Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#34301) adalbert1 válasza haly (#34297) üzenetére


adalbert1
veterán

Igen, engem is ez zavar, hogy ha már boldog-boldogtalan erről beszél, akkor lehet, hogy valami mást kellene nézni. Kicsit az jut az eszembe, mikor a Big Short című filmben már a sztriptíztáncosnőnek is 5 háza volt, amit kiadott, és mindet hitelből finanszírozta. :)
Viszont mi számít akkor biztonságos befektetésnek, ha nem az állampapír?
Pár millió forintot hogy lenne akkor érdemes diverzifikálni, ha minimális kockázatot vállalnék csak?
Azért azt nem hiszem, hogy a magánnyugdíjpénzek után az állam az állampapírt is behúzná (vagy békekölcsönné konvertálná), igaz a magánnyugdíjpénztárak esete intő példa - attól jobban tartok, hogy nagyobb infláció lesz, mint amit fizet a kötvény kamatnak, viszont akkor bankbetéthez képest még mindig nyerő (illetve még a visszaváltással lehet variálás, mint azt fentebb is írták mások).

(#34302) bernel válasza adalbert1 (#34301) üzenetére


bernel
tag

Elvenni nem fogják, legfeljebb elinflálják, de ahogy mondod, még így is jobb, mint a számlán hagyni. Illetve kérdés a deviza, hogy ha a forint inflálódik, akkor várható-e, hogy gyengülni fog a dollárhoz, euróhoz képest, mert akkor abban is lehet tartani.

(#34303) Brandynew válasza adalbert1 (#34301) üzenetére


Brandynew
őstag

Idiótaság azt mondani, hogy aki kockázatmentes befektetést keres, ne vegyen állampapírt, mert azt veszi boldog-boldogtalan. Az állampapír egy jó konstrukció, jó befektetés. Senki nem fogja tőled elvenni se a tőkét, se a hozamot. Gyíkemberek sem léteznek, és a Föld nem lapos.

(#34304) Fin10 válasza adalbert1 (#34301) üzenetére


Fin10
tag

Hogy lehet az állampapír vásárlást összehasonlítani a hitelből lakásokat veszünk spekulációval?

[ Szerkesztve ]

(#34305) Madwe válasza Fin10 (#34304) üzenetére


Madwe
nagyúr

Lehet hitelből vesznek állampapírokat a matekból nem túl erősek :D

(#34306) adalbert1 válasza Fin10 (#34304) üzenetére


adalbert1
veterán

Nem a két konstrukció összehasonlítása volt a lényeg, hanem inkább az a jelenség, hogy mikor már tényleg mindenki egy bizonyos irányba megy, akkor vajon mennyire jó az az irány, illetve ha ennyire fel akarnak valamit futtatni, akkor vajon milyen rejtett buktatója lehet (a sztriptíztáncosnőt vesd össze a piacon beszélgető nyugdíjas nénikkel, vagy valami hasonló példát írt itt valaki).

(#34307) Kobe válasza Brandynew (#34303) üzenetére


Kobe
veterán

No offense, de ez a hozzaszolas a komolytalan befektetok chartaja lehetne

Egy jo befekteto... Nem, nem jo befekteto, inkabb minimalisan tudatos... azert a mogottes folyamatokkal is tisztaban van, pl azzal ami eleg jol lathatoan az allampapir felfuttatasanak a celja (elinflalni a p*csaba az egesz allamadossagot) es aszerint epiti fel a poziciojat

Jol hangzik a 4-5% hozam, meg az, hogy a tied, a tokevel egyutt, csak amikor megugrik az inflacio, es melle mondjuk az EUR, USD is erosodik par szazalekot, akkor epp a massziv cumi van.

Pelda: papiron jol hangzik, hogy beraktal 1 millat (legyen mondjuk 3125 EUR a mostani atlag 320as arfolyammal) , kaptal ra 50e kamatot (156 EUR) , realerteken mondjuk az mar csak 10e hozam az infla miatt, de ha mondjuk csak 1%ot mozog az arolyam (eves idotavban siman benne van) akkor pont 0%al vagy elorebb, sot, inkabb hatrebb, nemhogy ingyen hiteleztel allambacsinak, de meg rosszabbul is jartal az ev vegere...

Na, a tomegek, akik most rohantak venni, ezeket a dolgokat szerintem 1 mpercre sem gondoltak vegig :)

(#34308) Ra3 válasza adalbert1 (#34301) üzenetére


Ra3
őstag

2009-ben hasonló érvek voltak az OTP vásárlással szemben (olyan 1200-1500ft körül ment az árfolyam), hogy ha már a háziasszonyok is erről beszélnek akkor onnan menekülni kell címszóval.
Az állampapírt az agymosó kormánymédia tolja minden lehetséges csatornán azért hallott róla mindenki, de attól függetlenül tényleg jobb mintha egy 0.1%-ot fizető folyószámlán lenne lekötve, ahol nem lenne nagyobb biztonságban sem.
Én még korábban raktam pénzt PMÁPba, annak szerintem jó helye van ott, a jövőben igyekszek diverzifikálni, meg a lejáró papírokat máshova rakni.

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#34309) Fin10 válasza Kobe (#34307) üzenetére


Fin10
tag

Nem hiszem, hogy a több 10 millióval rendelkező befektetőket akarják ezzel megszólítani, hanem a kisebb megtakarítókat, akik jelenleg otthon vagy bankban tartják a pénzüket. Számukra nincs a lakossági állampapíroknál jobb termék jelenleg, így legalább a pénzük nem inflálódik annyira. Nem hiszem, hogy 5%-nál magasabb lesz az infláció különben.

(#34310) Kobe válasza Fin10 (#34309) üzenetére


Kobe
veterán

A matematikában az a szép, hogy egy elég egzakt tudomány, a műveletek ugyanazokat a relációkat mutatják, függetlenül attól, hogy 1 millióval, vagy 1 milliárddal kalkulálsz. A kisebb mindig kisebb, a nagyobb pedig nagyobb marad, attól függetlenül milyen nagyságrendben számoltál.
Nekem sincs elfekvőben több 10 millióm, mégis kisebb összegnél is eszembe jut végiggondolni, végigszámolni a rizikókat.
Persze lehet hogy a matek végeredménye az, hogy összegtől függően azt mondom kényelmi okokból elhanyagolható a különbség, de legalább vettem a fáradtságot a végigmatekozásra, aztán az én saram, ha nem jön be.
Hinni meg a templomban szoktunk, nem a pénzpiacon :) ott utánaszámolunk

[ Szerkesztve ]

(#34311) Fin10 válasza Kobe (#34310) üzenetére


Fin10
tag

Kérlek akkor számold ki az inflációt és az euró árfolyamokat a következő évekre! Ha ez sikerül, akkor nem kell többet dolgoznod! Az első részéhez pedig annyit fűznék, hogy egy átlagember pár millió megtakarítással nem fog befektetést diverzifikálni, meg többféle rizikófaktort mérlegelni, nekik egy egyszerű, biztonságos termék kell és ezt meg is kapták.

(#34312) Kobe válasza Fin10 (#34311) üzenetére


Kobe
veterán

Kiszámoltam: jelenlegi inflációs szint mellett, 1 éves időtávban már 0.9-1% árfolyamromlás esetén (attól függően 0.9 vagy 1%, ki hány tizedes értékkel matekol) pontosan 0-ra erodálódik a hozamod.
Csak hogy egyszerűsítsünk: ha 2-3 forintot változik az euró, akkor már pontosan 0 forint reálhozamod keletkezett a PMÁP-on.
Mennyit is szokott változni átlagban az árfolyam? Az utóbbi 10 évben átlag 2-3%-ot romlik a forint évente, és csak 1-2 év volt a 10-ből amikor minimálisan (1% körül) javulni tudott (lásd MNB.hu)
Ebből azért már lehet követeztetést levonni: ha mást nem csak annyit, hogy ha már midenáron PMÁP, akkor nem forintban hanem lehetőleg euróban....

Én is átlagpolgi vagyok, meg szerintem itt a topikban legtöbben, mégis a legtöbbünk diverzifikál + ahol tud adót optimalizál, és úgy termel hozamot.
Most akkor hülyék vagyunk ? :)

(#34313) Madwe válasza Fin10 (#34311) üzenetére


Madwe
nagyúr

+1, teljesen máshogy kell kezelni az összegeket egyénenként és volumenként szintúgy! kell párhavi likvid tartalék, utána következő szint teszem azt egy 10milliós inflációkövető valamennyire likvid stabil befektetés és utána efelett érdemes diverzifikálni, valutázni stb. szerintem :D ha csak kevés pénzzel játszik az ember, akkor érdemes a biztos kockázatmentes és egyszerű megoldás felé tendálni, nem diverzifikálni...

[ Szerkesztve ]

(#34314) Kobe válasza Madwe (#34313) üzenetére


Kobe
veterán

valamit nagyon kevertek fogalmilag :) Ha van államkötvényed, és neadjisten magánnyugdíj pénztárad is, már azzal is diverzifikáltad a megtakarításaid és eszközeid....
A mai piacon ez nem ilyen 'majd X összegtől elkezdem' opció, ha nem vagy tényleg teljesen pénzügyi analfabéta, és egy alap dologra (is) spórolsz (pl nyugdíj), már gyakorlati formában megvalósítottad, "kis pénz" mellett is

(#34315) Fin10 válasza Kobe (#34312) üzenetére


Fin10
tag

Nem számoltál ki semmit, csak feltételezel dolgokat! Továbbra is azt gondolom, hogy nincs ebben semmi "csőbe húzás". Nem az állampapíron fogsz meggazdagodni és nem is ezen fogsz nagyot bukni.

(#34316) Kobe válasza Fin10 (#34315) üzenetére


Kobe
veterán

Szerintem az, hogy jelenlegi valós (legalabbis hivatalos) inflacios szint, valos allampapir kamat es jelenlegi valos arfolyam mellett pontosan mekkora mozgaster van, mielott nullszaldos lesz a tortenet, az nem feltetelezes, hanem egy eleg egzakt szamitas :)

A "csobe huzas" reszet illetoen meg szerintem nyugodtan fuss neki megegyszer az elozo ket lapnak.
Nekem ugy remlik senki nem vizionalta hogy orban batya tolna egy tarsolycsabasat, csupan tobben felhivtuk a figyelmet hogy nembiztos a legjobb befektetesi mentalitas tomegesen erzelmi alapin megindulni a fotelbol, 'mer' a mokkaba aztat mondtak'.
Nyugdijas szinten meg csak csak elnezi az ember, fiatalabb generacional mar inkabb ciki

(#34317) concret_hp válasza Ra3 (#34308) üzenetére


concret_hp
addikt

rakjál már be 1-2 linket, amikor 1500as otp árfolyamnál az volt a mondás, hogy már mindenki veszi az otp-t, mert az a tuti biznisz :U

vagy fullba vagy sehogy :D

(#34318) Fin10 válasza Kobe (#34316) üzenetére


Fin10
tag

Az "egzakt számításod" próbáld ki csökkenő inflációs pályával is és meglátod más lesz a matek. Látod te is csak feltételeztél egy helyzetet.
Azt mondtam a csőbe húzásra, hogy ez konkrétan nem az, mert jelenleg nincsen jobb kockázatmentes (legyen alacsony kockázatú) megtakarítás a piacon (a PMÁP és MÁP+-on kívül). Szerinted van jobb?

(#34319) vnorbi válasza concret_hp (#34317) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Talán ez valami olyasmiről ír.

[link]

(#34320) Kobe válasza Fin10 (#34318) üzenetére


Kobe
veterán

Lehet lefogsz hidalni, de az allampapirok joreszenel az inflacio merteke kb nem, vagy minimalisan befolyasolja az ebben az esetben alkalmazott matekot (es a kapott mozgasteret) azon egyszeru oknal fogva, hogy a papir inflaciokoveto.
Ha csokken az infla, csokken a papir hozama is vele egyutt, igy egy relative allando inflacio feletti hozam marad, es ezt viszonyitod az arfolyammozgashoz

Az, hogy az inflacio es ur arfolyam mennyire tud egyutt mozogni, azt jol mutatja az utobbi 10-15 ev: alacsony infla mellett is tudott sokat gyengulni a forint, vagyis a jovore nezve sem zarhato ki ilyen szitu

[ Szerkesztve ]

(#34321) Fin10 válasza Kobe (#34320) üzenetére


Fin10
tag

Az új állampapír nem inflációkövető, az volt a témaindító.
Szóval újra felteszem a kérdést, mibe is kellene rakni alacsony kockázat mellett a pénzt? Én még évi 2% árfolyamgyengülés mellett sem tudok mondani magasabb megtérülésű deviza alapú kockázatmentes befektetést.

[ Szerkesztve ]

(#34322) goccer válasza Kobe (#34320) üzenetére


goccer
aktív tag

És hogy néz ki a matek annál aki nem euróban kapja a fizetését viszont eurós állampapírt venne és rájön még az oda-vissza váltási költség? Ez lennék én csak lusta voltam eddig kiszámolni :D

(#34323) Kobe válasza Fin10 (#34321) üzenetére


Kobe
veterán

Evi 2% arfolyamromlas mellett, ha nem csinalsz semmi mast, csak eurot veszel es tartasz, eselyes hogy realertekben jobban jossz ki ev vegere mint a forintositott allampapirral.
Csak fejben matekoztam most, nem excelben, de a jelenleg legjobban tejelo 4.9% kamat - 3.9% infla kombo 1milla eseten 1 ev mulva realertekben 1.008 - 1.01M korul lehet, ennek megfeleloen 1M erteku euro pedig 1.02M

goccer: amiota van revolut, transferwise es tarsai ingyenes utalassal es arfolyamveszteseg nelkuli devizavaltasi opcioval, szerintem ertelmet vesztette a kerdes :)

(#34324) concret_hp válasza Kobe (#34323) üzenetére


concret_hp
addikt

ha forintra számolsz inflációt, eurora meg nem, úgy könnyű eltévedni :)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#34325) KilgoreTrout válasza concret_hp (#34324) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

Mert ebben az esetben irreleváns.

Ha az HUF/EUR árfolyamromlás mértéke nagyobb, mint a (HUF állampapír kamata) - (HUF infláció), akkor a sima EUR tartása éri meg jobban, függetlenül attól, hogy mennyi az EUR infláció.

Lehet, hogy több Mokkát kéne nézni... :D

[ Szerkesztve ]

(#34326) Kobe válasza concret_hp (#34324) üzenetére


Kobe
veterán

miből jönne az eur infla ebben az esetben ? :)

(#34327) Fin10 válasza Kobe (#34323) üzenetére


Fin10
tag

Érdekes ez a számítási mód. Szerintem 1 millió tőkével indulva 5%-os állampapírral 1 év múlva 1,05mFt-od lesz, míg euróban tartva 2% árfolyamromlással 1,02mFt-od.

[ Szerkesztve ]

(#34328) Kobe válasza Fin10 (#34327) üzenetére


Kobe
veterán

Es akkor a kovetkezo lepes hogy az 1 milladat kiszamolod kezdetben mennyit ert euroban, majd ev vegen kamatostul kiszamolod mennyit eredeti * 1.02es arfolyamon, es ha a ketto kozi elteres szazalekban kifejezve magasabb mint az aktualis itthoni inflacio, boldogsag van (nem lesz, elarulom)
Vagy egyszerubben : az 5% kamatodbol levonod az infliaciot, jarulekos ktgeket (kamatado, tranzakcios illetek, stb) es azt hasonlitod az 1.02M hez

De ha ezekutan sem megy, akkor javaslom zimbabweben vagy venezuelaban fektess be, ha csak a papirra mesz, ott tok jol mutat a 400 illetve a 12000% kamat
Vagy javaslom a masik topiklako kollega tuti tippjet, aki szerint a Curve alkalmazasba ismerosok meghivasa a tuti megtakaritasi forma :D

Azzal aki nem erti az inflacio, realertek, nettojelenertek es arfolyam fogalmakat, es csolatassal ertekben nem, csak forintosszegben tud gondolkozni, annak eleg nehez elmagyarazni, miert is jar szarabbul
(ahogy egyik kedvenc tanarom mondta mindig, bamulna a borju az ujkapura, ha tudna mi az)
Ott biza mar csak egy dolog segit: megmutatni a legkozelebbi allamkincstar kirendeltseget :)

[ Szerkesztve ]

(#34329) goccer válasza Fin10 (#34327) üzenetére


goccer
aktív tag

Euroban tartva, hogy lenne bármennyi forintod?

(#34330) Fin10 válasza Kobe (#34328) üzenetére


Fin10
tag

Hülyeséget számolsz és még neked áll feljebb? Gondold már végig, leírom még egyszer: 1 millió tőkével indulva 5%-os állampapírral 1 év múlva 1,05mFt-od lesz, míg euróban tartva 2% árfolyamromlással 1,02mFt-od. Ezen mit lehet félreérteni? De nyugodtan tartsd a párnád alatt euróban a pénzed, csak másnak ne adj tanácsot!

(#34331) Fin10 válasza goccer (#34329) üzenetére


Fin10
tag

Úgy hogy a végén forintban fogod elkölteni. Másképpen hogy tudnád összehasonlítani a kettőt?

(#34332) Kobe válasza Fin10 (#34330) üzenetére


Kobe
veterán

Szerintem paran mar utaltak ra, hogy nem en ulok forditva a szamolgatos pacin :)

Reszemrol tema lezarva, menthetetlen esetekkel nem foglalkozom.
Ha szeretned elkezdeni megerteni valahol, kezd a keziszotar 'arfolyam' bekezdesenel

PS: a befektetest tobbek kozott azert hivjak befektetesnek, mert az ember nem kolti el. Innentol kezdve meg nem feltetlen forint osszeget hasonlitgatsz, hanem realerteket.

[ Szerkesztve ]

(#34333) goccer válasza Fin10 (#34331) üzenetére


goccer
aktív tag

erre akartam rávilágítani, hogy ott lesz egy visszaváltásod, az akkor aktuális árfolyamon, ami ha 2-3%kal magasabb mint amikor vetted az eurot, akkor ott még realizálsz 2-3%-ot

[ Szerkesztve ]

(#34334) Fin10 válasza goccer (#34333) üzenetére


Fin10
tag

Az 1,02-ből a 0,02 az pont árfolyamkülönbözet realizálása, mi mást nyernél még rajta?

(#34335) Madwe válasza Kobe (#34332) üzenetére


Madwe
nagyúr

De én sem értem: ha a forintnál figyelembe veszed, hogy adott pillanatban egységnyi forintnak mennyi az értéke, azaz megnézed a reálértékét, akkor az euroban tartott majd forintra visszaszámolt értékre ezt miért nem teszed meg :D? ebben én nem látok logikát - egyik esetben van 1.05m forintod, ami vesztett értékéből, mert elinflálódott, másik esetben van 1.02m forintnyi eurod, de azt forintként elköltve még a régi piaci áron tudnál vásárolni :D? ugyanígy fordítva, az 1.05m forintod eurora váltva több eurot kapnál, mint a kezdeti 1m névértékű forintért vett, jelen áron 1.02m forintot érő eurod összessége. Valahol valami hiba van - lehet az én fejemben, de nekem ez így nem tiszta :D az egy dolog, hogy euroban van opciód, de ha forintban hasonlítuk össze őket, akkor igenis kell nézni az inflát. Vagy akkor tartsuk meg euroban, de akkor az 1.05m forintot váltsuk át - több lesz az, mint a 1.02m értékű euro, hiába romlott a forint :D?

(#34336) Fin10 válasza Kobe (#34332) üzenetére


Fin10
tag

Pont te hasonlítottál össze reál és nominális értéket, úgyhogy ne engem próbálj oktatni! :)

(#34337) goccer válasza Fin10 (#34334) üzenetére


goccer
aktív tag

Én mondjuk az eurós állampapír hozamára gondoltam, de most visszaolvasva látom, hogy te ezt hagytad ki a képletből. Persze akinek nem szimpi az állampapír kereshet más alacsony kockázatú euro alapú befektetést.

(#34338) Fin10 válasza goccer (#34337) üzenetére


Fin10
tag

Ha hozzáadod az eurós állampapír 2,4%-os hozamát, akkor is 5% alatt vagy, de Kobe csak devizáról beszélt.

(#34339) goccer válasza Fin10 (#34338) üzenetére


goccer
aktív tag

Ok, nem követtem végig az ő számolását, csak volt előtte szó eurós állampapírról is. Lényeg a lényeg ha valaki állampapírt akar venni és úgy gondolja hogy a futamidő alatti árfolyamváltozás nagyobb lesz mint a két hozam közötti különbség, az vegyen eurós papírt.

(#34340) Fleto93 válasza Kobe (#34328) üzenetére


Fleto93
tag

Nem egészen értem, hogy Fin10 számain te mit akarsz tovább számolni...

Ha azt szeretnéd nézni, hogy mennyi Forintod van, ha a két esetet összehasonlítod, akkor arra ő megadta neked a választ - 1,05 és 1,02 millió.

Nézheted azt is, hogy mennyi Euród van év végén, az sem bonyolultabb
Első esetben rögtön év elején Eurót veszel és parkoltatod, legyen 322 Ft az Eur, tehát ~3106 Euród van. Ez nem kamatozik, hisz nem fektetted be, év elején is 3106 Euró és év végén is.

Második esetben ugye Forintban hagytad a pénzed és állampapírban kamatoztattad, majd év végén veszel belőle Eurót a kamattal növelt értékből.
Ekkor a számaid szerint 2%-ot romlott az árfolyam, tehát 328,44 Ft egy Euró.
Így a jelenlegi 1,05 millió Forintodból ezen az árfolyamon ~3197 Eurót tudsz vásárolni.

Tehát ha a Forintos befektetésre 5% kamatot kapunk, és azt tippeljük, hogy a Forint 2%-ot gyengül az Euróhoz képest:
1 millió Forint átváltva Euróra és így parkoltatva év végén 3106 Euró vagy 1,02 millió Forint
1 millió Forint a kamatozó Forint alapú befektetésben év végén 3197 Euró vagy 1,05 millió Forint

Szerinted itt milyen extra matematikai lépésekre lenne szükség?

Egyébként ideális világot feltételeztem neked arra az esetre ha a Forintban kapott fizetésedet Forintban is szeretnéd elkölteni, mert nem számoltam azzal, hogy ha Euróban akarod tárolni, akkor bizony fogsz bukni a váltáson.

Forint alapú befektetésnél hiba lenne járulékos költségeket számolnod, az új papírokra nem kell kamatadót fizetni és tranzakciós illeték sincs, ha mindkét számla a saját neveden van - [link]

(#34341) Kobe válasza Madwe (#34335) üzenetére


Kobe
veterán

Pusztan valamilyen ertekbeli osszehasonlitas, vizualizacio vegett. Alap hogy deviza befekteteseket nem valtogatunk

Az eredeti peldabol kiindulva
1 millat befektetsz, kapsz ra 4.9% hozamot egy evre, kozben elmaszik az arfolyam 2%ot
Periodus elejen 1M / 320 = 3125. Periodus vege 1.049M / 326.4 = 3213.8. Keletkezett 88.8 eur hozamod (vagy 2.84% qhozamod)
Mindekozbe a forint 3.9% ot inflalodott. Akkor vegul jobban jartal vagy sem? A periodus vegen ertekben elorebb vagy ha a forintot valasztottad az euroval szemben?
Nem

Es akkor lehet cizellalni, tranzi ktg, kamatado, vagy ha talalsz eur befektetest ami nem 0 hozamot hoz, hanem valami kamatot, akkor meginkabb az eur fele billen

(#34342) MCs88 válasza Fin10 (#34338) üzenetére


MCs88
aktív tag

Szerk: mégsem, közben megértettem

[ Szerkesztve ]

(#34343) goccer válasza Kobe (#34341) üzenetére


goccer
aktív tag

Ezt tényleg nem tudod csinálni hogy inflációt is vonsz ÉS árfolyamveszteséget is. Itt tényleg le kéne vonni az euró inflációt, ha euroban akarod realizálni a végén.

(#34344) Fin10 válasza Kobe (#34341) üzenetére


Fin10
tag

Ezzel szemben, ha euróban tartottad pénzed: a periódus elején van 1M / 320 = 3125EUR, a végén van 3125EUR (= 3125*326,4 = 1,02m Ft). Ezzel jobban jártál vagy nem? Nem.

[ Szerkesztve ]

(#34345) Dare2Live


Dare2Live
nagyúr

Nézzétek historikusan pl 1-5-10évre. végén váltsátok vissza így infla kiszűrhető.

Nekem pár rábökés után az jött ki, hogy picit jobb az eur. De nagy difi nincs.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#34346) Kobe válasza Fin10 (#34344) üzenetére


Kobe
veterán

Hogy ne legyen lekitoresed, az utobbi 10-12 evben az eur inflacio atlagosan 2% alatt, de inkabb 1-1.5% korul mozogtak, volt amikor defla volt.
Ha mar korrelaciot keresunk, az 1-2% kozotti eur infla jart egyutt atlagosan talan 2-3% beteti hozammal, akkor kb 0 koruli mozgasrol beszelunk, igy csak az arfolyam mozgast nezni nem akkora hulyeseg mint sokan hiszik.

Ugyanez forintban nem mondhato el, mindig nagyobb ollo volt az infla es a hozam kozott.

En tovabbra is tartom, euroban a csodakormany csodapapirja mellett is ertekallobb lesz a dolog

A kovi lepes az excel levezetes, az adatok legtobbje mar megvan, akkor lehet nezelodni

(#34347) Fin10 válasza Kobe (#34346) üzenetére


Fin10
tag

Almát hasonlítottál körtéhez most meg mellébeszélsz, de inkább zárjuk le a témát! Nézegesd a múltbeli adatokat, aztán szurkolj neki, hogy igaz legyen a jövőre is. Akiknek ez az állampapír szól úgysem fognak devizaspekulációval foglalkozni.

(#34348) attiati


attiati
veterán

Mindig azt az inflációt kell nézni, ahol elköltésre kerül a pénz, nem?
Vagyis ki is lehet venni az összehasonlításból az inflációt.

Innentől kezdve adja magát (nagy vonalakban), hogy:
MÁPplusz - PEMÁK hozam = ~2,5% / év különbség
Ennyi forint gyengülés kell évente, hogy az EUR befektetés nullán legyen a ft-hoz képest.
Ha EUR nem lesz befektetve, akkor 5% ft gyengülés kell évente.

Az elmúlt 10 évben átlagosan 1,7% ft gyengülés volt.

Min megy a vita? :)

(#34349) attiati válasza attiati (#34348) üzenetére


attiati
veterán

Persze sokat torzít, hogy a ft-ot lehetett támasztani az elmúlt években.
1 .külker mérleg többlet
2. GDP x %-ának megfelelő EUR jön pályázati pénzből
3. és kb ugyanennyit utalnak haza a külföldön dolgozó magyarok

És ez nem biztos, hogy mindig így lesz. De 2,5% kamatkülönbözet mellett ugyanolyan kockázatos az eur befektetés is.

[ Szerkesztve ]

(#34350) concret_hp válasza KilgoreTrout (#34325) üzenetére


concret_hp
addikt

miért, ha 1 évig euróban van a pénzem és azt visszaváltom forintra, akkor nem kell beleszámolni a ft inflációját, csak ha végig forintban volt közben ? :C

mokka nem fog segíteni, próbálj vmi mást ;]

(#34326): nem az eu infla: de a végig forintban tartott részre számoltál jelenértéket, amit meg eurora váltasz, arra meg nem.
szóval úgy számoltál, hogy
hozam_huf_kamat * infláció_huf < hozam_huf_eur_arfolyam
holott vagy mind2 oldalt kell infláció vagy egyik oldalt sem. azon lehet variálni, hogy jobb oldalt eur vagy huf inflát kell-e számolni (vissza akarod-e váltani), de abból, hogy ~4% huf infla, ~5% huf hozam, ~2% eur infla, ~2% eur erősödés, abból sehogy nem jön ki, hogy jobb simán euróra váltani a pénzed és semmit nem csinálni vele, amivel a #34323-at kezdted

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.