- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
- sziku69: Szólánc.
- GAI: Retro GPU-k mindörökké: a végleges koncepció, és a szereplők bemutatása
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
goccer
aktív tag
válasz
axioma #88917 üzenetére
Ket kerdes: a megbizasnak ugye csak akkor van dija, ha teljesul is? Optimistan kicsit alacsonyabb a'rat adtam meg az aktualisnal (csak par cent), de ha holnap nem lefele indul, akkor csak siman megszunik a megbizas, koltseg nelkul? Lehet itt is megadni tobbet pl. ha holnap nem jon be akkor darabokban?
Költséget akkor vonnak csak ha teljesül a megbízás, igen. A megbízásnak érvényessége van, lehet csak mai napig, custom dátumig, vagy visszavonásig. Az a kérdés hogy adtad be, ha nem nyúltál hozzá, akkor jó eséllyel napi volt és már le is járt. Ha így van akkor add be most még egyszer valami hosszabb érvényességgel, hogy tőzsde nyitásra már bent legyen. -
zichie
senior tag
válasz
PredatorZoli #88947 üzenetére
Kösz a tippet, de a TBSZ portfolió kb. 3%-a GSPARK, eleve meg akarok szabadulni tőle hosszabb távon, de jó lenne úgy eladni, hogy többet érjen vagy legalább annyit, mint amennyiért vettem. Osztalékot fizettek már. TBSZ-t nem tudom áttranszferálni, mert ahová transzferálnám, ott van egy olyan TBSZ-em, amit pont akkor nyitottam, mint amit a CIB-nél, így ütköznének. A CIB annyit kavart be, hogy előbbre hozatta az eladást.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
zichie #88944 üzenetére
legjobb, ha tbsz-el együtt átviszed olyan helyre, ahol nincs ebből cirkusz pl erstéhez (elég putrinak tűnik ez a cib ha még ez is gondot okoz). Ugyanannyiba kerül tbsz-el transzferelni, mint anélkül.
Bár én megfenyegetném őket az MNB-vel hogy ilyet nem lehet hogy rákényszerítsenek valakit technikai hibájuk miatt az eladásra és ingyen kérném a transzfert. -
Ixion77
addikt
válasz
concret_hp #88903 üzenetére
Minden átvitt eszköz esetében az új bekerülési ár a régi bekerülési ár és az aktuális ár közül a kisebb. Igy szabályos, és kedvező is, mivel a veszteségek megmaradnak, a nyereségek viszont realizálódnak, így a későbbi nyereség szembeállíthatóvá válik a korábbi veszteségekkel. Aminek persze csak akkor van jelentősége, ha valamikor majd a TBSZ lejárata előtt fel akarod azt bontani.
-
aujjobba
addikt
válasz
Yager01 #88938 üzenetére
Nagyjából igen, erről szól a Boglehead filozófia, vagy a lusta portfolio.
Bogleheads® investment philosophyEgy adott eszközosztályba fektető átlag befektető nem képes megszerezni az adott osztály adta hozamot.
Értsd: pánikban elad, mikor fut a szekér visszavesz (drágán), spekulál.Példa: megfontoltad és úgy döntöttél lesz egy megfelelően diverzifikált mondjuk részvény plusz kötvény 80/20 portfoliód, mert utánaolvastál, meggyőződtél róla, hogy hosszú távon amire az összeállítást választottad megfelelő lesz.
Aztán jön egy válsághelyzet, és megremeg a kezed, agyalni kezdesz, borítod a stratégiát.
Miért? -
zichie
senior tag
válasz
dptrsk #88929 üzenetére
Telefonon beszéltem velük, de írtak is. Ha nem nyúlok hozzá, akkor február 15 után csak transzfer lehetséges, ami (úgy emlékszem) 10000 HUF. Transzfer persze nem lehet, mert TBSZ-en van, de erről nem nyilatkoztak. Ha van osztalék, arról sem mondtak, írtak semmit, hogy azzal mi lesz.
Szerencsére nincs sok belőle, eladom (átváltom forintra) majd 5-6% bukóval, mert most annyival kevesebbet ér, mint amikor vettem. -
Ringman
félisten
válasz
Elemental #88936 üzenetére
igen, ez így van, akkor 100 egységből marad 76,5 (ha szochó maximumnál vagyok). plusz ha mégis szükség lenne céges beruházáshoz az összeg egy részére, akkor azt macera "visszatenni". az is opció persze, hogy az éves áfabevallás után megcsináltatom a mérleget is akkor, amikor lejárna a köv. dkj, mert szerintem e kettőt 2 hét alatt nem sikerül lezongorázni.
ha nem veszem ki most osztalékként, akkor 11%-os dkj-nél 3 hónap alatt ~0,6%-ot bukok ezen. (osztalék adózás utáni kiutalása -> dkj hozam vs. 0,85× dkj hozammal növelt osztalék kiutalása 3 hónappal később - ha nem számoltam el valamit).
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
tomazin #88939 üzenetére
nem szűnt meg
Akciós feltételek meglévő ügyfeleknek:
Azon ügyfelek számára, akik 2023. január 1. és 2023. március 31. között új Erste Future Befektetési Programot indítanak – és az indítást
megelőző hat hónapban nem rendelkeztek aktív Erste Future Befektetési Programmal –, az indítást követő két évben a Díjjegyzék szerinti fix és
állományi díj 100%-a elengedésre kerül minden értékpapírszámlára vonatkozóan azokban a hónapokban, amelyben legalább 20.000 forint utalás
érkezik normál, TBSZ vagy NYESZ-R számlára, bármelyik rendszeres befektetéscsomag megvételére. A kedvezmény csak azon hónapokra
vonatkozik, amikor beérkezik a feltételeknek megfelelő legalább 20.000 forint. A kedvezmény további feltétele az értékpapírszámlához
kapcsolódóan e-mailes értesítési csatorna választása. A kedvezmény nem vonatkozik a CHF állományi díjakra. -
Yager01
senior tag
válasz
aujjobba #88932 üzenetére
Ez alapján gyakorlatilag azt mondod, hogy függetlenül a portfolio bonyolultságától van egy alap tézis amit minden esetben be kell tartani. Kripto világban asszem úgy mondták "HODL". Magyarul szinte mind1, hogy másolom a Zoli féle portfóliót vagy maradok a saját elképzelésnél a 3 féle papírral tartani, kitartani és "nem ugrálni" ennyi a titok. (kicsit sarkosan)
-
Attis7
tag
válasz
salieri. #88927 üzenetére
Szerintem csak akkor jársz jól ezzel a decemberi befizetéssel, ha 2032/S az érintett start számla, mert az december 1-jén fordul a 17.5% körüli kamattal (addig 8.1%-ot fial), minden más számla pedig február 1-től ezzel a kamattal ketyeg, amivel egyik dkj se veszi fel a versenyt.
-
Elemental
addikt
-
axioma
veterán
válasz
julius666 #88928 üzenetére
irtam korabban, hogy ez kulfoldi szamlarol jott, es ott kozlemeny se volt csak olyan mezo hogy (IBAN-on felul ami a tulajdonos = erste inv.) egy kedvezmenyezett nev + szamlaszam, es utobbiba irtam a szamot (szokoz nelkul mert azt nem fogadta el a rendszer) a TBSZ utotaggal
igaz nekem vadiuj az e'.p. szamlam, nem randomos, es me'g attol fuggoen is mas az erstenel valaki, hogy folyoszamlan milyen csomagban van... mert a ferjem pl. egy regi csomagban igy mashogy nyitottak neki szamlat (nekem csak hitelkartyam volt mostanaban naluk), es a fszla-ra nem kaphatok ra online kezelesi jogot a sajat george-ombol, mig az ertekpapirszamlaja uj, arra megoldottak... aztan hogy ez osszefugg-e azzal hogy melyik penzt hogy kezelik az passz, nekem mondtam hogy a 25e forint atutalast mar attol tbsz-re tettek (forint, es nem volt me'g tbsz-em), hogy a kozlemenybe azt irtam hogy tbsz nyitashoz, amit amugy csak magamnak tettem megjegyzesbe hogy az elutalasi oldalon majd tudjam hogy mi volt az... -
aujjobba
addikt
válasz
Yager01 #88923 üzenetére
Én hellyel-közzel másoltam, mert egyrészt a Value-val kapcsolatban eleve volt egy belső meggyőződésem, másrészt ahogy elkezdtem tanulni hasonló következtetésekre jutottam.
Simán lehet lusta portfolio, pár egyszerű szabályt kell betartani, de azt a sima VWCE esetén is kell, ha a szó szoros értelmében lustának akarod hagyni.
Nem ugrálsz ki/be, nem variálsz érzelmi vagy speka alapon, tartod magad a meghozott döntésedhez.
Pl. el se kezdek agyalni, hogy most pár évig inkább kötvényt vegyek, vagy arányokat változtassak, mert azon a ponton kb. meg is szűnik lusta portfolionak lenni. -
mvkly
senior tag
2029/J-s PMÁP-nál már írja a 03.21-ei kamatfizetés bruttó összegét. Ezt már vehetem készpénznek, a bruttó érték se zavarjon, mert nem terheli semmilyen költség? Tudtommal nem.
Valamint vhol úgy olvastam, a tényleges inflációs értéket csak a kifizetés előtti héten állapítják meg. Akkor ez sem áll? -
julius666
addikt
válasz
axioma #88917 üzenetére
viszont mara meg beerkeztettek az usd-t me'gis a tavalyi TBSZ-re... ennek most orulok, valoszinuleg megerkezett 30-an a gyujtore es ugy ertelmeztek hogy erteknap az nekem 30-a.
Beszarok ezen a cégen, ezek szerint mégiscsak bejátszhattam volna az utalást utolsó előtti napon.
Bár mondjuk az előzőnek sem sikerült a TBSZ-re kerülnie... Te mit írtál a közleménybe?
-
salieri.
őstag
Sziasztok ,Start számlára mindegy,hogy mikor fizetem be a 120 ezret, hogy a max állami támogatás is rajta legyen?mert nem fizetnem most be év elején ,hanem december 28-an,addig még beraknam 12.27-el lejáró dkj-be.
Jól gondolom az ugy többet fial, mintha most a startra fizetem? -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Yager01 #88923 üzenetére
Megvalósítani egyszerű. Kérdés hogy elfogadja-e esetleg valaki hogy egyes elemek, vagy akár az egész portfolio mondjuk 10 évig rosszul megy. Ha rosszkor eldobja, akkor ugye kár volt belekezdeni is, mert eleve a plusz nyereség várhatóan nem annyira magas.
Jelenleg sokak szerint kockázat hogy sok ETF amit ez érint, kicsi, így bezáródhat és akkor új opciókat kel keresni helyettük, illetve naprakészen kell maradni a témában mert egy fejlődő iparág ahol bejöhet olyan ETF amire esetleg érdemes lecserélni valamit. -
avl
senior tag
válasz
mgoogyi #86683 üzenetére
hogy latod (persze más meglátása is érdekel !) ezen 2 (esetleg tovabbi ) world quality ETF-et, melyik miert (lenne, ha nem egyformak) jobb ? [link] van esetleg €-ra hedgelt world quality ETF ? (nem gondolom, hogy $ mindig ilyen erös lesz €-hoz kepest; most még egy darabig az marad, de aztan ...)
gondolok ETF-jeim bövitesere, azaz nem - csak - a meglevökböl több, hanem tovabbi fajta is, ez lenne a quality; a meglevö nagyobb ETF-jeim aránya kb.:
XDEV : IQQ0 : VWCE : AW1R : JPGL : 5MVL : ZPRV : XQUI
100 : 86 : 80 : 50 : 45 : 21 : 16 : 15quality-n tul a fentiekböl ki melyiknek miert növelné az arányát ?
pláne, ha elöbb-utóbb / hosszabb távon $ gyengülésre gondolok, illetve inkabb €-hoz /-ban hozam érdekes (hiaba hoz $-ban sokat, ha €-ben keveset es €-hoz kapcsolodo inkabb a kiadas -> szerintem ez a kerdes nincs alaposan kielemezve itt !!!)
kötvény:
alapokban illetve a fenti utolso ETF-ben van / lehet nem HUF-os kötveny, de direktben csak allamkincstarnal van PMAP-om, DKJ-m, 2051/G, 2032/G-m
ha kötvenyt bövitenék, ki mivel tenné ? -
Yager01
senior tag
válasz
PredatorZoli #88920 üzenetére
Nyilván ez már nem a belépő szintű "lusta portfólió" amit pl. én keresek és amit évekig érintetlenül lehet hagyni. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok időt bele öltél már abba, hogy ilyen szinten tudd, hogy mit csinálsz. Mi van ha valaki esetleg azon töri a fejét, hogy lemásolja amit csinálsz? (félre ne érts nem tervezem) - Sok ilyenről hallottunk már és nagy divatnak örvend a neten okosabb befektetők portfólióját másolni.
-
MrSealRD
veterán
válasz
PredatorZoli #88862 üzenetére
Részben rákapcsolódnék erre a szálra... Szépen lassan formálódni látszik valami portfóliónak csúfolható csomag. PMÁP-ba van most a nagy része. Van Cryptoba is valamennyi. Nyitnék más irányokba is.
Az egyik a vésztartalék likvidben tartása... Miben érdemes gondolkodni? Most EUR kp-ban van... de ez nem lesz jó hosszú távon.
A másik irány az ETF lenne... Hogy működik ez a világ... nekem tetszik a korábban írt hozzáállásod. Egy kicsit kell olvasgatni, de a gyakorlattal jön meg a tapasztalat.
Ha jól vettem le, akkor első lépés KBC vagy Erste számla nyitás. Melyik a jobb? Mostanában sok a tech. gond az Erste felől, így az máris hátrébb lépett. -
zichie
senior tag
2023. február 15-től a BÉT-en a Graphisoft Park euróra vált. Nekem a CIB-nél TBSZ-en van GSPARK részvényem. Mint kiderült - a CIB tájékoztatásából - hogy a TBSZ-em tisztán forint alapú, akkor lehetne euró alapú, ha nyitottam volna hozzá euró devizaszámlát (4 éve), amikor a TBSZ-t nyitottam. A CIB azt javasolta, hogy 2023. február 15-ig adjam el a GSPARK részvényeimet. Magyarul informatikailag nem tudják megoldani. Ha a CIB és más bankok (Erste nem, mert ők meg tudják oldani) ezt javasolja az ügyfeleinek, akkor jön egy eladási hullám, ami meg kihat erősen a részvény árfolyamra.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Yager01 #88919 üzenetére
Több oka is van.
-Egyrészt arra jutottam, hogy a jpgl ki tudja váltani a vwce-t funkciójában, talán még jobb is.
-A faktoros elemekkel ugyan magasabb kockázatot vállalok, de kompenzált kockázat amiért várhatóan többlethozamot érhetek el.
-A faktorokkal (amiben sok a value elem) jobb valószínűséggel ki lehet cselezni a lost decadeket, ha esetleg jönne egy, ugyanis ezekben a helyzetekben ez a szegmens tipikusan nyerő.
-Az egyes faktorok egymással alacsony korrelációt mutatnak, ezért ugyan az egyes elemek kockázatosak, portfolioban már egy alacsonyabb volatilitás adódik ki eredőként, ráadásul az ellentétes ciklikusság miatt jó lehetőségek adódnek a rebalanszokon keresztük arra, hogy többlethozam realizálódjon.
-Jelenleg meglehetősen olcsónak minősül a value, mint szegmens, ezért ilyen jellegű portfolio kialakítására jó belépő időnek tűnt az elmúlt időszak és a következő időszak is amikor még tovább bővítem a méretét.
-Eddig azt mutatják a tapasztalatok és adatok, hogy működött
-Komoly akadémiai tanulmányok
-Ben Felix, igen hiteles emberNagyjából ezek voltak a fő szempontok.
-
Yager01
senior tag
válasz
PredatorZoli #88881 üzenetére
Megfogadom a tanácsod és igazodva az erő viszonyokhoz zprv USA-ból veszek többet. Nem tudom, hogy mit hoz a jövő és el tudok e menni 10évig. Az lenne a jó ha tudnám de annyira változik minden körülöttünk, hogy szerintem kevesen tudjuk biztosra megmondani, hogy mi lesz 5-10 év múlva. Nyilván van egy életcél ami felé mindenki szépen halad a saját útján és remélhetőleg el is éri azt. Ehhez igazodva csináljuk a munkánkat, családi dolgainkat...stb. Hogy senkinek ne legyen igaza VWCE 70% ZPRV 20% ZPRX 10% lesz. Ha esetleg látom, hogy van értelme akkor VWCE-ből simán tudok átcsoportosítani.
Egyébként mindenhol pesszimista dolgokat olvasok a piacról az év elejére. Tudom, hogy hosszú távról van szó ezért nem érdemes várni a napot, hogy majd én ügyes leszek és megveszem az alján
De most komolyan tényleg nem érdemes Január- Február környékére időzíteni? DCA-zni nem biztos, hogy van értelme... 5-15e EUR közötti vásárlásoknál.
Ha már VWCE. Fentebb olvastam ,hogy teljesen elengedted. Megkérdezhetem, hogy mi alapján döntöttél így?
-
axioma
veterán
Na meglepetessel nyilt meg a mai napon az erste app (csak dogrovason vagyok ezert ilyen keson alltam neki): meseltem ugye hogy maguktol tettek a 25ezret tbsz-re, es aztan 1-jen jol le is vontak a dijat; gondoltam is igy jobb megszuntetni, viszont mara meg beerkeztettek az usd-t me'gis a tavalyi TBSZ-re... ennek most orulok, valoszinuleg megerkezett 30-an a gyujtore es ugy ertelmeztek hogy erteknap az nekem 30-a.
Adtam rogton reszvenyveteli megbizast, bar kicsit logikatlan a rendszer (usa tozsdek ma zarva, tehat a "napi" limitaras az beirja magat hogy 3-an, aztan ok-zni meg nem lehet, mert az csak az aktualis napra adhato... zarodatum 3-aval atment). Mondjuk a jutalek merteke az faj, a schwab-nal ugyan specko csomagban de 0,65 usd-ert adtam el azt, amit most 103 usd koltsegert fogok megvenni... a 25e Ft-bol 17e-et is melleraktam, az jo hogy mukodik megosztva tobb devizabol, igy eggyel noveltem a reszvenyek szamat, ha sikerul.
Ket kerdes: a megbizasnak ugye csak akkor van dija, ha teljesul is? Optimistan kicsit alacsonyabb a'rat adtam meg az aktualisnal (csak par cent), de ha holnap nem lefele indul, akkor csak siman megszunik a megbizas, koltseg nelkul? Lehet itt is megadni tobbet pl. ha holnap nem jon be akkor darabokban?
Masreszt amit eladtam tavaly, azon lett papiron is 2M veszteseg, azt jol ertem hogy a 23-ban es 24-ben lezajlott tranzakciok netto nyeresegevel allithatom majd szembe? [Felteszem csak eladasi tranzakciok jatszanak, a vest-eles jovedelmevel gondolom nem, hiaba ugyanugy szja.] A 23-aival mar a 24 eleji bevallasban, vagy csak egyutt 24-rol szolo 25-ben beadottban? -
BÚÉK és köszönöm a topik keménymagjának eddigi segítségét!
Új év, új TBSZ számla nyitása van terítéken nálam. A VWCE mellé mit ajánlanátok 5-10 év közötti időtávra? Jelenleg a portfólióm az alábbi módon néz ki:
44% PMÁP 2029/I
29% PEMÁP 2027/X és 2028/X
27% VWCEA PMÁP és PEMÁP gyakorlatilag amolyan likvidebb pénznek van tartva, ha valamire hirtelen kellene a della, de egyelőre nem tervezek például ingatlanvásárlást, amihez kellene. A VWCE-be pedig tavaly év végén tettem bele az őszi megtakarításaimat. Most VWCE mellé arra gondoltam, hogy kellene valami más is, hogy emeljen a portfólió diverzitását. Túlbonyolítani nem szeretném természetesen, ülnék rajta több évig.
-
Ringman
félisten
sajnos csak most lett aktuális nálam a hosszú távú magán befektetés megindítása (céges 3 hónapos dkj január közepén jár le, majd azzal is kezdenem kell valamit, lehet újra vásárlok egy 3 hónaposat, aztán kiveszem osztalékként).
kb. 5 millió forint, amit tbsz-re tudnék most berakni, ehhez a közeljövőben nem akarok hozzányúlni (min 10 év), ill. kb 1 millióból vennék 3 vagy 6 havi dkj-t, hogy ne parkoljon feleslegesen pénz a számlámon (de ezzel sem lenne kinullázva)
a topikot már egy ideje olvasva, ha jól gondolom etf-fel lenne érdemes elindulnom (pontos típushoz még egy csomót kell olvasnom, pl. a sokat ajánlott vwce, iShares Core msci World, stb). magyar állampapírt ebből az 5M-ből nem akarok vásárolni.
más érdemi megtakarításom jelenleg nincsen, ingatlanvásárláson és az az utáni első körös felújításon nagyjából túl vagyok - hitel nincs (utólag nem volt érdemes így csinálni, de ez már ilyen), amit még rá kell költenem, azt folyó bevételből tudom finanszírozni, ill. vsz. elhalasztom pl. a homlokzati és lábazati hőszigetelést, hátha kijön valami olyan pályázat/kamattámogatott, amihez nem kell feleség meg egy rakás gyerek)
37 éves vagyok és a fenti induló összegen kívül kb. évi 1,5-2,5M-et hozzá tudok ehhez rakni. (ezen felül meg a megrendelésektől függ a leendő megtakarítás nagysága)
tudom hogy ez összességében nem számít nagy összegnek, de valahol és valamikor el kell kezdeni.
folyószámlám unicredit bankban van, erste brokernél javasolt számlát nyitnom és oda revolut/wise érintésével utalnom be eurót?
-
Ereshkigal
őstag
válasz
PredatorZoli #88882 üzenetére
Én emerging-gel kezdek, az (IS3N) mínuszos.
Egyévként nálam is gond nélkül nyílt reggel az Erste TBSZ.
-
peetie1
aktív tag
válasz
szabi__memo #87562 üzenetére
Nos, nem vontak le semmit. Szóval működik úgy ahogy az írva vagyon a hirdetményben is, miszerint csak az kell, hogy beérkezzen a minimum 20ezer forint a megfelelő future csomag vételére
Utána egyből adhatod , vagy tartod és később adod el az már rád van bízva.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
vnorbi #88910 üzenetére
A helyes gyakorlat az lenne, hogy a tényleges bekerülési árfolyamok és megszűnéskori árfolyamok közül a nagyobbat használnák a normál számlára kivezetéskor, és ezzel küldenék a transzfert.
A tbsz lejártakor ezt alkalmazzák, így nekem az a feltételezésem, hogy akkor időközi felbontás esetén is
Nekem amúgy nagyon fura az, hogy nyitott pozíciót megadóztatnak tbsz feltörésekor.
Szokott lenni az a mondás, hogy a tbsz-el csak nyerni lehet ha a költségeit nem vesszük, de akkor ez miatt akár még rosszul is lehet vele járni. -
válasz
PredatorZoli #88906 üzenetére
igen, kozben felhivtam az ugyfelszolgalatot. kell egy befogado nyilatkozat az ib-tol, es ennyi. A tbsz feltores miatt be kell menni szemelyesen, mert sajna nem tudjak osszefesulni a RC-tol athozott szamlamat az alairasommal, hiaba vagyok vagy 15 eve az erste ugyfele.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
PredatorZoli #88899 üzenetére
"ha a transzferálósat választod, akkor nem kell adózni sem egyelőre, mert nem adsz el"
Ez elvileg úgy működne, hogy a TBSZ felbontása napján érvényes árfolyamon értékelik forintban a portfóliót, és majd jövőre lenne adófizetés, ha nyereséggel zárt a számla (mindegy, hogy nem volt eladás).
Aztán hogy milyen bekerülési árfolyammal küldik tovább a papírokat, az jó kérdés (nem találtam meg az Ersténél az erre vonatkozó infót). Ha az eredetivel, akkor lehet, hogy ugyanarra a nyereségre kétszer kell adót fizetni (egyszer a TBSZ megszűnése miatt, egyszer meg akkor, amikor az új helyen eladásra kerül). Ha a TBSZ zárásakori árfolyammal rögzítik, akkor meg lehet, hogy alacsonyabb árfolyam lesz, mint a tényleges bekerülési volt, így olyan hatása lesz, mintha azért zárnánk és nyitnánk újra ugyanazt a pozíciót, hogy a végén magasabb legyen az adóalap.
A helyes gyakorlat az lenne, hogy a tényleges bekerülési árfolyamok és megszűnéskori árfolyamok közül a nagyobbat használnák a normál számlára kivezetéskor, és ezzel küldenék a transzfert.
@bandus
A külföldre irányuló transzfernek lehetnek extra költségei. Amikor még RC volt, akkor ez úgy nézett ki, hogy a belföldi transzferhez képest volt még egy plusz ~10 ezer forintos díj papíronként. Az Erste meg csak annyit ír, hogy "+ az értékpapírtranszferben résztvevő külső szolgáltató által felszámított díj". Erről szerintem kérj pontosítást a konkrét esetre, mert lehet, hogy így már nem éri majd meg ezt választani.
-
Wn2tl
aktív tag
Sziasztok!
Egy gyors kérdés. XETRA-n lehet USD-ben venni ETF-et vagy csak EUR-ban engedi? Azért kérdem, mert az LSE-n (london stock exchange) megy az USD-ben való vásárlás is és ha lehet nem váltogatnám ide-oda a meglevő eur/usd-t feleslegesen.
-
Pfiucska
aktív tag
válasz
PredatorZoli #88907 üzenetére
-
pictigjis
őstag
gyanús volt ez a hosszú ideig tartó erste lehalás (mac+chrome), most megnéztem safari alól, és ott működik az oldal. chrome-ban továbbra se, pedig "tavaly" még ment. hihetetlen
-
Pfiucska
aktív tag
válasz
PredatorZoli #88205 üzenetére
Uj (?) infoim vannak. Akinek van az erstenel mar bankszamlaja, annak nem kell bemenni bankfiókba, george appból megy az egesz (most teszteltem).
Egesz pontosan:
- megcsináltam a netes elöregisztrációt két unnep kozott
- ma reggel felhivott egy Úr, hogy veletlenul se menjek be, folytassam az appból
- befejeztem az appból a dolgokat nehany perc alatt
- emailben jottek a megerositesek, uj jelszo, szerzodes stb.
Ezzel egyutt lenne is egy kerdesem:
Megnyitnam az elso TBSZ-t, erre a revolutrol szeretnek eurót tenni. Ez hogyan is megy? -
concret_hp
addikt
kbc-nél érdekesen sikerült a tbsz váltás (most járt le): bár nem tudom egész pontosan hogy kalkulálja a nyereség / veszteséget ha deviza is van a képletben, de év végén olyan +2M-en állt, ami ma -700K
, miközben gyakorlatilag a portfólió értéke a számlán 100K-t sem változott
-
válasz
PredatorZoli #88899 üzenetére
köszi
egyelőre úgy tűnik, hogy a teljes portfolió veszteséges, így emiatt nem keletkezne adókötelezettségem. a tbsz "felbontás" hogyan néz ki a gyakorlatban? csak megkérem az erstét, hogy küldjék el az értékpapírokat az IB-hez? jelent az nekik nehézséget, hogy nem a magyar, hanem az osztrák IB-hez kérem át ezeket?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Motoros topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A hónapban debütálhat a Fairphone 6
- Villanyszerelés
- OLED TV topic
- OTP Bank topic
- Megmondták, hogy miért nem kapkodunk új okostelefon után
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged