra általánosságra értve), de most ezek a játékszabályok. Meg kéne mutatniuk a piacnak, hogy tudnak nagyot durrantani. Aztán felőlem térjenek vissza a "tök korrekt" vázak készítéséhez, csak lépjünk túl a kezdeti rossz szájízen.

A Nikon belépője a piacra nem volt túl jó, az egyetlen kártyahellyel kinevettették magukat és a Noct 58mm f/0.95 is egy PR öngól volt.

Olyan ez, mint amikor az előző konzolgeneráció bemutatóján az Xbox One számos újítása inkább fintorgást és háborgást váltott ki, aztán hiába vonták vissza ezeknek a 98%-át már a gép piacra kerülése előtt, az emberek fejében nem így maradt meg, el is húzott eladásokban a PS4. Aztán kellett is nekik sok évnyi balsors, mire a GamePass bevezetése után mára megint tudják verni a mellüket arra, hogy a gaming ismét a Microsoft egyi húzó üzletága lett.

(#5016) Neck válasza Stauffenberg (#5015) üzenetére


Neck
veterán

Írok a Sony topicba, hogy minden a7III tulaj csináljon egy "ezért váltottam Nikon Z6II"-re videót, most úgyis ez a menő. Feltöltjük a YouTube-ra, és várjuk a hatást. Én pl Timon álnéven fogom feltölteni, ha már a Nikon a Canon ellentéte ;]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#5017) topikk válasza Stauffenberg (#5015) üzenetére


topikk
senior tag

Ez csak spekuláció, de mivel a Nikon hagyományosan az obikban volt erős (kivéve D500 / D850) azt gondolhatták nekik abban kell hype-olni amiben igazán jók, így jött a Noct. De azért az összes Z obi nagyon penge, látszik, hogy figyelnek rá, ha meglesz a teljes sor akkor ez is erős érv lesz a Z mellett.
Szerintem stratégiailag ez jó irány, mert ez az a terület ami teljesen ők kontrollálnak. Amiben a Sony nagyon jó az részben a saját fejlesztésű szenzoroknak köszönhető, itt a Nikon soha nem fog labdába rúgni, nem lesz hype. Így aztán féléves / éves követéssel szolidan hozzák azt amit a Sony / Canon.

(#5018) Neck válasza topikk (#5017) üzenetére


Neck
veterán

Meg szenzorban. Ha jól tudom, jellemzően a Nikon (Sony ;] ) szenzor jobb volt a vele egy szinten lévő Canonnál. Általában.

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#5019) Mercutio_ válasza topikk (#5011) üzenetére


Mercutio_
félisten

MEgvan, mikrofonnal kevertelek valamiért :B

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#5020) Stauffenberg válasza topikk (#5017) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

A Noctot nem jó időzítéssel dobták be, ez volt a baja. Fiatal kis pelyhes f*szú rendszer volt, alig egy fél maréknyi objektívvel és egy akkor még erősen hiányos roadmap-el, amiből nem nagyon derült ki, hogy egyébként miket fejlesztenek, mik a tervek, mikor jönnek, stb.

Ebben a kontextusban kell nézni a Noct 58mm-t és ha osztályozni kell PR katasztrófaként egy nullától a vonatszerencsétlenségig terjedő balfaszsági skálán, akkor inkább utóbbi felé helyezném el.

(#5021) lugosi válasza Neck (#5016) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Én pl Timon álnéven fogom feltölteni

Neeeee 😀😀😀
Így is állandóan az jut eszembe mikor látom a nicket :DDD

(#5022) Stauffenberg


Stauffenberg
Topikgazda

Egyébként nem igazán esett szó a napokban bejelentett gépek közül a Fujifilm X-E4-ről, ami szerintem egyébként kifejezetten jó ajánlat lesz.

Persze, tök jó lett volna ha már kerül bele IBIS, de akkor nem lehet ennyire lent tartani az árát. A Sony A6100-től drágább, de az A6400-nál egy kicsivel olcsóbb lesz és érződik rajta, hogy főleg utóbbit akarják megszorongatni, csak kicsit más filozófiával. Akinek nagyon kell az IBIS, annak ott a Panasonic GX9 vagy házon belül az X-S10 (illetve remélem az X-T40 is olyan lesz majd).

Egyrészt az X-E4 formaterve szerintem gyönyörű lett (bár egy Charcoal Silver színvariációt igazán elbírna), aki nem szereti a lapos téglákat, felpattinthat majd rá markolatot, másrészt szerintem az E-sorozat most érkezett meg oda, ahova való: Egy főleg utcai fotósoknak szánt, végre dönthető LCD képernyős, rekeszprioritással sebtében fotózós kis gép. Munkagépnek nem kéne a legkevésbé sem, de utcai fotóra, nyaralósnak, utazósnak simán! És videóban is tud mindent ami az árkategóriától elvárható (+ Eterna profil, nem tudom kell-e ennél több mondjuk akkor ha valaki magának videózgat utazás közben, könnyen gradelhető vagy csak egyszerűen rögtön a kamerából kiesve is remek ha jól van belőve az expó és ha nem kell sokat matatni rajta, akkor a 8-bit 4:2:0 is teljesen elég).

El is kezdtem rá nyáladzani, de mielőtt impulzusvásárolok egyet, inkább megvárom már milyen lesz az X-T40.

Az is rohadt jó ötlet, hogy a szintén most bemutatott második generációs XF 27mm f/2.8 objektívvel készül belőle kit kiszerelés (mondjuk szerintem egy zoom kit is kelleni fog, ha kicsit szélesebb rétegeket is el akarnak érni). Bár akkor már inkább a 35mm f/2 WR-al kérném kitben és azt hiszem sosem kerülne le róla... kösziszépen! :D

Ennyit a mai fanboykodásról. :D Nem is a márkának szól ez, inkább annak, hogy utcai fotósként most azt érzem ezzel a vázzal nem akartak senki másnak a kedvére tenni, csak nekem, nincs benne semmi megalkuvás annak érdekében, hogy a minden mást is fotózni akarók kedvére tegyenek, arra ott az X-S10.

(#5023) topikk


topikk
senior tag

A Canon-nak bejött az R5 / R6 a második félévben:

[ Szerkesztve ]

(#5024) PuMbA válasza topikk (#5023) üzenetére


PuMbA
titán

Kína volt az egyik legerősebb piaca ezeknek a gépekben. Lassan már Kínát is figyelni kell, nem csak Japánt.

[ Szerkesztve ]

(#5025) kovsol válasza Stauffenberg (#5022) üzenetére


kovsol
titán

Elég szupernek tűnik, de a hozzáadott kis grip toldás nélkül egy ergonómiai katasztrófának hat.
Mondjuk nálunk van itthon egy Canon M100 az is hasonló gyöngyszem ergonómilag, és ott is a hozzáadott grip toldással egész nagyot javul.
Szenzorban meg veri a Sony A6x00 felhozatalt.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#5026) PuMbA válasza kovsol (#5025) üzenetére


PuMbA
titán

Canon M100 az nálam is a megfoghatatlan kategória alapból. Egyrészt azzal küzdök, hogy hogy fogjam egyáltalán meg, aztán meg félek, hogy kiesik a kezemből.

[ Szerkesztve ]

(#5027) kovsol válasza PuMbA (#5026) üzenetére


kovsol
titán

Ez a Fuji X-E4 vetekszik vele ránézésre: [link]
Egyébként persze a Fuji megeszi reggelire tudásban a kis Canont. Csak a "grip" -re gondolok.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#5028) Stauffenberg válasza kovsol (#5025) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Nekem semmi bajom azzal, hogy ilyen lapos, markolat nélküli vázat kapott. Egyrészt ezen lehet segíteni, másrészt meg a műfaj kedvelői nem is feltétlenül igénylik. Nekem az első Fuji gépem egy X-A1 volt és imádtam vele utcai fotózni, sőt a mai napig imádnám, ha nem lenne egy borzasztóan elavult CDAF rendszere (kb 3 hete kivittem nosztalgiából fotózni, eladni nincs értelme, megsétáltani meg azért kell néha, hát egy elég más filozófiát igényel mint bármi más manapság).

Azon is csak egy jelzésértékű kitüremkedés volt a vázon, de egy bőr féltokba téve már meg is lehetett fogni valahogy a gépet, nekem ez a "form factor" nagy kedvencem volt, sokat lőttem vele "csípőből" és a dönthető LCD akkor fontosabb is volt, mint az EVF. Volt egyébként X-E2-esem is, de a jobb AF ellenére nem szerettem, hogy nem dönthető az LCD.

(#5029) Stauffenberg válasza PuMbA (#5026) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Nem fotóztatok rendes vintage analóg géppel soha, ez a ti problémátok! :D Nem úgy kell fogni, mint egy markolatos vázat. Egyébként egy vakupapucsból kilógó hüvelykujj támasz nagyon sokat hozzáad. Aki meg végképp nem tud megbarátkozni vele, ráteheti a markolatot.

(#5030) Mr.Csizmás válasza Stauffenberg (#5029) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

+9999, prakticán nőttem fel :D

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#5031) madgie válasza Stauffenberg (#5029) üzenetére


madgie
titán

Az a poén ebben az X-E4-ben, hogy gyárilag van hozzá ilyen hüvelyujjtámasz, meg felcsatolható grip(ecske) is, aminek Arca Swiss alakú a talpa.

Ja, ezért nincs rajta hátsó tárcsa, meg a hátsó tárcsa meg a thumb grip eléggé össze tud gabalyodni.

(#5032) Stauffenberg válasza Mr.Csizmás (#5030) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Fujica ST-F volt amivel legtöbbet fotóztam (az egyik leginkább gnóm formaterv valaha). Aki ezt nem ejtette el, az onnantól már soha semmit! :D

Apámé volt a gép, de gyakran elkértem tőle, hogy legyen mivel járnom az általános sulis fotószakkörre.

(#5033) kovsol válasza Stauffenberg (#5028) üzenetére


kovsol
titán

Milyen objektívvel használod?

Nekem első gépem egy ilyen fuji volt: [link] :DDD 2Mixel 3x zoom.
analóg gépet csak gyerekkori nyaraláson láttam, meg karácsonykor, szülinapkor.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#5034) lugosi válasza Mr.Csizmás (#5030) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Én egy Etüd nevű 120-as boxgéppel kezdtem, aztán lett egyik karácsonyra bizományiból egy Zenit. Az összes valaha volt gépem közül azt szerettem a legjobban.

[ Szerkesztve ]

(#5035) Stauffenberg válasza kovsol (#5033) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Mikor az X-E2 után kiszálltam, akkor csak az X-A1-hez kapott XC 16-50mm kitobjektív maradt meg (ami meglepően jó cucc), illetve egy Pentax adapterrel rakok fel olykor manuális üvegeket.

--

Madgie: Mondjuk egy-két programozható gomb még elférne rajta, de igazából így is minden megvan ami a fotózáshoz kell. Tök jó látni, hogy miután a Fujifilm az E-sorozatot besüllyesztette egy méltatlan másodhegedűs pozícióba az X-Txx gépek alá/mellé/mögé/árnyékába, most legalább találtak neki egy tök értelmes új szerepkört. Azt az egyet nem bántam volna, ha hagyják egy kicsit kilógni az EVF optikai részét a vázon túlra a nagyobb nagyításért. Úgy érzem ez z EVF még a sok éves Panasonic G80 után is visszalépés lenne (oké, cserébe a két gép kompaktsága nem is összemérhető).

(#5036) tvamos válasza Stauffenberg (#5015) üzenetére


tvamos
nagyúr

"Most egy kicsit magam ellen beszélek, de a Nikonnak most egy kis hype kéne."

En teljesen egyetertek veled. Nagyon kene a jofajta hype, de nem nagyon van. Remelem, most hoz egy utos profi vazat, es akkor lesz valami...

(#5022) Stauffenberg ÚjVálaszPrivátRejt2021-01-29 16:42:47
"Fujifilm X-E4" Ettol en is gondolkodoba estem... nagyon bejon az a 240fps video, (feljebb is mehetnenek mondjuk VGA felbontas mellett, nem erdekelne, ha pixes skip,) es eleg picuri a vaz is, meg majd teszunk ra markolatot, ha kell, ahogy irod.

Amugy most, hogy elment itthonrol a D80, es az N1-ben is eltorott a begomb visszanyomo rugoja, egyre jobban foglalkoztat, hogy vegyek valami kamerat. A Z50 tetszik nagyon, de az az IBIS, meg a 240fps video jol mutat az X-S10-ben, illetve tetszik a X-E4 merete. De mondjuk egy M50-el meg lenne penzem, hogy vegyek nehany objektivet is... ami viszont Fujival nagyon zsebbenyulos lenne. :/

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5037) PuMbA válasza tvamos (#5036) üzenetére


PuMbA
titán

Kérdés, hogy a hype kinek segít. Én anno nem hype-olt gépet vettem, elmentem nyílt napokra és megfogdostam, kipróbáltam őket, de profikra sem annyira hat a hype. YouTube-os Matt Granger is 2db Nikon Z7 II-t vett DSLR után és azzal fog dolgozni, pedig csomó mást gépet is kipróbált.

[ Szerkesztve ]

(#5038) PuMbA


PuMbA
titán

[link] Sony megcsinálta az A1-ben, gyakorlatilag nincs EVF lag! :) A dupla proci biztos sokat segít ebben, de végre utat nyitott ezzel a legprofibbaknak is a váltásra. Többi gyártónak is ez lesz a mérce. Ami még érdekes, hogy mozgó madár esetén a 30 fps sorozatfelvétel az csak 19fps a valóságban. Erre mondjuk számíthattunk, mert eddig is maximumokat írtak le a specifikációkban.

[ Szerkesztve ]

(#5039) kovsol válasza PuMbA (#5038) üzenetére


kovsol
titán

Sony esetében három módot lehet választani a kamerákban.

AF:Prioritizes focusing. The shutter will not be released until the subject is in focus.

Release:Prioritizes the shutter's release. The shutter will be released even if the subject is out of focus.

Balanced Emphasis:Shoots with a balanced emphasis on both focusing and shutter release.

A specifikációban megadott számokat a "Release" hozza. Ha az AF-re rakjuk akkor gyorsan mozgó téma esetén ez változó lehet.
Jellemzően a Balanced mód az ajánlott.
Sokan ezt keverik a shutter laggal is ha nem a Release mód van beállítva.

Én személy szerint úgy vagyok vele nem bánom ha kevesebb készül el, de az fókuszban van.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#5040) PuMbA válasza kovsol (#5039) üzenetére


PuMbA
titán

Melyik az alapértelmezett? Valószínűleg a videóban Balanced vagy AF beállítás volt, hiszen álló madár esetén megvolt a 30 fps. 30 fps-t én is túlzásnak tartom egyébként. 14 fps-re már azt mondom, hogy bármire elég, mert abból is sokat kell kidobni.

Egyébként az üzemidő is csodás és gyakorlatilag nincs rolling shutter az A1-ben. Egyedüli érdekesség, hogy a madár AF-ben észrevehetően rosszabb az R5-nél, még a 2 procival is. Az algoritmussal lehet a gond, ez javítható gondolom firmware-ben.

[ Szerkesztve ]

(#5041) kovsol válasza PuMbA (#5040) üzenetére


kovsol
titán

Balanced a default.

May the Force be with you!

(#5042) Neck válasza PuMbA (#5038) üzenetére


Neck
veterán

Azért azt várjuk meg, hogy tényleg 19 fps-e, és nem csak valami special use case, pl af prio shutter beállítás.
Ez biztos ki lesz tesztelve jó alaposan.

@5040: az eye AF tipikusan az a terület, ami tovább javítható FW-el. Ezzel a szenzor sebességgel biztos eljutnak majd egy kiváló szintre - ebből a szempontból jelenleg az R5 a mérce.

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#5043) tvamos válasza PuMbA (#5037) üzenetére


tvamos
nagyúr

"Kérdés, hogy a hype kinek segít."
Arrol beszelgettunk, mi segitene a Nikonnak, hogy talpon maradjon, tehat ugy gondolom, hogy Nikonnak segitene egy kicsit, ha hype-ot teremtene a modeljei korul.
Egy kis hype a Nikon korul lehet, hogy a versenynek is segitene, meg talan a fenykepezogep eladasoknak is, ami szerintem szinten jo lenne...

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5044) tvamos


tvamos
nagyúr

Amugy annak mi lehet az oka, hogy nem tudjuk a Canon M50 mkII-t venni mar a regi helyett?

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5045) Neck


Neck
veterán

A DPReview-os srácok eljátszottak a gondolattal: lehetne-e AI és computational photography technológiákat használni full frame-en, most, hogy van elég gyors szenzorkiolvasás hozzá?

Számításaik szerint az α1 szenzorkiolvasási sebessége 5ms, az iPhone-é picivel 6 felett.

Ti mit gondoltok erről? Lehet ez a jövő? Mikor fogunk mechanikus zár nélküli vázakkal fotózni? 1 év? 5? 10?
Szerintetek jó irány, ha a váz ott helyben összerak egy 10 frame-es denoise, vagy bracketes HDR-t a helyszínen?

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#5046) madgie válasza Neck (#5045) üzenetére


madgie
titán

Izé, a Fuji a hikihoki processzorával már a Pro3 óta elindult kicsit ebbe az irányba (a Sony meg már ezer éve, az első NEX-ekkel, mikor még nem is volt neve a computational photography-nak).

De amúgy ja, simán kell ez az irány, talán nem is feltétlenül a fullframe fotóknak, hanem a kisebb szenzoros gépeknek (fotóknál) és videónál mindenkinek, mindenhová. Ciki, mikor egy iPhone-os videóban olyan DR átfogás van, hogy az A7III meg az X-T4 csak pislog mellette (nyilván lehet grade-elni, bűvészkedni, de ha out-of-cam fasza, az nagy szó).

(#5047) Stauffenberg válasza madgie (#5046) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Ja, csak közben az az iPhone anyag kissé aurás, kissé hádéeres (a szó nem jó értelmében) és persze tök jó Instára meg még akár valami közepes látványvilágú, Osmo-val utazós vlog youtube csatornára is elmegy, de én például nem tudtam letenni tőle a hajam.

(#5048) madgie válasza Stauffenberg (#5047) üzenetére


madgie
titán

Én vágtam is iPhone 12-es real estate videót, nem sok aura volt benne.

(#5049) tvamos válasza Neck (#5045) üzenetére


tvamos
nagyúr

Szerintem a penzes hobbistaknak, akik megfizetik a gepet, de nincs idejuk fotozni tanulni, meg rengeteget gyakorolni, utomunkazni, (mert akkor keresik meg a penzt a kamerara,) siman ez lehet az irany. Marmint, ha ezeket az embereket meg akarjak tartani a kamera gyertok.

(#5047) Stauffenberg válasza madgie (#5046) üzenetéreÚjVálaszPrivátRejt2021-02-02 15:17:14
"Ja, csak közben az az iPhone anyag kissé aurás"
Na, hat az irany lehet ez, csak ossze kell rakni a technologiakat. Nem ordogtol valo ez!

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#5050) kovsol válasza madgie (#5048) üzenetére


kovsol
titán

10 bites Dolby Vision anyag volt amit vágtál?

May the Force be with you!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.