- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Digitális Állampolgárság Program
- Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Resike
tag
válasz nort_on #87321 üzenetére
Ha azt nézzük hogy mekkora sláger volt az euró tartása a MÁP+ után de mégis csak 10% körül erősödött YTD, megint csak "kiszámoltuk" hogy a legtöbb forintos papírnál újfent gyengébb lett. Pedig ilyen volatilis éve nem igazán volt még a eurónak, aztán szerintem március-májusig az euró csak tovább fog gyengülni, míg a forintos papírok kamata meg tovább kúszik felfele.
-
concret_hp
addikt
kbc folyamat feldobálta, hogy lejár a 2017-es tbsz-em, és klikkeljek oda, hogy ha akarom, hogy meghosszabbodjon. nekem meg csak homályos emlékem van arról, hogy rá is mentem, de az aláírt szerződéseknél nincs nyoma, de már nem is dobja fel ügyfélszolgálat meg persze nincs hétvégén
vagy fullba vagy sehogy :D
-
donat_sz
senior tag
válasz PredatorZoli #87390 üzenetére
jól értem és azt mondod, hogy 2023-ban akkor ex-Randomosként a NYESZ is ingyen lesz?
-
Oppenheimer
nagyúr
-
BlackV
őstag
válasz PredatorZoli #87393 üzenetére
Elismerem. Nem voltam elég körültekintő a válaszadáskor.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz julius666 #87379 üzenetére
Hát nekem van amcsi számla (Tastyworks), de egyelőre felfüggesztettem az arra való vásárlásokat amíg nem tisztázódik a dolog. Szerintem vagy visszavonják a felmondást vagy megkötik az új 2010-est. Nem hiszem hogy mostmár ezen a ponton egyezmény nélkül maradunk.
Ami még kockázat lehet az amcsi brókerek kapcsán, hogy öszvissz kető van ami fogad magyar ügyfeleket. Ha úgy döntenek, hogy már egyikük se kíván foglalkozni nemzetközi ügyfelekkel és azt az üzletágát beszántja, akkor nem lesz hova menni, kénytelen vagy hazahozni az egészet. (Ha el nem is kell adnod mindent, de haza kell transzferáltatnod a papírokat az IB-hez például)[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz donat_sz #87375 üzenetére
A NYESZ számlavezetési díját a nyesz számláról vonják minden esetben. Ezt havonta teszik meg, 350 ft+a nyesz állományának díjának megfelelően. Ha a nyeszen nincs elég, akkor minuszba megy a nyesz állománya, és a rendszer automatikusan átvezet elegendő pénzt a normál számláról a nyeszre. Ha a normálon sincs elég és van beszedési, akkor a folyószámláról leemeli egy idő után.
-
aAron_
őstag
-
ngaba
aktív tag
válasz BlackV #87385 üzenetére
Önmagában nem sokat jelent a lakossági papírok állománya (így ennek a cikknek nem sok értelme van): Sokan DKJ-t (is) vesznek most, meg mindenféle államkötvényt. Az azért nem meglepő, hogy nem tették át az emberek egy az egyben az összes MÁP+-t PMÁP-ba és BMÁP-ba.
Nekem inkább az az érdekes és elgondolkodtató, hogy miért nem emelik fel jobban az 1MÁP kamatát. Miért jobb nekik, ha inkább PMÁP-ba mennek az emberek...Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
BlackV
őstag
Úgy nézem nem én vagyok az egyetlen, aki szerint a jelenlegi pmáp-ok, nem jó ajánlatok. Hiába növekszik a pmáp állomány, nem tudja felszívni a máp+ kiáramlást. Zsebbe kéne nyúlni és normális kamatfordulókat meghatározni jelen környezetben. Ilyen egyszerű.
"Először még úgy tűnt, hogy októberben sikerült megfogni a hónapok óta tartó lejtmenetet a forintos lakossági állampapírok állományában, de a november ismét csalódást keltő számokat hozott: további 350 milliárd forinttal csökkent az állomány, ezt elsősorban a MÁP+-ból kiáramló pénzek hajtották. Az inflációkövető prémium állampapír és a bónusz állampapír sem tudta ellensúlyozni a folyamatot, ezekbe mindössze 100-100 milliárdnyi friss nettó tőke érkezhetett."
Nem néznek ki jól a lakossági állampapírok – Mi folyik itt? -
-
BlackV
őstag
válasz Yellow73_a #87382 üzenetére
Ez prezi, azt majd kibontja szóban. Jó ez így.
-
Yellow73_a
tag
válasz tomazin #87376 üzenetére
Ha olyan kollégáknak készül, akik csak a bankbetétet ismerik, azok pl nem fogják érteni:
- hogy mi az a spread
- hogy miért írod a DKJ-nál, hogy ha emelkedik a kamat, akkor a DKJ-d értéke csökken. Ehhez azért valamit konyítani kell a dolgokhoz
- a babakötvénynél írod (23. slide), hogy ha hosszú időtávban akarunk félrerakni, akkor TBSZ+ETF. Szerinted tudni fogják, hogy ezek a mozaikszavak mit jelentenek, mi van mögöttük? -
tomazin
veterán
Jeleztek mar tobben is,h van ra igeny. Emellett szokott lenni neha eloadas mindenfelerol, amit mi raknunk ossze olyan temakrol amik erdeklik a tobbieket, igy gondoltam kiveszem en is a reszem. Es igen, nagyon jo munkahelyem van szerencsere.
Koszonom,h megnezted, minden kritika jol jon, masok mashogy gondolkoznak, nem az a cel,h az en gondolatmenetem szerint dontsenek majd, de ezt nyilvan el is fogom mondani, hanem legyen egy alap amire lehet epitkezni.
Dkj-s gondolatot mindjart bele is irom, de a sorrendet is modositom.
Azt nem irtam, de nyugodtan barki felhasznalhatja, ha szeretne, nev az kamu benne, ugyh oda is azt ir amit szeretne.
Frissitettem azok alapjan amit irtal.[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
Tényleg, ha már külföldi tőke témakör: ha jól értem a minimum TAO témakör végére pont került. A pénzügyminiszter nem pont a kettős adóztatás kapcsán írt alá valamit az amcsikkal kb. 2 hete? Vajon mi lehet a menetrendje annak, hogy megújítsák az adóegyezményt az USA-val? PredatorZoli szerinted mennyire lehet kockázatos amcsi brókernél számlát nyitni a történtek után? Ha jól rémlik ha jövő év végéig nem sikerül tető alá hozni az új egyezményt, akkor van csak szopás, de akkor meg legrosszabb esetben kiszáll az ember év végén még a régi adózás szerint, nem?
-
julius666
addikt
válasz aujjobba #87373 üzenetére
Ha teszem fel olyat találnak ki, amivel a magyar állam ráteheti a kezét a befektetésedre, nem tudom, 100% kamatadó a hozam után, vagy bármi más kreatív.
Attól függ miről van szó. Ha ilyen szintű állampolgári létrontásba kezdene a magyar állam, akkor már nagyon súlyos a szitu, ez esetben mindenképpen felmerül szerintem a lelécelés innen, mint opció (mielőtt még beszorulnál a kiépülő diktatúra 2 fogaskereke közé). Ez esetben pont, hogy a külföldön parkoló megtakarítások amik igazán "aranyat érnek", újrakezdheted segítségükkel az életed máshol. Viharos helyzetben egyáltalán nem garantált, hogy ki tudod menekíteni a magyarországi tőkédet.
Az esély erre kicsi, de nem elhanyagolható, történelmi példa sajnos van idehaza rá dögivel (jóformán csak erre van), az elmúlt évek trendjei pedig sajnos nem jó irányba mutatnak.
A külföldön parkoló tőke rugalmasságot ad, több szabadságot a döntésben, hogy megszoksz, vagy megszöksz.
-
ngaba
aktív tag
válasz tomazin #87376 üzenetére
Ez egy jó munkahely lehet; én örülnék, ha valaki beszélne nálunk ilyesmiről önszorgalomból.
A szubjektív vélemények egy részével vitatkoznék, de nem teszem, mert Te tartod. (Pl. a babakötvény szerintem nem rossz. Illetve én az elején csak annyit mondanék motivációnak, hogy minden bankbetét jellegű konstrukciónál kedvezőbb per pillanat. Ne engem szidjanak, ha megszigorítják a visszaváltást.) Tárgyi tévedést nem láttam.
Didaktikai szempontból: A slide-ok sorrendjén változtatnék kicsit. Szerintem a Kiutalás/felszabadulás dia túl korán van (pláne egy laikusnak), a Céljaink meghatározását pedig korábbra hoznám, stb. DKJ-ból beraknék egy később lejáró példát is, azon jobban "érződik", hogy mi értelme van az egésznek. (És lehet, hogy nagyobb összeggel is szemléltetném.)
Szerk.: Ja még annyit, hogy a most futó PMÁP-ok így év végén nyugodtan írhatók már 4-6 évesnek.
[ Szerkesztve ]
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
tomazin
veterán
Megcsinaltam ezt a kis bemutatot az alompapirokrol, megkoszonom ha valaki megnezi es megkopkodi.
Olyan kollegaknak keszul akik kb a bankbetetet ismerik.
Elore is koszi! -
donat_sz
senior tag
ERSTE-nél mi az elvárás a NYESZ díj rendezésére? Mikor és hogy érdemes kiegyenlíteni?
Januárban be kell utalni a 2000? / 3000? Ft-ot a NYESZ számlára? vagy elég az ÉP számlán parkoltatni ezt a pénzt? Vagy ha a Netbrókin engedélyezem a "Felhatalmazás banki beszedésre" opciót, akkor elég ha a lakossági folyószámlán van rá fedezet, levonják onnan? -
j0k3r!
senior tag
válasz j0k3r! #87361 üzenetére
https://www.investing.com/analysis/valuation-math-suggests-difficult-markets-in-2023-200633535
Nem én írtam a cikket
[ Szerkesztve ]
some men just wanna watch the world burn...
-
aujjobba
addikt
válasz bandus #87371 üzenetére
Nem beszéltem adó elkerülésről.
Ha teszem fel olyat találnak ki, amivel a magyar állam ráteheti a kezét a befektetésedre, nem tudom, 100% kamatadó a hozam után, vagy bármi más kreatív.
Na ez alól nem tudsz kibújni, mert a külföldi számlát is magyar adórezidensként tudod csak megnyitni.Érted, épp erre nem jó.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Egyébként amiatt, mert az átlaginflációt tekintjük az éves inflációnak, ezért annak az emelkedése, illetve a későbbi, bázishatás miatti esetleges visszaesése későbbre fog tolódni. Mert ugye valószínűleg a januári infláció is eléggé magas lesz, sőt a jövő év első felében magas lesz, mivel az előző év első felében még nem volt kimondottan magas. A jegybank szeptemberi prognózisa 13.5-14.5% 2022-re, aminek a teteje lesz meg, a 2023-as prognózis pedig 11.5-14%, amit viszont nem igazán hiszek el, mert ahhoz jövőre gyorsabban kellene lassulnia az inflációnak, mint ahogy 2022-ben emelkedett.
-
-
Yellow73_a
tag
válasz papaya #87312 üzenetére
Nincs még hivatalos átlaginflációs szám, mivel a decemberi inflációt január első hetében fogják közzétenni.
Viszont ismert már az 1-11 hó inflációja, és sejthető, hogy valahol 23-25% körül lesz a decemberi, tehát az éves átlaginfláció valahol 14,4 - 14,6% körülire várható (mármint a KSH által közzétett hivatalos, a ténylegesről inkább ne is beszéljünk) -
Ixion77
addikt
válasz julius666 #87362 üzenetére
A FED hablatyot nem vette be a piac. Nézd meg a kötvénypiaci forward kamatvárakozásokat, nem mozdultak kb. semmit.
Ami megütötte a piacot, az a csütörtöki munkanélküliség adat volt. Amint megláttam, összeállt a kép hogy előző este miért emlegette Powell legalább ötször. Ez egy időzített bomba volt, ő már tudta a másnapi adatot, tudta hogy azzal lehet megállítani a rallyt. Ügyes.
Mindig tetszett, hogy minden megszólalása pontosan kimért, átgondolt és alapos. Profi. Nem ötletszerűen beszél felelőtlenül össze-vissza, mint egyes kelet európai gazdasági vezetők...
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
julius666
addikt
válasz aujjobba #87365 üzenetére
Magánszemélyre vonatkozó adót így nem lehet megkerülni, ezt jól gondolod. Viszont minden más szempontból függetlenedsz vele a magyar pénzügyi rendszertől. Ha korlátozzák a devizaváltást, vagy valami egyéb unortodox faxság történik, az téged nem (vagy portfólió arányosan kevésbé) érint.
Erre lehet mondani, hogy alufóliasapka (valahol tényleg az), de senki nem gondolta volna tavaly, hogy komoly háború lesz európa határain belül, vagy 3 éve, hogy le fog állni az egész világ. Sajnos amikor meg beüt a gebasz, akkor általában már késő a következményekre felkészülni.
Persze nem muszáj, hogy cashben dekkoljon a vagyon ezen része, de érezhető méretű portfólió (20+ milla mondjuk) esetén mindenképpen érdemes szerintem egy olyan lábat tartani, ami független ettől a történelmileg meglehetősen terhelt régiótól.
-
aujjobba
addikt
Én ezt a külföldön parkoltatást azért nem értem, mert eddig én bárhol bármit nyitottam igazolnom kellett a származásom (illetve ahol adórezidens vagyok), adóazonosítóval.
Namost ha a magyar hatóság bevezet egy plusz adót bármit ami a befektetéseket terheli, azt nem tudom emiatt kikerülni.
Rosszul gondolok valamit?
Épp azt a fenenagy független biztonságot nem lehet elérni, amit el akarnak érni ezek az emberek. -
-
Yager01
senior tag
Szerintetek hová teszi a lakosság azt a pénzét amit MAP+ ból kivesz? Nekem logikus lenne,hogy infláció követő papírba átrakjam esetleg Bónusz állampapírt vegyek de azt olvasom, hogy nem ez történik.
-
j0k3r!
senior tag
válasz PredatorZoli #87359 üzenetére
Én egyelőre kizárom a profit növekedést jövőre, de nyitott vagyok rá, ha elkezdem látni az ellenkezőjét. Egyedi részvényekkel foglalkozom, meg szoktam hallgatni a vállalati beszámolók során, hogy mit mondanak a CEO-k és CFO-k a jövővel kapcsolatban, onnan van ez a pesszimista feltételezésem. A GDP számomra nem fontos, egy kamu szám, lehetetlen 1 darab számba sűríteni egy ország gazdaságát
De, ha magasabb szintről nézzük, akkor az általad írt invertált hozamgörbe is általában elég jól jelez előre recessziót, illetve ezen kívül vannak mindenféle PMI adatok (jobb, mint a GDP), amelyek szintén vagy lassulást, vagy negatív növekedést jeleznek előre. Nem fogjuk megúszni egy "soft landing"-gel szerintem.
Ha valami úgy totyog, mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa és úgy néz ki, mint egy kacsa, akkor az minden bizonnyal egy kacsa.
Szerk: utolsó mondatodra: tedd a CPI mellé a PPI-t. Nem tudnak a cégek minden költséget áthárítani, ebből profit margin szűkülés lesz (szerintem). Ha meg áthárítják, akkor meg lökik fel az inflációt és magasabb kamat kell a FED-től, egyik sem pozitívum.
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz j0k3r! #87352 üzenetére
Az véleményed szerint mindenképp ki van zárva hogy a bevételek nem csökkennek sőt emelkednek, mert az infláció is magas?
Illetve azt tetted fel hogy csak enyhe recesszió lesz. Mi van ha nem lesz nemhogy erős de még gyenge se, csak papíron, vagy még annak se minősítik hiába pár tizeddel negatív GDP növekedés 2 egymás utáni negyedévben?
Illetve attól még hogy nincs növekedés vagy csak nagyon kevés, attól még a profitok maradhatnak a szintjükön, nem?[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
Próbáltad többször is? Nekem volt olyan, hogy elsőre nem ment. Ha a limitek is rendben, akkor CIB üfsz.
Peetey: dettó, Rafi engem is szívat, ugyanez volt, hozzáadták, egy ideig ment, aztán legutóbbi megint tiltott. CIB + ERSTE hibátlanul működik, Rafit hanyagolom is.
[ Szerkesztve ]
-
Peetey91
senior tag
Ilyen nekem is volt, igaz Raiffeisennél, aztán egy random feltöltésnél zárolta a kártyámat a bank. Felhívtam az ügyfélszolgálatot ahol feloldották a zárolást és hozzáadták valami whitelist-szerűségre a Zen és Wise-zal együtt. Azóta se teljesen értem, hogy ez mi volt, de nem jött elő többet a probléma.
[ Szerkesztve ]
-
Gézengúz
addikt
válasz PredatorZoli #87309 üzenetére
És ha az aktuális lejárójakor már nem kap ekkora kamatot? Akkor miért ne gondolhatna arra, hogy a decemberi az októberihez képest +2 hónapig pörög magasabb kamaton? Hm? Ez így megállja a helyét?
-
j0k3r!
senior tag
válasz Hi!King #87350 üzenetére
PredatorZoli & Hi!King
Oké, akkor számoljunk 6%-os elvárt hozammal: 16.66 * $192 = $3200. Tegyük fel, hogy tényleg csak egy enyhe recesszió lesz, ezért 10%-ot esnek csak a profitok (ennél nagyobbat szoktak válságban), tehát 16.66 * $172.8 = $2878.
Szerintem amit eddig láttunk idén az egy kontrollált lecsorgás volt, a VIX 20 és 35 között pattogott, egyelőre semmi jele pániknak, vagy kapitulációnak. Én személy szerint a fenti sávba várom az alját jövőre, de ha esetleg kiborul valami nem várt csontváz a szekrényből, akkor a $2400-at sem tartom lehetetlennek.
-
SFU
tag
Szervusztok,
Olyan problémám lenne, hogy Revolutra szeretnék feltölteni Ft-t bank kártyával (CIB), a banki engedélyeztetés OK, de elutasított lesz a tranzakció, kártya engedélyeztetése címszóval. Erről a kártyáról már töltöttem fel pénzt, nem volt eddig probléma, van valamilyen ötletetek esetleg?
Üdv!
„A játszma végén a Király és a Gyalog ugyanabba a dobozba kerül”
-
Hi!King
őstag
válasz j0k3r! #87346 üzenetére
De nyilván azért nem fog esni 2400 dollárig, amennyiben nem lesz a vártnál durvább gazdasági probléma, mert a piac a jövőt is próbálja árazni, tehát mikor 5.5% lesz az alapkamat, nem 8% lesz az elvárt hozam, hanem alacsonyabb, mivel számítani fognak rá, hogy 5.5%-nál a jövőben lejjebb fog menni az alapkamat.
De amit írsz, azon túl még az is szerepet játszik, hogy a magasabb kamatkörnyezetben drágábbak a hitelek, így a vállalatok idegen tőkéjének a finanszírozása is drágább, ami ronthat a profitabilitáson, a másik oldalon a vásárlóerőt is visszaveti. Ahogy egyébként a jegybankok szeretnék is, mert ez kell az infláció visszaeséséhez.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz j0k3r! #87346 üzenetére
A hozamgörbe invertálódott, semmi nem indokolja hogy 5,5-ös alapkamat 5,5-ös 10 éves hozammal párosuljon. Erre mikroszkópikus az esély.
Az US marketen a 20 alatti P/E az barátinak számít historikusan.
Ha pedig globálisabban nézzük a piacot és nem a large capekre fókuszálunk, akkor pedig 10 és 15 közötti P/E-kkel találkozunk vagy még az alattiakkal. -
KIA Ceed
tag
Sima KBC-c értékpapír számláról csak Ft-ot tudok átvezetni, ha nyitok egy TBSZ-t is, vagy részvényt is át lehet? Thx!
-
j0k3r!
senior tag
válasz Oppenheimer #87343 üzenetére
Van ám
Tegyük fel, hogy a FED 5.5%-os kamatnál megáll és ekkora kamatot fog fizetni a 10 éves államkötvény is. Ugye a részvény rizikósabb, mint a kötvény tehát meghatározunk mondjuk egy 2.5%-os prémiumot (equity risk premium), azaz az elvárt részvény hozamunk 5.5% + 2.5% = 8%. Az elmúlt 12 hónap S&P500 EPS-e $192. P/E kiszámításhoz osztunk egyet, 100/8 = 12.5.
Tehát $192 * 12.5 = $2400 körül lehet ma az S&P500 "fair" értéke. Természetesen jövőre nőhetnek a profitok és emelkedhet ez az érték, de ez azért kétséges. ATH-hoz képest olcsónak tűnhet az S&P500, de fundamentálisan nagyon nem az.
-
ngaba
aktív tag
Áh, semmi.
[ Szerkesztve ]
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Oppenheimer #87343 üzenetére
A large capeknél igen, a mid és small cap azért eléggé olcsó.
-
travix
aktív tag
válasz Hi!King #87330 üzenetére
Így van, szerintem lesz egy nagyobb emelkedés a tőzsdén ha mérséklődni kezd az infláció és csökkentik a kamatokat. Szerintem már jövő év tavaszán megtörténik majd ez a váltás és maga a recesszió rövid ideig tartó lesz.
Itt van pár adat a jelenlegi helyzetről:
SP600 és SP400 is nagyon olcsó eszerint. SP500 is vállalható kategória.
Itt pedig amerikai piac vs amerikai nélkül. Durván eltért, szerintem csökkenni fog a különbség.
Growth vs value. Ezért volt rossz döntés a nio, cloudflare, SPAC-ek 2021-ben
-
tomazin
veterán
Van valami jo kis osszefoglalo az allampapirokrol? Tobb kollegam kerte,h tartsak mar eloadast rola, mert nincs idejuk/energiajuk vele foglalkozni es ha nem muszaj nem nullarol raknek ossze egy ppt-t.
-
Gézengúz
addikt
válasz CriticalHit #87324 üzenetére
December 27-én fog kijönni állítólag, nekem pár nappal ezelőtt ezt mondták itt.
Én is megvárom azt és az árfolyamtól függően módosítok a jelenlegin. -
Hi!King
őstag
Lehet, hogy volt már róla szó, de nem tudja valaki, hogy ha KBC-nél nyitok NYESZ-t, akkor bétás ETF-eket elérem-e? Mert sima számlán forintban ezeket nem tudom venni, mert náluk minden csak egyféle pénznemben elérhető, NYESZ-re viszont ha jól tudom csak forintos értékpapírt lehet venni.
Gondolkodok NYESZ számla nyitásán, KBC-nél van értékpapírszámlám, de nyithatok máshol is.
-
papaya
senior tag
Javítsatok ki ha tévednék, de ahhoz kellene a decemberi adat is amit még nem közölt a KSH, így jelenleg csak saccolás van, ami 14,5%-ot ír. Idén január 14-én lettek meg a tavalyi adatok, most az a kérdés, hogy a 2027/J kamatfordulóig (2023. január 27. ) publikálják-e..
-
Yager01
senior tag
ERste Netbroker nektek sem megy reggel óta?
-
Hi!King
őstag
Ami most még eszembe jutott, hogy az infláció ugyan nem tesz jót a tőzsdének egy ideig, de ha mondjuk évekig infláció van, utána meg nem, akkor az nem eredményez gyors emelkedést a tőzsdei árfolyamokban? Ugyanis ok, hogy az infláció éveiben szívás van, de az inflációs időszak előtthöz képest az inflációs időszak után, ha az inflációs időszak alatt nominálisan stagnált a tőzsde, akkor a vállalatok összes mutatója is sokszorozódik az infláció miatt, drágábban vesznek a beszállítóktól, de drágábban is adnak el a megrendelőknek, ha az árrés visszaáll a korábbira, akkor a nyereségük is magasabb. Meg nominálisan a vásárlóerő is magasabb lesz.
-
Hi!King
őstag
válasz PredatorZoli #87328 üzenetére
De mihez képest nem drágák a piacok? A P/E ráta alapján lehet, de ha a kamatkörnyezetet is figyelembe veszed, márpedig a fundamentális értékelésbe bele kell venni, hiszen a befektető a "kockázatmentes" hozamhoz képest akar prémiumot, akkor már nem biztos hogy olyan rózsás a helyzet. És ugye a jegybankok célja az infláció letörése, ami a keresletet is visszaveti a vállalatok termékeire, szolgáltatásaira, így egy csomó cég hiába masszívan nyereséges most, jövőre nem tudni mennyire marad az.
Most a pesszimizmus szól belőlem, én sem feltétlenül számítok tőzsdei esésre, de fene se tudja. Legvalószínűbbnek azt tartom, hogy hullámzás lesz 2023 végéig, komoly emelkedés vagy esés nélkül.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz nort_on #87321 üzenetére
Szerintem nem szabad ezt szigorúan csak technikai szempontból nézni, fontosak a fundamentumok is.
Ha esetleg csak blöff volt az ehéten belengetett szigorú FED és EKB kamatpolitika, akkor hamar nagy ralli tud kikerekedni.
Továbbá annyira nem számítanak most drágának a piacok értékeltség szempontjából, a fundamentumokhoz viszonyítva (bevételek, profitokhoz stb-hez képest ).Én a forint szempontjából nem számítok semmi extrára, és szerintem az a határidős 450 is lejjebb fog jönni idővel.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Attól hogy jön ki egy új sorozat, még nem jelenti azt hogy annak magasabb lesz a hozama. DKJ-nál eleve nem is a kibocsátáskori hozamon múlik az aktuális vételi hozam. A PMÁP-nál nem nem túl valószínű hogy növelnék a kamatprémoumot. Cserébe amíg vársz, addig is bukod a kamatokat.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz maxximeggy #87323 üzenetére
A befektetési jegyek menüben tudod eladni (gondolom ezt tudtad).
Amikor adod el, ő ki fogja írni mennyi volt a nyereséged (ha volt), mennyi az adó és azt az eladáskor ő le is fogja vonni, és már az azzal csökkentett összeg fog a számládon jóváíródni.
A bevallásodban ez nem fog megjelenni és neked sem kel beírni, mert ez olyan jellegű jövedelem mint a kamatadó, ezt az intézet vallja be és fizeti meg (ezért vonja le), így ezzel neked semilyen dolgod sincs, még adminisztratív sem. -
CriticalHit
addikt
válasz PredatorZoli #87309 üzenetére
Köszi.
Mit nyernék vele? Úgy gondoltam, hogy megcélzom az elérhető legmagasabb kamatot.
aAron_ :Célom lehetőleg az inflációt meghaladó vagy legalább megközelítő kamat/hozam elérése.
papaya: Nem 15% az éves infláció 2022-re? Megnézem a 2027/J PMÁP-ot is."We are survivors. We control the fear and without the fear we are all as good as dead."
-
maxximeggy
csendes tag
Erstével kapcsolatban szeretnék kérdezni, a honlapjukon nem találtam meg amit keresek. Normál értékpapírszámlán (régebbről még) van befektetési alapom, amiktől szeretnék megválni, tehát eladni (majd ezt átforgatni TBSZ-re). Eladás, realizálás után nekem adót kell fizetnem, kérdésem, hogy az Erste automatikusan lejelenti az adókötelezettségemet, és meg fog jelenni az adóbevalláson, vagy nekem kell "önbevallanom" a jövő évi bevalláson? Köszi.
-
Yager01
senior tag
válasz PredatorZoli #87314 üzenetére
Na várj nem értelek. Pont azt mondom, hogy van egy TBSZ láb, van egy DKJ,PMAP láb. Ezen felül van még megtakarítás amit TBSZ-en kívül sima értékpapír számlán pl. ERste brokeren vagy KBC-n keresztül érdemes -e forgatni... Vagy úgy érted, hogy minden ami NEM ETF és TBSZ az államkincstár?
-
nort_on
senior tag
válasz PredatorZoli #87318 üzenetére
Elég volatilis a forint mozgása, és valóban, MA-k szerint erősödnie kellene, de pont a másik irányba vannak a kitörések. És a határidős is kb 10%-ot áraz. Ezt a csatornát egész szépen követi az utóbbi időben, sikerült is megfogni a lokális bottom-ot.
Tőzsdén meg nem számítanék túl sok jóra amíg tart a QT. Hozzád hasonlóan én is tervezek még egy nagyobb adagot bedobni a közösbe jövőre, de szerintem ezek még nem azok az igazán jó árak.
[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
válasz PredatorZoli #87318 üzenetére
A forint árfolyamát is nagyon meg tudják rángatni a nemzetközi események. Kis ország vagyunk.
-
KIA Ceed
tag
Sziasztok,
Több helyen, de sajna erős Ft alapon van a portfólióm. Ebből a MÁK, ÖNYP és NYESZ teszi ki a 85%-ot. Kb. 5M Ft-ot tartok KBC Equitasnal vegyesen Ft és Deviza alapú részvényekben, és tervben van 90Euros ár alatt (mindjárt ott vagyunk) 1MFt-nak megfelelő VaN FTSE All-WRLD ETF vásárlás. Ha erről a KBC-s számlámról sosem veszek ki pénzt, de néha (most pl. Lufthansával) évente 3-500e Ft-ot realizálok (Tudom ennél állampapírral most már többet keresnék, de abból már most is túl sokat tartok). Érdemes TBSZ-re átváltani/átvinni minden egyes magyar és nemzetközi részvényt erről a sima KBC-s értékpapír számláról? Havi számlavezetésem itt kb. 1000Ft most, ezen felül a jutalék, ha adok/veszek, nem túl gyakran. Ez a TBSZ is olyan mint a NYESZ, hogy kell majd továbbra is alap kbc értékpapír számla, és ez alatt lesz egy alszámla, tehát két számlavezetési díjam lesz, de cserébe megnyerem a 15% adót, ha 5 évig nem veszek le róla? Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
-
nort_on
senior tag
válasz PredatorZoli #87305 üzenetére
pedig a kaka nagyja idén lement
Ez biztos?és már tisztábban látszik a leányzó a jövő évre...
Arra gondolsz, hogy a 2023 még nagyobb szívás lesz?Egyébként december mini rally, utána zutty. Szívesen.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
Egyre jobb árban kezd lenni megint minden a tőzsdén. Kíváncsi leszek, év végéig így marad-e vagy még akár olcsóbb is lesz minden addigra picit, avagy addigra bekövetkezik a fordulat.
-
ngaba
aktív tag
válasz geri173 #87306 üzenetére
Más ám ez a devizakérdés, ha az embernek 10-20% a forint aránya a megtakarításaiban (ami itt a múltkori körkérdés alapján jellemző), és más, ha 100%...
Igen, akinek 80% a devizája, az 430-as euróárfolyamnál eurót fog váltani forintra, akinek meg 0%, az pánikol, és rossz árfolyamon fog váltani, és az ilyen fórumokon őt kinevetik. Ezért szerintem ma már a Mari néninek sem árt devizatartalék. Nem brutál sok, valamennyi, mittudomén 10%. Ami bármikor ott lesz, akármi is történik itthon.
Ezt azért írom le, mert én is 100% forintarányról indultam, és én is beijedtem, amikor a Matolcsy kitette a jó nagy pontot a kamatemelési ciklus végére. Azóta szépen lassan veszegetem az eurót 400 körüli árfolyamon. (Ezt is drágállom, de hát ez van, én most Mari néni vagyok.) Daytradelni szerintem is felesleges, a múlt heti 420-as árfolyamon se adtam el, pedig sejtettem, hogy több eurót tudnék visszavenni utána. Ez a rész nem azért van, hogy megverje a PMÁP-ot. Ez valami vésztartalék, aminek ára van. Aztán persze majd mehet ETF-be is akár, de azzal én még várok.
[ Szerkesztve ]
-
Yager01
senior tag
TBSZ-en tartott ETF-el ugyebár min középtávon gondolkodunk azaz 5-8év (pl VWCE). E mellett rövidebb időtávra másik láb az államkincstár DKJ kicsit hosszabb távra PMAP. Érdemes -e abban gondolkodni, hogy a broker sima értékpapír számláján, azaz TBSZ-en kívül (ERSTE,KBC) vásárolunk vmit? Mindkét szolgáltató tele van termékkel lenne miből válogatni. Az időtáv rugalmas. Értem ez alatt azt, hogy ha kell valamire a pénz akkor ehhez akarok hozzá nyúlni. Ha minden a tervek szerint alakul a melóval akkor lehet évekig nem bántanám. Másik lehetőség a ker. bankom értékpapír számláján saját befektetési alap vásárlása (tudom DRÁGA mulatság) - jelenleg pl. kötvény befektetési alap...
-
papaya
senior tag
válasz CriticalHit #87307 üzenetére
Esetleg a 2027/J már megfontolandó, januárban kamatforduló, viszont nem tudom, hogy a forduló napjára már lesz-e "hivatalos" 2022-es átlaginflációs szám??
-
Yager01
senior tag
Infó. HUF eladás EUR vétel jelenlegi állapot szerint 5-8.000.000 Ft-ot alapul véve.
- ERSTE értékpapír számlán váltás 407,5 (beutalási ktsg. idegen bankból hirdetmény szerint)
- K@H privát banki 406.66 - EUR deviza számláról kiutalás (ha nincs EUR kártya) saját hirdetmény szerint (KH esetében horror)
- REVO 407,11
- WISE 408 -
aAron_
őstag
válasz PredatorZoli #87305 üzenetére
Határidős devizát azért érdemes figyelni mindemellett. Magasabb forint hozam önmagában nem jelenti azt, hogy a forint jobb befektetés.
EUR2312 450, ez azt jelenti, hogy ha valaki csak EUR cash-t tart egy évig, forintban várhatóan 10%-os hozamot ér el ezzel, van rá lehetőség előre rögzíteni is akár. Emiatt nem tartom ördögtől valónak, ha valaki tart némi lekötetlen devizát is. (Sajnos EUR hozam gazdaságosan nehezen elérhető, pedig az is már 2% körül van.)
És ja, elég durva belegondolni, hogy 1 év múlva 450 lesz az EUR, de a arbitrázs mentes kamatparitásból ez következik.
#87307CriticalHit: Mi a célod...?
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz CriticalHit #87307 üzenetére
semmi értelme új sorozatra várni, mit nyernél vele?
-
CriticalHit
addikt
Várható még ebben az évben új DKJ kibocsátás (14-15%) vagy vegyem a D231018-at, esetleg PMÁP-t 4 millióért?
"We are survivors. We control the fear and without the fear we are all as good as dead."
-
geri173
csendes tag
Egyetértek! Én is a magam kárán tanultam ezt meg, bár szerencsére csak az idegeim bánták, és nem buktam rajta végül. Felesleges kockázat és stressz ezzel játszani, spekulálni.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Predator2 #87303 üzenetére
átváltás nélkül devizaszámláról? Ezt nem értem. Devizaszámlán csak akkor tudod tartani ha már eleve átváltottad. Onnan persze már fizethetsz, ha pl rendelsz a devizaszámlához egy bankkártyát külön.
Illetve ha nagyon meggyengül a forint (ismét) akkor akár visszaváltanám ezzel némi nyereséghez jutni, ha éppen szükség lenne rá.
Kicsi az esélye hogy ez jól fog elsülni. Ne feledd, hogy ha forintban hagyod és befektetnéd PMÁP-ba vagy DKJ-ba, akkor kapján rá ilyen 13-17% kamatokat. Ahoz, hogy a devizának puszán a tartásával jobban járj mint a fent említett papírokkal, ahhoz 2023 végére ilyen 470 körüli EUR árfolyam kellene. Nem tudom hogy vagy vele, de én nem tartom valószínűnek, ugyanis ennyit még idén se gyengült pedig a kaka nagyja idén lement és már tisztábban látszik a leányzó a jövő évre...
Azon túl ha jól olvasom lakásra gyűjtesz. Azt feltételezem forintért kívánod megvenni. Ebben az esetben belevinni egy devizakockázatot, nem nagyon van értelme. Láttam hogy korábban volt ilyen menekítős kérdésed is. Ne pánikolj! -
Ra3
őstag
válasz Predator2 #87303 üzenetére
Revolutot használom pont erre, átváltod mikor tetszik az árfolyam aztán használhatod később.
Egyszerre többfajta devizát is kezel, mindig arról vonja amivel éppen fizetsz ha van rajta elég.
Annyi a kérdés hogy mekkora összegben gondolkodsz, ingyenesen havi 350ezer huf a revo-s váltási limit utána kicsit magasabb árfolyamon vált.''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
Predator2
addikt
válasz PredatorZoli #87302 üzenetére
Én viszonylag gyakran vásárolok külföldön is (online). Esetleg ha az megoldható hogy átváltás nélkül fizetnék egy deviza számláról?
Illetve ha nagyon meggyengül a forint (ismét) akkor akár visszaváltanám ezzel némi nyereséghez jutni, ha éppen szükség lenne rá. Illetve még mindig kevésbé inflálódik az euró/dollár a forinthoz képest.>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<
-
PredatorZoli
Topikgazda
-
Predator2
addikt
Helló
Amíg kicsit vállalhatóbb a forint/euró árfolyam szeretnék euróból sőt ha lehet dollárból is elspájzolni.
Milyen módját ajánlanátok ennek? Deviza számla?
Nem vagyok hozzáértő mielőtt valaki a torkomnak ugrik, hogy hülyeséget írtam/kérdeztem.
THX
>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<
Új hozzászólás Aktív témák
- CES 2025: társnak tervezett robotokat prezentált a Realbotix
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- BestBuy topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Politika
- Futás, futópályák
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sweet.tv - internetes TV
- Gyúrósok ide!
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- További aktív témák...
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Logitech G305 2év garancia.
- ASUS Zenbook 14X UM5401QA-L7208W használt garanciás notebook
- Windows 7 Home Premium, Pro, Ultimate és Windows 8, 8.1 Pro licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akciók!
- Noctua NH-U12S redux - 120mm (NH-U12S redux) Proci hűtő
- Teljesen ÚJ !!!!!! Noctua NH-D15
- SAL PAR 30BT hordozható party hangdoboz
- Samsung Galaxy Tab S2 9.7" SM-T819 fekete tablet (SuperAMOLED, 3/32, LTE)