-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vnorbi
aktív tag
válasz aujjobba #34895 üzenetére
Alacsony kockázat és alacsony kamat euróban. Ha ez megfelel, akkor jó. Ha hosszabb távban gondolkodsz, és jól tudsz kilengéseket tolerálni (például egy válságot), akkor lehet nézegetni a tőzsde felé.
A PEMÁP-hoz annyi, hogy a kártyás vásárlással való feltöltés adminisztrálása elég lassú a kincstárnál (bő egy hét), ha pedig beleférsz az ingyenes utalásba a Revoluton, akkor az akár még aznap jóváíródik a kincstárnál. Nem próbáltam EUR utalással kincstári befizetést, de itt vannak hozzá az adatok. Elsőre kicsiben próbálnám, és ha működik, akkor ez szerintem jobb megoldás, mint a kártyás befizetés.
-
aujjobba
addikt
válasz UberMutant #34898 üzenetére
Nem tudom előre a jövőbeli EUR árfolyamot.
De az EUR valamennyivel stabilabb pontnak tűnik, mint a HUF.
Esetleg még USD tartani gyűjteni számlán, bár az meg nem kamatozik, de talán nem is dől be. -
kovisoft
őstag
válasz fenyvesik #34896 üzenetére
Átvezetni sima értékpapír számlára nem tudod, csak úgy, ha megszünteted a TBSZ-t, de akkor be kell vallanod és fizetned a kamatadót. De visszaválthatod a TBSZ-en, és vehetsz belőle bármilyen más papírt. Ha hosszabban akarod tartani (gondolom, különben miért TBSZ-re vetted volna), és még soká járnának le a mostani papírjaid, akkor érdemes lehet ezt meglépni.
-
fenyvesik
csendes tag
MÁK TBSZ idei gyűjtőévben vásárolt egyéves és kétéves állampapírt érdemes visszaváltani és átvezetni sima értékpapír számlára (ha lehet egyáltalán ilyet), vagy csak visszaváltani lehet és nagyobb kamatú MÁP+ot venni TBSZre, nagyobb kamat végett ?
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
A PEMÁP jelenleg jó megtakarítási formának tekinthető?
Revolut kártyával tudom az EUR egyenleget tölteni nagyjából középárfolyamon.
Mármint forinttal feltölteni a revolut egyenleget ingyen, majd ott váltani euróba nagyjából középen, és azt áttolni az államkincstárba, szintén kártyás fizetéssel ingyen.[ Szerkesztve ]
-
Alex kettő
csendes tag
válasz UberMutant #34893 üzenetére
Próbálok, de még nincs ÉP számlám.
-
UberMutant
őstag
válasz Alex kettő #34892 üzenetére
próbálj állampapírt venni és nézd meg az árfolyamát (prémiumot)
elárulom, kamattal növelt áron tudod megvenni, mert 1 hónap eltelt a kibocsájtástól[ Szerkesztve ]
-
Alex kettő
csendes tag
válasz UberMutant #34890 üzenetére
Értem. Ez hol van leírva, mert nem találom.
Szerk: ez lenne?[ Szerkesztve ]
-
UberMutant
őstag
válasz Alex kettő #34888 üzenetére
nem jól értetted, visszaváltaási árfolyamot kapsz, ami felgyűlt kamattal növelt (vételi) árfolyam mínusz a visszaváltási díj.
értsd : az addig felgyűlt kamatot tartalmazza a visszaváltási árfolyam.brandynew igen
[ Szerkesztve ]
-
Brandynew
őstag
válasz Alex kettő #34887 üzenetére
Tehát január 29-én kapom rá meg a kamatot először? (Július 29. + 6 hónap)
-
Alex kettő
csendes tag
válasz #41635072 #34886 üzenetére
Ha jól értettem, csak a kamatfizetési időpontokban kapsz kamatot, a köztes időszakokban nem, tehát pl. 2,5 év után feltörve, csak a 2. évi fordulókor kapott kamat lesz rajta, a maradék fél évre bukod a kamatot meg persze a büntető is lejön. Tehát csak fordulókor érdemes kivenni.
De ha nem jól értelmeztem, majd a hozzáértők kijavítanak.[ Szerkesztve ]
-
Alex kettő
csendes tag
válasz Brandynew #34885 üzenetére
Minden héten új sorozat indul. Az adott heti sorozatot tudod jegyezni és ahhoz tartozó ajánlattételben van, hogy mikor indul és mikor fizet.
Pl. a jövő heti sorozat (N2024/08) 2019. július 29-ei kibocsátású és ehhez viszonyítva fizet kamatot az 1. félévben, majd évfordulókkor.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
MÁP+ mennyire lilvid?
Barmikor ki lehet venni a penzt? Kb mennyi ido mig az igeny benyujtasatol szamitva felszabadul a befektetett osszeg? Illetve van mar valami egyertelmu info a buntetokamat mertekerol? Rovid ideig szeretnek oda egy jelentos osszeget betolni, de nem parkoltatnam ott sokaig. -
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Hogy is van a kamatfizetés a MÁP+-nál? Attól a naptól számított fél,- illetve egy év, hogy megvettem a papírt? Vagy egy globális dátum van a kamatfizetésre, függetlenül attól, hogy mikor vettem meg? Tehát, ha most veszek egy MÁP+ papírt, akkor mikor lesz az első kamatfizetés?
-
Fandango
veterán
válasz Alex kettő #34877 üzenetére
Te felfogtad miről szól a videó, és azok a diagramok mit mutatnak, hogy kapcsolódnak a témához?
-
törölt tag
válasz mgoogyi #34881 üzenetére
Köszi, en is a xetra gold fele tendalok.
Erste brokeren keresztul el lehet erni a xetra frankfurtot es becset is, de nem egyertelmu hogx a 4GLD-t is lehet e jegyezni mert tok mas neven futnak, es normalis adatlap sincs.
Szerintem felhivom oket, ha nagyon nincs akkor leeht nyitok szamlat randomnal mert sokan dicsertek itt. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz #41635072 #34880 üzenetére
Én tavaly átnéztem egy pár ETF-et és ami megbízhatónak tűnt (elhiszem róluk, hogy tényleg tartanak közel 100%-ban fizikai aranyat), azok ezek:
iShares Physical Gold ETC
ISIN IE00B4ND3602ETFS Physical Swiss Gold
ISIN DE000A1DCTL3Xetra-Gold
ISIN DE000A0S9GB0Utána megnéztem a chartjukat (2011 áprilistól mostanáig):
És arra jutottam, hogy ha a Xetra-gold hosszú távon jobban nőtt, akkor talán átlagban magasabb arányban tart aranyat. Legalábbis más ötletem nincs, mert ha több etf ugyanazt a fizikai eszközt tartja, akkor a hozamukban csak akkor lehet különbség, hogyha az emellett tartott likvidási rész más arányban van jelen.
Ha a brókered eléri a Xetra tőzsdét, akkor biztosan fel lehet velük vetetni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Sziasztok!
Szeretnék aranyba fektetni, szerintek melyik lenne a nyerő?
Erste EBGOLD02 (mindjárt lejár és inkább longolnám, viszont erstenel van befektetesi szamlam)
XETRA GOLD (van random capitalnal!ezert lehet nyitnek szamlat)
ISHARES GOLD TRUST (csak kbc-nel lattam, itt szamlanyitas/vezetes miatt nem lenne tul nyero)
Fizikai arany ( ezt kizarnam mert nagyon rossz arfollyamon veszik vissza)
Köszi! -
BÁ Nutrition
addikt
válasz attiati #34876 üzenetére
Az, mivel nem mentek bele h kinek a kotvenye volt fiktiv es kie nem. Mondjuk abbol a szempontbol jobb is, h kb a fiktivkotveny megallapitasi folyamat biztos eleg magyarosra sikerult volna
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz Alex kettő #34877 üzenetére
Ez a pali eléggé képben befektetések terén.
A kötvényes kérdésedre:
A MÁP+ magába fektet automatikusan, a többi papír, pl. PMÁP pedig csak kiköpi magából a kamatot forintban a számládra és újra be kell fektesd te magad.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz attiati #34870 üzenetére
Törvény szerint nem szabadott volna neki kifizetnie. Viszont politikai üggyé vált, mivel túl sokan tudták hogy a Q a Fidesz köreihez tartozik. Túl sok volt a kárvallott is, ráadásul a gazdagabb (aktívabb, veszélyesebb) rétegéből a társadalomnak. Ezért inkább kártalanították őket, papíron a többi pénzintézet vagyonából, áttételesen közpénzből.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Dare2Live
félisten
Érdemes rajta elgondolkodni...
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
vnorbi
aktív tag
válasz attiati #34870 üzenetére
A "csőd esetén nem fizet" tudtommal arra vonatkozik, hogy ha az értékpapírod kibocsátója (pl a vállalat, aminek a részvényét/kötvényét megvetted) megy csődbe, akkor az a te károd. De ha a bróker (ami beva tag) megy csődbe, ahol az értékpapírodat tartottad, akkor kártalanítanak.
-
Shade45
senior tag
válasz Alex kettő #34869 üzenetére
Szerintem a MÁP+ az eredetileg jegyzett kötvénybe fekteti a kamatot:
"A kamatjuttatás napjára („E” nap) elsőként a MÁP Plusz 1,- Ft-os, azaz egy forintos névértékére (alapcímletére)
vonatkozóan négy tizedesjegyig számítva meghatározásra kerül a kamatösszeg, majd a névértékre
(alapcímletre) eső, így kiszámított kamatösszeg beszorzásra kerül a befektető értékpapírszámláján lévő MÁP
Plusz darabszámával, végül ezen összeg a kerekítés általános szabályai szerint egész forintra kerül kerekítésre
és a befektető az előbbiek szerint kerekített kamatösszegre jogosult az érintett MÁP Plusz alapján. Ezen
forintban meghatározott kamatösszegnek megfelelő darabszámú, azonos sorozatba tartozó MÁP Plusz-ra
jogosult a befektető kamat jogcímén az érintett MÁP Plusz alapján. "[ Szerkesztve ]
-
Shade45
senior tag
válasz Alex kettő #34866 üzenetére
Részlet a 2022/L ajánlattételéből:
"A kamatperiódusokra eső kifizetendő kamat
mértéke az adott kamatperiódusra
megállapított éves kamatbázis
kamatprémiummal növelt összege.
A kamat fizetése az alábbi napokon történik:
2019. szeptember 21.: 4,2% p.a., azaz évi
négy egész kettő tized százalék időarányos
része, azaz 1,25%, azaz egy egész huszonöt
század százalék.
2020. szeptember 21.
2021. szeptember 21.
2022. szeptember 21.Törlesztés:
A névérték visszafizetése a lejáratkor egyösszegben esedékes."
Félreérthető amit bemásoltál, de érdemes a hirdetményeket is elolvasni.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz Kukipapa_rr #34862 üzenetére
Sokáig simán behazudták a védelmet. Csak az utolsó években változtattak ezen a gyakorlatukon, és jelentek meg a tájékoztató anyagok.
-
Shade45
senior tag
válasz Alex kettő #34864 üzenetére
MÁP+-nál újrabefektetésre kerül automatikusan a kifizetett kamat, ellenben a PMÁP-nál nyilatkoznod kell a kamat kifizetésének módjáról (pénzszámlára utalás, Bankszámlára utalás) és magadnak kell annak befektetéséről is gondoskodni.
A kamatokat mind a két kötvénynél a hirdetményben szereplő dátumok alkalmával kapod meg.
[ Szerkesztve ]
-
Alex kettő
csendes tag
válasz stickermajom #34861 üzenetére
Köszönöm.
Még annyit, hogy jól értem-e? A MÁP+ a kamatot, az első félév és minden év végén újabb MÁP+ kötvényben ráteszi a számlámra és ezek is kamatoznak a futamidő végéig?
Míg PMÁP esetén nem, mert ott csak az időszak végén írják jóvá? -
Kobe
veterán
válasz Kukipapa_rr #34862 üzenetére
számlanyitásnál a helyszínen osztogattak egyéb tájékoztatókat is. Volt egy a cégcsoportot bemutató 1-2 oldalas kivonat, amin a teljes céghálózat szerepelt, és abban elég erősen arra hegyezték ki a dolgot, hogy OBA és BEVA voltaképpen van, mivel a QÉP Zrt. tagja ezeknek
Asszem ezért a ferdítésért már a banzáj előtt figyelmeztette őket a felügyelet, hogy félretájékoztatásnak minősül és változtassanak a gyakorlaton -
Kukipapa_rr
tag
"A quaestorban erintett voltam, a tanulopenz megvolt belole. Viszont onmagaban zsenialisan osszerakott gepezet volt: hamis informaciot tartalmazo papirok a vedelemrol"
Érdekes. Én odáig olvastam a tájékoztatót, hogy nincs se OBA, se BEVA védelem, se semmi (D. Kockázatok, 11. pont - 14. oldal), innentől kezdve nálam felejtős volt.
Pontosan mi is tartalmazott itt hamis információt?
Vajon honnan tudhattam, hogy nem kéne venni belőle?
-
stickermajom
addikt
válasz Alex kettő #34860 üzenetére
Nem kell.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz Alex kettő #34858 üzenetére
Hát ezt neked kell eldöntened, senki nem tudja a jó választ.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz Alex kettő #34856 üzenetére
Nem tudom, hogy következő években mikor mennyi lesz az infláció, de én jobban félek attól, hogy 3.5% vagy magasabb lesz átlagban, így én nagyrészt 5 éves PMÁP-ot vennék, MÁP+-ból meg vésztartalékot építenék.
Nyilván azt is jó lenne tudni , hogy mikor fog kelleni a pénz és mekkora része?
Mert ha pl. 3 év múlva kell mind, akkor lehet a 3 éves PMÁP a nyerő.
Ha meg bármi lehet és parkoltatni kell a pénzt, akkor meg MÁP+. -
Mercutio_
félisten
válasz UberMutant #34851 üzenetére
bármikor ki lehet szállni, egyes riogatók szerint ez változhat,
Tegyük hozzá: nem szó szerint, hanem adminisztratív eszközökkel érik el, hogy ne legyen érdemes lejárat előtt kiszállni, lásd. új pmam már 2% büntető levonás ilyen esetben.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz Alex kettő #34852 üzenetére
- kiszállni akármikor lehet kis büntivel
- PMÁP szerintem jobb papír, ha hosszabb távra veszed
- a webkincstar egy weboldal
- nincs költsége a MÁK értékpapírszálmának, se számlavezetés, se állománydíj, se tranzakciósköltség és saját számlára ingyen utalhatsz ki -
Alex kettő
csendes tag
Közben rájöttem, hogy a WebKincstár asztali gépen megy, csak a MÁK oldalán ide is a MobilKincstár progi ismertetőjét rakták.
-
Alex kettő
csendes tag
Köszönöm a segítséget.
- Nézegetem a MÁK oldalát és ha jól látom és jól értem, amit írtál, akkor érdemes egy online regisztrációt elindítani, majd időpont foglalás, és ott véglegesíteni?
- A kiszállást úgy értettem?, hogy 1/2, 1, 2, 3, 4 év után is ki lehet szállni a MÁP+-ból, nem csak a végén.
- Érdemesebb esetleg több fronton bebiztosítani és PMÁP-ot is venni, hogy az infláció változást így vagy úgy valamennyire kivédjem?
- A MÁK értékpapírszámla (WebKincstár) asztali gépről is használható? Mert a bemutató mobilon mutatja.
- A MÁK ép.számla költségeit hol találom? -
UberMutant
őstag
válasz Alex kettő #34848 üzenetére
a bank és az alacsony költség nem megy. felejtsd el a bankot.
államkincstár értékpapírszla nyitás: online félreg + időpont és személyes megjelenés (gyors), vagy a fenti online+ postázós 1 hónapos átfutássalbármikor ki lehet szállni, egyes riogatók szerint ez változhat, ha ettől tartasz akkor mégis a drága bank kell neked, mert ott elvileg megveszik a lakossági papírod (mondjuk az erste investment elég vacak áron).
a bankbetéttel kb egyforma biztonságú
-
jegenye77
addikt
Köszönöm!
Többihez képest tényleg ez a legjobb. Csak valahogy félek otthagyni a pénzem az említett példa miatt ( is)
Közben néztem a Németországi kamatokat, és elég alacsonyak.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
Alex kettő
csendes tag
Sziasztok!
Tudnátok nekem segíteni, hogy MÁP+-t hogyan tudnék teljesen laikusként vásárolni?
Pl. kell hozzá értékpapírszámla?
Ha igen, melyik banknál érdemes ilyet nyitni, ha a járulékos költségeket szeretném alacsonyan tartani, figyelembe véve a likviditásból (idő előtti visszaváltásból) eredő esetleges költségeket is?
Jól értettem, hogy évente ki lehet szállni belőle problémák nélkül?
És ilyen biztonságú befektetésnek most a MÁP+ a jó megoldás 1-5 éves periódusban?
Köszönöm a segítségeteket.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
A Questor-üggyel bizonyos tényezők hasonlók, de én alapvetően különbözőnek látom a két helyzetet. A Questorba befektetésre azt monstam, hogy oda csak olyan pénz rakható ami nem fáj nagyon ha elveszik, mivel nem volt látható hogy mégis miből termeli ki a Q a kamatot. Az utcai pletykák szerint Fidesz-buli volt, ezért úgy gondoltam nem hagyják bedőlni amíg hatalmon vannak. Arra nem számítottam hogy akkora lesz a gáz hogy a haveri kör pénzeinek kimentése után inkább mégis bedöntik. Aztán annyira megijedtek a lehetséges politikai következményektől, hogy inkább kártalanítottak mindenkit (persze adópénzből, mi másból).
A MÁP+ szerintem más történet. Államcsődöt nem kockáztat senki, illetve ha mégis akkor már a MÁP+ pénzek elvesztésénél jóval nagyobb problémák lesznek. Hogy első ránézésre nem éri meg az államnak az igaz, de bárki tud rengeteg (mostanában normálisnak tekintett) dolgot mondani ami nyilvánvalóan nem éri meg az államnak. Nyerni nem nagyon nagyon lehet vele a folyamatos forintleértékelődés és infláció miatt amit bármi áron el fognak érni. Veszteni a mellőzésével viszont igen. Ugyanis aki a így tesz, arra 5%-kal nagyobb mértékben fog a leértékelődés hatni...
Nyerő helyzetben nyilván csak a kondér közelében lévők lehetnek. Ők nem MÁP+oznak, hanem cégeket, iparágakat, földet, ingatlanokat vásárolnak amikre utána biztosítva lesz az állami hátszél. Nekünk, egyszerű választópolgároknak viszont erre nincs lehetőségünk, így marad az alamizsna, amit jelenleg MÁP+-nak hívnak, és ha nem is segít tőkét nyerni, de legalább segít az elvesztését lassítani.Amúgy az állam azért tolja ezt ennyire, hogy belföldre, forintban legyen eladósodva. A forintárfolyam felett van hatalma, a nemzetközi pénzügy és befektetői hangulat felett nincs.
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
A quaestorban erintett voltam, a tanulopenz megvolt belole. Viszont onmagaban zsenialisan osszerakott gepezet volt: hamis informaciot tartalmazo papirok a vedelemrol, felreinformalo szerzodesek, s meg lehetne sorolni. Nem tudom egy az egyben a befektetok karara betudni azt, hogy egy orszagos halozattal / branddel rendelkezo cegnek bedoltek, foleg amikor kifele nagyon jol megcsinalt volt.
A kukonbseg annyi, hogy mintha ugyanaz a nepreteg, ugyanugy 1 db szam buvkoreben ulve, birkaszellemben, tomegevel hordja a penzet.
Csak nehogy a vegen hasonlo fejfajas legyen belole - no nem allamcsod, de mondjuk egy szarrainflalt erteket nem tarto valami
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
Míg egy questor bedőlése laza ujjmozdulat, addig egy álamcsőd kicsit nagyobb volumenű dolog, amitől kevesen tartanak. + elinflálja az adósságot, ha kell Amúgy valóban érdekes ez a túlpörgetett máp+, valamiért nagyon kell a kormánynak a megtakaritásunk, gondolom kicsi a játszóterük már a kincstárban s máp esetén semmiféle kötelezettségük nincs, azon túl h saját devizában adósodik el, aminek a nyomtatásáért ő felel...
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz Ixion77 #34843 üzenetére
Ez a MAP+ ozas engem kezd kicsit anno a quaestoros idokre emlekeztetni. Nyilvan mas felallasa, hattere van a dolognak, es a biztositekoknak, de a marketing (csapbol is ez folyik), a kiepitett forgalmazoi halozat, illetve a bankokhoz miert kamatkulonbozet kb ugyanazokat a hatarokat feszegeti, vagy mar tul is megy rajta
Emlekszem anno a quaestor bedoles utan az otp-s ugyintezok felvallrol elhordtak minden karosultat, hogy lam, lam, mekkora penz/kamatehes g*cik voltak a megtakaritok, mert mohon a 7-8%os kamatot valasztottak. (akkoriban bankbetetre adtak 5-6%ot, igy nagysagrendileg 1-2%rol beszelunk), lam, most jol megtanultak
Most talan meg nagyobb az ollo a bankbetetek es a MAP+ kozott....nekem erdekes latni a folyamatot, hogy ha allamilag megtamogatott a dolog, akkor ugyanazok az into / figyelmezteto jelek, amikre rendkivul sok szaki - utolag - megmondta a tutit, mikepp merulnek feledesbe, ha az allam all valami mogott
-
jegenye77
addikt
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
5m forintot most hol érdemes lekötni?
Fontos lenne, hogy biztos helyen legyen ( ne otthon a párna alatt) és azért kamatozzon is.
Érdemes külföldi bankot nézni? Németországban lenne lehetőségem vagy itthon.
Esetleg másba érdemes fektetni?Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
Reverting
őstag
Aki ebben a honapban nyitott MÁK szamlat, es kapta hozza az MNB-s szamlat es mailben a jelszot, annak sikerult belepni? Illetve ebben a honapban kapott "uj" jelszot, akinek korabbrol van nyitasa? Nalam a juniusi nem mukodik, mert ugye julius 2.an kaptam meg a kodot, erre a honapra meg meg nem kulddtek...
iPhone 16 Pro Max Black Titanium / iPhone 11 Black / iPad 10,2 Space Gary / Apple Watch SE Space Gray / Samsung S9+ Midnight black
-
dugynok
senior tag
válasz dugynok #34838 üzenetére
Bocs a duplàért.
Sberbank babavàró plusz infó:
"Babaváró kölcsönre kötött kölcsönszerződés esetében, amennyiben a folyósítás hónapját közvetlenül követő három naptári hónap közül legalább kettő naptári hónapban, havonta legalább 100.000,- Ft jóváírás történik a Babaváró kölcsön törlesztésére szolgáló fizetési számlán (bankszámlán), amely történhet több részletben is, akkor a Bank az Adós személynek a Babaváró kölcsön törlesztésére szolgáló Bankszámláján a Babaváró kölcsön folyósított összege 0,5%-ának megfelelő összeget jóváír."Oldalukon is írjàk,, hogy az a 2 igazolàs kell az igényléshez.
Szerintem maradok ott. -
dugynok
senior tag
válasz nandow #34835 üzenetére
Ilyen nincs. Nem kérhet igazolàst. Simàn feljelenteném... Mire? Ha azt mondod nem tudod még akkor nem adnak? Àllami garancia, àllami kamatàtvàllalàs! Úgy csinàlnak, mintha a szent gràlt adnàk, közbe meg àllandóan bombàznak és tukmàlnak mindenkit a személyi hiteleikkel....
K&H-ra azt mondja az egyik, hogy felejtős, sorra dobàlja vissza a beadàsokat. Àllítólag OEP igazolàsba is beleköt, mert valami nincs rajta..
Àllítólag az ideiglenes személyit sem fogadjàk be a bankok, hiàba ugyanolyan irat, mint bàrmi màs, ugyanúgy kàrtyaszàmmal, közjegyzők is elfogadjàk és bkv ellenőr is büntethet rà,de a bank nem fogadja el... Bàr callcenteres Budapest Bankos ràkérdezett àllítólag a hàttérosztàlynàl és ott azt mondtàk elfogadjàk. Ugyan ez Unicreditnél. Hitelközvetitők is bekérdezték banknàl, ők azt mondtàk nem fogadjàk be... Nah most akkor?? Teljes kàosz...
Àllítólag Sberbank enyhe, elég oep igazolàs és 1 havi szàmlakivonat,holnap kiderűl (vagy nem )(#34836 ) buherton:
Olyan dolgok mertek fel, ami nincs a törvényi szabàlyozàsban vagy nem pontosan.
[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
válasz dugynok #34834 üzenetére
Amikor a CSOK-ban gondolkozunk, akkor a törvény szövegét olvastam el. Aztán a bank azt mond, amit akar.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
nandow
aktív tag
válasz dugynok #34834 üzenetére
Miket? Én ma voltam a K&H-ban egyéb ügyben, de rákérdeztem pár alap infóra.
Az ügyintéző hölgy kérdezte, mire kellene, először nem is értettem a kérdést. Aztán kifejtette, hogy náluk kell igazolni, mire költöd el a pénzt. Ha hitelkiváltásra, akkor hitelintézeti igazolás, ha pl autót veszel belőle, azt is igazolnod kell. Vagy ha felújítasz, költségvetést kell beadnod... -
dugynok
senior tag
Fúú gyerekek... 3 "független" hiteltanàcsadó 3 félét mond babavàró hitellel kapcsolatban, màs-màs bankot futtatva...
-
htomi85
tag
válasz Stanlee #34832 üzenetére
Pont alátámasztod amit írtam.
A leszakadó régiókból áramlanak a városba, ahol a többségre további leszakadás vár.
Ugyanis a valódi érték a föld. Nem a társasházi lakás, hanem a telek alatta. Ha ugyanakkora területen 80 családot sikerül bezsúfolni, a tőkés dörzsölheti a tenyerét.
Szerinted a kétharmadnak miért volt egyik első dolga az új földtörvény? -
Stanlee
őstag
válasz htomi85 #34830 üzenetére
Nemetorszagban a media eloszeretettel hasznalja a "Landflucht" kifejezest. Ez azt a trendet irja le, hogy videkrol egyre tobben koltoznek fel a nagyvarosokba vagy azok vonzaskorzetebe, mivel videken nem megfeleloek a munkalehetosegek, ill. sokaknak a varosi eletmod tetszik. Leginkabb a volt keleti blokk erintett, ill. a nyugati regioban a gazdasagilag gyenge teruletek.
Ugyanazokkal a problemakkal kuzdenek, mint Mo-n, pl. nincs orvos, gyogyszertar, iskolai oktatas leepuloben, mert keves a gyerek, tomegkozlekedes semmi, digitalis infrastruktura fejlesztese nulla, a kovetkezo bolt kb. 20 km-re van.
En szemely szerint nem vagyok egy nagyvarost kedvelo ember, de mi is baratnommel Munchen vonzaskorzeteben elunk, Munchenben dolgozunk. Ahol baratnom szulei elnek, az egyik leginkabb leszakado felben levo bajor regioban, nem tudnank munkat vallalni. Ha a munkank olyan lenne, hogy home office-bol el tudnank vegezni, akkor nem lenne gond, elnek en szivesen falun es bevallalnank, hogy a kovetkezo haziorvos 20 km-re van, korhaz 25-re, gyogyszerfeliras miatt menni kell a 25 km-re levo orvoshoz egyszer, majd mivel gyogyszer nincs raktaron, igy masnap megint vissza felvenni a felirt gyogyszert, es beletoltunk az autoba 100 km-t, azert, amit most itt a kozepes varosban 10 perc biciklizessel megoldunk.
Nem panaszkodni akarok, csak arra ravilagitani, hogy hiaba van tobb penz, azzal sem biztos, hogy a problemakat meg tudja oldani egy orszag vagy azok politikusai.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Stanlee
őstag
válasz attiati #34828 üzenetére
Nem tudom mi az oka. Talan az eloregedo tarsadalom nem tud lepest tartani a digitalizacioval, igy egyszerubb lassu lepesekben fejlodni, ill. a donteshozok is eleg idosek, igy mas teruleteit priorizaljak az eletnek.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
htomi85
tag
válasz Stanlee #34827 üzenetére
Biztosan igazad van, de a lényeg szerintem nem ez.
Az ember azért él, hogy boldog legyen.
Én nem akkor érzem magam boldognak, ha telefonon tudok parkolni, hanem ha nem kell bemennem a büdös belvárosba és parkolási díjat fizetnem.
Ha ügyeket KELL intézni, az mindig stresszes dolog. Nem azért csinálom mert akarom, hanem mert muszáj.
Angoloknál, németeknél azért van élet vidéken is, mert mindenkinek van tőkéje. Nem kell nyomulni a városokba a jövedelemért.
Én is vágom már a centit, mikor jön össze elég tőke a korai nyugdíjhoz meg egy házra az alpokban. Senki se akar belvárosban lakni 30 felett, természetellenes. A kényszer visz oda. Londonban is csak bevándorlók meg lumpenprolik laknak, a gazdag angolok vidéken laknak.
Tehát nem azért nem fejlesztik, mert buták. Leszarják. Így is boldogok.Az elmúlt 100 évben az élet jóságfokát gdp/fő-ben mérték. Ennek vége van.
Azért tombol a turizmus, mert az emberek már nem tudnak magukkal mit kezdeni, unatkoznak. Bizonyos szint felett a pénz nem boldogít. -
BÁ Nutrition
addikt
válasz Stanlee #34827 üzenetére
Angliaban szinte mindent elintezhetsz digitalisan viszont a net osszessegeben xarabb mint otthon. Irorszag ugyanilyen volt.
Mondjuk szemely szerint nekem jo a netem de orszagosan nem a legjobbyoutu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
Stanlee
őstag
válasz htomi85 #34824 üzenetére
A nemeteknel Schröder 2002 elott olyan strukturalis valtoztatasokat vitt veghez a szocialis ellato rendszerekben, az egeszsegugyben ill. a szakszervezetekkel kozosen a foglalkoztatas teruleten is, ami lehetove tette, hogy Merkel mindenfele gond nelkul a 2008-as valsagban elmanoverezze az orszagot. Schröder ezert azzal fizetett, hogy elorehozott valasztasok lettek es az egyik leginkabb utalt kancellarja lett Nemetorszagnak, ill. a partja sem tudta kiheverni az akkor okozott karokat.
Nemetorszag unios szinten digitalisan az egyik leginkabb elmaradott orszag, FTTH alig letezik. Ipari parkokba nem visznek uvegszalat, parkolast nem tudsz egy app-en kifizetni. Magyarorszagon az ugyfelkapun tobb dolgot tudzs elintezni, mint itt. Vicc az egesz.
-
htomi85
tag
válasz Szmeby #34825 üzenetére
Hatásvadász cikk, de a lényeget már leírtam itt sokszor.
A kapitalizmus alapja a verseny. A verseny deflatorikus. Pénznyomtatással próbálják kezelni, ami a meglévő tőkéseknek jó. Egyre több ember kerül ki a munkaerőpiacról, mert nem kell már dolgoznia. Ezért a tőkés keletre fordult munkaerő után. Olcsóbb lett a termék az olcsó munkaerő miatt, deflatorikus, még több pénznyomtatás. Erre dob rá a technológiai fejlődés.
A végén az lesz, hogy a gépek fognak dolgozni, aki tőkés, az él mint marci hevesen, aki meg nem, alapjövedelmet fog kapni. Kettészakad a társadalom, szimpla matek és közgáz kell ehhez. -
Szmeby
tag
válasz Oppenheimer #34811 üzenetére
Jól értem, hogy a cikk a hangzatos "inflation is solved" mondását pusztán azzal magyarázza, hogy a faang-nak köszönhetően mindent olcsóbban lehet előállítani?
Más érvet nagyon nem tudtam kiolvasni belőle a semmitmondó "this time is different" felkiáltások között. -
htomi85
tag
válasz Stanlee #34822 üzenetére
Utoljára mikor nem a szavazat érdekelte a poltikust? Talán 1848-ban, de attól még hogy kiemelten tanultad a suliban, a következő 170 évben csak faszok jutottak a népnek.
Milyen k+f-et szeretnél itthon? Elavult képzések, elavult cégek, a legjobb agyak külföldön (fazekasból pl 80% külföldi egyetemen kezd), árak nyugati szinten de a bérek még nem. Értelmes állások alig, szalag mellé keresnek ukránokat, ennyi.
Miről beszélünk? Versenyképességi fordulatról papolunk 9 év kétharmad után? Vicc az egész. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz Stanlee #34822 üzenetére
Egyetértek, ez nagy luft. Leginkább a németek részéről ahol a digitális infrastruktúra egyébként is harmadik világ-beli színvonalú, miközben negatív kamattal kapnak pénzt 10 évre. Még vaskos korrupciós rátával is megérné ilyen körülmények között kiköltekezniük megtérülő beruházásokra.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Stanlee
őstag
válasz Oppenheimer #34821 üzenetére
A regi osszefuggesek mar nem mukodnek. Az inflacio/deflacio es a munkanelkuliseg-jovedelem-energiaarak-fogyasztas kozotti regi osszefuggesek nem ugyanazt a hatast valtjak ki, mint 15-20 evvel ezelott. Ezert is lehetseges, hogy alacsony munkanelkuliseg, megsincs inflacio, de fuggetlen a jegybanki alapkamattol mar szinte minden. FED es ECB eseteben is mennyire egeszsegesek a kamatlabak? Egy vicc, hogy a teljesen eladosodott olaszok es a nemetek allamkotvenyeit majdnem ugyanazon a kamatszinten jegyzik.
Engem jobban erdekelt a cikknek az a resze, hogy a kormanyok jol kihasznaljak-e ezeket az alacsony kamatszinteket? Szerintem nem, mert ahogy az sem viszi elorebb a magyar tarsadalmat, hogy stadiont, kisvasutat vagy barmi mast epitunk, ami csak viszi a penzt, infrastruktura vagy akar oktatas, K+F fejlesztese helyett, ugy a nemet politikus is csak szavazatvasarlasra hasznalja ki az olcso penz idoszakat. egyik orszag sem rakja igazan fontos teruletek fejlesztesebe az olcso penzt. Na ez az igazan nagy pazarlas...
-
Oppenheimer
nagyúr
-
attiati
veterán
válasz htomi85 #34813 üzenetére
Infláció a szegények adója, most meg az eszközár infláció a szegények adója.
Kihúzod a QE-t, kamatok felmennek, eszközárak bezuhannak, munkanélküliség fel.
A válság elsodorna egy csomó felkészületlen szereplőt.
Nem hiszem, hogy a lakosság jobban pozicionálná magát egy ilyen helyzetre, mint most.
Pár szereplő lehetőséget kap, hogy feljebb lépjen (minden szektorban), de kétszer annyit elsöpör a piac.Nem látom, hogy ez miben jobb, mint a mostani helyzet.
Azon kívül, hogy törvényszerű.(Vám, háború, szétzúzás mind csak arra jó, hogy újrakevered a lapokat. Amin páran nyernek, a többség meg veszít.)
-
vans?
őstag
sziasztok,
szeretnek venni ujabb allampapirokat, van egy TBSz szamlam, amit 2017 decembereben hozattam letre. Azt olvastam most a tajekoztato fuzetkeben, hogy van egy gyujtesi idoszak (szerzodeskotes evenek utolso napjaig), utana pedig lekotesi idoszak van, amikor mar nem lehet befizetni. Mi a teendo ilyenkor? Uj TBSZ szamlat kell nyitnom, vagy mi?
koszi a segitseget!
hábm bábm
-
htomi85
tag
válasz attiati #34812 üzenetére
Így van, a pénzmennyiség számít.
Kisebb kamat->nagyobb pénzmennyiség.
De a QE hatékonyabb, mert inflációnak nyoma sincs.
Infláció akkor lesz, ha szétzúzzuk a globális ellátási láncokat, vámokat vetünk ki, hàborúzunk.
Hajrá Trump.
Azt mondják az infláció a szegények adója. Ez hülyeség. Ha nincs infláció, az elit korlátlanul nyomtathat pénzt. -
attiati
veterán
válasz Oppenheimer #34811 üzenetére
Egy ideje nem bővülnek a jegybanki mérlegek.
Illetve az utóbbi években az ecb, boj nyomta a bulit. FED most kevésbé tehetett róla.GDP-hez mérten pedig még csökken is a fed mérlege.
Nem olvastam végig a cikket, de a szerző nem tudom miért alapkamatban gondolkodik banki mérlegek helyett.
Az már idejét múlt. Sokkal szélesebb a jegybanki eszköztár. Nehezebb is kiigazodni rajta.[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
-
Brandynew
őstag
válasz Ixion77 #34805 üzenetére
Azért drágíthatták az új PMÁP-ok visszaváltását, hogy arra inkább valóban hosszútávú befektetésként tekintsenek az emberek. A MÁP+ már ugye fél év után is elég szépen fizet más, kockázatmentes befektetésekhez képest, és az emberek valószínűleg úgy is fogják kezelni a MÁP+-t, hogy a rövid időre nélkülözhető pénzükből is vesznek értékpapírt. Ezt erősíti az meg, hogy a kormányközeli kommunikációban sokszor előkerül, hogy valami olyan értékpapírt is ki kéne dolgozni, amit megéri csak pár hónapra is megvenni. Sokan csinálják/csinálnák ezt, biztos, hogy a 10 milliós babaváró részéből vagy egészéből sokan állampapírt fognak venni. Én is így fogok tenni egy részével, mert lesz egy kis szünet a végtörlesztésem és az új ingatlanom megvásárlása között, így kár lenne lemondani pár százezer Ft hozamról.
[ Szerkesztve ]
-
Ra3
őstag
válasz mgoogyi #34799 üzenetére
A régi PMÁP-ok visszaváltási költsége nem nőtt, csak az újaké amik a MÁP+-al együtt jöttek ki.
Inkább az lehet a cél hogy ne annyira az inflációkövető papírokat vegyék.
Mondjuk akkor nem is értem hogy minek van PMÁP, szüntessék meg, aztán csókolom, vehet mindenki egyfélét.(#34800) Brandynew: azért az elég kemény lenne, olyan mint egy részleges államcsőd.
[ Szerkesztve ]
''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla