- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Kalandor: Elhunyt I. Ferenc pápa
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
concret_hp
addikt
válasz
KilgoreTrout #34325 üzenetére
miért, ha 1 évig euróban van a pénzem és azt visszaváltom forintra, akkor nem kell beleszámolni a ft inflációját, csak ha végig forintban volt közben ?
mokka nem fog segíteni, próbálj vmi mást
(#34326): nem az eu infla: de a végig forintban tartott részre számoltál jelenértéket, amit meg eurora váltasz, arra meg nem.
szóval úgy számoltál, hogy
hozam_huf_kamat * infláció_huf < hozam_huf_eur_arfolyam
holott vagy mind2 oldalt kell infláció vagy egyik oldalt sem. azon lehet variálni, hogy jobb oldalt eur vagy huf inflát kell-e számolni (vissza akarod-e váltani), de abból, hogy ~4% huf infla, ~5% huf hozam, ~2% eur infla, ~2% eur erősödés, abból sehogy nem jön ki, hogy jobb simán euróra váltani a pénzed és semmit nem csinálni vele, amivel a #34323-at kezdted -
attiati
veterán
válasz
attiati #34348 üzenetére
Persze sokat torzít, hogy a ft-ot lehetett támasztani az elmúlt években.
1 .külker mérleg többlet
2. GDP x %-ának megfelelő EUR jön pályázati pénzből
3. és kb ugyanennyit utalnak haza a külföldön dolgozó magyarokÉs ez nem biztos, hogy mindig így lesz. De 2,5% kamatkülönbözet mellett ugyanolyan kockázatos az eur befektetés is.
-
attiati
veterán
Mindig azt az inflációt kell nézni, ahol elköltésre kerül a pénz, nem?
Vagyis ki is lehet venni az összehasonlításból az inflációt.Innentől kezdve adja magát (nagy vonalakban), hogy:
MÁPplusz - PEMÁK hozam = ~2,5% / év különbség
Ennyi forint gyengülés kell évente, hogy az EUR befektetés nullán legyen a ft-hoz képest.
Ha EUR nem lesz befektetve, akkor 5% ft gyengülés kell évente.Az elmúlt 10 évben átlagosan 1,7% ft gyengülés volt.
Min megy a vita?
-
Kobe
veterán
Hogy ne legyen lekitoresed, az utobbi 10-12 evben az eur inflacio atlagosan 2% alatt, de inkabb 1-1.5% korul mozogtak, volt amikor defla volt.
Ha mar korrelaciot keresunk, az 1-2% kozotti eur infla jart egyutt atlagosan talan 2-3% beteti hozammal, akkor kb 0 koruli mozgasrol beszelunk, igy csak az arfolyam mozgast nezni nem akkora hulyeseg mint sokan hiszik.Ugyanez forintban nem mondhato el, mindig nagyobb ollo volt az infla es a hozam kozott.
En tovabbra is tartom, euroban a csodakormany csodapapirja mellett is ertekallobb lesz a dolog
A kovi lepes az excel levezetes, az adatok legtobbje mar megvan, akkor lehet nezelodni
-
Dare2Live
félisten
Nézzétek historikusan pl 1-5-10évre. végén váltsátok vissza így infla kiszűrhető.
Nekem pár rábökés után az jött ki, hogy picit jobb az eur. De nagy difi nincs.
-
Kobe
veterán
Pusztan valamilyen ertekbeli osszehasonlitas, vizualizacio vegett. Alap hogy deviza befekteteseket nem valtogatunk
Az eredeti peldabol kiindulva
1 millat befektetsz, kapsz ra 4.9% hozamot egy evre, kozben elmaszik az arfolyam 2%ot
Periodus elejen 1M / 320 = 3125. Periodus vege 1.049M / 326.4 = 3213.8. Keletkezett 88.8 eur hozamod (vagy 2.84% qhozamod)
Mindekozbe a forint 3.9% ot inflalodott. Akkor vegul jobban jartal vagy sem? A periodus vegen ertekben elorebb vagy ha a forintot valasztottad az euroval szemben?
NemEs akkor lehet cizellalni, tranzi ktg, kamatado, vagy ha talalsz eur befektetest ami nem 0 hozamot hoz, hanem valami kamatot, akkor meginkabb az eur fele billen
-
Fleto93
tag
Nem egészen értem, hogy Fin10 számain te mit akarsz tovább számolni...
Ha azt szeretnéd nézni, hogy mennyi Forintod van, ha a két esetet összehasonlítod, akkor arra ő megadta neked a választ - 1,05 és 1,02 millió.
Nézheted azt is, hogy mennyi Euród van év végén, az sem bonyolultabb
Első esetben rögtön év elején Eurót veszel és parkoltatod, legyen 322 Ft az Eur, tehát ~3106 Euród van. Ez nem kamatozik, hisz nem fektetted be, év elején is 3106 Euró és év végén is.Második esetben ugye Forintban hagytad a pénzed és állampapírban kamatoztattad, majd év végén veszel belőle Eurót a kamattal növelt értékből.
Ekkor a számaid szerint 2%-ot romlott az árfolyam, tehát 328,44 Ft egy Euró.
Így a jelenlegi 1,05 millió Forintodból ezen az árfolyamon ~3197 Eurót tudsz vásárolni.Tehát ha a Forintos befektetésre 5% kamatot kapunk, és azt tippeljük, hogy a Forint 2%-ot gyengül az Euróhoz képest:
1 millió Forint átváltva Euróra és így parkoltatva év végén 3106 Euró vagy 1,02 millió Forint
1 millió Forint a kamatozó Forint alapú befektetésben év végén 3197 Euró vagy 1,05 millió ForintSzerinted itt milyen extra matematikai lépésekre lenne szükség?
Egyébként ideális világot feltételeztem neked arra az esetre ha a Forintban kapott fizetésedet Forintban is szeretnéd elkölteni, mert nem számoltam azzal, hogy ha Euróban akarod tárolni, akkor bizony fogsz bukni a váltáson.
Forint alapú befektetésnél hiba lenne járulékos költségeket számolnod, az új papírokra nem kell kamatadót fizetni és tranzakciós illeték sincs, ha mindkét számla a saját neveden van - [link]
-
goccer
aktív tag
-
Madwe
nagyúr
De én sem értem: ha a forintnál figyelembe veszed, hogy adott pillanatban egységnyi forintnak mennyi az értéke, azaz megnézed a reálértékét, akkor az euroban tartott majd forintra visszaszámolt értékre ezt miért nem teszed meg
? ebben én nem látok logikát - egyik esetben van 1.05m forintod, ami vesztett értékéből, mert elinflálódott, másik esetben van 1.02m forintnyi eurod, de azt forintként elköltve még a régi piaci áron tudnál vásárolni
? ugyanígy fordítva, az 1.05m forintod eurora váltva több eurot kapnál, mint a kezdeti 1m névértékű forintért vett, jelen áron 1.02m forintot érő eurod összessége. Valahol valami hiba van - lehet az én fejemben, de nekem ez így nem tiszta
az egy dolog, hogy euroban van opciód, de ha forintban hasonlítuk össze őket, akkor igenis kell nézni az inflát. Vagy akkor tartsuk meg euroban, de akkor az 1.05m forintot váltsuk át - több lesz az, mint a 1.02m értékű euro, hiába romlott a forint
?
-
Kobe
veterán
Szerintem paran mar utaltak ra, hogy nem en ulok forditva a szamolgatos pacin
Reszemrol tema lezarva, menthetetlen esetekkel nem foglalkozom.
Ha szeretned elkezdeni megerteni valahol, kezd a keziszotar 'arfolyam' bekezdesenelPS: a befektetest tobbek kozott azert hivjak befektetesnek, mert az ember nem kolti el. Innentol kezdve meg nem feltetlen forint osszeget hasonlitgatsz, hanem realerteket.
-
Fin10
tag
Hülyeséget számolsz és még neked áll feljebb? Gondold már végig, leírom még egyszer: 1 millió tőkével indulva 5%-os állampapírral 1 év múlva 1,05mFt-od lesz, míg euróban tartva 2% árfolyamromlással 1,02mFt-od. Ezen mit lehet félreérteni? De nyugodtan tartsd a párnád alatt euróban a pénzed, csak másnak ne adj tanácsot!
-
Kobe
veterán
Es akkor a kovetkezo lepes hogy az 1 milladat kiszamolod kezdetben mennyit ert euroban, majd ev vegen kamatostul kiszamolod mennyit eredeti * 1.02es arfolyamon, es ha a ketto kozi elteres szazalekban kifejezve magasabb mint az aktualis itthoni inflacio, boldogsag van (nem lesz, elarulom)
Vagy egyszerubben : az 5% kamatodbol levonod az infliaciot, jarulekos ktgeket (kamatado, tranzakcios illetek, stb) es azt hasonlitod az 1.02M hezDe ha ezekutan sem megy, akkor javaslom zimbabweben vagy venezuelaban fektess be, ha csak a papirra mesz, ott tok jol mutat a 400 illetve a 12000% kamat
Vagy javaslom a masik topiklako kollega tuti tippjet, aki szerint a Curve alkalmazasba ismerosok meghivasa a tuti megtakaritasi formaAzzal aki nem erti az inflacio, realertek, nettojelenertek es arfolyam fogalmakat, es csolatassal ertekben nem, csak forintosszegben tud gondolkozni, annak eleg nehez elmagyarazni, miert is jar szarabbul
(ahogy egyik kedvenc tanarom mondta mindig, bamulna a borju az ujkapura, ha tudna mi az)
Ott biza mar csak egy dolog segit: megmutatni a legkozelebbi allamkincstar kirendeltseget -
Kobe
veterán
válasz
concret_hp #34324 üzenetére
miből jönne az eur infla ebben az esetben ?
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz
concret_hp #34324 üzenetére
Mert ebben az esetben irreleváns.
Ha az HUF/EUR árfolyamromlás mértéke nagyobb, mint a (HUF állampapír kamata) - (HUF infláció), akkor a sima EUR tartása éri meg jobban, függetlenül attól, hogy mennyi az EUR infláció.
Lehet, hogy több Mokkát kéne nézni...
-
Kobe
veterán
Evi 2% arfolyamromlas mellett, ha nem csinalsz semmi mast, csak eurot veszel es tartasz, eselyes hogy realertekben jobban jossz ki ev vegere mint a forintositott allampapirral.
Csak fejben matekoztam most, nem excelben, de a jelenleg legjobban tejelo 4.9% kamat - 3.9% infla kombo 1milla eseten 1 ev mulva realertekben 1.008 - 1.01M korul lehet, ennek megfeleloen 1M erteku euro pedig 1.02Mgoccer: amiota van revolut, transferwise es tarsai ingyenes utalassal es arfolyamveszteseg nelkuli devizavaltasi opcioval, szerintem ertelmet vesztette a kerdes
-
Fin10
tag
-
Kobe
veterán
Lehet lefogsz hidalni, de az allampapirok joreszenel az inflacio merteke kb nem, vagy minimalisan befolyasolja az ebben az esetben alkalmazott matekot (es a kapott mozgasteret) azon egyszeru oknal fogva, hogy a papir inflaciokoveto.
Ha csokken az infla, csokken a papir hozama is vele egyutt, igy egy relative allando inflacio feletti hozam marad, es ezt viszonyitod az arfolyammozgashozAz, hogy az inflacio es ur arfolyam mennyire tud egyutt mozogni, azt jol mutatja az utobbi 10-15 ev: alacsony infla mellett is tudott sokat gyengulni a forint, vagyis a jovore nezve sem zarhato ki ilyen szitu
-
vnorbi
aktív tag
válasz
concret_hp #34317 üzenetére
Talán ez valami olyasmiről ír.
-
Fin10
tag
Az "egzakt számításod" próbáld ki csökkenő inflációs pályával is és meglátod más lesz a matek. Látod te is csak feltételeztél egy helyzetet.
Azt mondtam a csőbe húzásra, hogy ez konkrétan nem az, mert jelenleg nincsen jobb kockázatmentes (legyen alacsony kockázatú) megtakarítás a piacon (a PMÁP és MÁP+-on kívül). Szerinted van jobb? -
Kobe
veterán
Szerintem az, hogy jelenlegi valós (legalabbis hivatalos) inflacios szint, valos allampapir kamat es jelenlegi valos arfolyam mellett pontosan mekkora mozgaster van, mielott nullszaldos lesz a tortenet, az nem feltetelezes, hanem egy eleg egzakt szamitas
A "csobe huzas" reszet illetoen meg szerintem nyugodtan fuss neki megegyszer az elozo ket lapnak.
Nekem ugy remlik senki nem vizionalta hogy orban batya tolna egy tarsolycsabasat, csupan tobben felhivtuk a figyelmet hogy nembiztos a legjobb befektetesi mentalitas tomegesen erzelmi alapin megindulni a fotelbol, 'mer' a mokkaba aztat mondtak'.
Nyugdijas szinten meg csak csak elnezi az ember, fiatalabb generacional mar inkabb ciki -
Kobe
veterán
valamit nagyon kevertek fogalmilag
Ha van államkötvényed, és neadjisten magánnyugdíj pénztárad is, már azzal is diverzifikáltad a megtakarításaid és eszközeid....
A mai piacon ez nem ilyen 'majd X összegtől elkezdem' opció, ha nem vagy tényleg teljesen pénzügyi analfabéta, és egy alap dologra (is) spórolsz (pl nyugdíj), már gyakorlati formában megvalósítottad, "kis pénz" mellett is -
Madwe
nagyúr
+1, teljesen máshogy kell kezelni az összegeket egyénenként és volumenként szintúgy! kell párhavi likvid tartalék, utána következő szint teszem azt egy 10milliós inflációkövető valamennyire likvid stabil befektetés és utána efelett érdemes diverzifikálni, valutázni stb. szerintem
ha csak kevés pénzzel játszik az ember, akkor érdemes a biztos kockázatmentes és egyszerű megoldás felé tendálni, nem diverzifikálni...
-
Kobe
veterán
Kiszámoltam: jelenlegi inflációs szint mellett, 1 éves időtávban már 0.9-1% árfolyamromlás esetén (attól függően 0.9 vagy 1%, ki hány tizedes értékkel matekol) pontosan 0-ra erodálódik a hozamod.
Csak hogy egyszerűsítsünk: ha 2-3 forintot változik az euró, akkor már pontosan 0 forint reálhozamod keletkezett a PMÁP-on.
Mennyit is szokott változni átlagban az árfolyam? Az utóbbi 10 évben átlag 2-3%-ot romlik a forint évente, és csak 1-2 év volt a 10-ből amikor minimálisan (1% körül) javulni tudott (lásd MNB.hu)
Ebből azért már lehet követeztetést levonni: ha mást nem csak annyit, hogy ha már midenáron PMÁP, akkor nem forintban hanem lehetőleg euróban....Én is átlagpolgi vagyok, meg szerintem itt a topikban legtöbben, mégis a legtöbbünk diverzifikál + ahol tud adót optimalizál, és úgy termel hozamot.
Most akkor hülyék vagyunk ? -
Fin10
tag
Kérlek akkor számold ki az inflációt és az euró árfolyamokat a következő évekre! Ha ez sikerül, akkor nem kell többet dolgoznod! Az első részéhez pedig annyit fűznék, hogy egy átlagember pár millió megtakarítással nem fog befektetést diverzifikálni, meg többféle rizikófaktort mérlegelni, nekik egy egyszerű, biztonságos termék kell és ezt meg is kapták.
-
Kobe
veterán
A matematikában az a szép, hogy egy elég egzakt tudomány, a műveletek ugyanazokat a relációkat mutatják, függetlenül attól, hogy 1 millióval, vagy 1 milliárddal kalkulálsz. A kisebb mindig kisebb, a nagyobb pedig nagyobb marad, attól függetlenül milyen nagyságrendben számoltál.
Nekem sincs elfekvőben több 10 millióm, mégis kisebb összegnél is eszembe jut végiggondolni, végigszámolni a rizikókat.
Persze lehet hogy a matek végeredménye az, hogy összegtől függően azt mondom kényelmi okokból elhanyagolható a különbség, de legalább vettem a fáradtságot a végigmatekozásra, aztán az én saram, ha nem jön be.
Hinni meg a templomban szoktunk, nem a pénzpiaconott utánaszámolunk
-
Fin10
tag
Nem hiszem, hogy a több 10 millióval rendelkező befektetőket akarják ezzel megszólítani, hanem a kisebb megtakarítókat, akik jelenleg otthon vagy bankban tartják a pénzüket. Számukra nincs a lakossági állampapíroknál jobb termék jelenleg, így legalább a pénzük nem inflálódik annyira. Nem hiszem, hogy 5%-nál magasabb lesz az infláció különben.
-
Ra3
őstag
válasz
adalbert1 #34301 üzenetére
2009-ben hasonló érvek voltak az OTP vásárlással szemben (olyan 1200-1500ft körül ment az árfolyam), hogy ha már a háziasszonyok is erről beszélnek akkor onnan menekülni kell címszóval.
Az állampapírt az agymosó kormánymédia tolja minden lehetséges csatornán azért hallott róla mindenki, de attól függetlenül tényleg jobb mintha egy 0.1%-ot fizető folyószámlán lenne lekötve, ahol nem lenne nagyobb biztonságban sem.
Én még korábban raktam pénzt PMÁPba, annak szerintem jó helye van ott, a jövőben igyekszek diverzifikálni, meg a lejáró papírokat máshova rakni. -
Kobe
veterán
válasz
Brandynew #34303 üzenetére
No offense, de ez a hozzaszolas a komolytalan befektetok chartaja lehetne
Egy jo befekteto... Nem, nem jo befekteto, inkabb minimalisan tudatos... azert a mogottes folyamatokkal is tisztaban van, pl azzal ami eleg jol lathatoan az allampapir felfuttatasanak a celja (elinflalni a p*csaba az egesz allamadossagot) es aszerint epiti fel a poziciojat
Jol hangzik a 4-5% hozam, meg az, hogy a tied, a tokevel egyutt, csak amikor megugrik az inflacio, es melle mondjuk az EUR, USD is erosodik par szazalekot, akkor epp a massziv cumi van.
Pelda: papiron jol hangzik, hogy beraktal 1 millat (legyen mondjuk 3125 EUR a mostani atlag 320as arfolyammal) , kaptal ra 50e kamatot (156 EUR) , realerteken mondjuk az mar csak 10e hozam az infla miatt, de ha mondjuk csak 1%ot mozog az arolyam (eves idotavban siman benne van) akkor pont 0%al vagy elorebb, sot, inkabb hatrebb, nemhogy ingyen hiteleztel allambacsinak, de meg rosszabbul is jartal az ev vegere...
Na, a tomegek, akik most rohantak venni, ezeket a dolgokat szerintem 1 mpercre sem gondoltak vegig
-
adalbert1
veterán
Nem a két konstrukció összehasonlítása volt a lényeg, hanem inkább az a jelenség, hogy mikor már tényleg mindenki egy bizonyos irányba megy, akkor vajon mennyire jó az az irány, illetve ha ennyire fel akarnak valamit futtatni, akkor vajon milyen rejtett buktatója lehet (a sztriptíztáncosnőt vesd össze a piacon beszélgető nyugdíjas nénikkel, vagy valami hasonló példát írt itt valaki).
-
Brandynew
őstag
válasz
adalbert1 #34301 üzenetére
Idiótaság azt mondani, hogy aki kockázatmentes befektetést keres, ne vegyen állampapírt, mert azt veszi boldog-boldogtalan. Az állampapír egy jó konstrukció, jó befektetés. Senki nem fogja tőled elvenni se a tőkét, se a hozamot. Gyíkemberek sem léteznek, és a Föld nem lapos.
-
-
adalbert1
veterán
Igen, engem is ez zavar, hogy ha már boldog-boldogtalan erről beszél, akkor lehet, hogy valami mást kellene nézni. Kicsit az jut az eszembe, mikor a Big Short című filmben már a sztriptíztáncosnőnek is 5 háza volt, amit kiadott, és mindet hitelből finanszírozta.
Viszont mi számít akkor biztonságos befektetésnek, ha nem az állampapír?
Pár millió forintot hogy lenne akkor érdemes diverzifikálni, ha minimális kockázatot vállalnék csak?
Azért azt nem hiszem, hogy a magánnyugdíjpénzek után az állam az állampapírt is behúzná (vagy békekölcsönné konvertálná), igaz a magánnyugdíjpénztárak esete intő példa - attól jobban tartok, hogy nagyobb infláció lesz, mint amit fizet a kötvény kamatnak, viszont akkor bankbetéthez képest még mindig nyerő (illetve még a visszaváltással lehet variálás, mint azt fentebb is írták mások).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SpedyPC - minden ami számítástechnika
- Elektromos cigaretta 🔞
- BMW topik
- Okos Otthon / Smart Home
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Asztrofotózás
- The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered - Már több mint 4 millió játékos
- ARC Raiders - Új előzetesen a hamarosan induló tech teszt
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Nintendo Switch
- További aktív témák...
- ÁÁÁ NE NÉZD MEG! A szórakozás, és a multitasking csúcsa, Lenovo Yoga 9i //3 OLED Modell Ajánló//
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Xbox Series X 1TB - 2 kontroller + 3 játék szabadon választható
- RYZEN 7 5700X / 32GB RAM / 1TB SSD / RX 6700 XT 12GB / 750W Gold Full Modular - AMD GAMER PC
- Intel i3-9100 - 24GB RAM - Samsung 980 500GB - be quite! Pure Base 500 + 1000W Táp - MSi Z390-A PRO
- Csere-Beszámítás! Xbox Series S Játékkonzol! Olvass!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Egyedi ékszerdobozka
- GENIUS vezetéknélküli, rózsaszín csajos egér
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest