Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1501) Stauffenberg válasza Neck (#1499) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Nem tudom, biztosan én vagyok rosszul bedrótozva vagy csak annyi sajtóanyag landolt már a postaládámban életem során, hogy egyszerűen túl magas már az ingerküszöböm ami kivált egy elégedett csettintést.

Az A6500 fókuszrendszerével amúgy mi a baj? De tényleg. Nem tudja az ugráló gyerek közelebbi szemét 240 Hz-es frissítéssel (csak mondtam egy számot) folyamatosan követni csak az arcát? Ez már annyira 2016... :(

Ugyan már egymás között vagyunk, nem olvassa az asszony a fórumot, akinek elő kell adni a beruházás létjogosultságát. Ez egy bullshit. Tök jó a fejlődés, ne érts félre, meg a videó alatt is működő Real Time Eye AF is, de azért aki ettől hanyatt dobja magát az talán túlságosan is hajlamos az impulzus vásárlásra.

De mondom: Talán velem van inkább a hiba.

(#1502) PuMbA válasza Neck (#1500) üzenetére


PuMbA
titán

Igen, csak aki nem profi azoknak valóban kell 11fps meg mikrofon jack, füles jack, S-Log 3? Ezt nem értem, ahogy a Canon 90D-nél sem, hogy nincs két kártya slot, de a gyors fókusz választó joystick-ot rátették, ami nem profiknak egyszerűen nem kell. Kinek csinálják ezeket a gépeket? Valahogy nem tudok rájönni, hogy hogy gondolkoznak most a cégek, hogy ez miért jó, amit csinálnak. A régebbi gépek esetén jobban látható volt, hogy pontosan mit akarnak, kiknek szánják a gépet.

[ Szerkesztve ]

(#1503) Neck válasza PuMbA (#1502) üzenetére


Neck
veterán

A 11fps miért ne? Ha vérPistike módon nyomom a silent 11 fps sorozatot, csak lesz közte egy olyan, amivel elkapom a pillanatot. A live tracking fókusz rendszer ugyanez, szerintem jobban segíti a hobbi fotóst, mint a profit...

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#1504) kovsol válasza Neck (#1503) üzenetére


kovsol
titán

8FPS csak elektronikus zárral.

May the Force be with you!

(#1505) vond


vond
MODERÁTOR

Ez mótvá? :) 145 grammos, AF-es Samyang 18mm f/2.8 Sony FF-re. Szeptember végén jön kb. 400 ajróért. ;] Gondolom, kapható lesz majd más bajonettel is.

Most megnéztem, nagyon durván kicsik ezek a kettőnyolcas Samyang Full Frame fixek. Ez a 35 millis mekkora már, bakker? :D Ráadásul még itthon is csak 100 ezer.

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#1506) Lassú Víz válasza Neck (#1503) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Azért annak van bája, amikor a zenész ugrabugrál a színpadon a kamera meg rajta tartja a fókuszt az arcon sorozatfelvétel közben. Tudom, a profinak ez nem kell, ő egy középső fókuszponttal megoldja DSLR-rel. ;]

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#1507) konyi79 válasza vond (#1505) üzenetére


konyi79
addikt

Cserébe a képük elég véleményes.

(#1508) vond válasza konyi79 (#1507) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Azt nem nagyon néztem. Bár a linkelt tesztben nem írják rossznak. Mondjuk ha FF-re váltanék, akkor valószínűleg én is inkább valami jobb alapzoom-ot vennék, mint pl. Sony 24-105m f/4, vagy Tamron 28-75mm f/2.8. De jó, hogy van ilyen kicsi, könnyű, olcsó alternatíva is. :)

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#1509) kovsol válasza vond (#1508) üzenetére


kovsol
titán

Ha egy kompakt setupot akarsz feltűnést kerülve akkor jó lehet egy ilyen pici fix obi is a repertoárban.

May the Force be with you!

(#1510) konyi79 válasza vond (#1508) üzenetére


konyi79
addikt

Persze, jó, de nincs ingyensüti a Samyangnál se. Azaz van a 12F2 cropposra, de az már nem is olyan olcsó, ha azt nézem croppos meg manual. Csak jó.

(#1511) vond


vond
MODERÁTOR

Ezt meg csak úgy szimplán "örülésből". :D :B

A szerdai meccsen megpróbáltam pár hosszú záridős képet csinálni kézből. Ez pl. 1/5s ekv. 160 millin, és még jócskán vágtam is belőle. Van egy-két használható 1/2-es is 70-80mm környékén, de azokon már eléggé bemozdultak a szurkolók. De megfogta azt is a G80+14-140 (meg a kezeim). Állat! ;]

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#1512) konyi79 válasza vond (#1511) üzenetére


konyi79
addikt

Tényleg nagyon jó. Mekkora királyság lett volna, ha el tudsz ott egy vakut dugni, meg elvillantani a pörgetett zászlóra! :)

(#1513) vond válasza konyi79 (#1512) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Remote vakuzás meccsen? Hajjjajjj, örülök ha nagyjából megvan minden a végére. :DDD Most is készült 110 db feldolgozott fotó, meg 35 perc nyers videó (ott még hátravan a vágás).

Egyébként miért lett volna jó bevillantani? Nálam itt épp az volt a lényeg, hogy valami nagyon bemozduljon a képen, miközben a nagy része fixen áll. Ez a kiccsávós a másik ilyen egész jól sikerült. ;] Mondjuk ez "csak" 1/2s ekv. 28mm.

Vinnem kellett volna ND szűrőt is. De eddig kb. ez volt a legutolsó dolog, amire gondoltam meccsre menet. Oda inkább egy negatív ND szűrő kéne, mondjuk egy 4-6 stoppos. :DDD

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#1514) konyi79 válasza vond (#1513) üzenetére


konyi79
addikt

Nem, nagyon jó, ahogy bemozdul, meg az egész koncepció.
Ránézve csak eszembe jutott rávillantva kicsit látszódna a zászlóból valami mi van rajta egy ponton. De hülyeség, felejtsd el, meg amúgy is mission impossible. :N

(#1515) zozó72


zozó72
csendes tag

Sziasztok, egy abszolút amatőr gépnek egy abszolút amatőr problémája lenne.

Anyukámnak vettünk egy Canon EOS M10-et egy 15-45mm-es obival.
De a fotókon, amik a géppel készültek, nagyon fakók a színek.

Program AE-re volt állítva ISO100-al (mivel éjszaka nem fotózgat), de kipróbáltuk Landscape-pel is, és úgyis fakók a színek. Raktunk rá CPL szűrőt, és úgyis.

Nincs véletlenül valami Canon MILC guru a fórumon, aki tudná, hol mit kell ezen a gépen állítani, hogy élénkebbek legyenek a színei?

[link]

Köszönettel:

Zoltán

(#1516) zozó72


zozó72
csendes tag

Találtam valami ilyesmit a menűjében, hogy:

Image Processing

Creative Assist: Brightness (19 levels)

(#1517) Stauffenberg válasza zozó72 (#1515) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Ennek van saját topikja, két helyen is kaphatsz választ rá:

Canon MILC: EOS R és M topik
Azonnali fotós kérdések órája

Hozzáteszem szerintem nem fakó, csak egyszerűen neutrális. Ne mássz nagyon a menürendszer mélyére, inkább a színpofilok között válassz valamit, ami jobban megfelel az ízléseteknek. Ez egy amatőr gép, képtelenség, hogy nagyon eldugják ezt valahova. Kézikönyvet kéne forgatni (bár kedves az, hogy belinkelted ide, de ne másokkal olvastasd el).

(#1518) zozó72 válasza Stauffenberg (#1517) üzenetére


zozó72
csendes tag

Köszi a segítő szándékot, és elnézést a link miatt.

(#1519) PuMbA válasza zozó72 (#1515) üzenetére


PuMbA
titán

Ez egyáltalán nem fakó. Ennél ötszázszor fakóbb képek is vannak :)

[ Szerkesztve ]

(#1520) vond válasza zozó72 (#1515) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Szerintem is teljesen jók a színek. Nem lehet, hogy a kijelző szar, amin nézitek?

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#1521) zozó72 válasza PuMbA (#1519) üzenetére


zozó72
csendes tag

Tényleg nem nagyon akarom ezt a fórumot az én gondjaimmal terhelni.

De, ha már visszaírtatok, a Program AE-n vannak színkombinációk (Neutral, Simple, Landscape)
És ezeknek az értékeit lehet szerkeszteni is, és a Landscape-en kicsit növeltem a Saturation értéket, és élénkebbek lettek a színek.

(#1522) PuMbA válasza zozó72 (#1521) üzenetére


PuMbA
titán

Ja, amúgy egyszerű, a fényképező leírásában is megtalálod :) De ha a monitor gammája el van állítva, akkor is tűnhet fakónak egy kép, szóval érdemes ellenőrizni, mert 10 év múlva, ha normálisabb monitorokon nézed a képeket, akkor pedig az összes sötét lehet: [link]

[ Szerkesztve ]

(#1523) lugosi válasza zozó72 (#1521) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Próbáld ki a neutral-t, és úgy növeld a saturation-t. Azért jutott eszembe ez, mert a landscape a kontrasztot is másképp kezeli, és szerintem a neutral jobb lenne.
De igazából kicsit próbálgasd, különböző beállításokkal fényképezd le ugyanazt, és ami legjobban tetszik, azt használd.
Esetleg valami full auto beállítást is érdemes kipróbálni.

(#1524) topikk


topikk
senior tag

Ha szenzorméretben is felzárkóznak a telefonok (nem erre a készülékre gondolok, hanem a folyamatra ha ez lesz az irány) , akkor végképp nagyon szorongatott helyzetben lesz az m4/3.

[link]

(#1525) kovsol válasza topikk (#1524) üzenetére


kovsol
titán

Egyébként ha nagyobb szenzor lesz egy mobilban, és tartani akarják ezt a két-három-négy fene tudja később hány kamerás kivitelt akkor fizikailag nem fog beleférni annyi üveg, ha akarnak egy UWA, Normal, és egy potré optikát is bele.
Vagy ha zoomban gondolkoznak akkor ott van példának mondjuk egy RX100VA-as gép egy 8,8-25,7mm(eqv24-70) f1.8-2.8 objektívvel is jócskán nagyobb méret mint egy mobil az 1" szenzorral is már.

Lehet valami forradalmit akarnak villantani? Vagy ha cserélgetős lesz rajta az objektív, akkor meg elveszti ezt a zsebből előhúzom és bármikor tudok fotózni koncepció.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#1526) Mercutio_ válasza topikk (#1524) üzenetére


Mercutio_
félisten

Volt már 1-2 ilyen próbálkozás, eddig egy se jött be...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1527) MrChris válasza topikk (#1524) üzenetére


MrChris
nagyúr

Valami fényt fókuszáló apparát nem fog kelleni? Ha nem akkor középformátum is mehet, sőt az egész hátlap egy nagy szenzor is lehetne.
Ennek amúgy nem sok értelme van, ráadásul versenyt vékonyítják a telókat.

[ Szerkesztve ]

(#1528) Stauffenberg válasza topikk (#1524) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Frászt zárkóznak. Ennek a koncepciónak semmi értelme, többen próbalkoztak már hasonlóval és a piacnak nem kellett.

Túl vastag ahhoz, hogy kényelmesen elférjen a zsebedben, ha meg fotózni akarsz, akkor vinned kell hozzá valamiben az objektíveket, ha elférnek táskában azok, akkor egy dedikált fotós váz is, cserébe nem húzza a zsebed a mobilod.

Itt már inkább arról szól a sztori, hogy a fényképezőgépek kaphatnak a jövőben olyan oprendszereket, mint az Android.

(#1529) .mf válasza topikk (#1524) üzenetére


.mf
veterán

"Ha szenzorméretben is felzárkóznak a telefonok (nem erre a készülékre gondolok, hanem a folyamatra ha ez lesz az irány)"

Márpedig nem ez lett az irány.
2012, Nokia Pureview 808: 41 Mpx, 1/1.2"
2015, Panasonic CM1, 20.9 Mpx, 1"
2017, Huawei P20 Pro: 40 Mpx, 1/1.7"
2018, Huawei P30 Pro: 40 Mpx, 1/1.7"

Azóta nem voltak ekkora szenzorok, a döntő többség továbbra is 1/3.6" - 1/3" - 1/2.3", ritkán 1/2" szenzorokat használ.

"nagyon szorongatott helyzetben lesz az m4/3"

Miért is? Ha van rajtuk valódi kistele (soknál nem kistele, hanem csak FF-eqv 50-60 közötti a "tele"), akkor az 1/4" meg 1/3.6" szenzorokkal FF-eqv 70-80 mm körüli f2.4-gyel. Hol van ez egy 10-20x akkora m4/3 szenzortól + 45 (FF-eqv 90) f1.8-tól is?
Ellenkezőleg, ha majd az Oly és Pana rájön, hogy a mobilos praktikákat fényképezőgépen is lehet csinálni, pölö expo-sorozatból grad-ND / HDR vagy zajszűrt esti kép, vagy egy villámgyors focus stacking sorozattal milyen meggyőző kamu bokét lehet csinálni, akkor a nagyobb szenzoroktól pár casualt át tudnak csábítani.

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#1530) MrChris válasza Stauffenberg (#1528) üzenetére


MrChris
nagyúr

Nincs semmi újdonság. Samsung már 6! éve csinált androidos milcet Galaxy NX néven, meg androidos kompaktot is.

.mf: még nem jöttek rá, talán nem használnak mobiltelót. :DDD

(#1531) Mr.Csizmás válasza MrChris (#1530) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

nx mini frankó cucc volt. habár a mostani kapacitással már bőven lehet AI alapú utólagos zajszűrés, retus.

@mf emlékszem, volt egy tag aki a pw808-al csinált 40 megapixeles képeket direktbe linkelte mindig, persze szentgrál kórral együtt, érveléssel hogy miért is jó az akkori zsákutca nokia.

[ Szerkesztve ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#1532) Stauffenberg válasza Mr.Csizmás (#1531) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Az NX Mini már a bemutatásakor zsákutca volt, ami főleg a világ legnagyobb mobilgyártójától volt érthetetlen lépés. Még a bemutató idején adott valamivel többet egy mobilnál, de ahogy az igazolódott, aki mobilról feljebb lépne, az nem alig jobbat akar, hanem sokkal jobbat, sokkal másabbat.

Na meg az is érthetetlen volt nekem, hogy ez a forma és méret mégis hol előnyös. Volt egy egész vállalható palacsinta fix hozzá, amivel zsebkompatibilis volt, de rátetted a zoomot és már ugyanúgy cipelhettél táskát hozzá.

Az emberek sem hülyék, az ugyancsak 1" szenzoros Sony RX100-ból lett valami (most éppen a hetedik generációnál jár és a világ egyik legnépszerűbb gépe a kategóriájában). Egy jó behúzható zoom objektívvel, kipattintós EVF-el és kikapcsolt állapotban teljesen zsebbarát mérettel tökre felfogható a földi halandó számára is, hogy miért jár jól vele. Az RX100 érzett rá nagyon jól arra, hogy mit kell bedobni a MILC-ek és a mobilok közé.

(#1533) lugosi válasza topikk (#1524) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Ez de durván ronda!

(#1534) topikk válasza .mf (#1529) üzenetére


topikk
senior tag

"Ellenkezőleg, ha majd az Oly és Pana rájön, hogy a mobilos praktikákat fényképezőgépen is lehet csinálni, pölö expo-sorozatból grad-ND / HDR vagy zajszűrt esti kép, vagy egy villámgyors focus stacking sorozattal milyen meggyőző kamu bokét lehet csinálni, akkor a nagyobb szenzoroktól pár casualt át tudnak csábítani."

Szerintem már rájöttek, de egyrészt valószínűleg nem tudnak olyan mennyiségű fejlesztőmunkát mögétenni mint a telefonosok, másrészt ezeket a funkciókat a csúcsgépekre korlátozzák, ahelyett hogy menne mindenbe. (pl. E-M1X live ND, kézből highres). De az is lehet, hogy ezeknek akkora a számítási / feldolgozási igénye, hogy jeleneg csak az 1X tudja megoldani.

(#1535) .mf válasza topikk (#1534) üzenetére


.mf
veterán

Hát nem :) Expo-sorozatból zajszűrt esti képet már a NEX-valamelyik is tudta már az alsóbb kategóriában is, először 2012-ben láttam használat közben és lepődtem meg, hogy már f.gépen is vannak ilyenek (már mobilon is volt, csak még messze nem működött ilyen jól). Ugyancsak volt benne expo-bracketingből HDR-ré automatikusan összetett kép. Szintén Sony MILC-eiben nem tudom melyik generációtól (A7-ben 2013-ban már biztosan) volt f.gépen belül app store (Sony Playmemories), és köztük volt a digital grad-ND is. A kamu boké csak egy fél lépés a gépen belüli focus stackingtől, ami már benne van pár gépben.

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#1536) Stauffenberg válasza .mf (#1535) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Ne felejtsük el, hogy egy mai mobil számítási kapacitása nehezen mérhető egy fényképezőgép CPU-hoz. Egy mobil egy RAW fájl mentésén rendesen elmatekozik (pedig már nem az írási sebesség a szűk keresztmetszet), nem tudsz vele sorozatot lőni.

Cserébe gyerekjáték nekik GPU-ból kamu bokeht renderelni. A fényképezőgépek meg ezen matekoznának nagyon hosszan, nem erre való az az architektúra, nagyon specializált célhardver. Láthatóan a gyártók is tudják ezt, néha csinálnak mobil hardver alapon egy fényképezőgépet Androiddal, mert nincs annyi pénzük és idejük ilyen irányba fejleszteni a fényképezőgépek hardverét, na meg ellenérdekeltek is benne.

Ki vesz majd akkor fényerős objektívet a szűk DOF miatt, ha a kicsi kompúter megoldja ezt kamuból egy sötét kittel is? :)

(#1537) PuMbA válasza Stauffenberg (#1536) üzenetére


PuMbA
titán

"Ki vesz majd akkor fényerős objektívet a szűk DOF miatt, ha a kicsi kompúter megoldja ezt kamuból egy sötét kittel is?"

Sötétben fotózáskor szerintem még nagyon sok idő, mire használható képeket fognak csinálni a mobilok :) Továbbá a kamu bokeh sem néz ki azért mindig jól: [link], ilyen kinézetű nem létezik a valóságban. Ja és bal oldalon a haja között meg hiányzik a bokeh.

[ Szerkesztve ]

(#1538) konyi79 válasza .mf (#1535) üzenetére


konyi79
addikt

HDR már az 5N-ben volt, a többképes zajszűrés alapból talán az a6000-től alapban, de letölthető appban a korábbiakra is, ami már wifi képes.

(#1539) madgie válasza konyi79 (#1538) üzenetére


madgie
titán

"a többképes zajszűrés alapból talán az a6000-től alapban, de letölthető appban a korábbiakra is, ami már wifi képes."

Tudta azt már a NEX-3 is :)

(#1540) topikk válasza PuMbA (#1537) üzenetére


topikk
senior tag

Az átlaguser nem fogja meglátni ezt a különbséget, nem így nézik az emberek a fotókat. Elnagyoltan ránéz és nem vizsgálja ilyen részletességgel. Arra meg az esetek nagyrészében elég.

(#1541) .mf válasza Stauffenberg (#1536) üzenetére


.mf
veterán

Nézd meg jobban, mit írtam, a kulcsszó a focus stacking.
Már pár generáció óta van vázon belüli focus stacking, megadod a kezdő és a végpontot, és hogy hány kép legyen, a gép kiszámolja a távolságot és hogy hol lőjön képeket, meglövi a sorozatot, majd a képekből az éles részeket merge-eli.
Nem sokkal lenne bonyolultabb (sőt, talán egyszerűbb) a "bokeh stacking" (mindjárt le is védetem a kifejezést ;] ), kijelölöd az alanyt, és a gép a főkép mellé lő még 1-1 képet közelebbre ill. távolabbra fókuszálva, hogy a távoli ill. közeli dolgok elmosódottabbak legyenek; majd veszi a főképet, megtartja az éles részeket, és az elmosott részeket a másik két kép közül az elmosódottabbra cseréli.

Az obi még mindig meghatározza a boké minőségét (és kezdeti mértékét), tehát még mindig motiválva lesznek az emberek, hogy jobb obikat vegyenek.
A gyengéje ennek is mint minden multi-shot dolognak a mozgó/változó elemek a háttérben.

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#1542) vond


vond
MODERÁTOR

Krisz Rudizok egyet. ;]

Egész komoly kis gép lett ez a Fuji X-A7. :K

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#1543) Zozzer888


Zozzer888
addikt

Sziasztok!

Egyik kollégám szeretne fényképzőt, nincs különösebb elvárása, csak szeretne korrekt képeket készíteni a családról és szerintem ennyi pénzért már nem szabad kompaktot venni, mikor tele van a piac egy csomó jó MILC géppel, így eltereltem MILC irányba.

Ezt találta: OLYMPUS E-PL8 + Pancake EZ-M1442

A mostani piacon ez egy ajánlható gép, tudtok róla valami negatívumot? Én anno az asszonynak vettem E-PL2-t, az ár/értékben eléggé odavágott, de az utóbbi időben nagyon leestem a témáról. (Sajnos 1+ éve lassan, hogy nem fogtam gépet a kezemben és előtte is már csak fényképeztem, nem követtem a DSLR piacot sem)

Előre is köszi :R
Üdv
Zoli

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#1544) mikrofon válasza Zozzer888 (#1543) üzenetére


mikrofon
addikt

Szerintem erre való a sony rx100 sorozata. Azok közül pedig az a verzió amennyi pénzt szán rá. Egy ilyen alap obival csak bajlódni fog. Mondjuk hogy rövid vagy sötét vagy....
De még a pana lx100-ra is érdemes ránézni...

[ Szerkesztve ]

(#1545) Stauffenberg


Stauffenberg
Topikgazda

The Negative Reaction to Nikon’s Noct Lens is a Symptom of a Much Larger Problem

Gondoltam kicsit ébresztgetem a topikot ezzel az írással. Csak pár gondolatot tennék hozzá, mert a fő megállapítással egyetértek, de a többivel nem annyira:

Ennek a Noct 58mm f/0.95 üvegnek most ebben a pillanatban valóban semmi értelme, főleg nem ezen a 8000 dolláros áron. Ez valószínűleg sejtet valamit abból, hogy mennyi mérnöki munkaórát kellett belepakolni, mert simán csak egy manuál fókuszos ~50mm körüli f/0.95 objektívet összerakni egyébként nem egy nagy truváj, kínai gyártók is összehozták és párszáz dollárokért meg lehet őket venni. Nyilván nem ezt a minőségi szintet lőtték be, ezért pénzt, energiát és mérnöki kapacitást nem kímélve dolgoznak rajta. Egy erősen foghíjas induló rendszer esetén talán valóban nem erre kellene fókuszálni.

Viszont abban nem értek egyet, hogy a Nikonnak vagy a Canonnak rohannia kellene és évente egy zsáknyi új objektívet kifosnia magából csak azért, hogy minél előbb ott legyenek a piacon a natív objektívek. Egyfelől a világ legnagyobb objektív kínálatával a Nikon F és a Canon EF rendszerek büszkélkedhetnek, a vásárlók nem fognak egyik napról a másikra rendszert cserélni és adapterezéssel sokáig, akár 3-4 éves távlatra is el lehet nyújtania egy profinak a teljes objektívpark cserét. Kevésbé fáj ez így, mint egyben kicsengetni több tízezer dollárt akár.

Viszont valamilyen világos kommunikáció tényleg nem ártana a jövőt illetően. Emlékszem mikor elrajtolt a Fujifilm X rendszer és már a legelején a három alap fix objektív mellé adtak egy roadmap-et, amiből világosan kiderült, hogy rövidebb és hosszabb távon mi a Fujifilm célja, milyen irányba fog fejleszteni, ráadásul ezek kifejezetten logikus fejlesztések voltak (szóval nem azonos átfogású zoomokból hoztak ki egymás után kettőt, amik között a fő különbség egyetlen fényérték volt és a sport/madár/nagytelés fotósokat sem hitegették azzal, hogy tejben-vajban fürdetés lesz egyhamar).

(#1546) konyi79 válasza Stauffenberg (#1545) üzenetére


konyi79
addikt

Úgy. :K

(#1547) Mercutio_ válasza Stauffenberg (#1545) üzenetére


Mercutio_
félisten

Egyfelől a világ legnagyobb objektív kínálatával a Nikon F és a Canon EF rendszerek büszkélkedhetnek
Ez darabra nyilván igaz, de érzésre a rendszer érdemleges/említésre méltó obijaiból is lényegesen több van mint a konkurencia esetén?

A másik ami eszembe jut, hogy pl. Sonyra egész jól adapterezhetőek a Canon obik, amíg érdemi natív obipark nincs vagy árban vagy szolgáltatásban kell lényeges pluszt nyújtani :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#1548) kovsol válasza Mercutio_ (#1547) üzenetére


kovsol
titán

Nikon Z -re is lehet adapterezni sok cuccot. Még Sony E -t is :)

May the Force be with you!

(#1549) Stauffenberg válasza Mercutio_ (#1547) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

"Ez darabra nyilván igaz, de érzésre a rendszer érdemleges/említésre méltó obijaiból is lényegesen több van mint a konkurencia esetén?"

A két eddigi legteljesebb rendszerben? Azt gondolom igen. :) Bár ugye kérdés mit nevezünk említésre méltó darabnak (ez nagyon szubjektív). Amikor meló miatt a kezembe nyomták vagy egyik, vagy másik FF rendszer valamely vázát, azért nem kellett sírva fakadnom az objektívek minőségétől.

"A másik ami eszembe jut, hogy pl. Sonyra egész jól adapterezhetőek a Canon obik"

Nincs is olyan Canon felől érkező Sony FF felhasználó ismerősöm, aki ne hagyott volna meg egy-két-három üveget, mert egyszerűen nem érzik szükségét annak, hogy beleinvesztáljanak natív darabokba, vagy ha igen, csak lassan, nem rohanva, ahogy összejön a pénz a váltásra.

Azért azt is látni kell, hogy akár a Canon RF, akár a Nikon Z rendszer főleg azokra céloz, akik eddig is a gyártó ökoszisztémájában mozogtak (és ide nem csak az objektíveket kell érteni, hanem az egész TTL rendszert is, rádiós kommunikációtól kezdve a rendszervakukig, ezekbe is sok pénzt bele lehet borítani). Hát ők rohadt sokan vannak, akkora tömeg ez, amiről bármelyik másik gyártó csak álmodhat, szóval a Sony nem csoda, hogy érdemben nem tesz semmit a nem hivatalos adapterek ellen, neki egyelőre az a célja, hogy minél több fotóst és videóst behúzzon magának és bízik abban, hogy rájárnak majd a natív kínálatra is.

(#1550) tvamos válasza Stauffenberg (#1545) üzenetére


tvamos
nagyúr

Szerintem ez az f/0.95 csak f..tyi méregetés, semmi több... :/

Az jobban érdekel, hogy mennyi lesz a Z50. Az US $856.95-ból kiindulva gondolom, jóval 300 ezért Ft. fölött fog indulni...

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.